Rutte en Hennis bij PvdA-overleg

Premier Mark Rutte (VVD) is donderdagavond bij overleg van de PvdA-top geweest. Ook minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) schoof aan bij het beraad, dat plaatsvindt op het ministerie van Sociale Zaken van vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA).

Het gaat om het zogeheten bewindspersonenoverleg dat elke donderdagavond plaatsvindt en waarbij de ministerraad wordt voorbereid. Aangenomen wordt dat Rutte en Hennis bij het overleg waren vanwege het afluisterschandaal, dat minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) in grote politieke problemen heeft gebracht.

PvdA-leider Diederik Samsom zei voorafgaand aan het overleg dat hij zich geen zorgen maakte over de positie van Plasterk. Donderdag werd bekend dat zowel Hennis als de geheime dienst AIVD Plasterk hebben geadviseerd om zich terughoudend uit te laten over de afluisteraffaire.

Plasterk moest woensdag bekennen dat Nederland zelf de metadata van 1,8 miljoen telefoontjes heeft afgeluisterd en niet de Amerikaanse NSA, zoals hij eerder beweerde. De Tweede Kamer debatteert hierover dinsdag met Plasterk. De gehele oppositie is uiterst kritisch over het optreden van de bewindsman.