FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 14 april 2011

Clinton: Niet te vlug uit Afghanistan terugtrekken

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft de lidstaten van de NAVO donderdag in Berlijn gewaarschuwd voor een al te snel vertrek van de troepen uit Afghanistan. Dat is opmerkelijk, omdat de Verenigde Staten in juli al willen beginnen met het terugtrekken van de Amerikaanse troepen.

De Taliban houdt de bezigheden van de coalitie de komende maanden nadrukkelijk in de gaten, waarschuwde Clinton. Een al te vlugge troepenterugtrekking kan daarom schade toebrengen aan de fragiele veiligheid die in het land is bewerkstelligd. De VS vreest dat door de onvrede in Europa over de oorlog in Afghanistan de druk binnen de NAVO toeneemt om net als Washington militairen terug te halen.

Een exodus van de troepen kan door de Taliban als een teken van zwakte worden opgevat, zei Clinton.

Ministers gaan op rampenoefening

Alle ministers nemen eind deze maand deel aan een crisisoefening. Dat blijkt uit een brief die minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De oefening vindt plaats op 28 april, van 12.00 tot 17.00 uur, en draait om de zogeheten Ministeriële Commissie Crisisbeheersing, het crisisteam van het kabinet dat bij grote rampen de leiding neemt. In januari hebben alle ministers al een 'dilemmatraining in crisisbesluitvorming' gevolgd.

Opstelten vraagt in zijn brief vrij voor alle ministers voor de middag van 28 april. Hij verzoekt de Tweede Kamer dan geen debatten te houden waar een minister bij moet zijn.

Telefonica wil duizenden banen schrappen

Het Spaanse telecombedrijf Telefonica overweegt de komende drie jaar 20 procent van zijn werknemersbestand in Spanje te schrappen. Het gaat om 6400 banen. De cijfers worden op de website van het bedrijf genoemd en worden donderdag in Londen besproken.

De drastische maatregel is bedoeld om de kosten terug te brengen. Een ander plan is het verbinden van salarissen en bonussen aan de productiviteit en niet aan de inflatie. Het aantal managers moet met 6 procent worden teruggebracht.

Vangheluwe bekent misbruik tweede neefje

De voormalige Belgische bisschop Roger Vangheluwe, die vanwege het misbruiken van een neefje uit zijn ambt is gezet, heeft bekend ook een tweede neefje te hebben misbruikt.

Het schandaal rond Vangheluwe brak vorig jaar los. In een tv-interview zei de voormalige bisschop donderdag dat hij een neefje dat hij jarenlang misbruikte 10.000 euro heeft betaald. Hij ontkende dat het geld was bedoeld als zwijggeld.

Vangheluwe zei dat het misbruiken van dit neefje niet meer om het lijf had dan een 'beetje intimiteit'. Het misbruiken van het tweede neefje duurde maar erg kort, zei hij. Desondanks beweerde hij dat hij zich ten volle bewust was van het feit dat wat hij heeft gedaan verkeerd was.


Vangheluwe bekent misbruik tweede neefje (Foto: Novum)

[PL darts] Van Barneveld boekt belangrijke zege

Vanavond werd de tiende speelronde uit de Premier League Darts 2011 afgewerkt. De Motorpoint Arena in Sheffield was ditmaal de plaats waar de partijen werden afgewerkt. Raymond van Barneveld boekte een belangrijke zege op regerend wereldkampioen Adrian Lewis.

Van Barneveld, die vanavond zijn tachtigste wedstrijd op het Premier League-podium speelde, pakte snel een voorsprong van 2-0 in sets. De derde leg lag er voor het grijpen, maar onze landgenoot faalde op tops. Lewis kwam uiteindelijk terug tot 2-2, maar zag vervolgens Barney weer een voorsprong van 5-2 pakken. Lewis kende geen beste avond, getuige de tweede 180'er die hij pas in de achtste leg gooide. Van Barneveld profiteerde optimaal van het slechte spel van Lewis en speelde de partij goed uit. Onze landgenoot zegevierde uiteindelijk met 8-4 en zette daarmee een belangrijke stap richting de play-offs.

Phil Taylor kende vanavond opnieuw geen moeilijkheden. Tegen Terry Jenkins pakte The Power een voorsprong van maar liefst 0-6. Jenkins liet het er niet bij zitten en pakte direct na de pauze brutaal de zevende leg. Nadat Taylor op 1-7 kwam, wist Jenkins opnieuw een leg te pakken. Toch was de comeback snel over, want in de negende leg besliste Taylor via triple 13 en dubbel 12 alsnog de partij. Taylor plaatste zich daarmee zo goed als zeker voor de play-offs en is Jenkins al na ronde tien al bijna uitgeschakeld.

Gary Anderson heeft optimaal geprofiteerd van de recent slechte vorm van zijn opponent Mark Webster. De Schot begon ijzersterk aan de Premier League, won de eerste vier partijen, maar kende vervolgens een terugslag. Anderson is echter op de goede weg terug, getuige de zijn zeges in de laatste twee rondes. Ook tegen Webster wist Anderson weer een zege te pakken. Webby miste werkelijk alles, had zelfs acht pijlen nodig op één dubbel, en verloor daarom terecht met 1-8 van Anderson.

Simon Whitlock en James Wade maakten er vanavond een mooie partij van. Whitlock begon de partij met een 170-finish. Wade raakte niet van slag en draaide de achterstand om in een voorsprong van 3-1. Beide darters wisten vervolgens elk hun leg te behouden, maar bij een stand van 7-5 sloeg Wade via een knappe 141-finish toe.

Uitslagen Ronde 10 - 14 April - Motorpoint Arena, Sheffield

Naam Naam Uitslag
James Wade Simon Whitlock 8-5
Mark Webster Gary Anderson 1-8
Terry Jenkins Phil Taylor 2-8
Raymond van Barneveld Adrian Lewis 8-4

Stand
# Naam Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Saldo Punten
1 Phil Taylor 10 9 0 1 +38 18
2 Gary Anderson 10 7 0 3 +23 14
3 Raymond van Barneveld 10 6 0 4 +9 12
4 Simon Whitlock 10 5 0 5 +7 10
5 Adrian Lewis 10 4 1 5 +5 9
6 James Wade 10 4 0 6 -15 8
7 Terry Jenkins 10 2 1 7 -29 5
8 Mark Webster 10 2 0 8 -34 4
Eerste vier plaatsen zich voor play-offs

Programma Ronde 11 - 21 April - N.I.A., Birmingham
Naam Naam
James Wade Mark Webster
Terry Jenkins Raymond van Barneveld
Simon Whitlock Gary Anderson
Phil Taylor Adrian Lewis

De gelukkige huisvrouw wint Europese prijs

De film De Gelukkige Huisvrouw heeft een prijs in de wacht gesleept op het European Independent Film Festival in Parijs. De Eyeworks-productie won de onderscheiding voor Best European Independent Dramatic Feature, maakte de producent donderdag bekend.

De Gelukkige Huisvrouw is de verfilming van het gelijknamige, deels autobiografische boek van Heleen van Royen over een vrouw die na de geboorte van haar kind in een zware postnatale depressie belandt. De film was een succes in Nederland; de tragikomedie trok ruim 500.000 bezoekers naar de bioscopen. Carice van Houten, die de hoofdrol speelt, won al een Gouden Kalf voor haar vertolking op het Nederlands Filmfestival.

Eyeworks en regisseur Antoinette Beumer lieten weten vereerd te zijn met de prijs.

De gelukkige huisvrouw wint Europese prijs
De gelukkige huisvrouw wint Europese prijs (Foto: ANP)

[EL] Uitslagen kwartfinales (14/04/2011)

Behalve die van de Nederlandse ploegen vonden er nog twee kwartfinales plaats. Spartak Moskou nam het op tegen FC Porto en Sporting Braga speelde tegen Dinamo Kiev. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijden.

Spartak Moskou

2 - 5
(1-5)

FC Porto*

 52' Dzyuba
 72' Ari
   28' Hulk
 45+2' C. Rodríguez
 47' Guarín
 54' Falcao
 88' Rúben Micael
 
 Gele kaart: Dzyuba (Spartak Moskou)
 
Stadion: Luzhniki Stadion, Moskou
Toeschouwers: 24.000
Arbiter: Kassai (Hon)
 
Opstelling:   Opstelling:
Dikan
K. Kombarov (D. Kombarov/46)
Such
Sheshukov
Makeev
McGeady
Dzyuba
Carioca (Ibson/70)
Alex
Yakovlev
Welliton (Ari/46)
  Hélton
Fucile (Sapunaru/28)
Rolando
Otamendi
A.Pereira
Guarin
Fernando
Moutinho (Micael/46)
Hulk
Falcao (J.Rodriguez/73)
C.Rodríguez

Sporting Braga*

0 - 0
(1-1)

FC Dynamo Kiev

 
 Gele kaart: Viana, Vandinho (Sporting Braga), Kravets, Khacheridi, Gusev (FC Dynamo Kiev)
 Rode kaart: Paulo César (29) (Sporting Braga), Popov (87/2xg) (FC Dynamo Kiev)
 
Stadion: Estádio Municipal de Braga, Braga
Toeschouwers: 11.000
Arbiter: Eriksson (Zwe)
 
Opstelling:   Opstelling:
Artur
Paulo César
Vandinho
Paulão
Sílvio
Custódio
Salino
Viana
Lima (Barbosa/90+1)
Meyong (Mossoró/69)
Alan
  Shovkovskiy
Silva
Khacheridi (Almeida/46)
Ayila
Popov
Gusev
Eremenko
Vukojevic
Yarmolenko
Kravets (Garmash/65)
Milevskiy


*= door naar de halve finale

Te weinig onderzoek bij signaal kindermishandeling

Signalen van letsel bij kinderen worden veel te weinig onderzocht. De politie zou jaarlijks in zeker 500 tot 1500 zaken forensisch artsen moeten inschakelen, maar dat is maar in zo'n 150 gevallen gebeurd. Dat blijkt uit het rapport 'Behoefte aan forensische pediatrie in Nederland', dat in handen is van RTL Nieuws.

Onderzoekers van het Nederlands Forensisch Instituut, Openbaar Ministerie en politie hebben in het rapport geïnventariseerd hoe groot de behoefte is. De politie stelt dat 'een redelijk aantal zaken achteraf ook in aanmerking was gekomen voor nader onderzoek'. Om goed te kunnen vaststellen of een kind echt is mishandeld, moeten gespecialiseerde forensisch artsen dit onderzoeken.

Forensisch experts worden echter vaak niet ingeschakeld, onder meer omdat alleen ernstige zaken voor nader onderzoek worden aangemeld of er gebrek aan capaciteit is. Ook de kosten, die duizenden euro's kunnen bedragen, zijn volgens de onderzoekers een factor.

De kosten mogen nooit een rol spelen om dit soort onderzoek niet te laten uitvoeren, zegt forensisch arts bij het NFI Rob Bilo. Lonneke van Duurling van de Forensische Polikliniek Kindermishandeling in Utrecht noemt het nalaten van onderzoek ernstig. "Het kind gaat naar huis en is niet veilig", zegt ze tegen RTL Nieuws.

Pim Miltenburg van de Raad van Korpschefs erkent dat er ruimte is voor verbetering, maar ontkent dat geld een rol speelt bij het niet inschakelen van forensisch artsen. "Als forensisch artsen moeten worden ingeschakeld, dan doen we dat."

Musical Spamalot in premiŤre in nieuwe Luxor

In aanwezigheid van tal van sterren ging donderdagavond de Nederlandse parodiemusical Monty Python's Spamalot in première in het nieuwe Luxor Theater in Rotterdam. Paul Groot, Owen Schumacher, Linda Wagenmakers, Johnny Kraaijkamp jr. en Pepijn Gunneweg spelen de hoofdrollen in de muzikale voorstelling.

De musical van 'Python' Eric Idle is een parodie op de film Monty Python and the Holy Grail uit 1975, waarin koning Arthur op zoek gaat naar de heilige graal. "De uitdaging voor de acteurs is om er met hun eigen humor voor te zorgen dat het publiek na tien minuten niet meer denkt aan John Cleese en consorten", aldus de Vlaamse regisseur Stany Crets. Volgens producent Albert Verlinde steekt Spamalot al sinds de première in Londen in 2005 de draak met het musicalgenre.

Na Rotterdam klinkt het befaamde lied Always Look on the Bright Side of Life in Breda, Amsterdam, Groningen en Apeldoorn.

Musical Spamalot in première in nieuwe Luxor
Zal Nederland het Britse kunnen benaderen? (Foto: ANP)

Drumhaar

Ooit kende ik een jongetje met heel lang haar. Tot ver over zijn schouders. Drumhaar, zei het jongetje altijd. Want al zijn voorbeelden in het steviger drumgenre hadden zulke lange haren. Hij had het nooit geprobeerd, maar hij wist zeker dat zijn kracht zou verdwijnen als hij het af liet knippen. Net als Samson, zei het jongetje altijd. En een trotse maar verlegen glimlach maakte zijn gezichtje nog mooier dan het was.

[EL] Uitslag FC Twente - Villarreal

FC Twente is er in de return van de kwartfinale van de Europa League-ontmoeting met Villarreal in eigen huis niet in geslaagd om nog een goed resultaat neer te zetten. De Spanjaarden wonnen in Enschede met 1-3 nadat ze vorige week in eigen huis al met 5-1 te sterk bleken te zijn.

Twente begon met een gehavend elftal. Enkele spelers, waaronder Rosales en Michailov ontbraken en dit maakte de opgave zo mogelijk nog moeilijker. De ploeg speelde inspiratieloos en had zelf de hoop op een wonder ook al bijna opgegeven. Tegenstander Villarreal vond het wel best en ondernam ook geen poging om nog iets van de wedstrijd te maken.

Bajrami wist echter na een half uur toch het net te vinden. Nadat Ruiz en Janssen door een mooie combinatie de verdediging van de Spanjaarden platlegden, was het 1-0 voor de Tukkers. Na deze goal drong Twente meer aan en kwam zo tot kansen voor een 2-0 voorsprong. De laatste hoop vervloog echter nadat Villareal een penalty kreeg door een tackle van Tiendalli op Wakaso. Toen Rubén in de 84ste minuut nog een penalty binnenschoot was het helemaal afgelopen.

Het slotakkoord was voor invaller Cani, die in de 90ste minuut het leed voor Twente nog erger maakte dan het al was.

FC Twente

1 - 3

Villarreal

 32' Bajrami
   60' Rossi (pen)
 84' Rubén (pen)
 90' Cani
 
 Gele kaart: Leugers (FC Twente), Catalá (Villarreal)
 Rode kaart: Tiendalli (58) (FC Twente)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 21.000
Arbiter: Collum (Sch)
 
Opstelling:   Opstelling:
Boschker
Tiendalli
Douglas
Onyewu
Buysse
Brama (Landzaat/61)
Janssen
Leugers
Ruíz (Bannink/78)
Janko (John/71)
Bajrami
  López
Mario
Musacchio
Marchena (Oriol/76)
Catalá
Valero (Cani/62)
Matilla
Bruno
Wakaso
Rubén
Rossi (Pérez/73)

[EL] Uitslag PSV - Benfica

PSV is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de halve finale van de Europa League. De nummer twee van de Eredivisie was niet in staat de 1-4 nederlaag van vorige week tegen Benfica weg te poetsen. In Eindhoven werd het 2-2, door goals van onder anderen Dzsudzsák en Lens.

Het was van begin af aan een open wedstrijd in Eindhoven, waarin PSV na zestien minuten aan de leiding kwam. Lens kwam op rechts door en gaf een fraaie voorzet op Dzsudzsák, die knap afwerkte. De Eindhovenaren speelden slordig, maar ze wisten Benfica nog wel meer pijn te doen. Lens wist al snel de 2-0 te scoren uit een klutsbal.

Een eerste domper kwam er niet veel later, toen Dzsudzsák een gele kaart pakte en daarmee zeker geschorst zou zijn voor de eerste wedstrijd in de halve finale. Hij had wel vlak daarna de 3-0 op zijn schoen, maar de keeper van Benfica was net voor de Hongaar bij de bal. Tot de rust bleef PSV de sterke ploeg, maar wist het geen grote kansen te creëren. Nog voor rust kregen ze de deksel op de neus. Een vrije trap werd slecht weggewerkt door Isaksson, waarna Luisão knap de 2-1 wist te maken.

Na rust was het eerste gevaar pas na een kwartier te noteren, toen Gaitán vanaf de zestien op de vuisten van Isaksson schoot. De daaropvolgende corner werd net overgekopt door Luisão. Niet lang daarna kreeg Benfica een penalty na een sliding van Marcelo. Cardozo wist wel raad met het buitenkansje en knalde de 2-2 binnen.

Daarna was de wedstrijd gespeeld en werd er nauwelijks meer geprobeerd om een kans te creëren. PSV was nog wel dicht bij een goal via Lens, maar zijn schot werd gekraakt.

PSV

2 - 2

Benfica

 17' Dzsudzsák
 25' Lens
   45+3' Luisão 
 63' Cardozo (pen) 
 
 Gele kaart: Tamata, Dzsudzsák, Marcelo (PSV)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 25.000
Arbiter: Stark (Dui)
 
Opstelling:   Opstelling:
Isaksson
Manolev (Nijland/85)
Marcelo (Berg/72)
Rodriguez
Tamata (Vukovic/72)
Labyad
Bakkal
Hutchinson
Wuytens
Dzsudzák
Lens
  Roberto
M. Pereira
Luisão
Jardel
Coentrão
Salvio (Martins/19)
Garcia
Peixoto
Gaitán (Airton/79)
Saviola (Aimar/67)
Cardozo

Geruchten over Wii 2-onthulling op E3

De E3 komt er aan en langzaamaan begint de geruchtenmolen weer op gang te komen. Geruchten over de opvolger van de Wii zijn er natuurlijk al sinds het verschijnen van de console, maar er zijn nu meerdere geloofwaardige websites die het nieuws over een mogelijke Wii 2-onthulling op de E3 brengen.

Game Informer claimt van meerdere bronnen gehoord te hebben dat Nintendo een nieuwe console aan zal kondigen voor of op de E3. Volgens deze geruchten zou de console in 2012 verschijnen en HD graphics hebben. Hoe de grafische kracht van de nieuwe console zich verhoudt ten opzichte van de PlayStation 3 en Xbox 360 is nog niet duidelijk want hierover spreken de geruchten elkaar tegen.

IGN heeft eigen bronnen gevonden die de komst van een nieuwe Nintendo-console bevestigen. Volgens hen zal deze nieuwe console backwards compatible zijn met alle Wii-games en zou de console tevens een stuk krachtiger zijn dan de PlayStation 3 en Xbox 360.

Beide websites die geheime bronnen hebben zijn redelijk geloofwaardig. Waarschijnlijk zullen er naar mate de E3 nadert steeds meer geruchten de ronde gaan doen en is het afwachten tot de persconferentie van Nintendo op de dag voor de grote gamesbeurs voor de bevestiging. De E3 wordt gehouden van 7 tot en met 9 juni in Los Angeles. De persconferentie van Nintendo vindt waarschijnlijk op 6 juni plaats.

Basisschool dicht na dreigmails

Basisschool De Burghtweijt in Heemskerk is donderdag niet open geweest vanwege dreigmails. Ook vrijdag is de rooms-katholieke school gesloten, staat te lezen op de site van de instelling. Er waren enkele e-mails binnengekomen waarvan de inhoud als dreigend is ervaren door de medewerkers van de school.

De politie onderzoekt de e-mails en probeert de afzender op te sporen. Het schoolbestuur heeft in nauw overleg met directie en medewerkers besloten de school de rest van de week uit voorzorg te sluiten, om ieder risico uit te sluiten.

De aard van de dreigementen is niet bekendgemaakt.

Nederland wil inzet in LibiŽ niet uitbreiden

Nederland geeft geen gehoor aan de oproep van Parijs en Londen om zijn militaire inzet in Libië te vergroten. De Nederlandse regering vindt dat zij met de handhaving van het wapenembargo en het vliegverbod voldoende bijdraagt aan de NAVO-missie in het Noord-Afrikaanse land.

"Wij gaan ervan uit dat we een passend aandeel leveren met onze F-16's en andere middelen", aldus minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken donderdag na beraad over Libië met zijn NAVO-collega's in Berlijn. Volgens hem vinden ook de NAVO-bondgenoten dat Nederland een eerlijk aandeel levert.

Woensdag deden zijn Franse en Britse collega een beroep op andere landen mee te doen aan aanvallen tegen het Gadhafi-regime. Volgens Rosenthal is dat niet ter sprake gekomen tijdens het NAVO-beraad in Berlijn. Wel is er een appel gedaan op landen die nog niet meedoen, om zich aan te sluiten bij de NAVO-missie.

Nederland wil inzet in Libië niet uitbreiden
Nederland wil inzet in Libië niet uitbreiden (Foto: ANP)

'Kinderdagverblijf schorste Robert Mikelsons'

Zedenverdachte Robert Mikelsons is in het verleden twee weken op non-actief gesteld door Het Hofnarretje, het Amsterdamse kinderdagverblijf waar hij voor werkte. Directeur Albert Drent schorste hem na een klacht van een vader, wiens kind regelmatig onderbroeken miste als hij op het kinderdagverblijf was geweest. Dat bleek donderdagavond op een informatiebijeenkomst voor betrokken ouders, meldt AT5.

De ouders werden ingelicht over de bevindingen van de commissie-Gunning, die vrijdag een rapport over de zedenzaak presenteert. De commissie onderzocht hoe de 27-jarige Mikelsons jarenlang kinderen kon misbruiken. De geboren Let heeft bekend de afgelopen jaren 85 zeer jonge kinderen te hebben misbruikt.

Het personeel van Het Hofnarretje zou bang zijn geweest voor directeur Drent. Hij loog, kon slecht omgaan met kritiek en reageerde daar agressief op, zei de voorzitter van de oudercommissie van het kinderdagverblijf volgens de lokale zender.

De commissie onderzocht ook de rol van Drent, maar hij zou niet hebben geweten van het misbruik. Wel kan hem worden verweten dat hij de signalen over de zedenmisdrijven niet serieus nam. Er zou te weinig controle zijn geweest.

Twee ouders hebben in 2008 melding gedaan van misbruik door Mikelsons, zo werd eerder bekend. Rechercheurs en een pedagogisch adviseur hebben toen gesproken met Drent, maar er kwam geen zaak. Op de informatiebijeenkomst werd volgens AT5 verder duidelijk dat een medewerker van Het Hofnarretje al in 2008 Meld Misdaad Anoniem heeft getipt over het misbruik door Mikelsons. Er zou nooit wat met de tip zijn gebeurd.

De informatiebijeenkomst werd gehouden in een hotel. Naast commissievoorzitter Louise Gunning-Schepers, die hoogleraar is en ook de Gezondheidsraad voorzit, waren ook vertegenwoordigers van politie, gemeente en OM aanwezig.

Eerder donderdag werd duidelijk dat Henk Lustig de nieuwe directeur van Het Hofnarretje wordt. Hij moet het slechte imago van het kinderdagverblijf zien te verbeteren. Lustig neemt de dagelijkse leiding over van Hannie Mooijman, die in december was aangesteld nadat Drent zich als directeur had teruggetrokken. Drent blijft wel eigenaar.

Voorbeschouwing Grand Prix van China

Na een enerverende race in Maleisië staat dit weekend de Grand Prix van China op het programma. Vorig jaar was Jenson Button de beste. Kan hij dit kunstje zondag weer herhalen en zo Sebastian Vettel zijn eerste nederlaag van 2011 toebrengen of mengen zich Mark Webber of Lewis Hamilton van voren? Kunnen de Ferrari's eindelijk een sprong naar voren maken en kunnen de Hispania's de Virgins het vuur aan de schenen leggen? We weten het zondag.

De Grand Prix van China staat sinds 2004 op de Formule 1-kalender. De baan heeft met 1.175 meter een van de langste rechte stukken in de huidige Formule 1. Aan het einde ervan zit een hairpin, waar het, zeker met de beweegbare achtervleugel, goed inhalen is. Ook het rechte eind bij start/finish biedt inhaalmogelijkheden. De Grand Prix is met 305,066 kilometer op Monaco na de kortste van het jaar.


