FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 6 februari 2014

Gary Oldman mogelijk in Star Wars VII

Gary Oldman is benaderd voor een rol in de zevende film in de Star Wars-reeks. "Ze hebben gebeld", onthult de 55-jarige Britse acteur tegenover Sky Television.

"Het is geen gedane zaak, maar ze hebben geïnformeerd", gaat hij verder. Star Wars VII verschijnt volgend jaar december in de bioscoop. Naast Oldman is Breaking Bad-acteur Jesse Plemons in beeld voor een rol in de film.

Oldman zou eigenlijk ook al tot de cast van Star Wars Episode III: Revenge of the Sith behoren. De acteur zou de stem van General Grievous inspreken, maar trok zich terug omdat de film niet werd gemaakt in samenwerking met de Screen Actors Guild, de acteursvakbond waar hij lid van is.


Gary Oldman mogelijk in Star Wars VII (Foto: Novum)

FOK!toen: De vliegramp van MŁnchen

München, 06-02-1958. Op woensdag 5 februari 1958 speelden Manchester United en FK Rode Ster in Belgrado om een plaats in de semifinale van de Europacup. Nadat een zinderend spannende wedstrijd was geëindigd met een stand van 3 - 3 op het scorebord, trok de kampioen van Engeland en bekerfinalist van 1957 aan het langste eind. De daaropvolgende dag zou echter één van de donkerste dagen in de geschiedenis van de Britse sportwereld worden.

Uit de Leeuwarder Courant van 7 februari 1958
Uit de Leeuwarder Courant van 7 februari 1958

De Busby Babes
In de tweede helft van de vijftiger jaren was Manchester United één van de meest succesvolle clubs in Europa. Het team, onder leiding van manager Bill Busby, bestond veelal uit jongere spelers en werd daarom in de volksmond ook wel gekscherend de Busby Babes genoemd. In 1956/57 deed Manchester United voor de eerste keer mee aan de Europacup I. In eerste instantie wilde de Engelse voetbalbond geen Engels team aan het toernooi mee laten doen maar na enig aandringen van Busby mocht de club toch meedoen. Manchester United zou de halve finale halen en mocht daarom het volgende jaar weer meedoen. Nadat de club eerder al kampioen van Engeland waren geworden waren de verwachtingen voor hun prestaties bij de Europacup hooggespannen.

Nadat zowel Shamrock Rovers als Dukla Praag waren uitgeschakeld, ontmoette Manchester United in de kwartfinale de Joegoslavische kampioen FK Rode Ster. Op Old Trafford werd de heenwedstrijd op 21 januari 1958 met 2-1 gewonnen door Manchester United. Na de overwinning besloot men om op 5 februari naar Belgrado te vliegen voor de returnwedtrijd. De wedstrijd in Belgrado eindigde in een 3-3 gelijkspel, waardoor Manchester United doorging naar de halve finale.

De 'Busby Babes' bij hun laatste wedstrijd (Leeuwarder Courant 2 februari 2008)
De 'Busby Babes' bij hun laatste wedstrijd (Leeuwarder Courant 2 februari 2008)

De terugreis
Toen de mannen van het Engelse elftal op donderdagmiddag op het vliegveld van Belgrado aankwamen, stond de Airspeed A.S.57 Ambassador, een tweemotorig Brits verkeersvliegtuig, hun al op te wachten. De terugtocht naar Manchester moest echter met een uur uitgesteld worden omdat rechtsbuiten Johnny Berry zijn paspoort kwijt was geraakt. Onderweg bleek dat er bijgetankt moest worden en de Elizabethan, zoals het vliegtuig van de British European Airways heette, maakte een tussenlanding in München.

Eenmaal in München aangekomen liet gezagvoerder James Thain zich aflossen door zijn co-piloot Kenneth Rayment. Om 14.31 uur stond Lord Burghley, zoals het vliegtuig was gedoopt, gereed om weer te vertrekken. Aan boord van vlucht 609 was de volledige selectie van voetbalclub Manchester United en een aantal meereizende supporters en journalisten. Na 40 seconden brak Rayment de eerste poging om op te stijgen af. Het was hem opgevallen dat de motor een vreemd geluid maakte. Drie minuten daarna werd er nog een poging gedaan en wederom zag de piloot er vanaf om op te stijgen.

De passagiers moesten het vliegtuig verlaten en Manchester United speler Duncan Edwards besloot om een telegram te versturen, om het thuisfront te laten weten dat de vlucht was geannuleerd en dat de mannen een dag later thuis zouden komen. Alsof er al niet genoeg ellende was begon het ook nog eens te sneeuwen. Een kwartier later kregen de passagiers te horen dat ze alsnog plaats mochten nemen in het toestel. De voetballers Duncan Edwards, Tommy Taylor, Eddie Colman en Mark Jones hadden last van vliegangst en besloten om achterin het toestel te gaan zitten omdat het volgens hun daar veiliger was.

Uit de Telegraaf van 7 februari 1958
Uit de Telegraaf van 7 februari 1958

De crash
Om 15.03 uur vertrok het door zuigermotoren aangedreven vliegtuig voor de derde opstijgpoging. Het vliegtuig bereikte een snelheid van zo'n 252 kilometer per uur maar kon door de papperige sneeuwlaag niet van de vliegbaan afkomen en schoot regelrecht op een huis af. De doodskreet van de Ierse international Liam Whelan snijdt door merg en been. "Zijn we allemaal klaar om te sterven?"

Het wrak van het vliegtuig (Leeuwarder Courant 2 februari 2008)
Het wrak van het vliegtuig (Leeuwarder Courant 2 februari 2008)

Een moment later volgt de enorme crash. Van de 44 inzittenden van het vliegtuig zijn er 21 in één klap dood. Bij de slachtoffers bevinden zich zeven spelers van het voetbalteam, Geoff Bent, Roger Byrne, Eddie Colman, Mark Jones, David Pegg, Tommy Taylor en Liam Whelan. Daarnaast komen ook twee coaches, acht sportjournalisten, een bestuurslid van de voetbalclub, een steward en twee andere passagiers bij het ongeluk om het leven. Manager Busby en sterspeler Duncan Edwards worden beiden met ernstige verwondingen afgevoerd. Edwards zou 15 dagen later in het ziekenhuis overlijden aan de gevolgen van het ongeluk. Johnny Berry en Jackie Blanchflower waren zo ernstig gewond dat ze nooit meer een wedstrijd zouden spelen.

Uit de Telegraaf van 7 februari 1958 1
Uit de Telegraaf van 7 februari 1958

Journalist Frank Taylor zou later in zijn boek The Day a Team Died het moment van het ongeluk alsvolgt beschrijven: "We raakten amper van de grond en het vliegtuig leek te breken. Bomen vlogen door de lucht. Toen werd alles stil." Ook fotograaf Peter Howard kroop levend uit het gecrashte toestel en seinde meteen zijn krant, The Daily Mail, in: "Ik bel jullie met verschrikkelijk nieuws. Het vliegtuig van Manchester United is in München verongelukt. Ik wou dat ik jullie kon vertellen dat het niet zo erg is. Maar ik ben bang dat er enkele doden zijn."

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 7 februari 1958
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 7 februari 1958

Helden
Brandweerman Rudolf Heidenreich zou het ongeluk in München nooit meer vergeten. In de sneeuwstorm probeerde de toen 34-jarige brandweerman de mensen die opgesloten zaten in het brandende, neergestorte vliegtuig te redden. Bij het ongeluk waren een aantal van de helden van het Britse volk om het leven gekomen. Zoals wel vaker in dergelijke situaties gebeurd onstonden er evenwel ook helden. Zo wist keeper Harry Gregg twee van zijn teammaten (Bobby Charlton en Dennis Viollet) te redden door ze aan hun broeksriem uit het brandende wrak te slepen. Daarna kroop Gregg al bloedende nogmaals met gevaar voor eigen leven het toestel in om een hoogzwangere vrouw te redden.

Uit de Leeuwarder Courant van 7 februari 1958
Uit de Leeuwarder Courant van 7 februari 1958

Ook piloot James Thain zou het ongeluk overleven. Thain werd ervan verdacht dat hij voor het vertrek het vliegtuig niet goed had gecheckt en dat er ijsvorming op de vleugels had plaatsgevonden, waardoor het ongeluk was gebeurd. Het zou tot 1969 duren voordat de vliegenier van alle blaam werd gezuiverd. Onderzoek had inmiddels aangetoond dat het ongeluk inderdaad te wijten was aan de sneeuwlaag op de startbaan, in combinatie met een storing in het vliegtuig waardoor de vleugels niet konden ontdooien. Het was mede door het beheerste optreden van Thain geweest, dat velen het vliegtuig nog levend konden verlaten. James Thain zou in 1975 op 53-jarige leeftijd overlijden. Ook kapitein en co-piloot Kenneth Rayment zou de crash overleven maar overleed drie weken later in het ziekenhuis aan de gevolgen van het ongeluk.

Uit de Leeuwarder Courant van 11 juni 1969
Uit de Leeuwarder Courant van 11 juni 1969

Keeper Harry Gregg keerde in 2008 voor het eerst terug naar het vliegveld waar de vliegramp plaatsvond, voor opnames van het programma One Life: Munich Air Disaster. Gregg had daarbij ook een ontmoeting met Zoran Lukić, van wie moeder Vera in 1958 in verwachting was. Van het spelerselftal van 1958 leven alleen Gregg en Charlton nog. Manager Matt Busby keerde met een gebroken hart terug naar de heilige grond in Old Trafford en zou nooit meer over die afgrijselijke dag in 1958 spreken. Hij overleed in 1994 op 84-jarige leeftijd.

Child of Light komt 30 april

In de nieuwste trailer voor Child of Light onthult Ubisoft dat de game vanaf 30 april te koop zal zijn voor PlayStation 3, 4, Xbox One, 360, Wii U en pc. De turnbased platform-rpg kent klassieke turnbased rpg-gevechten en presenteert deze in de stijl die we kennen van Rayman Legends.

De onderstaande trailer toont onder andere een aantal gevechten, het platformgedeelte en vertelt over het craften van nieuwe items.

[Eredivisie] Uitslagen speelronde 22

Amper twee dagen na de laatste wedstrijden in de 21e speelronde begon afgelopen dinsdag een nieuwe doordeweekse speelronde in de Eredivisie. Vitesse verspeelde voor de derde achtereenvolgende keer punten nadat ze thuis van AZ verloren. Twente neemt hierdoor de tweede plaats over. Vrijdag wordt alweer gestart met een nieuwe speelronde.

Vitesse verspeelt opnieuw punten, ADO verliest coach.

Op de vroege dinsdagavond begon in Kerkrade het duel tussen Roda JC en Feyenoord. De bezoekers uit Rotterdam waren heer en meester in de eerste helft, wat na dertien minuten een doelpunt opleverde. Immers schoot de bal van veraf in het doel. Op slag van rust verdubbelde Armenteros de voorsprong uit een counter. Na de thee liet Roda zich minder terugdringen, maar het maakte Feyenoord niet echt lastig. In de slotfase kregen ze nog wel een penalty die benut werd door Kali, waardoor het nog even spannend werd. Het leverde geen gelijkmaker op waardoor de drie punten meegingen naar het westen van het land.

Een uur later nam hekkensluiter ADO Den Haag het op tegen Heracles Almelo. Al na 78 seconden stond het 0-1 voor de bezoekers toen Linssen na een combinatie met Uth scoorde. Vervolgens kon Heracles het duel makkelijk uitspelen. Na een half uur spelen maakte Uth de 0-2 en weer was ADO machteloos. In de tweede helft heerste Heracles ook over het veld en scoorde Uth zijn tweede van de avond. Enige smet op de wedstrijd was de hamstringblessure van Linssen, die samen met Uth verantwoordelijk is voor de helft van de Almelose doelpunten dit seizoen. Op woensdagochtend kwam het nieuws dat ADO zijn coach Steijn ontslagen heeft vanwege de tegenvallende resultaten. 

AZ ging in Arnhem op bezoek bij de nummer twee op dat moment, Vitesse. In het begin van de wedstrijd werd Vitesse afgetroefd door de ploeg uit Alkmaar. Dit leverde na twintig minuten een doelpunt op voor AZ, hoewel dit wel een eigen doelpunt van Van Aanholt was. Vitesse ging daarna op zoek naar de gelijkmaker, maar echte kansen kwamen er niet. Na gepruts in de Arnhemse verdediging maakte Jóhansson de tweede treffer. Doelpunten voor Vitesse bleven uit in de rest van het duel. Wel was het bijna 0-3 voor AZ, maar doelman Veltuizen was Avdic de baas.

De woensdagwedstrijden werd begonnen met het treffen tussen SC Cambuur en PSV. De geplaagde ploeg uit Eindhoven staat momenteel zevende, ruim boven Cambuur, dat vijftiende staat. Het was echter de ploeg uit Leeuwarden die de score opende. Na anderhalve minuut spelen scoorde Manu de 1-0, doordat de defensie van PSV niet goed oplette. Cambuur bleef de touwen in handen hebben, ook na de gelijkmaker van Bruma uit een kopbal. Ze waren gevaarlijker dan PSV, maar opeens stonden ze toch achter. Met nog een halfuur te spelen scoorde Locadia. In het laatste gedeelte kreeg Cambuur de verdediging van de bezoekers niet nogmaals aan het wankelen zodat dat tot de gelijkmaker zou leiden. 

In Nijmegen stond het duel tussen N.E.C. Nijmegen en NAC Breda op het programma. De bezoekers kwamen in de zeventiende minuut op voorsprong toen een fout van Haitz hard werd afgestraft door Poepon. Hij haalde hard uit vanaf een meter of twintig. N.E.C. ging meteen in de tegenaanval, en dat resulteerde zes minuten later in de gelijkmaker. Na een vrije trap werkte Van Eijden van dichtbij de bal in het doel. De tweede helft liep gelijkop, maar het leverde weinig grote kansen op. Alleen invaller Jahanbakhsh werd gevaarlijk, zijn schot werd echter geblokkeerd door Ten Rouwelaar. Net als in de eerdere wedstrijd dit seizoen eindigde het duel in een 1-1 gelijkspel.

Ook op het programma stond de wedstrijd tussen de nummer dertien en veertien van de ranglijst: Go Ahead Eagles en RKC Waalwijk. In Deventer kwam de thuisploeg op een 1-0 voorsprong na een vrije trap van Van der Linden. Go Ahead deed het daarna wat rustiger aan, maar RKC kon niet profiteren. Na de pauze wel, want ze kwamen een stuk feller uit de kleedkamers. Een schot van Schet werd via Schenk van richting veranderd, waardoor de voor Go Ahead debuterende keeper Andersen kansloos was. In de laatste minuut van de speeltijd kwam Go Ahead weer op voorsprong, ditmaal schoot Schenk de bal wel in het goede doel. Binnen een minuut stond het weer gelijk nadat Castelen de bal mooi in het doel schoot.

Uit bij sc Heerenveen had FC Twente de mogelijkheid om de tweede stek van Vitesse over te nemen. Voor rust was het een matig duel, waar de thuisploeg het dichtst bij een treffer was. Een kopbal van Otigba werd echter van de lijn gehaald. In de tweede helft werd het spel niet beter. Met nog een kwartier te spelen kwam Twente met een gelukje op 0-1. Een schot van Tadić ging via een Heerenveens been over de doellijn. Daarna maakte Tadić bijna zijn tweede van de avond. Na drie man gepasseerd te hebben zette hij de bal voor, maar Otigba voorkwam het doelpunt door de bal via de lat over te koppen. In de slotminuut was het alsnog 0-2 toen Börven van dichtbij scoorde. Twente staat nu vier achter op koploper Ajax, dat wel een wedstrijd meer heeft gespeeld.

PEC Zwolle nam het in Utrecht op tegen de plaatselijke FC. In de eerste helft had de thuisploeg een licht overwicht. Het kwam dan ook op voorsprong door een doelpunt van Agudelo. Vlak na rust miste De Ridder een grote kans op 2-0, zijns schot belandde op de lat. Na een rode kaart van Sarota kantelde  de wedstrijd. PEC kwam via Mahmudov op de gelijke hoogte, Benson bezorgde de bezoekers uiteindelijk de overwinning.

Koploper Ajax kreeg FC Groningen op bezoek. In de eerste helft domineerden de Amstedammers, maar er was een benutte penalty van Schøne voor nodig om op voorsprong te komen. Vlak voor rust kwamen de bezoekers onverwacht op gelijke hoogte. Kostic scoorde met een fraai schot en bracht de stand op 1-1. In de tweede helft maakten de Groningers het Ajax wel lastig en zagen Chery en Zivkovic hun inzet op de lat belanden. Sigthórssen zorgde er met een rake kopbal op de valreep voor dat de zege toch naar Ajax ging.

Feyenoorder Immers in duel met Kali van Roda JC. (PRO SHOTS/Paul Roling)

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Roda JC Kerkrade Feyenoord 1 - 2
ADO Den Haag Heracles Almelo 0 - 3
Vitesse AZ 0 - 2
SC Cambuur PSV 1 - 2
Go Ahead Eagles RKC Waalwijk  2 - 2
N.E.C. Nijmegen  NAC Breda 1 - 1
sc Heerenveen FC Twente  0 - 2
FC Utrecht PEC Zwolle 1 - 2
Ajax FC Groningen 2 - 1


Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Ajax 22 14 5 3 47 46 - 19
2 FC Twente 21 12 7 2 43 49 - 20
3 Vitesse 22 12 6 4 42 46 - 29
4 Feyenoord 22 12 4 6 40 46 - 31
5 sc Heerenveen 22 9 6 7 33 48 - 39
6 AZ 22 10 3 9 33 36 - 34
7 PSV 22 9 5 8 32 38 - 29
8 PEC Zwolle 22 8 7 7 31 33 - 29
9 FC Groningen 21 7 7 7 28 38 - 37
10 Heracles Almelo 22 8 4 10 28 32 - 37
11 NAC Breda 22 7 5 10 26 33 - 39
12 FC Utrecht 22 7 4 11 25 30 - 43
13 Go Ahead Eagles 22 6 7 9 25 32 - 47
14 RKC Waalwijk 22 5 8 9 23 31 - 39
15 SC Cambuur 22 6 4 12 22 23 - 32
16 Roda JC Kerkrade 22 5 7 10 22 35 - 48
17 N.E.C. Nijmegen 22 4 9 9 21 35 - 53
18 ADO Den Haag 22 6 2 14 20 25 - 51


Topscorers

Speler Club Goals Wedstrijden
Alfred Finnbogason sc Heerenveen 20 19
Graziano Pellè Feyenoord 16 20
Aron Jóhannsson AZ 13 22
Luc Castaignos FC Twente 12 21
Lucas Piazón Vitesse 11 20
Quincy Promes FC Twente 9 18
Dušan Tadić FC Twente 9 20
Mark Uth Heracles Almelo 8 16
Krisztián Németh Roda JC Kerkrade 8 19


Programma

Thuis Uit Datum Tijd
Vitesse  ADO Den Haag 7 feb 2014 20.00
PSV FC Twente 8 feb 2014 18.45
NAC Breda Roda JC Kerkrade 8 feb 2014 19.45
Go Ahead Eagles AZ  8 feb 2014 19.45
Feyenoord  N.E.C. Nijmegen 8 feb 2014 20.45
Heracles Almelo SC Cambuur 9 feb 2014 12.30
RKC Waalwijk FC Utrecht 9 feb 2014 14.30
PEC Zwolle Ajax 9 feb 2014 14.30
FC Groningen sc Heerenveen 9 feb 2014 16.30

Uitslag AFC Ajax - FC Groningen

Ajax heeft de koppositie in de Eredivisie verstevigd. De Amsterdammers hadden vandaag veel moeite met FC Groningen, maar wonnen uiteindelijk wel met 2-1. Machtwinner was Kolbeinn Sigthórsson die als invaller tien minuten voor tijd het net wist te vinden.

Sigthórsson knikt de 2-1 binnen (Foto: Pro Shots/Ed van de Pol)

AFC Ajax

2 - 1

FC Groningen

 28' Schöne(pen)
 83' Sigthórsson
   41' Kostic
 
 Gele kaart: Kappelhof, De Leeuw, Wijnaldum (FC Groningen)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 50.638
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Van Rhijn
Veltman
Moisander
Riedewald (Poulsen/66)
Klaassen
Blind
Serero (Duarte/74)
Schöne
De Jong (Sigthórsson/66)
Krkic
  Bizot
Burnet
Botteghin
Kappelhof
Wijnaldum
Chery
Kieftenbeld
Van Nieff (Zeefuik/86)
Kostic
De Leeuw (Zivkovic/75)
Kirm

FOK! op het spoor van De Mol 2014 - Aflevering 6

Voor het vijfde opeenvolgende seizoen gaan redacteuren René van der Kroon en Martijn van Veen weer, samen met collegacrewleden, op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Ze proberen samen, maar vooral tegen elkaar de identiteit van de saboteur te ontrafelen.

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 1
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 2
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 3
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 4
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 5

[vid] UFO legt aan bij ISS

Bijna middernacht, tijd voor ufonieuws! Op internet is namelijk een filmpje opgedoken waarin duidelijk is te zien dat een vreemd voorwerp bij het internationaal ruimtestation ISS voor anker gaat.

De ufo is op 29 januari waargenomen bij het ISS. Velen denken dat het een ruimteschip is dat daadwerkelijk heeft afgemeerd bij het ruimtestation. Vervolgens zouden aliens de bewoners hebben begroet.

Volgens voormalig NASA-medewerker Clark McClelland zou het niet de eerste keer zijn dat astronauten contact hebben gelegd met buitenaardse wezens. Vanuit het Kennedy Space Center in Florida zag hij met eigen ogen hoe een alien tijdens een missie babbelde met twee astronauten.

De beste man heeft maar liefst 34 jaar bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie gewerkt. In 1992 kreeg hij de zak omdat NASA het bestaan van buitenaards leven onder de pet blijft houden.

Ook in de ruimte heeft men last van asielzoekers...

Frijns hekelt door geld gedomineerde F1

Robin Frijns is niet blij dat er zoveel betalende coureurs in de Formule 1 rondrijden. De Nederlander werd vorig seizoen testrijder bij Sauber en mocht af en toe meedoen in de GP2, maar legde het uiteindelijk af tegen het grote geld. Dit jaar is hij derde rijder bij Caterham.

Frijns zal enkele vrijdagen in actie mogen komen, maar niet rijden in de GP2. Deze serie wordt gedomineerd door betalende coureurs en de F1 lijkt volgens de Nederlander dezelfde kant op te gaan. "Het is niet eerlijk, ik heb jarenlang hard gewerkt, kampioenschappen gewonnen en iedere race tot het gaatje gegaan, maar waarvoor eigenlijk? De wereld is niet eerlijk, het draait allemaal om geld. Het is net alsof je twintig miljoen aan het voetbalteam Barcelona geeft om je maar op te laten stellen."

"Hier (bij Caterham, red.) geldt hetzelfde verhaal, maar het wil niet zeggen dat we slechte coureurs hebben. Het heeft altijd al om geld gedraaid, maar niet zo erg als nu. De crisis begon vier jaar geleden en de teams lijden er echt onder. Met de verandering naar de V6 worden ze nog meer op kosten gejaagd."

De Nederlander blikte ook even terug op zijn tijd bij Sauber. "Aan het eind van het seizoen was de auto erg goed, maar halverwege het jaar had het team grote financiële problemen. Toen dook Sirotkin op ... en kon ik niet meer in de auto plaatsnemen. Ik heb geen spijt van mijn tijd bij Sauber, ik weet hoe de vlag erbij hing en ik kan ze niets kwalijk nemen."

Dit jaar heeft Frijns onderdak gevonden bij Caterham en heeft hij tijdens de eerste testweek in Jerez al tien ronden af kunnen leggen, ondanks de technische problemen waar motorenleverancier Renault mee kampte. De Nederlander is sterk betrokken bij het ontwikkelingswerk en krijgt ook regelmatig baantijd. "Ik heb het gevoel dat ze in mij geloven en dat is belangrijk."

3 nieuwe tietenkiekjes Miley online

Het is haar zowaar weer gelukt om in het nieuws te komen. Er zijn namelijk weer drie nieuwe foto's uitgelekt waarop Miley Cyrus haar blote tieten laat zien.

Het gevallen Disneysterretje heeft een fotoshoot gedaan voor de Duitse Vogue. En Egotastic heeft de hand weten te leggen op de eerste kiekjes.

Zo zien we anderhalve tiet met een handdoek, een paar tieten in een zwarte, doorzichtige jurk en een badmuts met tieten. En op de andere plaatjes heeft ze kleren aan, dus die zijn niet interessant.

Einde bericht.

Cookson: "Veldrijden op Winterspelen"

Veldrijden moet een sport worden op de Olympische Winterspelen. Hiervoor gaan Brian Cookson, voorzitter van de Internationale wielrenunie UCI zich hard maken.

"Ik denk dat veldrijden een boeiende aanvulling voor de Winterspelen zou zijn", aldus Cookson vandaag op de website van de UCI. De Brit denkt dat de sport een prima kans maakt, ook omdat IOC-voorzitter Thomas Bach pleit voor vernieuwing. "Veldrijden biedt gelijke kansen op medailles aan mannen vrouwen, de benodigdheden en de kosten om een parcours aan te leggen zijn minimaal en het principe is eenvoudig: degene die als eerste over de eindstreep komt, wint."

Om het veldrijden op de Winterspelen te krijgen zal wel de regelgeving moeten worden aangepast. Daarin staat nu dat alleen sporten die op sneeuw of ijs worden beoefend kunnen worden gezien als wintersporten. "Dat mag nu wel zo zijn, maar Bach heeft aangegeven behoefte aan verandering te hebben. Ik kijk dus uit naar het debat", aldus Cookson.

Nadal moet Buenos Aires toch laten schieten

Rafael Nadal komt op het ATP-toernooi in Buenos Aires toch niet in actie. De nummer een van de wereld heeft last van een buikvirus, waardoor hij niet aan trainen toekomt. Dat laat hij donderdag weten via Twitter. Het toernooi in Argentinië begint maandag.

Nadal speelde anderhalve week geleden zijn laatste wedstrijd. In de finale van de Australian Open kreeg de Spanjaard last van zijn rug en verloor hij in vier sets van Stanislas Wawrinka. Enkele dagen daarop liet hij weten goed te herstellen van de rugblessure en te verwachten in Buenos Aires zijn opwachting te kunnen maken. Door dat toernooi moet nu echter toch een streep.

Het ATP-toernooi in Rio de Janeiro is voor Nadal de volgende kans om terug te keren. Dat toernooi begint volgende week zaterdag.

Joran vd Sloot wordt papa

Groot feest in een Peruaanse cel! Niemand minder dan Joran van der Sloot wordt vader.

In december heeft onze vrouwenverslinder raak geschoten bij Leidy Figueroa. De 24-jarige vrouw is door het dolle heen dat zij en haar vriend in verwachting zijn.

En er komt niet een kindje, nee, de vrouw verwacht een heuse tweeling! Volgens de vrouw, die al een kind van een ander heeft, is Joran een ander mens geworden. En gelukkig komt hij over 28 jaar al weer vrij.

FOK! wenst het stel alle geluk van de wereld toe. Echt.

Jaar cel voor jokkende agent in 'Plebsgate'

Een Londense politieagent die valselijk had verklaard dat de vroegere Conservatieve fractieleider Andrew Mitchell collega's voor 'plebs' had uitgemaakt, is donderdag tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld. Volgens rechter Nigel Sweeney was de agent Keith Wallis helemaal niet op de plaats waar een en ander zich had afgespeeld.

Mitchell was in september 2012 door agenten staande gehouden toen hij op weg naar de premier door een poort bij Downing Street wilde fietsen. Mitchell geeft toe dat hij zijn geduld met de dienstkloppers had verloren, maar ontkent bij hoog en bij laag dat hij hen voor 'plebs' had uitgemaakt, een denigrerende term voor arbeidersvolk. Niettemin moest hij door het schandaal zijn functie opgeven.

Wallis had het verhaal van zijn gekrenkte collega's ondersteund, maar onderzoek van de politie wees uit dat hij helemaal niet ter plaatse was. De rechter verklaarde hem schuldig aan 'kronkelend wangedrag, ver onder de standaard die van een politieagent mag worden verwacht'.

Hongarije koopt Russische kernreactors

Het Hongaarse parlement heeft donderdag de aankoop van twee Russische kernreactors goedgekeurd. Hongarije financiert tachtig procent van de bouwkosten met een lening van tien miljard euro van Rusland. Veertig procent van het werk zal worden verricht door Hongaarse leveranciers en onderaannemers.

De overeenkomst werd donderdag met 256 stemmen tegen 29 door de regerende Fidesz-partij en de extreemrechtse oppositiepartij Jobbik goedgekeurd. De meeste linkse parlementsleden stemden tegen. Vier leden van de groene partij Politiek Kan Anders werden uit de vergaderzaal verwijderd nadat zij de stemming met sirenes en posters hadden verstoord.

Hongarije heeft één kerncentrale, bij de zuidelijke stad Paks, die goed is voor veertig procent van de elektriciteitsproductie van het land. De uitbreiding van deze centrale moet de afhankelijkheid van buitenlandse energiebronnen verkleinen en leiden tot lagere stroomprijzen. Hongarije wordt echter wel afhankelijker van Rusland, omdat het ook het grootste deel van zijn olie en aardgas uit Rusland betrekt. Verder is er kritiek op de voorwaarde dat Rusland afval van de kerncentrale weliswaar zal verwijderen en repatriëren, maar na twintig jaar terug naar Hongarije mag sturen. Ook krijgt Rusland een stem in het bepalen van de prijs van de elektriciteit die door de centrale wordt geleverd.

Jan Smit knapt goed op

Jan Smit voelt zich weer een stuk beter. "Ik ben nog niet helemaal beter maar ik knap wel op", zei de zanger donderdag in RTL Boulevard. "Het begon met een keelontsteking en later zat een beetje alles in mijn voorhoofd verstopt. Op een gegeven moment deed alles zeer, dus dan moet je even pas op de plaats maken."

Smit heeft een nieuwe klus te pakken, hij gaat het Junior Songfestival presenteren. "Ik werk graag met kinderen, ik heb natuurlijk zelf ook kinderen", aldus de zanger. "Ik zou niet weten of ik dat zou aanmoedigen als mijn kinderen het willen doen, maar Fem kijkt wel en vindt het een superleuk programma."

Franse douane verpulvert drie ton ivoor

De Franse douane heeft donderdag in Parijs drie ton ivoor verpulverd die in de afgelopen twintig jaar in Frankrijk in beslag was genomen. Het is voor het eerst dat een zo grote hoeveelheid ivoor in Europa is vernietigd. Soortgelijke acties werden onlangs ook gehouden in de Verenigde Staten, Gabon en China, in de hoop dat stropers en handelaren de boodschap krijgen dat het doden van olifanten niet loont.

Olifanten worden door de stroperij en handel in hun voortbestaan bedreigd. In 2012 werden naar schatting 22 duizend Afrikaanse olifanten om hun slagtanden gedood, volgens een studie van CITES, TRAFFIC en de SSC African Elephant Specialist Group.

