Strafpunt rijbewijs vaak niet geregistreerd

Redactie

Strafpunten van automobilisten met een puntenrijbewijs worden vaak niet geregistreerd. Dat blijkt uit cijfers van het Openbaar Ministerie.

Sinds de invoer van het puntenrijbewijs voor beginnende bestuurders in 2002 werd twee derde van het aantal uitgedeelde punten niet geregistreerd. Volgens een woordvoerder van het landelijk parket vergeten agenten die een proces-verbaal schrijven vaak te vermelden dat er een strafpunt op het rijbewijs moet komen. Ook gebeurt het soms dat iemand die zich voor de rechter heeft verantwoord geen punt krijgt, omdat het niet via het centrale systeem wordt gemeld.

Soms kan een strafpunt achteraf alsnog worden uitgedeeld als een beginnend automobilist voor de tweede keer staande wordt gehouden. "Dan controleren we of deze persoon niet al eerder een strafpunt heeft gekregen, maar nooit is geregistreerd."

Een rijbewijs wordt ingevorderd wanneer een bestuurder drie strafpunten heeft. Sinds de invoering van het systeem gebeurde dat honderd keer.

Volgens de zegsman blijft het voor de meeste automobilisten die de fout ingaan bij één strafpunt. "Ze krijgen een forse boete en een brief met de waarschuwing voor het kwijtraken van het rijbewijs. Dat heeft een afschrikkend effect."


Strafpunt rijbewijs vaak niet geregistreerd (Foto: Novum)