Politie Curaçao gaat preventief fouilleren

De Curaçaose politie gaat preventief fouilleren. Een aanhoudende golf van gewelddadige overvallen moet zo een halt worden toegeroepen.

Agenten kunnen in speciaal aangewezen gebieden mensen op straat staande houden zonder dat er een verdenking tegen hen is. De autoriteiten willen het aantal wapens dat in omloop is, verminderen.

Aanleiding is de golf van criminaliteit die Curaçao overspoelt. In de afgelopen weken heeft zich een groot aantal overvallen en schietincidenten voorgedaan.

Het Openbaar Ministerie kan, als daar aanleiding toe bestaat, een gebied voor maximaal 12 uur 'afsluiten'. Dat gebied moet door de Officier van Justitie aangemerkt worden als veiligheidsrisicogebied, waar bijvoorbeeld veel schietincidenten voorkomen.

Iedereen in dat gebied kan dan op straat of in de auto gecontroleerd worden op (vuur)wapens. Om de bevolking te informeren over het preventief fouilleren wordt er tijdens zo'n fouilleeractie een folder uitgedeeld in drie talen, waaronder Nederlands met de titel: 'Waarom juist ik?'

Het eiland heeft al langer last van gewapend geweld. Naast preventief fouilleren willen de autoriteiten met behulp van onbemande vliegtuigjes daders sneller arresteren. Deze drones zijn door het Nederlandse ministerie van Defensie beschikbaar gesteld aan Curaçao.

De politie kreeg onlangs een flinke veeg uit de pan van minister van justitie Nelson Navarro. Die beschuldigde de politie van het bewust frustreren van het onderzoek naar gewelddadige overvallen. De politie zegt dat er te weinig mensen en middelen zijn om het werk aan te kunnen.