Vooral door de toegenomen vraag uit China is de marktprijs voor ivoor in de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld, tot meer dan 1620 euro per kilo, zegt Ginette Hemley, vicepresident voor bescherming van diersoorten bij het Wereldnatuurfonds. Zij geeft toe dat vernietiging van in beslag genomen voorraden alleen waarschijnlijk niet genoeg zal zijn om de vraag, die sinds 2009 exponentieel is toegenomen, te temperen.

Critici waarschuwen dat het vernietigen van voorraden zelfs averechts kan uitwerken. Doordat er minder aanbod is, zal de prijs stijgen, wat meer criminelen zal aantrekken, zegt Dan Stiles, onderzoeker in Kenia en lid van de African Elephant Specialist Group. "Deze mensen zijn speculanten. Zij slaan munt uit uitsterven."

Hyperjoden blokkeren wegen in IsraŽl

De Israëlische politie is donderdag op verschillende plaatsen slaags geraakt met ultraorthodoxe joden, die snelwegen blokkeerden uit protest tegen plannen van de regering om de militaire dienstplicht ook op hen van toepassing te verklaren. Op veel plaatsen liep het verkeer volkomen vast.

De politie zette het waterkanon in om vierhonderd betogers te verjagen die de toegang tot Jeruzalem blokkeerden. Vijftien demonstranten werden opgepakt. In de zuidelijke stad Ashdod werden agenten met stenen bekogeld; twee raakten gewond en acht betogers werden aangehouden. In het midden van het land blokkeerden tweeduizend demonstranten een belangrijke snelweg. Politie te paard voerde charges uit met de wapenstok om hen te verspreiden.

De rellen volgden op een uitspraak van het Israëlische hooggerechtshof deze week om de subsidie stop te zetten aan ultraorthodoxe religieuze scholen waarvan de studenten zich aan de dienstplicht onttrekken. Hun vrijstelling is andere Israëliërs al lange tijd een doorn in het oog en was vorig jaar een belangrijk thema in de verkiezingen. Een nieuw systeem om het aantal vrijstellingen stapsgewijs te verminderen wacht op goedkeuring van het parlement.

De ultraorthodoxen verzetten zich tegen de militaire dienstplicht omdat hun kinderen daardoor in aanraking zouden komen met het secularisme, wat hun vrome levensstijl zou ondermijnen. De kwestie van de militaire dienst vormt de kern van een cultuurstrijd over de plaats van de ultraorthodoxe joden in de Israëlische samenleving. Ultraorthodoxe joden, die acht procent van de bevolking vormen, kregen vrijstelling van militaire dienst om zich aan hun religieuze studie te wijden. Oudere mannen mijden werk en strijken vaak een uitkering op terwijl ze voltijds blijven studeren.

Waarschuwing voor zware windstoten

Het KNMI waarschuwt voor vrijdag in het hele land voor zware windstoten. In alle provincies is kans op windstoten van 75 tot 85 kilometer per uur en geldt code geel.

Vrijdag belooft een onstuimige dag te worden met krachtige wind boven land en een stormachtige wind langs de kust en op het IJsselmeer. Het blijft bovendien niet droog. Wel wordt het met een temperatuur van zo'n 10 graden een zachte dag. Tegen de avond wordt het droger, klaart het op en neemt de wind geleidelijk af.

De winter is tot nu toe een van de warmste winters ooit gemeten, meldt weeronline.nl donderdag. Met een gemiddelde temperatuur van 5,8 graden was het alleen in 1990 en 2007 milder. Vorig jaar kwam de gemiddelde wintertemperatuur uit op 2,9 graden.

Frits Wester aangereden

Frits Wester is even uit de roulatie. De RTL-verslaggever raakte dinsdag flink gehavend aan zijn gezicht toen hij lopend op een fietspad werd aangereden door een fietser.

"Omdat ik mijn handen in mijn broekzakken had viel ik voorover zonder dat ik mijn handen uit kon steken", vertelde hij donderdagavond in RTL Boulevard. "En dat betekent een scheur in mijn lip, een dikke wenkbrauw, wat hechtingen hier en daar, bont en blauw en dikke korsten."

Wester is voorlopig niet voor de camera te zien. "Dat is niet echt iets om nu mee op tv te gaan, want dat leidt behoorlijk af", zei hij. Maandag gaan de hechtingen eruit.

Lage energierekening door milde winter

Huishoudens hebben in januari vijftig euro op hun energierekening bespaard omdat ze minder hoeven te stoken om warm te blijven. De temperaturen blijven deze winter tot dusver veelal bovengemiddeld hoog, wat terug te zien is in de aardgasrekening. Dat stelt energieleverancier United Consumers donderdag.

In de maand januari verbruikten Nederlandse huishoudens dertig procent minder aardgas dan in een gemiddelde januarimaand, wat volgens de leverancier dus vijftig euro scheelde. In december was ook al een daling te zien. Als ook februari een zachte maand blijkt, kan dat leiden tot 125 euro minder, schat United Consumers. Het voordeel loopt nog eens 25 euro op omdat op 1 januari de leverings- en transporttarieven werden verlaagd.

Vorige week meldde weeronline.nl dat in december en januari een gemiddelde temperatuur van 5,9 graden is gemeten. In een 'normale' winter is dat 3,9 graden. Deze winter is tot dusver, op 2007 en 1990 na, de warmste winter ooit. Vorige winter waren Nederlandse huishoudens juist meer kwijt aan verwarmingskosten, omdat de winter toen een stuk strenger was.

's Winters verbruikt een gemiddeld huishouden zestig procent van zijn jaarlijkse energie. In de wintermaanden gaat 85 procent van de energiekosten in verwarming zitten. Per jaar betaalt een huishouden ongeveer duizend euro aan aardgas, meldt United Consumers.

Rutte en Hennis bij PvdA-overleg

Premier Mark Rutte (VVD) is donderdagavond bij overleg van de PvdA-top geweest. Ook minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) schoof aan bij het beraad, dat plaatsvindt op het ministerie van Sociale Zaken van vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA).

Het gaat om het zogeheten bewindspersonenoverleg dat elke donderdagavond plaatsvindt en waarbij de ministerraad wordt voorbereid. Aangenomen wordt dat Rutte en Hennis bij het overleg waren vanwege het afluisterschandaal, dat minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) in grote politieke problemen heeft gebracht.

PvdA-leider Diederik Samsom zei voorafgaand aan het overleg dat hij zich geen zorgen maakte over de positie van Plasterk. Donderdag werd bekend dat zowel Hennis als de geheime dienst AIVD Plasterk hebben geadviseerd om zich terughoudend uit te laten over de afluisteraffaire.

Plasterk moest woensdag bekennen dat Nederland zelf de metadata van 1,8 miljoen telefoontjes heeft afgeluisterd en niet de Amerikaanse NSA, zoals hij eerder beweerde. De Tweede Kamer debatteert hierover dinsdag met Plasterk. De gehele oppositie is uiterst kritisch over het optreden van de bewindsman.

Uitslag FC Utrecht - PEC Zwolle

Vanavond om 18.45 uur begonnen FC Utrecht en PEC Zwolle aan de voorlaatste wedstrijd van speelronde 22. De uitslag en karakteristieken van deze wedstrijd vind je hieronder terug. Om 20.45 uur begint Ajax - FC Groningen nog.

Juan Sebastian Agudelo scoort de 1-0 tegen PEC Zwolle (Foto: PROSHOTS / Menno Ringnalda)

FC Utrecht

1 - 2

PEC Zwolle

 24' Agudelo   74' D. Mahmudov 
77' Benson
 
Gele kaart: De Ridder, Broerse (PEC Zwolle)
Rode kaart: Sarota (58) (FC Utrecht)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: n.n.b
Arbiter: Sanders
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
van de Maarel
Delpierre (Koevermans/85)
Heerings (Markiet/46)
van der Winden (Dorda/46)
Sarota
Ayoub
Toornstra
Oar
Agudelo
de Ridder
  Boer
van Polen
Sainsbury (D. Mahmudov/72)
Broerse
van Hintum
Gravenbeek
Drost
Klich (Nijland/71)
Karagounis (Benson/46)
Fernandez
Saymak

Rusland grijpt de leiding bij kunstschaatsen

De Russische kunstschaatsers hebben de eerste dag van de landenwedstrijd op de Olympische Spelen in Sochi als klassementsleider afgesloten. Dat is te danken aan Tatjana Volosozjar en Maksim Trankov, die bij de korte kür voor paren met 83,79 punten zegevierden. Meagan Duhamel en Eric Radford (73,10) uit Canada werden tweede, gevolgd door de Chinezen Cheng Peng en Hao Zhang (71,01).

Rusland heeft in het klassement twee punten voorsprong op Canada en vier op China. Japan staat teleurstellend vierde. Yuzuru Hanyu had eerder op de dag de korte kür bij de mannen gewonnen. Zijn landgenoten Narumi Takahashi en Ryuichi Kihara kwamen daarna bij de paren echter niet verder dan de achtste plek.

Japan heeft alle kans om zich weer terug naar een podiumplek te schaatsen. Er worden in het weekeinde nog zes teamonderdelen verreden.

Button: "F1 niet veel sneller dan GP2"

McLaren-coureur Jenson Button verwacht niet dat de Formule 1-bolides dit seizoen veel sneller zullen zijn dan de GP2-auto's. De reden hiervoor is niet de introductie van de 1,6 liter V6-turbomotor, maar de verminderde neerwaartse druk in de bochten.

In de testweek in Jerez klokte Buttons teamgenoot Kevin Magnussen uiteindelijk de snelste tijd, die wel zes tellen langzamer was dan de snelste tijd van vorig jaar. Hierdoor kunnen de onveranderde GP2-bolides bijna gelijke rondetijden klokken. "Ze zullen op sommige circuits veel dichterbij zitten. We zullen sneller zijn, maar niet veel."

Button weet echter ook dat de test in Jerez niet representatief is voor hoe de auto's in Australië zullen gaan presteren, omdat de leercurve met het nieuwe pakket enorm steil verloopt. "Drie races later zal er weer een flinke hap van de rondetijden af zijn. Aan het eind van het jaar zullen we niet ver meer van de 2013-tijden af zijn, misschien maar enkele seconden."

Een deel van de langzamere rondetijden wordt veroorzaakt door de hardere Pirelli-band die voor dit seizoen aangepast is om het hogere koppel te kunnen weerstaan. "Dat scheelt een halve seconde. Daarnaast zijn de auto's ook zwaarder wat 1,2 seconden scheelt, dus die twee zaken schelen alleen al 1,6 tot 1,8 seconden."

Echte Philomena mild over Vaticaan

Philomena Lee, de inspiratie voor de recente film Philomena, koestert geen wrok jegens het Vaticaan. Dat schrijft de krant Irish Times donderdag nadat de Ierse woensdag een bezoek bracht aan paus Franciscus. In de jaren vijftig werd Lee door de katholieke kerk gedwongen haar zoon ter adoptie op te geven. Ze zag hem nooit meer terug.

De inmiddels 80-jarige Lee zei na haar bezoek dat ze vooruit wil kijken. Ze was samen met de Engelse acteur Steve Coogan, die het scenario van Philomena schreef en de hoofdrol speelt, in het Vaticaan om de paus te vragen haar bij te staan met haar Philomena Project. Dit initiatief moet de Ierse overheid overhalen tienduizenden adoptierapporten vrij te geven zodat moeders en hun biologische kinderen elkaar kunnen terugvinden.

Eerder deze week publiceerde de Verenigde Naties een kritisch rapport over de zogenoemde Magdalena-huizen, opvanghuizen die financieel werden gesteund door de katholieke kerk, waarin moeders vaak hardhandig van hun kinderen werden gescheiden.

Lee werd in 1952, toen zij een ongehuwde tiener was, gedwongen haar zoon af te staan. Op 3-jarige leeftijd werd hij geadopteerd door een echtpaar in de Verenigde Staten, waar hij leefde onder de naam Michael Hess. Moeder en zoon probeerden elkaar meermaals op te zoeken, maar Hess overleed in 1995, voordat hij zijn moeder ooit terugzag.

Coogan liet weten dat de uitnodiging nadrukkelijk vanuit het Vaticaan kwam. Volgens de film- en televisiemaker was het een duidelijk gebaar om een hand uit te steken naar Lee.

De film Philomena is genomineerd voor vier Oscars, waaronder een voor Judi Dench die de titelrol speelt. De Oscars worden in de nacht van 2 op 3 maart uitgereikt in Los Angeles.


Echte Philomena mild over Vaticaan (Foto: Novum)

Pathť Thuis nu ook op PS3

Vanaf vandaag is Pathé Thuis beschikbaar op de PlayStation 3. De Nederlandse gamers krijgen nu toegang tot de lokale en internationale filmproducties die de service te bieden heeft. 

De introductie van Pathé Thuis op PlayStation 3 past binnen de strategie van het bedrijf om alle devices in en rondom het huishouden te voorzien van de mogelijkheid om de meest actuele films te kijken. Thomas van de Weerd, Managing Director Pathé Thuis: "We zijn vereerd om de PlayStation gamers toegang te geven tot het nieuwste filmaanbod. Naast de meest actuele games biedt de PS3 nu ook het meest actuele aanbod films!"

"Sony Computer Entertainment is altijd op zoek naar content partners die een meerwaarde bieden voor onze doelgroep, de gamers. We zijn erg blij om ook Pathé Thuis toe te kunnen voegen aan de toch al rijke content die het PlayStation platform te bieden heeft", aldus Joost Snel, marketing manager Platform & Services bij Sony Computer Entertainment Benelux.

De Pathé Thuis-app is in de XMB opgenomen onder TV/Video diensten. Door de app te selecteren met de x knop komt de gebruiker in het registratiemenu van Pathé Thuis. Na registratie en invullen van de betaalgegevens kan de gebruiker films bestellen en kijken. Als er al een account is aangemaakt, dan kan de gebruiker eenvoudig inloggen met zijn inloggegevens.

De introductie van Pathé Thuis op PlayStation 4 wordt later verwacht.

Pathé Thuis

Crimineeltjes gratis naar de hoeren

In Duitsland is ophef ontstaan rond een nieuwe methode om criminelen in de watten te leggen. Drie gevangenen uit Düsseldorf zijn tijdens de Kerst naar de hoeren geweest.

Het heerschap is uitverkoren om deel te nemen aan een proefproject. Het trio mocht van hun begeleider, een sociaalpedagoog, naar een hoerenkast.

De verantwoordelijke organisatie, een kerkelijke instelling, heeft onmiddellijk snoeiharde maatregelen genomen. Zij hebben vandaag laten weten de geitenwollen sok de zak te hebben gegeven.

Cornelis Vreeswijk in erelijst Zweedse muziek

De in IJmuiden geboren zanger Cornelis Vreeswijk is opgenomen in de Zweedse Music Hall of Fame. Met onder anderen de groep ABBA en jazzzangeres Monica Zetterlund behoort hij tot de eerste musici die een plaats hebben gekregen in de eregalerij van de Zweedse muziek, meldden Zweedse media donderdag.

Vreeswijk (1937-1987) is ruim 25 jaar na zijn dood in Zweden nog altijd zeer populair. Hij verhuisde met zijn familie naar het Scandinavische land toen hij 13 was. Het gezin keerde in 1961 naar Nederland terug, maar Vreeswijk bleef in Zweden. In Nederland raakte hij bekend met liedjes als De nozem en de non, Veronica en Misschien wordt het morgen beter. Zijn album Cornelis Vreeswijk bereikte in 1972 de nummer 1-positie in de Album Top 100.

Cornelis Vreeswijk in erelijst Zweedse muziek
Cornelis Vreeswijk in erelijst Zweedse muziek (Foto: ANP)

Alonso: "Formule 1-wagens stuk lelijker geworden"

De Formule 1-fans en volgers zeiden het al langer, maar nu hebben ze ook bijval gekregen van een coureur. Ferrari-coureur Fernando Alonso vindt dat de Fomule 1-wagens zoals ze bij de presentaties geshowd zijn lelijker dan voorheen.

"De nieuwe auto's zijn lelijker, daar kunnen we gewoon eerlijk over zijn", zei Alonso in een interview met de Amerikaanse nieuwszender CNN. "Ze zijn in dat opzicht niet goed genoeg. De mensen zien de Formule 1 als de absolute top als het gaat om aerodynamische en technologische prestaties en met de nieuwe neuzen straalt de Formule 1 dat niet echt meer uit. Maar ik denk dat we wel een paar verschillende oplossingen voor dit probleem gaan zien. De ingenieurs zijn slim genoeg om de auto's behalve snel ook mooi te maken."

Vooral de voorvleugels van de teams moeten het ontgelden. Veelal worden ze vergeleken met een paarsgepunte lans.

Technisch directeur Vroomans verlaat De Graafschap

De Graafschap en technisch directeur Roland Vroomans gaan per 1 maart uit elkaar. Vroomans ziet gelet op de situatie waarin de eerstedivisieclub zich momenteel bevindt, te weinig aanknopingspunten om zijn tot 2015 lopende contract uit te dienen. Dat meldt De Graafschap donderdag.

De club met titelaspiraties staat zevende in de Eerste Divisie, op dertien punten van koploper FC Dordrecht. Van de laatste vijf wedstrijden werd er slechts een gewonnen.

Vroomans denkt dat het verstandiger is dat iemand anders zijn taken overneemt. "Dat is voor zowel de club als voor mij het beste. De manier van werken die ik voor ogen heb, is op dit moment niet realiseerbaar."

Obama noemt geloofsvrijheid speerpunt

De mondiale geloofsvrijheid is belangrijk voor de nationale veiligheid en is een speerpunt in de Amerikaanse diplomatie. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama donderdag gezegd tijdens het jaarlijkse Nationale Gebedsontbijt.

De uitspraken worden gezien als een oproep aan landen die geen geloofsvrijheid toestaan of bepaalde religieuze groepen niet beschermen om hun mensenrechtensituatie te verbeteren. Obama benadrukte dat dit beleid niet altijd gemakkelijk is, bijvoorbeeld wanneer er landen in het spel zijn die strategisch en economisch belangrijk zijn voor de Verenigde Staten, zoals China. "Ik benadruk dat China zijn potentieel alleen kan verwezenlijken wanneer het land universele mensenrechten beschermt, inclusief die van christenen, Tibetaanse boeddhisten en Oeigoerse moslims."

In het vredesoverleg tussen Israëliërs en Palestijnen 'maken wij duidelijk dat duurzame vrede geloofsvrijheid en toegang tot heilige plaatsen voor alle geloven vereist.' "In bredere zin stel ik dat geen enkele samenleving werkelijk kan slagen zonder de rechten van alle burgers te garanderen, inclusief die van religieuze minderheden", aldus Obama. "Of dat nou de Ahmadiyya in Pakistan, de Bahai in Iran of de Kopten in Egypte zijn." Obama bad ook voor Kenneth Bae, een Amerikaanse missionaris die vastzit in een Noord-Koreaans strafkamp en voor Saeed Abedini, een pastor uit de Amerikaanse staat Idaho die in een Iraanse gevangenis zit.

Presentatrice Sofie van den Enk verwacht meisje

Sofie van den Enk krijgt een dochter. De 33-jarige presentatrice maakte donderdag in Show Vandaag bekend dat haar tweede kindje een meisje wordt. Toen haar een blauw en roze rompertje werd voorgelegd koos ze voor de laatste.

Van den Enk werd drie jaar geleden al moeder van zoon Magnus. "Magnus zegt nog steeds broertje", aldus de presentatrice. Eind vorig jaar werd bekend dat ze opnieuw zwanger is. Ze is momenteel te zien in Wie Is de Mol?

Man krijgt gevoel in robothand

Een team van Zwitserse en Italiaanse wetenschappers is erin geslaagd een man gevoel te geven in een robothand. De man was zijn linkerhand al meer dan tien jaar kwijt.

De Deen Dennis Aabo Sorensen kreeg een week lang voorwerpen te voelen die hij als hard, zacht, rond of vierkant omschreef. "Het was geweldig", zei hij. "Ik heb nog niet eerder zo'n echt gevoel van een normale hand gehad."

Het was niet het eerste experiment dat gevoel probeerde te genereren met een kunstmatige hand. Wel behoort het tot de meest geavanceerde proeven tot nu toe. Er werden elektroden in twee zenuwen in de stomp van Sorensens arm geplaatst. Die konden verbinding maken met sensoren op de vingers van de kunstmatige hand. De wetenschappers creëerden zo een verbinding tussen de robothand en Sorensens hersenen, waardoor hij bewegingen direct kon maken en voelen.

"Het was interessant om te zien hoe snel hij de hand kon gebruiken", zei hoofdonderzoeker Silvestro Micera van de federale Zwitserse Technische Hogeschool in Lausanne. "Hij kon de ontvangen informatie direct op een complexe manier gebruiken."

De onderzoekers zeggen wel dat het nog jaren zal duren voordat de voelende robothand op de markt komt.

Wetenschappers zijn er de afgelopen jaren in geslaagd om prothesen te verbeteren, maar om mensen hier ook gevoel in te geven lukte tot nu toe zelden.

PVV haalt VVD in bij politieke barometer

De PVV heeft de VVD ingehaald als grootste partij van Nederland in de Politieke Barometer. De liberalen verliezen in de donderdag gepubliceerde peiling van onderzoeksbureau Ipsos drie zetels ten opzichte van twee weken geleden en komen uit op 24 zetels. De partij van Geert Wilders wint er juist twee en staat nu op 27.

De verschuivingen ten opzichte van de vorige peiling zijn verder minimaal. Coalitiepartner PvdA levert een zetel in en komt daarmee op twintig zetels. Het CDA stijgt met een zetel naar zestien. Ook de ChristenUnie boekt een zetel winst en zet de teller daarmee op zes. Bij de SP (zestien), GroenLinks (vijf), SGP (vier) en 50Plus (zes) verandert er niets.

Het draagvlak van het kabinet daalt met het verlies van de VVD en de PvdA tot 43 zetels. Daarmee is het terug op het dieptepunt van oktober vorig jaar, meldt het onderzoeksbureau.

Kutnetsov schakelt Sijsling uit in Zagreb

Igor Sijsling is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de kwartfinale van het ATP-toernooi van Zagreb. In de Kroatische stad verloor de als achtste geplaatste Nederlander in drie sets van Andrey Kutnetsov.

Sijsling begon goed aan de partij tegen de Russische qualifier. De eerste set won hij nog met 6-1, maar vervolgens moest hij toch de partij aan Kutnetsov laten. De tweede set verloor hij met 3-6, waarna hij in de derde set het aflegde in de tiebreak.

Gemeente Den Haag doet aangifte van lek

De gemeente Den Haag heeft aangifte gedaan van het lekken van informatie over een bouwproject in de haven van Scheveningen. De gemeente verdenkt 'iemand binnen de gemeente' een vertrouwelijk document te hebben gelekt aan een journalist van het AD.

Die krant schreef vorige maand over het project. In het bericht stond dat de journalist informatie had gekregen na inzage in een vertrouwelijke notitie van het college van burgemeester en wethouders. Daaruit concludeerde de gemeente dat iemand zijn ambtsgeheim heeft geschonden. De politie onderzoekt de zaak.

Het AD schreef vorig jaar ook al een artikel op basis van geheime dossiers van de Haagse gemeenteraad. Die bleken te zijn gelekt door gemeenteraadslid Arnoud van Doorn. Justitie heeft onder meer vanwege het lekken tegen hem een celstraf geëist. Het Openbaar Ministerie eiste tegen de journalist een boete van duizend euro.

Van der Sar: "Kampioen worden het belangrijkste"

Ajax ontvangt vanavond FC Groningen. De thuisploeg willen de drie punten in Amsterdam houden, zo onderstreept directeur marketing Edwin van der Sar. "We willen kampioen worden en dan moet je vanavond drie punten pakken", zegt Van der Sar op de clubwebsite van Ajax.

"Zeker na het puntenverlies van afgelopen zondag in Utrecht. Dat willen we rechtzetten." Ajax is nog op drie fronten actief. De prioriteit ligt bij de landstitel. "Bij Ajax zijn we er trots op dat we, met de Johan Cruijff Schaal op zak, nog om drie andere prijzen strijden", vervolgt Van der Sar. "Kampioen worden in de Eredivisie is voor ons het belangrijkste, zeker in de fase waarin we als club verkeren. Ons doel is om de komende jaren ook internationaal progressie te boeken."

Voor het duel van vanavond spreken de statistieken in het voordeel van Ajax. FC Groningen wist nog nooit in de Amsterdam ArenA te winnen. Toch denkt Van der Sar dat het vanavond geen eenvoudige opgave wordt om de ploeg van trainer Erwin van de Looi opzij te zetten. "Onze tegenstander van vanavond is een stabiele Eredivisieclub. Zij zijn daarnaast elk jaar in staat een paar keer voor een verrassing te zorgen."

"Ze krijgen FC Twente, Vitesse en Feyenoord nog thuis. Wat ons betreft zorgen ze in die wedstrijden voor de verrassingen. Ongeacht of dat gebeurt, gaan wij van onze eigen kracht uit en kijken we dus niet naar wat anderen doen. Wij moeten onze wedstrijden winnen, daar gaat het om", besluit Van der Sar.

Del Bosque niet blij met Madrileense schoppartij

De Spaanse bondscoach Vicente del Bosque is niet te spreken over de harde wedstrijd die Atlético Madrid en Real Madrid woensdag speelden in de Copa del Rey. "Er waren voorvallen die ik niet fijn vond om te zien", zegt Del Bosque.

De twee rivalen trapten en sloegen elkaar veelvuldig tijdens de derby, die met 3-0 werd gewonnen door Real Madrid. "Iedereen moet zijn team verdedigen, maar er waren schermutselingen en gedrag die niet passend waren", meent Del Bosque. Ondanks de vele overtredingen stuurde de scheidsrechter niemand van het veld.

De bondscoach hoopt de vrede in zijn selectie in aanloop naar het WK in Brazilië te bewaren. Bij zowel Real Madrid als Atlático Madrid spelen Spaanse internationals, onder wie Sergio Ramos, Xabi Alonso, Koke en David Villa.

Spanje heeft in het verleden last gehad van ruzies tussen internationals. Zo lagen spelers van aartsrivalen FC Barcelona en Real Madrid na incidenten in onderlinge duels met elkaar overhoop. Desondanks veroverde Spanje de afgelopen zes jaar de wereldtitel en twee Europese titels.

Laudrup overweegt juridische stappen

Michael Laudrup werd dinsdag ontslagen als manager van Swansea City. De manier waarop dit alles plaatsvond, zint de Deen totaal niet. Laudrup brengt via de Engelse managersvakbond (LMA) een verklaring naar buiten.

"Ik ben erg teleurgesteld dat ik ben ontslagen als manager van Swansea City. Met name de manier waarop dit alles is gebeurd en de beslissingen van de club begrijp ik niet."

"Ik heb juridisch advies ingewonnen en de LMA heeft de club al een brief gestuurd waarin om uitleg wordt gevraagd", verklaart de Deense trainer. "Ik werd op zeer korte termijn over mijn ontslag ingelicht en kreeg geen uitleg waarom dit noodzakelijk was."

"Tot ik een reactie heb gekregen kan ik niets meer over de zaak zeggen", vervolgt Laudrup. "Maar ik wil wel van de gelegenheid gebruik maken om de fans te bedanken voor de steun. Het was een eer om manager te zijn van deze geweldige voetbalclub."

Laudrup denkt overigens dat hij Swansea er dit seizoen nog bovenop had gekregen. "Hoewel de resultaten in de competitie tegenvielen, stonden we nog altijd twaalfde op de ranglijst. Doordat alle clubs dicht bij elkaar staan was het nog te overzien."

"We hebben behoorlijk wat pech gehad met blessures, maar ik denk dat onze vorm in de competitie beter werd. Daarnaast waren we ook nog actief in de Europa League en FA Cup. Daar konden we ons voordeel uit halen."

FOK! Rusland

Hoewel er dagelijks nieuws is over de homowetgeving in Rusland en regeringsleiders over de hele wereld worden gevraagd zich uit te spreken over de kwestie, is het verbod op 'homopropaganda' maar één van de vele (mensenrechten)problemen die Rusland teisteren.

Hieronder vind je daarom een lijstje van wanpraktijken in Rusland die minstens evenveel consternatie waard zijn, maar die opvallend weinig ter sprake lijken te komen. Vandaag kortom: FOK! Rusland.

Om te beginnen is Rusland vanzelfsprekend een prachtig land met -wanneer je elkaar verstaat- vaak zeer vriendelijke burgers. Het heeft een lange geschiedenis, een mooie cultuur, produceerde geweldige schrijvers, componisten, wetenschappers en wat niet al. Tegelijkertijd heeft het land sinds 1917 te lijden gehad onder een verarmend en moordzuchtig Sovjetbeleid.

Ook werd het tot tweemaal toe op z'n kop gezet door wereldoorlogen, waarvan de tweede praktisch een hele generatie uitwiste en dertig miljoen Russen het leven kostte. Al met al is er ook 23 jaar na de val van het communisme nog een heleboel mis in het land. Daar gaan we dan: een bloemlezing.

Gevangenissen 
Russische gevangenissen waren in de jaren negentig nog veel erger, maar zijn nog steeds zeer ondermaats t.o.v. het wereldwijde gemiddelde. Hier een deprimerende docu van ruim een uur:


Gevangen- en werkkampen

Hoewel het Goelagsysteem aan kampen voor dwangarbeid qua naam niet meer bestaat, bestaan vele kampen in praktijk nog steeds. Nog steeds sturen Russen gevangenen waar ze graag vanaf willen jaren de kampen in.

De op Siberisch permafrost gelegen stad Norilsk is tot op vandaag afgesloten voor buitenstaanders. Voor je er komt moet je toestemming aanvragen bij het stadsbestuur, maar die wordt aan buitenlanders zeer zelden gegeven.

Martelingen 
Behalve in de gevangenissen wordt er volgens Amnesty ook op grote schaal gemarteld door Russische militairen. Bij naam wordt vooral de behandeling van opgepakte vrijheidsstrijders in Tsjetsjenië genoemd.

Bloedige interne oorlogen  
Ooit omvatte de Sovjet-Unie ruim veertig nationaliteiten en volkeren. Na de val in '91 zeiden ze er een boel vaarwel, van de Kazakken tot de Esten en Oekraïners. Sindsdien is men stellig van plan verder opknippen van de Russische Federatie te voorkomen. Afscheidingsacties van Tsjetsjenen, Osseten en een heel aantal andere voor onafhankelijkheid strijdende volken worden bloedig de kop in gedrukt en met alle mogelijke middelen bestreden.

Daarbij gaat men grondig en meedogenloos te werk: bij de 'bevrijding' van de gegijzelde kids in Beslan veroorzaakte men ettelijke honderden doden - over Beslan vind je hier een FOK!toen-artikel. Ook worden strijders zoals gezegd gemarteld en standrechtelijk geëxecuteerd.

