Sony bevestigt verkoopplannen voor pc-tak

Sony heeft donderdag eerdere geruchten bevestigd dat het bedrijf zijn pc-tak wil verkopen. Het Japanse bedrijf heeft een voorlopige koopovereenkomst gesloten met investeerder JIP, die interesse heeft in de fabrikant van de Vaio-computers. Sony wil zich na de verkoop meer richten op het fabriceren van telefoons en tablets, zo schrijft het bedrijf.

Het concern wil daarnaast meer tijd steken in zijn televisieafdeling, die 'efficiënter en dynamischer' moet worden. Sony hoopt eind maart de pc-tak definitief te kunnen verkopen. Het bedrijf stopt per direct met het ontwikkelen van nieuwe laptops. In de lente verscheept het bedrijf nog enkele nieuwe laptopmodellen. Daarna stopt ook de productie en verkoop.

Hoeveel Sony voor zijn computerafdeling krijgt volgens de voorlopige overeenkomst, maakte het bedrijf niet bekend. Analisten verwachten dat de tak ergens tussen de 400 en 500 miljoen dollar (300 en 370 miljoen euro) oplevert, schreef The Wall Street Journal woensdag. Klanten kunnen na verkoop nog wel bij Sony aankloppen voor technische ondersteuning.

Naast de mogelijke verkoop van zijn pc-afdeling kondigde Sony donderdag ook een grootschalige reorganisatie aan. Het bedrijf wil vanaf maart vijfduizend werknemers ontslaan, waarvan 3500 buiten Japan. De ontslagronde moet voor het einde van boekjaar 2014, in maart volgend jaar, zijn afgerond. Dit moet de kosten met twintig procent drukken, stelt Sony.

Ook zonder de kostenverlagingen kwam het Japanse conglomeraat vorig kwartaal echter op een flinke winst uit. Sony hield een resultaat over dat twee keer zo hoog was als in dezelfde periode vorig jaar. De winst voor belastingen kwam uit op bijna negentig miljard yen (655 miljoen euro). De omzet steeg met bijna een kwart naar 2,4 biljoen yen.