special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Gaat het onzichtbare nano-deeltje alle technologie veranderen?

Zonnebrandcreme, tennisballen, en waterafstotende kleding. Al deze producten hebben één ding gemeen: nanodeeltjes. Nano-wat? Dat legt nanotechnoloog Femke Witmans (Universiteit Twente) uit in deze aflevering. Zij werkt met nanodraden die 1000 keer dunner zijn dan een menselijke haar. Voor het blote oog onzichtbaar. Toch is het hot topic in de wetenschap, want nanotechnologie gaat misschien wel de toekomst zijn van jouw telefoon.

0:00 Wat is een nanometer?

1:00 Deeltjes 1000x zo klein als je haar

1:10 Producten met nanotechnologie

1:55 Een lotusblad met natuurlijke nano-technologie

2:32 Geschiedenis van nanotechnologie

2:56 Nanochips

3:20 Meer technologie op dezelfde ruimte

3:50 Nanodraden op de chip

4:10 Nanodraden verzamelen

5:35 De clean room

6:00 Een super microscoop

7:05 Nanodraden aansluiten in het gele lab

8:05 Een laatste check met de elektronenmicroscoop

8:30 De toekomst van nanotechnologie

Met dank aan Universiteit van Nederland 

Zijn bevers voor ťťn gat te vangen?

In Nederland is de bever een beschermde diersoort. Daar profiteert het dier goed van: de populatie groeit flink. Helaas neemt ook de schade door bevers daarmee toe.

Bevers bouwen dammen en ondergraven infrastructuur met verzakkingen en verstoorde waterafvoer tot gevolg. Ze mogen echter niet bestreden worden, waardoor andere middelen ingezet moeten worden om de schade te beperken. L1 maakte een korte reportage over een trucje waarmee beverdammen lek gemaakt worden. Lek op een manier waarop bevers ze niet weer gaan dichten.

Breda kleurt al oranje in aanloop naar het EK-voetbal

Op 14 juni begint in Duitsland het EK voetbal. In Breda heeft men de oranjekoorts al te pakken. Enkele wijken zijn al druk bezig om alles oranje te kleuren zodat men straks met zijn allen in sfeer kan genieten van wat ons Nationaal elftal gaat presteren tijdens het EK-voetbal.

Wanneer speelt Oranje?

• Zondag 16 juni 2024 (Hamburg), 15.00 uur: Polen- Nederland
• Vrijdag 21 juni 2024 (Leipzig), 21.00 uur: Nederland - Frankrijk
• Dinsdag 25 juni (Berlijn), 18.00 uur: Nederland - Oostenrijk

De achtste finales van het EK vinden plaats van zaterdag 29 juni tot en met dinsdag 2 juli. De kwartfinales op 5 en 6 juli en de halve finales op 8 en 10 juli.

Waarna de finale op 14 juli in Berlijn zal plaatsvinden om 21.00 uur

Hoe de Amerikaanse chipsector zich liet passeren met EUV

De belangrijkste technologie voor de productie van chips komt van het Veldhovense ASML: EUV-machines van zo'n $200 miljoen per stuk. Zonder de halfgeleiders die er mee gemaakt worden, zou er geen AI-revolutie zijn en zou de wereldeconomie niet zo hard meer groeien.

In de beginfase werden onderdelen van de technologie in de VS ontwikkeld, maar ASML was de partij die doorzette en het risico nam om EUV lithografie te ontwikkelen tot een commercieel product. Hoewel Intel voorop liep om tijdens de ontwikkeling een majeure financiële impuls te geven aan ASML, werden de in Nederland gemaakte machines vooral gekocht door mede-financiers van het EUV-project: TSMC uit Taiwan en Samsung uit Zuid-Korea. Intel dacht zonder de kostbare machines te kunnen en zo raakte Amerika uiteindelijk op achterstand. De regering onder zowel Donald Trump als Joe Biden heeft zich intussen ingespannen om ervoor te zorgen dat geen van de EUV machines aan China wordt verkocht.

Bloomberg brengt de historie in beeld en vertelt hoe de VS nu alle zeilen bijzetten om de achterstand in te lopen.