Noord-Koreaanse slavenarbeid 
In oostelijk Siberië bevinden zich houthakkerskampen waar de Russen gebruik maken van Noord-Koreaanse dwangarbeid. In ruil voor schamele vergoedingen (die de verarmde dictators in Korea hard nodig hebben) worden gevangenen uit Koreaanse concentratiekampen aan Rusland verhuurd. VICE reisde naar de kampen af en legde bewijs vast van deze kwalijke praktijken:

Pers- en meningsonvrijheid  
Activisten en journalisten die welk van de problemen in het land ook aan de kaak proberen te stellen worden overal actief tegengewerkt, ontslagen, bedreigd, vervolgd, gevangengenomen, het land uit gejaagd of tot buiten de landsgrenzen door de geheime dienst achtervolgd en vermoord. Sinds Boris Jeltsin zijn er minstens 365 journalisten vermoord, waarvan de namen Litvinenko en Politovskaja ook hier bekend zijn. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk nog een stuk hoger en nog steeds gaat er geen maand voorbij zonder dat er journalisten worden omgelegd.

Hoewel de grondwet van 1993 garandeert dat Russen zich vrijelijk mogen verzamelen voor marsen, demonstraties en stakingen, leert de praktijk ons iets heel anders. Opnieuw worden kosten noch moeite noch moord gespaard om vooral democratische uitingen de kop in te drukken en opnieuw gebeurt dat de afgelopen 20 jaar even vrolijk als destijds onder de Sovjet-Unie.

Gedwongen psychiatrische opnames 
Een manier om van dissidenten af te komen is ze gek laten verklaren en voor 't leven in een psychiatrische instelling te laten opnemen. Vele prominente dissidenten worden en werden met zaken als schizofrenie gediagnosticeerd en zitten al jaren vast. Het Moskou Serbsky Instituut wordt jaarlijks gevraagd om meer dan 2500 diagnoses uit te voeren. 

Ernstige drugsverslavingen  
De grens met Kazachstan is net zo lang als de afstand tussen Londen en New York, en is kortom oncontroleerbaar. Hierdoor stromen, mede dankzij de Russische georganiseerde misdaad, jaarlijks ongelooflijke ladingen heroïne en andere drugs vanuit Afghanistan en belendende landen Rusland in. Daardoor zijn jongeren en jongvolwassenen in hele steden in het grensgebied wanhopig, hopeloos en destructief verslaafd aan vreselijke drugs waarvan heroïne de minst erge is.

VICE stuurde vorig jaar een mooie Engelse reporter die op Lily Allen lijkt naar één van die steden voor een documentaire over de nieuwe drug Krokodil, gemaakt door allerlei chemicaliën, batterijzuur en zelfs oogdruppels door elkaar heen te flikkeren, te koken en te injecteren. De gemiddelde levensverwachting van een verslaafde is zes maanden tot een jaar:

Trias politica ernstig verstoord
De onafhankelijkheid van het juridische apparaat is ver te zoeken. Rechters werden al vroeg in de 21e eeuw, net na het aantreden van Poetin, gevraagd 'de júiste beslissingen' te nemen, waarna er binnen drie jaar meer dan 80 rechters alleen al in Moskou met pensioen gingen. Vrijspraak gebeurt net als in de Sovjettijd vrijwel nooit; slechts 0,7 procent van de rechterlijke uitspraken was in 2004 'u mag weer gaan'.

Belangenverstrengeling overheid en bedrijfsleven 
Ook in het bedrijfsleven vallen zakenlui die niet met de overheid of pro-overheidbedrijven willen samenwerken, bij bosjes. Dat gebeurt niet alleen in Rusland maar over de halve wereld. Engeland, Spanje, Griekenland, Israël en Cyprus zijn slechts enkele van de landen waar de afgelopen jaren Russen werden omgelegd door de geheime dienst en/of maffia.

De facto dictatuur heeft nauwe banden met maffia, FSB 
Een bekend Russisch spreekwoord is 'een vis verrot vanaf de kop.' President Poetin is zelf een ex-medewerker van de geheime dienst en onderhoudt nog steeds zeer nauwe banden met de opvolger van de KGB, de huidige FSB. Door stuivertje te wisselen met zijn ondergeschikte Medvedev kon Vladimir enkele jaren terug voor de tweede keer de troon bestijgen. Hij duldt daarbij ongeveer evenveel tegenspraak als Kim Jong Un.

Georganiseerde criminaliteit én de geheime dienst worden opgetrommeld wanneer wanpraktijken uit dreigen te lekken. Verschillende VICE-docu's werden gefilmd na al direct bij aankomst bedreigd en achtervolgd te worden door maffiosi en FSB-medewerkers. Zie de twee hierboven voor voorbeelden ervan; oost-Siberië moet worden aangedaan met een zwaarbewapende beveiliger omdat anders de journalisten zomaar zouden kunnen 'verdwijnen'.

Milieuverontreiniging  
Rusland bevat enkele van de smerigste industriesteden ter wereld. Hoewel China de Russen op de hielen zit en zelf steeds meer vieze steden heeft, hebben de Russen nog altijd steden overeind staan als Dzjerzjinsk, waar de gemiddelde levensverwachting 42 is voor mannen en 47 voor vrouwen.

Het noord-Siberische Norilsk is een Sovjet-industriestad met (voormalige) Goelag-gevangenkampen eromheen en verontreinigt het milieu jaarlijks met meer dan vier miljoen ton zink, arsenicum, lood, cadmium, selenium, nikkel en koper.

In Dzjerzjinsk ligt de Witte Zee, niet bestaand uit water maar allerlei zwaar giftige chemicaliën:

Rabiaat racisme 
Veel Russen zijn zeer nationalistisch en xenofobisch. Dat uit zich in het hoge aantal extreme groeperingen en racistische moorden. In 2006 vielen 44 doden en werd rond de 500 mensen geweld aangedaan vanwege racistische motiveringen.

Kinder- en gehandicaptenrechten 
Twee miljoen kinderen leven in weeshuizen en nog eens vier miljoen kleine Baboesjka's leven op straat. Volgens een rapport uit 1998 worden jaarlijks tegen de 120.000 kinderen verlaten door hun ouders, een verdubbeling ten opzichte van 1992. De kinderen worden in weeshuizen gruwelijk slecht verzorgd en 'vaak verwaarloosd tot de dood erop volgt.' Daarnaast zijn mishandelingen en verkrachtingen aan de orde van de dag. Gehandicapten en wezen 'worden in jute zakken gestopt, met armen of benen aan meubilair vastgebonden en liggen soms halfnaakt in hun eigen uitwerpselen.'

Mensenhandel  
Sinds de val van de Sovjet-Unie en het uiteenvallen van Joegoslavië is Rusland één van de grootste leveranciers van vooral in prostitutie gedwongen mensen. De Belgische serie Matroesjka's behandelde dit onderwerp op schokkend realistische wijze en alleen in Duitsland al is één op de vier slachtoffers van mensenhandel uit Rusland afkomstig. Ondertussen ligt de Russische overheid onder vuur voor het bitter weinig doen tegen de handel.

Hoewel elk van deze onderwerpen in een minstens even lang stuk als deze tweeënhalf A4'tjes uitgediept zou kunnen worden, laten we het hierbij. Er zijn ongetwijfeld praktijken die het daglicht niet kunnen verdragen, die niet in de lijst voorkomen. Mocht je er op één komen, meld dat dan in de comments hieronder.

Rest FOK.nl verder niets dan je veel kijkplezier te wensen bij de Olympische Spelen in Sochi. 

Japan begint goed aan landenwedstrijd kunstrijden

De Olympische Winterspelen starten morgen pas officieel, maar de kunstrijders zijn vandaag al begonnen met de start van de landenwedstrijd.

Bij de mannen was de Japanner Yuzuru Hanyo de beste op de verplichte kür. Met een puntenscore van 97,98 bleef hij de Rus Evgeny Plyuschenko (91,39) en de Canadees Patrick Chan  (89,71) voor.

Momenteel is de verplichte kür voor paren bezig.

AEX eindigt dik in de plus

De Amsterdamse beurs heeft donderdag een flinke winst geboekt, een opsteker na de mineurstemming van de afgelopen weken. De AEX sloot 1,5 procent hoger op 388,41 punten. Ook elders in Europa stonden de seinen op groen. De Franse beurs won 1,7 procent en de Duitse beurs koerste 1,5 procent hoger.

De euro won donderdag flink aan waarde. De Europese Centrale Bank hield de rente onveranderd, maar Mario Draghi zei klaar te staan om in te grijpen als dat nodig is. De dalende inflatie leek de bankier nog niet heel erg angstig te maken.

Van een vergelijking met een 'Japan-scenario' is volgens Draghi geen sprake. De bankier noemde de inflatie in de eurozone niet veel lager dan in Amerika. Wel herhaalde Draghi voor langere tijd te rekenen op een lage inflatie.

In de AEX werden vrijwel alle fondsen hoger verhandeld. De grootste stijgers waren AkzoNobel en Air France-KLM met respectievelijk 6,5 en 4,2 procent.

SBM Offshore was donderdag de sterkste daler met een verlies van liefst 4,1 procent. De omzet over 2013 kwam beduidend hoger uit in de doelstellingen van de oliedienstverlener.

Ook de AMX kleurde vrijwel volledig groen en sloot 1,3 procent hoger. Tomtom boekte een koerswinst van 3,4 procent. Een directe aanleiding voor de koerswinst van het navigatiebedrijf ontbrak.

Ook Wereldhave had met een dagwinst van 3,1 procent de wind in de rug. UBS sprak van een goed resultaat in een transitiejaar en noemde het vastgoedfonds ondergewaardeerd.

Met een verlies van 3,8 procent was Nutreco donderdag de grootste daler op het Damrak. De resultaten over 2013 waren volgens de analisten redelijk in lijn, maar het loslaten van de doelstellingen zorgde voor een teleurstelling onder beleggers.

Tweede Kamer wil ook Hennis bij debat

De Tweede Kamer wil dat ook minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) dinsdag deelneemt aan het debat over de afluisterpraktijken van de Nederlandse inlichtingendiensten. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) moest al naar de Kamer komen.

Het verzoek om ook Hennis naar de Kamer te halen kwam van GroenLinks. "Er zit een verschil tussen wat de minister van Defensie zegt en wat de minister van Binnenlandse Zaken zegt", zei GroenLinks-leider Bram van Ojik.

Hennis zei woensdag tegen de pers dat zij al langer wist dat niet de Amerikaanse NSA, maar de Nederlandse geheime diensten verantwoordelijk waren voor het onderscheppen van 1,8 miljoen telefoontjes.

'Instituut' Jay Leno zwaait af bij Tonight Show

De Amerikaanse latenighttelevisie verliest donderdag 'een van de grote instituten', Jay Leno. "Hij is echt een van de bepalende gezichten van de latenighttalkshow geweest", zegt Dan Hassler-Forest, mediadeskundige en docent aan de Universiteit van Amsterdam, tegen Novum Nieuws. Leno presenteert donderdag, na 22 jaar trouwe dienst, zijn laatste Tonight Show.

"Wat je moet kunnen is vaak gemene, lage grappen verpakken in een soort publieke persoonlijkheid die mensen nog steeds als leuk en gezellig ervaren", vervolgt Hassler-Forest. "Dat maakt het ook een van de moeilijkste mediaberoepen: die nepheid van het format combineren met het gevoel van authentieke persoonlijkheid. En dat kon Jay Leno heel goed."

De 63-jarige Leno maakt plaats voor de jongere Jimmy Fallon. Niet onlogisch, vindt de mediadeskundige, 'gezien de snelheid waarmee dingen in de media de laatste tien jaar zijn veranderd'. "Ik denk dat je misschien elke paar jaar weer een andere host krijgt", zegt hij. "Dat het meer gaat om wat variatie erin te houden. Dat is gewoon hoe de entertainmentmarkt nu werkt."

Leno besluit zijn tweede termijn als presentator van de Tonight Show. In 2009 droeg hij het programma al over aan Conan O'Brien. De kijkcijfers liepen toen echter zo terug dat Leno werd teruggehaald. Hij wordt donderdagavond uitgezwaaid door komiek en acteur Billy Crystal en countryzanger Garth Brooks.

Jimmy Fallon presenteert zijn eerste Tonight Show op 17 februari.

Bob de Jong 'enorm teleurgesteld'

De verwachting van veel mensen was dat Bob de Jong morgen de Nederlandse vlag zou dragen bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Sochi. In plaats van de schaatser draagt Jorien ter Mors echter de vlag.

De Jong is dan ook teleurgesteld. Dit zei de chef de mission Maurits Hendriks vanmiddag tijdens een persconferentie. "Natuurlijk is hij teleurgesteld, maar hij pakte het goed op. Hij is erbij, zo heeft hij tegen me gezegd."

De Jong neemt in Sochi voor de vijfde maal deel aan de Winterspelen.

Rusland tegen humanitaire resolutie SyriŽ

Rusland is tegen een resolutie van de Verenigde Naties om humanitaire organisaties meer toegang tot Syrië te verlenen. Dat heeft de Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin woensdag op een persconferentie gezegd. Tsjoerkin zei dat 'hard, pragmatisch en doelgericht werk nodig is' om specifieke humanitaire kwesties op te lossen in plaats van een resolutie die vrijwel zeker tot doel heeft om 'het probleem politiek te maken'.

VN-diplomaten verwachten deze week een door Westerse en Arabische landen gesteunde conceptresolutie te verspreiden die het toelaten van humanitaire konvooien tot Syrië mogelijk maakt. Met name hulpleveranties aan de zwaar belegerde en van de buitenwereld afgesloten stad Homs staan hoog op de agenda. Vorige week hielden delegaties van de Syrische oppositie en de regering van Bashar Assad besprekingen in Zwitserland, maar dit leverde niets op.

Mourinho gunt collega Seedorf succes

José Mourinho was in het verleden met veel succes coach van Internazionale, maar hij ziet rivaal AC Milan onder Clarence Seedorf graag de weg omhoog inslaan. Mourinho werkte tussen 2008 en 2010 voor Inter, waarmee hij de treble won in zijn laatste seizoen.

De huidige coach van Chelsea volgt de Italiaanse club nog altijd. De Portugees merkt ook dat de grootmachten uit Milaan niet meer zo goed presteren als in het verleden. Inter staat zesde in de Serie A, Milan neemt de tiende plaats in. De Rossoneri besloten Seedorf aan te stellen in de hoop op betere tijden. Mourinho hoopt dat de viervoudig Champions League-winnaar samen met Inter-coach Walter Mazzarri de clubs uit de modestad weer succesvol maken.

"Ik ben een Interista en zal dat altijd blijven. Ik denk dat Mazzarri het vertrouwen verdient en gewoon tijd nodig heeft. Ik ben natuurlijk geen Milanista, maar ik heb wel respect voor de club en ik hoop dat Seedorf er rustig kan werken", zegt Mourinho tegen La Gazzetta dello Sport.

"Seedorf moet succesvol worden en onze rivaal weer naar boven zien te loodsen, want het Italiaanse voetbal heeft een reus als Milan nodig. Zowel Inter als Milan heeft niet zoveel echte topspelers om in een paar maanden een superteam te bouwen. Nee, wat de trainers nodig hebben is tijd en geloof", aldus de manager van Chelsea.

Gretige Fršser: "Topsport is pijn lijden"

Henk Fräser heeft de rol van Maurice Steijn als coach bij ADO Den Haag overgenomen. De oud-Feyenoorder wil de spelers van de hekkensluiter in de Eredivisie laten zweten. Fräser (47) was één van de assistenten van Steijn, die woensdag op straat werd gezet door ADO Den Haag.

De Hagenaars staan laatste in de Eredivisie. Fräser zal in ieder geval vrijdag tegen Vitesse als hoofdtrainer op de bank zitten bij ADO. De oud-speler van onder meer Feyenoord weet nog niet wat de toekomst brengt. "Wat dat betreft moeten we ook kijken hoe het de komende weken loopt. Kiest de club een andere hoofdtrainer, dan moet ik wel onder hem kunnen werken. En andersom ook", zegt Fräser tegen het Algemeen Dagblad.

De namen van Henk ten Cate, Ruud Brood en Martin Jol worden genoemd als mogelijke nieuwe trainer. Fräser zou graag zelf hoofdtrainer willen blijven. "Maar eigenlijk telt nu alleen de wedstrijd tegen Vitesse", aldus de voormalig international.

Fräser hoopt ADO in de Eredivisie te houden. "Ik hoef niemand uit te leggen wat mijn ware aard is. Als ik wil winnen ga ik tot de grens. En als niemand kijkt, óver die grens. Zo simpel is het. Ik moet die gasten zo ver zien te krijgen dat ze ook spelen als tijdens een finale."

"Ik ga niet accepteren dat mensen op halve kracht trainen of geen pijn lijden. Topsport is pijn lijden. Ik vraag het maximale, fysiek en mentaal. Als assistent was ik daarin misschien te weinig dominant. Als hoofdtrainer kan ik me dat nu niet veroorloven. Ik moet de juiste snaar raken om de spelers elke week het maximale te laten geven", besluit Fräser.

[Upd] Schaatsster Ter Mors vlaggendraagster

Schaatsster Jorien ter Mors draagt vrijdag de Nederlandse vlag bij de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Sochi. Dat heeft RTL Nieuws donderdag gemeld op basis van bronnen. Later op de dag maakt NOC*NSF officieel bekend wie de vlaggendrager wordt.

Ter Mors komt bij de Spelen op alle afstanden van het shorttrack in actie. Daarnaast wist ze zich te plaatsen voor de 1500 meter bij het langebaanschaatsen en kan ze in actie komen bij de ploegenachtervolging. Bob de Jong gold als grootste kandidaat voor het dragen van de vlag. De 37-jarige Zuid-Hollander doet in Sochi voor de vijfde keer mee aan de Olympische Winterspelen.

Update 16:53 uur

NOC*NSF heeft bekendgemaakt dat Jorien ter Mors morgen inderdaad de Nederlandse vlag draagt tijdens de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Sochi.

Bob de Jong gold als grootste kandidaat voor het dragen van de vlag. De 37-jarige schaatser doet voor de vijfde keer mee aan de Olympische Winterspelen.

SuŠrez wil Arsenal pijn doen op Anfield

Luis Suárez hoopt met Liverpool de aansluiting te vinden bij lijstaanvoerder Arsenal. In aanloop naar de confrontatie van zaterdag bedraagt het gat acht punten. Suárez (27) heeft nog hoop dat Liverpool voor de Engelse titel mee kan doen.

The Reds moeten dan winnen van Arsenal om in te lopen op de concurrentie. De vorige wedstrijd in Londen eindigde in een 2-0 overwinning voor The Gunners, met wie Suárez vorig jaar zomer in verband werd gebracht.

De Uruguayaan wil Arsenal verslaan. "Arsenal staat bovenaan en als wij winnen is dat goed voor onze moraal, geeft dat de hele selectie een positieve injectie en wordt het verschil in de top van de Premier League kleiner", zei Suárez tegen de Mirror.

De oud-Ajacied scoorde dit seizoen al 23 doelpunten in negentien competitiewedstrijden. Daarnaast gaf hij ook veertien assists. In november deed Suárez negentig minuten mee tegen Arsenal, maar toen kwam de aanvaller niet tot scoren voor Liverpool.

"In het Emirates wonnen we niet, dus het doel is dat nu wél te doen. Ik denk ook dat we een kans maken", aldus de topscorer van de Premier League, die verwacht dat de titelrace nog lang spannend blijft. Manchester City en Chelsea zitten Arsenal op de hielen.

"Het is best gek dat het op de slotdag beslist kan worden, maar wij moeten gewoon doorgaan en zorgen dat we punten pakken tegen de belangrijkste andere kandidaten", verklaart Suárez. Liverpool ging dit seizoen zowel tegen Arsenal, Manchester City als Chelsea onderuit.

Slavernijdrama primeur in Rijksmuseum

Het slavernijdrama 12 Years a Slave wordt op 19 februari eenmalig vertoond in het Rijksmuseum in Amsterdam. Dat liet distributeur Independent Films donderdagmiddag weten. Het is voor het eerst dat in het onlangs heropende museum een speelfilm wordt vertoond.

De film van de in Amsterdam woonachtige Britse regisseur Steve McQueen is in de race voor negen Oscars, waaronder voor beste film en beste regie. Het op feiten gebaseerde verhaal gaat over de vrije zwarte Amerikaan Solomon Northup die eind negentiende eeuw, vlak voor de Amerikaanse Burgeroorlog, wordt ontvoerd en als slaaf verkocht.

De hoofdrol wordt vertolkt door Chiwetel Ejiofor, die is genomineerd voor de Oscar voor beste mannelijke hoofdrol. Ook Michael Fassbender, Brad Pitt en Benedict Cumberbatch zijn in de film te zien.

12 Years a Slave draait vanaf 20 februari in de Nederlandse bioscopen. De Oscars worden in de nacht van 2 op 3 maart uitgereikt.


Slavernijdrama primeur in Rijksmuseum (Foto: Novum)

[vid] 2014 FIFA World Cup Brazil aangekondigd

EA heeft vandaag aangekondigd dat de officiële WK-game, 2014 FIFA World Cup Brazil op zeventien april in de winkels zal verschijnen. Het is opmerkelijk dat de game alleen is aangekondigd voor Xbox 360 en PlayStation 3. Waarom de Wii U, Xbox One en PlayStation 4 er niet bij staan is nog niet bekend.

De game zal 203 nationale teams, 7469 spelers, negentien officiële managers en 21 nieuwe stadions, waaronder alle twaalf officiële speelstadions van Brazilië bevatten. Wat ook nieuw is zijn de publieksscènes met spandoeken, vlaggen en flyers in het stadion en via Live City-evenementen overal ter wereld. Maak je een doelpunt met bijvoorbeeld Engeland dan zie je de fans live reageren in het centrum van Londen.

Kearney als beste naar finale Moguls

Tien atleten hebben zich geplaatst voor de mogulsfinale voor vrouwen in Sochi. Hierbij is de Amerikaanse Hannah Kearney, die vier jaar geleden al het goud op dit onderdeel behaalde, als beste geplaatst voor de finale. Ook de drie zusjes Dufour-Lapointe plaatsten zich allemaal voor de finale.

Bij dit eerste onderdeel van de discipline freestyleskiën worden er twee kwalificaties afgewerkt. De beste tien van de eerste kwalificatie mogen automatisch naar de finales, voor de overige deelneemsters wacht de tweede kwalificatie waarbij ze alsnog de finale kunnen behalen.

Bij deze kwalificatie won de Amerikaanse Kearney met een score van 23.05, nipt voor twee van de drie Canadese zusjes, Chloe (22.64) en Justine. (22.28) Maxime werd achtste, een plaats die ook recht geeft op kwalificatie. Voor de Canadezen werd de uitslag nog mooier gezien ook de vierde deelneemster uit Canada, Audrey Robichaud, de finale behaalde.

Voor de vier Russische deelneemsters was de dag ietwat tegenvallend. Voor het thuispubliek wist Regina Rakhimova net de tiende plaats te behalen, maar de andere Russische troef, Ekaterina Stolyarova, kwam ten val. Zij zal, net als negentien andere dames die de finale niet wisten te behalen, zaterdag om 18.45 uur opnieuw een poging mogen wagen om de finale te bereiken.

Miller snel in training afdaling

Bij de eerste training voor de olympische afdaling bij de mannen heeft de Amerikan Bode Miller de snelste tijd neergezet. Op de Rosa Khutor-piste bleef Miller met een tijd van 2.07,75 de Zwitser Patrick Kueng 0,03 en de Oostenrijker Matthias Mayer 0,17 voor.

Bij een training twee jaar geleden in Sochi liep Miller een zware knieblessure op. Door die blessure moest de olympisch kampioen op de combinatie van 2010 het gehele vorige seizoen aan zich voorbij laten gaan. Na een operatie richtte de Amerikaan zich volledig op de Winterspelen.

De afdaling voor mannen is zondag.

Showbizzvolk wil einde dolfijnenjacht

Een groep Amerikaanse beroemdheden, onder wie Russell Simmons en Cher, wil dat er een einde komt aan de jacht op dolfijnen in de Japanse vissersplaats Taiji. Ze willen dat president Barack Obama wacht met het tekenen van een internationaal handelsverdrag tot Japan een einde heeft gemaakt aan het vangen en slachten van dolfijnen in Taiji.

In een brief namens tientallen filmsterren vraagt hiphopproducent Simmons de Amerikaanse ambassadeur in Japan, Caroline Kennedy, om hulp. De dochter van JFK zou Obama moeten aansporen om het Trans-Pacific Partnership-verdrag niet te tekenen voor de dolfijnenjacht in Taiji is verboden. Naast Simmons en Cher staan onder anderen Sean Penn, Susan Sarandon, Jennifer Hudson, Gwyneth Paltrow en Charlize Theron achter de actie.

Simmons zegt in de brief dat de ondertekenaars niet per se tegen het verdrag zijn, maar dat het stoppen van de dolfijnenjacht ter sprake moet worden gebracht bij onderhandelingen. De traditionele jacht op dolfijnen kwam in het nieuws door de documentaire The Cove uit 2009. In de film is te zien hoe de beesten door vissers in een baai worden gelokt en worden geharpoeneerd.

Japan heeft nog niet gereageerd op de showbizzwensen, maar vermoedelijk heeft het land er geen enkele boodschap aan.

Hobbit-actrice getipt voor Ant-Man-film

Evangeline Lilly is in beeld voor de vrouwelijke hoofdrol in de superheldenfilm Ant-Man. Over de plot is nog vrijwel niets bekend, maar Lilly zou de dochter spelen van Henry Pym, de eerste Ant-Man die zijn taken inmiddels heeft overgedragen. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety. Lilly was onlangs te zien als de elvenkrijgster Tauriel in The Hobbit: The Desolation of Smaug.

De rol van Pym wordt vertolkt door Michael Douglas. Paul Rudd speelt de huidige Ant-Man, Scott Lang. Hoewel Pym in de stripverhalen van Marvel geen dochter heeft, hebben de filmmakers de vrije hand om het scenario aan te passen.

De film staat onder regie van de Britse filmmaker Edgar Wright, die eerder Shaun of the Dead, Hot Fuzz en Scott Pilgrim vs. the World regisseerde. Ant-Man moet medio volgend jaar in de bioscoop verschijnen.


Hobbit-actrice getipt voor Ant-Man-film (Foto: Novum)

Milieuambtenaar stuit op drugslab in schuur Limburg

In een schuur in het Limburgse Ospel is donderdag waarschijnlijk een drugslab gevonden. De vondst werd rond het middaguur gedaan door een milieuambtenaar bij een milieucontrole, meldt de politie. Een persoon die in de schuur was is aangehouden.

Na de vondst van het lab in de schuur aan het Ommelpad waarschuwde de ambtenaar de hulpdiensten. Specialisten van een landelijke afdeling van de politie zijn onderweg om na te gaan of er inderdaad sprake is van een drugslab.

De brandweer en de politie hebben de schuur en de omgeving afgezet. "Die specialisten weten beter hoe je in dit soort gevallen op een veilige manier bewijs kunt verzamelen, dus wij doen er zelf voorlopig niks mee", zegt de woordvoerder.

In het Midden-Limburgse Ospel werd in oktober 2012 nog een 39-jarige man aangehouden omdat hij in een voormalige champignonkwekerij duizenden kilo's aan grondstoffen voor drugs had liggen. De politie vermoedde toen dat hij van plan was een drugslab op te zetten. De woordvoerder kon niet zeggen of die zaak verband houdt met deze vondst.

ECB: effect lage rente wordt nu pas zichtbaar

De renteverlaging van de Europese Centrale Bank (ECB) in november begint pas nu voorzichtig door te werken in de rentes voor bedrijven en consumenten. Dat zei ECB-president Mario Draghi donderdag een toelichting op het maandelijkse rentebesluit. Draghi verwacht daarom dat de komende tijd alsnog meer geld op de markt komt.

"Wanneer wij de rente verlagen, werkt dat niet onmiddellijk door in de economie", aldus de ECB-voorman. De bewering dat de vorige renteverlaging weinig effect heeft gehad, is daarom te voorbarig, zo leek hij te willen zeggen. "Van de verlaging in november zien we nu pas langzaam de eerste gevolgen", aldus Draghi.

De Europese Centrale Bank maakte eerder op de dag bekend de belangrijkste rente ongewijzigd te laten op 0,25 procent. Ook andere, zwaardere maatregelen wil de bank nu nog niet nemen, aldus Draghi. In november verlaagde de bank de rente voor het laatst, omdat de inflatie in de eurozone kort daarvoor was gezakt tot 0,7 procent.

Door de rente te verlagen, kunnen banken sindsdien goedkoper geld lenen bij de ECB. Dat zou ook consumenten en bedrijven goedkoper krediet moeten opleveren, zo is het idee. Als er meer geld in de economie beschikbaar is, worden producten verhoudingsgewijs duurder. Daardoor neemt de inflatie weer toe.

In de praktijk blijft het goedkope krediet echter bij de banken steken. Omdat zij eind november aan een grootschalig balansonderzoek van de ECB worden onderworpen, gebruiken banken het geld liever om hun financiële positie te versterken dan om consumenten en bedrijven van leningen te voorzien.

Aan die trend komt nu mogelijk een einde, zo zei Draghi. Bij het doorlichten van de banken in november, in het kader van de bankenunie, maakt de ECB gebruik van gegevens van eind vorig jaar. Het is volgens Draghi daarom 'goed mogelijk' dat banken het goedkope krediet nu minder in hun balans steken en meer in de economie pompen.

Draghi herhaalde tijdens zijn toelichting bovendien dat de dalende inflatie - die in januari weer terugliep naar 0,7 procent - geen reden voor paniek is. De ECB had de lage geldontwaarding voorzien. Op de lange termijn voorziet de centrale bank nog altijd een inflatie nabij het streven van net geen twee procent. Een reden om in te grijpen is er volgens Draghi daarom nog niet.

School in Vlaardingen ontruimd om gaslek

Een basisschool in Vlaardingen is donderdagmiddag ontruimd vanwege een gaslek in een woning tegenover de school. Ook twaalf andere woningen zijn ontruimd, meldt een woordvoerder van de brandweer. Er is geen acuut explosiegevaar. Wel is uit voorzorg een ambulance onderweg.

"De metingen zijn laag, dus we verwachten geen gevaar", zegt de woordvoerder. "Uit voorzorg zijn de school en de woningen ontruimd."

AZ geeft hoop op Hupperts nog niet op

AZ Alkmaar wil Guus Hupperts (21) nog altijd overnemen van Roda JC. De Alkmaarders brachten vorige maand tevergeefs een bod uit op de aanvaller. Roda wilde niet meewerken aan een tussentijds vertrek van Hupperts.

De aanvaller heeft een aflopend contract in Kerkrade, maar de club heeft een optie om de verbintenis met één jaar te verlengen. AZ hoopt Hupperts in de zomer alsnog vast te leggen. De Alkmaarders willen een vervanger voor Johann Berg Gudmundsson. De IJslander vertrekt na dit seizoen. AZ houdt daarnaast ook rekening met een vertrek van Roy Beerens. Roda vraagt naar verluidt drie miljoen euro voor jeugdinternational Hupperts.

AZ was bereid om een transfersom van circa één miljoen euro te betalen. Bovendien zouden verdediger Wesley Hoedt en aanvaller Fernando Lewis (op huurbasis) naar Limburg verhuizen. "Teleurstellend dat we er deze keer niet uit zijn gekomen, maar wij blijven geïnteresseerd en zien Guus na dit seizoen graag komen", aldus directeur voetbalzaken Earnest Stewart van AZ tegenover Voetbal International.

