Filmfestival Berlijn 2014 van start

Daan de Witte (daan1601)

Het internationale filmfestival in Berlijn opent vandaag voor de 64e keer de deuren. De Berlinale, zoals het festival ook wordt genoemd, geldt nog altijd als het toonaangevendste van Europa, en de Gouden Beer als een van de grootste filmprijzen ter wereld. Tijdens het festival worden 409 films vertoond.

Onder de kanshebbers op een Berlijnse onderscheiding zitten dit jaar opvallend veel Nederlandse films en filmmakers. Zo zijn zes Nederlandse jeugdfilms dit jaar in de race voor verschillende prijzen. Allemaal maken ze kans op de Kristallen Beer, de prijs voor beste jeugdfilm, evenals op de Grand Prix of the Deutsches Kinderhilfswerk, voor beste film.

De Nederlands-Marokkaanse acteur Marwan Kenzari, die een Gouden Kalf won voor zijn hoofdrol in het kickboksdrama Wolf, is dit jaar geselecteerd als een van de Shooting Stars. Het programmaonderdeel heeft als doel de internationale loopbaan van jong Europees acteertalent te stimuleren. Eerdere Nederlandse Shooting Stars zijn Sylvia Hoeks, Lotte Verbeek, Fedja van Huêt en Halina Reijn.

De Gouden Erebeer gaat dit jaar naar de Britse regisseur Ken Loach. Het festival eert vooral de wijze waarop de 77-jarige filmmaker moeilijke maatschappelijke kwesties aan de kaak stelt in zijn werk.

De Berlinale Camera, een oeuvreprijs voor vrienden van de Berlinale, wordt dit jaar uitgereikt aan de Duitse producent en distributeur Karl Baumgartner. Hij maakte onder meer The Piano uit 1993, waarvoor Jane Campion een Oscar won voor beste scenario, en Underground, dat in 1995 de Gouden Palm won op het filmfestival van Cannes.

Verder omvat het festival vele speciale onderdelen gericht op minder bekend filmwerk. Zo keert Culinary Cinema voor de achtste keer terug en is ook Native, over inheemse cinema, na de lancering vorig jaar weer van de partij.

Een ander belangrijk deel van de Berlinale is de European Film Market, waarop contacten worden gelegd en films worden verhandeld. Dit jaar wordt de EFM bezocht door zo'n vierhonderd bedrijven en achtduizend filmmakers uit 95 landen.

Op zaterdag 15 februari worden de prijzen uitgereikt, waaronder de Gouden Beer voor beste film. De Berlinale loopt nog tot en met 16 februari. Op die zondag sluit het festival af met de Berlinale Kinotag, waarop films te zien zijn die al eerder tijdens het festival draaiden.