 Hoofdstukken:

  • 00:00 Introductie
  • 00:50 Wat is EUV-lithografie?
  • 03:02 Vroeg onderzoek in de Verenigde Staten
  • 04:44 Intel's strategische fout
  • 05:36 Huawei aanleiding zorgen over China
  •  07:00 De CHIPS-Act en de VS

Fun met Funda #290: krijtstreep villa

Of een krijtstreep maatpak inbegrepen is bij de koop maakt de advertentie niet duidelijk. Misschien was de stichter van deze monumentale villa de bedenker van het zebrapad. Vanwaar deze overdenkingen in de introductie? Werp maar eens een blik op de foto's!

De op het oog in bijzonder goede staat verkerende vrijstaande villa heeft een bijzonder opvallend uiterlijk met dikke witte banen in de voorgevel, metselwerk in een omlijsting waar je de voordeur zou kunnen bedenken, en een zeer rijk gedetailleerde windveer. Het zal zeker een blikvanger in de straat, zo niet het dorp zijn. Er was ooit een huisartspraktijk gevestigd in het pand, maar op dit moment is het een woonhuis.

In contrast met de voorgevel is de binnenkant aanzienlijk rustiger en moderner uitgevoerd. Ook de ruime tuin op het zuiden straalt rust en ontspanning uit. Natuurlijk is er parkeergelegenheid op eigen terrein.

Vind je het wat? Deze strakke, monumentale streepjesvilla kan van jou zijn voor €1,6 miljoen. 

De zin en onzin van sportdrankjes en eiwitsupplementen

Eiwitshakes, pre-workout drankjes en eiwitsupplementen. In de sportschool kan het niet gek genoeg als het gaat om extraatjes om beter te sporten. Maar hebben die shakes en supplementen wel nut? Of is het eigenlijk grote onzin?

(spoiler: atleten kunnen er baat bij hebben, maar voor de huis, tuin en keuken sporter is het allemaal overbodig)

0:00 Wat is het zin van sportshakes?
0:17 Waarvoor zijn eiwitten nodig?
0:54 Hoeveel eiwit heb je nodig?
1:30 Hoeveel eiwitten zit er in eten?
2:40 Heb je eiwitshakes nodig?
3:09 Wat zijn pre-workout drankjes?
3:57 Bijwerkingen van pre-workout shakes
4:20 Zijn sportshakes nuttig?

Met dank aan Universiteit van Nederland.

De schaduwoorlog tussen IsraŽl en Iran

Iran heeft zondagnacht een aanval uitgevoerd op Israël. Wat betekent deze vergeldingsaanval van Iran voor de stabiliteit in de regio? In deze video analyseert Nieuwsuur de schaduwoorlog tussen Iran en Israël en wordt er naar de onderlinge geschiedenis tussen beide landen gekeken. Want dit is niet het eerste akkefietje. De verhoudingen tussen Iran en Israël zijn al decennia problematisch. Maar de aanval van Hamas op 7 oktober vorig jaar, heeft alles verder op scherp gezet.

(Dit is een reportage van: Koen Koopman en Leoni Nijland en is gemaakt voor de vergeldingsaanval van Iran op Israël)

00:00 Intro
00:56 Van vriend naar vijand
05:17 Aanslag Hamas
10:04 Aanslag Iraans consulaat
15:52 Stabiliteit of conflictMoeten Russen ondanks oorlog toch meedoen aan Olympische Spelen Parijs?

Rusland is uitgesloten van veel internationale evenementen sinds het land Oekraïne binnenviel. Maar Russische atleten mogen wel deelnemen aan de Olympische Spelen in Parijs, ondanks protesten van Oekraïne. DW spreekt met mensen uit beide landen en kijken naar de historische context van een verbod om deel te nemen aan de Olympische Spelen. 

'Visser vist achter het net'

Terwijl vissers op een visexpeditie van Fin & Fly Fishing Charters voor de kust van Florida druk bezig waren hun vangst binnen te halen, kon een groepje haaien deze lunch niet laten schieten.

