India verbetert veiligheidsvoorzieningen reactoren

Redactie

India gaat naar aanleiding van de kernramp in Japan de veiligheidsvoorzieningen bij al zijn twintig kerncentrales aanpassen.

Bij inspectie is gebleken dat alle centrales natuurrampen als aardbevingen of tsunami's bouwkundig kunnen doorstaan. Maar er zijn aanvullende voorzieningen nodig voor het geval de centrales langdurig zonder stroom komen te zitten, zegt Shreyans Jain, voorzitter van de Nuclear Power Corporation of India.

Zo moet de watervoorziening van de koelsystemen worden verbeterd, moet het primaire omhulsel met stikstof inert worden gemaakt om ontploffingen tegen te gaan, moeten nieuwe technologieën geïnstalleerd worden om reactoren bij een zware aardbeving automatisch uit te schakelen en moet er een waarschuwingssysteem voor tsunami's komen. Voorts worden aanvullende kustbeschermingsmaatregelen getroffen om energie van vloedgolven te absorberen, aldus Jain.

De Indiase regering wil de komende twintig jaar 120 miljard euro besteden aan kerncentrales. Sinds de ramp in het Japanse Fukushima zijn bij velen in India twijfels gerezen, maar de regering zet de plannen door omdat het land door de snelle economische groei dringend meer elektriciteit nodig heeft. Nu wordt nog maar 3 procent van alle elektriciteit in India opgewekt met kernenergie.