Hongarije koopt Russische kernreactors

Het Hongaarse parlement heeft donderdag de aankoop van twee Russische kernreactors goedgekeurd. Hongarije financiert tachtig procent van de bouwkosten met een lening van tien miljard euro van Rusland. Veertig procent van het werk zal worden verricht door Hongaarse leveranciers en onderaannemers.

De overeenkomst werd donderdag met 256 stemmen tegen 29 door de regerende Fidesz-partij en de extreemrechtse oppositiepartij Jobbik goedgekeurd. De meeste linkse parlementsleden stemden tegen. Vier leden van de groene partij Politiek Kan Anders werden uit de vergaderzaal verwijderd nadat zij de stemming met sirenes en posters hadden verstoord.

Hongarije heeft één kerncentrale, bij de zuidelijke stad Paks, die goed is voor veertig procent van de elektriciteitsproductie van het land. De uitbreiding van deze centrale moet de afhankelijkheid van buitenlandse energiebronnen verkleinen en leiden tot lagere stroomprijzen. Hongarije wordt echter wel afhankelijker van Rusland, omdat het ook het grootste deel van zijn olie en aardgas uit Rusland betrekt. Verder is er kritiek op de voorwaarde dat Rusland afval van de kerncentrale weliswaar zal verwijderen en repatriëren, maar na twintig jaar terug naar Hongarije mag sturen. Ook krijgt Rusland een stem in het bepalen van de prijs van de elektriciteit die door de centrale wordt geleverd.