Bron: FIA.com

Circuitlengte: 5,451 km
Aantal Ronden: 56
Race afstand: 305,066 km
Ronde record: 1:32,238 (Michael Schumacher Ferrari F2004, 2004)

Coureurs

Pos. Rijder Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 50
2 Jenson Button McLaren 26
3 Lewis Hamilton McLaren 22
4 Mark Webber Red Bull 22
5 Fernando Alonso Ferrari 20
6 Felipe Massa Ferrari 16
7 Vitaly Petrov Lotus Renault 15
8 Nick Heidfeld Lotus Renault 15
9 Kamui Kobayashi Sauber 6
10 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 4
11 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 2
12 Adrian Sutil Force India F1 2
13 Paul di Resta Force India F1 2
14 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 0
15 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 0
16 Sergio Perez Sauber 0
17 Jarno Trulli Team Lotus 0
18 Jerome d` Ambrosio Virgin Racing 0
19 Timo Glock Virgin Racing 0
20 Rubens Barrichello Williams 0
21 Pastor Maldonado Williams 0
22 Heikki Kovalainen Team Lotus 0
23 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team 0
24 Narain Karthikeyan HRT F1 Team 0


Constructeurs

Pos. Team Punten
1 Red Bull 72
2 McLaren 48
3 Ferrari 36
4 Lotus Renault 30
5 Sauber 6
6 Scuderia Toro Rosso 4
7 Force India F1 4
8 Mercedes Grand Prix 2
9 Team Lotus 0
10 Virgin Racing 0
11 Williams 0
12 HRT F1 Team 0


De eerste race in China werd in 2004 gewonnen door Ferrari-coureur Rubens Barrichello. Teamgenoot Michael Schumacher had wat meer moeite en eindigde op plaats twaalf. Een jaar later kwam hij niet aan de finish nadat hij eerst al uit de pitstraat moest starten nadat hij in de rit naar de grid toe in aanraking kwam met de auto van Christijan Albers. De Duitser spinde halverwege de race namelijk uit de wedstrijd terwijl het veld achter de safety car aansloot. Fernando Alonso won deze race.

Actie was er in 2007 toen de baan gedurende de race nat werd. McLaren-rijder Lewis Hamilton had een ruime voorsprong en was in zijn debuutjaar op weg naar zijn eerste titel in de Formule 1, maar was te gretig en strandde in de grindbak voor de ingang van de pitstraat. Zo kon Kimi Räikkönen de race winnen en later zelfs nog het kampioenschap.

Ook in 2009 was er regen en begon de wedstrijd van achter de safety car. Uiteindelijk wonnen de Red Bulls van Sebastian Vettel en Mark Webber de race nadat later in de race nog een safety car was geweest na een crash tussen Jarno Trulli en Robert Kubica. Jenson Button reed toen aan de leiding maar moest uiteindelijk met de derde stek genoegen nemen.

In 2010 was de polepostion voor Sebastian Vettel die Mark Webber en Fernando Alonso voorbleef. Enige opvallende was dat Lewis Hamilton niet verder kwam dan plaats zes na in de eerdere sessies bovenaan te hebben gestaan.

De race startte onder licht regenachtige omstandigheden zonder Timo Glock die zijn Virgin niet aan de praat kreeg. De beste start was voor Alonso die Webber en Vettel inhaalde, maar uit de herhaling van de beelden bleek dat hij een valse start had gemaakt. De Ferrari-coureur kreeg hiervoor een drive-through. Vitantonio Liuzzi ging over de kerbs bij het remmen en elimineerde hierdoor niet alleen zichzelf maar ook Kamui Kobayashi en Sébastien Buemi.

De safety car kwam naar buiten en veel rijders gingen naar binnen om nieuwe banden omdat de regen leek door te zetten. Button verkoos om buiten blijven en had even later het gelijk aan zijn zijde toen de baan weer opdroogde en de rijders weer naar binnen moesten voor vers rubber. Er volgde opnieuw regen, waardoor de rijders weer naar binnen moesten. Alonso ging hierbij zo agressief te werk dat hij bij het inrijden van de pits teamgenoot Felipe Massa nog inhaalde.

De safety car kwam weer in de baan omdat Jaime Alguersuari zijn voorvleugel op een achterblijver stukreed en de delen op de baan kwamen. Bij de herstart verloor Webber zes plaatsen omdat hij in de laatste bocht naar buiten werd gedrongen. De toppers lagen ver achter op Button en moesten aan een inhaalrace beginnen. Hierin slaagden ze wel, want Hamilton eindigde achter Button nog als tweede en bleef hiermee Nico Rosberg voor.

Vrijdag 15 april 2011

04:00 - 05:30 vrije training 1
08:00 - 09:30 vrije training 2

Zaterdag 16 april 2011

05:00 - 06:00 vrije training 3
08:00 - 09:00 kwalificatie

Zondag 17 april 2011

09:00 2011 Formula 1 UBS Chinese Grand Prix

Nederlandse tijden

Datum Tijd Programma
Za 16 april 07.55-09.15 uur RTL GP: Formule 1 - China - Kwalificatie
Zo 17 april 08.00-08.55 uur RTL GP: Formule 1 - China - Pre-show
Zo 17 april 08.55-11.00 uur RTL GP: Formule 1 - China - Race
Zo 17 april 20.00-21.00 uur RTL GP: Formule 1 - China - Samenvatting

Datum Tijd Programma
Za 16 april 07.00-09.30 uur BBC1: Formule 1 - China - Kwalificatie
Zo 17 april 08.00-11.10 uur BBC1: Formule 1 - China - Race
Zo 17 april 20.00-21.00 uur BBC3: Formule 1 - China - Samenvatting
Nederlandse tijden


Dag Minimum Maximum Neerslagkans Weerbeeld
Vrijdag 13 °C 26 °C 50 % buien
Zaterdag 11 °C 16 °C 20 % deels bewolkt
Zondag 10 °C 20 °C 0 % deels bewolkt
Bron: The Weather Channel

Lotte Verbeek kan film SŁskind niet maken

Actrice Lotte Verbeek heeft wegens ziekte moeten afzien van haar rol in de nieuwe Nederlandse speelfilm Süskind. Dat heeft producent Fu Works donderdag gemeld.

Regisseur Rudolf van den Berg is op dit moment op zoek naar een actrice die haar op korte termijn kan vervangen. De opnames waren al van start gegaan, maar de scènes met Verbeek worden in mei en juni gedraaid in Roemenië. Verbeek zou in de film samen met Jeroen Spitzenberger het echtpaar Walter en Hanna Süskind spelen.

Walter Süskind was in de Tweede Wereldoorlog één van de belangrijkste medewerkers van de Joodsche Raad. Deze raad werd door de Duitse bezetter in het leven geroepen om de deportatie van de Nederlandse joden efficiënt te laten verlopen.

Lotte Verbeek kan film Süskind niet maken
Lotte Verbeek kan film Süskind niet maken (Foto: ANP)

Caro Emerald beste zangeres 3FM Awards

Caro Emerald, Go Back To The Zoo en De Jeugd van Tegenwoordig hebben donderdagavond in Amsterdam elk twee 3FM Awards gewonnen. Het zijn de luisteraars van 3FM die bepalen wie de jaarlijkse radioprijzen krijgen. In totaal brachten een half miljoen mensen hun stem uit, meldde de organisatie.

Caro Emerald won in de categorieën beste zangeres en beste album. De Jeugd van Tegenwoordig kreeg awards voor beste artiest hiphop en beste single. Luisteraars vonden Go Back To The Zoo de beste band en de beste rockartiest. Ook Guus Meeuwis (beste zanger) viel in de prijzen, net als Anouk (beste live act) en Krystl (beste nieuwkomer). De zevende editie van de 3FM Awards kende in totaal twaalf categorieën.

De presentatie van de liveshow in de Amsterdamse Gashouder was in handen van onder anderen Giel Beelen. 3FM en de VARA zonden de show rechtstreeks uit.

Caro Emerald beste zangeres 3FM Awards
De Jeugd van Tegenwoordig: beste artiest hiphop 3FM Awards (Foto: ANP)

Vrouw met baard overvalt benzinepomp

Een medewerker van een benzinepomp in het Amerikaanse Modesto kon de politie een duidelijk signalement geven van een overvaller. Degene die woensdagavond met een onbekend geldbedrag aan de haal ging, bleek een vrouw met een baard te zijn.

De vrouw, die wordt omschreven als een Latina van ongeveer 1 meter 63, had een perfecte vermomming bedacht. Met viltstift had de overvalster een baard op haar gezicht getekend.

De vrouw liep het pompstation binnen, wees naar het vuurwapen aan haar riem en eiste geld. Met een onbekend geldbedrag ging ze er vervolgens op een gereedstaande fiets vandoor. Van de vrouw met baard ontbreekt nog ieder spoor.

Vrouw met baard
Vrouw met baard
Respect voor de vrouw met de baard!

Heerenveen stopt met vrouwenvoetbal

sc Heerenveen stopt met vrouwenvoetbal. Dat heeft de directie van de club vandaag laten weten.

"Heerenveen heeft na een grondige inventarisatie en verschillende initiatieven moeten vaststellen dat het financieel niet haalbaar is het vrouwenvoetbal bij sc Heerenveen te handhaven", aldus de club in een verklaring. Ook de wankele financiële basis onder het vrouwenvoetbal in Nederland is voor de Friezen een reden de vrouwentak af te stoten.

Eerder lieten ook Willem II en AZ al weten te stoppen met het vrouwenvoetbal. Ook FC Utrecht gaf aanvankelijk aan ermee te willen stoppen, maar besloot later toch door te gaan. In 2007 begon Heerenveen samen met AZ, ADO Den Haag, FC Utrecht, FC Twente en Willem II aan de Eredivisievoetbal voor vrouwen.

Jongen (15) in cel voor naaktfoto's leeftijdsgenootjes

De politie van Portage in de Amerikaanse staat Indiana, heeft afgelopen week een 15-jarige jongen in de boeien geslagen. De jongen heeft namelijk naaktfoto's van twee meisjes van zijn eigen leeftijd op zijn gsm staan. Hij zal moeten terechtstaan wegens het bezit van kinderporno.

De zaak kwam aan het licht na een telefoontje van de moeder van een 15-jarig meisje. Ze vertelde de politie dat de jongen het meisje had gedreigd de foto's op MySpace te zullen plaatsen, tenzij ze hem haar saxofoon zou lenen. De jongen heeft dit verhaal echter naar het rijk der fabelen verwezen.

Het andere meisje, eentje van 14 lentes, heeft de politie verteld dat ze zelf enkele naaktfoto's van haarzelf heeft verspreid aan jongens op diverse middelbare scholen in de wijde omtrek. Ook had ze foto's van haar en een andere jongen op haar iPod staan, die ze de politie op verzoek heeft getoond.

In beide gevallen lijkt het erop dat de meisjes de pikante kiekjes vrijwillig hebben gestuurd. Het is onduidelijk of de jongen om de foto's heeft gevraagd. Alle betrokken scholieren zullen worden geschorst. Mogelijk zullen zij voorgoed van school worden getrapt.

The Witcher 2 DRM-details

Het was al bekend dat The Witcher 2: Assassins of Kings een vorm van DRM zou krijgen als je de game niet kocht bij GOG.com. CD Projekt heeft nu bekendgemaakt wat voor een DRM de game zal gaan krijgen als je hem ergens anders online koopt of gewoon in de winkel.

De game zal SecuROM bescherming krijgen maar dit zal niet altijd aanstaan. Je zal online moeten zijn om de game op te starten maar je hoeft daarna niet online te blijven. Je mag de game op zoveel PC's installeren als je wil en ook het aantal keer dat je de game herinstalleert is niet gebonden aan een max. Het zal mogelijk worden om één game op vijf verschillende computers tegelijkertijd te spelen, extra handig voor familieleden of andere huisgenoten.

De reden voor deze vorm van DRM is gedaan voor het vroegtijdig uitlekken van de game. The Witcher 2 verschijnt 17 mei.

Witcher 2

O'Sullivan wou niet deelnemen aan WK

Ronnie O'Sullivan is al een tijdje niet met zijn hoofd bij het snooker. Als de snookerlegende zich al niet afmeldt voor een toernooi, dan ligt hij er meestal al in de eerste ronde uit. Ook voor het aankomende wereldkampioenschap wilde de Engelsman zich afmelden.

"We vroegen hem om ons dat schriftelijk te laten weten," zei de snookerbond. "Maar een dag later belde hij terug om ons te laten weten dat hij tóch komt." O'Sullivan is drievoudig wereldkampioen en stond lang eerste op de wereldranglijst. Op die lijst staat hij inmiddels tiende. Het WK start komende zaterdag in Sheffield.

Britse premier wil beperking immigratie

Groot-Brittannië moet de immigratiestroom drastisch inperken om de druk op de gemeenschap te verlichten. Dat heeft de Britse premier David Cameron donderdag gezegd.

Volgens Cameron heeft de immigratiestroom in sommige delen van het land geleid tot 'ongenoegen en onsamenhangendheid'. "Ik wil het beleid verbeteren: immigratie op een juiste manier en geen massa-immigratie", aldus de premier.

De uitlatingen van Cameron kwamen hem op forse kritiek te staan van coalitiepartner Liberal Democrats. Minister van Handel Vince Cable zei dat de toespraak van Cameron het beleid van de Conservatieve partij weergeeft en dat de Liberal Democrats dit beleid niet steunen. "Ik begrijp dat er verkiezingen op stapel staan, maar praten over massa-immigratie is olie op het vuur voor het extremisme, waar hij en ik beiden sterke tegenstanders van zijn."

Vier minuten Ratchet & Clank: All 4 One

Insomniac Games werkt momenteel onder andere aan Ratchet & Clank: All 4 One. Deze Ratchet & Clank-game zit iets anders in elkaar dan de games uit de serie die we tot nu toe gezien hebben. Ratchet & Clank: All 4 One is namelijk ontworpen om met vier spelers te spelen.

De game laat spelers in de huid kruipen van Ratchet, Clank, Qwark en Dr. Nefarious die samen moeten werken tegen een groter kwaad. Ontwikkelaar Insomniac heeft kort geleden een nieuwe video online gezet waarin we gameplaybeelden zien van het Terawatt Forest-level waarin Ratchet en zijn makkers zoeken naar Dr. Coid.

Ratchet & Clank: All 4 One moet later dit jaar uitkomen voor de PlayStation 3.

 

Twee meisjes al dagen vermist

Twee meisjes van 14 en 15 jaar die in de nacht van zondag op maandag een opvanghuis in Leeuwarden verlieten, zijn sindsdien spoorloos. Het personeel van het opvanghuis maakt zich ernstig zorgen en heeft de politie ingeschakeld.

De twee vertrokken naar onbekende bestemming. Het gaat om de 14-jarige Valya Verlikova en de 15-jarige Johanna Halley. De Friese politie laat donderdag weten de zaak te onderzoeken.

Ook de 16-jarige Martha Oksuz uit Hengelo is sinds maandag vermist. Ze woont sinds kort bij haar vader. Ze heeft wel kleding meegenomen. Ze is maandag voor het laatst gezien op haar ROC in Hengelo. De politie gaat niet uit van een misdrijf.

NAC mogelijk zonder publiek tegen Willem II

NAC Breda zal op de laatste speeldag van de Eredivisie misschien niet op de steun van het publiek kunnen rekenen tijdens de uitwedstrijd tegen Willem II.

De wedstrijd tussen Willem II en NAC is altijd al een risicowedstrijd vanwege de gespannen verhoudingen tussen de streekgenoten. Omdat Willem II op de laatste dag eventueel kan degraderen komt er nog meer spanning op het duel te staan. Uit veiligheidsoverwegingen moeten de NAC-fans misschien thuisblijven, dit schrijft Omroep Brabant.

Momenteel kijken politie, gemeentes en clubs naar een passende oplossing. Als laatste optie zal het uitvak in Tilburg op 15 mei dus leeg blijven. Volgens een woordvoerder van Willem II zijn er nog geen knopen doorgehakt, maar moet er wel rekening gehouden worden met bovenstaande maatregel.

Mocht Willem II eerder dan 15 mei degraderen, dan zal de club uit Breda gewoon met eigen publiek naar de wedtrijd afreizen. De Tilburgers staan momenteel laatste in de Eredivisie met twaalf punten. Nummer zeventien VVV Venlo heeft vijf punten meer. Er zijn nog vier wedstrijden te gaan in de Eredivisie.

Red schopt konten vanaf volgende week

Ontwikkelaar Lexis Numerique heeft bekendgemaakt dat hun aankomende adventure-game Red Johnson's Chronicles vanaf 19 april te downloaden is via het PSN. Om dit te vieren is er een nieuwe trailer verschenen die de verschillende soorten dingen die je kan doen in het spel laten zien.

Red Johnson's Chronicles zal zo'n tien uur duren en zal je op een speurtocht meenemen naar de oplossing van een moord. Ondertussen zal je met het hoofdpersonage van het spel, Red, puzzels oplossen, onderzoeken plegen en af en toe een paar konten schoppen.

Bewoners gooien punaises op parcours Gold Race

De afgelopen jaren werd de Amstel Gold Race door verschillende natuurlijke verschijnselen lastig gevallen. In 2001 moest het parcours worden omgegooid vanwege de MKZ-crisis, terwijl in 2005 de mist ervoor zorgde dat er geen live-televisiebeelden konden worden gemaakt.

Vorig jaar nog zorgde de uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull er nog voor dat diverse toppers niet konden afreizen naar Limburg. Ook dit jaar is er een dreiging, maar die komt uit een totaal andere hoek.

Bewoners van het heuvelgebied in Limburg hebben namelijk punaises over de weg gestrooid als protest tegen de koers. De politie kon niet lachen om dit protest en heeft een onderzoek gestart.

'Dopingonderzoek naar (oud-)renners Katusha'

De Italiaanse politie is een onderzoek gestart naar de wielerploeg Katusha. Cyclingnews meldt dat de Russische wielerploeg de medische gegevens van vijf Russische renners heeft overhandigd aan het NAS, de Italiaanse voedsel- en waren autoriteit. Alle vijf de (ex-)rijders van de ploeg zouden in Spanje wonen.

In eerste instantie werd gemeld dat ongeveer 1.000 agenten op de zaak zouden zijn gezet, maar dat nieuws werd door de NAS ontkend. Het hoofdkantoor van Katusha is gelegen aan het Gardameer.

De Bakker stelt rentree uit

Thiemo de Bakker heeft afgezegd voor het ATP-toernooi van Barcelona.  De Bakker moest onlangs zijn verstandskiezen laten trekken, waardoor hij deze week ook al het graveltoernooi van Monte Carlo moest laten schieten.

"Het gaat wel goed met me. Ik ben vrijwel fit en hersteld. Maar om voor wat extra zekerheid te zorgen, heb ik besloten een extra trainingsweek in te lassen", aldus De Bakker. De beste Nederlander op de wereldranglijst hoopt nu zijn rentree te kunnen maken bij het toernooi in het Portugese Estoril.

Overigens kan de afmelding van De Bakker gevolgen hebben voor zijn ranking. Vorig jaar haalde hij in Barcelona namelijk de halve finale en hij kan zijn destijds behaalde punten niet verdedigen.

Kamermeerderheid voor invriezen eicellen

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ziet geen reden het invriezen van eicellen om niet-medische redenen te verbieden. Een meerderheid in de Tweede Kamer (VVD, PVV, PvdA, GroenLinks en D66) was het daar donderdag mee eens.

ChristenUnie en SGP zijn tegen. CDA en SP zijn voor zogeheten vitrificatie als iemand bijvoorbeeld een chemokuur moet ondergaan, maar weten nog niet of ze willen dat de techniek ook gebruikt moet worden bij vrouwen die op latere leeftijd een kind willen. Schippers is daar wel uit. "De techniek wordt al toegepast. Als iemand anders daar om andere redenen ook gebruik van wil maken, zie ik geen reden het te verbieden."

Het Kamerdebat volgde op de mededeling een week geleden van gynaecologenvereniging NVOG dat de ingreep eigenlijk meteen al zou kunnen worden toegepast.

Kamermeerderheid voor invriezen eicellen
Kamermeerderheid voor invriezen eicellen (Foto: ANP)

Twaalf jaar cel voor doodsteken echtgenote

Een 36-jarige man uit Oss is donderdag veroordeeld tot twaalf jaar cel voor het ombrengen van zijn vrouw. De rechtbank in Den Bosch acht bewezen dat de man zijn vrouw in mei vorig jaar heeft doodgestoken.

Het Openbaar Ministerie had twintig jaar cel geëist voor moord. De rechtbank gaat echter uit van doodslag. Voor de rechtbank is niet vast komen te staan dat de man al van plan was zijn echtgenote om het leven te brengen.

De man stak zijn vrouw met een keukenmes dood na een ruzie over een scheiding. De man had ontdekt dat zijn vrouw een echtscheidingsprocedure in gang had gezet met een voor hem ongunstige omgangsregeling voor hun kinderen. Toen hij haar daar op 5 mei vorig jaar mee wilde confronteren, sloegen de stoppen door en stak hij op haar in. Vervolgens ging hij er met hun twee kinderen vandoor.

Omega Pharma-Lotto zet Lloyd op straat

Wielerploeg Omega Pharma-Lotto heeft Matthew Lloyd ontslagen. Dat meldt de Belgische formatie vandaag. De 27-jarige Australiër heeft volgens de ploegleiding het imago van zijn equipe geschaad met zijn gedrag tijdens de eerste races die hij in 2011 reed. Lloyd brak eind vorig jaar zijn schouder en kwam daarna nog niet in vorm.

Omega Pharma-Lotto geeft geen verdere details over wat Lloyd heeft misdaan. De ploeg stelt een zerotolerancebeleid te hebben en daar niet van af te kunnen wijken. Wel laat de wielerploeg weten dat Lloyd geen doping heeft gebruikt. De Australiër startte zijn seizoen in de Ronde van Catalonië en reed daarna de Ronde van Baskenland.

Lloyd reed sinds 2007 voor de Belgische wielerploeg. Zijn grootste successen boekte hij vorig jaar in de Giro d'Italia, waar hij een ritzege boekte en bergkoning werd.

India verbetert veiligheidsvoorzieningen reactoren

India gaat naar aanleiding van de kernramp in Japan de veiligheidsvoorzieningen bij al zijn twintig kerncentrales aanpassen.

Bij inspectie is gebleken dat alle centrales natuurrampen als aardbevingen of tsunami's bouwkundig kunnen doorstaan. Maar er zijn aanvullende voorzieningen nodig voor het geval de centrales langdurig zonder stroom komen te zitten, zegt Shreyans Jain, voorzitter van de Nuclear Power Corporation of India.

Zo moet de watervoorziening van de koelsystemen worden verbeterd, moet het primaire omhulsel met stikstof inert worden gemaakt om ontploffingen tegen te gaan, moeten nieuwe technologieën geïnstalleerd worden om reactoren bij een zware aardbeving automatisch uit te schakelen en moet er een waarschuwingssysteem voor tsunami's komen. Voorts worden aanvullende kustbeschermingsmaatregelen getroffen om energie van vloedgolven te absorberen, aldus Jain.

De Indiase regering wil de komende twintig jaar 120 miljard euro besteden aan kerncentrales. Sinds de ramp in het Japanse Fukushima zijn bij velen in India twijfels gerezen, maar de regering zet de plannen door omdat het land door de snelle economische groei dringend meer elektriciteit nodig heeft. Nu wordt nog maar 3 procent van alle elektriciteit in India opgewekt met kernenergie.

Bijstandtrekker moet Nederlands leren

Wie een bijstandsuitkering krijgt en geen Nederlands spreekt, moet een taalcursus gaan volgen. Mensen die dat weigeren, krijgen een lagere uitkering of helemaal geen geld meer. Dat staat in een pakket maatregelen dat minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) donderdag heeft gepresenteerd.

De meeste maatregelen zijn bedoeld om de regels voor immigranten uit de Europese Unie te verscherpen. De nieuwe regel over de bijstand geldt echter ook voor immigranten van buiten de EU. Een deel van de maatregelen was al eerder aangekondigd.

In de EU geldt vrij verkeer van personen, maar iemand die niet in zijn eigen levensonderhoud kan voorzien, mag niet in Nederland blijven. Daarop wordt strenger toegezien, kondigt Kamp aan. Wie hier langer dan drie maanden is en geen werk heeft, moet vertrekken.

Het kabinet gaat veelplegers uit andere EU-landen tot ongewenst vreemdeling verklaren en hen vervolgens uitzetten. Ook moeten arbeidsmigranten uit de EU zich inschrijven bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en in het bevolkingsregister.

