FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 15 april 2011

Schip negeert roep om hulp Somaliërs

Vijftien Somaliërs zijn verdronken in de Golf van Aden nadat een marineschip hun roep om hulp had genegeerd. Dat heeft Andrej Mahecic, woordvoerder van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (Unhcr) vrijdag gezegd.

De boot met 45 Somalische vluchtelingen zonk woensdag voor de kust van Jemen, aldus Mahecic. De overlevenden zeggen dat een onbekend schip hen naderde maar niet te hulp schoot. De vluchtelingen probeerden in Jemen te komen.

De Unhcr roept kapiteins in de Golf op 'hun lange traditie van redding op zee vast te houden en schepen in nood te helpen'. In de Golf van Aden wemelt het van de piraten.

President Burkina Faso ontbindt regering na onrust

De president van Burkina Faso, Blaise Compaoré, heeft vrijdag zijn regering ontbonden na onlusten. Ook heeft hij zijn legerchef en het hoofd van de presidentiële garde naar huis gestuurd.

Onvrede over niet uitbetaalde huurtoeslagen in twee kazernes van de presidentiële garde van Burkina Faso verspreidde zich eerder vrijdag snel over de hoofdstad Ouagadougou. In het westen van de stad plunderden soldaten in de nacht van donderdag op vrijdag winkels en stalen auto's. Huizen van bondgenoten van Compaoré werden in brand gestoken. Nabij de studio van de staatsradio werden schoten afgevuurd.

Vooralsnog zijn er geen slachtoffers gevallen, zei Moussa Cissé, een woordvoerder van het leger.

Compaoré kwam zo'n 23 jaar geleden aan de macht in het straatarme land. In november werd hij herkozen, maar volgens zijn tegenstanders werd er op grote schaal gefraudeerd.

Op 8 april vonden in Burkina Faso vanwege de hoge voedselprijzen ook al grote protesten plaats, toen door de politie. In maart stichtten studenten brand bij diverse overheidsgebouwen uit protest tegen de dood van een jonge man. De man zou in de gevangenis om het leven zijn gebracht.

Rutte: Snel akkoord met provincies en gemeenten

Premier Mark Rutte (VVD) verwacht nog een paar dagen nodig te hebben om met de lagere overheden tot een zogeheten bestuursakkoord te komen. De onderhandelingen hierover zijn in zwaar vaarwater terechtgekomen, omdat provincies en gemeenten vinden dat de rijksoverheid hen te weinig geld geeft om hun extra taken uit te voeren.

Het kabinet wil dat onder meer de sociale werkvoorziening en Wajong-regeling een uitvoeringstaak van gemeenten wordt. Zij vinden echter dat ze hiervoor te weinig middelen krijgen uit Den Haag.

Rutte zei vrijdag goede hoop te hebben dat er snel een akkoord kan worden getekend. "De gesprekken verlopen in goede sfeer", zei tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Hij verwacht dat het binnen enkele dagen rond is.

Trucker flink de fout in op A50

Een 27-jarige vrachtwagenchauffeur uit Tilburg is vrijdag aangehouden op de A50 omdat hij flink de fout in was gegaan. Hij kan zeker vijf bonnen verwachten, meldt het KLPD vrijdag.

De man werd bij Apeldoorn aangehouden omdat hij met snelheden tussen de 113 en 125 kilometer per uur reed. Ook bleek hij niet voldoende gerust te hebben, was hij niet in het bezit van de vereiste documenten voor het vleesafval dat hij vervoerde en reed hij zonder de vereiste stootbalk. Bovendien had hij geen vrachtwagenrijbewijs.

Rotterdammer opgepakt na achtervolging Geleen

Een 19-jarige Rotterdammer is vrijdagmiddag aangehouden na een 'wilde achtervolging' in het centrum van Geleen. De man ging er bij een verkeerscontrole vandoor.

De politie wilde het voertuig van de man rond 14.15 uur controleren en gaf hem een stopteken. De automobilist negeerde dat en reed met hoge snelheid weg. De politie zette de achtervolging in.

De automobilist nam bij de achtervolging grote risico's door meerdere keren door rood te rijden. Op een parkeerplaats reed hij vervolgens bijna een man en een klein kind aan.

Uiteindelijk wist de politie de Rotterdammer bij een crematorium aan te houden. Hij moest zijn rijbewijs inleveren.

Black Ops opnieuw best verkochte game

Tweeëntwintig weken na de lancering van Call of Duty: Black Ops is de Playstation 3-versie opnieuw de populairste game van de Benelux. Data van marktonderzoeksbureau GfK toont aan dat het schietspel de rollenspellen Pokémon White en Pokémon Black en Wii Party, de populairste game van vorige week, voorbij is gestreefd.

Call of Duty: Black Ops is beschikbaar voor de pc en verschillende spelcomputers. Toen het schietspel in november gelanceerd werd, werden zeven miljoen spellen verkocht binnen een dag. Binnen zes weken draaide uitgever Activision een miljard dollar omzet.

De enige nieuwkomer in de verkooptoptien is het fitnessspel Zumba Fitness voor de Nintendo Wii. Deze game is op de achtste plaats terug te vinden. In het Verenigd Koninkrijk heeft het fitnessspel voor de Wii de eerste plaats veroverd.

Opmerkelijk is het gebrek aan Nintendo 3DS-spellen. Sinds de lancering van de spelcomputer eind vorige maand heeft geen enkele game de top tien gehaald. Dit draagt bij aan de geruchten dat de Nintendo 3DS-lancering niet naar de verwachting van Nintendo is verlopen.

01. Call of Duty: Black Ops (Playstation 3)
02. Pokémon White (Nintendo DS)
03. Pokémon Black (Nintendo DS)
04. De Sims: Middeleeuwen (pc)
05. Wii Party (Nintendo Wii)
06. Crysis 2 (Playstation 3)
07. Wii Fit Plus (Nintendo Wii)
08. Zumba Fitness (Nintendo Wii)
09. New Super Mario Bros (Nintendo Wii)
10. Crysis 2 (Xbox 360)


(Foto: Novum)

Aan de gracht in de zon.

Een kleine twintig minuten later daalde ik door een smal gangetje af naar de werf waaraan zijn huis staat. Ik parkeerde mijn fiets aan een lantaarnpaal, schraapte mijn keel en belde aan. De bekende zoemer liet me weten dat ik binnen mocht komen. Hij stond al bij de deur te wachten met een zoen op zijn lippen die ik in ontvangst nam. Niet veel tijd later zaten we dan voor zijn deur op het trapje aan het water met elk een glas Prosecco. Hij zei gelukkig niets over mijn rode hoofd, alhoewel hij wel indringend naar mijn gezicht keek.

