Staat maakt flinke winst op rommelhypotheken ING

De Nederlandse staat heeft in totaal een winst van 1,4 miljard euro gemaakt op de verkoop van de portefeuille met rommelhypotheken van ING. De opbrengsten zijn daarmee zeshonderd miljoen euro hoger dan de staat had verwacht, zo maakte het agentschap van het ministerie van Financiën dat verantwoordelijk is voor de veilingen donderdag bekend.

De drie veilingen van de zogenoemde Alt-A-portefeuille leverde in totaal 8,9 miljard dollar (6,6 miljard euro) op, meldde het Agentschap van de Generale Thesaurie. Het grootste gedeelte daarvan is gebruikt om de kosten die de staat heeft gemaakt voor de staatsgarantie op de portefeuille af te lossen.

De onder de streep resterende winst van 1,4 miljard euro, inclusief de vergoedingen van ING voor de garantie, wordt gebruikt om de staatsschuld af te lossen. Dat heeft een effect op de schuld van van 1,1 procent van het bruto binnenlands product. Hierdoor verbetert de staatsschuld sinds de laatste cijfers uit de miljoenennota tot 75 procent, licht een woordvoerder van het agentschap toe.

De Nederlandse staat had sinds 2009 via een staatsgarantie tachtig procent van het risico op de Amerikaanse hypotheken in handen. ING kon de producten destijds nauwelijks nog verhandelen door de crisis op de Amerikaanse woningmarkt. De bank en verzekeraar dreigde daardoor in de problemen te komen.

De garantie werd betaald met een lening van 28 miljard euro. Door het herstel van de Amerikaanse huizenmarkt heeft de staat dat volledig weten af te lossen.