Poseidon, de mysterieuze autonome nucleaire torpedo van Rusland

Rusland is bezig met een autonome nucleaire torpedo, de Poseidon genaamd, die volgens de Russische president Vladimir Poetin alle bestaande verdedigingswerken kan ontwijken. Experts zeggen dat als het werkt zoals wordt gesuggereerd het Moskou een nieuwe manier geeft om NAVO-landen en militaire bases aan te vallen.

De torpedo zal worden geplaatst op onderzeeërs, maar er wordt gedebatteerd over wat er gebeurt nadat hij is gelanceerd. WSJ legt uit waarom er mysterieus wordt gedaan over de Poseidon, hoe de nucleaire torpedo zou kunnen werken en waarom Rusland deze torpedo wil.

Hoofdstukken:

 0:00 De nieuwe nucleaire torpedo van Rusland

 0:31 Uitleg Poseidon

 1:38 Kernkop

 3:05 Hoe Poseidon kan worden ingezet

 4:40 Mogelijke problemen 

'Krokodil is bang voor de tandarts'

Een poging om een tandheelkundige ingreep uit te voeren bij een grote zoutwaterkrokodil liep bijna verkeerd af toen het reptiel wild begon te spartelen en daarbij een dierenverzorger raakte. Een team van verzorgers in het Australian Reptile Park wilde bij Elvis, bijgenaamd 'de chagrijnigste krokodil van Australië', een ontstoken tand verwijderen, dit lukte later onder verdoving alsnog. 

Bevelhebbend officier USS gaat viral na blunder met vizier

Een bevelvoerend officier van de USS John S. McCain is online belachelijk gemaakt nadat hij was gefotografeerd terwijl hij een aanvalswapen vasthield waarop een vizier verkeerd om was gemonteerd. Commandant Cameron Yaste "observeert het evenement van de schietoefening. Het schip bevindt zich in de 7e Vloot van de V.S. en voert routine-operaties uit", stond er onder de foto welke door Defensie was geplaatst. Op de foto is te zien hoe Yaste het wapen vasthoudt met het Trijicon VCOG-vizier verkeerd om terwijl hij richt op een grote doelballon.

Verschillende mensen wezen er ook op dat Yaste's schiethouding en -techniek niet bepaald op het gebruikelijke niveau van een Amerikaanse marinier waren.

De terugkeer van levensgevaarlijke ziektes

Zieke kinderen door kinkhoest of de mazelen zijn de laatste maanden volop in het nieuws. Hoe is het mogelijk dat deze levensgevaarlijke ziektes ineens weer terugkomen? NOSop3 zocht het uit. 

Spoiler: het heeft alles te maken met de eeuwenoude discussie: wel of niet vaccineren?

0:00 Intro

2:28 Verdwenen ziektes

4:59 Wat zijn vaccins?

7:25 De vaccinatiegraad

8:24 Waarom daalt de vaccinatiegraad?

11:14 Wat zijn de risico's?

12:31 Wat kunnen we leren van de geschiedenis?

Gaza na 6 maanden oorlog

Na 6 maanden oorlog zijn ruim meer dan anderhalf miljoen Gazanen op de vlucht en is Gaza een ravage. Maar hoe groot is de verwoesting nu  daadwerkelijk? 

Nieuwsuur bekeek verschillende  data en satellietbeelden om te kunnen zien wat er nog van de gebouwen overeind staat, en wat er nog bruikbaar is van essentiële voorzieningen als water en medische zorg.  Gazanen vertellen hoe het is om te leven onder deze omstandigheden.

Fun met Zillow

Een eenmalig uitstapje. Deze keer geen Funda, maar Zillow: min of meer de Amerikaanse versie van Funda.

Deze kwam ik tegen op X, voorheen Twitter, en kan ik jullie niet onthouden. Een waar kasteel in Rochester, met zelfs een ophaalbrug en een grote variatie aan andere bijzonderheden. Een bar, slaapkamer met hemelbed, iets wat op een kerker lijkt, spiegel doolhof, you name it!

Voor meer foto's raad ik aan om deze draad van @ZillowGoneWild eens door te scrollen.