Roda hoopte volgens het weekblad zaken te doen met AZ. De ploeg van trainer Jon Dahl Tomasson wilde Denni Avdic huren van de Alkmaarders. De Zweed zag een overstap naar Kerkrade niet zitten. Roda slaagde er ook niet in Lars Veldwijk (Excelsior), Danny Hoesen (Ajax) en David Texeira (FC Groningen) te strikken. Tomasson kreeg uiteindelijk wel de beschikken over Anco Jansen, overgekomen van De Graafschap.

Filmfestival Berlijn 2014 van start

Het internationale filmfestival in Berlijn opent vandaag voor de 64e keer de deuren. De Berlinale, zoals het festival ook wordt genoemd, geldt nog altijd als het toonaangevendste van Europa, en de Gouden Beer als een van de grootste filmprijzen ter wereld. Tijdens het festival worden 409 films vertoond.

Onder de kanshebbers op een Berlijnse onderscheiding zitten dit jaar opvallend veel Nederlandse films en filmmakers. Zo zijn zes Nederlandse jeugdfilms dit jaar in de race voor verschillende prijzen. Allemaal maken ze kans op de Kristallen Beer, de prijs voor beste jeugdfilm, evenals op de Grand Prix of the Deutsches Kinderhilfswerk, voor beste film.

De Nederlands-Marokkaanse acteur Marwan Kenzari, die een Gouden Kalf won voor zijn hoofdrol in het kickboksdrama Wolf, is dit jaar geselecteerd als een van de Shooting Stars. Het programmaonderdeel heeft als doel de internationale loopbaan van jong Europees acteertalent te stimuleren. Eerdere Nederlandse Shooting Stars zijn Sylvia Hoeks, Lotte Verbeek, Fedja van Huêt en Halina Reijn.

De Gouden Erebeer gaat dit jaar naar de Britse regisseur Ken Loach. Het festival eert vooral de wijze waarop de 77-jarige filmmaker moeilijke maatschappelijke kwesties aan de kaak stelt in zijn werk.

De Berlinale Camera, een oeuvreprijs voor vrienden van de Berlinale, wordt dit jaar uitgereikt aan de Duitse producent en distributeur Karl Baumgartner. Hij maakte onder meer The Piano uit 1993, waarvoor Jane Campion een Oscar won voor beste scenario, en Underground, dat in 1995 de Gouden Palm won op het filmfestival van Cannes.

Verder omvat het festival vele speciale onderdelen gericht op minder bekend filmwerk. Zo keert Culinary Cinema voor de achtste keer terug en is ook Native, over inheemse cinema, na de lancering vorig jaar weer van de partij.

Een ander belangrijk deel van de Berlinale is de European Film Market, waarop contacten worden gelegd en films worden verhandeld. Dit jaar wordt de EFM bezocht door zo'n vierhonderd bedrijven en achtduizend filmmakers uit 95 landen.

Op zaterdag 15 februari worden de prijzen uitgereikt, waaronder de Gouden Beer voor beste film. De Berlinale loopt nog tot en met 16 februari. Op die zondag sluit het festival af met de Berlinale Kinotag, waarop films te zien zijn die al eerder tijdens het festival draaiden.

RKC wil uitblinker Sno extra belonen

RKC Waalwijk hoopt Evander Sno na dit seizoen te behouden. De middenvelder (26) was vorige week nog de grote man bij de overwinning op PSV (2-0). RKC speelt voor lijfsbehoud dit seizoen en maakt sinds eind oktober gebruik van de diensten van Sno.

Trainer Erwin Koeman verwelkomde de middenvelder zo'n drie maanden geleden. Sno kwam transfervrij over en speelde zich snel in de basis bij de huidige nummer veertien in de Eredivisie. De middenvelder speelde sinds zijn komst elf competitiewedstrijden voor RKC.

Daarin scoorde hij vier treffers, waaronder vorige week twee tegen PSV. In het duel met de Eindhovenaren was Sno de grote uitblinker. RKC wil de Dordtenaar graag behouden en wil het salarisplafond van zo'n 100.000 euro verhogen.

"Een speler die vaak het verschil maakt, mag ook extra beloond worden", zegt technisch manager Janus van Gelder van RKC Waalwijk tegen het Brabants Dagblad. "Al moet het niet zo zijn dat één speler héél veel meer gaat verdienen dan de rest. RKC is een club die het moet hebben van het collectief. Ook qua salaris."

De huidige verbintenis tussen Sno en RKC loopt komende zomer af. De oud-speler van onder meer Ajax, Celtic en N.E.C. Nijmegen gaf al eerder aan graag weer een stap hogerop te willen maken. De voormalig jeugdinternational stond in het verleden lange tijd aan de kant vanwege hartritmestoornissen. Sno speelt met een inwendige defribillator.

Harley van paus brengt fortuin op

De Harley-Davidson van paus Franciscus heeft een fortuin opgeleverd. De motorfiets ging donderdag op een veiling in Parijs voor 241.500 euro van de hand. De opbrengst gaat naar de verbouwing van een opvangcentrum voor daklozen in Termini, het grootste station van de Italiaanse hoofdstad Rome.

De paus kreeg de Dyna Super Glide Custom van 1.585cc in juni vorig jaar toen hij een groep Harleyliefhebbers zegende. Die waren naar Rome gereden om het 110-jarig bestaan van het Amerikaanse motormerk te vieren. Op de tank van de pauselijke Harley-Davidson prijkt de handtekening van Franciscus.

De opbrengst is veel hoger dan de door veilinghuis Bonhams verwachte 12.000 tot 15.000 euro. Het type Harley staat in Nederland in de prijslijst voor ruim 17.000 euro.

Pauselijke Harley brengt fortuin op
Pauselijke Harley brengt fortuin op (Foto: ANP)

[Roddelcorner] Gekke dingen in Sochi & Krajicek emigreert

Elke week gaan we hier op FOK!sport het roddel- en randnieuws samenbrengen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kan je in deze berichten vinden. Elke woensdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Richard Krajicek wil emigreren met zijn gezin
Richard Krajicek en Daphne Deckers willen, als hun kinderen klaar zijn met hun middelbare school, verhuizen naar de Verenigde Staten. Dat heeft de voormalige toptennisser laten weten aan Story. "Daphne en ik denken al langer over een verhuizing naar Amerika. Het is echt een wens van ons, die we over een kleine twee jaar dus kunnen gaan realiseren", vertelt Krajicek.

De kinderen van de twee beroemdheden lijken in de voetsporen van hun ouders te treden. Emma wil graag arts worden maar zou daarnaast ook uitzicht hebben op een modellencarrière, net als haar moeder. Zoon Alec wordt gezien als een veelbelovend tennistalent. Beiden zouden hun ambitie ook vanuit de VS waar kunnen maken.

Niet vissen op de wc in Sochi
Twee weken geleden schreven we al over het vreemde dubbele toilet bij de biatlonaccomodatie. Deze week hebben we weer wc-nieuws uit Sochi. De organisatie heeft namelijk de toiletten voorzien van instructies over wat wel en niet mag in het kleinste kamertje. Handig als je nog niet precies wist wat je daar moest doen. Tegenvaller is wel dat je niet eens mag vissen uit de wc-pot. Strenge jongens die Russen.

Mourinho heeft de lolbroek aan tijdens persconferentie
Chelsea-trainer José Mourinho had er duidelijk zin in na de overwinning van zijn ploeg tegen Manchester City. Tijdens de persconferentie vertelde de coach dat niet hij maar masseur Bill de ploeg supergemotiveerd had gekregen. Met de imitatie van het Schotse gebrabbel kreeg de vaak stugge Mourinho de lachers op zijn hand. Kijk hier naar de leukste stukjes uit de persconferentie van de Portugees.

Shorttracksters treffen Putin bij de lunch
Zo zit je lekker te lunchen en zo staat ineens president Vladimir Putin naast je tafeltje. De shorttrackzusjes Yara en Sanne van Kerkhof zaten in het atletenrestaurant rustig van hun lunch te genieten toen de veelbesproken Russische president Putin de zaal binnenkwam. Het staatshoofd begroette diverse sporters en kwam ook even bij de Nederlandse dames buurten. Of Putin ervan op de hoogte was dat Sanne van Kerkhof enige jaren geleden een relatie had met Ireen Wüst wagen wij te betwijfelen.

Tom-Jelte Papa
Wielrenner Tom-Jelte Slagter is vader geworden. TJS en zijn vriendin zijn vorige week de trotse ouders geworden van een zoon die ze naam Milan gaven. Slagter, die vorig jaar de Tour Down Under won, liet die koers dit jaar schieten om aanwezig te zijn bij de bevalling. Hierdoor zal de wielrenner tijdens de Ronde van Mallorca zijn debuut voor zijn ploeg Garmin maken.

Goud en meteoriet om je nek in Sochi
De gouden medaillewinnaars op 15 februari krijgen wel iets heel bijzonders. Natuurlijk ontvangen de nummers één de gouden medaille, maar daar zijn er tijdens de Spelen veel meer van. De winnaars op 15 februari ontvangen ook nog een medaille van meteoriet. Op die dag is het namelijk precies een jaar geleden dat een flinke meteoriet insloeg vlakbij Chelyabinsk. Het stuk ruimtegesteente was destijds wereldnieuws en de stad wil de verjaardag van die gebeurtenis vieren door de winnaars een bijzonder extraatje te geven.

Hier doe je het voor als voetballer
Exorbitante salarissen, dikke auto's, royale bonussen en alles wat hun hartje begeert: dat beeld is er soms van voetballers. Dat geldt echter alleen voor een beperkte groep topspelers, maar ook lager in de voetbalpiramide valt er genoeg leuks te verdienen. Zo was er afgelopen zondag een prachtige prijs voor de 'RKC'er van de wedstrijd'. De beste man van het veld kreeg namelijk een fel begeerde dinerbon voor Chinees-Japans Restaurant De Mandarijn.

Sochi ware beproeving voor journalisten
Waar het voor de sporters allemaal perfect geregeld is lijkt het voor de media wat minder voor elkaar in Sochi. Journalisten twitteren er op los over alle gekke dingen die ze mee maken. Zo ging Shaun Walker een fles water kopen maar realiseerde zich even later dat hij een plastic fles gin in zijn handen had. Op de terugweg naar zijn hotel kruiste een hond met drie poten zijn pad.

Hieronder enkele hilarische tweets over de avonturen van de journalisten:

'Clinton en Hurley hadden geen affaire'

Tom Sizemore heeft het verhaal dat Bill Clinton een verhouding had met Elizabeth Hurley verzonnen. Het was een 'tirade van een kerel die een zwaar drugsprobleem had', zegt de Saving Private Ryan-acteur donderdag. Woensdag publiceerde entertainmentsite Radar Online een geluidsopname waarin hij vertelt dat de Amerikaanse president eind jaren negentig een affaire van een jaar had met het Britse model.

"Ik ontken niet dat ik die dingen heb gezegd", zegt Sizemore tegen de Amerikaanse nieuwssite Huffington Post. "Hoewel ik het heb gezegd is niets daarvan waar." Volgens de acteur is het fragment vier tot vijf jaar geleden opgenomen, toen hij kampte met een verslaving en 'niet erg aardig was tegen mensen'. Hij biedt zijn verontschuldigingen aan aan Clinton en Hurley.

In het fragment vertelt Sizemore dat Clinton het telefoonnummer van Hurley, een ex van de acteur, van hem eiste. De president liet haar naar verluidt invliegen en dook met haar het bed in in het Witte Huis, terwijl Hillary in de kamer ernaast was. Hurley noemde het al een 'belachelijk' en 'stom' verhaal. "Totaal onwaar. Het ligt bij mijn advocaten. Gaap."

Partij mosselen van Zeeuwse handelaar teruggehaald

Een partij mosselen van een Zeeuwse mosselhandelaar is door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geblokkeerd omdat de herkomst ervan niet kan worden achterhaald. Een deel van de partij van ruim 47 ton dat aan Ierland was geleverd wordt teruggehaald. De handelaar uit Yerseke was al eerder in opspraak.

De NVWA trof in november ook al maatregelen bij de mosselhandelaar. Toen waren mensen in Engeland ziek geworden na het eten van mosselen die besmet waren met biotoxines. Het bleek te gaan om Ierse mosselen die bij het Zeeuwse bedrijf vandaan kwamen. De handelaar moest de schelpdieren toen terugroepen.

Eind december kreeg de voedselwaakhond opnieuw meldingen over mensen die ziek waren geworden na het eten van mosselen, dit keer vanuit Zwitserland. Het ging om dezelfde Ierse mosselen die voordat de partij was geblokkeerd waren geleverd aan een bedrijf in Zwitserland. De mosselhandelaar had dit niet aan de NVWA gemeld en de levering was niet in de papieren terug te vinden.

De NVWA neemt bestuursrechtelijke maatregelen tegen het bedrijf om ervoor te zorgen dat de geblokkeerde mosselen niet alsnog in de handel komen. Ook wordt een strafrechtelijk onderzoek verricht onder leiding van het functioneel parket van het OM. De administratie is daarvoor in beslag genomen en er zijn mensen verhoord.

Slavernijdramaprimeur in Rijksmuseum

Het slavernijdrama 12 Years a Slave wordt op 19 februari eenmalig vertoond in het Rijksmuseum in Amsterdam. Dat liet distributeur Independent Films donderdagmiddag weten. Het is voor het eerst dat in het onlangs heropende museum een speelfilm wordt vertoond.

De film van de in Amsterdam woonachtige Britse regisseur Steve McQueen is in de race voor negen Oscars, waaronder voor beste film en beste regie. Het op feiten gebaseerde verhaal gaat over de vrije zwarte Amerikaan Solomon Northup die eind negentiende eeuw, vlak voor de Amerikaanse Burgeroorlog, wordt ontvoerd en als slaaf verkocht.

De hoofdrol wordt vertolkt door Chiwetel Ejiofor, die is genomineerd voor de Oscar voor beste mannelijke hoofdrol. Ook Michael Fassbender, Brad Pitt en Benedict Cumberbatch zijn in de film te zien.

12 Years a Slave draait vanaf 20 februari in de Nederlandse bioscopen. De Oscars worden in de nacht van 2 op 3 maart uitgereikt.

Steijn: "Ik voel me slachtoffer van de omstandigheden"

Maurice Steijn had het seizoen graag afgemaakt bij ADO Den Haag. Na de 3-0 thuisnederlaag tegen Heracles Almelo kreeg de trainer zijn ontslag. "Ik kwam tegelijk aanrijden met Piet Jansen (algemeen directeur, red.)", blikt Steijn terug op woensdagochtend.

"Hij zei dat hij met de raad van commissarissen zou zitten, maar dat het besluit al was genomen en ze me om half tien naar boven zouden roepen. Daar kreeg ik het nieuws te horen." Steijn baalt behoorlijk van zijn ontslag. De coach was graag tot aan het einde van het seizoen doorgegaan en ADO Den Haag behoed voor degradatie. Nu is die taak gegeven aan zijn voormalige assistent Henk Fraser.

Na de nederlaag tegen Heracles gaf Tom Beugelsdijk nog aan dat de selectie het vertrouwen in Steijn had en dat wat hen betreft een ontslag niet nodig was. "Natuurlijk zijn er verhalen dat de spelers de benen tegen Heracles stil hielden. Ik zie dat anders, want dan hadden ze dat tegen Feyenoord ook kunnen doen. Sabotage is nooit im fragegeweest."

"Ik voel me slachtoffer van de omstandigheden", vervolgt Steijn. "Als je zo maar gaandeweg het seizoen moet overstappen op kunstgras en verhuizen. Maar op een gegeven moment zijn er geen excuses meer. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat ADO het gaat redden. Deze spelers en staf verdienen het om in de eredivisie te spelen. Het is een schitterende club. Dus totaal geen rancune."

Met Fraser aan het roer hoopt de clubleiding op een omslag. Toch is de huidige trainer niet van plan om het ineens heel anders te gaan doen. "Het zou raar zijn als ik opeens de heel andere kant opging en bijvoorbeeld 4-4-2 zou gaan spelen", vertelt Fraser. "Maar iedereen heeft zijn benadering van de spelers. Daar zul je het veel meer in moeten zien. Dat je mensen zover kunt krijgen het maximale eruit te halen. Wie weet, kan ik de gevoelige snaar raken."

Fraser is nooit van plan geweest solidair te zijn aan Steijn. "Het grappige is dat Maurice en ik zo close zijn dat we dit ruim van tevoren al aan de voorkant hebben besproken. Een jaar geleden hebben de club en ik besloten met elkaar verder te gaan. Dus dat plan dat ik Maurice zou opvolgen, hadden we al bedacht. Alleen niet onder deze omstandigheden."

Munsterman: "Alsof we niet meer bestaan"

FC Twente-voorzitter Joop Munsterman beleefde een rustige transferperiode. Dat was in het verleden geregeld anders, maar de preses vindt het prima. De titelrace leek dit seizoen vooral tussen Ajax en Vitesse te gaan na de eerste seizoenshelft, maar FC Twente is inmiddels opgeklommen naar de tweede plaats.

Het verschil met koploper Ajax is één punt en de voorsprong op Vitesse één punt. In januari veranderde er nauwelijks iets binnen de selectie van FC Twente. Rond sterkhouder Dušan Tadić bleef het rustig en de Tukkers haalden zelf alleen Torgeir Börven. De Noorse spits kwam over van Valerengen. In het uitduel met sc Heerenveen (0-2) maakte Börven zijn eerste goal voor FC Twente.

Munsterman toont zich een week na het sluiten van de transfermarkt gelukkig. "Het lijkt wel of wij niet meer bestaan. En weet je? Dat bevalt me prima", zegt de voorzitter van de club tegen Voetbal International. "Er is geen speler bij mij geweest met de vraag of hij mocht vertrekken.”

FC Twente hoopt de goede resultaten de komende weken een vervolg te geven. De formatie van Michel Jansen en Alfred Schreuder treft onder meer PSV, Vitesse en Feyenoord. "Die jongens zijn erop gebrand in de tweede seizoenshelft te presteren met FC Twente. Ze willen bij de eerste drie eindigen, minimaal", aldus Munsterman.

Rusland: activisten snappen er weinig van

Nederlandse mensenrechtenorganisaties die protesteren tegen Rusland weten niet goed waar ze het over hebben. Dat heeft Dmitri Peskov, de officiële woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin, gezegd tegen de Russische krant Kommersant. Een 'korte uitleg' zou vaak volstaan om de angsten van de organisaties weg te nemen.

"Natuurlijk moet je naar ze luisteren", zegt Peskov over de mensenrechtenactivisten. "Je moet letten op waartegen ze protesteren, wat zij als schendingen beschouwen, enzovoorts. Maar helaas zijn ze niet altijd geïnformeerd over waartegen ze protesteren." Peskov deed zijn uitspraken in antwoord op de vraag wat te denken van de kritiek op de Spelen uit het Westen.

De Nederlandse demonstranten staan volgens Peskov bekend om hun 'gekleurde performances en actieve optreden'. COC Nederland en andere organisaties organiseerden vorig jaar kleurrijke protesten rondom het bezoek van Poetin aan Nederland in april en een cultureel evenement in het kader van het Nederland-Ruslandjaar enkele maanden later.

Peskov ziet de zware delegatie uit Nederland als antwoord van de Nederlandse regering op de protesten. Premier Mark Rutte (VVD) is aanwezig bij de opening van de Olympische Spelen in Sotsji. Ook koning Willem-Alexander, koningin Máxima en minster van Sport Edith Schippers (VVD) zullen de Spelen bezoeken. Hun bezoek leidde tot veel protest van Nederlandse mensenrechtenorganisaties.

Het COC hekelt de uitspraak van Poetins woordvoerder over ongeïnformeerde activisten. "Het is een onzinbewering, die bovendien strijdig is met de constateringen van de grootste mensenrechteninstanties, zoals de Verenigde Naties." De Russische antihomowet is discriminatie en daar valt niks aan uit te leggen, zegt de woordvoerder.

"Heel veel Russen denken dat de wet een soort legitimatie is om maar op homo's te meppen. Onze collega's reppen van een sterke toename van geweld", zegt de woordvoerder. "Meneer Poetin moet juist heel goed luisteren naar wat mensenrechtenorganisaties te zeggen hebben."

Mensenrechtenorganisatie Amnesty voert momenteel campagne met de slogan 'Hou de Olympische Winterspelen mensenrechtenvrij'. Daarin hekelt de organisatie ook het gebrek aan protest- en persrecht.

COC Nederland protesteert vrijdagavond tijdens de opening van de Spelen bij het homomonument in Amsterdam. Daar wordt een 'alternatieve ceremonie' opgevoerd. Het COC organiseerde afgelopen jaar twee keer eerder een demonstratie tegen de situatie in Rusland. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker (PvdA) is aanwezig bij de demonstratie van vrijdag.

'Nucleaire top leent van Gemeentemuseum'

Het Gemeentemuseum Den Haag gaat mogelijk helpen bij de inrichting van het World Forum voor de Nuclear Security Summit (NSS) die eind maart wordt georganiseerd in de stad. Het museum gaat waarschijnlijk kunst uitlenen die in de vergaderzalen van het congrescentrum wordt opgehangen. Dat heeft coördinator hotels, catering en inrichting Ester van Someren gezegd tijdens een bijeenkomst in het World Forum.

Een woordvoerder van het Gemeentemuseum bevestigt dat gesprekken gaande zijn 'om te bekijken wat mogelijk is'. Van Someren vertelde dat voor de inrichting van het World Forum wordt gekozen voor een Nederlands thema. Het meubilair is afkomstig van Nederlandse ontwerpers, de bloemen van Nederlandse kwekers en de kunst van Nederlandse schilders.

Met het Gemeentemuseum naast de deur is het overhevelen van een aantal topstukken zo gebeurd. Van Someren had het onder meer over schilderijen van Piet Mondriaan. De woordvoerder van het museum wil daar nog niet op ingaan. "Het is nog niet concreet wat er precies komt te hangen en of we een samenwerking aangaan. We moeten zorgvuldig met onze kunstwerken omgaan dus we willen eerst de verschillende opties bekijken."

De organisatie van de top bekijkt voor de aankleding van het World Forum overigens ook de kunstcollectie van het ministerie van Buitenlandse Zaken. "De inrichting moet het verleden, heden en de toekomst van Nederland weerspiegelen. Hiervoor bekijken wij onze eigen kunstcollectie, maar hebben wij ook contact met het Gemeentemuseum", aldus een woordvoerder.

Het museum is tijdens en rond de nucleaire top vier dagen gesloten. Erg vinden ze dat niet. "Deze top is heel belangrijk voor Den Haag als internationale stad van vrede en recht. Als dat je ambities zijn, hoort ook het organiseren van een top als deze erbij. Dan moet je de consequenties accepteren. Het is vervelend voor ons publiek, maar wij staan volledig achter de organisatie", aldus de woordvoerder.

Wereldbevolking vliegt meer

Vliegtuigmaatschappijen wereldwijd maakten vorig jaar 5,2 procent meer passagierskilometers dan in 2012. Dat blijkt donderdag uit mondiale cijfers van de internationale vliegbrancheorganisatie IATA. De groei ligt op het niveau van het gemiddelde over de afgelopen dertig jaar.

Op internationale vluchten was de groei 5,4 procent en op binnenlandse vluchten 4,9 procent. IATA spreekt van een 'gezonde stijging in een zeer moeilijk economisch milieu'. In december was een totale stijging van 6,6 procent zichtbaar. Een maand daarvoor was dit nog 4,4 procent.

In alle regio's was sprake van hogere groei. In Azië, de grootste regio, mat IATA een groei van 5,4 procent en in Europa was de groei 3,8 procent ten opzichte van een jaar eerder. De Verenigde Staten lagen met drie procent wat achter. China was het land waar de cijfers het hardst stegen. In 2013 maakten Chinese maatschappijen 11,7 procent meer passagierskilometers.

'Moord op volleybalster was zelfverdediging'

De moord op Ingrid Visser en haar partner Lodewijk Severein was zelfverdediging. Severein zou op de dag van de moord met een vuurwapen hebben gedreigd. Dat zei een van de verdachten, Valentin I., donderdag in de rechtbank, melden Spaanse media.

Naast de Roemeen I. en hoofdverdachte Juan C. zou nog een vierde persoon aanwezig zijn geweest bij de dubbele moord. Medeverdachte Constantin S. was volgens zijn landgenoot in een ander vertrek van het huis. Dat verklaarde hij zelf ook in december.

C. wordt ervan verdacht de Roemenen hebben te hebben ingehuurd om de dubbele moord te plegen wegens een zakelijk geschil met de twee Nederlanders. De stoffelijke overschotten werden eind mei in een citroenboomgaard bij de plaats Murcia gevonden, nadat de Nederlanders twee weken vermist waren geweest.

De hoofdverdachte liet vorige week weten zijn verhaal te willen doen voor de rechtbank. Wanneer hij dit gaat doen is echter nog onduidelijk.

Plasterk vooraf gewaarschuwd voor uitspraken

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) is vorig jaar van verschillende kanten gewaarschuwd geen stellige uitspraken te doen over het afluisterschandaal. De waarschuwingen kwamen van zowel de inlichtingendienst AIVD als minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD), blijkt uit berichten van NRC Handelsblad en RTL Nieuws.

Hennis ontried Plasterk eind oktober een interview bij Nieuwsuur. Plasterk ging toch, en verklaarde daar dat de Amerikaanse geheime dienst NSA 1,8 miljoen telefoontjes tussen Nederland en de Verenigde Staten had geregistreerd.

Deze week bleek dat niet te kloppen. Het waren de Nederlandse inlichtingendiensten, vooral de MIVD, die de 1,8 miljoen metadata hadden onderschept in verband met terrorismebestrijding en de veiligheid van buitenlandse missies.

De Tweede Kamer tilt er zwaar aan dat Plasterk verkeerde informatie heeft gegeven, niet alleen op televisie maar ook in de Kamer zelf. Ook wil de Kamer opheldering over de rol van Hennis. Die verklaarde woensdag tegenover de pers dat zij al langer wist dat het niet de NSA was die verantwoordelijk was voor het afluisteren.

De Tweede Kamer debatteert dinsdag over de kwestie. Voor die tijd moet Plasterk een serie schriftelijke vragen beantwoorden.

Protest tegen meisjesbesnijdenis in Mali

Honderden Malinezen zijn donderdag bijeengekomen om hun afkeer van meisjesbesnijdenis te uiten. In het West-Afrikaanse land valt zeker 89 procent van de meisjes en vrouwen dit lot ten deel. De bijeenkomst van donderdag, op de internationale dag tegen meisjes- en vrouwenbesnijdenis, werd bijgewoond door bewoners uit veertien gemeenschappen uit een buitenwijk van de hoofdstad Bamako.

Het was de tweede openbare bijeenkomst tegen meisjesbesnijdenis van de non-gouvernementele organisatie Tostan. Tostan werkt met meer dan zevenduizend gemeenschappen in acht Afrikaanse landen om meisjes- en vrouwenbesnijdenis te stoppen.

Bij de genitale mutilatie worden (delen van) de uitwendige genitaliën van het meisje of de vrouw verwijderd, vaak zonder verdoving. Afgezien van het feit dat vrouwen die dit hebben ondergaan minder of geen plezier aan seks beleven, krijgen ze bij bevallingen vaak met complicaties te maken en kampen ze met andere fysieke problemen.

Genitale mutilatie van jongens is minder ingrijpend en wordt ook in veel beschaafde landen nog altijd geaccepteerd.

Ontwerp nieuw logo 020 kost een ton

Het ontwerpen van het nieuwe logo voor de gemeente Amsterdam kostte een ton. En daar is nu veel ophef over want het ontwerpbureau heeft zich er wel heel makkelijk vanaf gemaakt.

Het enige dat is veranderd is een enter achter het woord gemeente. Ontwerper Edo van Dijk vindt dat hij er goed over heeft nagedacht: "Doordat de woorden nu onder elkaar staan, creëer je meer eenheid", aldus Van Dijk.

 

Wolter Kroes geen lijstduwer Partij van de IJsbaan

Zanger Wolter Kroes voelt zich in de maling genomen en stopt per direct als lijstduwer van de Partij voor de IJsbaan (PvdIJ) in Zaanstad. "Zo'n ijsbaan is leuk voor de jeugd. Maar ik kan niet iets steunen wat er niet komt", zegt Kroes donderdag. Volgens lijsttrekker Rob Goezinne is alles echter gebaseerd op 'miscommunicatie'.

De PvdIJ maakt zich al langer sterk voor de bouw van een kunstijsbaan in de Zaanstreek. De sportgekke Kroes zag zo'n sportfaciliteit wel zitten en reageerde positief toen lijsttrekker Goezinne hem vroeg om lijstduwer te worden.

"De kans dat 'ie er kwam was groter dan ooit, werd mij verteld", vertelt de zanger. Maar navraag leerde hem dat er helemaal geen concrete plannen voor een ijsbaan zijn. "Bij Provinciale Staten vertelden ze mij dat die baan er nooit komt."

Kroes voelt zich in de maling genomen en wil nu zijn naam van de kieslijst geschrapt zien. "Ik steun alleen de ijsbaan, geen politieke partij. Ik ben geen man voor de politiek. Dan stapt Wolter Kroes eruit", zegt de zanger.

Maar zijn naam schrappen gaat niet zomaar, de kieslijsten van de ijsbaanpartij zijn al ingeleverd voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart. "Ik heb contact gehad met de griffie van de gemeente, ik zal wel een officiële mail moeten sturen of zo", aldus Kroes.

Lijsttrekker Goezinne zegt dat alles berust op een misverstand. "Ik ben vanochtend op de koffie geweest bij Wolter en we hebben het uitgepraat. Alles is weer goed. Hij steunt nog steeds de ijsbaan." Maar niet de politieke partij, benadrukt Kroes. "Ik ben niet meer boos en als die ijsbaan er daadwerkelijk komt dan ben ik de eerste om mijn steun uit te spreken."

Amsterdam geeft buitenlanders taalles

De gemeente Amsterdam gaat vijfduizend mensen die in de stad zijn komen wonen en de Nederlandse taal niet machtig zijn een taalcursus geven. De nieuwkomers moeten zo sneller aan een baan komen, meldt de gemeente donderdag.

"Taal, taal, taal blijft de boodschap in Amsterdam. Er zijn te veel mensen, die geen kans op werk hebben, omdat hun Nederlands te slecht is. Daarom doen we dit: doorgaan met een breed aanbod aan taaleducatie", zegt wethouder van werk Andrée van Es (GroenLinks) in een verklaring.

De nieuwbakken Amsterdammers krijgen professionele begeleiding en hulp van vrijwilligers. Het programma richt zich grotendeels op digitale zelfstudie.

Songfestival neemt maatregelen tegen stemfraude

De organisatie van het Eurovisie Songfestival neemt strenge maatregelen om te voorkomen dat gesjoemeld wordt met de stemmen van de kijkers. Die actie volgt op onderzoek van de European Broadcasting Union (EBU), waarbij werd vastgesteld dat vorig jaar bij het liedjesfestijn is geprobeerd om stemfraude te plegen.