Om overlast door bijvoorbeeld Poolse gastarbeiders te voorkomen, krijgen gemeenten meer mogelijkheden om overbewoning te voorkomen. Het kabinet wil ook uitbuiting van arbeidsmigranten voorkomen. Werkgevers die te veel geld inhouden voor bijvoorbeeld huisvesting en vervoer, krijgen een boete.

De maatregelen zijn tot stand gekomen in overleg met de gemeenten waar de meeste arbeidsmigranten uit andere EU-landen wonen. Kamp gaat ze ook nog bespreken met andere organisaties zoals woningcorporaties, organisaties van arbeidsmigranten en vertegenwoordigers van de herkomstlanden.

Schultz baalt van nieuwe ProRail-baas

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) was 'not amused' toen zij zaterdag het interview met ProRail-directeur Marion Gout in NRC Handelsblad las. De minister heeft Gout opgebeld en haar op de vingers getikt. Schultz houdt wel het vertrouwen in de net aangetreden opvolger van Bert Klerk.

In het vraaggesprek zei Gout dat ze zich niet in de eerste plaats op de reiziger richt. Dit tot irritatie van de Kamer. PvdA-Kamerlid Jacques Monasch sprak van 'typische regentenmentaliteit', VVD'er Charlie Aptroot noemde het 'meer dan een beetje dom' en SP'er Farshad Bashir vroeg zich af of Gout de boeken in gaat als de snelst ontslagen ProRail-directeur.

Schultz was ook ontevreden over het eerste mediaoptreden van Gout. Maar in het Kamerdebat nam de minister het ook voor haar op. "Ik heb met haar gepraat en haar uitgelegd wat de bedoeling is. Dat onderschrijft ze volledig." Een van de speerpunten in het spoorbeleid van Schultz is dat de reiziger weer centraal komt te staan.

Over de nieuwe voordeelurenkaart die de NS wil invoeren liet Schultz zich minder expliciet uit. Ze wil wachten tot de consumentenorganisaties hier een oordeel over hebben uitgebracht. Ook beklemtoonde de minister dat zij hier in principe niet over gaat.

Oppositiepartijen D66, GroenLinks en de SP voelen weinig voor het voorstel van de NS om per 1 augustus het huidige voordeelurenabonnement te schrappen. Hierdoor moet ook in de avondspits het volle pond worden betaald. De voorwaarden van bestaande abonnementen blijven wel geldig.

St. Pauli met succes in beroep tegen straf

De Duitse voetbalclub St. Pauli hoeft toch geen wedstrijd te spelen zonder publiek. Met succes ging de club in beroep tegen de straf naar aanleiding van de gestaakte wedstrijd tegen Schalke 04.

In de 88e minuut werd de wedstrijd gestaakt omdat een assistent-scheidsrechter werd geraakt uit een bierbeker die uit het publiek werd gegooid. De beroepscommissie heeft nu besloten dat St. Pauli bij de eerste thuiswedstrijd komend seizoen 50 kilometer buiten Hamburg moet spelen.

Roussel vertrekt bij HSV Hoek

Cédric Roussel heeft HSV Hoek na vier maanden dienstverband alweer verlaten. De voormalig topscorer van de Belgische competitie kent veel blessureleed en kwam daardoor nauwelijks in actie.

In de winterstop werd Roussel aan de selectie van Hoek toegevoegd, maar de Belgische spits wist niet tot score te komen in competitieverband. Mede door het missen van scorend vermogen staat Hoek op een teleurstellende laatste plaats in de Topklasse Zaterdag.

Ook Kim van Brabander en Dwayne Dildick zullen Hoek na dit seizoen de rug keren. Beide spelers waren aan hun eerste seizoen bezig. Van Brabander werd, net als Roussel, in de winterstop aangetrokken.

Vos zegeviert in Dwingeloo

De Drentse Acht van Dwingeloo is vanmiddag gewonnen door Marianne Vos. De renster van Nederland Bloeit was na 141 kilometer Shelly Olds en Emma Johansson te snel af in de massasprint.

De ploeggenoten van Vos maakten in de slotfase een ontsnapping van Tiffany Cromwell ongedaan. "Ik werd vervolgens perfect gelanceerd. Ik kwam als tweede de bocht uit en kon het in de sprint afmaken," aldus Vos na afloop.

'SBS heeft last van Talpasyndroom'

Tv-recensent Marcel Peereboom Voller denkt dat SBS last heeft van het zogeheten Talpasyndroom. Volgens hem kijken mensen anno 2011 uit principe minder graag naar SBS, zoals ook ooit het geval was met het Talpa van mediatycoon John de Mol.

"SBS zit nu al zo lang in de hoek waar de klappen vallen, dat er sprake is van een Talpasyndroom. De publieke opinie verbiedt de kijker te kijken, zelfs naar programma's die wel de moeite waard zijn", zegt Peereboom Voller.

Het is volgens de tv-recensent tevens de verklaring voor de matige kijkcijfers van de nieuwe spelshow Show Me The Money met Beau van Erven Dorens: "Ik ben er vrijwel zeker van dat precies dezelfde quiz bij RTL beter zou scoren. Exemplarisch voor de malaise is Beau. Op RTL 5 groeide zijn Deal Or No Deal uit tot een hit. Show Me The Money is eigenlijk spannender, maar bij SBS is Beau een omgekeerde koning Midas geworden. Wat hij aanraakt, verandert in kijkcijferpulver."

Peereboom Voller legt ook uit wat niet goed liep: "Het is misgegaan op het moment dat de volkse campingzender veranderde in een patserige schreeuwlelijk. Grootspraak werd de norm, met urenlange, tijdoverschrijdende shows waar 'heel Nederland' zogenaamd voor thuisbleef. Elk programma werd al voor de start zo aan die grote SBS-klok gehangen, dat veel kijkers het gewoonweg niet meer trokken. En hoe harder werd geschreeuwd, des te minder mensen keken.”

De tv-recensent adviseert SBS om terug te gaan naar de roots: "SBS kan dit tij maar op één manier keren: terug naar de camping. En snel ook, want de klok staat op vijf voor twaalf."


'SBS heeft last van Talpasyndroom'

PSV trekt doelman Sinouh aan

PSV heeft doelman Khalid Sinouh aan zich gebonden. De 35-jarige sluitpost komt transfervrij over van FC Utrecht en tekent in Eindhoven een verbintenis voor een jaar. Daar wordt hij reservedoelman achter Andreas Isaksson. De 20-jarige Jeroen Zoet wordt volgend seizoen verhuurd om ervaring op te doen.

PSV presenteerde Sinouh, die in mei 36 wordt, vandaag. De voormalig Marokkaans international speelde eerder bij HFC Haarlem, sc Heerenveen, RKC Waalwijk, Omonia Nicosia, AZ, Kasimpasa en Hamburger SV. De laatste twee jaar was hij reservedoelman bij FC Utrecht.

Ouders Tristan willen nabestaanden spreken

De ouders van Tristan van der Vlis willen graag persoonlijk contact opnemen met de slachtoffers en nabestaanden van de schietpartij in Alphen aan den Rijn, als zij daar prijs op stellen. De ouders, Marieke en Hans van der Vlis, wachten 'natuurlijk' tot de slachtoffers en nabestaanden aan zo'n gesprek toe zijn.

Dat hebben zij donderdag kenbaar gemaakt in een gesprek met burgemeester Bas Eenhoorn. "Ons leven zal nooit meer zijn zoals het vroeger was", laten zij via de burgemeester weten. "Onze zoon heeft mensen onherstelbaar leed aangedaan en wij kunnen ons verdriet hierover niet in woorden uitdrukken."

Marieke van der Vlis is heel erg geraakt door de daad van haar 24-jarige zoon. "Een moeder geeft leven door, maar het voelt nu alsof ik de dood heb doorgegeven." De burgemeester heeft hun laten weten dat velen met hen meeleven, in het bijzonder de buurtgenoten.

De ouders hopen dat ze in de gesprekken misschien wat helderheid kunnen brengen over het 'waarom'. Ook willen ze graag, zodra dat mogelijk is en de mensen dat willen, weer worden opgenomen in de Alphense gemeenschap. Ze zijn overigens niet gescheiden en wonen op hetzelfde adres, meldt de burgemeester om een misverstand recht te zetten.

Tristan van der Vlis schoot zaterdag zes mensen dood, waarna hij zich door het hoofd schoot. Er waren veel gewonden, van wie er nog vijf in een ziekenhuis liggen.

Agent Baflo gedood met eigen wapen

De politieagent die woensdagavond in Baflo om het leven kwam, is hoogstwaarschijnlijk doodgeschoten met zijn eigen dienstwapen. Dat heeft hoofdofficier van justitie Jan Eland donderdag gezegd op een persconferentie in Groningen.

Er is geen ander wapen dan het wapen van de agent gevonden. Dat maakt het 'aannemelijk' dat de agent, de 48-jarige Dirk Haveman, met zijn eigen wapen is doodgeschoten, zei Eland.

De dader, een 25-jarige man, was een uitgeprocedeerde asielzoeker. Zijn nationaliteit is onbekend. Pogingen hem het land uit te zetten, zijn daardoor mislukt, zei Eland. De man is gewond geraakt en ligt in het ziekenhuis. Zodra dat mogelijk is, zal hij worden verhoord.

De politie gaat ervan uit dat de dader een relatie had met het andere dodelijke slachtoffer, de 29-jarige Renske Hekman. Zij was biologe en werkte bij de Zeehondencrèche Pieterburen. Hoe zij om het leven is gebracht, kan de politie nog niet zeggen.

Meer dan veertig rechercheurs onderzoeken de zaak, meldde Eland verder. Ook de rijksrecherche is bij het onderzoek betrokken. Dat is gebruikelijk na incidenten waarbij politieagenten hebben geschoten.

De 22-jarige agente die bij het incident gewond raakte, is dezelfde avond weer uit het ziekenhuis ontslagen. Het gaat naar omstandigheden goed met haar, zei korpschef Oscar Dros. Een 72-jarige omstander die gewond raakte, ligt nog wel in het ziekenhuis.

Burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen heeft donderdag samen met korpschef Dros een bezoek gebracht aan de familie van Haveman om hun medeleven te betuigen. Rehwinkel benadrukte dat zijn deelneming ook uitgaat naar de nabestaanden van Hekman. "Maar die hebben wij door omstandigheden minder goed in beeld kunnen krijgen."

In Baflo is donderdagavond een bijeenkomst voor alle inwoners. Voor politieagenten van het Groningse korps wordt een inloopavond gehouden, waar zij 'samen informeel stil kunnen staan' bij het verlies van hun collega.

De schutter wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die zal naar verwachting bepalen dat hij voorlopig vast blijft zitten.

Topdrukte Nijmeegse Vierdaagse

De Vierdaagse van Nijmegen geldt als een van de grootste sportevenementen ter wereld. Dat blijkt ook dit jaar weer uit het grote aantal inschrijvingen dat de organisatie te verwerken heeft gekregen.

Het aantal inschrijvingen was dit jaar zo groot dat er donderdag 3000 inschrijvers uitgeloot moesten worden omdat het maximum aantal van 45.000 deelnemers al bereikt was. Iedereen die de Vierdaagse echter al eerder had uitgelopen was verzekerd van een startplek. De kanshebbers voor uitloting bevonden zich in de groep van inschrijvers die nog nooit eerder de finish gehaald had.

De mensen die nu uitgeloot zijn maken echter nog wel kans om mee te kunnen doen. Er vinden ieder jaar afmeldingen plaats en die vrijgekomen startplaatsen worden weer verloot.

Dit jaar is de Nijmeegse Vierdaagse van 19 tot en met 22 juli.

Ecclestone: "Race India start om 10:30 uur"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft de starttijd voor de Grand Prix van India vastgesteld. De race op het gloednieuwe Buddh International Circuit nabij New Delhi zal van start gaan om 15:00 uur plaatselijke tijd. De F1-baas was in India om de voortgang van de bouw van het circuit te aanschouwen.

Hoewel er nog veel moet gebeuren zal de inspectie van de FIA eind juni zijn, ruim op tijd voor de eerste race die op 30 oktober gepland staat. Die wedstrijd zal voor de Europese volgers op tijd te zien zijn, want deze start om 10:30 uur Nederlandse wintertijd. De kwalificatie zal ook om 10:30 uur zijn, wat in India vanwege de Europese zomertijd 14:00 uur is.

Murray klopt gehavende Simon

Andy Murray heeft zich ten koste van Gilles Simon geplaatst voor de kwartfinale in Monte Carlo. De Schot (3) was met 6-3, 6-3 de Fransman (16) de baas. Simon ging op 5-3 voor Murray in de eerste set door zijn enkel. Nadat het gewricht ingetapet was, speelde hij verder, maar in de lange rally's was hij geen partij voor Murray.

De Schot neemt het in zijn volgende partij op tegen de verrassende Portugees Frederico Gil. De qualifier rekende in twee sets af met de als achtste geplaatste Fransman Gaël Monfils. In de eerste set had Gil nog een tiebreak nodig, in de tweede was hij ruimschoots beter: 7-6 (6), 6-2.


Murray klopt gehavende Simon (Foto: Novum)

Cruijff: "Ajax moet plan uitvoeren"

Ajax moet Johan Cruijff dankbaar zijn voor het door hem opgestelde plan ter verbetering van de jeugdopleiding. Dat stelt de voormalige nummer veertien in telefonisch interview. Het plan moet volgens Cruijff zo snel mogelijk worden uitgevoerd. "Ze moeten 'dank je' zeggen en het gewoon doen." De huidige status-quo vindt hij 'absurd'.

"Het zijn honderd procent voetbalmensen die het over voetbal hebben", verklaart Cruijff zijn opstelling. "Als wereldberoemde spelers het over voetbal hebben, wat moet dan de houding zijn van de beleidsmakers die niets van voetbal weten? Dat zou simpel moeten zijn."

Het plan van Cruijff voorziet erin dat een aantal oud-voetballers, Wim Jonk, Dennis Bergkamp en huidig trainer Frank de Boer, de technische leiding over het eerste team en de jeugdopleiding in handen krijgen. Daarover ligt 'El Salvador' met de directie overhoop.

Eind maart stelden het bestuur en de raad van commissarissen van Ajax hun posities ter beschikking. De ledenraad moet nu eerst een nieuw bestuur aanwijzen. Cruijff zal daar geen zitting in nemen, herhaalde hij nog maar eens. Hij wil geen officiële rol bij de Amsterdamse club.

Dat hij ervoor verantwoordelijk is dat de club in een tweestrijd is gestort, bestrijdt de beste Nederlandse voetballer aller tijden. "Het gaat er om dat Ajax al zeven jaar geen titel heeft gewonnen en dat de jeugdopleiding zwak is. Als ze terug willen komen, dan moeten ze dingen veranderen. Dat vind ik niet alleen, maar ook alle spelers die bij het plan betrokken zijn."

Dat mooi spel en succesvol zijn goed samen kunnen gaan, bewijst Barcelona, Cruijffs andere grote liefde. Die ploeg heeft nu een van de beste jeugdopleidingen van de wereld. "Het is min of meer dezelfde houding en denkwijze als bij Ajax en Oranje in de jaren zeventig en is gebaseerd op balcontrole en aanvallen."

Rukker in de fik in seksshop

Een man werd woensdagavond wel heel erg heet tijdens het bekijken van een pornootje in een seksshop in San Francisco. De temperatuur in het kleine hokje liep zelfs zo hoog op, dat de rukker spontaan in brand vloog.

De politie bleek toevallig in de buurt van de seksshop te patrouilleren toen er ineens een hevig brandende man uit het pand stormde. Een straat verderop waren een paar spuitgasten die de vlammen hebben gedoofd.

Desondanks heeft de man derdegraads brandwonden opgelopen en vecht hij in het ziekenhuis voor zijn leven. Brandexperts hebben nog geen enkel idee hoe de brand in het privéhokje voor pornokijkende klanten is ontstaan.

Sony en MGM maken samen Bond 23 en Bond 24

De nieuwe James Bondfilm, vooralsnog Bond 23 getiteld, heeft eindelijk financiers en distributeurs. Sony Pictures en MGM gaan de wereldwijde rechten voor zowel productie als distributie delen. De filmstudio's zijn van plan om ook Bond 24 gezamenlijk uit te brengen, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite The Hollywood Reporter.

Het vorig jaar noodleidende MGM was gedwongen de productie van de nieuwe Bondfilm maanden uit te stellen. Het was zelfs lange tijd de vraag of de film er überhaupt zou komen en of de gecontracteerde acteurs, waaronder Bond-acteur Daniel Craig, zo lang wilden wachten. De samenwerking met Sony is daarom de redding van één van de meest lucratieve filmreeksen uit de geschiedenis.

"Sony Pictures is de ideale studiopartner voor ons nu MGM weer mee gaat tellen op het filmtoneel", laten MGM-topmannen Gary Barber en Roger Birnbaum weten. Ook Sony-topman Michael Lynton heeft grootse plannen. "Naast onze samenwerking aan Bond breidt deze deal onze hele samenwerking uit", zegt hij. "We bekijken of we ook de handen ineen willen slaan bij andere grote filmprojecten."

Bond 23, met naast Craig ook wederom Judi Dench als M en naar verluidt ook Ralph Fiennes en Javier Bardem, staat gepland voor eind volgend jaar. De eerste opnames moeten nog van start gaan onder leiding van regisseur Sam Mendes.


Daniel Craig is nog steeds James Bond (Foto: Novum)

Lucy in the Sky-songtekst onder de hamer

De originele handgeschreven songtekst van het Beatles-liedje Lucy in the Sky with Diamonds gaat onder de hamer. Dat meldt de Britse persdienst Reuters. De tekst, geschreven door John Lennon, brengt naar verwachting meer dan 200.000 dollar op.

Het nummer is afkomstig van het album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band uit 1967. Nadat het lied uitkwam speculeerden luisteraars en media dat Lucy in the Sky with Diamonds een verwijzing zou zijn naar de drug lsd, maar de vier Beatles hebben dat altijd ontkend.

Lennon werd naar eigen zeggen geïnspireerd door zijn zoon Julian, die als kind een tekening maakte van zijn klasgenootje Lucy. De songtekst wordt volgende maand verhandeld tijdens een veiling in Beverly Hills op 14 en 15 mei.


Lucy in the Sky-songtekst onder de hamer (Foto: Novum)

Duitse dronkaards naar zuipkeet

De overlast die dronken mensen veroorzaken in de Duitse stad Aken neemt zienderogen toe. Om dit een halt toe te roepen is het stadsbestuur van plan een zuipkeet in te richten waar de dronkaards naartoe gebracht kunnen worden.

In de stad Kiel werkt men reeds met een dergelijke keet. Daar kunnen de veroorzakers van overlast hun drank nuttigen zonder anderen tot last te zijn. Bovendien is er professionele begeleiding aanwezig.

Met name de Kaiserplatz en het station van Aken hebben te kampen met toenemende overlast. Wildplassen, scheldpartijen en vechtpartijen door dronkaards komen meer en meer voor.

Wederom dagzege Ventoso in CastiliŽ en Leon

Francisco Ventoso heeft ook de tweede etappe in de Ronde van Castilië en Leon gewonnen. De Spanjaard van Movistar was na 213 kilometer koersen, van Valladolid naar Salamanca, wederom de snelste in de massasprint en bleef daardoor in het bezit van de leiderstrui.

Daniel Sesma, Victor de la Parte, Javer Ramírez Abeja, Beñat Urain en Rubén Jiménez zorgden voor de ontsnapping van de dag. Na acht kilometer begonnen de Spanjaarden aan hun vlucht. Ze kregen een maximale voorsprong van vijf minuten maar ze werden op 12 kilometer voor de finish teruggepakt.

Rusland verbiedt jacht op ijsberen

Rusland heeft voor dit jaar de jacht op ijsberen verboden. Het verbod werd afgekondigd na een lobby van een groep die nauwe banden onderhoudt met de Russische premier Vladimir Poetin.

Een Russisch-Amerikaanse commissie stemde vorig jaar in met een inperking van de jacht op ijsberen. Afgesproken werd dat er jaarlijks in elk land 29 ijsberen mochten worden afgeschoten. Het Polar Bear program, opgericht onder toezicht van Poetin, heeft nu echter besloten dat in Rusland helemaal geen ijsberen zullen worden geschoten.

Hoewel de ijsbeer een beschermde diersoort is, hebben Rusland en de Verenigde Staten gezegd dat de jacht op de dieren belangrijk is voor de inheemse bevolking in Alaska en in het diepe oosten van Rusland. Volgens het Polar Bear Program werden er in Alaska de afgelopen jaren gemiddeld honderd ijsberen per jaar afgeschoten.

173.000 handtekeningen tegen seksuitbuiting

Een petitie tegen seksuele uitbuiting van kinderen en jongeren is door 173.000 Nederlanders ondertekend. De petitie is een initiatief van stichting Ecpat, die zich inzet voor de rechten van het kind. De stichting is anderhalf jaar geleden begonnen met de petitie.

De handtekeningen zullen dinsdag worden overhandigd op Het Plein in Den Haag aan minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie (VVD). Actrices Noortje Herlaar en Liesbeth Kamerling zullen daarbij zijn, samen met meer dan honderd jongeren.

Stichting Ecpat wil ervoor zorgen dat de regering voldoende politieagenten inzet om mensen op te sporen die kinderen seksueel uitbuiten. Ook moet er passende opvang en hulpverlening zijn voor jonge slachtoffers, en er moet voorlichting worden gegeven op scholen.

Landen beloven lering te trekken uit kernramp Japan

De ongeveer zestig landen die de Conventie voor Nucleaire Veiligheid hebben ondertekend hebben donderdag beloofd lering te trekken uit de ramp met de Japanse kerncentrale Fukushima Daiichi. De landen waren in Wenen bijeengekomen voor een overleg over nucleaire veiligheid.

In een veklaring zeiden de landen dat ze gaan bekijken welke lessen er kunnen worden geleerd van de ramp. Tevens wordt bekeken wat voor acties noodzakelijk zijn. In augustus 2012 wordt een speciale bijeenkomst gewijd aan het 'verhogen van de veiligheid'.

De Conventie voor Nucleaire Veiligheid werd opgesteld na de ramp met de Three Mile Island-centrale in 1979 en de meltdown van de kerncentrale in Tsjernobyl. Het idee is dat de landen die de conventie hebben ondertekend iedere drie jaar bij elkaar komen om ervoor te zorgen dat ze scherp blijven.

Bunker WOII gevonden in centrum Warschau

Arbeiders die in Warschau een trambaan aanleggen zijn bij hun werkzaamheden gestuit op een Duitse bunker uit de Tweede Wereldoorlog. De bunker werd ontdekt onder het Plac Zbawiciela (Verlossersplein), een belangrijk verkeerspunt in de Poolse hoofdstad.

Het is verrassend dat een dergelijk groot bouwwerk van beton en metaal zo lang onopgemerkt is gebleven in het centrum van de stad, zei stadsarcheologe Barbara Piotrowska donderdag. De bunker gaat naar een museum, maar dat is nog een hele klus. Er is speciaal materieel nodig om de bunker te verplaatsen en bovendien moet de stroom van de tramkabels worden gehaald.

Volgens Wojciech Krajewski, curator van het Poolse legermuseum, legden de nazi's eind 1944 tachtig bunkers aan in Warschau en is de bunker die deze week is gevonden hier een van. De bunkers waren bedoeld als verdediging tegen het oprukkende Rode Leger. In diverse delen van de Poolse hoofdstad zijn zo'n dertig bunkers bewaard gebleven.

"Dit is een object met historische waarde en het zou zonde zijn om het te vernietigen", aldus Krajewski. "Het is interessant; je kunt naar binnen gaan, de trap afdalen. We kunnen het inrichten zoals het er tijdens de oorlog moet hebben uitgezien. Bezoekers houden van dit soort plekken, ze prikkelen de verbeelding."

Hanson maakt Pinkpop 2011 compleet

Met het aantrekken van de Amerikaanse band Hanson is de laatste plek in het programma van Pinkpop 2011 ingevuld. De 42e editie van het muziekfestijn vindt plaats van 11 tot en met 13 juni in Landgraaf.

De broertjes Isaac, Taylor en Zac Hanson maken al bijna 20 jaar vrolijke, melodieuze powerpop. Ze werden vooral bekend dankzij hun megahit ‘MMMBop’ uit 1997.


Hanson in 1997


Hanson in 2011

Federer bij laatste acht Monte Carlo

Roger Federer staat in de kwartfinale van het ATP-toernooi in Monte Carlo. Op het gravel was hij met 6-4, 6-3 te sterk voor Marin Cilic uit Kroatië. In beide sets had de Zwitserse nummer drie van de wereld aan een enkele break genoeg. Na iets meer dan zeventig minuten had Federer de als vijftiende geplaatste Kroaat naar huis gestuurd.