Puyol keert terug in wedstrijdselectie Barcelona

Carles Puyol is in de aanloop naar de topper met aartsrivaal Real Madrid opgenomen in de wedstrijdselectie van FC Barcelona. De 33-jarige verdediger kwam op 22 januari voor het laatst in actie voor de Catalanen vanwege een blessure aan zijn linkerknie. Of de 94-voudig Spaans international speeltijd krijgt in Madrid is nog niet duidelijk.

"Hij reist morgen met ons mee en daarna nemen we een beslissing," verklaart de blij verraste trainer Pep Guardiola vrijdag. "We moeten afwachten hoe hij herstelt, maar de laatste drie, vier dagen is de pijn weggetrokken."

Guardiola gebruikte de verdedigende middenvelders Javier Mascherano en Sergio Busquets de afgelopen maanden om het gat centraal in de defensie op te vullen. Barça verdedigt zaterdag in Santiago Bernabeu een voorsprong van acht punten op de Madrilenen.


Puyol keert terug bij Barcelona (Foto: Novum)

Uitslag sc Heerenveen - FC Utrecht

Vanavond stond in de Eredivisie om 20:45 uur het duel tussen sc Heerenveen en FC Utrecht op het programma. De Friezen moesten winnen om zich te mengen in de strijd om de laatste plaats in de play-offs die nu nog in handen is van Utrecht. De ploeg van Ron Jans faalde niet en won in eigen huis met 3-0.

sc Heerenveen

3 - 0

FC Utrecht

 19' Assaidi
 29' Narsingh
 77' Dost
 
 
 Gele kaart: Haglund, (sc Heerenveen), Oar, (FC Utrecht)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 25.000
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Stuhr-Ellegaard
Janmaat
Gouweleeuw
Kruijswijk
Breuer (Kopic/60)
Haglund
Assaidi
Väyrynen (Svec/83)
Narsingh
Dost
Beerens (Elm/69)
  Vorm
Cornelisse
Schut
Wuytens
Nesu (Zullo/46)
Siberbauer
Asare
Lensky (Nijholt/81)
Mertens (Demouge/46)
Van Wolfswinker
Oar

Piraten gijzelen bemanning na betaling losgeld

Somalische piraten hebben vrijdag miljoenen dollars aan losgeld ontvangen, maar de Indiase bemanningsleden in gijzeling gehouden. Het schip is wel teruggegeven en de niet-Indiase bemanning is vrijgelaten.

De Indiërs worden in gijzeling gehouden als vergelding voor de arrestaties van meer dan honderd Somalische piraten door de Indiase marine, aldus een van de piraten. "We houden deze Indiërs vast tot India onze collega's vrijlaat", zei Hassan Farah tegen Associated Press.

Gemiddeld krijgen piraten zo'n 5 miljoen dollar aan losgeld voor een gekaapt schip met bemanning en vermoedelijk is dat ook ongeveer het bedrag dat nu betaald is.

De afgelopen maanden is het geweld door piraten voor de kust van Oost-Afrika toegenomen. Piraten worden steeds agressiever en gewelddadiger, aldus deskundigen.

Chandhok racet mogelijk in India

Team Lotus zal Karun Chandhok mogelijk laten racen in India. De eerste Grand Prix in het Aziatische land staat op 30 oktober gepland en teambaas Tony Fernandes ziet er wel brood in om de Indiër, die derde rijder bij het Maleisische team is, voor eigen publiek te laten rijden.

"Het is nog te vroeg om het te bevestigen, maar ik kan het niet uitsluiten. De gemotoriseerde sporten is in Azië aan een gigantische opmars bezig en sponsoren staan te trappelen om miljoenen in de sport te steken," zei Fernandes. "India is qua populatie het tweede land ter wereld en kent een levendige economie, waardoor er voor de F1-marketing kansen liggen."

Fernandes vindt dat Chandhok door zijn kennis van toegevoegde waarde is voor Team Lotus en dat hij er klaar voor is om te gaan racen.

Mollema is klaar voor tijdrit in Castilië

Klassementsleider Bauke Mollema is niet bang voor de tijdrit van morgen in de Ronde van Castilië en Leon. "Ik heb er echt vertrouwen in," reageert de Groninger. "In Parijs-Nice reed ik een goede tijdrit van 30 kilometer. Dat heeft veel zelfvertrouwen gegeven. Ik ben er ook van overtuigd dat ik nu de goede houding op de tijdritfiets heb. Van mij mag het beginnen. Ik ben er klaar voor."

De 24 jaar jonge kopman van Rabobank kwam vandaag in de Ronde van Castilië en Leon als tweede over de streep en legde beslag op de leiderstrui. Morgen verdedigt hij in een tijdrit van elf kilometer een voorsprong van drie seconden op naaste achtervolgers Xavier Tondo (Movistar) en Igor Anton (Euskaltel), waarna de Spaanse rittenkoers zondag eindigt met een vlakke etappe.

Met een tweede plaats, vijf man in de top twintig, de leiderstrui en een sterk optreden van de pas 20-jarige Tom-Jelte Slagter, was ploegleider Jan Boven in zijn nopjes. "Ik wist dat wij hier mannen hebben die dit aan kunnen. Verrassend is het niet, wel prachtig dat het allemaal samen valt."

Naast de euforie was er vandaag toch nog een klein minpuntje te melden. Stef Clement ging aan het begin van de race hard onderuit en stapte uit de koers met enkele fikse schaafwonden. "Het lijkt mee te vallen, voor zover zoiets kan meevallen," verklaart Boven op de website van Rabobank."Laten we op het beste hopen. Stef heeft net een ellendige lange periode achter de rug."

Hamilton: "Grenzen aan loyaliteit"

Lewis Hamilton heeft het in de Formule 1 voorlopig goed naar zijn zin bij McLaren. De Brit wil graag wereldtitels voor de renstal uit Woking binnenhalen, maar dan moet het team hem wel een auto geven waarmee hij dit kan doen. Lukt dit niet dan denkt de wereldkampioen van 2008 aan een vertrek.

