Te weinig onderzoek bij signaal kindermishandeling

Redactie

Signalen van letsel bij kinderen worden veel te weinig onderzocht. De politie zou jaarlijks in zeker 500 tot 1500 zaken forensisch artsen moeten inschakelen, maar dat is maar in zo'n 150 gevallen gebeurd. Dat blijkt uit het rapport 'Behoefte aan forensische pediatrie in Nederland', dat in handen is van RTL Nieuws.

Onderzoekers van het Nederlands Forensisch Instituut, Openbaar Ministerie en politie hebben in het rapport geïnventariseerd hoe groot de behoefte is. De politie stelt dat 'een redelijk aantal zaken achteraf ook in aanmerking was gekomen voor nader onderzoek'. Om goed te kunnen vaststellen of een kind echt is mishandeld, moeten gespecialiseerde forensisch artsen dit onderzoeken.

Forensisch experts worden echter vaak niet ingeschakeld, onder meer omdat alleen ernstige zaken voor nader onderzoek worden aangemeld of er gebrek aan capaciteit is. Ook de kosten, die duizenden euro's kunnen bedragen, zijn volgens de onderzoekers een factor.

De kosten mogen nooit een rol spelen om dit soort onderzoek niet te laten uitvoeren, zegt forensisch arts bij het NFI Rob Bilo. Lonneke van Duurling van de Forensische Polikliniek Kindermishandeling in Utrecht noemt het nalaten van onderzoek ernstig. "Het kind gaat naar huis en is niet veilig", zegt ze tegen RTL Nieuws.

Pim Miltenburg van de Raad van Korpschefs erkent dat er ruimte is voor verbetering, maar ontkent dat geld een rol speelt bij het niet inschakelen van forensisch artsen. "Als forensisch artsen moeten worden ingeschakeld, dan doen we dat."