Turkije gaat internet stevig censureren

Het Turkse parlement heeft een omstreden internetwet goedgekeurd die de overheid meer mogelijkheden biedt om bepaalde online content te blokkeren. Het Comité ter Bescherming van Journalisten zei eerder deze week al dat de wet negatieve gevolgen zou hebben voor de 'erbarmelijke' persvrijheid in Turkije.

De Turkse telecomautoriteit krijgt door de wet de bevoegdheid om websites te blokkeren die privacy zouden schenden, zonder tussenkomst van een rechter. Daarnaast worden internetproviders verplicht data over hun klanten twee jaar lang te bewaren en beschikbaar te stellen als de autoriteiten daar om vragen.

Het Comité ter Bescherming van Journalisten zei eerder dat de internetvrijheid in Turkije al in het gedrang zit en dat dat probleem door de nieuwe wet alleen maar erger wordt. De regering verwerpt de beschuldigingen van censuur en zegt enkel de privacy van mensen te willen beschermen.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake wil dat de Europese Commissie stelling neemt tegen de Turkse internetwet tijdens de gesprekken met Ankara over toetreding tot de Europese Unie. Dat zei ze eerder deze week. "De Commissie moet laten zien dat de rechtsstaat en fundamentele vrijheden voorop staan voor Europa." Digitale vrijheid is een van de voorwaarden voor landen om lid te worden van de EU.