Bij de laatste acht treft Federer Jürgen Melzer of Nicolas Almagro, respectievelijk de nummers zeven en negen van de plaatsingslijst. Melzer was woensdag in drie sets Robin Haase de baas. Federer won het toernooi in Monte Carlo nog nooit. In 2006, 2007 en 2008 stond hij in de finale, maar was Rafael Nadal daarin sterker. Bij zijn laatste deelname in 2009 sneuvelde de Zwitser in de derde ronde.


Federer bij laatste acht Monte Carlo  (Foto: Novum)

Hugh Laurie speelt leraar in oorlogstijd

Hugh Laurie kruipt voor zijn nieuwste film Mr. Pip in de huid van een leraar op het door een burgeroorlog geteisterde eiland Bougainville. De Britse acteur, vooral bekend als Dr. Gregory House uit de naar hem vernoemde ziekenhuisserie, speelt Mr. Watts, de laatste blanke man die op het eiland durft te blijven. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

Het scenario is gebaseerd op het gelijknamige boek van Lloyd Jones, waarin Mr. Watts een school sticht op het onderontwikkelde eiland waar tussen 1989 en 1997 een burgeroorlog heerste. De meeste buitenlanders ontvluchten het land, maar hij blijft zijn leerlingen trouw. Hij leest de kinderen dagelijks voor uit Great Expectations van Charles Dickens, over Engelse arbeiderskinderen tijdens de industriële revolutie. Zo kunnen de kinderen hun eigen harde levens in een ander perspectief zien, en krijgen ze een steeds hechtere band met Mr. Watts. Althans, dat is de bedoeling, maar het loopt toch even anders dan hij had gepland.

Andrew Adamson, bekend van Shrek en Shrek 2 en de eerste twee Narnia-films, gaat Mr. Pip regisseren. De opnames vinden plaats in Nieuw-Zeeland. Het is nog niet bekend wanneer de film in productie moet gaan, laat staan wanneer deze in première gaat.


Hugh Laurie (Foto: Novum)

Strafpunt rijbewijs vaak niet geregistreerd

Strafpunten van automobilisten met een puntenrijbewijs worden vaak niet geregistreerd. Dat blijkt uit cijfers van het Openbaar Ministerie.

Sinds de invoer van het puntenrijbewijs voor beginnende bestuurders in 2002 werd twee derde van het aantal uitgedeelde punten niet geregistreerd. Volgens een woordvoerder van het landelijk parket vergeten agenten die een proces-verbaal schrijven vaak te vermelden dat er een strafpunt op het rijbewijs moet komen. Ook gebeurt het soms dat iemand die zich voor de rechter heeft verantwoord geen punt krijgt, omdat het niet via het centrale systeem wordt gemeld.

Soms kan een strafpunt achteraf alsnog worden uitgedeeld als een beginnend automobilist voor de tweede keer staande wordt gehouden. "Dan controleren we of deze persoon niet al eerder een strafpunt heeft gekregen, maar nooit is geregistreerd."

Een rijbewijs wordt ingevorderd wanneer een bestuurder drie strafpunten heeft. Sinds de invoering van het systeem gebeurde dat honderd keer.

Volgens de zegsman blijft het voor de meeste automobilisten die de fout ingaan bij één strafpunt. "Ze krijgen een forse boete en een brief met de waarschuwing voor het kwijtraken van het rijbewijs. Dat heeft een afschrikkend effect."


Strafpunt rijbewijs vaak niet geregistreerd (Foto: Novum)

Quick Step met twee Nederlanders in Gold Race

QuickStep verschijnt zondag met twee Nederlanders aan de start van de Amstel Gold Race. Voor de Belgische wielerformatie doen Marc de Maar en Addy Engels mee aan de Nederlandse wielerklassieker.

Naast de twee Nederlanders bestaat de ploeg uit de Italianen Dario Cataldo, Davide Malacarne en Francesco Reda, de Belg Dries Devenyns en de Fransen Sylvain Chavanel en Jérôme Pineau. "Devenyns en Pineau hebben in het verleden bewezen dat deze wedstrijd hun ligt", benadrukt ploegleider Davide Bramati.

Chavanel viel vorige week in de kasseienklassieker Parijs-Roubaix, maar kan toch starten. "Sylvain heeft de hele week hard gewerkt. We weten echter niet of hij zondag volledig is hersteld en een goed figuur kan slaan in de race", besluit Bramati.

Resident Evil: Mercenaries ook voor iOS

Resident Evil: Mercenaries is sinds donderdag beschikbaar voor iPhone 3GS en iPod Touch 3. Het spel was niet eerder aangekondigd voor een release op iOS-apparaten, maar zou alleen op Nintendo 3DS verschijnen en als extraatje in onder andere Resident Evil 5. Net als de 3DS-versie kan er op iPhone online met en tegen elkaar gespeeld worden. Game-uitgever Capcom biedt het spel op dit moment voor 2,39 euro aan.

Resident Evil: Mercenaries en Resident Evil: Mercenaries 3D plaatst spelers in de schoenen van bekende personages uit de serie, waaronder Chris Redfield, Jill Valentine en Albert Wesker. Via draadloze verbindingen kan er gespeeld worden met en tegen andere gamers waarbij zoveel mogelijk zombies neergeschoten moeten worden.

Met Mercenaries brengt Capcom zijn derde Resident Evil-game naar de iOS-apparaten. Resident Evil: Degeneration werd in 2009 uitgegeven, gevolgd door Resident Evil 4: Mobile Edition in december vorig jaar.

Naast de horrorserie heeft de uitgever meerdere populaire games, waaronder het puzzelavontuur Phoenix Wright en de actiegame Devil May Cry, naar de apparaten van Apple gebracht. Het grootste commerciële succes van Capcom is The Smurf's Village. Dit is een gratis game waarvoor spelers tegen betaling game-geld of virtuele objecten kunnen kopen voor in hun eigen Smurfendorp dat ze zelf moeten opbouwen en onderhouden.


Nieuw contract voor Ajacied ÷zbiliz

Aras Özbiliz heeft donderdag zijn contract bij Ajax verlengd tot medio 2014. Dat meldt de Amsterdamse club op zijn website. De 21-jarige aanvaller van Turks-Armeense afkomst, die een aflopende verbintenis had, is dit seizoen doorgebroken in het eerste elftal.

Özbiliz debuteerde op 28 november 2010 in de competitiewedstrijd tussen VVV-Venlo en Ajax, die de Amsterdammers met 2-0 wonnen. Dat was nog onder de inmiddels vertrokken trainer Martin Jol.

Zijn opvolger Frank de Boer maakt geregeld gebruik van de buitenspeler. Özbiliz speelde tot dusver twaalf competitieduels en maakte daarin een treffer. Naar verluidt is Ajax ook in onderhandeling met Lorenzo Ebecilio en Vurnon Anita over het verlengen van hun contracten.

Medeaanklagers dringen aan op veroordeling Demjanjuk

De Nederlandse advocaat Manuel Bloch heeft donderdag als medeaanklager in het proces tegen de van oorlogsmisdaden verdachte John Demjanjuk de rechtbank in München gevraagd hem de maximale celstraf van vijftien jaar te geven.

Bloch zei in de rechtbank dat 'het bewijs tegen Demjanjuk overvloedig is' en 'in elkaar past als de stukjes van een puzzel'.

Bloch is een van de veertig nabestaanden of overlevenden van de Holocaust die zich in het proces tegen Demjanjuk hebben gemeld als medeaanklager.

Demjanjuk wordt ervan verdacht medeplichtig te zijn aan de moord op meer dan 28.000 mensen, een beschuldiging die hij zelf ontkent. Een vonnis in de zaak wordt in mei verwacht.

King of the Hill in Mortal Kombat

Warner Bros. Interactive Entertainment en NetherRealm Studios geven ons een kijkje in de online modus 'King of The Hill' in het spel Mortal Kombat. Je kunt niet alleen vechten, maar ook kijken en reageren hoe spelers het er van af brengen. In onderstaande video zie je de details over deze modus.

Je kunt als kijker naar een wedstrijd je mening geven door je avatar een tomaat te laten gooien of juist te laten juichen. Na de wedstrijd ontvangt de speler respectpunten, als je constant vuurballen aan het spammen bent zul je daar waarschijnlijk minder punten voor krijgen dan als je mooie en vooral brute combo's maakt.

Mortal Kombat komt 21 april uit voor Xbox 360 en PlayStation 3.

Onrust in PVV over onverdoofd slachten

In de fractie van de PVV is onrust ontstaan over het voorstel van de PvdD om het onverdoofd slachten van dieren te verbieden.  Het feit dat vooral de Joodse gemeenschap de dupe van het voorstel zal worden, lijkt een wig te drijven tussen de dierenvrienden enerzijds en de ‘vrienden van Israël’ anderzijds.

Als de initiatiefwet van Marianne Thieme wordt aangenomen dan zal dat betekenen dat joden hun dieren niet meer op een traditionele manier mogen slachten. Ook zij zullen hun dieren dan eerst moeten verdoven en dat strookt niet met hun religieuze voorschriften. Voor moslims heeft de wet minder impact, in de meeste islamitische abattoirs worden dieren al van tevoren verdoofd, alvorens ze geslacht worden.

De kwestie wordt hoog opgenomen. Een PVV’er die zegt zijn poot stijf te houden, maakt een vergelijking met de Tweede Wereldoorlog. "De eerste anti-joodse maatregel die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland werd ingevoerd, was een verbod voor joden om hun vee ritueel te slachten. Zo’n voorstel kan ik dus echt niet steunen", is zijn commentaar. Dion Graus, Kamerlid voor de PVV, zegt echter: "De vriendschap met de joodse gemeenschap is ons veel waard en de vrijheid van geloof vinden wij belangrijk. Maar die vrijheid mag niet leiden tot onderdrukking van de vrouw of de mishandeling van dieren. Daarom wil de PVV een totaalverbod op ritueel slachten en een verbod op de import van ritueel geslachte dieren." Het fractiestandpunt wordt dus niet breed gedragen.

Ook staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker spreekt van een lastig vraagstuk. "Dat er sprake is van substantieel lijden, staat voor mij wel vast. Het gaat om vele dieren per jaar. Maar hoe weeg je een geworteld principe als dierenwelzijn tegen een even geworteld grondrecht als godsdienstvrijheid?"

Mickey Rourke vindt zijn films bagger

Bad boy Mickey Rourke speelt niet al zijn rollen met evenveel overgave. De thriller 13 waarin hij speelt naast rapper 50 Cent omschrijft Rourke als 'bagger'. Over de film Passion Play met Megan Fox is hij ook al niet te spreken. "Die film is ruk", zegt hij tegen het Amerikaanse tijdschrift New York Magazine.

De thriller 13 gaat over een groep die een sadistisch gokspel heeft ontwikkeld, gebaseerd op Russisch roulette. Rourke heeft echter geen hoge pet op van deze film, die hij eigenlijk maar om één reden heeft gemaakt. "Voor het geld", zegt hij simpelweg. Volgens de acteur zitten er talloze slechte films in iedere filmcarrière, en vormt hij zeker geen uitzondering. 

De 58-jarige Rourke is ook niet te spreken over zijn film Passion Play met Fox en Bill Murray. "Nog zo'n verschrikkelijke film." Rourke zei eerder dat Fox een van de beste actrices aller tijden is. Ook daar komt hij nu op terug, door eraan toe te voegen 'met wie ik gewerkt heb'.

Rourke is wel enthousiast over de nog titelloze film waarin hij de homoseksuele rugbyspeler Gareth Thomas gaat spelen. "Dat wordt een fantastische film." Er is nog niet veel over bekend, maar de opnames beginnen volgens de acteur in februari. Rourke studeert op het Welsh accent van Thomas.

13, een remake van de thriller Tzameti, is vanaf 23 juni te zien in de bioscopen. Voor Passion Play is nog geen releasedatum bekendgemaakt.


Mickey Rourke vindt zijn films ruk (Foto: Novum)

[NBA] Bryant beboet voor homofobe uitroep

Basketballer Kobe Bryant is door de NBA beboet nadat hij een scheidsrechter uitgescholden heeft voor 'faggot', mietje. De speler van Los Angeles Lakers moet honderdduizend dollar, ongeveer zeventigduizend euro, betalen. Bryant deed de uitspraak dinsdag nadat scheidsrechter Bennie Adams hem een technische fout had gegeven in de wedstrijd tegen San Antonio Spurs.

Bryant verontschuldigt zich inmiddels voor zijn uitbarsting. "Wat ik zei moet niet letterlijk genomen worden. Het gebeurde in het heetst van de strijd en was niet bedoeld om iemand te beledigen. Mijn woorden reflecteren niet wat ik van de homogemeenschap vind."

NBA-bestuurder David Stern noemde de woordkeuze van Bryant echter 'aanstootgevend en niet goed te praten'. "Hoewel ik weet dat basketbal een emotioneel spelletje is, kunnen we een dergelijke smakeloze term nooit tolereren." Sterns woorden en de boete werden toegejuicht door homo-organisaties. Ze willen echter een uitgebreidere verontschuldiging van Bryant.


Boete voor Kobe Bryant (Foto: Novum)

's Werelds grootste Pac-Man-game onthuld

De arcadeklassieker Pac-Man is omgezet in een gratis webgame en is daarmee de grootste Pac-Man-game ooit. Namco Bandai, Microsoft en webstudio Soap Creative hebben een spel gemaakt waaraan gebruikers hun eigen doolhoven kunnen toevoegen. Op dit moment zijn er al meer dan duizend doolhoven aan elkaar gekoppeld.

The World's Biggest Pac-Man maakt gebruik van de nieuwe internetstandaard HTML5. Deze technologie maakt het mogelijk om websites uiterst interactief te maken. Naast de mogelijkheid eigen levels te maken en het spel te spelen, biedt The World's Biggest Pac-Man de optie om topscores bij te houden en via Facebook te communiceren.

HTML5 wordt door verschillende game-uitgevers als de nieuwe standaard voor webgames gezien. Disney heeft recentelijk de HTML5-gamestudio Rocket Pack gekocht en het Nederlandse gamebedrijf Spil Games schreef in oktober nog een wedstrijd uit waarbij game-ontwikkelaars binnen 48 uur een spel moesten ontwikkelen met HTML5. De internetstandaard maakt sites niet alleen interactiever, maar zou het gebruik van websites op diverse apparaten, waaronder pc's en mobiele telefoons, gemakkelijker moeten maken.


Goede chef net zo belangrijk als salaris

Het hebben van een goede leidinggevende is voor 97 procent van de werknemers in ons land net zo belangrijk als het salaris. Bovendien vindt 71 procent van de ondervraagden het belangrijk om zelf werktijden te kunnen bepalen. Dat blijkt uit het TNO-onderzoek 'Arbeidsvoorwaarden in goede aarde', dat deze week wordt gepubliceerd.

Voor dit onderzoek werd aan 22.000 werknemers gevraagd naar hun wensen wat betreft arbeidsvoorwaarden. Scholingsmogelijkheden worden door 89 procent als belangrijk bestempeld, terwijl interessant werk eruit schiet met 97 procent. Werkgevers doen er dus goed aan om ook naar de zachte arbeidsvoorwaarden te kijken, stelt Paulien Bongers, Innovatiedirecteur Arbeid bij TNO. Werkinhoud en goede leidinggevenden zijn namelijk net als de harde arbeidsvoorwaarden zoals salaris en werkzekerheid voor werknemers belangrijk.

Volgens Bongers liggen ook arbeidsvoorwaarden die flexibel werk mogelijk maken goed. Deeltijdwerken wordt door 68 procent belangrijk gevonden. Zelf werktijden bepalen is voor 71 procent doorslaggevend. Werkgevers doen er dus ook goed aan om het werk interessant te maken en te houden en leer- en groeimogelijkheden te bieden. Worden deze wensen niet vervuld dan kan dat ten koste gaan van de motivatie en gezondheid van de werknemer. 

Persoonlijk maatwerk kan voorkomen dat werknemers ontevreden het bedrijf verlaten, waarschuwt Bongers. Dat kan gebeuren bij medewerkers die onvoldoende kansen krijgen om te groeien en zich te ontwikkelen terwijl ze dat juist heel belangrijk vinden. Collega's die onvoldoende tegemoetgekomen worden in flexibel werk maken de meeste kans op burn-outklachten. Maatwerk ten aanzien van de persoonlijke ontwikkeling leidt tot betere prestaties van de gehele organisatie. Rekening houden met flexibel werken leidt bovendien tot een lager ziekteverzuim.

Uit het onderzoek blijkt dat vooral werknemers in het onderwijs hun gewenste arbeidsvoorwaarden het beste in vervulling zien gaan, op het salaris na. Daarentegen blijft de industrie het vaakst achter in het waarmaken van wensen. Opvallend is bovendien dat laagopgeleiden hun wensen op het gebied van interessant werk, leermogelijkheden en werkzekerheid het meest vervuld zien worden in de overheidssector. Jongeren zijn weer beter af in het grootbedrijf.

Cruijff vindt competitie belangrijkste voor BarÁa

Johan Cruijff denkt dat Barcelona zich het beste kan richten op de Spaanse competite. De Catalanen verdedigen zaterdag in Bernabeu een voorsprong van acht punten in het competitieduel met aartsrivaal Real Madrid. "Het meest belangrijke is altijd de competitie", benadrukt Cruijff.

"De competitie duurt lang. Het is geen kwestie van geluk, maar je moet heel het seizoen goed spelen", vervolgt de voormalige topvoetballer. "In de Champions League kun je opeens te maken hebben met blessures, een beetje geluk of ongeluk. Er kan van alles gebeuren."

Cruijff verwacht niet dat Barça opnieuw een ruime overwinning gaat boeken. Eerder dit seizoen werd het in Camp Nou 5-0 voor de Catalanen. De voormalige oefenmeester van Barcelona denkt echter dat Real-coach Jose Mourinho iets in petto heeft. "We gaan zien of hij iets anders heeft gezien en iets anders gaat doen."

Vier dagen na het competitieduel in Madrid spelen Barcelona en Real in de finale van de Copa del Rey. Ten slotte strijden de twee Spaanse teams in de weken daarna voor een plaats in de finale van de Champions League.

Mourinho richt zich vooral op de beker en de Champions League, is de verwachting van Cruijff. "Hij heeft problemen in de competitie, omdat Barcelona een grote voorsprong heeft. Maar Mourinho heeft nog twee andere opties en daar zal hij voor gaan, omdat hij dit seizoen nog een prijs wil winnen."

Japanse keizer naar rampgebied

De Japanse keizer Akihito en zijn vrouw Michiko hebben donderdag een bezoek gebracht aan het gebied dat 11 maart getroffen werd door een aardbeving en een daaropvolgende tsunami. Het keizerlijke paar ging langs bij twee opvangcentra in de stad Asahi, bijna negentig kilometer ten oosten van Tokio.

De keizer knielde op een mat en sprak zachtjes met mensen die gevlucht zijn uit het rampgebied. Zij bogen diep en sommigen hadden tranen in de ogen. In Asahi verloren dertien mensen het leven bij het natuurgeweld. Ongeveer drieduizend huizen werden verwoest.

De keizer en de keizerin zijn van plan meer bezoeken te brengen aan de gebieden die getroffen zijn door de tsunami.


Japanse keizer naar rampgebied (Foto: Novum)

Meer arrestaties na bomaanslag Minsk

Wit-Rusland heeft donderdag nog twee personen aangehouden in verband met de aanslag op een metrostation in de hoofdstad Minsk. Onder tegenstanders van de autoritaire Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko neemt de vrees toe dat hij de aanslag gebruikt om zijn machtspositie verder te consolideren.

Door de twee arrestaties van donderdag komt het totale aantal verdachten op vijf. Woensdag werden drie verdachten gearresteerd, onder wie een jongeman die ervan wordt verdacht de bom op het station te hebben geplaatst. De aanslag kostte twaalf mensen het leven. Meer dan tweehonderd personen raakten gewond.

Volgens openbaar aanklager Andrej Sjved zijn alle vijf verdachten Wit-Russische burgers die niet eerder veroordeeld zijn. Loekasjenko zei woensdag dat de aanslag mogelijk het werk was van dissidenten. Hij heeft de openbaar aanklager gevraagd dissidenten op te pakken en te ondervragen. Sjved bevestigde de arrestaties en de verhoren, maar wilde niet in detail treden.

De oppositie vreest dat ook het internet, een van de laatste plekken waar Wit-Russen vrijelijk hun mening kunnen geven, te maken gaat krijgen met ernstige beperkingen. Aanklager Grigori Vasilevitsj zei woensdagavond dat het 'nodig is om orde te scheppen' bij bepaalde websites die schreven over de aanslag.

Een oppositielid zei een waarschuwing te hebben gekregen voor het 'in diskrediet brengen' van het land. "We vrezen dat onze website wordt gesloten, omdat het internet de enige alternatieve en onafhankelijke bron van informatie is en de autoriteiten zijn hier bang voor."

Trainer Groenendijk jaar langer bij FC Den Bosch

Alfons Groenendijk en FC Den Bosch gaan een jaar langer met elkaar door. Het aflopende contract van de trainer is met een seizoen verlengd, waardoor Groenendijk tot medio 2012 bij de Jupiler Leagueclub blijft. Dat meldt Den Bosch op zijn website. De 47-jarige trainer is bezig aan zijn eerste seizoen bij de Brabantse club.

Groenendijk staat met zijn elftal op de elfde positie, maar Den Bosch heeft nog kans om zich te plaatsen voor de play-offs. "Zowel de club als de trainer heeft een uitstekend gevoel bij elkaar. Fons past met zijn kwaliteiten prima bij de voetbalfilosofie van FC Den Bosch", laat manager voetbalzaken Fred van der Hoorn weten.

Ook Groenendijk is tevreden met zijn contractverlenging. "Ik heb het uitstekend naar mijn zin bij deze club. Ik werk met een enthousiaste, talentvolle spelersgroep en zie veel perspectief in de toekomstplannen van FC Den Bosch."

Bioscoop-releases week 15

Releases

Alle Tijd

 • Regisseur: Job Gosschalk.
 • Hoofdcast: Karina Smulders, Teun Luijkx, Paul de Leeuw en Christopher Parren.
 • Genre: Drama.
 • Plot: Maarten en Holly zijn broer en zus die de geheimen van de liefde nog niet onder de knie hebben. De twee raken steeds meer van elkaar verwijderd terwijl ze beiden met zichzelf in de knoop liggen. Als het noodlot toeslaat staan de twee voor een keuze.

Heksje Lilly: De Reis Naar Mandolan

 • Regisseur: Harald Sicheritz.
 • Hoofdcast: Pilar Bardem, Cosma Shiva Hagen, Tanay Chheda en Anja Kling.
 • Genre: Komedie, Familiefilm, Fantasy en Mystery.
 • Plot: Heksje Lilly krijgt een bijzondere brief uit Mandolan, een exotisch land met woestijnen, olifanten en vreemde muziek. Lilly wordt gevraagd te helpen omdat de de Koninklijke troon is betoverd. Lilly wil graag helpen en in Mandolan maakt ze kennis met Musa, Guliman en een heleboel andere bijzondere mensen.

Paul

 • Regisseur: Greg Mottola.
 • Hoofdcast: Mia Stallard, Simon Pegg, Nick Frost en Jeremy Owen.
 • Genre: Avontuur, Komedie en Sci-Fi.
 • Plot: Twee nerds rijden door Amerika op zoek naar bekend UFO gebied. Daar komen ze de alien Paul tegen. Deze alien hangt al zestig jaar rond en de twee nerds besluiten om Paul mee te nemen op een roadtrip.

Red Riding Hood

 • Regisseur: Catherine Hardwicke.
 • Hoofdcast: Amanda Seyfried, Gary Oldman, Billy Burke en Shiloh Fernandez.
 • Genre: Fantasy, Horror, Mystery en Thriller.
 • Plot: Deze film is losjes gebaseerd op het bekende sprookje van Roodkapje. Valerie, het meisje met de rode kap, is verliefd op Peter maar haar ouders willen dat ze trouwt met Henry. Dan horen ze dat Valerie's oudere zus is gedood door een weerwolf. Valerie krijgt het vermoeden dat ze de weerwolf kent.