"We leggen de verantwoordelijkheid voor dit soort acties bij de omroepen", vertelt Sietse Bakker, festivalcoördinator bij de EBU, aan Novum Nieuws. Als er voor, tijdens of na het Songfestival onregelmatigheden worden, wordt de omroep van het bevoordeelde land gestraft. Een land zou maximaal drie jaar achter elkaar niet kunnen meedoen.

Vorig jaar werd duidelijk dat in Litouwen stemmen werden geronseld voor Azerbeidzjan. "In Litouwen werden mensen bijeengebracht om de stemming te beïnvloeden", aldus Bakker. De fraudepoging werd ontdekt en de onterechte stemmen werden ongeldig verklaard. "We nemen nu strikte maatregelen om dit soort toestanden in de toekomst te voorkomen. We willen een eerlijk festival."

Azerbeidzjan eindigde vorig jaar als tweede bij het Eurovisie Songfestival. De muzikale strijd wordt dit jaar gehouden in Kopenhagen. Nederland wordt in de eerste halve finale op 6 mei vertegenwoordigd door Waylon en Ilse DeLange, die optreden onder de naam The Common Linnets.

Maas balend naar herkansing slopestyle

Snowboardster Cheryl Maas heeft zich donderdag bij Olympische Spelen in Sochi niet rechtstreeks kunnen plaatsen voor de finale van het onderdeel slopestyle. De Nederlandse zat met de beste score van haar twee runs niet bij de eerste acht. In de halve finales op zondag kan ze in de herkansing en alsnog een plek in de finale afdwingen. "Ik baal ervan dat ik geen volledige run heb kunnen maken", foeterde na haar mislukte optreden.

Maas (29) liet haar eerste run volledig lopen toen ze in het begin al onderuit ging bij de overgang van de rails naar de schans. In de tweede heat maakte ze een fout op de tweede springschans. "De snelheid van de sneeuw verraste me. In de trainingen ging het minder hard. Ik moest nu bochten inlassen om af te remmen en kwam daardoor verkeerd uit."

De Brabantse was de eerste Nederlandse die in actie kwam op de Spelen. De kwalificaties van het nieuwe onderdeel slopestyle werden op de dag voor de officiële opening gehouden. De hoogste score van Maas bedroeg 31.25 en daarmee eindigde ze slechts als negende in haar serie. De Oostenrijkse Anna Gasser noteerde de hoogste score met 95.50.

De organisatie besloot het wedstrijdformat op het laatste moment nog te wijzigen. Het IOC wilde geen uitgeschakelde sporters nog voordat de Spelen officieel zijn begonnen. Alle snowboardsters die donderdag faalden in de kwalificaties, krijgen daardoor een herkansing in de halve finale. Maas moet dan wel bij de beste vier eindigen.

"Die tweede run was dan ook alles of niets, ook omdat ik wist dat ik er niet meteen al uit zou liggen. Heel jammer dat die mislukte. Ik heb nu nog vier trainingen om de run goed te oefenen."

Maas balend naar herkansing slopestyle
Maas balend naar herkansing slopestyle (Foto: ANP)

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 6

Vers van het International Filmfestival Rotterdam komen twee van de films uit dat programma deze week in de reguliere bioscopen. Ze worden vergezeld door onder andere een grote Oscartitel en een vervolg op een populaire animatiefilm. Deze week kent actie, humor, drama, 3D en indiefilms. Het aanbod is dus weer lekker divers.

American Hustle

Oscar-kanshebber over de befaamde ‘Abscam’ undercoveroperatie van de FBI eind jaren ’70. Briljant oplichter Irving Rosenfeld (Christian Bale) en zijn sexy partner in crime Sydney (Amy Adams) worden door FBI agent DiMaso (Bradley Cooper) in ruil voor strafvermindering gedwongen mee te werken aan bewijsverzameling tegen diverse corrupte politici.

Only Lovers Left Alive

Muzikant Adam is hevig teleurgesteld in de moderne mens en leidt daarom een teruggetrokken bestaan. De hereniging met zijn grote liefde Eve doet hem echter weer opleven. Hoewel het vampierenkoppel al een aantal eeuwen samen is, wordt de relatie dit keer zwaar op de proef gesteld door het bezoek van Eve’s rebelse zusje. Weten ze te overleven terwijl de moderne wereld om hen heen langzaamaan weg lijkt te kwijnen?

Cloudy With A Chance of Meatballs 2

In de vrolijke 3D familiefilm Cloudy With A Chance of Meatballs 2 komt de geniale uitvinder Flint erachter dat zijn meest beruchte machine nog steeds actief is.

L'Inconnu Du Lac

L'inconnu Du Lac vindt plaats in en rond een zomer meer op het Franse platteland - een paradijselijke oase waar nieuwsgierige mannen van alle soorten en maten naakt liggen te zonnebaden en stiekem afspreken in de nabijgelegen 'bosjes' voor anonieme seks.

Marina

Marina vertelt het grote verhaal van de Italiaanse Rocco Granata tegen de achtergrond van de massale Italiaanse migratie naar België in de jaren '50.

The Legend Of Hercules

In de spectaculaire actiefilm The Legend of Hercules, die zich 1200 voor Christus in het oude Griekenland afspeelt, speelt Kellan Lutz (Twilight) de moedige Hercules. Hercules, die verliefd is op de mooie prinses Hebe (Gaia Weiss), komt in de problemen wanneer hij zijn ongenoegen uit over haar huwelijk.

Te zien vanaf vandaag!

[Foto] [Historie] Turijn 2006

Ook dit jaar zullen we regelmatig in het begin van de maand de fotoarchieven in duiken voor mooie foto's van bijzondere sportgebeurtenissen uit het verleden. Morgen beginnen de Winterspelen in Sochi officieel, dat is een mooie aanleiding om terug te kijken op eerdere Winterspelen. Afgelopen weekend kon je al meer lezen over de Spelen in Vancouver. Hier kijken we vandaag met de mooiste foto's terug op de Winterspelen van Turijn in 2006.

Grootste expo zandsculpturen in Zuidlaren

In de expohallen van de Prins Bernhardhoeve in het Drentse Zuidlaren komt in mei de grootste tentoonstelling van zandsculpturen ter wereld. De tentoonstelling beslaat een totale oppervlakte van 15.000 vierkante meter en verbeeldt de ontstaansgeschiedenis van de Hondsrug, de heuvelrug die loopt van Emmen tot aan Groningen. Dat meldde directeur John Franke van de Prins Bernhardhoeve donderdag.

Enkele tientallen zandkunstenaars verbeelden niet alleen het landschap, maar ook bekende iconen als Het meisje van Yde (een veenlijk), hunebedden, Berend Botje en Ellert en Brammert, twee reuzen uit een Drentse sage. Franke zegt dat naar schatting in totaal zo'n 9000 ton zand nodig is. "Dat zijn meer dan 300 volgeladen vrachtwagens." Het zand komt uit afgravingen in de provincie Drenthe.

Volgens Franke wordt het de grootste tentoonstelling van zandsculpturen ooit. "Het Guinness Book of Records vermeldt nu nog dat de grootste 4000 vierkante meter is. Daar gaan wij dus ruim overheen." Behalve de tentoonstelling komt er ook een zandtheater en kunnen bezoekers zelf aan de slag met een emmertje en schepje.

Grootste expo zandsculpturen in Zuidlaren
Dit is geen zandsculptuur. Dit is een voetafdruk. Zandsculpturen zijn doorgaans groter en veel moeilijker om te maken. Wel zijn ze beide van zand, dus er is wel een overeenkomst (Foto: ANP)

Weer een dag in Irak: 13 bomdoden

De Iraakse hoofdstad Bagdad is donderdag opnieuw opgeschrikt door een reeks autobomaanslagen. Zeker dertien mensen kwamen om het leven, aldus bronnen bij de politie.

Alle bommen zaten in geparkeerde auto's. De dodelijkste aanslag was in het centrum van de hoofdstad. Hier kwamen vier mensen om. Behalve de dodelijke slachtoffers vielen er ook zo'n vijftig gewonden.

Er lijkt geen einde te komen aan het dodelijke geweld in Irak. Woensdag kostten diverse explosies aan 34 mensen het leven.

Maas naar herkansingsronde slopestyle

Snowboardster Cheryl Maas heeft zich donderdag bij de Olympische Spelen niet weten te plaatsen voor de finale op het onderdeel slopestyle. De 29-jarige geboren Brabantse ging in allebei haar runs onderuit en moet zondag via de halve finales proberen alsnog een plek in de eindstrijd te bemachtigen. Maas werd uiteindelijk negende in haar heat.

De eerste afdaling van Maas verliep dramatisch. Ze viel al in het begin van haar run en sloeg uiteindelijk twee sprongen over. Haar puntentotaal van achttien was goed voor een negende positie in de heat. De tweede run verliep veel beter totdat Maas bij de voorlaatste sprong ten val kwam. Ze kreeg voor haar tweede run uiteindelijk 31,25 punten.

Anna Gasser uit Oostenrijk werd met een score van 95,50 eerste in de heat van Maas. De Amerikaanse Jamie Anderson (93,50) en Karly Shorr (84,75) en de Zwitserse Elena Könz (86,25) plaatsten zich eveneens voor de finale.

In de eerste heat wisten de Zwitserse Isabel Derungs (87,50), de Australische Torah Bright (85,25), de Canadese Spencer O'Brien (82,75) en de Finse Enni Rukajärvi (79,00) zich al van een plekje in de eindstrijd te verzekeren.

De Spelen in Sochi worden vrijdag officieel geopend, maar begonnen donderdag al voor verscheidene sporten. Naast het slopestyle moeten een aantal kunstrijders en skiërs ook al voor de openingsceremonie aan de bak.

Gedoe om claimgedrag Pauw en Witteman

De hoofdredacteur van Nieuwsuur wil met de eindredacteur van Pauw & Witteman gaan praten over het claimen van gasten. De NOS, dat Nieuwsuur samen maakt met de NTR, noemt de manier waarop de redactie van het VARA-praatprogramma gasten regelt donderdag op de website van de Volkskrant 'best zorgelijk'.

Aanleiding is de strijd om de uit Egypte gevluchte journalist Rena Netjes. Pauw & Witteman wilde Netjes dinsdag 'exclusief' spreken. Ook Nieuwsuur hoopte de journaliste in de uitzending te krijgen. "Het is logisch dat ze aanschuift bij NOS-programma's, omdat ze er ook voor werkt", vertelt een woordvoerder van de omroep.

Het Parool schreef woensdag over het gekibbel dat bij de aankomst van Netjes op Schiphol ontstond over waar de journaliste zou moeten aanschuiven. Uiteindelijk was Netjes het getouwtrek beu en was ze in beide programma's te zien.

"Beide leuke, goede en compleet verschillende gesprekken", twitterde NOS-journalist Sander van Hoorn na afloop. "Vraag me af of je net zo mild bent als jouw programma aan het einde van zo'n publicitair circus staat", reageerde presentator Jeroen Pauw.

"In het kader van misverstanden de wereld uit: ik ben niet gekidnapt maar enorm gastvrij onthaald door Pauw & Witteman gister", laat ze op Twitter weten. De journaliste vluchtte uit Egypte, omdat ze op een lijst met terreurverdachten stond.

Wanneer het gesprek tussen hoofdredacteur Joost Oranje van Nieuwsuur en de redactie van Pauw & Witteman plaatsheeft, is nog niet bekend. "In de nabije toekomst", laat een NOS-woordvoerder desgevraagd weten.

[vid] First-person shooter op de 3DS

Moon Chronicles is een 3DS-remake van de first-person shooter die in 2009 uitkwam voor de DS. Vandaag heeft ontwikkelaar Renegade Kid een trailer van de remake gepubliceerd. De game wordt episodisch via de eShop verkocht.

Het schema voor dit jaar zit er als volgt uit:

Episode 1: $8.99 (contains chapters 1 – 4 and 1 VR Training Mission)

Episode 2 (as DLC): $1.99 (contains chapters 5 – 8 and 1 VR Training Mission)

Episode 3 (as DLC): $1.99 (contains chapters 9 – 12 and 2 VR Training Missions)

Episode 4 (as DLC): $1.99 (contains chapters 13 – 18 and 2 VR Training Missions)

Als de game een succes wordt wil Renegade Kid nieuwe episodes maken in 2015. De remake is op een aantal vlakken verbeterd. De texturen hebben bijvoorbeeld een hogere resolutie. Verder de weergave van licht verbeterd en draait het spel op 60fps, zelfs met 3D aan.

Zoon Woody Allen: 'Aanklacht over misbruik belachelijk'

Moses Farrow, de adoptiezoon van Woody Allen, heeft in een interview aangegeven dat er niets waar is van de aanklacht tegen zijn vader. Dit meldt People Magazine.

Zijn zus, Dylan Farrow, deed onlangs nog via een brief aan The New York Times haar verhaal: "Woody Allen nam me bij de hand en leidde me naar een schemerige, soort kast-achtige zolder op de tweede verdieping van ons huis. Hij zei dat ik op mijn buik moest gaan liggen en met de elektrische trein van mijn broer moest spelen. Toen misbruikte hij me."

Haar broer gelooft hier echter niets van en zegt zich de dag die zijn zus beschrijft heel anders te herinneren. Hij denk dat het 'een wraakactie' is van zijn moeder, mede omdat Woody Allen verliefd werd op een eerdere adoptiedochter, Soon-Yi. Hiermee kreeg Allen uiteindelijk ook een relatie.

 

[PL Darts] Voorbeschouwing week 1

Donderdag begint in Liverpool het nieuwe seizoen van de Premier League of Darts. Tien spelers zijn uitverkozen om te mogen spelen in dit prachtige toernooi dat in 16 weken door Groot-Brittannië trekt. Namens Nederland spelen vijfvoudig wereldkampioen Raymond van Barneveld en titelverdediger Michael van Gerwen mee. Naast de Nederlanders doen ook Phil Taylor, Adrian Lewis, Simon Whitlock, Wes Newton, Robert Thornton, Gary Anderson en debutanten Dave Chisnall en Peter Wright een gooi naar de titel.

Vorig jaar leek Phil Taylor in de finale te sterk voor Mighty Mike, want hij nam een 2-5-voorsprong. Door een serie van vijf legs op rij kwam Van Gerwen terug, waarna het met een 160-finish van The Power toch 7-7 werd. Van Gerwen nam daarop toch weer het initiatief en maakte het af met een fabelachtige bulls-eye 132-finish. Het zou de tweede 'major' voor Mighty Mike zijn bij de PDC.

De PDC heeft er dit jaar geen doekjes om gewonden: na een opwarmingspartij tussen debutant Dave Chisnall en Robert Thornton pakt het uit met een herhaling van de finale van verleden jaar, The Power vs. Mighty Mike. Van Gerwen, die zondagavond in de kwartfinale van het German Darts Championship nog pijnlijk onderuit ging tegen Jelle Klaasen, zal alles op alles moeten zetten om Taylor van zich af te houden. Van Gerwen passeerde afgelopen januari de beste darter aller tijden op de wereldranglijst. Dit had als resultaat dat de grootmeester aankondigde nog meer en gerichter te zullen gaan trainen. Bovendien veranderde The Power van pijlen door zijn contract met Unicorn in te ruilen voor Target.

Nadat het 10.000-koppige publiek in Liverpool na de klassieker gekalmeerd is, staan er nog drie partijen op het programma om je vingers bij af te likken. Van Barneveld treft Gary Anderson, welke beide zijn geselecteerd middels een wild-card van Sky Sports en willen derhalve het publiek waar voor zijn geld geven. De voorlaatste partij zal de herhaling zijn van het Europees kampioenschap: de nummer 3 vs. 4 van de OoM, Simon Whitlock tegen Adrian Lewis. In de afsluitende partij zal WK-finalist Peter Snakebite Wright zijn pijlen gooien tegen Wes Newton.

Speelschema PL - week 1    
Dave Chisnall (Eng) vs. Robert Thonton (Sch)
Phil Taylor (Eng) vs. Michael van Gerwen (Ned)
Raymond van Barneveld (Ned) vs. Gary Anderson (Sch)
Simon Whitlock (Aus) vs. Adrian Lewis (Eng)
Peter Wright (Sch) vs. Wes Newton (Eng)

  

Tot en met 22 mei doet FOKsport elke donderdag verslag van de Premier League of Darts. Iedere week is de Premier league in zijn geheel te volgen via de stream van RTL7darts.nl. De eerste avond zal rechtstreeks worden uitgezonden op RTL7. Op de avonden dat er Europa League voetbal is zal er vanaf 23.30 uur een samenvatting worden uitgezonden.

SyriŽ wordt beroofd van cultureel erfgoed

Op verschillende plekken in Syrië worden kunstschatten illegaal opgegraven en vervolgens doorverkocht. Unesco, de culturele organisatie van de Verenigde Naties, zegt dat de roof 'zeer gevaarlijk' en zelfs 'dodelijk' is voor het cultureel erfgoed van Syrië.

Francesco Bandarin van Unesco zei woensdag dat er op archeologische graafplaatsen door het hele land dingen uit de grond zijn gehaald. Onder meer in de ruïnes van Apamea, Mari, Ebla, Palmyra - steden uit de oudheid die inmiddels niet meer bewoond worden - zijn kunstschatten gestolen. Sommige ruïnes zijn harder getroffen dan andere. "Apamea is compleet verwoest", aldus Bandarin.

Unesco probeert de bevolking bewust te maken van de illegale opgravingen. Politieagenten en douanebeambten in Syriës buurlanden wordt geleerd hoe ze gestolen voorwerpen kunnen herkennen, zei Bandarin. In Beiroet, de hoofdstad van Libanon, zijn enkele voorwerpen teruggevonden maar Bandarin denkt dat de meeste geroofde spullen zijn verdwenen.

De Europese Unie heeft dinsdag 2,5 miljoen euro toegezegd aan Unesco om het Syrisch cultureel erfgoed te beschermen, mensen bewust te maken en de illegale handel tegen te gaan. Unesco wil een kantoor in Beiroet op poten zetten en over een paar maanden een nieuw initiatief lanceren.

Pachter: "PlayStation Now gaat mislukken"

PlayStation Now heeft geen enkele kans van slagen. Dat zegt Wedbush Morgan game-analyst Michael Pachter in een interview met GameInformer. Volgens Pachter gaan uitgevers hun nieuwere games niet beschikbaar maken voor de streaming-service.

“PlayStation Now is a joke. There is no publisher that is going to license content that’s less than two-years old because they would be concerned that they can’t sell as many copies if they make it available for subscription or rental. This has no prayer of working. None.”

De opmerkingen van Pachter zijn op zijn minst opmerkelijk te noemen. PlayStation Now is namelijk vooral bedoeld om games van oudere generaties te spelen. Bovendien lukt het Sony wel via PlayStation Plus om games aan te bieden die minder dan twee jaar oud zijn.

PlayStation Now gaat op dit moment door een bèta in de Verenigde Staten. De service wordt daar in de zomer voor iedereen beschikbaar. Europa is pas in 2014 aan de beurt. Eerder lekte er een video met beelden van de bèta, die kun je hier bekijken.

Wijnverkoop met zes procent gedaald

De verkoop van wijn is vorig jaar flink gedaald, als gevolg van de accijnsverhoging begin 2013. Nederlanders kochten in totaal bijna zes procent minder wijn dan in 2012, zo meldt de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) donderdag. Dat komt neer op een daling van 24 miljoen liter.

De afzet van wijn staat volgens de branchevereniging onder druk door de accijnsverhogingen van de afgelopen jaren. Een fles wijn zou daardoor in drie jaar tijd met gemiddeld tien procent in prijs zijn gestegen, bleek recentelijk uit een onderzoek van marktvorser GfK. Vorig jaar steeg de accijns op wijn met ruim 18 procent naar 83 cent per liter.

Begin dit jaar verhoogde het kabinet de accijns op wijn nog eens met een kleine 5,8 procent. Omgerekend is dat bijna vijf cent per liter. De KVNW roept de nieuwe staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) op de nieuwste verhoging ongedaan te maken. Door de accijns te verhogen daalt de verkoop dusdanig dat het de staatskas netto juist minder oplevert, aldus de branchevereniging.

EOD doet onderzoek naar explosie Haagse kelderbox

Bij het onderzoek naar de ontplofte kelderbox in Den Haag krijgt de politie hulp van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD). De buurt ten oosten van het Laakkwartier werd woensdagavond opgeschrikt door een explosie in de box. Een 32-jarige Hagenaar kwam om het leven, een 35-jarige plaatsgenoot ligt met ernstige brandwonden in een ziekenhuis.

De hulpdiensten kregen rond 21.15 uur meerdere meldingen van een enorme klap op de Broekslootkade in Den Haag. Toen de brandweer arriveerde woedde brand in de ontplofte box. Acht bovengelegen woningen werden ontruimd, waarna de bewoners werden opgevangen door de gemeente.

De politie onderzoekt onder meer wat de oorzaak van de explosie was.

The Order 1886 heeft geen multiplayer

The Order 1886 bevat geen multiplayer-modus. Dat maakte Andrea Pessino, mede-oprichter van Ready At Dawn, via Twitter bekend. Vervolgens vroeg een twitteraar aan Pessino of een lineaire game die slechts 6-10 uur duurt wel zestig dollar waard is.

Pessino antwoorde als volgt: "Better to do one thing well than a whole bunch half-assed. We are trying to make a single-player experience you will enjoy. If we are going to succeed or not will be up to you to decide."

Onderwijsbond bezorgd over commerciŽle scriptiehulp

Het grote aantal bedrijven dat tegen betaling scriptiebegeleiding verleent, baart de Algemene Onderwijsbond zorgen. Zo'n 47 gespecialiseerde bedrijven staan nu ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Studenten die moeite hebben met het schrijven van een scriptie moeten dat bespreken met hun universiteit of hogeschool, stelt de bond donderdag.

De omvang van de markt geeft aan dat het hoger onderwijs studenten kritischer moet benaderen voordat ze aan hun scriptie beginnen, schrijft de bond in een verklaring. Toch ligt het niet alleen aan de scholen. Ook studenten moeten in de spiegel kijken en niet te licht over een scriptie denken. "Je mag van studenten verwachten dat ze zo'n zware klus zelf klaren en kritiek leveren als de coaching vanuit de opleiding faalt."

Het gaat de bond te ver om externe scriptiebegeleiding te verbieden, omdat het logisch is dat sommige studenten, bijvoorbeeld met faalangst of dyslexie, extra begeleiding nodig hebben. Maar dat de markt groot genoeg is voor een groeiend aantal bedrijven geeft aanleiding tot het stellen van 'kritische vragen'. Welke actie de bond wil ondernemen, kan een woordvoerder nog niet zeggen.

Raamrukker zet flat in de fik

Een 58-jarige inwoner van Tampa, Florida in de Verenigde Staten is door de politie gearresteerd op verdenking van brandstichting. De man zou de verhuurder van zijn appartement terug hebben willen pakken, meldt de Tampa Bay Times.

Door de actie van de man moesten de bewoners van 28 appartementen geëvacueerd worden. Vier van zijn buren kunnen hun appartement niet meer bewonen.

De verdachte heeft verklaard dat hij het bedrijf dat de appartementen verhuurt wilde terugpakken. Hij zou eerder van de verhuurder op zijn donder hebben gekregen, omdat hij voor zijn open raam en voordeur gemasturbeerd heeft.

In het tachtig woningen tellende appartementencomplex wonen voornamelijk ouderen en gehandicapten met een laag inkomen. De 58-jarige raamrukker woonde er al meer dan tien jaar, omdat hij een verminkt gelaat heeft. Dat komt omdat hij zich ooit in het gezicht schoot met een shotgun.

Veel indie-games op Wii U

De Wii U mag dan bijna geen third-party-games meer krijgen, er komen nog wel relatief veel indie-titels naar de Nintendo-platform. Een aantal van die indie-games zijn multiplatform, maar dat mag de pret niet drukken. Let op, de releasedata hieronder gelden alleen voor Amerika. Europese data moeten nog bekendgemaakt worden

Wii U eShop

 • Wooden Sen'SeY - February
 • Ittle Dew - February / March
 • Ballpoint Universe - 18th March
 • Armillo - 24th March
 • Nihilumbra - March
 • Scram Kitty And His Buddy On Rails - March
 • Squids Odyssey - March
 • Teslagrad - March / April
 • QUBE Director's Cut - April
 • Monkey Pirates - Q1 2014
 • Assault Android Cactus - Q2 2014

3DS eShop

 • Siesta Fiesta - March
 • Moon Chronicles - March
 • Shantae And The Pirate's Curse - Q1 2014
 • Treasurenauts - May

Wii U and 3DS eShop

 • Shovel Knight - 31st March
 • 1001 Spikes - Q1 2014

Voed ze positief op!

Maar niet voor lang. Bij het volgende station stapt een moeder in met haar twee kinderen, een jongetje van een jaar of zes en een meisje van ongeveer vier jaar. De moeder kijkt alleen maar naar het schermpje van haar mobiel en is druk aan het sms’en, appen, of weet ik veel wat ze doet. De kinderen praten hard. Heel hard. Ik had ze al lang gecorrigeerd, maar die moeder lijkt niets te zien of te horen. Ja, het schermpje van haar telefoon, dat ziet ze wel.

'Stijgende Guldenwaarde brengt pensioenen in gevaar'

Als Nederland uit de Europese Unie stapt en de gulden opnieuw invoert, komen de pensioenen in gevaar als die nieuwe munt vervolgens sterk in waarde stijgt. Dat blijkt uit het donderdag gepubliceerde onderzoek dat Capital Economics uitvoerde in opdracht van de PVV.

Als Nederland vertrekt uit de EU zal ook de euro weer worden ingewisseld voor de gulden. Als vervolgens sprake is van een structurele waardestijging van de nieuwe munt, dan is dat slecht voor de dekkingsgraad van de pensioenfondsen, staat in het rapport. Dat kan ertoe leiden dat de fondsen gaan korten op het pensioen.

De onderzoekers noemen een dergelijke ontwikkeling 'naar onze mening onwaarschijnlijk'. Aan de andere kant zorgt een waardedaling van de nieuwe gulden ervoor dat de dekkingsgraden verbeteren. Een waardedaling is echter ook niet te verwachten, aldus Capital Economics, dat de pensioenen per saldo niet bedreigd ziet.

Kittel winnaar tweede etappe Ronde van Dubai

Wielrenner Marcel Kittel heeft donderdag de tweede etappe in de Ronde van Dubai gewonnen. De Duitser in dienst van het Nederlandse Giant-Shimano was in een massasprint te snel voor de Slowaak Peter Sagan en de Amerikaan Taylor Phinney. Raymond Kreder was op een tiende plaats de beste Nederlander.

In het algemeen klassement blijft Phinney, die woensdag al de eerste etappe won, aan de leiding voor de Brit Stephen Cummings en de Noor Lasse Norman Hansen. De Duitser Tony Martin en de Zwitser Fabian Cancellara volgen op plek vier en vijf.

Wielrenner Bos wederom in Ronde van Langkawi

Wielrenner Theo Bos komt dit jaar weer in actie bij de Ronde van Langkawi in Maleisië. Dat heeft de organisatie van de wielerronde donderdag bekendgemaakt. Bij de vorige editie won de sprinter van team Belkin twee etappes en het eindklassement.

De ploeg stuurt naast Bos ook de Nederlanders Rik Flens, Steven Kruijswijk en Dennis van Winden en de Australiërs Graeme Brown en Jack Bobridge naar Maleisië.

Brown vindt het logisch dat hij in dienst gaat rijden van Bos. "Ik heb niet meer de snelheid die ik had toen ik jong was", liet de voormalig sprinter weten in een verklaring van de wielerronde. "Het zou raar zijn als ik zou gaan sprinten, aangezien Theo mij altijd verslagen heeft toen ik het tegen hem opnam."

De Ronde van Langkawi duurt van 27 februari tot en met 8 maart. In die periode leggen de renners tien ritten af.

'Journalist krijgt eerlijk proces'

De uit Egypte gevluchte Nederlandse journaliste Rena Netjes zal een eerlijk proces krijgen in Caïro. De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Nabil Fahmy zei dat donderdag in Den Haag, na een besloten gesprek met Tweede Kamerleden.

Fahmy wil Netjes geen terrorist noemen. "Het hof zal beslissen wie wat heeft gedaan, wie onschuldig is, wie schuldig. Ik beschrijf niemand op die manier of op welke manier dan ook. Het is een rechtszaak", zei hij tegen het ANP. "De rechtszaak in Caïro zal doorgaan en er zal besloten worden op basis van bewijs. Iedereen krijgt een eerlijk proces."

Fahmy kent het werk van Netjes niet. "Ik wil over haar geen opinie geven voor de zitting. Dat zou niet eerlijk zijn tegenover haar en dan zou ik me bemoeien met de rechtszaak." Fahmy garandeert dat de vrije Westerse pers zijn werk kan doen in Caïro.

Netjes vluchtte uit Egypte omdat ze vreesde voor haar leven op het moment dat duidelijk werd dat ze als terrorist werd gezien omdat ze telefonisch contact had met een met Al Jazeera English-journalist. De Arabische tak van Al Jazeera is pro-Moslimbroederschap en daarom wordt die zender door de huidige Egyptische machthebbers bestreden. De Engelstalige tak van Al Jazeera is echter veel objectiever en laat zich kenmerken door een meer CNN-achtige manier van berichtgeving.

'Netjes krijgt eerlijk proces'
'Netjes krijgt eerlijk proces' (Foto: ANP)

Yu Jing niet aan de start in Sochi

Yu Jing zal niet in actie komen tijdens de Olympische Spelen van Sochi die vandaag officieus zijn begonnen. De Chinese sprintster heeft last van een opspelende heupblessure.

De wereldkampioene sprint zou in de Adler Arena de 500 meter rijden en was op de 1000 meter aangewezen als reserve. Nederland verschijnt op de 500 meter aan de start met Laurine van Riessen, Margot Boer, Lotte van Beek en Marrit Leenstra. Boer wordt vooraf gezien als kanshebster op een medaille.

De 500 meter bij de dames staat voor dinsdag 11 februari op het programma.

56 katten uit stinkpishuis gevist

De Dierenbescherming heeft woensdag 56 katten uit een ernstig vervuilde woning in Arnhem gehaald. Door de hele woning met drie kamers lag ontlasting, urine, voer en kattengrind. De urine was in de muren en vloeren getrokken. Voor de dieren waren maar zes kattenbakken aanwezig en die zaten allemaal overvol, meldt de Dierenbescherming donderdag.

Door al de urine hing in de woning een sterke ammoniaklucht, waardoor volgens de Dierenbescherming het welzijn van mens en dier ernstig in het geding was. Een deel van de katten was te mager of had oogaandoeningen.

De dierenpolitie en een wijkagent hadden de woning vorige week al bezocht vanwege een groot aantal klachten over stankoverlast. De twee bewoners was toen opgedragen de woning op te ruimen, schoon te maken, te ventileren en een dierenarts te laten komen. Woensdag bleek dat ze niks van dit alles hadden gedaan en dat de situatie ongewijzigd was gebleven. De katten zijn overgebracht naar een opvangadres.

