'Journalist krijgt eerlijk proces'

anoniem_22072019025900

De uit Egypte gevluchte Nederlandse journaliste Rena Netjes zal een eerlijk proces krijgen in Caïro. De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Nabil Fahmy zei dat donderdag in Den Haag, na een besloten gesprek met Tweede Kamerleden.

Fahmy wil Netjes geen terrorist noemen. "Het hof zal beslissen wie wat heeft gedaan, wie onschuldig is, wie schuldig. Ik beschrijf niemand op die manier of op welke manier dan ook. Het is een rechtszaak", zei hij tegen het ANP. "De rechtszaak in Caïro zal doorgaan en er zal besloten worden op basis van bewijs. Iedereen krijgt een eerlijk proces."

Fahmy kent het werk van Netjes niet. "Ik wil over haar geen opinie geven voor de zitting. Dat zou niet eerlijk zijn tegenover haar en dan zou ik me bemoeien met de rechtszaak." Fahmy garandeert dat de vrije Westerse pers zijn werk kan doen in Caïro.

Netjes vluchtte uit Egypte omdat ze vreesde voor haar leven op het moment dat duidelijk werd dat ze als terrorist werd gezien omdat ze telefonisch contact had met een met Al Jazeera English-journalist. De Arabische tak van Al Jazeera is pro-Moslimbroederschap en daarom wordt die zender door de huidige Egyptische machthebbers bestreden. De Engelstalige tak van Al Jazeera is echter veel objectiever en laat zich kenmerken door een meer CNN-achtige manier van berichtgeving.

'Netjes krijgt eerlijk proces'
'Netjes krijgt eerlijk proces' (Foto: ANP)