Echte Philomena mild over Vaticaan

Daan de Witte (daan1601)

Philomena Lee, de inspiratie voor de recente film Philomena, koestert geen wrok jegens het Vaticaan. Dat schrijft de krant Irish Times donderdag nadat de Ierse woensdag een bezoek bracht aan paus Franciscus. In de jaren vijftig werd Lee door de katholieke kerk gedwongen haar zoon ter adoptie op te geven. Ze zag hem nooit meer terug.

De inmiddels 80-jarige Lee zei na haar bezoek dat ze vooruit wil kijken. Ze was samen met de Engelse acteur Steve Coogan, die het scenario van Philomena schreef en de hoofdrol speelt, in het Vaticaan om de paus te vragen haar bij te staan met haar Philomena Project. Dit initiatief moet de Ierse overheid overhalen tienduizenden adoptierapporten vrij te geven zodat moeders en hun biologische kinderen elkaar kunnen terugvinden.

Eerder deze week publiceerde de Verenigde Naties een kritisch rapport over de zogenoemde Magdalena-huizen, opvanghuizen die financieel werden gesteund door de katholieke kerk, waarin moeders vaak hardhandig van hun kinderen werden gescheiden.

Lee werd in 1952, toen zij een ongehuwde tiener was, gedwongen haar zoon af te staan. Op 3-jarige leeftijd werd hij geadopteerd door een echtpaar in de Verenigde Staten, waar hij leefde onder de naam Michael Hess. Moeder en zoon probeerden elkaar meermaals op te zoeken, maar Hess overleed in 1995, voordat hij zijn moeder ooit terugzag.

Coogan liet weten dat de uitnodiging nadrukkelijk vanuit het Vaticaan kwam. Volgens de film- en televisiemaker was het een duidelijk gebaar om een hand uit te steken naar Lee.

De film Philomena is genomineerd voor vier Oscars, waaronder een voor Judi Dench die de titelrol speelt. De Oscars worden in de nacht van 2 op 3 maart uitgereikt in Los Angeles.


Echte Philomena mild over Vaticaan (Foto: Novum)