Sochi vandaag - donderdag 6 februari

Vandaag is de officieuze start van de Olympische Winterspelen van Sochi. Voor het eerst in de historie van de Winterspelen zullen enkele sporten al voor de openingsceremonie van start gaan. Medailles worden er echter nog niet uitgedeeld. Bij de Zomerspelen gebeurt dit al langer, daar beginnen de voetballers al vroeg.

Overzicht evenementen

Tijd (NL) Sport Onderdeel Medaille
07.00 uur Snowboarden Slopestyle kwalificatie mannen Nee
11.00 uur Snowboarden Slopestyle kwalificatie vrouwen Nee
15.00 uur Freestyle skiën Moguls kwalificatie vrouwen Nee
16.30 uur Kunstrijden Teamevenement: Mannen korte kür Nee
18.10 uur Kunstrijden Teamevenement: Paren korte kür Nee


Nederlanders in actie

Vandaag komt alleen Cheryl Maas in actie voor Nederland. De snowboardster zal proberen om bij de kwalificaties bij het slopestyle een goede startpositie proberen af te dwingen voor de halve finale van aankomende zondag. Voor Maas is het haar tweede Olympische Spelen. In 2006 werd ze, na een vierde plaats in de kwalificaties, elfde op het onderdeel halfpipe. 

Cheryl Maas in actie bij de Spelen van 2006. (PRO SHOTS/Bildbyron)

Prominenten in actie

Bij de moguls kwalificatie komen vandaag de zusjes Chloé, Maxime en Justine Dufour-Lapointe in actie. Het is vrij uniek te noemen dat er drie zusjes op hetzelfde onderdeel op één Spelen in actie komen. Sterker nog, alle drie de dames hebben zelfs een kans om op het podium terecht te komen. De grootste kans is voor de jongste van de drie: Justine. Zij werd vorig jaar al derde bij het WK en won dit seizoen al twee wereldbekerwedstrijden. Haar iets oudere zus Chloé stond dit seizoen ook al vier keer op het podium en won daarbij ook één wedstrijd. Ze is ook de enige met een eerdere deelname op de Spelen. Vier jaar geleden werd ze in eigen land vijfde. Voor Maxime staat de grootste klus te wachten. Ze komt wel regelmatig in de top acht terecht bij de wereldbekerwedstrijden. Ze werd dit seizoen één keer derde.

Vandaag wacht voor hun de eerste kwalificatie. Zaterdag volgt er vervolgens nog een kwalificatieronde, waarna dezelfde dag ook de finales worden gehouden.

Opmerkelijk

Vandaag wordt er een start gemaakt met het teamevenement bij het kunstrijden. Het is voor het eerst dat het evenement wordt gehouden op de Spelen. De tien beste landen van de afgelopen twee jaar zijn uitgenodigd om mee te doen. Elk land vaardigt één paar of atleet per onderdeel af, waarbij alleen sporters mogen worden gekozen die zich al individueel hebben gekwalificeerd. De scores van de acht losse onderdelen van het teamevenement worden bij elkaar opgeteld. Het land met de hoogste score zal het goud om krijgen gehangen.

CDA doet overal mee aan verkiezingen

Het CDA doet mee in alle gemeenten waar kiezers op 19 maart een nieuwe gemeenteraad kunnen kiezen. De partij doet mee in alle grote steden, maar zoals vanouds ook in de kleine gemeenten op het platteland. Dat bevestigt campagneleider Hans Janssens donderdag.

De partij heeft kieslijsten ingeleverd voor 385 gemeentelijke afdelingen en voor de deelraden en deelgemeenten van respectievelijk Amsterdam en Rotterdam. "We doen in heel Nederland mee en zien een enorme opkomst van jonge, nieuwe talentvolle kandidaten", zei Janssens donderdag op radiostation BNR.

"In Rotterdam en Den Haag hebben we een zichtbare wethouder, maar ook in andere steden als Eindhoven en Nijmegen komen we met nieuwe mensen. In Nederland is behoefte aan een stevig CDA-geluid. Daarom doen we in alle steden mee", stelt de campagneleider. "We willen een partij zijn voor de stad én het platteland. Nederland is groter dan alleen de Randstad. Wij kennen de problemen in Groningen en de grensstreek."

Nederland telt 403 gemeenten. Dat verschilt van het aantal van 385 dat Janssens noemt. In sommige gemeenten zijn vorig jaar november namelijk al verkiezingen geweest vanwege een gemeentelijke herindeling. Enkele andere gemeenten gaan later dit jaar naar de stembus omdat hun ook een herindeling te wachten staat.

Het CDA heeft komende zaterdag op het partijcongres veel aandacht voor de raadsverkiezingen. Zo'n 180 lokale lijsttrekkers zullen daar acte de présence geven.

Redding ING levert zelfs 4,5 miljard op

Het redden van bankverzekeraar ING levert de schatkist in totaal ongeveer 4,5 miljard euro op. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat donderdag tegen het ANP.

Dijsselbloem maakte eerder op de dag bekend dat de veiling van de Amerikaanse rommelhypotheken de Staat 1,4 miljard euro oplevert. Daar komt nog eens 3 miljard euro bij die ING al betaald heeft en de komende jaren nog betaalt aan vergoedingen en rente op de kapitaalsteun die het kabinet eind 2008 gaf. "Alles bij elkaar zit je dan op 4,5 miljard", aldus de minister.

2014 is het jaar van Sonic

Er is een afbeelding online verschenen waarop staat dat 2014 officieel is omgedoopt tot "Year of Sonic". Op de afbeelding zijn schaduwen te zien van vier personages twee daarvan zijn duidelijk te herkennen, maar de andere twee zijn op dit moment nog een raadsel.

De linker en rechter zijn overduidelijk Tails en Amy. Hoewel de middelste twee overeenkomsten hebben met Sonic en Knuckles, zijn de verhoudingen toch niet helemaal gelijk. We zullen dus de presentatie moeten afwachten om te zien om welke personages het daadwerkelijk gaat.

2014 Year of Sonic

Geile dochter (13) kost ouders geld

Een stel uit de Duitse deelstaat Beieren moet diep in de buidel tasten voor hun botergeile dochter. Zij hebben een boete van maar liefst 3.000 euro gekregen omdat ze niet hebben weten te voorkomen dat het 13-jarige meisje voortijdig is ontmaagd.

Het meisje leerde haar vriendje in 2011 kennen op een feestje. Een halfjaar later, het kind was net 13 geworden, vertelde ze aan haar ouders dat ze de spermaspeer van haar 16-jarige vriendje in zich wilde voelen. Moederlief besloot hierop met haar tienerdochter naar de dokter te gaan, die haar weldra de pil voorschreef.

Beschermd en wel dook de jonge knaap op zijn vriendinnetje en doorboorde haar vliesje met zijn paarsgepunte lans. De ouders waren echter een ding vergeten: bij onze oosterburen moet je minimaal 14 jaar zijn om te rampetampen. Er volgde dan ook een rechtszaak.

"Hormonen houd je nu eenmaal niet tegen", verdedigde de moeder zich deze week in de rechtbank. Desondanks toonde de rechter zich opvallend mild. De ouders moeten nu een boete van drie ruggen betalen en zullen verder niet worden vervolgd.

Sony bevestigt verkoopplannen voor pc-tak

Sony heeft donderdag eerdere geruchten bevestigd dat het bedrijf zijn pc-tak wil verkopen. Het Japanse bedrijf heeft een voorlopige koopovereenkomst gesloten met investeerder JIP, die interesse heeft in de fabrikant van de Vaio-computers. Sony wil zich na de verkoop meer richten op het fabriceren van telefoons en tablets, zo schrijft het bedrijf.

Het concern wil daarnaast meer tijd steken in zijn televisieafdeling, die 'efficiënter en dynamischer' moet worden. Sony hoopt eind maart de pc-tak definitief te kunnen verkopen. Het bedrijf stopt per direct met het ontwikkelen van nieuwe laptops. In de lente verscheept het bedrijf nog enkele nieuwe laptopmodellen. Daarna stopt ook de productie en verkoop.

Hoeveel Sony voor zijn computerafdeling krijgt volgens de voorlopige overeenkomst, maakte het bedrijf niet bekend. Analisten verwachten dat de tak ergens tussen de 400 en 500 miljoen dollar (300 en 370 miljoen euro) oplevert, schreef The Wall Street Journal woensdag. Klanten kunnen na verkoop nog wel bij Sony aankloppen voor technische ondersteuning.

Naast de mogelijke verkoop van zijn pc-afdeling kondigde Sony donderdag ook een grootschalige reorganisatie aan. Het bedrijf wil vanaf maart vijfduizend werknemers ontslaan, waarvan 3500 buiten Japan. De ontslagronde moet voor het einde van boekjaar 2014, in maart volgend jaar, zijn afgerond. Dit moet de kosten met twintig procent drukken, stelt Sony.

Ook zonder de kostenverlagingen kwam het Japanse conglomeraat vorig kwartaal echter op een flinke winst uit. Sony hield een resultaat over dat twee keer zo hoog was als in dezelfde periode vorig jaar. De winst voor belastingen kwam uit op bijna negentig miljard yen (655 miljoen euro). De omzet steeg met bijna een kwart naar 2,4 biljoen yen.

'Uit EU stappen erg onverstandig'

Uit de Europese Unie stappen, zoals de PVV van Geert Wilders bepleit, zou 'erg onverstandig' zijn. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat in reactie op een rapport dat de PVV heeft laten opstellen.

Tegenover het ANP zegt Dijsselbloem: "De PVV had dit standpunt al en heeft er nu een rapport bij. Dat ga ik lezen, maar ik weet één ding heel zeker: Nederland is een economische grootmacht in Europa. We verdienen de bulk van ons geld in handel met EU-landen dus Nederland heeft heel veel belang bij een interne markt met makkelijke handel. Daar past ook één munt bij. Die is op het moment sterk en de eurozone staat er een stuk beter voor dan een paar jaar geleden. Er is geen enkele aanleiding om ons in nieuwe avonturen te storten. Ik zou daar zeer tegen zijn."

Dijsselbloem: uit EU stappen erg onverstandig
Dijsselbloem: uit EU stappen erg onverstandig (Foto: ANP)

Goudvoorraad 7,6 miljard minder waard

De goudvoorraad van De Nederlandsche Bank is vorig jaar 7,6 miljard euro minder waard geworden. Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) donderdag laten weten in antwoord op Kamervragen van de PVV.

Net als andere centrale banken heeft DNB een grote hoeveelheid goud in bezit. Het gaat om zo'n 612 ton, grotendeels opgeslagen in het buitenland. Eind 2012 was het Nederlandse goud 24,8 miljard euro waard. Een jaar later was dat door de gedaalde goudprijs nog maar 17,2 miljard.

De waardedaling heeft geen gevolgen voor het dividend dat DNB jaarlijks uitkeert aan de staat, meldt Dijsselbloem. Dat komt doordat het gaat om een papieren verlies dat DNB opvangt met een apart potje.

Dijsselbloem herhaalt verder dat er geen plannen zijn om het goud terug te halen uit het buitenland. Hij meldt verder dat 51 procent van het goud in New York ligt, 20 procent in Ottawa, 18 procent in Londen en 11 procent in Amsterdam.

Holland Heineken House opent deuren in Sochi

Het Holland Heineken House opent donderdag zijn deuren in Sochi. Daar vinden vanaf vrijdag de Olympische Winterspelen plaats. Algemeen directeur Heineken Nederland Philip de Ridder overhandigt de sleutel van het huis donderdag aan NOCNSF-voorzitter André Bolhuis.

Voor donderdag staan er nog geen optredens gepland in het oranje feestpaleis. "Vanaf 18.00 uur lokale tijd zijn we open voor het publiek, dat kan dan een biertje komen doen", zegt een woordvoerder. Het Holland Heineken House, dat ruimte biedt aan vijfhonderd bezoekers, krijgt tijdens de Olympische Spelen tal van artiesten op bezoek. Onder meer Nick & Simon, Guus Meeuwis, Miss Montreal, Gers Pardoel en VanVelzen gaan naar Rusland. Welke artiest de spits afbijt, blijft nog even geheim.

Voor dweilorkest Kleintje Pils beginnen de Winterspelen pas volgende week. "We zijn er niet bij vanaf de openingsceremonie, maar vertrekken de 14e", zegt bandleider Ruud Bakker. Kleintje Pils verzorgt traditiegetrouw de muziek bij het schaatsen. "Bij de eerste ritten zijn er nog geen dweilpauzes, dus daar hebben we niets te zoeken."

Het orkest is nog druk bezig met de laatste voorbereidingen voor Sochi. "We zijn Russische nummers aan het instuderen, onder meer het Russisch volkslied. Geen idee of we het ook gaan spelen, maar we willen laten zien dat we goed voorbereid zijn."

Kleintje Pils wil niet alleen de Nederlanders vermaken in de schaatshal. "Het moet ook voor onze gastheer leuk zijn", zegt Bakker, die met zijn orkest op uitnodiging van de Russische organisatie naar Sochi afreist. De kans is groot dat Kleintje Pils opduikt in het Holland Heineken House. "We zijn gevraagd ons te presenteren, maar op welke manier weten we nog niet."

Bakker hoopt met zijn orkest van de partij te zijn bij de huldiging van Nederlandse gouden medaillewinnaars. "We rekenen stiekem toch wel een beetje op goud, zeker bij de ritten van Sven", zegt Bakker over schaatser Sven Kramer. "Dan wordt het wel een feestje. Maar we mogen de goden niet verzoeken, eerst maar eens goud halen."

Minder omzet voor Nederlandse tak Vodafone

Vodafone heeft in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar minder omzet geboekt in Nederland. De inkomsten van het bedrijf daalden met 6,6 procent naar 428 miljoen euro, zo maakte het Britse bedrijf donderdag bekend. De omzet daalde vooral doordat Nederlanders minder buiten hun mobiele bundel belden en internetten.

De meeste klanten van Vodafone kozen de afgelopen maanden voor een grotere bundel, zoals de Red-abonnementen, en gingen daardoor gemiddeld 4,3 procent meer uitgeven. Vodafone verdient echter meer aan klanten die het tegoed in hun bundel overschrijden, omdat de kosten voor bellen, sms'en en internet dan hoger liggen.

De telecomaanbieder zag het aantal Nederlandse klanten vorig kwartaal grofweg gelijk blijven op 5,3 miljoen. Ongeveer tweehonderdduizend van hen maakten eind december gebruik van het snellere 4G-netwerk, waar Vodafone het afgelopen jaar actief in heeft geïnvesteerd. In totaal heeft het bedrijf ongeveer zeshonderdduizend klanten die in een gebied met 4G-dekking wonen.

Hoeveel winst Vodafone in Nederland maakte, werd in de kwartaalcijfers niet bekendgemaakt. Ook het Britse moederbedrijf maakte geen winstcijfers bekend. Wel meldde Vodafone wereldwijd dit boekjaar zo'n vijf miljard pond (ruim zes miljard euro) winst te behalen.

Lauren Verster en Jort Kelder wonen samen

Lauren Verster en Jort Kelder leven tegenwoordig onder één dak. Dat zei de presentatrice donderdag in Koffietijd. De 33-jarige Verster heeft sinds 2011 een relatie met de zestien jaar oudere Kelder.

"We hadden eerst drie huizen waarin we woonden, maar nu wonen we in één huis samen", aldus Verster, die donderdagavond voor het eerst te zien is in het nieuwe programma Bureau Rooijakkers & Verster. Volgens de presentatrice lopen zij en Kelder elkaar niet in de weg. "Nee, want er is genoeg ruimte", lachte ze.

Octomom fraudeerde meer dan gedacht

De uitkeringsfraude waarvan Octomom wordt verdacht, blijkt groter dan tot nu toe gedacht. De vrouw, die begin 2009 beviel van een achtling, heeft volgens aanklagers tienduizend dollar meer ten onrechte gekregen van de staat dan al bekend was.

De 38-jarige Octomom, die eigenlijk Nadya Suleman heet, wordt ervan verdacht haar inkomen van dertigduizend dollar te hebben verzwegen toen ze vorig jaar een uitkering aanvroeg. In eerste instantie werd gedacht dat ze de staat zestienduizend dollar schuldig was, maar dat bedrag ligt volgens aanklagers op 26 duizend dollar.

Octomom moet op 11 maart voor de rechter verschijnen tijdens een hoorzitting. Als ze op alle ten laste gelegde punten wordt veroordeeld, kan ze ruim zes jaar achter de tralies verdwijnen. Toch gebeurt dat waarschijnlijk niet, stelde aanklager William Clark eerder. "Ze heeft veertien kinderen. We kijken wel of we een deal kunnen sluiten met haar."

Lokaal blowverbod mag toch

Gemeenten mogen blowen op straat verbieden met behulp van de Algemene Plaatselijke Verordening. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag donderdag bepaald.

De rechter in Rotterdam bepaalde vorig jaar januari in een proefproces tegen 18 mensen nog, dat dit niet mocht. Als reden daarvoor gaf deze rechter dat het gebruik van softdrugs in Nederland wordt gedoogd.

Volgens het hof maakt de plaatselijke verordening het echter mogelijk om blowen te verbieden, als blowen gevoelens van onveiligheid bij het publiek veroorzaken. Dan wordt het namelijk een kwestie van openbare orde, concludeert het gerechtshof.

Lokaal blowverbod mag toch
Lokaal blowverbod mag toch (Foto: ANP)

Brandweer onderzoekt stinkende wagon Zwijndrecht

Een goederenwagon op een rangeerterrein tussen Barendrecht en Zwijndrecht verspreidt donderdag een flinke stank. De brandweer onderzoekt de zaak, laat een woordvoerder weten.

Het risico wordt als zeer laag ingeschat. Volgens de woordvoerder is er geen gevaar voor de omgeving. Er is een vermoeden van wat er in de wagon op het rangeerterrein aan de Kijfhoek zit, maar omdat daar nog geen volledige zekerheid over bestaat wilde de woordvoerder nog niet zeggen wat het is.

Wilders blij met rapport

Het rapport van Capital Economics over het vertrek uit de Europese Unie vormt de uitweg uit de crisis. Dat vindt PVV-leider Geert Wilders. Nederland moet daarom uit de EU stappen, zo zei hij donderdagochtend bij de presentatie van het rapport in Den Haag.

"Dit rapport is het beste nieuws in jaren", zei hij. "Het bewijst dat een vertrek uit de EU veel voordeliger is dan blijven aanmodderen in de EU en het biedt Nederland ook een uitweg uit de crisis."

Het rapport zorgt ervoor dat Nederland kan loskomen 'uit het moeras waar we ons nu in bevinden'. Het staat ook voor extra banen en extra inkomsten voor burgers en bedrijven. Ook herwint Nederland de nationale soevereiniteit, aldus Wilders.

De PVV-leider erkende dat risico's zijn verbonden aan een vertrek uit de EU. "Eerlijk is eerlijk: er zijn ook nadelen, zoals de transitiekosten." Maar Wilders zei Capital Economics na dat die relatief klein en beheersbaar zijn. "In ieder geval wegen ze niet op tegen de enorme voordelen in economische en financiële zin."

Wilders riep daarom opnieuw op om uit de EU te stappen. "We laten ons niet langer onder de voet lopen door de EU." Nederland moet weer baas worden over het eigen geld, de eigen begroting, de eigen grenzen en de eigen toekomst, aldus de PVV-leider.

Kosten en risico's
Een vertrek van Nederland uit de Europese Unie gaat gepaard met kosten en risico's, maar die zijn 'bescheiden en beheersbaar'. Dat staat in het rapport van onderzoeksbureau Capital Economics, dat die kwestie in opdracht van de PVV onderzocht. Het rapport werd donderdagochtend in Den Haag gepresenteerd.

De kosten houden vooral verband met het inwisselen van de euro door een nieuwe munt. Die 'nieuwe gulden' zal waarschijnlijk aanvankelijk waarde verliezen, maar dat duurt niet lang. "We hebben weinig aanwijzingen gevonden die erop duiden dat, na een aanvankelijke en tijdelijke volatiliteit, de nieuwe gulden noemenswaardig in waarde zal toe- of afnemen", stelt Capital Economics.

Een vertrek uit de EU vormt daarom geen bedreiging voor de stabiliteit van de banken, de positie van de Nederlandse overheidsschuld of pensioenen.

De onderzoekers wijzen er bovendien op dat er ook aanzienlijke risico's zijn verbonden door in de EU te blijven. De euro is een 'fundamenteel gebrekkige munteenheid' en er bestaat het gevaar dat de situatie in de hulpbehoevende eurolanden uit de hand loopt. "Uit onze analyse blijkt dat wat dit betreft Nederland beter af zou zijn wanneer het haar lot in eigen handen neemt, in plaats van bij 'de duivel die je kent' te blijven", zo staat in de Nederlandse samenvatting van het rapport.

Uit het rapport blijkt verder dat de welvaart toeneemt als Nederland uit de EU stapt. De economie zou in tien jaar met tien procent groeien. De kosten van het zakendoen zouden op termijn minimaal twintig miljard euro lager uitvallen. Ook verbeteren de overheidsfinanciën, doordat Nederland in de periode tot 2035 volgens de onderzoekers honderden miljarden euro's minder zal hebben afgedragen aan Brussel.

Afdalingsparkoers voor vrouwen aangepast

Na de slopestylepiste is ook bij het alpineskiën het mes in het parkoers gezet. De skiesters vinden dat een bult in het parkoers in Sochi te hoog is. De training voor de olympische afdaling is hierop door skifederatie FIS stilgelegd om de bult te kortwieken.

De Italiaanse Daniela Merighetti was de laatste die voor de onderbreking naar beneden mocht van de skipiste. Zij klaagde over pijnlijke knieën na de sprong van de bult. Ook de drie atletes die voor haar naar beneden waren gegaan kwamen met klachten. Zo is Laurenne Ross blij dat er ingegrepen wordt. "Na die bult hang je zo lang in de lucht, dat het lijkt of je nooit meer naar beneden komt."

Armoedekinderen Amsterdam krijgen kortingsbon

Amsterdamse pubers van wie de ouders een minimuminkomen hebben, worden dit jaar financieel ondersteund door de gemeente. Ze krijgen een pakket met bonnen waarmee ze bijvoorbeeld een fiets of kleren kunnen kopen. Ruim zesduizend kinderen in de leeftijd van 11 tot 13 jaar komen voor de actie in aanmerking, meldt de gemeente donderdag.

Amsterdam heeft voor deze groep kinderen gekozen omdat zij naar de middelbare school gaan en hierdoor meer kosten maken. Ook speelt de druk om 'erbij te horen' een grote rol, aldus de gemeente.

Kinderen ervaren armoede vooral doordat ze niet mee kunnen doen met de rest, stelt wethouder armoedebestrijding Freek Ossel (PvdA) in een verklaring. "Ze voelen zich afgezonderd en schamen zich zelfs. Zij hebben niet zo veel aan ingewikkelde regelingen, maar willen gewoon af een toe een steuntje in de rug krijgen."

De kortingsbonnen staan op naam van het kind zelf. In totaal krijgen ze 260 euro om te besteden. "Dat kan een goedkope fiets zijn maar ze kunnen het ook verdelen over verschillende doelen", legt een woordvoerder uit.

De gemeente trekt in totaal ruim 1,7 miljoen euro voor het project uit.

Turkije gaat internet stevig censureren

Het Turkse parlement heeft een omstreden internetwet goedgekeurd die de overheid meer mogelijkheden biedt om bepaalde online content te blokkeren. Het Comité ter Bescherming van Journalisten zei eerder deze week al dat de wet negatieve gevolgen zou hebben voor de 'erbarmelijke' persvrijheid in Turkije.

De Turkse telecomautoriteit krijgt door de wet de bevoegdheid om websites te blokkeren die privacy zouden schenden, zonder tussenkomst van een rechter. Daarnaast worden internetproviders verplicht data over hun klanten twee jaar lang te bewaren en beschikbaar te stellen als de autoriteiten daar om vragen.

Het Comité ter Bescherming van Journalisten zei eerder dat de internetvrijheid in Turkije al in het gedrang zit en dat dat probleem door de nieuwe wet alleen maar erger wordt. De regering verwerpt de beschuldigingen van censuur en zegt enkel de privacy van mensen te willen beschermen.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake wil dat de Europese Commissie stelling neemt tegen de Turkse internetwet tijdens de gesprekken met Ankara over toetreding tot de Europese Unie. Dat zei ze eerder deze week. "De Commissie moet laten zien dat de rechtsstaat en fundamentele vrijheden voorop staan voor Europa." Digitale vrijheid is een van de voorwaarden voor landen om lid te worden van de EU.

Red Bull krijgt concurrent terug

Een energiedrank van horecaketen The Bulldog kan in de toekomst mogelijk terugkeren op de markt. Het drankje werd in 2012 door het gerechtshof in Amsterdam verboden omdat het inbreuk zou maken op het merkrecht van Red Bull. Een advies van het Europees Hof van Justitie biedt nu een opening voor een terugkeer van het energiedrankje.

Het drankje werd volgens een woordvoerder van The Bulldog eind jaren negentig op de markt gebracht. Red Bull diende echter een klacht in vanwege het gebruik van het woord 'bull' in het logo op de verpakkingen van de drankjes. Na de uitspraak van het hof werd het drankje van de markt gehaald. The Bull Dog stapte na de uitspraak van het gerechtshof naar de Hoge Raad, die het Europees Hof van Justitie om advies vroeg.

Het Europees Hof wijst er donderdag op dat The Bulldog zijn logo al gebruikte voordat Red Bull zijn merk in 1983 deponeerde. Daarom zou The Bulldog in beginsel moeten worden toegestaan zijn logo te gebruiken. Toch biedt het advies ook openingen om het verbod in stand te houden.

Zo moet de Hoge Raad rekening houden met waar het logo oorspronkelijk voor werd gebruikt. The Bulldog begon in de jaren zeventig als een coffeeshop in Amsterdam, maar is inmiddels in meerdere landen actief met onder meer hotels, restaurants en merchandise. "Op coffeeshopgebied worden we ingehaald door het buitenland dus daar richten we ons niet meer op", zegt de woordvoerder.

Het is nu aan de Hoge Raad om te bepalen of een eigen energiedrankje een logisch gevolg is voor een dergelijk bedrijf is of juist een poging om klanten te doen geloven dat het gaat om energiedrankjes van het bekendere merk. Als de Hoge Raad het eerdere vonnis vernietigt, moet een gerechtshof zich opnieuw over de zaak buigen. Het kan dus nog even duren voordat deze strijd is beslecht.

In de tussentijd heeft het bedrijf dit jaar een andere drankje op de markt gebracht onder de naam 'iced coffee'. Daar draait deze zaak echter niet om. "We verkochten dit drankje al langer, maar nog niet onder eigen merk", zegt de woordvoerder.

Van Gogh levert twintig miljoen euro op

Het schilderij L'Homme Est en Mer van Vincent van Gogh is woensdagavond in Londen verkocht voor 16,9 miljoen pond (20,3 miljoen euro). Het was 25 jaar geleden dat het werk voor het laatst onder de hamer ging, laat veilinghuis Sotheby's weten. De schilder maakte het doek toen hij verbleef in de inrichting Saint-Paul in het Zuid-Franse Saint-Rémy, waar hij zich had laten opnemen nadat hij een stukje van zijn oor had afgesneden.

Op L'Homme Est en Mer uit 1889 staat een moeder met kind afgebeeld die haar man op zee mist. De eerste eigenaar van het schilderij was kunstverzamelaar Paul Gachet. In totaal werd op de veiling van moderne kunst 196 miljoen euro aan kunstwerken verkocht. De hoogste opbrengst van een veiling door Sotheby's ooit.

Naast het werk van Van Gogh werden ook doeken van Alberto Giacometti en Pierre Bonnard geveild. Voor het werk Boulevard Montmartre, Matinée de Printemps van Camille Pissarro werd 19,7 miljoen pond (23,7 miljoen euro) betaald, het hoogste bedrag van de avond.

Parrot overtuigt in kwalificatie slopestyle snowboarden

Nog voor de winterspelen in Sochi officieel geopend zijn, zijn er al sporters in actie gekomen. Vanochtend stond de kwalificatie van het onderdeel slopestyle snowboarden voor mannen op het programma. Favoriet Max Parrot toonde direct aan dat hij boven de rest uitsteekt.

De kwalificatie werd gereden om duidelijk te maken welke acht rijders zich rechtstreeks kwalificeren voor de finale. De overige rijders zullen in de halve finale opnieuw moeten strijden voor een finaleplaats. De kwalificatie bestond uit twee heats. Elke heat bestond weer uit twee runs en de gezamenlijke score over die twee runs bepaalde wie zich gekwalificeerd had.

Op woensdag maakte Shaun White bekend dat hij niet mee zou doen aan dit onderdeel. Door de afzegging van White, één van ‘s werelds bekendste snowboarders, deden er nog maar 29 man mee aan de kwalificatie. De Belg Seppe Smits kwam in actie in de tweede heat, maar viel net buiten de top vier en komt later in het weekend opnieuw in actie in de halve finale. Smits zat ingedeeld in de heat met de favorieten wat zijn kansen bemoeilijkte. Zijn score van 91.00 zou in de eerste heat wel goed zijn geweest voor een finaleplaats. Later op de dag zullen ook de kwalificaties voor de vrouwen op dit onderdeel plaatsvinden. Aan deze kwalificatie doet de Nederlandse Cheryl Maas mee.

Hieronder vind je de acht rijders die zich wel hebben geplaatst voor de finale.

Finalisten:

Heat Naam Score Land
#1 Staale Sandbech 94.50 Noorwegen
#1 Peetu Piiroinen 90.75 Finland
#1 Sebastien Toutant 87.25 Canada
#1 Jamie Nicholls 86.75 Groot-Brittannië
#2 Maxence Parrot 97.50 Canada
#2 Roope Tonteri 95.75 Finland
#2 Sven Thorgren 94.25 Zweden
#2 Gjermund Braaten 91.25 Noorwegen

Klant koopt meer B-merken

A-merken leggen het in de supermarkt steeds vaker af tegen huismerken. Dat komt mede doordat consumenten meer op de kleintjes letten vanwege de crisis. Het probleem is echter ook dat huismerken steeds minder in kwaliteit verschillen van A-merken. Dat is de conclusie van onderzoekers van de TiasNimbas Business School en onderzoeksbureau Gfk.

Volgens de onderzoekers kiezen consumenten steeds vaker alleen nog voor A-merken, zoals die van Unilever, als die voor een koopje te krijgen zijn. "A-merken zijn vrijwel voortdurend in de aanbieding", stellen de onderzoekers. "Consumenten anticiperen hierop." Klanten die toch al voor A-merken kiezen worden door de aanbiedingen 'gesubsidieerd'. Andere klanten worden juist gestimuleerd om vooral elke week voor een ander merk te kiezen. Dat zorgt voor 'een afnemende merken- en winkeltrouw'.

De onderzoekers raden de fabrikanten van A-merken aan minder geld te stoppen in aanbiedingen. Wat daarmee wordt bespaard zou in innovatie en marketing moeten worden gestoken. "Alleen op deze manier kunnen de A-merkleveranciers hun marktpositie versterken."

