Wijnverkoop met zes procent gedaald

Redactie

De verkoop van wijn is vorig jaar flink gedaald, als gevolg van de accijnsverhoging begin 2013. Nederlanders kochten in totaal bijna zes procent minder wijn dan in 2012, zo meldt de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) donderdag. Dat komt neer op een daling van 24 miljoen liter.

De afzet van wijn staat volgens de branchevereniging onder druk door de accijnsverhogingen van de afgelopen jaren. Een fles wijn zou daardoor in drie jaar tijd met gemiddeld tien procent in prijs zijn gestegen, bleek recentelijk uit een onderzoek van marktvorser GfK. Vorig jaar steeg de accijns op wijn met ruim 18 procent naar 83 cent per liter.

Begin dit jaar verhoogde het kabinet de accijns op wijn nog eens met een kleine 5,8 procent. Omgerekend is dat bijna vijf cent per liter. De KVNW roept de nieuwe staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) op de nieuwste verhoging ongedaan te maken. Door de accijns te verhogen daalt de verkoop dusdanig dat het de staatskas netto juist minder oplevert, aldus de branchevereniging.