'Plasterk en Hennis op matje bij Rutte'

Premier Mark Rutte (VVD) heeft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) woensdagavond bijeengeroepen voor overleg in het Torentje. Dat meldt RTL Nieuws op basis van bronnen.

Plasterk en Hennis moesten zich volgens RTL verantwoorden over de ophef over de afluisterpraktijken van de Nederlandse inlichtingendiensten. In een brief aan de Kamer biechtten ze woensdag op dat het niet de Amerikaanse NSA was, zoals Plasterk steeds heeft gezegd, maar de Nederlandse inlichtingendiensten die gegevens vastlegden over 1,8 miljoen telefoontjes.

De woordvoerder van Rutte wil het bericht niet bevestigen. "Ik kan alleen mededelingen doen over de openbare agenda van de premier", reageerde hij.

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) zei in het tv-programma Pauw en Witteman dat hij Plasterk over de kwestie heeft gesproken. Die heeft hem verteld dat het ging om telefoongesprekken die de militaire inlichtingendienst MIVD heeft onderschept in oorlogsgebieden. Dat zou niet in strijd met de wet zijn. Plasterk zelf wilde woensdag geen media te woord staan.

Asscher wilde niet bevestigen dat woensdag ook de zogeheten Commissie Stiekem bijeen is gekomen. In deze commissie worden de fractievoorzitters in het geheim bijgepraat over ontwikkelingen rondom de inlichtingendiensten.

In Den Haag wordt rekening gehouden met serieuze politieke problemen voor Plasterk. De Tweede Kamer was woensdagmiddag al kritisch over de uitleg van de minister. Zo stelden verschillende partijen dat Plasterk de indruk wekt dat hij niet weet wat de Nederlandse inlichtingendiensten uitvoeren. Hennis liet tegelijkertijd blijken dat zij wèl op de hoogte was.

Dinsdag wordt een debat gehouden over de kwestie. Plasterk moet dan uitleggen waarom hij de Kamer niet eerder heeft gemeld dat Nederland zelf telefoongesprekken registreerde.