Ongevraagde vervolgzendingen steeds groter probleem

Ongevraagde vervolgzendingen van producten als scheermesjes, puzzelboekjes of vitaminepillen vormen een steeds groter probleem. Consumenten blijken regelmatig in te stemmen met een eenmalige gratis proefzending. Maar na ontvangst volgen dure vervolgzendingen of komen mensen vast te zitten aan een abonnement waar ze moeilijk vanaf komen.

Dat meldt het consumentenloket Consuwijzer van de Autoriteit Consument & Markt in het donderdag verschenen jaarbericht. Vorig jaar ontving Consuwijzer twee keer zo veel meldingen over het probleem als in 2012. Het aantal steeg in een jaar tijd van tweehonderd naar vierhonderd.

Uit de meldingen blijkt dat consumenten vaak betalen voor de vervolgzendingen. Terwijl ze dat niet hoeven te doen als ze niet uitdrukkelijk hebben ingestemd met de zending. "Ze betalen onder druk van agressieve incassobureaus omdat ze denken dat ze zelf iets fout hebben gedaan", zo schrijft Consuwijzer.

Ook wordt geregeld zonder machtiging geld van de rekening afgeschreven. Consuwijzer adviseert mensen daarom om regelmatig hun bankafschrijvingen te controleren en als sprake is van onterechte incasso direct actie te ondernemen. Ook noemt het consumentenloket het 'verstandig' om het bedrijf en het incassobureau een brief te sturen en de overeenkomst te ontkennen.

Dit jaar worden nieuwe Europese regels van kracht die meer bescherming bieden. Dan krijgen consumenten niet alleen bij telefonische en online aankopen, maar ook bij verkoop op straat een bedenktijd.

Doutzen Kroes weer zwanger

Doutzen Kroes is in verwachting van haar tweede kind. Dat maakte het topmodel donderdag bekend op Twitter. "Dit is geen 'throwback Thursday', dit is nu", schreef Kroes bij een foto waarop ze met haar blote buik te zien is. "Ik ben zo blij met jullie te kunnen delen dat we een kindje verwachten."

"Ik ben superblij dat er een nieuwe liefde in ons leven komt", zei ook Kroes' man, dj Sunnery James. "Mijn prachtige vrouw is zwanger." De 29-jarige Kroes trouwde in 2010 met James. Begin 2011 werden ze ouders van zoon Phyllon.

Blu-ray: Blue Jasmine

Na een mislukt huwelijk met de rijke zakenman Hal (Alec Baldwin), vliegt Jasmine (Cate Blanchett) vanuit New York naar haar zus Ginger (Sally Hawkins) in San Fransisco om bij haar te gaan wonen, want Jasmine is blut. Van een perfect huwelijk op stand, gaat ze naar een doorsnee leven met doorsnee mensen. Toch heeft ze wel moeite met afscheid nemen van de luxe. Ook al heeft ze geen cent meer te makken, vliegen moet nog wel business class. Stel je eens voor, zeg.

Student bedreigt voorzitter examencommissie

De voorzitter van een examencommissie van de Universiteit Leiden is maandenlang met de dood bedreigd. Ook werd zijn woonhuis met verf beklad en is een ruit bij hem ingegooid, meldt de universiteit donderdag. De politie heeft na onderzoek een student aangehouden.

De student van de Leidse faculteit der rechtsgeleerdheid was het vermoedelijk niet eens met een besluit van de examencommissie. De universiteit heeft na de bedreigingen maatregelen genomen om de voorzitter te beschermen.

De verdachte moet zich in maart voor de rechter verantwoorden.

Duizenden vrouwen verkracht en gemarteld in Irak

Duizenden vrouwen worden illegaal vastgehouden in Iraakse gevangenissen, waar ze worden gemarteld en verkracht. Dat staat in een rapport van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) dat woensdag is verschenen.

In het rapport staat dat vrouwen gedurende maanden of soms zelfs jaren worden vastgehouden zonder dat ze worden aangeklaagd en een rechter te zien krijgen.

Het rapport is gebaseerd op interviews met 27 vrouwelijke gevangenen. Velen van hen zeggen te zijn geschopt, geslagen, verkracht of daarmee te zijn bedreigd. De vrouwen werden vaker ondervraagd over activiteiten van hun familieleden dan misdrijven waarbij ze zelf bij betrokken waren.

Mensenrechtengroepen maken zich zorgen over Iraks onvermogen om te gaan met personen die worden gearresteerd bij massale acties tegen militanten. Gedetineerden klagen vaak over mishandeling en zeer slechte omstandigheden.

Prostitutiemuseum moet toeristen 'opvoeden'

Het prostitutiemuseum in Amsterdam opent donderdag zijn deuren. Het museum toont het leven van prostituees achter de ramen op de Wallen, maar ook het leven van courtisanes in bordelen. "De toerist wordt zelfs een beetje opgevoed ", zegt Ilonka Stakelborough van stichting Geisha, die opkomt voor de belangen van prostituees.

Toeristen op de Wallen zijn niet allemaal even zorgvuldig in hun omgang met de vrouwen. "Het is een heel groot probleem", vertelt Stakelborough, die zelf ook jarenlang sekswerker was. "Vaak maken toeristen foto's van dames achter het raam. Wij vragen altijd met klem om dat niet te doen. Het zijn mensen met families." Het museum moet de houding van toeristen veranderen.

Naast twee peeskamers kunnen bezoekers in een video-installatie plaatsnemen achter een virtueel raam op de Wallen en ervaren hoe het is om negatief te worden benaderd als raamprostituee. "Dat een vrouw ervoor kiest schaars gekleed achter een raam te gaan zitten, is geen uitnodiging haar respectloos te behandelen", aldus Stakelborough.

Het museum aan de Oudezijds Achterburgwal kwam tot stand op initiatief van onder anderen Melcher de Wind. Stakelborough adviseerde hem onder meer over de inrichting. Het trotst is hij op de 'Confessions Wall', waar museumbezoekers anoniem hun seksgeheimen kunnen spuien. Daar staat alles op wat je kunt bedenken. "Zo is er een man of vrouw die zegt ervan te houden tijdens de seks gewurgd te worden", vertelt De Wind.

Een van de peeskamers die bezoekers te zien krijgen was van een vrouw die jarenlang onvrijwillig in de prostitutie zat. "Voor veel mensen is het best wel choquerend wat je hier ziet", gaat De Wind verder. "In wat voor omstandigheden vrouwen moeten werken."

Het museum, dat tot stand kwam met hulp van de gemeente Amsterdam, wil bezoekers niet beïnvloeden in hun mening over prostitutie. "Dat moeten mensen echt zelf weten. Het gaat er mij om dat ze respect hebben voor prostituees", zegt De Wind.

De twee bekendste lichtekooien van Amsterdam, de zogenoemde Ouwe Hoeren, hebben het museum al kunnen bekijken. "Het is goed dat eens in de openbaarheid wordt gebracht hoe het werkelijk in elkaar zit", zegt Louise Fokkens, die net als haar tweelingzus Martine vijftig jaar in het vak zat. Over de twee dames werd een documentaire gemaakt.

In een van de peeskamers staat een eenpersoonsbed. Niet de ideale situatie, zeggen de Fokkens, maar overal valt mee te werken. "Tuurlijk stootte je wel eens", vertelt Louise. "Maar dat was ook wel handig, lag je meteen op bed."

Minder huwelijken en geboorten door crisis

Het aantal huwelijken en geboorten is vorig jaar verder gedaald. Het aantal geboorten nam met vijfduizend af naar 171 duizend. Het aantal huwelijken daalde met ruim zesduizend naar nog geen 64 duizend, blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De daling komt volgens het CBS in beide gevallen vooral door de economische crisis van de afgelopen jaren. Het aantal geboorten daalt sinds 2010. Het aantal vrouwen in de vruchtbare leeftijd daalt ook, maar toch lijkt de daling vooral door de economische tegenwind te komen. Zo kregen vooral twintigers minder kinderen.

Ook het dalende aantal huwelijken zou een reactie op de crisis zijn. Het aantal geregistreerde partnerschappen steeg juist, van 9200 naar tienduizend.

Het aantal verhuizingen nam door de crisis ook af, maar sinds 2012 was weer sprake van een stijging. Ook vorig jaar was sprake van een kleine toename. Toen verhuisden bijna 1,49 miljoen personen, zevenduizend meer dan in 2012.

Het aantal migranten steeg met vierduizend naar 162 duizend. De grootste groep (bijna tienduizend mensen) kwam uit Polen. Ook uit Griekenland, Italië, Portugal en Spanje komen veel mensen. Het aantal mensen dat Nederland verliet bleef stabiel op 144 duizend.

Vrouw geŽxecuteerd om martelmoord

Een Amerikaanse vrouw die was veroordeeld voor het martelen en vermoorden van een geestelijk gehandicapte man is woensdag in Texas met een injectie ter dood gebracht. Suzanne Basso (59) is de veertiende vrouw die sinds de doodstraf in 1976 opnieuw werd ingevoerd is terechtgesteld. In diezelfde periode gebeurde dat met bijna veertienhonderd mannen.

Basso werd veroordeeld voor de moord op de 59-jarige Louis 'Buddy' Musso, wiens verminkte lichaam in 1998 in een greppel buiten Houston werd gevonden. Volgens het openbaar ministerie had Basso zich begunstigde gemaakt van Musso's verzekeringen en had ze zich ook zijn uitkering toegeëigend nadat ze hem naar Texas had gelokt onder het mom dat ze zouden trouwen.

Vlak voor de executie verwierp het Hooggerechtshof een laatste beroep waarin Basso's advocaat stelde dat de vrouw mentaal onbekwaam was. De bevindingen van een rechter vorige maand, die stelde dat Basso verhalen bedacht en psychologische tests probeerde te manipuleren, werden overgenomen. In de aanloop naar haar proces had Basso beweerd dat ze blind en verlamd was en praatte ze een keer als een klein meisje.

"Het was lastig, maar ik zag haar zoals ze was", zei aanklager Colleen Barnett, die Basso vervolgde. "Ik was vastberaden haar hier niet mee weg te laten komen."

Basso's advocaat zei dat ze aan waanbeelden leed en dat ze door een degeneratieve ziekte verlamd was geraakt. Basso zelf weet haar verlamming aan een gevecht in de gevangenis jaren eerder. Ze erkende twee maanden geleden dat ze over haar achtergrond had gelogen. Ze had onder meer gezegd dat ze lid van een drieling was, voor de gouverneur van New York had gewerkt en een relatie had gehad met de Republikeinse politicus en vicepresident Nelson Rockefeller.

Uit een autopsie op het lichaam van Musso bleek dat hij meerdere gebroken botten had, waaronder een schedelbreuk en veertien gebroken ribben. Zijn rug zat onder de sigarettenbrandwonden en hij had blauwe plekken over zijn hele lichaam. Zijn lichaam was met bleek overgoten en bewerkt met een staalborstel.

Naast Basso werden vijf anderen veroordeeld voor Musso's dood, onder wie Basso's zoon. Alleen tegen Basso werd de doodstraf geëist.

Er zitten ongeveer zestig vrouwen in de dodencel in de Verenigde Staten, twee procent van de 3100 veroordeelden die op de doodstraf wachten. Texas, waar de meeste executies plaatsvinden, heeft nu vijf vrouwen en 505 mannen terechtgesteld.

Kamphuis met goed gevoel uit de slee

Bobsleepilote Esmé Kamphuis stapte vandaag met een goed gevoel uit haar slee in Krasnaja Poljana. Er zijn twee extra trainingsdagen ingelast op de baan en daar maakte de arts uit Amsterdam met remster Judith Vis graag gebruik van. 

"Gisteren was een superleuke dag en wilden we kijken waar we stonden. Vandaag waren we meer met de lijnen bezig dan met tijden. We moeten nog een paar bochten oplossen", vertelde Kamphuis na de tweede run. De klassering wist ze niet eens. 

Kamphuis, Vis en reserve Melissa Boekelman gaan de komende dagen even genieten van de Olympische sfeer. De openingsceremonie staat op het programma en 'misschien' een schaatswedstrijd. "Daarna gaan we hier trainen. Als het goed is kunnen we in Sochi gebruik maken van een atletiekbaan en een krachthonk." De bobvrouwen komen pas 18 en 19 februari in actie. 

Bobsleepilote Esmé Kamphuis in Innsbruck (Bron: Pro Shots / GEPA Pictures)

[NBA] Oklahoma City pakt veertigste overwinning

Oklahoma City Thunder heeft woensdag zijn veertigste winstpartij van het NBA-seizoen geboekt. De koploper van de Western Conference won met 106-97 van de Minnesota Timberwolves. Kevin Durant was zoals al zo vaak dit seizoen de grote man bij Oklahoma City. Hij scoorde 26 punten.

Oklahoma City is het eerste team in de NBA dat dit seizoen de mijlpaal van veertig overwinningen bereikt. Van de laatste dertien partijen wist de ploeg er twaalf te winnen. De Timberwolves maken een anoniem seizoen door en staan elfde in de westelijke ranglijst.

De nummer twee van de Western Conference, San Antonio Spurs, won eveneens. Met veel moeite werden de Washington Wizards na twee verlengingen verslagen: 125-118. Tim Duncan verbeterde zijn seizoensrecord door 31 punten te scoren voor de Spurs. Washington staat vijfde in de Eastern Conference en won evenveel wedstrijden als het verloor: 24.

Miami Heat wist de goede vorm vast te houden door Los Angeles Clippers met 116-112 te verslaan en de derde overwinning op rij te boeken. LeBron James was goed voor 31 punten. Dwyane Wade scoorde in zijn zevenhonderdste reguliere wedstrijd in de NBA veertien punten. Miami staat achter de Indiana Pacers tweede in de Eastern Conference.

Overige uitslagen:

Thuis Uit Score
Cleveland Cavaliers Los Angeles Lakers 108 - 119
Philadelphia 76ers Boston Celtics 108 - 114
Orlando Magic Detroit Pistons 112 - 98
Houston Rockets Phoenix Suns 122 - 108
Memphis Grizzlies Dallas Mavericks 96 - 110
New Orleans Pelicans Atlanta Hawks 105 - 100
New York Knicks Portland Trail Blazers 90 - 94
Denver Nuggets Mmilwaukee Bucks 110 - 100
Sacramento Kings Toronto Raptors 109 - 101

Lotus geeft E22 morgen baandebuut

Het Lotus F1 Team zal haar nieuwe Formule 1-auto morgen haar baandebuut geven, zo meldt het Italiaanse Autosprint. De E22 zal in het kader van promotionele filmactiviteiten ergens op een Spaans circuit de eerste meters gaan maken.

Uniek element aan de E22 is de neus die uit twee punten bestaat in plaats van de gebruikelijke een. Ook voor motorenfabrikant Renault kan het een cruciale test zijn, omdat de test in Jerez door problemen bij de Franse fabrikant deels in het water viel. Op de filmdag van Lotus kunnen alvast wat oplossingen uitgeprobeerd worden voor de eerste van twee testweken die in Bahrein gehouden zullen worden.

VS vreest tandpastabommen

De Verenigde Staten hebben luchtvaartmaatschappijen aan de vooravond van de Olympische Winterspelen gewaarschuwd voor de inventiviteit van terroristen. Specifiek zou er een risico bestaan dat explosieven aan boord worden gesmokkeld in tubes tandpasta.

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid heeft de waarschuwing gericht aan luchtvaartmaatschappijen die naar Rusland vliegen. Hoewel de melding over tandpastabommen erg specifiek is, zou van een concrete dreiging geen sprake zijn; het ministerie uit dit soort "routinematige berichten" voor de zekerheid.

Na de twee dodelijke zelfmoordaanslagen in de Russische stad Volgograd, eind vorig jaar, zijn de autoriteiten in Rusland en daarbuiten nog beduchter op mogelijke terreurdreiging tijdens de Spelen in Sotsji. Zo mogen op vluchten binnen Rusland helemaal geen vloeistoffen meer mee in de handbagage.

VS waarschuwen voor mogelijke tandpastabommen
VS vreest tandpastabommen (Foto: ANP)

Belastingtelefoon snapt belasting niet

Op twee derde van de vragen die bij een proef werden gesteld aan medewerkers van de Belastingtelefoon werd een fout of onvolledig antwoord gegeven. Hierdoor kunnen mensen verkeerde financiële beslissingen nemen of flink op kosten worden gejaagd, meldt de Consumentenbond donderdag. De situatie zou sinds 2012 ondanks toezeggingen niet zijn verbeterd.

De organisatie legde zeven vragen die variëren in moeilijkheidsgraad voor aan tien verschillende medewerkers. De fouten variëren van het onterecht vermelden van een leeftijdsgrens tot het vergeten van het bestaan van schenkbelasting.

De problemen zijn volgens een woordvoerder van de Belastingdienst niet zo erg als de Consumentenbond schetst. "Het is alleen voor ons moeilijk hier wat over te zeggen. De Consumentenbond heeft inzage in wat resultaten gegeven, maar niet in het volledige onderzoek. Het is dus nu niet na te gaan welke antwoorden onze medewerkers hebben gegeven en op basis waarvan die zijn fout gerekend."

De kwestie is volgens de woordvoerder door een extern onderzoeksbureau onderzocht. "Het bureau kwam tot andere conclusies dan de Consumentenbond." Wel erkent de woordvoerder dat er altijd ruimte is voor verbetering. "Maar we verschillen van mening over hoeveel ruimte daarvoor is."

In 2012 was de Consumentenbond na een soortgelijk onderzoek ook al kritisch. Het ministerie van Financiën kondigde toen aan dat medewerkers bij een moeilijke vraag voortaan direct zouden doorverbinden naar een belastinginspecteur of een gespecialiseerde medewerker. Bij het huidige onderzoek kreeg de Consumentenbond echter geen enkele keer een belastinginspecteur aan de lijn.

Wel werd vijftien keer doorverbonden naar een medewerker van de 'tweede lijn'. Daar zouden medewerkers zitten met expertise over vragen die vaker worden gesteld. Die expertise was volgens de Consumentenbond nog ver te zoeken, omdat twaalf van de vijftien vragen alsnog fout of onvolledig werden beantwoord.

Als iemand op het foute antwoord van de Belastingtelefoon vertrouwt en op basis daarvan zijn aangifte invult, kan hij een naheffing krijgen. Bij twijfel kan de vraag volgens directeur Bart Combée van de Consumentenbond het beste schriftelijk aan de belastinginspecteur worden gesteld. "De kans op een fout is dan minder groot en als er een fout is gemaakt, sta je sterker in je verweer."

Madonna met de dood bedreigd om steun Pussy Riot

Madonna is met de dood bedreigd toen ze twee jaar geleden openlijk haar steun uitsprak voor Pussy Riot. Dat zei de zangeres woensdagavond bij een mensenrechtenconcert van Amnesty International in New York.

Twee leden van de Russische punkband Pussy Riot, Nadezjda Tolokonnikova en Maria Aljochina, lieten via een vertaler weten dat ze dankbaar zijn voor hun vrijheid, maar moeten blijven vechten om andere gevangenen vrij te krijgen. De twee kwamen onlangs op vrije voeten na twee jaar gevangenschap. Ze zaten in een strafkamp vanwege een protestactie tegen de Russische president Vladimir Poetin in een kathedraal in Moskou.

Het evenement van Amnesty International duurde ruim vier uur. Artiesten als Yoko Ono, Blondie, Imagine Dragons en Lauryn Hill traden op.

VN-chef tegen homohaat

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon heeft donderdag aanvallen op en discrimatie van homoseksuelen veroordeeld. Dat deed hij een dag voor de start van de Olympische Winterspelen in Sotsji in een toespraak tot het Internationaal Olympisch Comité.

De kwestie van homorechten in Rusland werpt een schaduw over de Spelen. Veel professionele atleten, homo of hetero, hebben zich uitgesproken tegen vooroordelen en discriminatie. "We moeten allemaal onze stem verheffen tegen aanvallen op lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en interseksuele mensen", aldus Ban. "Haat in welke vorm dan ook past niet in de eenentwintigste eeuw."

De VN-chef verwees naar principe 6 van het Olympisch Handvest, waarin het IOC zich tegen iedere vorm van discriminatie keert.

Activisten wereldwijd riepen sponsors van de Spelen woensdag op zich uit te spreken tegen de Russische antihomowet, die het verspreiden van 'homopropaganda' verbiedt. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch plaatste eerder deze week een video op zijn website van homo's in Rusland die worden lastiggevallen, aangevallen en mishandeld.

Donderdag keerden meer dan tweehonderd auteurs uit zo'n dertig landen zich in een open brief in The Guardian tegen Russische wetgeving die de vrijheid van meningsuiting aantast.

'Chinezen kopen in stilte Nederlandse transporteur'

Een Chinees conglomeraat heeft in betrekkelijke stilte een groot Nederlands transportbedrijf overgenomen. HNA Group, eigenaar van verschillende luchtvaartmaatschappijen, vliegvelden en hotels, zou drie maanden geleden 'enkele honderden miljoenen euro's' hebben betaald voor het Amsterdamse TIP Trailer Services. Het is daarmee een van de grootste Chinese overnames in Nederland, zo schrijft de Volkskrant donderdag.

TIP, dat tot de verkoop in handen was van het Amerikaanse General Electric, bezit door heel Europa een kleine vijftigduizend opleggers. Daarnaast beheert het bedrijf nog eens 28.000 aanhangers voor derden. TIP is daarmee marktleider als het gaat om trailers. Het transportbedrijf zet jaarlijks driehonderd miljoen euro om en heeft ongeveer 850 medewerkers.

De overname, die tot dusver onder de radar bleef, is overigens niet de grootste op Nederlandse bodem door een Chinees bedrijf. In 2002 kocht Li Ka-Shing met zijn bedrijf Hutchison Wampoa de Kruidvat Groep voor 1,2 miljard euro. Ook de overname van afvalverwerker AVR door Chueng Kong - eveneens van Li - was met 943 miljoen euro groter.

'Cijfers ziekenhuizen te onzeker'

Accountants zijn niet van plan hun volledige goedkeuring te geven onder de jaarrekeningen van Nederlandse ziekenhuizen. Volgens de externe boekhouders zijn de omzetcijfers van de ziekenhuizen over 2013 te onzeker. De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) vreest dat het uitblijven van een fiat tot financiële problemen gaat leiden.

De NBA heeft dat laten weten aan minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD). "Het zal leiden tot vraagtekens bij banken", verklaart Marco Walhout, binnen de NBA verantwoordelijk voor de ziekenhuizen. "Ziekenhuizen dreigen hier de dupe van te worden en de gevolgen zijn maatschappelijk zeer onwenselijk." De NBA vindt dat Schippers hierover contact moet opnemen met de banken.

De NBA waarschuwde al eerder voor de onduidelijkheden rond de omzet van de ziekenhuizen. De problemen komen doordat per zorgverzekeraar anders moet worden gedeclareerd. Nu Schippers in een brief aan de Tweede Kamer vooral is ingegaan op hoe ziekenhuizen in de toekomst de berekeningen kunnen verbeteren, trekt de accountantsorganisatie aan de bel.

De accountants gaan de ziekenhuizen nog wel vragen om meer toelichting over de onzekerheden. Volgens Walhout is het echter onvermijdelijk dat er een controleverklaring komt met beperking. "Dit betekent dat over maximaal tien procent van de omzet onzekerheid bestaat", legt hij uit. Een jaar eerder werd ook al een controleverklaring met beperking afgegeven voor de afzonderlijke omzetverklaringen. Voor 2013 geldt dat echter voor de hele jaarrekening.

Staat maakt flinke winst op rommelhypotheken ING

De Nederlandse staat heeft in totaal een winst van 1,4 miljard euro gemaakt op de verkoop van de portefeuille met rommelhypotheken van ING. De opbrengsten zijn daarmee zeshonderd miljoen euro hoger dan de staat had verwacht, zo maakte het agentschap van het ministerie van Financiën dat verantwoordelijk is voor de veilingen donderdag bekend.

De drie veilingen van de zogenoemde Alt-A-portefeuille leverde in totaal 8,9 miljard dollar (6,6 miljard euro) op, meldde het Agentschap van de Generale Thesaurie. Het grootste gedeelte daarvan is gebruikt om de kosten die de staat heeft gemaakt voor de staatsgarantie op de portefeuille af te lossen.

De onder de streep resterende winst van 1,4 miljard euro, inclusief de vergoedingen van ING voor de garantie, wordt gebruikt om de staatsschuld af te lossen. Dat heeft een effect op de schuld van van 1,1 procent van het bruto binnenlands product. Hierdoor verbetert de staatsschuld sinds de laatste cijfers uit de miljoenennota tot 75 procent, licht een woordvoerder van het agentschap toe.

De Nederlandse staat had sinds 2009 via een staatsgarantie tachtig procent van het risico op de Amerikaanse hypotheken in handen. ING kon de producten destijds nauwelijks nog verhandelen door de crisis op de Amerikaanse woningmarkt. De bank en verzekeraar dreigde daardoor in de problemen te komen.

De garantie werd betaald met een lening van 28 miljard euro. Door het herstel van de Amerikaanse huizenmarkt heeft de staat dat volledig weten af te lossen.

Grenstankstations lijden flink onder brandstofprijsverschillen

Pompstationhouders in de grensstreek hebben in januari een kwart minder verdiend aan de verkoop van diesel en lpg dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat komt doordat de brandstoffen in Nederland veel duurder zijn dan in buurlanden, zo meldt vakblad Tankpro donderdag op basis van cijfers van de Belangenvereniging Tankstations (BETA).

Vooral de verkoop van diesel in de grensstreken is sterk achteruitgegaan, sinds de accijns op brandstof begin dit jaar verder omhoog ging. De pompstationhouders verkochten in januari gemiddeld 23 procent minder diesel. Bij lpg daalde de omzet met 27 procent op jaarbasis, zo blijkt uit de verkoopcijfers van 37 stations in de grensregio.

Een liter diesel kost in Nederland sinds de accijnsverhoging gemiddeld ongeveer tien cent meer dan in België of Duitsland, zo stelt BETA. Bij lpg zijn de verschillen nog groter, vaak tussen de 20 en 25 cent. De branchevereniging wil daarom een compensatieregeling voor tankstationhouders in het grensgebied.

Alles-of-niets voor Van Kerkhof

Shorttrackster Yara van Kerkhof staat niet bovenaan het lijstje favorieten. Maar toch ziet Van Kerkhof kansen op de 500 meter, waarvan maandag de heats worden verreden. Het zal haar eerste olympische optreden worden, die gelijk een vervolg krijgt op de aflossing.

Met China, Japan en Italië zullen de Nederlandse dames moeten strijden om een plek in de finale van de aflossing. Als ze die halen zo dat in ieder geval een evenaring betekenen van de prestatie van vier jaar geleden in Vancouver, toen de dames vierde werden. China mist de geblesseerde Wang Meng, die ook de huidige olympisch kampioene is op de 500 meter. "Nu zij wegvalt kan in principe iedereen winnen. En met hun relayteam missen ze de sterkste schakel, al hebben ze genoeg shorttracksters om dat op te vangen. Wij moeten gewoon Japan en Italië zien te verslaan."

Met de Italiaanse vrouwen heeft ze al vaker te maken gehad op de baan. "Ze zijn best irritant, ze wisselen 'tegen je aan', bewust om je uit balans te brengen" vertelde de jongste van de zusjes Van Kerkhof onlangs in Heerenveen.

Meestal winnen de Nederlandse dames wel van de Italiaanse vrouwen; met Jorien ter Mors, zus Sanne en meestal Lara van Ruijven werd ze drie weken geleden in Dresden voor de vierde keer op rij Europees kampioen. "We staan allemaal ons mannetje wel. We zorgen dat we niet in het gedrang komen en maken gebruik van het feit dat Jorien iets zwaarder en groter is dan de rest."

Bij die EK liep Van Kerkhof tegen twee 'penalty's' op. Op de 1500 meter hinderde ze de Italiaanse Arianna Fontana. Van Kerkhof eindigde toen als tweede maar werd gediskwalificeerd. "Niet terecht," vindt de 23-jarige Zoetermeerse. Verbaasd was ze wel over haar sterke wedstrijd. "De 1500 meter is eigenlijk niet mijn afstand. Als er vanaf het begin hard wordt gereden, zijn ze me kwijt."

Op de 500 meter liggen de mogelijkheden voor Van Kerkhof. Door coach Jeroen Otter wordt ze beschreven als een pittbull. "Met de ideale bouw en instelling." In Dresden ging ze voor een medaille maar werd ook gediskwalificeerd. "Deze was terecht. Ik reed een alles-of-niets race. Wat heb je eraan als vierde te blijven rijden zonder iets te proberen?"

Met deze instelling is ze ook naar Rusland afgereisd. Gisteren schudde ze per toeval de hand van president Putin. Maandag gaat haar eerste olympische avontuur van start. De eerste en laatste keer samen met haar zus Sanne. Yara haar 3 jaar oudere zus stopt er na Sochi mee vanwege een aanhoudende rugblessure. "Daar word ik niet vrolijk van als ik erover nadenk. Het zal echt wennen zijn."

'VVD vindt meer voedselcontroleurs niet nodig'

De VVD-fractie is het niet met het kabinet eens dat extra controleurs bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moeten worden aangesteld. Bij de toezichthouder moet orde op zaken worden gesteld, maar het is volgens de partij de vraag of daar extra mensen voor nodig zijn, meldt de NOS.

In een plan van aanpak schreven minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) en staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) dat de NVWA er 160 mensen bij moet krijgen. Het gaat onder meer om voedselinspecteurs en dierenartsen.

De extra inspecteurs moeten worden betaald uit bijdragen van boeren en tuinders. Dat schiet VVD-Kamerlid Helma Lodders in het verkeerde keelgat omdat zij bij geen van de vleesschandalen waren betrokken. Het waren juist de handelaren die vlees een verkeerd label gaven.

Brands: "Rubin Kazan wil heel ver gaan"

Tim Matavz staat voor een transfer naar Rubin Kazan. De Russische club is bereid diep in de buidel te tasten voor de spits van PSV. Matavz kwam woensdagavond in de uitwedstrijd tegen SC Cambuur (1-2 winst) vijf minuten voor tijd als invaller in het veld. Het lijken de laatste minuten van de Sloveense spits te zijn geweest in het shirt van PSV.

Eerder deze week kwamen al geruchten op gang over vermeende interesse van de Russische club. Na afloop van het duel met Cambuur bevestigde technisch manager Marcel Brands dat PSV een superbod heeft ontvangen van Rubin Kazan.

"Er zijn dagen dat ik niet zoveel geld bij elkaar zie. Rubin wil heel ver gaan", zegt Brands tegenover De Telegraaf. "We moeten nu een afweging maken tussen de financiële en sportieve belangen."

Die afweging lijkt snel gemaakt bij het horen van de hoogte van de transfersom. Rubin Kazan is bereid 7,8 miljoen euro over te maken op de rekening van PSV. Daar PSV het al jaren zonder Champions League-voetbal doet en dit seizoen geen uitzicht meer heeft op het miljoenenbal, is het bod van Rubin Kazan niet te weigeren.

Ook de speler zelf ziet een vertrek wel zitten. Onder trainer Philip Cocu moet Matavz zijn concurrent Jurgen Locadia voor zich dulden. Een vertrek is voor beide partijen de beste oplossing, vindt ook zijn zaakwaarnemer Henk van Ginkel: "Dit is een sportieve verbetering en financieel een kans die je maar één keer in je leven krijgt."

