Songfestival neemt maatregelen tegen stemfraude

De organisatie van het Eurovisie Songfestival neemt strenge maatregelen om te voorkomen dat gesjoemeld wordt met de stemmen van de kijkers. Die actie volgt op onderzoek van de European Broadcasting Union (EBU), waarbij werd vastgesteld dat vorig jaar bij het liedjesfestijn is geprobeerd om stemfraude te plegen.

"We leggen de verantwoordelijkheid voor dit soort acties bij de omroepen", vertelt Sietse Bakker, festivalcoördinator bij de EBU, aan Novum Nieuws. Als er voor, tijdens of na het Songfestival onregelmatigheden worden, wordt de omroep van het bevoordeelde land gestraft. Een land zou maximaal drie jaar achter elkaar niet kunnen meedoen.

Vorig jaar werd duidelijk dat in Litouwen stemmen werden geronseld voor Azerbeidzjan. "In Litouwen werden mensen bijeengebracht om de stemming te beïnvloeden", aldus Bakker. De fraudepoging werd ontdekt en de onterechte stemmen werden ongeldig verklaard. "We nemen nu strikte maatregelen om dit soort toestanden in de toekomst te voorkomen. We willen een eerlijk festival."

Azerbeidzjan eindigde vorig jaar als tweede bij het Eurovisie Songfestival. De muzikale strijd wordt dit jaar gehouden in Kopenhagen. Nederland wordt in de eerste halve finale op 6 mei vertegenwoordigd door Waylon en Ilse DeLange, die optreden onder de naam The Common Linnets.