Frijns hekelt door geld gedomineerde F1

Peterselieman

Robin Frijns is niet blij dat er zoveel betalende coureurs in de Formule 1 rondrijden. De Nederlander werd vorig seizoen testrijder bij Sauber en mocht af en toe meedoen in de GP2, maar legde het uiteindelijk af tegen het grote geld. Dit jaar is hij derde rijder bij Caterham.

Frijns zal enkele vrijdagen in actie mogen komen, maar niet rijden in de GP2. Deze serie wordt gedomineerd door betalende coureurs en de F1 lijkt volgens de Nederlander dezelfde kant op te gaan. "Het is niet eerlijk, ik heb jarenlang hard gewerkt, kampioenschappen gewonnen en iedere race tot het gaatje gegaan, maar waarvoor eigenlijk? De wereld is niet eerlijk, het draait allemaal om geld. Het is net alsof je twintig miljoen aan het voetbalteam Barcelona geeft om je maar op te laten stellen."

"Hier (bij Caterham, red.) geldt hetzelfde verhaal, maar het wil niet zeggen dat we slechte coureurs hebben. Het heeft altijd al om geld gedraaid, maar niet zo erg als nu. De crisis begon vier jaar geleden en de teams lijden er echt onder. Met de verandering naar de V6 worden ze nog meer op kosten gejaagd."

De Nederlander blikte ook even terug op zijn tijd bij Sauber. "Aan het eind van het seizoen was de auto erg goed, maar halverwege het jaar had het team grote financiële problemen. Toen dook Sirotkin op ... en kon ik niet meer in de auto plaatsnemen. Ik heb geen spijt van mijn tijd bij Sauber, ik weet hoe de vlag erbij hing en ik kan ze niets kwalijk nemen."

Dit jaar heeft Frijns onderdak gevonden bij Caterham en heeft hij tijdens de eerste testweek in Jerez al tien ronden af kunnen leggen, ondanks de technische problemen waar motorenleverancier Renault mee kampte. De Nederlander is sterk betrokken bij het ontwikkelingswerk en krijgt ook regelmatig baantijd. "Ik heb het gevoel dat ze in mij geloven en dat is belangrijk."