Rusland: activisten snappen er weinig van

Nederlandse mensenrechtenorganisaties die protesteren tegen Rusland weten niet goed waar ze het over hebben. Dat heeft Dmitri Peskov, de officiële woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin, gezegd tegen de Russische krant Kommersant. Een 'korte uitleg' zou vaak volstaan om de angsten van de organisaties weg te nemen.

"Natuurlijk moet je naar ze luisteren", zegt Peskov over de mensenrechtenactivisten. "Je moet letten op waartegen ze protesteren, wat zij als schendingen beschouwen, enzovoorts. Maar helaas zijn ze niet altijd geïnformeerd over waartegen ze protesteren." Peskov deed zijn uitspraken in antwoord op de vraag wat te denken van de kritiek op de Spelen uit het Westen.

De Nederlandse demonstranten staan volgens Peskov bekend om hun 'gekleurde performances en actieve optreden'. COC Nederland en andere organisaties organiseerden vorig jaar kleurrijke protesten rondom het bezoek van Poetin aan Nederland in april en een cultureel evenement in het kader van het Nederland-Ruslandjaar enkele maanden later.

Peskov ziet de zware delegatie uit Nederland als antwoord van de Nederlandse regering op de protesten. Premier Mark Rutte (VVD) is aanwezig bij de opening van de Olympische Spelen in Sotsji. Ook koning Willem-Alexander, koningin Máxima en minster van Sport Edith Schippers (VVD) zullen de Spelen bezoeken. Hun bezoek leidde tot veel protest van Nederlandse mensenrechtenorganisaties.

Het COC hekelt de uitspraak van Poetins woordvoerder over ongeïnformeerde activisten. "Het is een onzinbewering, die bovendien strijdig is met de constateringen van de grootste mensenrechteninstanties, zoals de Verenigde Naties." De Russische antihomowet is discriminatie en daar valt niks aan uit te leggen, zegt de woordvoerder.

"Heel veel Russen denken dat de wet een soort legitimatie is om maar op homo's te meppen. Onze collega's reppen van een sterke toename van geweld", zegt de woordvoerder. "Meneer Poetin moet juist heel goed luisteren naar wat mensenrechtenorganisaties te zeggen hebben."

Mensenrechtenorganisatie Amnesty voert momenteel campagne met de slogan 'Hou de Olympische Winterspelen mensenrechtenvrij'. Daarin hekelt de organisatie ook het gebrek aan protest- en persrecht.

COC Nederland protesteert vrijdagavond tijdens de opening van de Spelen bij het homomonument in Amsterdam. Daar wordt een 'alternatieve ceremonie' opgevoerd. Het COC organiseerde afgelopen jaar twee keer eerder een demonstratie tegen de situatie in Rusland. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker (PvdA) is aanwezig bij de demonstratie van vrijdag.