Steijn: "Ik voel me slachtoffer van de omstandigheden"

Maarten (rubbereend)

Maurice Steijn had het seizoen graag afgemaakt bij ADO Den Haag. Na de 3-0 thuisnederlaag tegen Heracles Almelo kreeg de trainer zijn ontslag. "Ik kwam tegelijk aanrijden met Piet Jansen (algemeen directeur, red.)", blikt Steijn terug op woensdagochtend.

"Hij zei dat hij met de raad van commissarissen zou zitten, maar dat het besluit al was genomen en ze me om half tien naar boven zouden roepen. Daar kreeg ik het nieuws te horen." Steijn baalt behoorlijk van zijn ontslag. De coach was graag tot aan het einde van het seizoen doorgegaan en ADO Den Haag behoed voor degradatie. Nu is die taak gegeven aan zijn voormalige assistent Henk Fraser.

Na de nederlaag tegen Heracles gaf Tom Beugelsdijk nog aan dat de selectie het vertrouwen in Steijn had en dat wat hen betreft een ontslag niet nodig was. "Natuurlijk zijn er verhalen dat de spelers de benen tegen Heracles stil hielden. Ik zie dat anders, want dan hadden ze dat tegen Feyenoord ook kunnen doen. Sabotage is nooit im fragegeweest."

"Ik voel me slachtoffer van de omstandigheden", vervolgt Steijn. "Als je zo maar gaandeweg het seizoen moet overstappen op kunstgras en verhuizen. Maar op een gegeven moment zijn er geen excuses meer. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat ADO het gaat redden. Deze spelers en staf verdienen het om in de eredivisie te spelen. Het is een schitterende club. Dus totaal geen rancune."

Met Fraser aan het roer hoopt de clubleiding op een omslag. Toch is de huidige trainer niet van plan om het ineens heel anders te gaan doen. "Het zou raar zijn als ik opeens de heel andere kant opging en bijvoorbeeld 4-4-2 zou gaan spelen", vertelt Fraser. "Maar iedereen heeft zijn benadering van de spelers. Daar zul je het veel meer in moeten zien. Dat je mensen zover kunt krijgen het maximale eruit te halen. Wie weet, kan ik de gevoelige snaar raken."

Fraser is nooit van plan geweest solidair te zijn aan Steijn. "Het grappige is dat Maurice en ik zo close zijn dat we dit ruim van tevoren al aan de voorkant hebben besproken. Een jaar geleden hebben de club en ik besloten met elkaar verder te gaan. Dus dat plan dat ik Maurice zou opvolgen, hadden we al bedacht. Alleen niet onder deze omstandigheden."