Maas balend naar herkansing slopestyle

Frank (franklop)

Snowboardster Cheryl Maas heeft zich donderdag bij Olympische Spelen in Sochi niet rechtstreeks kunnen plaatsen voor de finale van het onderdeel slopestyle. De Nederlandse zat met de beste score van haar twee runs niet bij de eerste acht. In de halve finales op zondag kan ze in de herkansing en alsnog een plek in de finale afdwingen. "Ik baal ervan dat ik geen volledige run heb kunnen maken", foeterde na haar mislukte optreden.

Maas (29) liet haar eerste run volledig lopen toen ze in het begin al onderuit ging bij de overgang van de rails naar de schans. In de tweede heat maakte ze een fout op de tweede springschans. "De snelheid van de sneeuw verraste me. In de trainingen ging het minder hard. Ik moest nu bochten inlassen om af te remmen en kwam daardoor verkeerd uit."

De Brabantse was de eerste Nederlandse die in actie kwam op de Spelen. De kwalificaties van het nieuwe onderdeel slopestyle werden op de dag voor de officiële opening gehouden. De hoogste score van Maas bedroeg 31.25 en daarmee eindigde ze slechts als negende in haar serie. De Oostenrijkse Anna Gasser noteerde de hoogste score met 95.50.

De organisatie besloot het wedstrijdformat op het laatste moment nog te wijzigen. Het IOC wilde geen uitgeschakelde sporters nog voordat de Spelen officieel zijn begonnen. Alle snowboardsters die donderdag faalden in de kwalificaties, krijgen daardoor een herkansing in de halve finale. Maas moet dan wel bij de beste vier eindigen.

"Die tweede run was dan ook alles of niets, ook omdat ik wist dat ik er niet meteen al uit zou liggen. Heel jammer dat die mislukte. Ik heb nu nog vier trainingen om de run goed te oefenen."

Maas balend naar herkansing slopestyle
Maas balend naar herkansing slopestyle (Foto: ANP)