Scream 4

 • Regisseur: Wes Craven.
 • Hoofdcast: David Arquette, Neve Campbell, Courteney Cox en Emma Roberts.
 • Genre: Horror, Mystery en Thriller.
 • Plot: De Ghostface Killer is weer terug! Sidney Prescott durft na velen jaren eindelijk weer terug te keren naar haar geboortestad. Ze ontmoet vele oude bekenden waaronder de gemaskerde moordenaar.

Somewhere

 • Regisseur: Sofia Coppola.
 • Hoofdcast: Benicio Del Toro, Michelle Monaghan, Elle Fanning en Stephen Dorff.
 • Genre: Komedie en Drama.
 • Plot: Een aan lager wal geraakte acteur, wordt gedwongen over zijn leven na te denken als zijn dochter uit een mislukt huwelijk opeens op de stoep staat.

Voor een compleet overzicht van films die op dit moment in de bioscoop draaien, zie nu in de bioscoop bovenaan elke pagina op FOK!film.

Weer gewonde bloedbad Alphen uit ziekenhuis

Opnieuw is een gewonde van de schietpartij in Alphen aan den Rijn ontslagen uit het ziekenhuis. Er liggen nu nog vijf personen in ziekenhuizen, een van hen verkeert in instabiele toestand. Dat laat de gemeente Alphen aan den Rijn donderdag weten.

Dinsdagmiddag werden ook al twee slachtoffers van de schietpartij uit het ziekenhuis ontslagen. Bij de schietpartij kwamen zaterdag inclusief de dader zeven mensen om en vielen zeventien gewonden.

Het Hofnarretje heeft nieuwe directeur

Henk Lustig is de nieuwe directeur van Het Hofnarretje in Amsterdam. Hij moet het slechte imago van het kinderdagverblijf op zien te poetsen. Lustig gaat zo snel mogelijk aan de slag, meldt AT5 donderdag.

Het personeel en de oudercommissie zijn nauw betrokken geweest bij de werving en selectie van een nieuwe directeur. Lustig neemt de dagelijkse leiding over van Hannie Mooijman die sinds december tijdelijk het roer in handen had nadat Albert Drent zich per direct terugtrok als directeur.

Het Hofnarretje is een van de kinderdagverblijven waar Robert Mikelsons, hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, tientallen kinderen misbruikte. Toen de zaak naar buiten kwam, stapte Drent op omdat hij forse kritiek kreeg op zijn beleid. Er zou te weinig controle zijn geweest waardoor Mikelsons ongestoord zijn gang kon gaan.

Kruys onderzoekt kunstgras Volendam

Trainer Gert Kruys wil weten of het eigen kunstgras de schuldige kan zijn van de vele blessures in zijn selectie. "Wij kampen met erg veel knieblessures. De spelers vinden het een mooi veld, maar ik wil de boel graag met de medische staf een keer op een rijtje zetten", aldus de trainer tegenover RTV Noord-Holland.

De trainer van Volendam mist voor het duel van vrijdagavond in Deventer tegen Go Ahead Eagles Marijn Sterk met een knieblessure. Daarnaast zijn Dominique van Dijk en Michiel Kramer ook niet fit. Met name in de verdediging kent Volendam op het moment veel problemen. Zo wordt Barry Opbdam node gemist.

Naast alle blessures heeft de oefenmeester ook te maken met een disciplinaire straf die hij gaf aan Charles Dissels. Gert Kruys weet nog niet hoe lang hij hem buiten de selectie houdt: "Hij heeft zich niet aan de afspraken gehouden, daarom heb ik hem disciplinair gestraft. De bal ligt nu bij hem", aldus Kruys.

Staking onderwijsbezuinigingen van de baan

De staking tegen de bezuinigingen op passend onderwijs die op 19 mei gepland stond, gaat niet door. Dat hebben de onderwijsbonden besloten naar aanleiding van het uitstellen van de bezuinigingen door minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt (CDA).

Van Bijsterveldt kondigde woensdag aan dat de bezuinigingen op het zogeheten passend onderwijs een jaar zijn uitgesteld. De bezuinigingen op onderwijs voor kwetsbare kinderen moeten structureel 300 miljoen euro opleveren. Volgens Van Bijsterveldt gaan de bezuinigingen gewoon door, maar nu pas een jaar later. Ook gaan de maatregelen geleidelijker in.

De onderwijsvakbonden kondigden de staking in de Jaarbeurs in Utrecht juist deze week aan, omdat voor hen de maat vol was. De staking is nu van de baan omdat Van Bijsterveldt volgens de bonden inziet dat ze meer tijd moet nemen om een nieuw stelsel voor passend onderwijs voor zorgleerlingen op te zetten.

De bonden, waaronder onderwijsbond AOb en CNV Onderwijs, blijven streven naar maximaal behoud van arbeidsplaatsen. Ze sluiten nieuwe acties niet uit als het niet lukt het aantal ontslagen te minimaliseren.

GroenLinks wil kernenergievrije gemeenten

GroenLinks wil Amsterdam en Rotterdam volledig kernenergievrij maken. De gemeenten moeten alleen nog maar energie afnemen van leveranciers die geen kernstroom leveren. Daartoe dienen de fracties van GroenLinks in de twee steden een voorstel in.

Ook in andere gemeenten zal GroenLinks, soms samen met de PvdA of lokale partijen, een plan indienen dat de gemeente verplicht om geen gebruik meer te maken van kernenergie. Daarnaast moeten gemeenten verklaren niet mee te zullen werken aan de opslag van kernafval op hun grondgebied of aan de bouw van een nieuwe kerncentrale. Zo wordt Nederland 'gemeente voor gemeente' kernenergievrij gemaakt, hopen de initiatiefnemers.

"Het gebruik van kernenergie is de doodsteek voor een doorbraak van wind- en zonnestroom", stelt het Amsterdamse GroenLinks-raadlid Tamira Combrink. "Dat is zonde, want schone energie levert banen op en maakt ons minder afhankelijk van instabiele regio's voor de import van olie en uranium."

"De veiligheidsrisico's van kerncentrales zijn onaanvaardbaar groot", vult het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte aan. Hij vreest dat het kabinet besluit om op de Maasvlakte een nieuwe kerncentrale te bouwen. "Als er met een kerncentrale op de Maasvlakte wat mis zou gaan, dan zet je meer dan een miljoen mensenlevens op het spel."

De discussie over kernenergie is weer opgelaaid na de crisis met de Fukushima kerncentrale in Japan. Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) blijft bij zijn standpunt dat er een nieuwe kerncentrale in Nederland moet komen. De meest voor de hand liggende locatie is Borssele, waar al een centrale staat.

Eerste productievideo van The Hobbit

Peter Jackson en zijn team zijn in Nieuw-Zeeland in volle vaart bezig met de tweedelige prequel voor de The Lord of the Rings filmserie: The Hobbit. Gebaseerd op het boek The Hobbit, or There and Back Again vertellen de films het verhaal van Bilbo Baggins, oom van LOTR-hoofdfiguur Frodo, die een reis maakte naar een berg om een draak van een grote schat te beroven.

Het productieteam heeft vandaag via YouTube de eerste productievideo gereleased, met daarin een blik op een aantal sets, de acteurs en de voorbereidingen op het filmen van de eerste scènes. De video duurt tien minuten en wordt gepresenteerd door Jackson zelf.

De films moeten in 2012 en 2013 in de bioscoop verschijnen.

 

China remt kogeltreinen af

China haalt de vaart uit zijn hogesnelheidstreinen. Op de snelste routes wordt vanaf 1 juli nog maximaal 300 in plaats van 350 kilometer per uur gereden, zegt minister van Spoorwegen Sheng Guangzu in het Volksdagblad. "Dit zal meer veiligheid bieden. Tegelijkertijd maakt het meer variatie in de prijzen van kaartjes mogelijk op grond van marktbeginselen."

De aankondiging volgt op kritiek dat het Chinese hogesnelheidsnet te duur en te onveilig is. Of de plannen voor uitbreiding van het net worden teruggedraaid liet Sheng in het midden. Sheng werd in februari aangesteld nadat zijn voorganger Liu Zhijun was ontslagen na een onderzoek naar corruptie.

Hogesnelheidstreinen vormden een speerpunt van het Chinese industriebeleid, waarmee de communistische leiders het land willen omvormen van een goedkope producent naar een maker van technologie. De regering gaf echter een ommekeer in het beleid aan toen staatsmedia de kogeltreinen 'ongelooflijk riskant' begonnen te noemen en een politiek prestigeproject, waar weinig vraag naar was vanuit de markt.

Chinese ingenieurs hebben gezegd dat de topsnelheid van het systeem te hoog is, terwijl andere experts de prijs veel te hoog vinden voor een land waar miljoenen mensen nog in armoede leven.

China heeft het grootste spoornet ter wereld, met 91.000 kilometer spoor en 3,2 miljoen medewerkers. Maar veel treinen zitten tjokvol passagiers of vracht en critici zeggen dat het geld voor de hogesnelheidslijnen beter kan worden besteed aan uitbreiding van de goedkopere, langzame routes.


China remt kogeltreinen af (Foto: Novum)

George Clooney maakt film over recessie

George Clooney gaat een film produceren over de huidige economische recessie. Het scenario is gebaseerd op het stuk The $700 Billion Man uit de New York Post uit 2009 over hoe de Amerikaanse overheid miljarden uitgaf om de banken overeind te houden. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety.

Na het instorten van de financiële markt in 2008 bedacht econoom Neel Kashkari een plan om te zorgen dat de Amerikaanse banken er niet aan onderdoor zouden gaan. Het plan betekende in feite dat de Amerikaanse belastingbetaler zevenhonderd miljard dollar mocht ophoesten om de banken, volgens velen juist de aanstichters van de recessie, uit de brand te helpen.

Kashkari stond onder enorme persoonlijke en professionele druk. Hij zag zijn gezin nooit en werd van alle kanten aangevallen door pers en politiek. Uiteindelijk besloot hij ontslag te nemen en zich terug te trekken in een afgelegen boshut in het noorden van Californië.

Over de cast is nog niets bekend. Het lijkt erop dat Clooney niet in de film gaat acteren. Zach Helm, bekend van Stranger Than Fiction en Mr. Magorium's Wonder Emporium, gaat het scenario schrijven. Wanneer de film uitkomt, is ook nog niet bekend.

De 49-jarige Clooney legt momenteel de laatste hand aan The Ides of March, waarin hij een sluwe presidentskandidaat speelt. Dit politieke drama, waarvan hij zelf de regisseur is, verschijnt volgend jaar in de bioscopen.


George Clooney (Foto: Novum)

19-jarige meisjes drijven Berlusconi in nauw

Chiara Danese en Ambra Battilana (foto), twee 19-jarige Italiaanse vrouwen, hebben meer details over de bunga bunga-feestjes van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi naar buiten gebracht.

Het tweetal vertelt hoe Berlusconi tijdens het diner opeens een Priapusbeeldje (de Griekse vruchtbaarheidsgod met een enorme penis) tevoorschijn haalde, en het rond liet gaan onder de dames. Wat de dames met het beeldje moesten doen was zo vulgair, dat zowel Chiara als Ambra weigerden deel te nemen aan het spelletje.

Geen 'chic diner'
Chiara zei te willen getuigen omdat Berlusconi hen had uitgenodigd voor wat een 'chic diner' zou moeten worden, maar in feite 'iets heel anders was'. De meisjes hadden het over een feestje in augustus 2010. Een vriend van Berlusconi, een nieuwslezer, had de twee beloofd dat Berlusconi hen aan een baan als showgirl zou helpen.

Ook zouden een tiental jonge vrouwen later een striptease gedaan hebben voor de toen nog 73-jarige Berlusconi. "Enkele vrouwen lieten toe dat de premier hen op de borsten kuste, en ze streelden zijn intieme delen", zo getuigen de meisjes.
 
'Ongegrond'
De advocaten van de premier noemen de beschuldigingen ongegrond. Volgens het persagentschap Ansa worden de getuigenissen van Danese en Battilana door de openbaar aanklager als belangrijk beschouwd voor het proces tegen Berlusconi.

De rechtszaak tegen de premier, die terechtstaat wegens betaalde seks met een minderjarige prostituee en wegens machtsmisbruik, werd meteen na de opening op 6 april uitgesteld tot 31 mei.


19-jarige meisjes drijven Silvio Berlusconi verder in het nauw (Foto: Novum)

Controle op nepwapens bij countryfestival

Tijdens het Country & Westernfestival dat eind augustus plaatsvindt in het Limburgse Thorn wordt extra streng gecontroleerd op het bezit van nepwapens. Dit meldt de politie.

Aanleiding voor de controle is een klacht die tijdens de editie van vorig jaar werd ingediend. Op het festival geldt een verbod op het dragen van imitatiewapens. De organisatie roept bezoekers op om wapens thuis te laten.

Negentien films strijden om Gouden Palm

Negentien films strijden volgende maand tijdens het 64e Filmfestival van Cannes om de prestigieuze Gouden Palm. Dat heeft festivaldirecteur Thierry Fremaux donderdag bekendgemaakt.

Bekende namen die meedingen naar de felbegeerde prijs, zijn de Spaanse en Deense filmmakers Pedro Almodóvar en Lars von Trier met respectievelijk La Piel Que Habito (The Skin I Live In) en Melancholia. Ook van de nieuwe films van Terrence Malick (The Tree of Life), Paolo Sorrentino (This Must be the Place) en Nicolas Winding Refn (Drive) wordt veel verwacht. Vier vrouwelijke regisseurs dingen mee naar de Gouden Palm, het hoogste aantal ooit. Onder hen is de Australische debutante Julia Leigh met Sleeping Beauty.

Opvallende films die wel vertoond worden, maar die niet strijden om de Gouden Palm, zijn Restless van Gus van Sant en Arirang van Kim Ki-duk. Het festival hoopt extra publiciteit te trekken middels de vertoning van The Beaver van regisseuse Jodie Foster, en Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides.

De jury van het befaamde filmfestival aan de Franse Rivièra staat dit jaar onder leiding van de Amerikaanse acteur Robert de Niro. Eerder was al bekend dat de Italiaanse scriptschrijver en regisseur Bernardo Bertolucci een Ere Gouden Palm krijgt uitgereikt tijdens de opening op 11 mei. De openingsfilm is Midnight in Paris van Woody Allen.

De films die strijden om een Gouden Palm zijn:
Pedro Almodóvar - La Piel Que Habito (The Skin I Live In)
Bertrand Bonello - L'Apollonide (House of Tolerance)
Alain Cavalier - Paterre
Joseph Cedar - Hearat Shulayim (Footnote)
Nuri Bilge Ceylan - Bir Zamanlar Anadolu'da (Once Upon a Time in Anatolia)
Jean-Pierre et Luc Dardenne - Le Gamin au Vélo (Boy with a Bike)
Aki Kaurismäki - Le Havre
Naomi Kawase - Hanezu no Tsuki
Julia Leigh - Sleeping Beauty
Maïwenn le Besco - Polisse
Terrence Malick - The Tree of Life
Radu Mihaileanu - La Source des Femmes (The Source)
Takashi Miike - Ichimei (Harakiri: Death of a Samurai)
Nanni Moretti - Habemus Papam
Lynne Ramsay - We Need to Talk about Kevin
Markus Schleinzer - Michael
Paolo Sorrentino - This Must be the Place
Lars von Trier - Melancholia
Nicolas Winding Refn - Drive

Cannes
Officiële poster 64e Filmfestival van Cannes

Nadal naar kwartfinales Monte Carlo

Rafael Nadal heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van het Masters Series-toernooi van Monte Carlo. De Spanjaard was Richard Gasquet met 6-2 en 6-4 de baas.

In de tweede set leek Nadal eenvoudig op weg naar de overwinning. Gasquet sputterde echter nog wat tegen door zijn eerste breakpoint in de partij gelijk te benutten. De Fransman kwam  terug tot 4-4, maar in de volgende game werd Gasquet gelijk weer gebroken. Nadal serveerde de partij vervolgens uit.

Ugandese politie gebruikt traangas in ziekenhuis

De politie in Uganda heeft donderdag in het stadje Kasangati traangas afgevuurd in een ziekenhuis nadat demonstranten vanuit het gebouw de politie met stenen hadden bekogeld. De demonstranten protesteerden tegen de hoge benzineprijzen in het land.

Een ziekenhuismedewerker in Kasangati zei dat het traangas ook de patiënten in het ziekenhuis bereikte. Moeders haalden hun zieke kinderen uit bed om ze uit de buurt van het gas te krijgen.

Het incident vond plaats nadat de politie oppositieleider Kizza Besigye had omsingeld. Besigye was lopend naar zijn werk gegaan uit protest tegen de hoge benzineprijzen. Ugandese jongeren zouden vervolgens de politie hebben lastiggevallen en leuzen hebben gescandeerd waarin ze verwezen naar de protesten in Tunesië en Egypte.

Volgens de politie renden de jongeren het ziekenhuis in toen agenten ze uiteen probeerde te drijven. Vervolgens gooiden de betogers stenen naar de agenten.

Er braken donderdag in ten minste vier andere steden in Uganda eveneens protesten uit.

Besigye werd maandag samen met enkele andere parlementsleden korte tijd vastgehouden na een soortgelijk protest tegen de hoge benzineprijzen. Volgens de politie ging het om een illegale demonstratie.

Eupen stelt oud-trainer Ost opnieuw aan

Dany Ost is de nieuwe trainer van de Belgische eersteklasser Eupen. Dat maakt de club bekend op zijn website. Voor de voorlaatste in de Jupiler Pro League is het de vierde trainer van het seizoen. Ost, die in september al trainer was van Eupen, wordt tot het eind van het seizoen gehuurd van tweedeklasser Tubeke.

De 51-jarige Ost vertrok in september al na vijf speelronden bij Eupen. Zijn opvolger was Eziolino Capuano, die na negentien dagen al ontslag nam. De Fransman Albert Cartier leek daarna het seizoen af te maken, maar hij werd gisteren ontslagen door de clubleiding.

Ost moet zorgen dat Eupen op het hoogste niveau blijft. In een reeks van vijf wedstrijden moet Charleroi verslagen worden om degradatie te ontlopen. Twee weken geleden won Eupen het eerste duel met 3-2, vorige week was Charleroi met 2-0 de sterkste. Eupen begon met een voorsprong van drie punten aan de reeks.

Zelda-game voor 3DS niet door Nintendo

The Legend of Zelda: The Ocarina of Time 3D voor de 3DS is niet door Nintendo gemaakt. Dat blijkt uit gegevens van de OFLC, het Australische bureau voor leeftijdskeuringen. De N64-klassieker wordt door de gamestudio Grezzo naar Nintendo 3DS overgezet. Grezzo is opgericht door Koichi Ishii die verantwoordelijk was voor onder andere Secret of Mana en Final Fantasy XI.

Het is niet de eerste keer dat Nintendo een gameserie aan een externe studio uitbesteedt. Zo was Hudson Soft verantwoordelijk voor de Mario Party-games waarin Nintendo's mascottes aan een virtueel ganzenbord meededen en was Capcom medeverantwoordelijk voor de Oracle of Time/Seasons dubbel-game op Gameboy Color. In het geval van The Legend of Zelda: The Ocarina of Time 3D zal Grezzo geen eigen inbreng hebben en een replica maken van het origineel met verbeterde grafische eigenschappen.

The Legend of Zelda: Ocarina of Time is volgens critici de beste Zelda-game aller tijden. Het origineel verscheen in december 1998 voor  Nintendo 64, terwijl het in 2003 opnieuw werd uitgegeven voor Gamecube als onderdeel van de The Legend of Zelda: Collector's Edition. De versie voor de Nintendo 3DS moet op 17 juni uitkomen.

Naast dit nieuws hebben we ook nog een aantal nieuwe screenshots voor jullie!

Zelda

Zelda

Zelda

Zelda

Zelda

Narsingh basisspeler bij Heerenveen

Luciano Narsingh kan morgenavond tegen FC Utrecht rekenen op een basisplaats bij sc Heerenveen. De aanvaller maakte vorige week indruk met zijn invalbeurt tegen PSV (2-2). Filip Djuricic en Calvin Jong-a-Pin ontbreken door blessures. Christian Grindheim is geschorst.

Door de basisplaats van Narsingh zal Oussama Assaidi achter de spitsen spelen. Coach Ron Jans is tegen Utrecht naarstig op zoek naar een zege. Zijn ploeg is al zeven wedstrijden zonder overwinning.

Berlusconi ziet goede opvolger in Alfano

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi ziet in minister van Justitie Angelino Alfano een goede opvolger. Dat heeft hij tijdens een etentje met buitenlandse journalisten gezegd.

Berlusconi heeft in december al te kennen gegeven dat hij in 2013 niet meer meedoet aan de parlementsverkiezingen.

De 40-jarige Alfano is het brein achter wetgeving die de lengte van processen in Italië beknot en in feite een einde maakt aan een omkoopzaak tegen Berlusconi. De wetgeving werd woensdag door het lagerhuis met 314 stemmen voor en 296 tegen aangenomen.

Het wetsvoorstel gaat nu naar de senaat, waar Berlusconi's coalitie een meerderheid heeft.


Silvio Berlusconi (Foto: Novum)

Misurata bestookt door troepen Gadhafi

Troepen van de Libische leider Moammar Gadhafi hebben Misurata, de enige stad in het westen van Libië die in handen is van de opstandelingen, donderdag met zwaar geschut bestookt. Volgens een opstandeling zijn daarbij zeker negen doden en twintig gewonden gevallen.

Gadhafi's eenheden bestookten Misurata urenlang met tankgeschut en Grad-raketten. Vooral de haven, de levenslijn voor de bewoners van de belegerde stad, kreeg het zwaar te verduren.

De opstandeling zei dat 'de NAVO niets heeft gedaan om de burgers te beschermen' tijdens de urenlange aanval van de Gadhafi-getrouwen.

Verzet in coalitie tegen hogere btw

Coalitiepartij CDA en gedoogpartij PVV hebben kritiek op de plannen van het kabinet om het lage btw-tarief af te schaffen. De twee partijen willen niet dat boodschappen duurder worden, zodat de belasting voor bedrijven en hoge inkomens omlaag kan.

PVV-leider Geert Wilders wil niet hebben dat het btw-tarief 'voor de gewone man' wordt verhoogd om het toptarief voor de inkomstenbelasting te verlagen, meldt de NOS. Ook het CDA wil niet dat voor 'de boodschappenkar' het hoge btw-tarief van 19 procent gaat gelden, in plaats van het lage tarief van 6 procent. Dat zou bovendien de doodsteek zijn voor alle supermarkten in de grensstreek, zegt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

Weekers maakte donderdag bekend dat hij wil nadenken over geleidelijke verhoging van het lage btw-tarief om zo verlaging van de inkomstenbelasting mogelijk te maken. Deze kabinetsperiode zou al een eerste verhoging van het lage btw-tarief moeten worden doorgevoerd.

Verhoging naar 19 procent levert de schatkist volgens Weekers 9,2 miljard euro op. Met dat geld zou hij de inkomstenbelasting willen verlagen en een aantal kleinere belastingen willen afschaffen, zoals de leidingwaterbelasting en de verpakkingenbelasting.

Het lage btw-tarief geldt voor onder meer eten en drinken, boeken en tijdschriften en de kapper. Het kabinet heeft al eerder besloten dat de btw op concertkaarten van 6 naar 19 procent gaat.

Marine ruimt extreem zware Duitse mijn

De mijnenjager Hr. Ms. Willemstad heeft donderdag een extreem zware Duitse mijn voor de Schotse kust gevonden en tot ontploffing gebracht. Het ging om een zogeheten GN-mijn, een van de meest beruchte uit de Tweede Wereldoorlog. Dat meldt het Ministerie van Defensie. De mijn had een lading van 1100 kilo TNT.

De mijnenjager stuitte donderdag tijdens een internationale oefening op het explosief. Doordat de mijn in een ingang van een baai lag, kon hij niet ter plekke onschadelijk gemaakt worden. De ruim 3 meter lange mijn is met hefbanden van de bodem getild en ruim 1,5 kilometer van de kust tot ontploffing gebracht.

"Een hele bijzondere ontdekking", vertelt de commandant van de mijnenjager, luitenant-ter-zee Paul Bijleveld. "In 1939 legde een Duitse onderzeeboot een mijnenveld van achttien stuks voor de kust van Schotland bij Loche Ewe. Drie daarvan zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog ontploft en van de overige nooit gevonden mijnen is er nu dus één onschadelijk gemaakt."

Woensdag ruimde de marine voor de Schotse kust al een Britse grondmijn. Het ging hier om een explosief van 555 kilo, ook uit de Tweede Wereldoorlog.