Open brief literaire virtuozen tegen Poetin

Meer dan tweehonderd auteurs hebben zich in een open brief gericht tegen de 'wurggreep' waarin Russische wetgeving de vrijheid van meningsuiting houdt. De brief is donderdag in The Guardian gepubliceerd.

Onder de ondertekenaars zijn schrijvers van wereldfaam als Salman Rushdie, Günter Grass en Jonathan Franzen, maar ook de Nederlanders Arnon Grunberg, Joke van Leeuwen en René Appel en de Belgen David Van Reybrouck en Erwin Mortier.

In hun brief veroordelen de auteurs recentelijk doorgevoerde wetten tegen homoseksualiteit en godslastering. Dit soort wetten brengt ook auteurs in een benarde situatie, aldus de schrijvers. "We kunnen niet stilzwijgend toekijken hoe onze medeschrijvers en -journalisten het zwijgen wordt opgelegd en hoe zij vervolging en vaak strenge straffen riskeren, alleen omdat zij hun gedachten onder woorden brengen."

'Arts moet patiŽnt meer bij behandeling betrekken'

Artsen moeten hun patiënten meer betrekken bij het beslissen welke behandeling het beste is. Dokters staan er nog niet altijd voor open om de verschillende opties samen te bekijken, concludeert patiëntenfederatie NPCF donderdag uit een meldactie waar 8200 patiënten op reageerden.

De meeste patiënten die reageerden (63 procent) kregen van de dokter maar één behandeloptie voorgelegd. Ze werden zelf niet betrokken bij het nemen van beslissingen. Volgens directeur van NPCF moeten artsen hun patiënten de nodige informatie geven zodat samen een besluit kan worden genomen.

Een patiënt schreef dat hij of zij informatie over een nieuwe behandeling had uitgeprint, maar dat die 'achteloos terzijde werd geschoven'. De tijdsdruk zou overleg over de beste optie ook onmogelijk maken.

De patiëntenfederatie raadt mensen aan om de dokter in ieder geval te vragen welke opties er zijn, welke resultaten van die opties kunnen worden verwacht en wat de risico's zijn.

Nutreco uit Spanje en Portugal

Nutreco wil stoppen met de mengvoer- en vleesactiviteiten in Spanje en Portugal. Het bedrijf hoopt zich hiermee meer te kunnen concentreren op de kernactiviteiten in diervoeding en visvoer. Dat heeft het bedrijf donderdag laten weten bij het presenteren van de jaarcijfers.

Nutreco maakte donderdag bekend dat het vorig jaar een omzetstijging van 1,2 procent heeft geboekt op de activiteiten die worden voortgezet. De omzet bedroeg 3,87 miljard euro. Het operationeel resultaat (EBITA) daalde met 4,3 procent tot 215,7 miljoen euro.

Bij de visvoertak daalden de resultaten met acht procent. Onder de streep resteerde een nettowinst van bijna 151 miljoen euro. Dat is ruim vijftien procent minder dan een jaar eerder.

Vanwege de desinvesteringen past het diervoerbedrijf de financiële doelen aan. Waar het eerst streefde naar een operationeel resultaat van vierhonderd miljoen euro in 2016, wordt nu geen EBITA-doel meer gesteld. Wel jaagt het bedrijf nu een winstmarge na van 5,5 tot 6,5 procent. Afgelopen jaar was dat 5,6 procent.

Volgens Nutreco zijn de langertermijnperspectieven voor diervoeding en visvoer gunstig. Wat betreft visvoer, waar jaarlijks een groei van vijf procent wordt verwacht, vindt Nutreco op de korte termijn wel wat hobbels op de weg. De grootste klant voor zalmvoer, Marine Harvest, heeft namelijk een gedeelte van de visvoerproductie zelf ter hand genomen. Nutreco is daarom van plan de aandacht te verleggen naar voer voor andere soorten vis, om de afhankelijkheid van de zalmvoermarkt te verkleinen.

Het diervoerbedrijf blijft verder van plan bedrijven te kopen 'die waarde toevoegen'. Momenteel zijn er echter minder mogelijkheden om grote acquisities te doen, stelt het bedrijf vast. "Nutreco blijft gecommitteerd aan een financieel verantwoordelijke uitvoering van deze strategie."

Politie CuraÁao gaat preventief fouilleren

De Curaçaose politie gaat preventief fouilleren. Een aanhoudende golf van gewelddadige overvallen moet zo een halt worden toegeroepen.

Agenten kunnen in speciaal aangewezen gebieden mensen op straat staande houden zonder dat er een verdenking tegen hen is. De autoriteiten willen het aantal wapens dat in omloop is, verminderen.

Aanleiding is de golf van criminaliteit die Curaçao overspoelt. In de afgelopen weken heeft zich een groot aantal overvallen en schietincidenten voorgedaan.

Het Openbaar Ministerie kan, als daar aanleiding toe bestaat, een gebied voor maximaal 12 uur 'afsluiten'. Dat gebied moet door de Officier van Justitie aangemerkt worden als veiligheidsrisicogebied, waar bijvoorbeeld veel schietincidenten voorkomen.

Iedereen in dat gebied kan dan op straat of in de auto gecontroleerd worden op (vuur)wapens. Om de bevolking te informeren over het preventief fouilleren wordt er tijdens zo'n fouilleeractie een folder uitgedeeld in drie talen, waaronder Nederlands met de titel: 'Waarom juist ik?'

Het eiland heeft al langer last van gewapend geweld. Naast preventief fouilleren willen de autoriteiten met behulp van onbemande vliegtuigjes daders sneller arresteren. Deze drones zijn door het Nederlandse ministerie van Defensie beschikbaar gesteld aan Curaçao.

De politie kreeg onlangs een flinke veeg uit de pan van minister van justitie Nelson Navarro. Die beschuldigde de politie van het bewust frustreren van het onderzoek naar gewelddadige overvallen. De politie zegt dat er te weinig mensen en middelen zijn om het werk aan te kunnen.

SyriŽgangers vragen Noorse regering om hulp

Diverse 'Noorse burgers' die naar Syrië zijn gereisd om daar deel te nemen aan de jihad hebben het Noorse ministerie van buitenlandse zaken gevraagd hen te helpen Syrië weer te verlaten. Dat liet het ministerie woensdag aan de Noorse zender TV2 weten.

Naar schatting zijn tussen de dertig en veertig Noren naar Syrië gereisd. Hoeveel van hen bij het ministerie om hulp hebben aangeklopt, is niet duidelijk.

De regering zou deze personen hebben verteld dat ze weinig voor hen kan doen. Hooguit kan hun advies worden gegeven hoe zij het beste uit Syrië weg kunnen komen, zei een woordvoerder. Hij benadrukte dat de regering altijd heeft afgeraden naar Syrië te reizen.

Uitkeringen SyriŽgangers stopgezet

Bij meerdere Syriëgangers is de uitkering stopgezet. Dat zegt een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) donderdag in Trouw.

In november schreef minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) al in een Kamerbrief dat het aanpakken van uitkeringen wordt overwogen. Inmiddels wordt dit dus gedaan.

Van iedere bij de overheid bekende Syriëganger wordt nagegaan of hij onterecht geld van de overheid krijgt. Iemand met een uitkering heeft bijvoorbeeld een sollicitatieplicht. "Maar als hij voor langere tijd in Syrië zit, kan hij daar niet aan voldoen. Dat is een grond om die uitkering te stoppen", legt de woordvoerder in de krant uit.

De studiefinanciering kan ook worden teruggevorderd. Dat gebeurt alleen achteraf als blijkt dat iemand langere tijd niets heeft gedaan voor zijn studie. Hoe vaak uitkeringen zijn stopgezet, zegt de NCTV niet. Naar schatting zijn er zo'n 120 Nederlandse jihadisten in Syrië, maar zij krijgen niet allemaal een uitkering.

Verlaten EU brengt volgens PVV-onderzoek welvaart

Het verlaten van de Europese Unie kan de Nederlandse economie de komende tien jaar tien procent extra groei opleveren. Dat concludeert het bureau Capital Economics dat de gevolgen van het verlaten van de EU in opdracht van de PVV onderzocht. Het rapport wordt donderdag gepresenteerd, melden het AD en de NOS.

Door het wegvallen van regels en verplichtingen van de EU zou Nederlander gemakkelijker handel kunnen drijven met landen buiten de EU. Ook zou Nederland geen geld meer hoeven afdragen aan noodlijdende EU-partners.

Door minder te bezuinigen zou de economie op korte termijn harder groeien. De onderzoekers nemen wel aan dat andere Europese landen net zo veel zaken met Nederland blijven doen als nu het geval is. Dat is volgens PVV-leider Geert Wilders een reële aanname omdat die landen daar ook belang bij hebben en omdat Nederland de toegangspoort tot Duitsland is.

Wilders wijst er in het AD en bij de NOS op dat het niet slechts om de mening van de PVV gaat, maar om de mening van een 'gerenommeerd bureau'. "Zo'n bureau gooit zijn naam niet te grabbel door zich voor een politiek karretje te laten spannen", zegt hij in het AD. Wilders ziet het rapport volgens de NOS als een belangrijk wapen om politieke steun te krijgen voor het verlaten van de EU.

Hirscher geeft Nederlands tintje aan alpineskiŽn

Aan het alpineskiën doen op de Olympische Winterspelen in Sochi geen Nederlanders mee, maar met Marcel Hirscher heeft het wel degelijk een Nederlands tintje. De Oostenrijker heeft een Nederlandse moeder en is de Nederlandse taal ook machtig. De 24-jarige Hirscher, die vorig jaar de wereldtitel veroverde op de slalom, is een van de favorieten op de slalom en reuzenslalom.

Concurrentie kan Hirscher onder meer uit Amerikaanse hoek verwachten. Ted Ligety is de regerend wereldkampioen op de reuzenslalom, Super G en supercombinatie. In 2006 won hij al eens olympisch goud op de combinatie. Een andere blikvanger is de Noorse alleskunner Aksel Lund Svindal, de titelhouder op de Super G, die dit jaar vooral indruk maakt op de afdaling.

Bij de vrouwen hoopt Maria Höfl-Riesch nog een keer te schitteren. De Duitse is regerend kampioene op de slalom en supercombinatie en heeft al aangekondigd dat dit haar laatste Spelen zijn. Ze doet aan alle onderdelen mee. De pas 18-jarige Mikaela Shiffrin uit de Verenigde Staten lijkt de beste papieren te hebben om haar te onttronen op de slalom.

Belangrijkste afwezige is zonder twijfel Lindsey Vonn. De 29-jarige Amerikaanse scheurde vorig jaar februari tijdens het WK twee kruisbanden af. Net toen ze op het punt stond haar rentree te maken, ging het in november weer mis tijdens een training. Van die knieblessure wist de vriendin van Tiger Woods, vier jaar geleden winnares op de afdaling, niet op tijd volledig te herstellen.

Het schansspringen kan weleens uitdraaien op een strijd tussen de Zwitser Simon Ammann en Gregor Schlierenzauer uit Oostenrijk. Ammann kan altijd iets meer op de Spelen en heeft al vier individuele olympische titels op zak. Zowel in Salt Lake City (2002) als in Vancouver (2010) was hij de beste op de kleine en de grote schans.

De 24-jarige Schlierenzauer veroverde vier jaar geleden twee keer individueel brons en goud met het Oostenrijkse team, maar moet het predicaat wonderkind nog steeds waarmaken op een groot toernooi. Naast Ammann moet Schlierenzauer onder meer rekening houden met Kamil Stoch. De Pool toont zich het hele seizoen al een constante factor en leidt in de wereldbekerstand.

Ook Thomas Morgenstern, de olympisch kampioen op de grote schans van 2006, gold aanvankelijk als kanshebber. De Oostenrijker liep vorige maand bij een val tijdens een trainingssprong echter letsel aan zijn hoofd en longen op. Hij herstelde voorspoedig en is gewoon van de partij, maar een medaille ligt niet in de lijn der verwachting.

Waar het Rusland op de ski's aan een favoriet ontbreekt, hopen de ijshockeyers voor succes te zorgen. Aan de hand van aanvaller Aleksandr Ovetsjkin, die zijn brood verdient in de NHL bij Washington Capitals, zet het gastland in op goud. Topfavoriet is echter titelverdediger Canada. De Verenigde Staten, de verliezend finalist van Vancouver, Zweden en Finland zijn de belangrijkste outsiders.

De koning en koningin van de Winterspelen in Sochi zouden wel eens uit Nederland kunnen komen. Als Sven Kramer en Ireen Wüst de hooggespannen verwachtingen inlossen en meerdere gouden medailles mee naar huis nemen is het voor de buitenlandse sporters een hels karwei dat te evenaren. Er zijn echter altijd kapers op de kust. Naast de skiërs en schansspringers zijn er onder meer kansen voor de langlaufers, die op zes onderdelen uit kunnen komen.

Met twee olympische titels, negen gouden WK-medailles, achttien individuele WB-zeges en twee eindoverwinningen in de wereldbeker heeft langlaufer Petter Northug al een indrukwekkend palmares. De 28-jarige Noor zou zich ook in Sochi zomaar tot gouddelver kunnen ontpoppen, al verliep zijn voorbereiding door ziekte niet optimaal. Datzelfde geldt voor zijn op voorhand belangrijkste rivaal, de Zwitser Dario Cologna.

Therese Johaug en Marit Bjørgen moeten voor de Noorse suprematie zorgen bij de langlaufsters. Bjørgen is de succesvolste Noorse atlete op de Winterspelen. In 2010 pakte ze drie keer goud, een keer zilver en een keer brons. Johaug, die in Noorwegen wordt gezien als de troonopvolgster van Bjørgen , werd in Vancouver op 21-jarige leeftijd de jongste olympisch kampioene ooit op de achtervolging. De Poolse Justyna Kowalczyk vormt de grootste bedreiging.

Kojima reageert op doorlooptijd Metal Gear Solid

Metal Gear Solid-bedenker Hideo Kojima heeft via Twitter gereageerd op de uitspraken van GameInformer dat je Metal Gear Solid V: Ground Zeroes in twee uur kunt uitspelen. GameInformer deed deze uitspraak in een twintig pagina's tellende special over de game.

Volgens Kojima bevat de game de hoofdmissie en vijf zijmissies. Belangrijker nog is dat je het tegen elkaar kunt opnemen via trial records, maar vooral dat je volgens Kojima de volledige vrijheid hebt om de missies te doorlopen op welke manier je maar wilt. Hierdoor zullen spelers volgens Kojima het spel steeds opnieuw spelen zonder verveeld te raken. Hierdoor wordt de speeltijd wel iets langer dan twee uur.

Metal Gear Solid V: Ground Zeroes komt 20 maart uit op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

Ultima Online los van EA

Ultima Online, de langstlopende MMORPG, is sinds begin deze maand onafhankelijk geworden van gamestudio Electronic Arts. Ultima Online werd oorspronkelijk ontwikkeld door Origin Systems, opgericht door Richard Garriott en onder meer bekend van de Wing Commander- en System Shock-franchises.

In 1992 werd Origin overgenomen door Electronic Arts. Hoewel de studio aanvankelijk grote mate van autonomie had, cancelde Electronic Arts in 1999 alle lopende projecten bij Origin, waaronder Ultima Online 2 en Privateer Online, omdat Ultima IX een commerciele flop bleek. Niet lang daarna verliet Richard Garriott de studio. Uiteindelijk werd de studio in 2004 helemaal opgeheven. Ultima Online werd ondergebracht bij een andere studio die EA had overgenomen: Mythic Entertainment, onder meer bekend van Dark Age of Camelot en Warhammer Online. De servers van Warhammer Online werden eerder dit jaar gesloten nadat de licentieovereenkomst op het Warhammer-IP was stopgezet. Hiermee was de toekomst van de studio onzeker.

Een mede-oprichter van Mythic, Rob Denton, besloot hierop zijn eigen studio op te richten, Broadsword Entertainment. Het bedrijf heeft de ontwikkeling van Ultima Online bij EA weggehaald. Dit is goed nieuws voor alle Ultima spelers en fans, want onder EA's leiding werd het ontwikkelingsteam drastisch ingekrimpt, waardoor er momenteel slechts een handvol developers over zijn en er jarenlang geen nieuwe expansions konden worden uitgebracht. Broadsword heeft inmiddels aangegeven financiele middelen opzij te zetten om het Ultima team uit te breiden en van Ultima Online weer een succesvolle game te maken.

Richard Garriott wil vervolg Ultima Online

Olympisch kampioen Sauerbreij wil tij keren

Snowboardster Nicolien Sauerbreij heeft in aanloop naar de Winterspelen weinig zelfvertrouwen kunnen putten uit haar prestaties. De Nederlandse won vier jaar geleden in Vancouver olympisch goud op de parallelreuzenslalom, de eerste Nederlandse medaille ooit in de sneeuw, maar behoort in Sochi niet tot de favorieten. Ze plaatste zich dit seizoen slechts een keer voor de finaleronde van een wereldbekerwedstrijd.

Als je de aanloop van Sauerbreij, die ook meedoet aan het nieuwe olympische onderdeel parallelslalom, naar de Olympische Spelen in Sochi vergelijkt met die van vier jaar geleden is er een duidelijk verschil. Toen ging ze als leider in de wereldbekerstand naar Vancouver en wist ze haar belofte in te lossen. Nu kampte de inmiddels 34-jarige Sauerbreij aan het begin van het seizoen met een rugblessure en kon ze daarna nog geen potten breken.

De Amsterdamse strandde bij de wereldbekerwedstrijden in Carezza, Bad Gastein en Rogla in de kwalificaties. Bij de laatste test voor de Spelen toonde ze afgelopen weekeinde wel beterschap. In het Duitse Sudelfeld eindigde de regerend olympisch kampioene als elfde. Ervaring moet haar het laatste duwtje geven richting weer een medaille. In Vancouver hield ze het hoofd koel toen de weersomstandigheden zeker niet optimaal waren.

Waar Sauerbreij, ze was er ook in Salt Lake City (2002) en Turijn (2006) al bij, als routinier in Rusland verschijnt, worden het voor Michelle Dekker haar eerste Spelen. De pas 17-jarige Zoetermeerse komt op dezelfde onderdelen in actie als Sauerbreij. Ze haalde dit jaar verrassend twee keer een topzestiennotering, waarmee ze aan de kwalificatie-eis van sportkoepel NOCNSF voldeed. Vorig jaar pakte Dekker nog brons op het Europees Jeugd Olympisch Winter Festival.

Cheryl Maas is al enkele jaren een wereldtopper op de slopestyle. Nu dat onderdeel voor het eerst olympisch is, wordt ze tot de belangrijkste kanshebbers gerekend. De 29-jarige Brabantse, die op de Spelen in Turijn al eens meedeed in de halfpipe, etaleerde op 19 januari haar goede vorm door als tweede te eindigen bij de wereldbekerwedstrijd in het Canadese Stoneham. Maas is donderdag, een dag voor de openingsceremonie, de eerste Nederlandse sporter die in actie komt. Zij probeert bij de kwalificatieseries een plek in de halve finale te verdienen.

Bij de vrouwen is Bell Berghuis de vierde Nederlandse troef. De 28-jarige Bredase, die via crowdfunding extra geld probeerde te vinden om een topsportprogramma te draaien, doet mee aan de snowboardcross. Haar beste prestatie in de wereldbeker is dit seizoen een veertiende plaats.

In de halfpipe moeten Dimi de Jong en Dolf van der Wal hoge ogen gooien. Vlekkeloos verliep de voorbereiding van de 19-jarige De Jong niet. Hij brak zaterdag tijdens een trainingskamp in Zwitserland zijn pols, maar deelname komt niet in gevaar. Vier jaar geleden moest hij mede door een zware crash een streep zetten door de Spelen van Vancouver.

De 26-jarige Van der Wal kwam deze wereldbekercyclus al twee keer tot een vierde plaats en is van de Nederlandse snowboarders na Maas de grootste kanshebber om op het podium te eindigen. Van der Wal zal gebrand zijn op revanche. Vier jaar geleden speelde een blessure hem parten, waardoor hij geen rol van betekenis speelde.

Het mag een klein wonder heten dat Van der Wal er bij is in Sochi. Na het overlijden van zijn zus, cabaretière Floor van der Wal, drie jaar geleden ging hij door een diep dal. De snowboarder uit Huizen zocht zijn heil in de drank, maar hervond zich. "In de herfst van 2012 besloot ik mijn carrière voort te zetten. Snowboarden is mijn leven."

Amazon koopt Double Helix

Het bedrijf Amazon heeft Double Helix Games gekocht. Amazon, vooral bekend van de populaire webwinkel, is van plan om een Android-gameconsole op de markt te brengen en was op zoek naar talent. Financiële feiten zijn niet bekendgemaakt.

Het nieuws is eerder gelekt omdat Amazon en Double Helix Games mensen uitnodigden voor een recruitment-evenement op 13 februari in Los Angeles. Waarschijnlijk wilden ze het op dat evenement wereldkundig maken. Double Helix Games, gevestigd in Califonië, is gestart in 2007 en komt voort uit twee studio's: The Collective, Inc. en  Shiny Entertainment. Het bedrijf heeft nu 75 medewerkers, die blijven werken op hun eigen kantoor.

Microsoft is al op zoek naar een nieuwe partner voor Killer Instinct.

Killer Instinct Spinal

[Copa del Rey] Barcelona pakt voorsprong op Real Sociedad

Barcelona heeft woensdag de eerste wedstrijd in de halve finale van de Copa del Rey met 2-0 gewonnen van Real Sociedad. De Catalanen speelden in een laag tempo, maar scoorden via Sergio Busquets en Sociedad-doelman Enaut Zubikarai. Iñigo Martinez kreeg direct na de 1-0 rood en dus speelde Sociedad de tweede helft met een man minder.

Barcelona had de wedstrijd al eerder kunnen beslissen. Voor rust schoot Lionel Messi een vrije trap op de lat en ook Zubikarai voorkwam dat Barcelona vaker scoorde. De doelman werd bij de 2-0 gepasseerd door Alexis Sanchez maar de inzet van de Chileen stuiterde via de paal weer het veld in. Gorka Urkola schoot de bal wild weg en raakte zijn eigen doelman die machteloos toekeek hoe de bal het net in stuiterde. De return van de halve finale wordt volgende week gespeeld.

[Coppa Italia] Kleine zege voor Roma in halve finale

AS Rome heeft woensdag in de eerste wedstrijd in de halve finale van de Coppa Italia een kleine overwinning geboekt op Napoli. In het Stadio Olimpico werd het 3-2 voor de Romeinen. De return in Napoli wordt volgende week gespeeld.

Gervinho maakte in Rome twee minuten voor tijd de winnende goal. De Ivoriaan had ook al de 1-0 gemaakt waarna Kevin Strootman met een vlammend schot voor 2-0 zorgde. Een eigen doelpunt van Morgan de Sanctis bracht Napoli terug in de wedstrijd en Dries Mertens werd na Strootman de tweede oud-PSV'er met een doelpunt achter zijn naam toen hij de gelijkmaker verzorgde.

Geen woord over titelkans bij Twente

Michel Jansen wil zich nog altijd niet uitspreken over een mogelijke landstitel. Ook niet na de belangrijke zege van FC Twente op bezoek bij sc Heerenveen. De lastige uitwedstrijd werd door Twente met 0-2 gewonnen.

Door dergelijke duels te winnenwordt er door de buitenwacht steeds meer gesproken over de titelkansen van De Tukkers. Trainer Michel Jansen wil daar nog niets van weten.

"Veel verder kijken wij nog niet. Dat we nu op een punt van Ajax staan is mooi, maar we stellen onze doelen niet bij", tekent De Telegraaf op na de zege in Friesland. De Amsterdammers komen donderdag nog in actie, maar Twente heeft nog een inhaalduel met FC Groningen voor de boeg.

"We willen bij de eerste vier eindigen. Als er aan het einde van de rit meer mogelijk is, zien we dat dan wel", vervolgt de coach. Door de driepunter tegen Heerenveen klimt Twente in elk geval over Vitesse naar de tweede plaats van de Eredivisie.

Komend weekeinde staat voor Twente echter weer een lastige wedstrijd op het programma. De ploeg gaat op bezoek bij PSV, dat door een kwakkelend seizoen voor eigen publiek iets recht wil zetten.

Speciale kofferlabels voor wereldleiders NSS

De 58 wereldleiders die eind maart afreizen naar Den Haag voor de Nuclear Security Summit krijgen speciale labels aan hun bagage. Dat heeft projectdirecteur Han-Maurits Schaapveld woensdagmiddag gezegd op een bijeenkomst in het World Forum.

De wereldleiders mogen elk vier koffers meenemen. "Dat leek me voldoende", zei Schaapveld. De labels die aan de bagage komen te hangen, zijn oranje van kleur. "Medewerkers op Schiphol kunnen de koffers daardoor herkennen en snel naar de hotels van de leiders brengen."

De vijfduizend delegatieleden krijgen een blauw label aan hun koffer. "Dat betekent dat die koffers iets minder snel hoeven te worden vervoerd en dat ermee mag worden gegooid", zei Schaapveld gekscherend.

'Plasterk en Hennis op matje bij Rutte'

Premier Mark Rutte (VVD) heeft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) woensdagavond bijeengeroepen voor overleg in het Torentje. Dat meldt RTL Nieuws op basis van bronnen.

Plasterk en Hennis moesten zich volgens RTL verantwoorden over de ophef over de afluisterpraktijken van de Nederlandse inlichtingendiensten. In een brief aan de Kamer biechtten ze woensdag op dat het niet de Amerikaanse NSA was, zoals Plasterk steeds heeft gezegd, maar de Nederlandse inlichtingendiensten die gegevens vastlegden over 1,8 miljoen telefoontjes.

De woordvoerder van Rutte wil het bericht niet bevestigen. "Ik kan alleen mededelingen doen over de openbare agenda van de premier", reageerde hij.

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) zei in het tv-programma Pauw en Witteman dat hij Plasterk over de kwestie heeft gesproken. Die heeft hem verteld dat het ging om telefoongesprekken die de militaire inlichtingendienst MIVD heeft onderschept in oorlogsgebieden. Dat zou niet in strijd met de wet zijn. Plasterk zelf wilde woensdag geen media te woord staan.

Asscher wilde niet bevestigen dat woensdag ook de zogeheten Commissie Stiekem bijeen is gekomen. In deze commissie worden de fractievoorzitters in het geheim bijgepraat over ontwikkelingen rondom de inlichtingendiensten.

In Den Haag wordt rekening gehouden met serieuze politieke problemen voor Plasterk. De Tweede Kamer was woensdagmiddag al kritisch over de uitleg van de minister. Zo stelden verschillende partijen dat Plasterk de indruk wekt dat hij niet weet wat de Nederlandse inlichtingendiensten uitvoeren. Hennis liet tegelijkertijd blijken dat zij wèl op de hoogte was.

Dinsdag wordt een debat gehouden over de kwestie. Plasterk moet dan uitleggen waarom hij de Kamer niet eerder heeft gemeld dat Nederland zelf telefoongesprekken registreerde.

Courtois haalt uit naar Mignolet

Thibaut Courtois is niet echt te spreken over enkele uitspraken van Simon Mignolet, zijn concurrent bij het Belgische nationale team. Courtois is eerste doelman bij de Rode Duivels sinds Marc Wilmots in de zomer van 2012 bondscoach werd.

Simon Mignolet klopt echter ook op de deur. De talentvolle sluitpost maakte afgelopen zomer de overstap van Sunderland naar Liverpool, waar hij een vaste waarde is. Mignolet sprak daarom de hoop uit dat hij op het WK in Brazilië in de basis zal staan. De 25-jarige keeper heeft tot nu toe veertien interlands achter zijn naam staan. Dat is evenveel als Courtois.

De 21-jarige doelman van Chelsea, dit seizoen verhuurd aan Atlético Madrid, is niet gediend van de uitspraken van Mignolet. "In Spanje hoor ik van niemand dat hij de plek van Casillas wil afpakken. Niet van De Gea, niet van Valdes en niet van Reina", sprak Courtois tegen Sport/Foot Magazine.

"Het is juist het tegenovergestelde. Ze steunen Casillas", aldus de Belg. "Simon mag zeggen wat hij wil, maar ik denk dat ik al genoeg punten heb gepakt voor België en dat ik bij Atlético goed speel. Dus hij mag wel wat meer respect tonen."

Cocu: "Tot het einde moeten zweten"

Phillip Cocu zag PSV een benauwde zege boeken tegen SC Cambuur. De Eindhovenaren waren met 1-2 te sterk in Leeuwarden. PSV kwam al vroeg op achterstand, toen Elvis Manu een hoekschop binnentikte.

In de wetenschap dat PSV dit seizoen een dergelijke achterstand nog niet wist om te buigen, leek het opnieuw fout te gaan voor de Eindhovenaren. Maar het liep anders. Jeffrey Bruma maakte voor rust de 1-1, waarna Jürgen Locadia in de tweede helft de winnende goal voor zijn rekening nam. Hierna kreeg PSV het echter nog lastig. "Cambuur zette alles op alles en ging met vier spitsen spelen. Dan kan de bal verkeerd vallen", zegt Cocu tegen FOX Sports. "

"Aan de andere kant kregen wij ook kansen om de wedstrijd te beslissen, maar die lieten we helaas liggen. Dat ik tot het einde heb moeten zweten, neem ik op de koop toe."

"Het is de eerste keer dat we een wedstrijd na een achterstand hebben kunnen ombuigen in een overwinning", glunderde de PSV-trainer. "Ik heb genoten van de inzet en strijd van mijn ploeg. We hebben ons na een heel zware tegenslag goed teruggeknokt."

Door de zege staat PSV nu met 32 punten op de zevende plaats. Komend weekeinde wacht een zware wedstrijd, wanneer FC Twente op bezoek komt.

Japan erkent Nederlandse overlevende atoombom (93)

De 93-jarige Willy Buchel is door de Japanse stad Nagasaki erkend als krijgsgevangene. De Nederlander krijgt daarom het zogenoemde hibakushacertificaat. Dat meldt het Japanse persbureau Kyodo woensdag. Het certificaat voor overlevenden van de atoombommen geeft recht op gratis medische zorg en meerdere uitkeringen.

Buchel was in de Tweede Wereldoorlog krijgsgevangene van Japan en zat gevangen in Nagasaki toen daar in 1945 de atoombom viel. Hij werd in 1943 door Japanse troepen gevangengenomen in Zuidoost-Azië. Vervolgens werd hij naar een gevangenenkamp in Nagasaki gebracht.

Daar werd hij op 9 augustus 1945 blootgesteld aan de atoombom waarmee de Amerikanen de stad troffen. Volgens Kyodo was Buchel op het moment dat de bom werd gedropt puin aan het opruimen van eerdere aanvallen van de Amerikaanse luchtmacht.

Buchel woont op dit moment in het zuiden van Nederland en vroeg in december het certificaat aan via de Japanse ambassade in Den Haag. Hij ontvangt het document waarschijnlijk deze maand. Het certificaat is tot nu toe aan elf buitenlandse krijgsgevangenen toegekend.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #949
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
©FOK.nl e.a.