"Het enige dat ik voor me zie is het winnen van wereldtitels. Ik heb maar een korte tijd in de Formule 1. Ik bevind me in de bevoorrechte positie dat ik bij een topteam zit," zei Hamilton tegen de Britse media. "Ik ben op mijn gemak momenteel, maar het belangrijkste is dat ik wereldtitels kan winnen." Dit hoeft volgens de Brit niet altijd bij McLaren te zijn. "Loyaliteit kent zeker zijn grenzen. Ik heb het naar mijn zin bij McLaren en hoop dat dat zo blijft, maar uiteindelijk moet je altijd kijken naar waar je staat en wat er gaande is."

Hamilton vindt dat zijn toewijding aan zijn huidige team nog altijd in orde is. "Ik zet me volledig in om samen zo succesvol mogelijk te zijn. Als je kijkt naar de afgelopen vijf jaar, ben ik de enige die ieder seizoen een race heeft gewonnen. Ik heb dus telkens een winnende auto gehad. Dat is natuurlijk zeer positief."

Cruijff: Messi groter dan Cristiano Ronaldo

Lionel Messi is op weg zich onder de grootste voetballers aller tijden te scharen. De kleine Argentijn hoort binnenkort in een select rijtje spelers als Pele, Diego Maradona en Alfredo di Stefano. Dat denkt Johan Cruijff. De voormalige spelmaker van Ajax en Barcelona betwijfelt of Cristiano Ronaldo van hetzelfde kaliber is.

Ronaldo's kansen om in dat rijtje opgenomen te worden, liggen volgens Cruijff 'iets lastiger'. De Portugees international is 'meer een fysieke speler'. De echte grootheden in het voetbal zijn, net als Messi, 'een brok techniek'.

De komende weken staan Messi en Ronaldo vier keer tegenover elkaar. Zaterdag spelen FC Barcelona en Real Madrid tegen elkaar in de Primera Division en vier dagen later in de finale van de Copa del Rey. In de weken daarna treffen de clubs elkaar twee keer in de halve finale van de Champions League.


 Messi groter dan Cristiano Ronaldo (Foto: Novum)

'Ondanks incest voogdij over 12-jarige moeder'

De vader van het 12-jarige meisje dat eind vorige maand beviel van een dochter, kreeg ondanks een eerdere veroordeling voor incest de voogdij over de latere moeder en haar broertje, omdat het dossier was vernietigd. Dat meldt RTL Nieuws vrijdag op basis van rechtbankstukken.

De 52-jarige man werd in 1995 veroordeeld voor incest met zijn destijds 12-jarige dochter. Hij zou haar tussen september 1994 en april 1995 meerdere keren met geweld hebben verkracht. De rechtbank in Groningen legde hem een straf van achttien maanden cel op, waarvan drie voorwaardelijk.

Na de straf kreeg de man, Calix W., twee kinderen met een andere vrouw, onder wie het meisje dat eind maart beviel van een dochter. De moeder van de twee kinderen vertrok in 2002, waarna W. in 2004 de voogdij over de dochter en zoon van zijn tweede vrouw toegewezen kreeg door de rechtbank in Groningen.

Volgens RTL Nieuws hebben de rechtbank in Groningen en de Raad voor de Kinderbescherming geen onderzoek gedaan naar het verleden van W., omdat het dossier van de dochter die eerder werd misbruikt was vernietigd, overeenkomstig de privacywetgeving. Bovendien doet de raad bij voogdijzaken niet standaard onderzoek naar een eventueel strafblad.

De rechtbank in Groningen betreurt wat er is voorgevallen, maar wijst op de privacywetgeving. Kinderrechter Dia Flintermann vindt wel dat die wetgeving moet worden aangepast. "Zelf vind ik dat de veiligheid van het kind altijd voorop moet staan, maar in Nederland kiezen we voor de privacy van een volwassene."

Nachtje hotel 5 procent duurder

De gemiddelde hotelkamerprijzen in Nederland zijn vorig jaar met 5 procent gestegen. Reizigers betalen nu gemiddeld 105 euro voor een overnachting. Amsterdam is nog steeds de duurste hotelstad van Nederland, gevolgd door Den Haag en Utrecht. Dat blijkt uit de Hotel Price Index van boekingssite hotels.com.

De prijsstijging in Amsterdam wordt vooral veroorzaakt door het toenemend aantal toeristen en zakenreizigers. Voor een overnachting in de hoofdstad betaalden hotelgasten vorig jaar gemiddeld 115 euro, 8 procent meer dan in 2009. De gemiddelde prijs in Den Haag is nu 106 euro per nacht en Utrecht volgt met 104 euro.

De grootste prijsstijgingen waren te vinden in Haarlem, waar een hotelkamer gemiddeld 9 procent duurder werd. De stijging werd vooral veroorzaakt door het uitwijken van toeristen als hotels in Amsterdam waren volgeboekt.

In Groningen daalden de prijzen het hardst. Hier waren hotelkamers gemiddeld 11 procent goedkoper dan in 2009. De goedkoopste hotelkamerprijzen zijn te vinden in Breda, waar een nacht in een hotel gemiddeld 63 euro kost. In andere grote steden in het zuiden, zoals Eindhoven, kost dat 83 euro en in Maastricht gemiddeld 100 euro per nacht.

De index is gebaseerd op boekingen die via hotels.com werden gemaakt.

Man vast voor fatale schietpartij na drugsruzie

Een 26-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats zit vast op verdenking van betrokkenheid bij een schietpartij in Alphen aan den Rijn. Daarbij kwamen begin deze maand twee mannen om het leven.

De verdachte werd al op 9 april aangehouden en is donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft zijn voorlopige hechtenis met veertien dagen verlengd, laat het Openbaar Ministerie in Den Haag vrijdag weten.

Bij de schietpartij in de buurt van de Broekhorst in de Zuid-Hollandse plaats kwamen op 2 april twee mannen om het leven. Twee anderen raakten gewond. Getuigen hadden schoten gehoord en een auto zien wegrijden. Toen agenten gingen kijken, werd niets aangetroffen.

Een halfuur later arriveerde een auto met vier gewonden bij het ziekenhuis in Gouda. Het bleek te gaan om twee Bulgaarse en twee Nederlandse mannen. Een 23-jarige Nederlander en een 39-jarige Bulgaar overleden, een 30-jarige Bulgaar en een even oude Nederlander overleefden het schietincident.

De twee mannen die de schietpartij overleefden zijn aangehouden op verdenking van het overtreden van de Opiumwet. Ook hun hechtenis is door de rechter-commissaris verlengd. De vier waren vermoedelijk in het criminele circuit actief. De politie vermoedt dat de schietpartij is ontstaan na een conflict over drugs.

