GroenLinks wil kernenergievrije gemeenten

GroenLinks wil Amsterdam en Rotterdam volledig kernenergievrij maken. De gemeenten moeten alleen nog maar energie afnemen van leveranciers die geen kernstroom leveren. Daartoe dienen de fracties van GroenLinks in de twee steden een voorstel in.

Ook in andere gemeenten zal GroenLinks, soms samen met de PvdA of lokale partijen, een plan indienen dat de gemeente verplicht om geen gebruik meer te maken van kernenergie. Daarnaast moeten gemeenten verklaren niet mee te zullen werken aan de opslag van kernafval op hun grondgebied of aan de bouw van een nieuwe kerncentrale. Zo wordt Nederland 'gemeente voor gemeente' kernenergievrij gemaakt, hopen de initiatiefnemers.

"Het gebruik van kernenergie is de doodsteek voor een doorbraak van wind- en zonnestroom", stelt het Amsterdamse GroenLinks-raadlid Tamira Combrink. "Dat is zonde, want schone energie levert banen op en maakt ons minder afhankelijk van instabiele regio's voor de import van olie en uranium."

"De veiligheidsrisico's van kerncentrales zijn onaanvaardbaar groot", vult het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte aan. Hij vreest dat het kabinet besluit om op de Maasvlakte een nieuwe kerncentrale te bouwen. "Als er met een kerncentrale op de Maasvlakte wat mis zou gaan, dan zet je meer dan een miljoen mensenlevens op het spel."

De discussie over kernenergie is weer opgelaaid na de crisis met de Fukushima kerncentrale in Japan. Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) blijft bij zijn standpunt dat er een nieuwe kerncentrale in Nederland moet komen. De meest voor de hand liggende locatie is Borssele, waar al een centrale staat.