Parijs zet in aanloop Olympische Spelen daklozen en asielzoekers de stad uit

Parijs bereidt zich voor op de Olympische Spelen van aankomende zomer door schoonmaakoperaties uit te voeren in en rondom de stad, evenals op andere locaties in Frankrijk. Asielzoekers en daklozen worden per bus verplaatst. Verschillende hulporganisaties protesteren hiertegen en omschrijven dit als een vorm van "sociale zuivering".

'Wandelende vuilniszak' steelt pakketje bij de buren

Een sluwe dief werd betrapt door een deurbelcamera in Californië toen hij 'vermomd' als vuilniszak een huis naderde om een pakketje te stelen.

Op de video is te zien hoe de onbekende persoon op 29 maart naar het huis van Omar Gabriel Munoz in Sacramento loopt, gehurkt lopend in een vuilniszak waardoor alleen zijn voeten en slippers zichtbaar waren..

'Alle goede dingen bestaan uit drie'

Hannah, Katherine en Nadia zijn een identieke drieling. De meisjes zijn in veel opzichten uniek, ze groeiden samen op en zijn niet van plan om daar iets aan te veranderen. De 27-jarige zussen delen een appartement en hebben dezelfde routines. Ze worden samen wakker, sporten samen, eten samen, kleden zich hetzelfde en gaan op dezelfde tijd naar bed. De drie meiden hebben zelfs hun eigen taal. 

Hoewel buitenstaanders het vreemd vinden dat ze alles samen doen, denken ze dat deze mensen gewoon jaloers zijn op hun speciale band. Ze hopen dan ook om in de toekomst met elkaar en hun toekomstige partners samen te gaan wonen in een heel groot huis.

... with the big boobies

Zies ies nut a messaazj from René Artois. Maar een berichtje uit Kaatsheuvel.

De Efteling heeft namelijk een grote verbouwing uitgevoerd bij Doornroosje. Zo is er een gordijn verplaatst en heeft het poppeke ook langere blonde lokken gekregen. Het meest in het oog springende blijkt echter de borstvergroting die de inmiddels 72-jarige schone slaapster heeft ondergaan.

"We wilden het oorspronkelijke ontwerp van Anton Pieck wat meer benaderen", zo licht een woordvoerder van de Efteling toe. Bij de opening van het Sprookjesbos in 1952 was het kasteel van Doornroosje de grote trekpleister. Een bijkomend voordeel van de boobjob is dat wat bouten en schroeven die in de oude constructie van Doornroosje nog zichtbaar waren nu meer weg vallen.

Waarom niet iedereen hetzelfde ziet

We denken dat alles wat we zien de werkelijkheid is, maar toch speelt ons brein een hele grote rol hierin. Surya Gayet, hersenwetenschapper van Universiteit Utrecht, vertelt waarom we de wereld zo zien, of beter gezegd niet 'zien', maar hallucineren. We gaan met Surya op pad om mensen de weg te vragen. Niet omdat we de weg kwijt zijn, maar om te testen of ze onze wisseltruc doorhebben.

Met dank aan Universiteit van Nederland

Heeft Jezus echt bestaan?

Heeft Jezus, door christenen vereerd als de Zoon van God, werkelijk bestaan? Historici en archeologen zoeken naar aanwijzingen die hen naar de historische figuur Jezus kunnen leiden. Kunnen hun inspanningen een raadsel oplossen dat meer dan 2000 jaar teruggaat en tot op de dag van vandaag zo velen fascineert?

Voor ruim twee miljard christenen is hij de zoon van God, geofferd aan het kruis. De opgestane Messias, zijn geboorte wordt zo belangrijk geacht dat deze het startpunt markeert in de Gregoriaanse kalender die tegenwoordig in veel delen van de wereld wordt gebruikt. Hij is de hoeksteen van het christendom, een figuur wiens verhaal zich heeft ontwikkeld in overeenstemming met het geloof dat de kerken gedurende een periode van 2000 jaar hebben opgebouwd.