Eerder werd ook al een 37-jarige man uit Rotterdam aangehouden in verband met de zaak. Hij bleek niets met het incident te maken te hebben.

Pirelli: "Eénstopstrategie mogelijk zondag"

Bandenfabrikant Pirelli denkt dat de meeste Formule 1-rijders dit weekend in China voor twee stops zullen gaan. Enkele rijders zullen net als in Australië drie keer gaan stoppen, terwijl het voor Sauber in Shanghai mogelijk is om de wedstrijd met slechts één stop uit te rijden.

Vorige week in Sepang gingen de banden een stuk minder lang mee door de hitte en de hoge luchtvochtigheid. Het zorgde er voor dat de meeste rijders drie keer de pits opzochten, met uitschieters naar vier stops. Hierdoor was het een droge race met de meeste pitstops ooit. In China zijn de omstandigheden een stuk aangenamen, wat zal gaan resulteren in banden die veel langer meegaan en veel minder pitstops.

Rechtszaak tegen nephertog deels besloten

De strafzaak tegen een 38-jarige man uit Barneveld die terechtstaat voor oplichting en valsheid in geschrifte, werd vrijdag door de rechtbank in Zutphen deels achter gesloten deuren behandeld. De verdachte zou in mei 2010 als hertog Anthonie van Wilderoden d'Aragon in het huwelijk treden met de Britse Tara Elliot. De man achter het voorgenomen sprookjeshuwelijk bleek echter een bedrieger.

De bruiloft in de basiliek in Oudenbosch werd op het laatste moment afgeblazen, nadat bekend werd dat de verdachte helemaal niet van adel is. Veel leveranciers voor het huwelijk werden daardoor gedupeerd, waaronder het Apeldoornse museum Paleis 't Loo. Sommige leveranciers gingen voor duizenden euro's het schip in.

De rechters oordeelden dat er klemmende redenen zijn om de zaak niet in het openbaar te behandelen. De strafeis tegen de vermeende oplichter wordt vrijdagmiddag wel in het openbaar behandeld.

'Smartelijke komedie' over paus in première

De film Habemus Papam (We Have a Pope) van Nanni Moretti is vrijdag voor het eerst in de Italiaanse bioscopen te zien. De Italiaanse regisseur spreekt van een "smartelijke komedie" over een net gekozen paus. De Franse acteur Michel Piccoli speelt de hoofdrol. De film dingt volgende maand mee naar de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes.

Moretti won in 2001 de Gouden Palm met La Stanza del Figlio (The Son's Room), die hij regisseerde en waarin hij tevens de hoofdrol speelde van een psychiater die bij een duikongeluk zijn zoon verliest. Piccoli speelt een nederige paus die de zwaarte van het ambt ondervindt, een paniekaanval krijgt en zich daarom toevertrouwt aan een psychoanalyticus, gespeeld door Moretti zelf. De critici zijn tot nu toe lovend over de film, en ook het Vaticaan heeft waardering voor Moretti's werk.

'Smartelijke komedie' over paus in première
'Smartelijke komedie' over paus in première (Foto: ANP)

Mourinho zwijgt tijdens persconferentie

José Mourinho heeft vandaag een wel heel aparte persconferentie gegeven. De Portugese trainer van Real Madrid weigerde in de aanloop naar de kraker met FC Barcelona antwoord te geven op vragen van de pers en liet assistent Aitor Karanka het woord voeren. Een aantal journalisten verliet hierdoor geïrriteerd de zaal.

"Het is een manier van werken en geen gebrek aan respect," verklaarde Karanka na het persmoment. De Spanjaard voerde dit seizoen wel vaker het woord voor Mourinho, maar dit was de tweede opeenvolgende keer dat de zelfverklaarde Special One zijn mond in het geheel niet opentrok in de aanloop naar een belangrijk duel.

Madrid staat in de Spaanse competitie acht punten achter op koploper Barcelona. Beide grootmachten treffen elkaar de komende weken vier keer. Eerst morgen in Madrid voor de competitie, waarna woensdag het finaleduel in de Copa del Rey volgt. In de Champions League staat een dubbele ontmoeting op het programma met als inzet een plaats in de finale.


Mourinho zwijgt tijdens persconferentie (Foto: Novum)

Honkbalknuppels bij vechtpartij op schoolplein

In Arnhem heeft de politie vrijdag ingegrepen bij een vechtpartij tussen twee families op het schoolplein van de Johannesschool, een basisschool in Arnhem-Zuid. Er vielen twee gewonden en er zijn vier mensen aangehouden. 

Twee jongens kregen het op school met elkaar aan de stok. Een van de jongens haalde zijn broer erbij die verhaal kwam halen. Nadat er over en weer wat klappen waren gevallen, besloot een van de jongens dat het genoeg was geweest en haalde zijn familie erbij. Uiteindelijk stonden de families van beide jongens tegenover elkaar op het schoolplein.

Groep 8, die in een aangrenzend lokaal les kreeg, moest toezien hoe de twee families elkaar met honkbalknuppels te lijf gingen. De politie moest met meerdere eenheden uitrukken om de families uit elkaar te halen. Volgens omstanders zaten de 'bloedspatten op de ramen'.

De rooms-katholieke basisschool heeft naar aanleiding van de vechtpartij ouders gevraagd hun kinderen vrijdagmiddag eerder van school te komen halen.

Seizoen zo goed als voorbij voor Will

Nathaniel Will komt dit seizoen zo goed als zeker niet meer in actie voor N.E.C. Nijmegen. De verdediger heeft een scheurtje in zijn hamstring opgelopen.

Will staat door de spierscheuring zo'n vier weken aan de kant. Hierdoor zit zijn seizoen er vrijwel zeker op. Dat maakte N.E.C. vandaag bekend. Alleen wanneer de club uit Nijmegen de play-offs voor Europees voetbal weet te halen zou Will nog wel eens in actie kunnen komen.

De wedstrijd van aankomende zondag tegen Ajax moet Will als eerste laten schieten. Wie wel kan spelen is Niki Zimling, die terugkeert in de ploeg na een schorsing van vier wedstrijden. "Niki is een hele belangrijke speler voor ons en zal daarom zeker starten", zegt Vloet. "We hebben hem hard nodig tegen Ajax. Alleen een overwinning is voldoende."

Spakenburg trekt Muhamadu aan

Ibad Muhamadu heeft een tweejarig contract getekend bij zaterdagtopklasser Spakenburg. De aanvaller komt over van Helmond Sport, waar zijn contract deze zomer afloopt.

