Lage energierekening door milde winter

Huishoudens hebben in januari vijftig euro op hun energierekening bespaard omdat ze minder hoeven te stoken om warm te blijven. De temperaturen blijven deze winter tot dusver veelal bovengemiddeld hoog, wat terug te zien is in de aardgasrekening. Dat stelt energieleverancier United Consumers donderdag.

In de maand januari verbruikten Nederlandse huishoudens dertig procent minder aardgas dan in een gemiddelde januarimaand, wat volgens de leverancier dus vijftig euro scheelde. In december was ook al een daling te zien. Als ook februari een zachte maand blijkt, kan dat leiden tot 125 euro minder, schat United Consumers. Het voordeel loopt nog eens 25 euro op omdat op 1 januari de leverings- en transporttarieven werden verlaagd.

Vorige week meldde weeronline.nl dat in december en januari een gemiddelde temperatuur van 5,9 graden is gemeten. In een 'normale' winter is dat 3,9 graden. Deze winter is tot dusver, op 2007 en 1990 na, de warmste winter ooit. Vorige winter waren Nederlandse huishoudens juist meer kwijt aan verwarmingskosten, omdat de winter toen een stuk strenger was.

's Winters verbruikt een gemiddeld huishouden zestig procent van zijn jaarlijkse energie. In de wintermaanden gaat 85 procent van de energiekosten in verwarming zitten. Per jaar betaalt een huishouden ongeveer duizend euro aan aardgas, meldt United Consumers.