Pas in de 18e eeuw en de Verlichting werd de kwestie van een historische Jezus echt onderzocht. Wie was Jezus, afgezien van het religieuze discours, werkelijk? Een man van vlees en bloed? Heeft de centrale figuur in deze religie werkelijk bestaan? Gelovigen beantwoorden deze vraag door de Evangeliën te lezen, de oude verhalen over het leven van Jezus. Maar hoeveel historische geloofwaardigheid kan worden toegeschreven aan teksten die tientallen jaren na de dood van Jezus zijn geschreven?

Vooral gezien het feit dat de vier officiële evangeliën elkaar op veel punten tegenspreken. De onderzoekers stellen veel van de dingen die we denken te weten over Jezus in vraag: werd hij echt op 25 december geboren? Hoe zag zijn leven eruit voordat hij begon te prediken? Wat is de exacte locatie van zijn graf? Kunnen historici er vandaag de dag eindelijk in slagen de mysteries van Jezus' leven te onthullen, door historisch bewijsmateriaal uit Israël, Egypte en Jordanië te onderzoeken en vervolgens de allernieuwste wetenschap te benutten?

30% van Tweede Kamerleden geven bijbanen en privťbelangen niet juist op

De bijbanen en persoonlijke belangen van Tweede Kamerleden zijn een terugkerend discussiepunt. De Tweede Kamer heeft haar eigen regels opgesteld en een register gecreëerd om duidelijkheid te verschaffen over deze nevenbelangen. Echter, het register functioneert niet zoals beoogd.

Nieuwsuur heeft onderzocht welke banen en belangen Kamerleden naast hun werk in het parlement bekleden. Hoewel het hebben van nevenfuncties is toegestaan, dienen parlementariërs hier transparant en volledig over te zijn. Dit blijkt echter niet altijd het geval te zijn. Bijna één op de drie Kamerleden bleek hun belangen niet correct te hebben opgegeven.

Zelf de openbare registers bekijken kan hier.

Verschil van $6 biljoen tussen belastingplannen van Trump en Biden

President Biden en Donald Trump hebben zeer uiteenlopende belastingplannen die ze willen doorvoeren als ze de presidentsverkiezingen van 2024 winnen. Waarin verschillen de plannen van elkaar? 

 

Hoofdstukken:

 0:00 Belastingbeleid 

 0:40 Belastingverlagingen 2017

 1:41 Basislijn

 2:16 Wat Trump wil

 3:17 Wat Biden wil

 5:05 Hoe verder?

Vette crisis in Frankfurt afgewend

In het hoofdkantoor van de ECB dreigde een personeelsopstand. In het bedrijfsrestaurant is namelijk bezuinigd op de kwaliteit van de olijfolie. 

Op de interne berichtendienst van de ECB klagen veel medewerkers, schijnbaar veelal afkomstig uit Italië, over de mindere kwaliteit olijfolie die werd geserveerd bij lunchsalades in de Frankfurtse kantoren. De olijfoliecrisis die dreigde te ontstaan onder de centrale bankiers is ternauwernood afgewend doordat de huiscateraar alsnog flessen extra virgin liet aanrukken, zo schrijft Politico.

Het minderwaardige spul zou slechts geschikt zijn als biobrandstof volgens één van de klagers. Om het allemaal nóg erger te maken was de verwenste nieuwe olie ook nog eens hoger geprijsd dan de oude. Zondebok van het debacle is de cateraar Aramark die nieuw gecontracteerd werd in december. De slechte oogst door droogte lijkt echter ook een rol te spelen, evenals een zekere frictie tussen medewerkers uit noordelijke en zuidelijke landen van Europa. 

Fun met Funda #289: huis aan zee voor een prikkie!

Een huis aan zee onbetaalbaar? Kom dan eens kijken in het Friese dorpje Wierum, waar dit huisje te koop staat voor de schappelijke prijs van slechts €75.000,-.

Je eisen mogen uiteraard niet al te hoog liggen voor deze kluswoning: verwarming is middels een moedehaard, warmwater komt uit de geiser, en het energielabel is een grote G van gezellig. Ook het interieur is ouderwets gezellig, of zoals de makelaar het beschrijft: "Een mooi project voor aanpakkers, je kunt alles geheel naar eigen wens opknappen, en zult dan op een prachtige plek wonen."