De 29-jarige Muhamadu werd opgeleid bij FC Twente, waar hij ook zijn debuut in het betaald voetbal maakte. Daarna kwam de Amsterdammer achtereenvolgens uit voor SC Cambuur, MVV Maastricht, Cercle Brugge, FC Dordrecht, Willem II, Dynamo Dresden, opnieuw FC Dordrecht en Helmond Sport. In 168 competitieduels als prof liet Muhamadu 38 keer de netten bollen.

Mogelijk komt Muhamadu komend seizoen met Spakenburg uit in de Jupiler League. De Blauwen zijn momenteel koploper in de zaterdagtopklasse en hebben voorlopig positief gereageerd op de mogelijkheid tot promotie. Daarvoor dient Spakenburg dan wel landskampioen te worden. Bovendien wordt eind deze maand pas een definitief besluit genomen over het promotierecht.

Aangifte tegen 'handtastelijke' gastdocent

Enkele leerlingen van de Kohnstammschool in Goes hebben aangifte gedaan van onzedelijke handelingen door een gastdocent. Het gaat om leerlingen van groep 8 van de openbare basisschool.

De politie onderzoekt of daadwerkelijk sprake is van strafbare feiten, waarna het Openbaar Ministerie een beslissing neemt over eventuele vervolging. Over de gastdocent waren bij de politie niet eerder meldingen of aangiften binnengekomen.

De directeur van de school en de politie hebben de ouders van de leerlingen uit groep 8 tijdens een besloten bijeenkomst geïnformeerd.

Nieuwe start Lange Frans en Daniëlle met baby

Lange Frans en zijn vrouw Daniëlle van Aalderen zien de komst van hun tweede telg als het begin van een nieuw hoofdstuk. De twee maakten vorig jaar een lastige periode door waarin Daniëlle werd gearresteerd, maar zien de toekomst positief tegemoet.

"Als je kijkt naar vorig jaar en dit jaar is het echt een verschil van dag en nacht", vertelt Daniëlle aan Novum Nieuws. Het stel, dat ouders is van de 2-jarige Willem, besloot eind vorig jaar voor een tweede kind te gaan. "Dat het dan zo snel lukt, is voor ons echt officieel een nieuw begin."

Lange Frans kwam naar eigen zeggen in financiële problemen door zijn voormalig rapmaatje Baas B. Zijn vrouw werd in oktober gearresteerd nadat in haar auto een doorgeladen pistool werd gevonden toen ze verhaal ging halen bij Baas B. Inmiddels gaat het een stuk beter met Daniëlle. "Ik mag niet klagen. Het gaat zowel zakelijk als privé een stuk beter dan vorig jaar."

Hoewel veel negatieve berichten verschenen over het paar, kreeg Van Aalderen ook veel steunbetuigingen. "In mijn e-mailbox stroomden de lieve berichten binnen. Het heeft me vrij weinig gedaan wat anderen over me zeiden. Dat zijn mensen die mij niet kennen en het verhaal niet kennen."


Nieuwe start Lange Frans en Daniëlle met baby (Foto: Novum)

Vakbond: Defensie is slechte werkgever

De Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV wijt de leegloop bij defensie aan 'slecht werkgeverschap'. De bond stelt dat de professionaliteit van de militairen ernstig onder druk komt te staan, doordat er onvoldoende geld beschikbaar is voor trainingen, persoonlijke kleding en uitrusting, reserveonderdelen en munitie.

De bond reageert op een artikel in De Telegraaf, die vrijdag op basis van een intern defensiememo schreef dat militairen massaal overstappen naar een baan buiten de krijgsmacht zodra hun contract is afgelopen.

Militairen zouden opleidingen mogen volgen om zich op de burgermaatschappij voor te bereiden, maar krijgen volgens de bond vervolgens te horen dat er geen of onvoldoende geld beschikbaar is. Ook wil defensie volgens de militaire bond het sociaal beleidsplan openbreken met als doel de regeling te verslechteren.

Verder krijgen instromers te horen dat het begin van hun opleiding met een halfjaar wordt uitgesteld, terwijl velen hun baan al hadden opgezegd. Daardoor verspelen ze het recht op een WW-uitkering. Daarnaast wil minister van Defensie Hans Hillen (CDA) de toelagen afbouwen, de lonen niet verhogen en het aantal oefendagen fors beperken, waardoor militairen minder oefentoelage ontvangen.

"De defensieleiding belijdt met de mond 'afspraak is afspraak' naar de militairen en burgers, maar vervolgens komt men de afspraken niet of onvoldoende na", zegt vakbondsvoorzitter Jean Debie. De oorzaak van dit slechte werkgeverschap is volgens hem de slechte financiële situatie bij defensie.

Het kabinet besloot vrijdag dat meer dan twaalfduizend banen verdwijnen. Hillen wil meer dan zesduizend van de bijna zeventigduizend medewerkers gedwongen ontslaan.

De defensievakbonden hebben al actiegevoerd en gaan daar 'extra heftig' mee door. Er komen 'prikacties' aan. Het blijft dus niet bij de dertig actiemeetings die dinsdag van start gingen. Voor 16 juni is een landelijke actiedag aangekondigd.

Vliegtuigen met laserpen beschijnen wordt strafbaar

Het met een laserpen beschijnen van vliegtuigen wordt strafbaar. Dat is een van de maatregelen die het Ministerie van Infrastructuur en Milieu vrijdag aankondigde om de veiligheid in de luchtvaart te vergroten. Piloten worden geregeld in hun werk gestoord door mensen die laserpennen op ze schijnen.

Ook het aantal ganzen op en rond Schiphol wordt teruggedrongen. Vogels rond luchthavens kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen als zij in de motoren van het toestel terechtkomen.

De plannen maken deel uit van de Beleidsnota Luchtvaartveiligheid 2011-2015. Hierin staat wat Nederland de komende jaren gaat doen om de veiligheid van de burgerluchtvaart te vergroten.

'Armstrong ontmoette dopingarts vorig jaar nog'

Lance Armstrong heeft de laatste jaren regelmatig contact gehad met de Italiaanse dopingarts Michele Ferrari. Zo ook vlak voor de Tour de France van vorig jaar. Dat meldt een hooggeplaatste Italiaanse ambtenaar vandaag. In zijn beginjaren werd de zevenvoudig tourwinnaar bijgestaan door de controversiële Ferrari. Hun wegen scheidden in 2004.

