Plasterk vooraf gewaarschuwd voor uitspraken

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) is vorig jaar van verschillende kanten gewaarschuwd geen stellige uitspraken te doen over het afluisterschandaal. De waarschuwingen kwamen van zowel de inlichtingendienst AIVD als minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD), blijkt uit berichten van NRC Handelsblad en RTL Nieuws.

Hennis ontried Plasterk eind oktober een interview bij Nieuwsuur. Plasterk ging toch, en verklaarde daar dat de Amerikaanse geheime dienst NSA 1,8 miljoen telefoontjes tussen Nederland en de Verenigde Staten had geregistreerd.

Deze week bleek dat niet te kloppen. Het waren de Nederlandse inlichtingendiensten, vooral de MIVD, die de 1,8 miljoen metadata hadden onderschept in verband met terrorismebestrijding en de veiligheid van buitenlandse missies.

De Tweede Kamer tilt er zwaar aan dat Plasterk verkeerde informatie heeft gegeven, niet alleen op televisie maar ook in de Kamer zelf. Ook wil de Kamer opheldering over de rol van Hennis. Die verklaarde woensdag tegenover de pers dat zij al langer wist dat het niet de NSA was die verantwoordelijk was voor het afluisteren.

De Tweede Kamer debatteert dinsdag over de kwestie. Voor die tijd moet Plasterk een serie schriftelijke vragen beantwoorden.