Marine ruimt extreem zware Duitse mijn (Foto: Novum)

Tevez vier weken eruit met hamstringblessure

Carlos Tevez is voor vier weken uitgeschakeld met een hamstringblessure. De 27-jarige aanvoerder van Manchester City raakte geblesseerd in het competitieduel met Liverpool en mist onder meer de halve finale van de FA Cup tegen zijn oude club Manchester United. "Het is een groot probleem, maar we kunnen geen risico nemen", vertelt trainer Roberto Mancini.

De Argentijnse aanvaller moest in de met 3-0 verloren wedstrijd tegen Liverpool al na zestien minuten naar de kant. De blessure van Tevez komt Mancini niet goed uit. De aanvaller scoorde sinds zijn komst bij City in 63 competitiewedstrijden 42 doelpunten.

Naast het bekerduel tegen United moet de Argentijn ook een groot deel van het competitieslot missen. De Citizens staan na 32 speelronden op de vierde plaats. De voorsprong op Tottenham Hotspur bedraagt drie punten, maar de Londenaren hebben een wedstrijd minder gespeeld. De laatste speelronde in de Premier League is op 22 mei.


Tevez mist derby van Manchester door blessure (Foto: Novum)

Outland Europese releasedatum

Super Stardust HD- en Dead Nationontwikkelaar Housemarques downloadable game Outland zal 27 april op het PlayStation Network en Xbox Live Arcade verschijnen. Ubisoft heeft dit officieel vrijgegeven.

In de Verenigde Staten zullen ze een dagje eerder al van de game kunnen genieten. Outland lijkt op een 2D Prince of Persia met Ikaruga-elementen. Net als in die laatste game kun je wisselen om of immuun te zijn voor rode energie of voor de blauwe. Dit in een campaign, co-op campaign en ook nog eens co-op challenge rooms.

Klinkt interessant!

Hoe was je weekendwip? (Deel 29)

Langzaam opent Michael zijn ogen. Hij rekt zich uit als een poes op een vensterbank in de zon. Wat lekker! Hij wordt gestreeld. Monique… Nu wordt hij pas goed wakker. Shirley kijkt hem met ondeugende ogen aan. “Zo te zien vind je het lekker,” lacht ze en gegeneerd ziet hij zijn erectie. Die heeft hij elke ochtend, dat komt echt niet door haar. Ze heeft wel een prachtig lijf, zoals ze daar naakt op het bed zit. Maar daar wil hij niet aan toegeven.

Pubers steken brommobiel in brand

Een 36-jarige vrouw uit Den Haag heeft woensdagavond machteloos toegekeken hoe drie pubers haar brommobiel in brand staken. De vrouw zag vanuit haar woning op De Dreef dat de jongens een blauwkleurige vloeistof over de wagen gooiden en hem vervolgens in brand staken. Dat meldt de politie donderdag.

De vrouw schreeuwde nog vanuit het raam naar de jongens, maar deze trokken zich hier niets van aan en gingen ervandoor. Omdat er eerdere brandstichtingen in de omgeving waren geweest, besloot de politie navraag te doen in een nabijgelegen supermarkt. Hier bleek dat er een halfuur eerder een fles spiritus was gekocht door een jongen. De brandstichters zijn jongens tussen de 11 en de 15 jaar.

Bruintjes en Kolder naar Team Groenewold

Het schaatsteam van Renate Groenewold begint steeds meer vorm aan te nemen. De vrouwenploeg heeft Natasja Bruintjes, Marije Joling, Carlijn Achtereekte, Moniek Kleinsman en Lisette van der Geest voor komend seizoen vastgelegd. De van Liga overgekomen Peter Kolder zal samen met Groenewold de ploeg gaan leiden.

Eerder maakte Annouk van der Weijden al de overstap naar het nieuwe team bekend, waardoor er nu zes rijdsters in zitten. "Het zou kunnen dat daar nog rijdsters aan toe worden gevoegd," zei Kolder die weet dat zijn formatie nog geen hoofdsponsor heeft. Onderhandelingen hierover zouden in een vergevorderd stadium zitten.

Japanners redden honden uit evacuatiezone

Etsumi Ogino houdt van honden. Toen ze in de krant een foto zag van een groep honden in een verlaten stad in de buurt van de beschadigde kerncentrale Fukushima Daiichi moest ze aan haar eigen hond denken en besloot ze in actie te komen.

"Mijn hart sloeg over", zegt Ogino, vrijwilligster bij een asiel in de prefectuur Chiba. "Ze leken sprekend op mijn hond. Ik ben meteen begonnen met zoeken", aldus Ogino. Ze nam contact op met de krant die de foto had geplaatst en kwam erachter dat de foto was genomen in Minami Soma, een stad waarvan de bewoners waren geëvacueerd vanwege de stralingsdreiging.

Na nog wat speurwerk wist Ogino het baasje van de honden, een sheltie-fokster uit Minami Soma, te achterhalen. Met haar toestemming en de hulp van vrijwilligers van de Japanse Collie Club trok Ogino zondag naar Minami Soma om de honden te redden. Sommige vrijwilligers hadden stralingspakken bij zich, anderen waren enkel gehuld in een simpel regenjack.

Ze vonden de honden in de buurt van het huis van hun baasje. "Ze stonden op haar te wachten", aldus Tamiko Nakamura, een van de vrijwilligers. Er was droogvoer achtergelaten voor de honden en ze maakten het dan ook redelijk. Het kostte nog wel wat tijd om ze met behulp van lekkernijen de auto's in te lokken. In totaal werden twintig shelties gered.

Nakamura maakt zich zorgen over de honden die ze zondag niet konden redden. "Er zijn honden achtergebleven. Ik maak me zorgen, en wil hen ook redden", aldus Nakamura.


Japanners redden honden uit evacuatiezone (Foto: Novum)

Rummenigge wil steun van Bayern-fans

Voorzitter Karl-Heinz Rummenigge heeft de fans van Bayern München opgeroepen om de rest van het seizoen massaal achter hun ploeg te gaan staan. Zo hoopt de preses dat zijn team alsnog derde kan worden in de Bundesliga en de voorronde van de Champions League veilig kan stellen.

"Nu het sportief niet zo goed gaat, roep ik alle fans op om onze club te steunen. We moeten onze krachten bundelen en een eenheid zijn," zei Rummenigge die afgelopen weekend coach Louis van Gaal op straat zette en voor de rest van het seizoen hem verving door diens assistent Andries Jonker. Volgend jaar is Jupp Heynckes de coach bij Bayern.

Michael mogelijk weg bij Williams

Sam Michael zal mogelijk het veld moeten gaan ruimen bij het Formule 1-team van Williams. De Britse renstal kent een zeer lastige start van het seizoen 2011 en aandeelhouder Toto Wolff wil met eigen ogen zien waar het aan schort. Ook het functioneren van de technisch directeur bij het team neemt hij onder de loep.

"Na een jaar alles aangekeken te hebben heb ik een duidelijk beeld van waar het mis gaat. Er zijn vijf, zes kernaspecten die we moeten adresseren en daarbij gaat het vooral om de menselijke factor. We hebben een overgang van generaties achter de rug en dat functioneert niet, om wat voor reden dan ook. Dan heb ik het over de technische afdeling, waar Sam Michael het van Patrick Head heeft overgenomen," zei Wolff tegen Motorsport-total.

"De nieuwe generatie staat nu enige tijd aan het roer en het werkt niet. Alles is voer voor evaluatie, maar eerst moet het team kijken welke leveranciers fouten maken. Cosworth valt daarbij het minst aan te rekenen. De motor is wel het laatste wat we nu ter discussie moeten stellen."

Race of Champions naar Frankfurt

Frankfurt zal dit jaar de Race of Champions gaan hosten. Op 3 en 4 december zullen de beste coureurs ter wereld het in de Commerzbank-Arena tegen elkaar op gaan nemen om te bepalen wie de beste rijder van 2011 is.

Vorig seizoen werd het evenement in Düsseldorf gehouden. Toen wisten Sebastian Vettel en Michael Schumacher voor Team Duitsland de landenwedstrijd te winnen. Filipe Albuquerque wist zeer verrassend het individuele evenement te winnen door in de halve finale Vettel te kloppen en in de eindstrijd de meervoudig winnaar Sébastien Loeb.

Real-time techdemo voor NGP

Trinigy, een ontwikkelaar van grafische engines, heeft een filmpje online gezet waarin we een techdemo van de Vision Game Engine voor NGP kunnen bekijken. De nieuwe handheld van Sony moet een krachtig apparaat worden met, voor een handheld, ongekende graphics. Bekijk het filmpje hieronder.

Update 13:00
Trinigy heeft helaas besloten om het filmpje te verwijderen van Youtube. Ook op hun eigen site is het niet meer te bekijken. Wel is er meer info over de engine en Trinigy te vinden. Gelukkig is het internet behulpzaam en kun je hieronder nu het filmpje alsnog zien dankzij iemand die het filmpje zelf online heeft gezet. We hebben tevens een extra screenshot vanuit het filmpje voor jullie.

NGP

Origineel bericht

 

Sony Next Generation Portable komt als het goed is nog dit jaar uit in verschillende regio's. Wanneer precies en wat de prijs gaat zijn is nog onbekend. Waarschijnlijk horen we dat de komende E3.

'Ook Galatasaray wil Seedorf verleiden'

Clarence Seedorf is 35 jaar maar nog altijd gewild in voetballand. De middenvelder van AC Milan had al diverse clubs achter zich aan. Galatasaray voegt zich daarbij.

De Turkse club verkeert in grote problemen met een teleurstellende veertiende plek in de competitie. Het vertrek van Frank Rijkaard heeft Galatasaray weinig goeds gedaan. Onder leiding van regisseur Clarence Seedorf moet de club volgend seizoen weer hoge ogen gaan gooien in eigen land.

Volgens Hürriyet ziet de Nederlander een avontuur naar Turkije wel zitten. Galatasaray hoopt dat Seedorf één of twee seizoenen wil komen. Frank de Boer deed dat in 2003 ook, door voor een halfjaar in Turkije neer te strijken.

Turkije is niet de enige optie voor Seedorf. Ook Manchester City en het Braziliaanse Corinthians dingen naar de handtekening van de middenvelder. Met AC Milan heeft Seedorf nog altijd geen akkoord bereikt over een nieuw contract.

Weer tiener gepakt voor dreigtweets

De politie heeft woensdagavond een 18-jarige jongen uit Hellevoetsluis aangehouden nadat hij op Twitter had gedreigd enkele mensen neer te schieten. Ook meldde hij dat hij het politiebureau en een coffeeshop in de Zuid-Hollandse plaats wilde opblazen, meldt de politie.

Agenten konden de jongen na een tip in de buurt van zijn ouderlijk huis aanhouden. Hij zit nog vast. Politie en justitie zeggen de bedreigingen zeer serieus te nemen.

Eerder deze week werd een 17-jarige jongen uit Rotterdam gepakt omdat hij via Twitter dreigde de schietpartij in Alphen aan den Rijn nog eens dunnetjes over te doen. De rechter-commissaris bepaalde dinsdag dat hij nog zeker twee weken vast blijft zitten.

Piraten steeds actiever en gewelddadiger

Er worden wereldwijd steeds meer schepen gekaapt en daarbij wordt door de piraten steeds meer geweld gebruikt. Alleen al in het eerste kwartaal van dit jaar hebben piraten een recordaantal van 142 aanvallen op schepen gedaan. Dit meldt het Internationale Maritieme Bureau (IMB) donderdag.

Volgens de gegevens van het IMB vonden 97 van de aanvallen plaats in de kustwateren van Somalië. In het eerste kwartaal van 2010 waren dat er 35.

Tot dusverre zijn dit jaar 18 schepen gekaapt, waaronder 3 grote tankers, en zijn 344 bemanningsleden in gijzeling genomen. 7 bemanningsleden vonden de dood bij kapingsacties van piraten; 34 raakten gewond.

Het IMB constateert 'een dramatische toename van het geweld' dat piraten inzetten om hun doel te bereiken in weerwil van de internationale zeemacht die patrouilleert om kapingen tegen te gaan.

Evans haakt af voor Gold Race

Cadel Evans zal zondag niet mee gaan doen aan de Amstel Gold Race. De renner uit de BMC-ploeg heeft een blessure aan zijn rechterknie en wil met het oog op de Tour de France geen risico nemen. Mogelijk laat de Australiër ook de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik schieten.

Evans liep eind maart in Zwitserland de knieblessure op en dacht hiervan nu wel hersteld te zijn, maar onderzoek wees anders uit. Daarom laat hij nu uit voorzorg de Amstel Gold Race schieten. Hij last nu een trainingsperiode in en richt zich op de Ronde van Romandië die later deze maand op het programma staat.

Doden bij brand in appartementengebouw in Parijs

Bij een brand in een appartementengebouw in het noorden van Parijs zijn zeker vijf mensen om het leven gekomen en ruim vijftig gewond geraakt. Van de gewonden zijn zes er slecht aan toe. Dit heeft de politie bekendgemaakt.

De brand brak in de nacht van woensdag op donderdag rond 03.00 uur uit in het gebouw in Ménilmontant in het Twintigste Arrondissement. In het gebouw zijn naast woningen ook studio's voor kunstenaars gevestigd. De brand lijkt te zijn begonnen in het trappenhuis. Er werden ruim driehonderd brandweerlieden ingezet om het vuur te bestrijden.

Over de oorzaak is nog niets bekend.

Topman NMa met verlof om Chipshol-zaak

Topman van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) Pieter Kalbfleisch gaat per direct met verlof. De bestuursvoorzitter neemt daarmee de ruimte om zich te richten op de zogenoemde Chipshol-zaak. Dat maakte de NMa donderdag bekend.

Volgens de NMa is het besluit genomen omdat de Rijksrecherche een onderzoek is gestart naar de verklaringen die Kalbfleisch eerder heeft gedaan in de zaak rond bouwgrond op Schiphol. Kalbfleisch wordt ervan beschuldigd de projectontwikkelaar te hebben benadeeld in de tijd dat hij nog rechter was.

De Chipshol-zaak draait om een lap grond die het bedrijf Chipshol van Schiphol had gekocht. Sindsdien zou de projectontwikkelaar stelselmatig zijn tegengewerkt door onder meer Schiphol en de staat. Dat zou zijn gedaan uit vrees dat uitbreiding van Chipshol een eventuele groei van Schiphol zou dwarsbomen.

Kalbfleisch neemt verlof 'voor zo lang het nodig is'. Bestuurslid bij de NMa Henk Don neemt de taken van Kalbfleisch waar.

De NMa respecteert de keuze van Kalbfleisch zich vrij te maken 'om zaken uit het verleden naar behoren te behandelen en de NMa hier niet onnodig mee te belasten'.

Ai Weiwei beticht van belastingontduiking

De Chinese autoriteiten verdenken kunstenaar en dissident Ai Weiwei van belastingontduiking. Hij zou zijn financiële administratie hebben weggemaakt en grote sommen geld aan belasting hebben ontdoken. Dit meldt de krant Wen Wei Po in Hongkong donderdag.

Volgens de krant, die op de hand van de machthebbers in Beijing is, werkt Ai nu mee met de autoriteiten. Vlak na zijn arrestatie, op 3 april, zou hij dat nog hebben geweigerd.

Eerder werd door het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd dat naar Ai een onderzoek loopt op verdenking van economische misdrijven. Ook werd gezegd dat zijn arrestatie niets te maken heeft met mensenrechten of de vrijheid van meningsuiting.

De machthebbers in Beijing bedienen zich vaker van aantijgingen over belastingontduiking of andere economische delicten om activisten het zwijgen op te leggen. Er bestaan grote zorgen om het lot van de 53-jarige Ai. De kunstenaar werd opgepakt toen hij in Beijing een vlucht wilde pakken naar Hongkong. Kort hierna werden zijn woning en studio doorzocht, waarbij documenten, computers en harde schijven in beslag werden genomen. Sinds zijn detentie is niets meer van Ai vernomen.

Ai is de zoon van een van de beroemdste dichters van China. Lang werd gedacht dat hij om die reden gevrijwaard bleef van arrestaties en aanvallen. Voordat Ai het opnam voor sociale activisten en daardoor een mikpunt werd voor de autoriteiten werd hij door de communistische regering behandeld als een cultureel ambassadeur.

Grote bekendheid verwierf Ai met zijn rol bij het ontwerp voor het Vogelneststadion in Beijing, ter gelegenheid van de Olympische Spelen in die stad in 2008. In het Tate Modern in Londen is nog enkele weken een tentoonstelling van Ai te bezichtigen, een verzameling van een miljoen handgemaakte zonnebloempitten van porselein.

Japan toch naar Copa America

De Japanse voetbalbond heeft bekend gemaakt dat het land toch mee wil gaan doen aan de Copa America. Eerder meldde de kampioen van Azië zich nog af vanwege de aardbeving en de daaropvolgende tsunami. Spanje zou de mogelijke vervanger van het land worden.

"We zijn een brief aan het schrijven voor de Zuid-Amerikaanse voetbalbond waarin we aangeven dat we toch meedoen," zei de vice-voorzitter van de Japanse voetbalbond, Kozo Tashima. Zijn land zal in juli in Argentinië de beschikking hebben over in Europa spelende voetballers. Uit Japan zelf zullen vanwege het doorlopen van de J-League nauwelijks spelers komen.

Alonso: "Vettel momenteel te sterk"

Fernando Alonso denkt niet dat Ferrari voorlopig in staat zal zijn om de heerschappij van Sebastian Vettel en Red Bull Racing in de Formule 1 te gaan doorbreken. Ferrari eindigde in de eerste twee races in 2011 niet op het podium, met name dankzij de kwalificatie waar de achterstand ten opzichte van de concurrentie groot is.

"Ook in Maleisië was onze racesnelheid veel beter dan in de kwalificatie. Felipe en ik waren snel genoeg om op het podium te komen en dat was een belangrijke indicatie, ook al kregen we niet wat we hadden kúnnen krijgen. Ik wil natuurlijk altijd voor de overwinning vechten, maar momenteel is er één auto niet te pakken; de Red Bull van Sebastian Vettel," zei Alonso op de website van zijn team.

"Er wordt hard gewerkt om de auto te verbeteren. In China testen we een nieuwe voorvleugel uit en wat aërodynamische updates. Hopelijk brengt het ons wat, maar dat zullen we goed moeten bestuderen in de training op vrijdag. Ons doel voor deze Grand Prix zal hetzelfde zijn als in Maleisië; het beste er van maken in de kwalificatie en alle kansen pakken in de race," ging de Spanjaard verder.

"Ik sprak na de Maleisische race met president Di Montezemolo en hij was niet blij. Waarom zou hij dat wel zijn? Ik ben het ook niet. We moeten snel reageren en het gat met de kampioenschapsleider dichten. Als je het vergelijkt met de start van vorig jaar, liggen we ver achter."

Anno 2070 in eerste trailer

Toen vorige week de aankondiging kwam dat Anno 2070 in de maak was, waren heel veel gamers hier erg blij mee. De nieuwste game in de Anno-serie zal zich voor het eerst in de serie afspelen in de toekomst. De game combineert het citybuilding-genre samen met een RTS en de keuzes die jij maakt zullen veel invloed hebben op hoe je stad eruit gaat zien.

In onderstaande trailer zien we een beetje wat we mogen gaan verwachten. Wil je nog meer weten, lees dan onze preview van de game.

Aanhoudingen bij inval in woonwagenkamp Utrecht

De politie heeft woensdag zeven mensen opgepakt bij een inval in een woonwagenkamp aan de Gangesdreef in Utrecht. Daarbij werden onder meer twee vuurwapens aangetroffen, meldt de politie donderdag.

Bij de inval waren zo'n 45 agenten betrokken. Naast de wapens werden onder meer een grote hoeveelheid hennep, harddrugs en een hennepdrogerij gevonden. Ook trof de politie gestolen goederen, een groot bedrag aan contant geld en nepgeld aan.

De Belastingdienst, die ook betrokken was bij de inval, deelde voor een bedrag van 43.000 euro aan dwangbevelen uit. Daarbij werden een auto en een scooter in beslag genomen.

Eerste trailer Rise of the Planet of the Apes

Producent 20th Century Fox heeft een eerste trailer vrijgegeven voor de film Rise of the Planet of the Apes. Vorige week werd al een eerste shot vrijgegeven van een digitaal gecreëerde aap, en werd door studio WETA Digital uitleg gegeven met behulp van welke visuele effecten het leger apen op het scherm getoverd zijn. Dit team is in het verleden verantwoordelijk geweest voor de digitale effecten van Avatar en The Lord of the Rings.

Rise of the Planet of the Apes speelt zich af in San Francisco, waar een wetenschappelijk experiment leidt tot intelligente apen die in opstand komen. Hoofdrollen zijn er voor James Franco en Freida Pinto. De belangrijkste aap, Caesar, wordt gespeeld door Andy Serkis, die eerder een soortgelijke rol had als Gollum/Sméagol in de verfilming van The Lord of the Rings. In de Verenigde Staten is de film vanaf 5 augustus te zien. Een Nederlandse releasedatum is op dit moment vastgesteld op 1 december.


Eerste trailer Rise of the Planet of the Apes (Video: YouTube)

Petrov stoort zich aan critici

Vitaly Petrov vindt dat de mensen die kritiek op hem hebben er eens mee op moeten houden te roepen dat hij puur vanwege het geld in de Formule 1 zit. De 26-jarige Rus vindt dat hij weet waar hij mee bezig is en dat hij zichzelf als coureur bij Lotus Renault GP steeds meer aan het bewijzen is.

Petrov sloot het vorige F1-seizoen sterk af door in de laatste race in Abu Dhabi titelkandidaten Fernando Alonso en Mark Webber achter zich te houden. Dit jaar haalde hij al een derde plaats in Australië, maar ook een uitvalbeurt, omdat hij in Maleisië buiten de baan raakte en doordat hij niet van het gas ging een goot raakte, gelanceerd werd en zijn stuurkolom afbrak.

"Ik luister er liever niet naar als mensen dat soort dingen over mij zeggen, ik vertel ze juist dat ze hun mond moeten houden. Er worden zoveel leugens over mij geschreven," zegt Petrov in de Independer. "Ik weet dat het voor sommige mensen moeilijk is om in mij te geloven, maar ik weet waar ik mee bezig ben en mijn team heeft bovendien vertrouwen in me getoond."

De Rus heeft inmiddels in 21 races 42 punten verzameld. "Ik wil niet dat mensen denken dat ik alleen maar door het geld in de Formule 1 zit. Het lijkt me, nu ik aardig wat Grands Prix achter de kiezen heb, bovendien ook wel duidelijk dat dat niet het geval is."

Bijeenkomst voor inwoners Baflo

Voor inwoners van Baflo wordt donderdagavond een bijeenkomst gehouden over de gebeurtenissen van woensdagavond, waarbij een agent werd doodgeschoten en een vrouw werd omgebracht. Dat zei de burgemeester van Winsum Pieter van der Zaag donderdag op een persconferentie.

Volgens Van der Zaag heeft het incident een grote impact op de inwoners van het dorp. "Het is een kleine gemeenschap. Het nieuws slaat hard in."

De politie kreeg rond woensdag 20.00 uur een melding van mishandeling in een woning aan de Heerestraat. Het levenloze lichaam van een vrouw werd binnen gevonden. Agenten zochten daarna de omgeving af op zoek naar de dader. Hij was gevlucht naar het station, waarna een schietpartij ontstond. De agent kwam daarbij om het leven. Een 22-jarige vrouwelijke collega en een omstander raakten gewond. Zij zijn voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht. De 25-jarige dader kon worden aangehouden. Ook hij liep verwondingen op.

Van der Zaag kon nog niets zeggen over de identiteit van het vrouwelijke slachtoffer. Volgens hem loopt het onderzoek nog volop. Ook de relatie tussen de verdachte en de vrouw is nog onduidelijk.

In verband met het onderzoek naar het lichaam in de woning aan de Heerestraat moesten de bewoners van acht woningen van het appartementengebouw de nacht in een hotel doorbrengen. Het complex is donderdagochtend nog altijd niet vrijgegeven. Volgens Van der Zaag is het onderzoek rond het station inmiddels afgerond en rijden de treinen weer.

Volgens Van der Zaag is er onder de bevolking behoefte om bijeen te komen. Op de bijeenkomst in het dorpshuis van Baflo kunnen bewoners onder meer over het incident praten met het gemeentebestuur. Hoe laat de bijeenkomst precies begint, is nog niet duidelijk.