De ambtenaar, die niet openlijk over de zaak mag spreken omdat het onderzoek nog loopt, gaf aan dat de ontmoetingen vooral plaats hebben gehad in het Zwitserse Sankt Moritz en in Monte Carlo. Een woordvoerder van Armstrong onthield zich van commentaar, maar gaf aan later met een officiële verklaring naar buiten te treden.

Ferrari gaf telefonisch aan zich niet precies te herinneren wanneer hij Armstrong voor het laatst heeft ontmoet. De medicus meldde wel al sinds lange tijd geen professionele relatie met de Texaan te hebben.

Ferrari werd in 2006 vrijgesproken van het leveren van dopingproducten aan sporters wegens gebrek aan bewijs, maar is door het Internationaal Olympisch Comité voor het leven geschorst. De arts behandelde in het verleden onder andere de op doping betrapte wielrenners Patrik Sinkewitz, Floyd Landis en Alexandre Vinokourov.

Van Toor naar IJsselmeervogels

Arnoud van Toor houdt het na dit seizoen voor gezien in de Jupiler League. De middenvelder van AGOVV Apeldoorn vertrekt naar zaterdagtopklasser IJsselmeervogels. Zijn contract in Apeldoorn loopt deze zomer af.

De 28-jarige Bussumer verruilde acht jaar geleden de zaterdagamateurs van Huizen, waarmee hij landskampioen was geworden, voor Haarlem. Hij speelde vier seizoenen bij de inmiddels failliete club, waarna hij twee seizoenen voor FC Omniworld speelde. Sinds de zomer van 2009 is Van Toor actief voor AGOVV Apeldoorn. Tot nu toe kwam hij tot 249 optredens in de Jupiler League, waarin hij achttien keer scoorde.

IJsselmeervogels is momenteel in een felle titelstrijd verwikkeld met aartsrivaal Spakenburg. Mocht IJsselmeervogels kampioen werden, zit een rentree in de Jupiler League er voor Van Toor overigens niet in. De Rooien hebben al aangegeven af te zien van het promotierecht.

Yakuza 4

De Yakuza-serie is behoorlijk obscuur buiten Japan. Alleen liefhebbers zullen alle delen van de serie hebben gespeeld. Het origineel had immers verschrikkelijke Engelse dubs en het tweede deel kwam hier niet uit. Yakuza 3 maakte wel de overstap naar Europa, maar er werd in de content geknipt - iets dat gamers absoluut niet waarderen. Nu is deeltje vier gearriveerd, ditmaal zonder kappersbezoek. Zou de serie dan eindelijk inhakken?

 

Britse koningin had bloedneus

De Britse koningin Elizabeth II heeft voor het eerst in vijf jaar tijd een afspraak moeten afzeggen. Dit heeft het Britse koninklijk huis vrijdag laten weten. De vorstin moest als gevolg van een bloedneus afgelopen woensdag verstek laten gaan op een bijeenkomst in Windsor Castle.

Later op de dag herstelde de koningin. Ze viert 21 april haar 85e verjaardag. Ze regeert al bijna zestig jaar en heeft het uiterst zelden laten afweten. Haar staat een drukke tijd te wachten. Haar kleinzoon William trouwt 29 april in Londen. Voorts staat in mei een historisch staatsbezoek aan Ierland op het programma en komt de Amerikaanse president Barack Obama over de vloer.

Britse koningin had bloedneus
Britse koningin had bloedneus (Foto: ANP)

Zeehond gespot in Diemen

In de wateren rondom Diemen is een zeehond gespot. De zeehond werd ontdekt door scheepvaartinpecteurs in De Diemen. Dat is de verbinding tussen de Weespertrekvaart en het Amsterdam-Rijnkanaal.

De inspecteurs keken verrast op toen ze het dier zagen zwemmen. "De zeehond was zelf ook nieuwsgierig naar de mensen in de boot", zegt hij tegen AT5. "Hij kwam ons regelmatig even begroeten, tot op maar 2 meter van ons bootje", aldus een van de inspecteurs.

Het zoogdier werd een maand of twee geleden al gezien in het Amsterdam-Rijnkanaal. Zeehondencrèche Pieterburen zei toen dat het dier in het kanaal goed kan overleven, zeker als hij goed in staat is vis te vangen.

Vervroeg de release van Portal 2

De klok die op de Aperture site stond is zojuist klaar met aftellen. Wat was het resultaat? Portal 3 aangekondigd? Half-life 2 episode 3 ziet eindelijk het licht? Het antwoord zal mensen misschien wat teleurstellen.

De releasedatum van Portal 2 staat namelijk op 21 april, tenzij wij als goudeerlijke consument een paar van hun indie-developers financieel ondersteunen door een van hun games te kopen. Hierdoor zal het opstartproces van Gl@dos een stuk sneller gaan en zou zelfs morgen al Portal 2 uit kunnen komen.

De twaalf indie-games die de steam-datum van Portal 2 versnellen zijn: Defense Grid: The Awakening, Killing Floor, Cops, Rush, Toki Tori, Bit.trip Beat, 1...2...3... Kick It!, Audiosurf, The Wonderful End Of The World, Super Meat Boy, Amnesia: The Dark Descent, AAAAAA!! en The Ball. Door deze games te spelen wordt de release van Portal 2 vervroegd, ongeacht of je ze los hebt aangeschaft of in de Potato Pack.

Ben je teleurgesteld in deze marketingactie van Valve, of vind je dit een goede actie en kun je ons al wat games aanraden? Laat het weten in de comments.

Gl@dos Bootup

Doden door zware stormen in de VS

Krachtige stormen hebben vrijdag in de Amerikaanse staten Arkansas en Oklahoma aan zeker zes mensen, onder wie twee kinderen, het leven gekost. Er werd bovendien veel schade toegebracht aan elektriciteitskabels en daken, zeiden de nooddiensten in Arkansas.

Twee mensen kwamen om het leven toen hun woonwagen door een omvallende boom werd getroffen. In Oklahoma raasde een tornado door een school. Hierbij vielen eveneens twee doden. Elders kwamen nog twee personen om het leven door omvallende bomen.

Murray overklast qualifier Gil in Monte Carlo

Andy Murray heeft de halve finale bereikt van het Masterstoernooi van Monte Carlo. De Schot was veel te sterk voor qualifier Frederico Gil uit Portugal: 6-2, 6-1. Murray neemt het in de halve eindstrijd op tegen Rafael Nadal, die Ivan Ljubicic versloeg. David Ferrer en Jürgen Melzer strijden in de andere partij om een plaats in de finale.

