VN-chef tegen homohaat

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon heeft donderdag aanvallen op en discrimatie van homoseksuelen veroordeeld. Dat deed hij een dag voor de start van de Olympische Winterspelen in Sotsji in een toespraak tot het Internationaal Olympisch Comité.

De kwestie van homorechten in Rusland werpt een schaduw over de Spelen. Veel professionele atleten, homo of hetero, hebben zich uitgesproken tegen vooroordelen en discriminatie. "We moeten allemaal onze stem verheffen tegen aanvallen op lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en interseksuele mensen", aldus Ban. "Haat in welke vorm dan ook past niet in de eenentwintigste eeuw."

De VN-chef verwees naar principe 6 van het Olympisch Handvest, waarin het IOC zich tegen iedere vorm van discriminatie keert.

Activisten wereldwijd riepen sponsors van de Spelen woensdag op zich uit te spreken tegen de Russische antihomowet, die het verspreiden van 'homopropaganda' verbiedt. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch plaatste eerder deze week een video op zijn website van homo's in Rusland die worden lastiggevallen, aangevallen en mishandeld.

Donderdag keerden meer dan tweehonderd auteurs uit zo'n dertig landen zich in een open brief in The Guardian tegen Russische wetgeving die de vrijheid van meningsuiting aantast.