Bijstandtrekker moet Nederlands leren

Redactie

Wie een bijstandsuitkering krijgt en geen Nederlands spreekt, moet een taalcursus gaan volgen. Mensen die dat weigeren, krijgen een lagere uitkering of helemaal geen geld meer. Dat staat in een pakket maatregelen dat minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) donderdag heeft gepresenteerd.

De meeste maatregelen zijn bedoeld om de regels voor immigranten uit de Europese Unie te verscherpen. De nieuwe regel over de bijstand geldt echter ook voor immigranten van buiten de EU. Een deel van de maatregelen was al eerder aangekondigd.

In de EU geldt vrij verkeer van personen, maar iemand die niet in zijn eigen levensonderhoud kan voorzien, mag niet in Nederland blijven. Daarop wordt strenger toegezien, kondigt Kamp aan. Wie hier langer dan drie maanden is en geen werk heeft, moet vertrekken.

Het kabinet gaat veelplegers uit andere EU-landen tot ongewenst vreemdeling verklaren en hen vervolgens uitzetten. Ook moeten arbeidsmigranten uit de EU zich inschrijven bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en in het bevolkingsregister.

Om overlast door bijvoorbeeld Poolse gastarbeiders te voorkomen, krijgen gemeenten meer mogelijkheden om overbewoning te voorkomen. Het kabinet wil ook uitbuiting van arbeidsmigranten voorkomen. Werkgevers die te veel geld inhouden voor bijvoorbeeld huisvesting en vervoer, krijgen een boete.

De maatregelen zijn tot stand gekomen in overleg met de gemeenten waar de meeste arbeidsmigranten uit andere EU-landen wonen. Kamp gaat ze ook nog bespreken met andere organisaties zoals woningcorporaties, organisaties van arbeidsmigranten en vertegenwoordigers van de herkomstlanden.