'SBS heeft last van Talpasyndroom'

Peter (pberends)

Tv-recensent Marcel Peereboom Voller denkt dat SBS last heeft van het zogeheten Talpasyndroom. Volgens hem kijken mensen anno 2011 uit principe minder graag naar SBS, zoals ook ooit het geval was met het Talpa van mediatycoon John de Mol.

"SBS zit nu al zo lang in de hoek waar de klappen vallen, dat er sprake is van een Talpasyndroom. De publieke opinie verbiedt de kijker te kijken, zelfs naar programma's die wel de moeite waard zijn", zegt Peereboom Voller.

Het is volgens de tv-recensent tevens de verklaring voor de matige kijkcijfers van de nieuwe spelshow Show Me The Money met Beau van Erven Dorens: "Ik ben er vrijwel zeker van dat precies dezelfde quiz bij RTL beter zou scoren. Exemplarisch voor de malaise is Beau. Op RTL 5 groeide zijn Deal Or No Deal uit tot een hit. Show Me The Money is eigenlijk spannender, maar bij SBS is Beau een omgekeerde koning Midas geworden. Wat hij aanraakt, verandert in kijkcijferpulver."

Peereboom Voller legt ook uit wat niet goed liep: "Het is misgegaan op het moment dat de volkse campingzender veranderde in een patserige schreeuwlelijk. Grootspraak werd de norm, met urenlange, tijdoverschrijdende shows waar 'heel Nederland' zogenaamd voor thuisbleef. Elk programma werd al voor de start zo aan die grote SBS-klok gehangen, dat veel kijkers het gewoonweg niet meer trokken. En hoe harder werd geschreeuwd, des te minder mensen keken.”

De tv-recensent adviseert SBS om terug te gaan naar de roots: "SBS kan dit tij maar op één manier keren: terug naar de camping. En snel ook, want de klok staat op vijf voor twaalf."


'SBS heeft last van Talpasyndroom'