Dynasty Warriors Gundam 3-trailer

Namco Bandai heeft een trailer voor ons van Dynasty Warriors Gundam 3. Deze tactische hack 'n slash-game is, de naam zegt het al, gebaseerd op de Gundam-anime wat wil zeggen dat je lekker met robots kunt gaan lopen knokken. De gameplay komt overeen met de 'gewone' Dynasty Warriors-games.

Dynasty Warriors Gundam 3 kent meer dan 50 speelbare personages, en meer dan 70 verschillende outfits. Nieuwe series uit de Gundam-anime zijn onder andere Mobile Suit Gundam 00, Gundam 0083: Stardust Memory, After War Gundam X, en Gundam Unicorn. DWG3 moet komende zomer in Amerika uitkomen voor PS3 en 360. In Europa staat de game voor eenzelfde periode gepland.

Protesten VS tegen onderwijsbezuinigingen

Zo'n twaalfduizend mensen hebben woensdag op universiteiten in de Amerikaanse staat Californië geprotesteerd tegen bezuinigingen in het onderwijs. Op ten minste zes campussen werden universiteitsgebouwen bezet.

De demonstraties maakten deel uit van een protestdag op alle 23 universiteiten in Californië. In de stad Long Beach trokken zo'n achthonderd demonstranten op naar de administratie-afdeling van de universiteit, die uit voorzorg gesloten was. Ze droegen spandoeken mee met leuzen als 'Onderwijs is een recht' en 'Stop de hebzucht'.

"Ik ben gewoon boos op de regering dat ze meer geld uitgeeft aan gevangenissen en oorlogen dan aan onderwijs", zei de 22-jarige studente Cecillee Espanol. De gouverneur en het congres van Californië zeggen dat bezuinigingen in het onderwijs noodzakelijk zijn om het begrotingstekort van de staat van omgerekend ruim 18 miljard euro te dichten.


Ook onderwijsbezuiningen in Verenigde Staten (Foto: Novum)

Social Network-acteur in film van Woody Allen

Woody Allen raapt in een recordtempo acteurs voor zijn nieuwe film bijeen. Zijn laatste aanwinsten zijn Jesse Eisenberg, bekend van The Social Network, en Ellen Page, die doorbrak met de titelrol van de komedie Juno, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Vorige week werd bekend dat Penélope Cruz een rol heeft in zijn film. Maandag werd duidelijk dat Alec Baldwin ook meespeelt. De 74-jarige regisseur schrijft het scenario voor de film die wordt opgenomen in Rome. Over de plot is nog niets bekend.

Eisenberg kreeg dit jaar een Oscarnominatie voor zijn rol als Facebook-oprichter Mark Zuckerberg in The Social Network. Page had vorig jaar een grote rol in de dromenthriller Inception.

De laatste film van Allen, Midnight in Paris, gaat op het filmfestival van Cannes in première. De film over Amerikanen die het goede leven in de Franse hoofdstad ontdekken, heeft nog geen releasedatum in Nederland.


Jesse Eisenberg (Foto: Novum)

Sally Field in Spielberg-film over Lincoln

Sally Field gaat de vrouw van Abraham Lincoln spelen in een biografische film over de zestiende president van Amerika. De Britse acteur Daniel Day-Lewis speelt Lincoln in de film van regisseur Steven Spielberg.

De 64-jarige Field is de eerste keus van Spielberg om de rol van de 'fragiele en complexe' Mary Todd Lincoln te spelen. De actrice won haar eerste Oscar voor haar rol in het arbeidersdrama Norma Rae en de tweede in 1985 voor het drama Places in the Heart. Day-Lewis heeft ook twee Oscars in zijn zak. Hij won in 1990 voor zijn rol als gehandicapte schilder in My Left Foot: The Story of Christy Brown en in 2008 voor de vertolking van roekeloze oliebaas in There Will Be Blood.

Spielbergs film over Lincoln is gebaseerd op een boek van Doris Kearns Goodwin over de band die Lincoln had met zijn belangrijkste adviseurs. De opnames van het nog titelloze project beginnen in de herfst. De film draait in 2012 in de bioscopen.


Sally Field (Foto: Novum)

Freire: "Gesink moet slimmer koersen"

Rabobank-renner Óscar Freire vindt zijn ploeggenoot Robert Gesink een zeer goede renner, maar volgens de Spanjaard ontbreekt er bij de Nederlander nog één ding om echt succesvol te worden: slimheid.

"Soms denk ik: met de benen van Gesink had ik de Tour gewonnen. Robert rijdt nog niet zo slim als ik, ik zie dat hij fouten maakt," zei Freire tegen NUsport. De 35-jarige Spanjaard staat zelf bekend als een van de slimste renners van het peloton. "Niemand kan tegen mij zeggen dat ik een domme renner ben. Als ik goede benen heb, zit ik altijd op de juiste plek."

"Ik was op jonge leeftijd tactisch al heel sterk, bij sommige jongens duurt dat wat langer," zei Freire die bij Gesink wel vooruitgang ziet. "Als hij leert van zijn fouten kan hij in de toekomst om de Tourwinst gaan strijden, hij heeft zoveel talent." De drievoudig wereldkampioen denkt dat een eindzege voor de Nederlander in de Tour van dit jaar nog niet mogelijk is. "Dat wordt lastig, al denk ik wel dat hij het heel goed gaat doen."

Custom Black Ops mappen mogelijk vanaf mei

PC-gamers en fans van Call of Duty: Black Ops wachten er al een tijdje op: de mod toolset van Treyarch. Hiermee moet het mogelijk zijn om eigen mappen te maken voor Black Ops. Treyarch heeft vandaag in een tweet bericht gegeven dat de toolset er in mei aankomt.

Het bericht luidde: "News: We are shooting for mod tools release in May. #codblackops #pc". Call of Duty: Modern Warfare 2 heeft nooit een toolset gekregen en fans waren daar zeer teleurgesteld in. Het lijkt dus alsof Treyarch heeft geleerd van deze flater. De kans dat een toolset wordt vrijgegeven voor consoles is overigens klein.

Luchtverkeersleider valt in slaap

Een luchtverkeersleider in de Amerikaanse staat Nevada is woensdag geschorst omdat hij in slaap was gevallen toen een medisch transport wilde landen. Het vliegtuig wist veilig te landen en niemand raakte gewond. Het is al zeker de vierde keer dit jaar dat een luchtverkeersleider in de Verenigde Staten tijdens het werk in slaap is gevallen.

De Amerikaanse federale luchtvaartinstantie FAA heeft aangekondigd per direct een tweede luchtverkeersleider aan het werk te zetten op 26 vliegvelden in de VS waar tot nu toe één persoon werkzaam was in de nachtdienst.

"Het is schandalig en absoluut onacceptabel", zei minister van Vervoer Ray LaHood. "De Amerikaanse bevolking gaat ervan uit dat wij garant staan voor haar veiligheid. Veiligheid is onze prioriteit en ik zal niet rusten totdat deze problemen tot het verleden behoren", aldus LaHood.

Vorige maand nog deed zich een incident voor in de Amerikaanse hoofdstad Washington. Twee vliegtuigen moesten daar zonder assistentie landen toen de enige luchtverkeersleider in de verkeerstoren in slaap was gevallen.

Van Oostveen baalt van 'zeepbel' NAC

De KNVB heeft bij monde van directeur Bert van Oostveen geen goed woord over voor NAC Breda. De begroting van de Bredanaars bleek een 'zeepbel'.

NAC hield de KNVB jarenlang voor de gek. Ruim een jaar geleden kreeg een zware delegatie van de KNVB uitleg van NAC over hoe goed het ging met die club. "Dat was nog met mijn voorganger Henk Kesler. NAC Breda was bestraft met het spelen van een wedstrijd zonder publiek, vanwege het afsteken van vuurwerk. Daar snapten ze in Breda niets van", zegt Van Oostveen in gesprek met Voetbal International.

"Wij begrepen zogezegd niet hoe NAC in elkaar stak en werden uitgenodigd voor een presentatie. Iedereen was er: de burgemeester, de commissarissen en algemeen directeur Theo Mommers natuurlijk. Het ging geweldig in Breda. De club leefde en was gezond. Nou, we hadden de deur nog niet achter ons dichtgeslagen of de ellende begon. Er bleek ons een zeepbel geserveerd."

"Er loopt nu een onderzoek, en ik ben er een enorme voorstander van dat er nu eens mensen hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld. NAC Breda heeft zacht gezegd een enorm imagoprobleem en als je niet oppast, slaat dat over op het hele voetbal", vervolgt Van Oostveen, die verder geen hoge pet op heeft van het Brabantse voetbal.

Na Willem II, RBC Roosendaal en RKC Waalwijk is NAC immers opnieuw een club uit Brabant die wankelt. "En wat denk je van FC Den Bosch? Wij zeggen al jaren dat dit niet goed kan gaan. Er gaan vanzelf clubs afvallen in Brabant. Maar ik verwacht wel dat NAC het honderdjarig bestaan haalt. Het zijn doorgaans niet de clubs in de Eredivisie die als eerste vallen."

Activision: 'Wij zijn niet slecht'

In de ogen van veel gamers is Activision een kwaadaardig bedrijf, onder andere doordat ze te veel dezelfde games zouden uitbrengen en Bizarre Creations hebben opgeheven. Activision zelf vindt dat dit beeld verkeerd is en dat ze simpelweg een makkelijk doelwit zijn omdat ze de nummer één publisher zijn.

"It's interesting, before our merger with Blizzard, becoming the number one publisher from a revenue perspective, we were always known as the warm and cuddly Activision; the scrappy, loveable number two. As soon as we became the number one and we develop broader perspectives, perceptions started to change a little bit."

Volgens Activision zijn ze zelf geen groot slecht bedrijf dat beslissingen maakt in donkere kamers. Ze zien zichzelf als een bedrijf dat graag samenwerkt met andere developers, gericht op talent en goede ideeën.

"We've worked very hard, and continue to do so, to let people know that, you know, we're the same guys, we really are. We haven't changed! I'm the same guy that I was before the merger, as are most of us. We're the same organisation. We haven't gone out and hired 3000 people. Our ability to scale and move quickly is the same as it was before. We're not this big, monolithic empire that's making decisions in a dark room, we're still very collaborative. We still have the same healthy respect and appreciation for talent that we ever did."

Alle interne studios bij Activision kunnen hun eigen cultuur houden, alsmede hun eigen visie. Wat dat betreft zijn ze geheel vrij om te doen en laten wat ze willen. Het plezier dat de developers hebben is belangrijk voor het creatieve proces en Activision wil daar niet aan komen. Ze vinden dat ze goed bezig zijn bij Activision

"With all of our internal studios we have built a process, Bobby [Kotick, CEO] has really done this directly himself, built a process for the independent developer model, that allows them to retain their own culture, their own visibility, their own leadership, really to drive the stewards of the brands. I think those are important pieces of ownership, as it's loosely defined. I think that's an important part of people coming in and having a passion and being able to exercise that passion as opposed to going in and being called publisher's name plus location. That takes some of the individuality away from that studio, and maybe some of their ability to personalise, to put in passion and ownership into their studio process. So I think we've done a good job of that through the years."

Uitgebreide controle Japans schip in Rotterdam

Het eerste schip dat na de aardbeving en de tsunami en de daaropvolgende kernramp uit Japan is vertrokken, is donderdag aangekomen in de haven van Rotterdam. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) controleert de lading op straling.

Het schip is eerder al gescreend in de Engelse haven Felixstowe en op zee door het Havenbedrijf Rotterdam. Volgens een woordvoerder van VWA werd daar geen besmetting aangetroffen. Uit voorzorg zijn de containers in Nederland door speciale detectiepoortjes geleid. Ook daar werd geen straling gemeten. Andere schepen uit Japan worden vanaf nu steekproefsgewijs gecontroleerd.

'Chelsea en Ancelotti na dit seizoen uit elkaar'

Chelsea zal uiterlijk aan het eind van dit seizoen afscheid nemen van de huidige trainer Carlo Ancelotti. Roman Abramovitsj, de eigenaar van de Londense club, heeft het vertrouwen verloren in zijn trainer na de uitschakeling in de Champions League tegen hun rivaal Manchester United.

De Engelse krant The Guardian meldt dat Abramovitsj en Ancelotti binnenkort samen om te tafel gaan zitten om de voorwaarden te bespreken om het nog één jaar doorlopende contract te ontbinden. Ancelotti werd in de zomer van 2009 aangesteld als hoofdtrainer en behaalde in het eerste seizoen direct de dubbel. Dit jaar hebben The Blues geen uitzicht meer op een prijs.

Als mogelijke opvolgers worden Guus Hiddink, José Mourinho en Marcello Lippi genoemd. Mourinho was al eens eerder hoofdcoach bij Chelsea, terwijl Hiddink in het voorjaar al interim-manager was bij de club.

[NHL] Uitslagen playoffs 14-04-2011

In de NHL werden vannacht vijf wedstrijden gespeeld in de eerste ronde van de playoffs om de Stanley Cup. Hieronder vind je de uitslagen en een kort verslag van elke wedstrijd.

Pittsburgh Penguins - Tampa Bay Lightning

De Penguins spelen zonder sterspelers Sidney Crosby en Evgeni Malkin, en dat was te merken in de powerplay die niet wist te scoren uit zes kansen. Veel maakte het niet uit, want de ploeg won alsnog met 3-0, mede dankzij een uitstekend optreden van goalie Marc-Andre Fleury die 32 schoten op doel wist af te stoppen. De Lightning konden mede niet scoren omdat zij continue aan het penalty killen waren, waardoor hun doelpuntenmakers weinig ijstijd konden krijgen.

Detroit Red Wings - Phoenix Coyotes

De Red Wings hadden het alleen in de eerste periode lastig tegen de Coyotes. Mede door een aantal onnodige straffen kwamen zij met 1-0 achter te staan. In de tweede periode werd de wedstrijd echter volledig omgekeerd en liep de thuisploeg naar een 3-1 voorsprong door goals van Pavel Datsyuk, Johan Franzen en verdediger Brian Rafalski. Toen in de derde periode Jiri Hudler de 4-1 maakte leek de wedstrijd gespeeld, maar de Coyotes maakten het nog even spannend door de 4-2 te scoren via Radim Vrbata. Hier bleef het echter bij.

Washington Capitals - New York Rangers

Het was een wedstrijd tussen de nummer één en de nummer acht van de eastern conference, maar het krachtsverschil was klein. Pas in de overtime periode scoorde Alexander Semin de winnende treffer. Daarvoor hielden vooral goalie Henrik Lundqvist en de paal de Rangers in de wedstrijd, want de Capitals waren wel de bovenliggende ploeg. De Rangers kwamen via Matt Gilroy nog wel op voorsprong in de derde periode en mochten dus even hopen, maar sterspeler Alexander Ovechkin bewees dat hij het scoren nog altijd niet verleerd is en maakte de gelijkmaker. In de overtime periode bleken de Rangers echter een stuk vermoeider dan de nog altijd fris ogende Capitals: 2-1.

Vancouver Canucks - Chicago Blackhawks

In de afgelopen drie jaar kwamen deze ploegen elkaar tegen in de playoffs, en iedere keer wonnen de Canucks de eerste wedstrijd. Evenzovaak werden zij echter alsnog uitgeschakeld, maar dat scenario is nu iets onwaarschijnlijker. De Blackhawks missen na hun cupwinst vorig jaar de breedte van hun selectie doordat veel spelers meer gingen verdienen en moesten vertrekken, terwijl de Canucks alleen maar sterker zijn geworden. Twee goals in de eerste periode bleken voor de Canucks voldoende om de overwinning binnen te slepen, met name door het goede keeperswerk van Roberto Luongo, die alle 32 schoten op doel wist te keren.

Anaheim Ducks - Nashville Predators

De Anaheim Ducks hebben hun eerste wedstrijd van de playoffs verrassend eenvoudig met 4-1 verloren van de Nashville Predators. De Ducks moeten het hebben van hun sterke aanval terwijl de Predators juist leunen op een sterke verdediging en goalie. Door een snelle voorsprong van de Predators konden zij hun geliefde counterspelletje spelen, en de Ducks hadden hier pas veel te laat een antwoord op. De veelscorende eerste line scoorde wel de 4-1, maar het mocht niet meer baten. Mike Fisher was de man van de wedstrijd met twee goals, maar ook de prestatie van goalie Pekka Rinne was indrukwekkend. Hij stopte 27 van de 28 schoten op doel.

Gedwongen huizenverkopen fors opgelopen

Het aantal mensen met een NHG-hypotheek dat hun huis gedwongen met verlies moest verkopen is in het eerste kwartaal van dit jaar opgelopen tot 492, een stijging van 62 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vergeleken met het voorgaande vierde kwartaal bedraagt de toename 38 procent. Dat meldde Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), die de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) uitvoert, donderdag.

De toename van gedwongen woningverkopen wijt het Waarborgfonds aan de dalende prijzen van koopwoningen. "Wie nu zijn woning gedwongen moet verkopen, houdt eerder een restschuld over dan een aantal jaren geleden." Vooral echtscheiding (44 procent) en werkloosheid (17 procent) zijn bij NHG oorzaken van gedwongen verkoop. In die gevallen neemt het Waarborgfonds de restschuld over.

Gedwongen huizenverkopen fors opgelopen
Gedwongen huizenverkopen fors opgelopen (Foto: ANP)

Mourinho: "Alles is mogelijk"

José Mourinho plaatste zich gisteren met Real Madrid voor de halve finale van de Champions League. Het is voor de Portugees de vierde club waarmee hij dit weet te bereiken, nadat het eerder met FC Porto, Chelsea en Internazionale al lukte. In de halve finale treft de Koninklijke FC Barcelona, dat eerder dit seizoen in eigen huis al met 5-0 won van Real.

"Alles is mogelijk," zei Mourinho na afloop van de met 1-0 gewonnen wedstrijd bij Tottenham Hotspur over de nieuwe confrontatie met Barça. "Een halve finale is een halve finale. Alleen hebben wij iets minder geluk gehad in het voorkomen van kaarten voor de komende duels."

Barcelona en Real treffen elkaar de komende tijd vier keer. Naast de twee confrontaties in de Champions League spelen ze ook de Spaanse bekerfinale tegen elkaar en ook staat zaterdag de tweede ontmoeting in de competitie op het programma. "De eerstvolgende wedstrijd is de belangrijkste," keek de Portugees vooruit op de wedstrijd van dit weekend.

Gesink: "Ben zondag niet de te kloppen man"

Robert Gesink heeft de druk van de Nederlandse wielerliefhebbers in de schoenen geschoven gekregen met betrekking tot winst in de Amstel Gold Race. De Rabobankrenner ziet zichzelf echter niet als topfavoriet in de wedstrijd, waarin hij in 2009 al eens als derde eindigde.

"Ik ben zondag niet dé te kloppen man," aldus Gesink tegen De Telegraaf. "Ik denk dat ik sowieso een renner ben die beter in het hooggebergte tot zijn recht komt dan op deze korte, steile klimmetjes. Dat ik meer een klassementsrenner ben. Alleen werd ik hier twee jaar geleden nog derde achter Kroon en Ivanov. Dat geeft aan dat de Amstel Gold Race me wel goed ligt."

"Ik zou hier dolgraag eens willen winnen, dus dat betekent dat we slim moeten koersen. Onze ploeg heeft sowieso geen topfavoriet, maar is in de breedte misschien wel het sterkste collectief. We moeten het zondag dus van onze tactiek hebben."

Golfer Luiten debuteert op Amerikaanse Tour

Golfer Joost Luiten maakt van 2 tot en met 5 juni zijn debuut op de Amerikaanse Tour. De Nederlander heeft een uitnodiging gekregen voor The PGA Memorial, zo liet hij via Twitter weten. "Ik kijk er erg naar uit," aldus Luiten.

The Memorial Tournament is het kampioenschap van 18-voudig Majorwinnaar Jack Nicklaus. Het evenement vindt plaats op Muirfield Village, de baan die Nicklaus in de jaren zeventig liet aanleggen in Dublin (Ohio).

The Memorial Tournament heeft een prijzengeld van 6,2 miljoen dollar en staat sinds 1976 op de kalender van de Amerikaanse Tour. Luiten is niet de eerste Nederlander die meedeed. Rolf Muntz (in 1991 als amateur) en Reinier Saxton (2010) gingen hem voor.

Golfer Luiten debuteert op Amerikaanse Tour
Golfer Luiten debuteert op Amerikaanse Tour (Foto: ANP)

Clubs promoten schietsport op scholen

Schietclubs gaan dit jaar actief de schietsport promoten onder jongeren van 12 jaar en ouder. Dat staat in het marketingplan van de Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie (KNSA), schrijft Trouw donderdag.

De KNSA wil scholen benaderen om zo nieuwe leden te werven. De sport moet onder meer gepromoot worden op onder- en bovenbouw van havo en vwo en op technische mbo-opleidingen met speciale lespakketten en een praktijkdag op de schietclub.

Volgens de schuttersassociatie is er nu, vlak na het drama in Alphen aan den Rijn, geen aanleiding om de wervingsactie uit te stellen. "Veel jongeren schieten nu met een luchtbuks op zolder bij hun ouders of ze gaan ervoor naar de kermis", zegt KNSA-voorzitter Sander Duisterhof. "Wij willen dat juist uit het stiekeme halen. Ze kunnen beter onder begeleiding schieten, dan dat ze experimenteren."

Schietclubs in Nederland hebben nu al ruim 1500 kinderen ingeschreven staan. Doordat er geen wettelijke ondergrens is, zijn de jongste leden nu zo'n 10 jaar oud. Volgens de KNSA zijn er dringend jonge leden nodig, omdat het ledenaantal daalt door de vergrijzing.


Schietclubs gaan actief werven op scholen (Foto: Novum)

Tweedaagse NAVO-top over LibiŽ

De ministers van Buitenlandse Zaken van de 28 NAVO-lidstaten zijn in Berlijn bijeen voor een tweedaagse top die voornamelijk over Libië zal gaan. Er is verschil van mening over de te volgen koers, nu drie weken van luchtaanvallen op militaire doelen van kolonel Moammar Gadhafi nauwelijks invloed hebben gehad op diens slagkracht.

De Libische opstandelingen willen dat de NAVO meer luchtaanvallen uitvoert. Zij worden gesteund door Frankrijk en Groot-Brittannië. De beide landen zijn van oordeel dat de NAVO te weinig doet om de opstandelingen tegen Gadhafi's regime te helpen. Zij willen dat de NAVO zich verzekert van de blijvende actieve inzet van de Verenigde Staten. Washington wil juist een plek op de achterbank in de Libië-operatie.

[NBA] Miami Heat besluit met zege op Raptors

Miami Heat heeft de reguliere competitie in de NBA afgesloten met een overwinning. Miami, dat speelde zonder de sterren LeBron James, Dwyane Wade en Chris Bosh, versloeg Toronto Raptors met 97-79. Heat was vooraf al zeker van deelname aan de play-offs. Daarin is Philadelphia 76ers de tegenstander.

Dan Gadzuric ging met New Jersey Nets onderuit tegen Chicago Bulls: 97-92. Gadzuric speelde bijna achttien minuten mee en noteerde daarin vijf punten en zeven rebounds.

De andere Nederlander in de NBA, Francisco Elson, won met zijn ploeg Utah Jazz met 107-103 van Denver Nuggets. Elson speelde zeven minuten mee en maakte daarin twee punten.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Boston New York 112-102
Chicago New Jersey 97-92
Cleveland Washington 100-93
Dallas New Orleans 121-89
Minnesota Houston 102-121
Orlando Indiana 92-74
Philadelphia Detroit 100-104
Oklahoma Milwaukee 106-110 wnv
Utah Denver 107-103
Toronto Miami 79-97
Charlotte Atlanta 96-85
Golden State Portland 110-86
LA Clippers Memphis 110-103
Phoenix San Antonio 106-103
Sacramento LA Lakers 108-116 wnv

'Kinderen missen stimulans voor bewegen'

Slechts een op de vijf ouders vindt het nodig dat hun kinderen meer bewegen en maar een kwart van de ouders vindt dat hun kinderen gezonder moeten eten. Dat blijkt uit een TNO-onderzoek in opdracht van het Convenant Gezond Gewicht.

De ouders vinden alle aandacht voor gezond gewicht voor kinderen wel belangrijk, maar doen er in de praktijk onvoldoende mee. Veel kinderen eten te weinig groente en fruit. Twee derde van de ouders eet trouwens zelf ook te weinig groente en fruit. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat bijna alle kinderen en jongeren en drie kwart van de volwassenen dagelijks ontbijten.