De uitdaging is duidelijk als je de foto's bekijkt, maar dan heb je wel een huis(je) aan de Waddenzee, mét een kabel-tv aansluiting. En het is in Friesland, dus het is toch een beetje alsof je in het buitenland bent. 

Is er een Fok!-er die het aandurft?

Geluidsoverlast door vliegtuigen, zo maak je ze stiller

Waarom maakt een vliegtuig eigenlijk zoveel lawaai? Zijn ze stiller te maken? Wat is lawaai eigenlijk? In deze video beantwoord Marijn Sanders, geluidsexpert aan de Universiteit Twente, al deze vragen. De lucht die langs de vliegtuigonderdelen beweegt is voor een groot deel de dader van alle herrie. En die kan worden aangepakt met verschillende slimme technieken. Maar voor minder overlast is meer nodig dan alleen techniek...

0:00 Waarom moeten vliegtuigen stiller?

1:00 Wat is geluid, en wat is lawaai?

1:30 Vliegtuiglawaai onderzoeken in een windtunnel

2:05 Geen echo in de kamer!

2:30 Kijken naar geluid

3:20 Hoe meet je een heel vliegtuig?

4:02 De vleugel

4:15 De invalshoek van de lucht is de oorzaak

4:40 De kleppen bepalen het geluid

5:28 Het landingsgestel

6:00 Een geluidsbron stuurt geluid een richting op

6:28 Turbulentie rondom het landingsgestel

6:28 Een touwtje verstoort turbulentie

7:10 De straalmotor

7:20 Meer stuwkracht, meer wind, meer geluid

8:22 Slimme trucs maken de motor stiller en efficiënter

9:20 Het geluid verminderen is niet de enige oplossing

9:40 Andere tonen zijn voor ons minder vervelend

10:00 Aanpassen van vliegroutes en de leefomgeving

Met dank aan UniversiteitvanNederland

U mag het zeggen: onderschat? Paul Young (Niet die ene)

Welkom! 

Tijd voor een kleine verandering waar iets meer aandacht voor vereist is.  

Er zijn genoeg muzikanten die enigszins bekendheid hebben, maar net zo talentvol waren als diverse grootheden uit de muziekwereld. In dit geval heb ik het over Paul Young. En dat is niet die éne Paul Young.  

Laten we zeggen dat Mike Rutherford en Paul Carrack al niet de eerste de beste waren toen Mike op het idee kwam om ook Paul Young te rekruteren.  

Paul Young had toen met zijn band 'Sad Café' al enigszins indruk gemaakt met 'Everyday Hurts'. Niet alleen als zanger, maar ook voor bas, slagwerk en keyboard draaide hij zijn hand zeker niet om.

Uiteindelijk was 'Mike & The Mechanics een soort hobby-band voor Mike Rutherford tussen al het touren met Genesis door. De bekendste hits die hier bekend zijn, zijn natuurlijk 'The Living Years & Over My Shoulders. Beide gezongen door Paul Carrack. In een iets mindere mate is ook 'All I Need Is A Miracle' wat bekend, en die is door Paul Young gezongen. 

Echter, in ons land zijn dat beide niet de grootste hits geweest. Dat was toch echt de clip die ik als eerste plaats met een 18e positie in de Top 40. 

De 2e is een ballad, en dat zegt maar eens hoe veelzijdig hij kon zijn, vocaal gezien. 

Hij overleed in 2000 op de leeftiijd van 53 jaar aan een hartaanval, en dat was helaas niet zijn eerste. 

Mike & The Mechanics bestaan nog steeds, maar nu met Andrew Rochford & Tim Howar als zangers. Ook dat is absoluut geweldig, maar dat is een ander hoofdstuk. Op Paul Carrack kom ik zeker ook nog terug. 

Fijn weekend! 

'Paddington-beertjes' op verrassende locatie gespot

Een Boliviaans natuurbeschermingsprogramma heeft minstens 60 'Paddington'-beren geïdentificeerd in gebieden waar de dieren nog niet eerder waren waargenomen.

