Meer arrestaties na bomaanslag Minsk

Redactie

Wit-Rusland heeft donderdag nog twee personen aangehouden in verband met de aanslag op een metrostation in de hoofdstad Minsk. Onder tegenstanders van de autoritaire Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko neemt de vrees toe dat hij de aanslag gebruikt om zijn machtspositie verder te consolideren.

Door de twee arrestaties van donderdag komt het totale aantal verdachten op vijf. Woensdag werden drie verdachten gearresteerd, onder wie een jongeman die ervan wordt verdacht de bom op het station te hebben geplaatst. De aanslag kostte twaalf mensen het leven. Meer dan tweehonderd personen raakten gewond.

Volgens openbaar aanklager Andrej Sjved zijn alle vijf verdachten Wit-Russische burgers die niet eerder veroordeeld zijn. Loekasjenko zei woensdag dat de aanslag mogelijk het werk was van dissidenten. Hij heeft de openbaar aanklager gevraagd dissidenten op te pakken en te ondervragen. Sjved bevestigde de arrestaties en de verhoren, maar wilde niet in detail treden.

De oppositie vreest dat ook het internet, een van de laatste plekken waar Wit-Russen vrijelijk hun mening kunnen geven, te maken gaat krijgen met ernstige beperkingen. Aanklager Grigori Vasilevitsj zei woensdagavond dat het 'nodig is om orde te scheppen' bij bepaalde websites die schreven over de aanslag.

Een oppositielid zei een waarschuwing te hebben gekregen voor het 'in diskrediet brengen' van het land. "We vrezen dat onze website wordt gesloten, omdat het internet de enige alternatieve en onafhankelijke bron van informatie is en de autoriteiten zijn hier bang voor."