Het convenant is een samenwerkingverband van overheden, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties die zich inzetten om de stijgende trend van overgewicht om te buigen in een daling.

'Kinderen missen stimulans voor bewegen'
'Kinderen missen stimulans voor bewegen' (Foto: ANP)

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over cultuur. Nou ja, cultuur…

Door de voorgestelde btw-verhoging van 6 naar 19 procent van het kabinet voor de cultuursector schrapt Joop van den Ende voorlopig zijn plannen om een nieuw theater te bouwen aan de Amsterdamse Zuidas. De bouwtekeningen liggen klaar, maar door de btw-verhoging is het verwachte rendement te laag. Krokodillentranen. Want waarom zou het BTW-tarief op cultuur laag moeten zijn? Het lage BTW-tarief zou moeten gelden voor echt noodzakelijke dingen, zoals eten, drinken en wonen. Theaterbezoek is niet zo’n eerste levensbehoefte. 

Eerste episode Mortal Kombat: Legacy

De eerste episode van Mortal Kombat: Legacy kan inmiddels bekeken worden op het internet. Vooral door de trailer die vorig jaar verscheen, zijn de verwachtingen voor deze serie hooggespannen bij zowel de liefhebbers van de game, als ook bij de normale filmliefhebber.

De serie van regisseur Kevin Tancharoen zal bestaan uit een negental episodes, die elk rond de 12 minuten duren. De komende weken zullen ook de andere episodes te zien zijn op het internet.

 
Eerste episode Mortal Kombat: Legacy (Video: YouTube)

Vijand van Abraham Lincoln is bekend

Hoewel een aantal weken gelegen al gestart is met de opnames van de film Abraham Lincoln: Vampire Hunter, is acteur Rufus Sewell (Dark City, Vinyan, The Illusionist) toch nog toegevoegd aan de cast. Hij speelt in de film de rol van Adam, de leider van een groep vampiers waartegen Abraham Lincoln het moet opnemen.

De hoofdrol in de film is weggelegd voor onervaren Benjamin Walker, die de rol van de Amerikaanse president Abraham Lincoln op zich neemt. In de film zien wie hoe de moeder van Abraham Lincoln wordt afgeslacht door een aantal vampiers. In zijn zoektocht naar wraak, leert Lincoln van Henry Sturgess (Dominic Cooper) hoe hij een ware ‘Vampire Hunter' kan worden.

Opvallend is dat de film het conflict met de vampiers in direct verband brengt met het uitbreken van de Amerikaanse Burgeroorlog in de 19e eeuw. Tim Burton is de producent van de film, en Timur Bekmambetov (Wanted) is de regisseur. De verwachting is dat de film in augustus 2012 in de bioscopen verschijnt.

Vinyan
Rufus Sewell in Vinyan

Ex-honkballer Bonds hinderde dopingonderzoek

Een jury in San Francisco heeft voormalig honkballer Barry Bonds op één punt schuldig bevonden aan het tegenwerken van justitie in het onderzoek naar dopegebruik onder Amerikaanse sporters.

Over drie andere aanklachten konden de juryleden in San Francisco het niet eens worden. Bonds is de homerunkoning van de Amerikaanse profcompetitie. Hij sloeg in zijn loopbaan 762 homeruns.

Bonds legde in 2003 een getuigenis af in het onderzoek naar het het Balco-schandaal, waarbij diverse sportsterren zich schuldig zouden hebben gemaakt aan het gebruik van verboden, stimulerende middelen. In de ogen van de jury zou de verklaring die Bonds destijds aflegde het justitieel onderzoek hebben gehinderd.

De vedette verklaarde in 2003 dat hij niet op de hoogte was dat hem onder meer groeihormonen werden toegediend. De aanklagers hoopten vergeefs dat de juryleden de oud-honkballer schuldig zouden vinden aan liegen over zijn dopegebruik. Zijn verklaring werd wel misleidend bevonden.

Brics-landen bekritiseren aanvallen op LibiŽ

De leiders van vijf opkomende machten, de zogeheten Brics-landen, hebben donderdag kritiek geuit op de westerse luchtaanvallen in Libië. Dat meldde een regeringsfunctionaris bij een bijeenkomst van de landen in het zuiden van China.

Volgens de functionaris, die alleen wilde praten op voorwaarde dat niet bekend werd uit welk land hij komt, veroordeelden alle leden de luchtaanvallen. Ze zijn bezorgd over de gevolgen van de aanvallen op Libische burgers. De Brics-landen zijn Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. Die landen worden gezien als snelgroeiende economische machten.

Zuid-Afrika stemde voor de resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties die de luchtaanvallen mogelijk maakte.

Japan zoekt naar vermisten bij Fukushima

Hulpploegen zijn in de directe omgeving van de geplaagde kerncentrale Fukushima Daiichi begonnen met een zoektocht naar vermiste slachtoffers van de aardbeving en tsunami die Japan op 11 maart troffen. Dat meldden Japanse media donderdag.

Ongeveer driehonderd hulpverleners proberen in een straal van 10 kilometer rond de centrale slachtoffers te bergen. Behalve een team dat het zoekwerk verricht, is ook een groep actief die de straling meet en een bergingsploeg die de radioactieve lijken opruimt.

De lijken worden nu pas verwijderd omdat de Japanse autoriteiten wilden voorkomen dat bergers, familieleden en artsen radioactief besmet raakten. De stoffelijke resten zouden zijn blootgesteld aan hoge niveaus van radioactiviteit.

In heel Japan zijn ruim 13.000 doden gevallen door het natuurgeweld. Meer dan 14.000 mensen worden nog vermist.

Japan zoekt naar vermisten bij Fukushima I
Japan zoekt naar vermisten bij Fukushima (Foto: ANP)

Dode bij woningbrand in centrum Rotterdam

Bij een brand in een woning aan de Westersingel in het centrum van Rotterdam is donderdag een persoon om het leven gekomen. Een ander persoon kon worden gered, meldt een woordvoerder van de politie.

De brand brak rond 05.00 uur uit op twee bovenverdiepingen. Twee naastgelegen panden werden in verband met grote rookontwikkeling ontruimd. De brandweer had het vuur omstreeks 06.00 uur onder controle. Hoe de brand is ontstaan is niet duidelijk. Het pand is onbewoonbaar verklaard.

Proefrit eindigt in flat Rotterdam

Vier woningen in Rotterdam zijn in de nacht van woensdag op donderdag ontruimd nadat een auto een flat in was gereden. De auto lekte benzine. Een man is opgepakt. Dat heeft een woordvoerster van de politie gemeld.

Een proefritje in een te koop aangeboden auto in Lekkerkerk liep uit op een achtervolging toen de verkoper zich realiseerde dat de bestuurder niet terug zou komen om te betalen. In een andere auto ging hij de man achterna. Op de Lilian Ngoyiweg in Rotterdam eindigde de 'testrit' toen de autodief de macht over het stuur verloor en tegen twee geparkeerde auto's botste. De voorste auto kwam door de klap in het voorportaal van de flat terecht.

De verdachte probeerde te voet te vluchten, maar kon al snel worden aangehouden.

Belasting op arbeid lager, btw omhoog

Het kabinet wil de belasting op arbeid verlagen en tegelijk de belasting op consumptie verhogen. Tarieven in de inkomstenbelastingen kunnen omlaag als het hoge en lage btw-tarief samengevoegd worden, wat leidt tot een hogere btw-opbrengst.

Staatssecretaris Frans Weekers wil daarover in debat met de Tweede Kamer, meldt hij donderdag in een brief over zijn toekomstige 'fiscale agenda' aan de Tweede Kamer. Zijn agenda is een antwoord op een verzoek van de Kamer vorig najaar om een herziening van het belastingstelsel.

Weekers wil het aantal rijksbelastingen terugbrengen van 22 naar 16. De verpakkingenbelasting kan bijvoorbeeld worden afgeschaft. Het tarief voor de vennootschapsbelasting, de winstbelasting voor bedrijven, kan verder omlaag richting 24 procent. Dat tarief is door het kabinet van VVD en CDA dit jaar al verlaagd naar 25 procent.

Weekers wil fraudeurs harder gaan aanpakken. Die verliezen wat hem betreft het recht op een voorlopige teruggaaf op de inkomstenbelasting. Over de afgelopen twee jaar heeft de fiscus al 90 miljoen euro aan onterechte uitbetalingen weten te voorkomen. Momenteel zijn er nog 16.000 fraudetips in onderzoek. "Ik werp een dam op voor lieden die de schatkist als pinautomaat gebruiken. Fraudeurs ontneem ik per direct het recht op een voorlopige teruggaaf", aldus Weekers.

Sneijder: "Het is teleurstellend"

Titelhouder Internazionale werd gisteren door Schalke 04 uit de Champions League gestoten. Na de 2-5 nederlaag van vorige week, verloor de Italiaanse ploeg gisteren met 2-1. Wesley Sneijder reageerde na afloop op de uitschakeling.

"Het is teleurstellend. Met alle respect, je verliest wel van Schalke”, aldus Sneijder tegenover de camera's van de NOS. "Thuis verliezen we met 2-5. Daar hebben we het dus verloren. Dit hadden we niet ingepland. We hadden wel het idee van we zijn in elk geval beter dan Schalke.”

Reglementaire nederlaag Zenit

Zenit Sint-Petersburg heeft de wedstrijd tegen CSKA Moskou reglementair met 3-0 verloren. De Russische voetbalbond besloot daartoe omdat de thuisclub in dat bewuste competitieduel (1-1) geen enkele zelfopgeleide speler had opgenomen in zijn team.

De tuchtcommissie veroordeelde Zenit bovendien tot betalen van 200.000 roebel (bijna 5000 euro) omdat de landskampioen had nagelaten een beroep te doen op ten minsteéén voetballer onder de 21 jaar. Coach Luciano Spalletti gaf dat vergrijp volmondig toe door te zeggen dat hij die jonge voetballers niet goed genoeg vond om tegen CSKA aan te treden.

De Italiaan bood aan de boete voor eigen rekening te nemen. Hij zei niet op de hoogte te zijn geweest van de mogelijkheid van puntenaftrek. Daardoor zakte Zenit van de tweede naar de vijfde plaats met zeven punten. CSKA is in de aangepaste stand derde.

Geen wijven in de band!

Hoe haalde Rick het in zijn hoofd? Wat was er toch mis met die vent? Ik twijfelde niet aan zijn muzikale kwaliteiten. Rick was een begenadigd gitarist. Weliswaar iets te veel gericht op blues en het spelen van een solo – hij wilde in ieder nummer een ellenlange bluessolo spelen -, maar ik kon hem wel aan. Was dit een poging tot muiterij? Een hopeloze laatste zet om de bezetting van de groep naar zijn hand te zetten? Dit was mijn band. Dat iedereen het even wist.

Regering IJsland overleeft 'Icesave-motie'

De regering van IJsland heeft woensdagavond op het nippertje een motie van wantrouwen overleefd. De motie werd dinsdag ingediend, nadat zaterdag een akkoord om Nederland en Groot-Brittannië miljarden euro's Icesave-schulden terug te betalen door de IJslandse bevolking in een referendum werd weggestemd.

Volgens de belangrijkste oppositiepartij, de rechtse Onafhankelijkheidspartij, bleek uit het wegstemmen van het plan dat 'niemand in dit land vertrouwen heeft in de regering'. Van de 63 parlementsleden stemden er uiteindelijk 32 tegen de motie.

Nederland en het Verenigd Koninkrijk schoten miljarden voor om de spaarders van de failliete IJslandse internetspaarbank Icesave te compenseren. Voor Nederland gaat het om 1,3 miljard euro. De terugbetaling door IJsland stuit op veel tegenstand op van de IJslandse bevolking.

Regering IJsland overleeft'Icesave-motie'
Regering IJsland overleeft 'Icesave-motie' (Foto: ANP)

World of Tanks is live

Na maanden van testen in de closed en daarna open beta is sinds 12 april de volledige versie van World of Tanks beschikbaar. Het spel is gratis te downloaden op de website van World of Tanks en is enkel beschikbaar voor PC.

World of Tanks is een strategische tank-mmorpg die zich af speelt in en rondom de Tweede Wereldoorlog met tanks van de Sovjet, Duitsland en Verenigde Staten. Later zal dit uitgebreid worden met andere landen, tanks, kaarten, en vele andere mogelijkheden.

Alle accounts van de bestaande spelers zijn gereset zodat iedereen weer van voor af aan mag beginnen wat het voor nieuwe spelers een stuk makkelijker maakt om mee te spelen. Het spel zal volledig gratis speelbaar zijn, maar zal wel de mogelijkheid bieden om goudstukken te kopen voor bijvoorbeeld premium (50% extra geld en experience) en het creëren van platoons en clans.

Voor meer informatie over de features, regels, en andere zaken kun je de website bekijken die je hier kunt vinden.

Kunstige thema's voor je PlayStation 3

Sony heeft vandaag bekendgemaakt dat er een flink aantal nieuwe thema's beschikbaar komen voor je PlayStation 3 en PSP. Deze thema's maken onderdeel van het nieuwe 'The Studio' en worden gemaakt in samenwerking met echte kunstenaars. PlayStation Plus leden zullen periodiek gratis thema's uit The Studio kunnen downloaden, gewone PSN-gebruikers zullen er voor moeten betalen.

Prijzen zullen variëren van 99 cent tot maar liefst €2,99. De komende twee maanden zal er elke week een nieuw thema komen, daarna volgen maandelijkse updates. De eerste thema's kun je alvast bekijken in de onderstaande trailer.

[Upd] Agent en vrouw gedood bij schietincident Baflo

Naar verluidt is er een ernstig schietincident in Baflo in de provincie Groningen aan de hand.

Dat twittert Jan Willem van de Pol van de Nederlandse Politiebond.  "Tijdens ledenvergadering wordt melding gemaakt van zeer ernstig incident in Groningen. Ga niet speculeren. Wacht verdere berichtgeving af." NOS Headlines meldt  dat twee agenten gewond zijn, een verdachte is aangehouden. Volgens bronnen op Twitter schijnt een agent doodgeschoten te zijn.

Update 22.00 uur
Hart van Nederland meldt dat de dader nog voortvluchtig is. Het zou gaan om een getinte man met veel dreadlocks en een blauwe jas. Politiehelikopters vliegen boven Baflo.

Update 23.04 uur
NOS Teletekst meldt nu dat een agent is gedood bij het schietincident.

Update 0.46 uur
Naast een 48-jarige agent van de regiopolitie Groningen is ook een nog onbekende vrouw bij het schietincident om het leven gekomen. Een 22-jarige agente raakte zwaargewond, maar zij verkeert inmiddels buiten levensgevaar. Ook raakte nog een omstander lichtgewond.

Aanleiding voor de schietpartij was een melding van een geweldincident in een woning in de Heerestraat in Baflo. De politie ging poolshoogte nemen en trof hier het levenloze lichaam van een vrouw aan.

De 25-jarige dader is daarna mede door de inzet van Burgernet nabij het station aangehouden. Bij de aanhouding vond een schotenwisseling plaats waarbij een agent om het leven kwam en een agent en een omstander gewond raakten. Ook de dader werd geraakt, maar hij verkeert buiten levensgevaar.

Om de objectiviteit in het onderzoek te bewaren zijn de korpsen van Drenthe en Friesland ingeschakeld. Zij krijgen hulp van de Marechaussee. Hierdoor is Baflo momenteel hermetisch afgesloten en rijden er tot 10.00 uur geen treinen tussen Winsum en Warffum.

Update 1.11 uur
Volgens de laatse geruchten op Twitter en andere media, zou de agent meerdere keren met zijn eigen dienstwapen in het hoofd geschoten zijn.

Slachtoffers Japan eisen schadevergoeding

Arbeiders en eigenaren van kleine bedrijven in Japan, die als gevolg van de gelekte straling uit de Fukushima Daiichi-kerncentrale huis en haard moesten verlaten, hebben dinsdag in Tokio een schadevergoeding geëist van de beheerder van de centrale.

"Ik vraag niet meer dan wat mij toekomt", zei de 69-jarige Ichijiro Ishikawa, die momenteel in een opvangcentrum woont omdat zijn huis binnen het rampgebied ligt. "Ik wil alleen waar ik recht op heb."

Samen met zo'n twintig anderen overhandigde Ishikawa een brief aan de voorzitter van Tepco, de beheerder van de beschadigde centrale. Gesprekken met de regering over schadevergoedingen aan de slachtoffers van de ramp duren te lang, vinden zij. Ze willen nu geld zien.

Vier bestuurders van Tepco maakten een buiging voor het bezoek en boden hun verontschuldigingen aan. Bestuursvoorzitter Masataka Shimizu bood twee uur later op een persconferentie opnieuw zijn excuses aan en zei meer te zullen ondernemen. Er zal zo vlug mogelijk geld beschikbaar worden gemaakt, beloofde hij.

Analisten schatten dat het uitbetalen van schadevergoedingen Tepco miljarden euro's kan kosten.

Munitie gevonden bij Nijmeegse verzamelaar

In een woning in Nijmegen is dinsdagochtend een grote hoeveelheid munitie gevonden. Het ging om twintig stuks zware munitie en zo'n duizend stuks van een lichtere soort, voornamelijk uit de Tweede Wereldoorlog. Een man en een vrouw zijn aangehouden. De man zit nog vast. Volgens de politie gaat het vermoedelijk om een verzamelaar.

De politie ging dinsdag na een tip naar de woning in de wijk Zwaneveld. Het Explosieven Opruimingscommando van de landmacht was tot het einde van de middag bezig om alle bommen en granaten mee te nemen. Het zware materiaal is aan het begin van de avond elders in Nijmegen gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

De politie waarschuwt verzamelaars van wapens en munitie. Regelmatig worden mensen met onveilige verzamelingen betrapt die gevonden projectielen mee naar huis hebben genomen. Volgens de politie is dat erg gevaarlijk.

Rebellen LibiŽ in gesprek over wapens

De Libische opstandelingen zijn met 'bevriende staten' in gesprek over de levering van wapens en verwachten dat zij die ook zullen krijgen. Dat heeft een zegsman van de Libische Nationale Overgangsraad woensdag gezegd in Benghazi.

Een gebrek aan fatsoenlijk wapentuig is een van de vele problemen waar de rebellen mee kampen in hun strijd tegen dictator Moammar Gadhafi. Sommige landen hebben al openlijk gesproken over bewapening van de opstandelingen, maar die kwestie ligt gevoelig. Wapenleveranties zouden in strijd kunnen zijn met een VN-resolutie die de bescherming van burgers in Libië beoogt.

Volgens de woordvoerder van de rebellen zijn sommige landen die de overgangsraad in Benghazi hebben erkend, ook bereid wapens te leveren. "Onze vertegenwoordigers zijn met die landen in gesprek en de reacties zijn positief", zei hij. Om welke landen het gaat, wilde hij niet zeggen.

Frankrijk, dat als eerste de overgangsraad erkende als het enige wettige gezag in Libië, heeft volgens een bron in het presidentieel paleis in ieder geval nog geen plannen om de rebellen te gaan bewapenen. "Wij doen het niet, en de Britten voor zover ik weet evenmin", zei hij tegen persbureau Reuters. "Maar dat betekent niet dat wij het oneens zijn met degenen die het wel doen."

Obama wil in twaalf jaar 4 biljoen bezuinigen

De Amerikaanse president Barack Obama wil het Amerikaanse begrotingstekort de komende twaalf jaar met 4 biljoen dollar (2,7 biljoen euro) verlagen. Dit wil hij doen door een combinatie van, door Republikeinen reeds verworpen, belastingverhogingen en bezuinigingen op de gezondheidszorg.

De president maakte zijn plannen woensdag bekend in een toespraak op de George Washington Universiteit. Andere maatregelen om het begrotingstekort terug te dringen zijn het snoeien in de defensie-uitgaven en het schrappen van belastingvoordeeltjes. Het is niet ondenkbaar dat Obama vooral met zijn voorgestelde bezuinigingen op de gezondheidszorg zijn liberale aanhang tegen zich in het harnas zal jagen.

Eerder stelden de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden voor om de komende tien jaar 5 biljoen dollar te bezuinigen, maar de Democraten verwierpen dit plan als te draconisch.


Obama wil in twaalf jaar 4 biljoen bezuinigen (Foto: Novum)

3DS-launch in AustraliŽ een succes

Na succesvolle launches in Japan, Europa en Amerika kan de launch van Nintendo 3DS in Australië ook een succes worden genoemd. Het is namelijk bekend geworden dat het apparaatje van Nintendo in de eerste vier dagen in totaal 31.000 keer verkocht is. Hiermee is het de meest succesvolle handheld-launch down under.

De launch van Nintendo 3DS komt overigens ook dichtbij de launch van Nintendo Wii, deze tikte 32.000 verkochte units aan rond launch. Inmiddels staat Wii op 2.1 miljoen verkochte units in Australië. Nintendo is tevreden en hoopt dat de ze verkopen door kunnen zetten.

3DS

Opbrengst campagne Japan ruim 6 miljoen

De campagne van het Rode Kruis voor Japan heeft in totaal ruim 6 miljoen euro opgebracht. Dit bedrag kan nog verder oplopen; gironummer 6868 is open tot het eind van de maand. Dat heeft een woordvoerster van de hulporganisatie woensdagavond laat gemeld.

Gulle gevers konden woensdag op de landelijke actiedag Nederland helpt Japan geld doneren via telefoonnummer 0800-1112. Ook vond er een benefietconcert plaats in de Amsterdam ArenA, met een voetbalwedstrijd tussen Ajax en de Japanse topclub Shimizu S-Pulse. Kaarten hiervoor kostten 5 euro. De ruim 38.000 toeschouwers in het stadion zagen Ajax met 4-0 winnen.

De campagne van het Rode Kruis voor de getroffenen van de aardbeving en tsunami in Japan ging in maart van start.

Een benefietdiner in Rotterdam heeft woensdagavond 27.500 euro opgebracht voor de slachtoffers in Japan. Onder leiding van de Rotterdamse tv-kok Herman den Blijker kookten zes Rotterdamse chefs een speciaal diner.

Opbrengst campagne Japan ruim zes miljoen
Opbrengst campagne Japan ruim 6 miljoen (Foto: ANP)

Pandora's Tower te spelen met Classic Controller

Pandora's Tower, de onlangs aangekondigde 'exploration-style action RPG' voor Nintendo Wii, zal te spelen zijn met Classic Controller en Wiimote-Nunchuck combinatie. Als je gebruik maakt van de Wiimote zul je jouw primaire wapen, een ketting, ook echt moeten uitgooien. Speel je met de Classic Controller, dan doe je dat gewoon met een druk op de knop.

De ketting wordt overigens niet alleen als wapen gebruikt, maar wordt ook ingezet om puzzels op te lossen, denk maar eens aan een schakelaar waar je niet gemakkelijk bij kunt, of het slingeren van platform naar platform. Ook is de ketting nodig om vlees van de monsters te strippen. Dat vlees heb je nodig omdat Ceres, de vrouwelijke hoofdrolspeelster, hiermee genezen kan worden van een nare ziekte die haar langzaam in een monster doet veranderen.

Naast deze kleine besturingsdetails zijn er ook nog een aantal screens vrijgegeven. Helaas zijn de screens een beetje klein, maar voorlopig moeten we het hiermee doen. Pandora's Tower komt eind mei in de Japanse winkels te liggen. Een Westerse release lijkt onwaarschijnlijk, maar misschien weet Nintendo ons nog te verrassen komende E3. Xenoblade komt immers ook dit jaar naar Europa!

Pandora

Screenshot

Screen

Screen

Screen

Tristan droeg witte sportsokken

KoosyNL

Wisten jullie dat al? Tristan van der V. was een grote fan van witte sportsokken. Hij droeg ze vrijwel elke dag behalve als hij zondag languit op de bank aan het hangen was, kijkend naar de herhaling van Oh Oh Tirol. Ook begon hij zijn dag met een grote mok Campina Goedemorgen drinkontbijt omdat dat namelijk vol vezels en vitaminen zit. Daarnaast ging Tristan, zoals de overgrote meerderheid van de Nederlanders, zondag niet naar de kerk. Wat moest hij daar... hij kon zijn tijd veel beter besteden. Aan gamen bijvoorbeeld.

Laatste reviews en specials
special
Weekend gifdump #121
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
review
Mega Man Battle Network Legacy Collection
©FOK.nl e.a.