Gil won de openingsgame tegen Murray, maar verloor er vervolgens vijf op rij om de set met 6-2 af te staan. De Portugees kreeg evenveel breakkansen als Murray in de openingsset, maar wist deze niet te verzilveren. Set twee vertoonde een bijna identiek verloop. Gil won opnieuw de eerste game, waarna Murray geen spel meer afstond.

Bayern mogelijk ook zonder Ribéry tegen Leverkusen

Bayern München treedt zondag tegen Bayer Leverkusen waarschijnlijk aan zonder Franck Ribéry. De Fransman kampt met een spierblessure. Bayern staat vierde in de Bundesliga op één punt van Hannover 96. Leverkusen staat tweede. De derde plaats geeft recht op een plaats in de voorronde van de Champions League. Coach Jupp Heynckes verruilt Leverkusen na dit seizoen voor München.

Naast Ribéry moet interim-trainer Andries Jonker het zondag in de eigen Allianz Arena waarschijnlijk ook stellen zonder Bastian Schweinsteiger. De middenvelder kampt met een enkelblessure en zijn deelname aan de Bundesligatopper is volgens de Zuid-Duitsers 'zeer twijfelachtig'. Arjen Robben en Holger Badstuber zijn beiden geschorst.

Hans-Jörg Butt keert zondag terug onder de lat bij Bayern. De ervaren goalie verloor onder Van Gaal zijn basisplaats aan de jonge Thomas Kraft, maar krijgt opnieuw de voorkeur van Jonker. Kraft ging de laatste weken een aantal maal in de fout, waardoor zijn positie ter discussie stond. De beslissing van Van Gaal om Kraft te laten staan was voor het Bayern-bestuur de spreekwoordelijke druppel.

Mollema nieuwe leider Castilië en Leon

Bauke Mollema is de nieuwe leider in de Ronde van Castilië en Leon. De Raborenner werd vanmiddag tweede in de koninginnerit achter Filippo Savini (Colnago-CSF) uit Italië. Dat was voor de Groninger voldoende om de leiderstrui te veroveren. Xavier Tondo (Movistar) is de nummer twee van het klassement.

Alberto Contador zag zijn hoop op de eindzege in de Spaanse rittenkoers vervliegen. De Spanjaard van Saxo Bank reed op twee kilometer voor de top van de slotklim lek en verloor bijna drie minuten.

De Ronde van Castilië en Leon duurt nog tot en met zondag. Morgen moeten de renners zich bewijzen in een ruim elf kilometer lange tijdrit. Zondag staat een vrijwel vlakke slotetappe op het programma.

Douane onderschept namaakerectiepillen

De douane heeft dinsdag op Schiphol bijna zestienduizend namaakerectiepillen aangetroffen in een koffer van een reiziger. Dat laat het Ministerie van Financiën vrijdag weten.

De reiziger kwam uit Thailand en verklaarde tegen een douanier dat hij niets had aan te geven. De bagage werd toch gecontroleerd, waarbij een grote hoeveelheid erectiepillen van verschillende merken tevoorschijn kwam. Uit nader onderzoek bleek dat het om nagemaakte erectiepillen ging.

De invoer van nagemaakte goederen is verboden. Nagemaakte erectiepillen kunnen een gevaar opleveren, omdat niet bekend is hoeveel werkzame stof erin verwerkt is. De pillen zijn in beslag genomen en de passagier heeft een proces-verbaal gekregen.


Douane onderschept namaakerectiepillen (Foto: Novum)

Aantal asielaanvragen daalt

Het aantal asielaanvragen is vorig jaar met zo'n 7 procent gedaald. Vroegen in 2009 nog 16.150 mensen asiel aan in Nederland, een jaar later is dat aantal met 1000 gedaald. Het aantal toegewezen asielaanvragen bleef met 45 procent gelijk, meldt het Ministerie voor Immigratie en Asiel vrijdag. Minister Gerd Leers noemt de daling 'goed nieuws'.

Ook kwamen er 1000 aanvragen voor gezinsmigratie minder binnen. Een kleine 21.000 mensen vroegen een vergunning voor gezinshereniging of gezinsvorming aan, 1000 minder dan in 2009

Leers kondigde maatregelen aan tegen misbruik van de regels voor gezinsmigratie. De fraude is het grootst onder Somalische 'nareizigers'. Vorig jaar kwamen 3370 Somaliërs hun gezinsleden achterna. Leers wil met geavanceerde apparatuur achterhalen of het in alle gevallen daadwerkelijk gaat om familieleden.

Sterrenregen verschijnt boven Nederland

In heel Nederland is vanaf zaterdag tot en met maandag 25 april een sterrenregen te zien. Deze jaarlijks terugkerende meteorenzwerm van Lyriden is het duidelijkst te zien op zaterdag 23 april. Naar verwachting zullen ongeveer achttien meteorietendeeltjes per uur naar beneden vallen.

"Komende zaterdagnacht is ook gunstig om de sterrenwolk te zien, omdat het dan niet bewolkt is", aldus een woordvoerder van het KNMI. Of de sterrenregen komende week ook duidelijk te zien is, is volgens de woordvoerder moeilijk te zeggen.

Lyriden zijn snelle en heldere meteorenzwermen. De aarde draait één keer per jaar door deze sterrenwolk en veroorzaakt dan een vallende sterrenregen van meteoren die in onze atmosfeer verbrand worden. De Lyridensterrenregen is altijd te zien op de plaats van het sterrenbeeld Lier en is daar naar vernoemd.

Amsterdammer zaait onrust in winkelcentrum Alphen

Een 40-jarige man uit Amsterdam is donderdag aangehouden in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn omdat hij onrust zaaide. Dat laat de politie vrijdag weten.

De man liep rond 18.00 uur in soortgelijke kleding als Tristan van der V., die zaterdag in hetzelfde winkelcentrum zes mensen doodschoot en vele anderen verwondde. De Amsterdammer kwam volgens de politie verward over en bedreigde winkelpersoneel.

De man werd aangehouden en mag dertig dagen niet in het winkelcentrum komen. Eerder deze week kregen al twee Alphenaren zo'n zelfde verbod. Een 51-jarige man omdat hij agressief overkwam op het winkelpersoneel en een 67-jarige man omdat hij in de avonduren verward door De Ridderhof liep.

Agenten houden het gebied scherp in de gaten na de schietpartij van zaterdag. Ze treden streng op tegen mensen die zich vreemd gedragen.

