Onderwijsbond bezorgd over commerciële scriptiehulp

anoniem_22072019025900

Het grote aantal bedrijven dat tegen betaling scriptiebegeleiding verleent, baart de Algemene Onderwijsbond zorgen. Zo'n 47 gespecialiseerde bedrijven staan nu ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Studenten die moeite hebben met het schrijven van een scriptie moeten dat bespreken met hun universiteit of hogeschool, stelt de bond donderdag.

De omvang van de markt geeft aan dat het hoger onderwijs studenten kritischer moet benaderen voordat ze aan hun scriptie beginnen, schrijft de bond in een verklaring. Toch ligt het niet alleen aan de scholen. Ook studenten moeten in de spiegel kijken en niet te licht over een scriptie denken. "Je mag van studenten verwachten dat ze zo'n zware klus zelf klaren en kritiek leveren als de coaching vanuit de opleiding faalt."

Het gaat de bond te ver om externe scriptiebegeleiding te verbieden, omdat het logisch is dat sommige studenten, bijvoorbeeld met faalangst of dyslexie, extra begeleiding nodig hebben. Maar dat de markt groot genoeg is voor een groeiend aantal bedrijven geeft aanleiding tot het stellen van 'kritische vragen'. Welke actie de bond wil ondernemen, kan een woordvoerder nog niet zeggen.