De brilbeer ook wel Andes-beer genoemd is de inspiratie achter het geliefde fictieve Britse personage Beertje Paddington, dat naar Londen is afgereisd, daar door een gezin is geadopteerd en een heleboel marmelade eet.

In 2017 installeerde het instandhoudingsprogramma voor brilberen wildcamera's in de bosgebieden van Tarija en in 2023 werden er verschillende exemplaren spelend en lopend tussen de bomen gespot. Volgens Ximena Velez-Liendo, de coördinator van het programma, wordt de brilbeer met uitsterven bedreigd. De expert zei dat als bedreigingen voor de soort, zoals het verlies van habitat, berenjacht en de gevolgen van de klimaatcrisis niet voor 2030 worden aangepakt, de regio bijna 30% van de populatie zou kunnen verliezen.

Waarom val je niet van je fiets?

Nederland is echt een fietsland. Toch heeft het merendeel van de mensen geen flauwbenul wat ze precies doen zodra ze op dat zadel stappen. Professor Arend Schwab van de TU Delft doet al jaren onderzoek naar de kunst van het fietsen. En als je je daar in verdiept, kom je erachter wat voor een wonder het is dat wij kunnen balanceren op zo'n wankel ding. In deze aflevering legt Arend uit dat jij voortdurend bijna aan het vallen bent en welke natuurkundige krachten je moet overwinnen bij het maken van een bocht.

0:00 Als je fietst overwin je natuurkrachten

1:00 Fietsen moet je leren

1:20 We vallen de hele tijd nét niet

2:00 Hoe balanceer je een fiets?

2:46 Het zwaartepunt balanceren

4:18 Sturen richting je val

5:10 Tijdens het fietsen slinger je continue

6:00 Bochten maken is krachten balanceren

6:40 Experiment bochten maken

7:31 Eerst een beetje naar links, dan pas naar rechts

8:10 Centrifugaalkracht compenseren door te leunen

9:00 Het stuur: een krachtig controlemiddel

9:55 Je bent heel knap als je kan fietsen

Met dank aan UniversiteitvanNederland 

U mag het zeggen (5)

Welkom, beste kikkertjes!  

Iets anders dan gebruikelijk. Niemand minder dan Stevie Nicks komt op 19 juli naar de Ziggo Dome. Solo inderdaad, want na het overlijden van Christine McVie is de kans dat Fleetwood Mac nog op gaat treden vrijwel 0%. 

Het is ook zeker uniek, omdat ze als solo-artiest slechts 1x eerder in Nederland is geweest, en dat was eind jaren 80. En dat terwijl ze sinds 1981 tussen de Fleetwood Mac-albums door ook volop solo-albums heeft uitgebracht. Het ene nog mooier dan het andere. 

Toevallig had ik het vorige week nog over haar. Ik denk dat het weinige touren door Europa er zeker voor heeft gezorgd dat men haar in de kleindere landen vooral ziet als zangeres van Fleetwood Mac. 

Afgelopen jaar bracht ze ook een box uit met al haar 8 albums + een speciale demo CD. 

Stil gezeten heeft ze echter niet, touren deed ze volop, o.a met Billy Joel, echter alleen maar in Amerika. Groot was dan ook de verrassing dat ze na de hoofdact in Engeland ook een korte tour heeft gepland in Belgie en dus Nederland. En dat is best eervol.  

Ik kies bij deze twee solo-nummers. Bij de eerste speelt niemand minder dan Roy Bittan op de piano.

Tevens is ook het vermelden waard dat haar gitaristen en achtergrondzangeressen al die jaren hetzelfde zijn gebleven. Sharon Celani, Lori Nicks-Pery (schoonzus). Verder zijn er Wally Wachtar en Carlos Rios als gitaristen. De laatste jaren is ook Marilyn Martin achtergrondzangeres. Inderdaad, die van die éne hit..  

U mag het zeggen. 

Misschien ook interessant?
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
special
Random Pics van de Dag #1244
special
Random Pics van de Dag #1243
special
Random Pics van de Dag #1242
special
VrijMiBabes #204 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.