ECB: effect lage rente wordt nu pas zichtbaar

anoniem_22072019025900

De renteverlaging van de Europese Centrale Bank (ECB) in november begint pas nu voorzichtig door te werken in de rentes voor bedrijven en consumenten. Dat zei ECB-president Mario Draghi donderdag een toelichting op het maandelijkse rentebesluit. Draghi verwacht daarom dat de komende tijd alsnog meer geld op de markt komt.

"Wanneer wij de rente verlagen, werkt dat niet onmiddellijk door in de economie", aldus de ECB-voorman. De bewering dat de vorige renteverlaging weinig effect heeft gehad, is daarom te voorbarig, zo leek hij te willen zeggen. "Van de verlaging in november zien we nu pas langzaam de eerste gevolgen", aldus Draghi.

De Europese Centrale Bank maakte eerder op de dag bekend de belangrijkste rente ongewijzigd te laten op 0,25 procent. Ook andere, zwaardere maatregelen wil de bank nu nog niet nemen, aldus Draghi. In november verlaagde de bank de rente voor het laatst, omdat de inflatie in de eurozone kort daarvoor was gezakt tot 0,7 procent.

Door de rente te verlagen, kunnen banken sindsdien goedkoper geld lenen bij de ECB. Dat zou ook consumenten en bedrijven goedkoper krediet moeten opleveren, zo is het idee. Als er meer geld in de economie beschikbaar is, worden producten verhoudingsgewijs duurder. Daardoor neemt de inflatie weer toe.

In de praktijk blijft het goedkope krediet echter bij de banken steken. Omdat zij eind november aan een grootschalig balansonderzoek van de ECB worden onderworpen, gebruiken banken het geld liever om hun financiële positie te versterken dan om consumenten en bedrijven van leningen te voorzien.

Aan die trend komt nu mogelijk een einde, zo zei Draghi. Bij het doorlichten van de banken in november, in het kader van de bankenunie, maakt de ECB gebruik van gegevens van eind vorig jaar. Het is volgens Draghi daarom 'goed mogelijk' dat banken het goedkope krediet nu minder in hun balans steken en meer in de economie pompen.

Draghi herhaalde tijdens zijn toelichting bovendien dat de dalende inflatie - die in januari weer terugliep naar 0,7 procent - geen reden voor paniek is. De ECB had de lage geldontwaarding voorzien. Op de lange termijn voorziet de centrale bank nog altijd een inflatie nabij het streven van net geen twee procent. Een reden om in te grijpen is er volgens Draghi daarom nog niet.