Marine ruimt extreem zware Duitse mijn

Redactie

De mijnenjager Hr. Ms. Willemstad heeft donderdag een extreem zware Duitse mijn voor de Schotse kust gevonden en tot ontploffing gebracht. Het ging om een zogeheten GN-mijn, een van de meest beruchte uit de Tweede Wereldoorlog. Dat meldt het Ministerie van Defensie. De mijn had een lading van 1100 kilo TNT.

De mijnenjager stuitte donderdag tijdens een internationale oefening op het explosief. Doordat de mijn in een ingang van een baai lag, kon hij niet ter plekke onschadelijk gemaakt worden. De ruim 3 meter lange mijn is met hefbanden van de bodem getild en ruim 1,5 kilometer van de kust tot ontploffing gebracht.

"Een hele bijzondere ontdekking", vertelt de commandant van de mijnenjager, luitenant-ter-zee Paul Bijleveld. "In 1939 legde een Duitse onderzeeboot een mijnenveld van achttien stuks voor de kust van Schotland bij Loche Ewe. Drie daarvan zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog ontploft en van de overige nooit gevonden mijnen is er nu dus één onschadelijk gemaakt."

Woensdag ruimde de marine voor de Schotse kust al een Britse grondmijn. Het ging hier om een explosief van 555 kilo, ook uit de Tweede Wereldoorlog.


Marine ruimt extreem zware Duitse mijn (Foto: Novum)