Sochi vandaag - donderdag 6 februari

Frank (franklop)

Vandaag is de officieuze start van de Olympische Winterspelen van Sochi. Voor het eerst in de historie van de Winterspelen zullen enkele sporten al voor de openingsceremonie van start gaan. Medailles worden er echter nog niet uitgedeeld. Bij de Zomerspelen gebeurt dit al langer, daar beginnen de voetballers al vroeg.

Overzicht evenementen

Tijd (NL) Sport Onderdeel Medaille
07.00 uur Snowboarden Slopestyle kwalificatie mannen Nee
11.00 uur Snowboarden Slopestyle kwalificatie vrouwen Nee
15.00 uur Freestyle skiën Moguls kwalificatie vrouwen Nee
16.30 uur Kunstrijden Teamevenement: Mannen korte kür Nee
18.10 uur Kunstrijden Teamevenement: Paren korte kür Nee


Nederlanders in actie

Vandaag komt alleen Cheryl Maas in actie voor Nederland. De snowboardster zal proberen om bij de kwalificaties bij het slopestyle een goede startpositie proberen af te dwingen voor de halve finale van aankomende zondag. Voor Maas is het haar tweede Olympische Spelen. In 2006 werd ze, na een vierde plaats in de kwalificaties, elfde op het onderdeel halfpipe. 

Cheryl Maas in actie bij de Spelen van 2006. (PRO SHOTS/Bildbyron)

Prominenten in actie

Bij de moguls kwalificatie komen vandaag de zusjes Chloé, Maxime en Justine Dufour-Lapointe in actie. Het is vrij uniek te noemen dat er drie zusjes op hetzelfde onderdeel op één Spelen in actie komen. Sterker nog, alle drie de dames hebben zelfs een kans om op het podium terecht te komen. De grootste kans is voor de jongste van de drie: Justine. Zij werd vorig jaar al derde bij het WK en won dit seizoen al twee wereldbekerwedstrijden. Haar iets oudere zus Chloé stond dit seizoen ook al vier keer op het podium en won daarbij ook één wedstrijd. Ze is ook de enige met een eerdere deelname op de Spelen. Vier jaar geleden werd ze in eigen land vijfde. Voor Maxime staat de grootste klus te wachten. Ze komt wel regelmatig in de top acht terecht bij de wereldbekerwedstrijden. Ze werd dit seizoen één keer derde.

Vandaag wacht voor hun de eerste kwalificatie. Zaterdag volgt er vervolgens nog een kwalificatieronde, waarna dezelfde dag ook de finales worden gehouden.

Opmerkelijk

Vandaag wordt er een start gemaakt met het teamevenement bij het kunstrijden. Het is voor het eerst dat het evenement wordt gehouden op de Spelen. De tien beste landen van de afgelopen twee jaar zijn uitgenodigd om mee te doen. Elk land vaardigt één paar of atleet per onderdeel af, waarbij alleen sporters mogen worden gekozen die zich al individueel hebben gekwalificeerd. De scores van de acht losse onderdelen van het teamevenement worden bij elkaar opgeteld. Het land met de hoogste score zal het goud om krijgen gehangen.