De gemeente laat vrijdag weten dat opnieuw iemand die gewond is geraakt bij de schietpartij uit het ziekenhuis is ontslagen. Op dit moment liggen nog vier mensen in ziekenhuizen. De situatie van één persoon is nog steeds instabiel.


Amsterdammer zaait onrust in winkelcentrum Alphen (Foto: Novum)

Zeventien Nederlanders in Gold Race

Zeventien Nederlandse wielrenners prijken op de voorlopige startlijst van de Amstel Gold Race. Vier van hen starten zondag in het shirt van Vacansoleil-DCM: Johnny Hoogerland, Wout Poels, Pim Ligthart en Rob Ruygh.

Rabobank heeft drie Nederlanders in de ploeg: Robert Gesink, Bram Tankink en Maarten Tjallingii. Ook Skil-Simano komt met dat aantal naar Maastricht: Roy Curvers, Koen de Kort en Albert Timmer. Voor het Belgische Veranda’s rijden eveneens drie Nederlanders: Arnoud van Groen, Bram Schmitz en Stefan van Dijk.

De andere Nederlandse deelnemers aan de Limburgse klassieker zijn Addy Engels, Marc de Maar (beiden Quick-Step), Dirk Bellemakers (Landbouwkrediet) en Michel Kreder (Garmin-Cervelo).

Zeventien Nederlanders in Gold Race
Zeventien Nederlanders in Gold Race (Foto: ANP)

Samuel L. Jackson maakt Broadway-debuut

Samuel L. Jackson gaat Martin Luther King spelen in het toneelstuk The Mountaintop op Broadway. Het is de eerste keer dat de Hollywoodster op de New Yorkse planken staat.

Het toneelstuk gaat over de vooravond van de moord op de Amerikaanse burgerrechtenactivist. De titel Mountaintop verwijst naar de laatste speech die King gaf in Memphis. Hij zei dat hij over de berg had gekeken en het beloofde land had gezien. King sprak uit niet bang te zijn voor de dood, omdat hij wist dat het beloofde land er ooit zou komen. De volgende dag werd hij doodgeschoten. Het toneelstuk werd in 2009 voor het eerst opgevoerd in Londen.

Jackson speelde eerder in theaterstukken opgevoerd door het Yale Repertory Theater en deed mee aan het New York Shakespeare Festival. Halle Barry zou de cast van het stuk aanvullen, maar is verhinderd door de voogdijzaak van haar dochter. The Mountaintop is vanaf 22 september te zien op Broadway en loopt tot 13 oktober.


Samuel L. Jackson (Foto: Novum)

Explosieven gevonden in woningen in Oss

Bij een inval in twee woningen in Oss zijn donderdag explosieven en meerdere vuurwapens gevonden. De politie wil in het belang van het onderzoek niet zeggen wat er precies is aangetroffen. Er zou geen gevaar voor de omgeving zijn geweest. Bij de doorzoekingen zijn twee mannen van 29 en 31 jaar aangehouden.

De explosieve stof is met hulp van het Explosieven Opruimingscommando van de landmacht verwijderd. Het onderzoek in de woningen aan de Brabantstraat en de Johannes Poststraat heeft tot diep in de nacht geduurd.

De recherche buigt zich over de herkomst van het wapentuig.

Eyeworks produceert film met House-acteur Laurie

Eyeworks gaat de film Mr. Pip met House-ster Hugh Laurie produceren. Dat maakte de Nederlandse productiemaatschappij vrijdag bekend. De opnames gaan volgende maand van start in Nieuw-Zeeland en Papoea-Nieuw-Guinea. De film staat onder regie van Andrew Adamson, die eerder de Shrek-films en de eerste twee Narnia-films maakte.

Gisteren werd al bekend gemaakt dat Hugh Laurie de excentrieke Mr. Watts gaat spelen. Hij is de laatst overgebleven blanke man op het door een burgeroorlog (1989-1997) verscheurde eiland Bougainville. Hij wordt gevraagd een nieuwe school te openen voor de plaatselijke dorpskinderen, en begint hen voor te lezen uit zijn favoriete boek, Great Expectations van Charles Dickens.

Het scenario is gebaseerd op de gelijknamige roman van de Nieuw-Zeelandse schrijver Lloyd Jones, zijn best verkochte tot nu toe. "Ik las Mr. Pip tijdens een transatlantische vlucht en toen ik aankwam wist ik dat ik deze film zou maken. Het is een prachtige roman van Lloyd", zegt Adamson.

Ook Hugh Laurie is erg enthousiast over de verfilming. "Vanaf de eerste woorden van de roman en de eerste pagina van het scenario was ik verslaafd aan Mr. Pip. Het is een enorm ontroerend en uniek verhaal. Het is anders dan alle scripts die ik ooit heb gelezen en het is geweldig dat ik naar Papoea-Nieuw-Guinea ga en het werk mag noemen. Ik ben een zeer gelukkig man."

Wanneer de film in première gaat, is nog niet bekend.


Hugh Laurie (Foto: Novum)

NAVO rekent op meer gevechtsvliegtuigen

Voor de tweede dag op rij is het de NAVO niet gelukt toezeggingen voor extra gevechtsvliegtuigen voor luchtaanvallen in Libië te krijgen. Toch zei secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen vrijdag tijdens de NAVO-top in Berlijn dat hij verwacht dat er snel meer vliegtuigen toegezegd worden. Hij zei 'indicaties' te hebben dat landen 'zullen aanleveren wat nodig is'.

Er zijn meer vliegtuigen voor precisie-aanvallen nodig om burgerslachtoffers te voorkomen, zei de Amerikaanse NAVO-bevelhebber James Stavridis. De aanhangers van de Libische leider Moammar Gadhafi houden zich in dichtbevolkte gebieden schuil om zo de westerse luchtaanvallen te ontwijken.

De internationale alliantie heeft moeite de meningsverschillen over de Libië-missie op te lossen. Groot-Brittannië en Frankrijk willen meer aanvallen, vooral door de Verenigde Staten. Die hebben echter al gezegd zich liever op de achtergrond te houden. Veel andere landen houden zich aan hun wetgeving, die luchtaanvallen niet toestaat behalve als het om zelfverdediging gaat.

Vrijdag zeiden de Amerikaanse, Britse en Franse leiders in een gezamenlijke verklaring dat de militaire operatie zo lang zal voortduren als nodig is om het vertrek van Gadhafi te bewerkstelligen. De NAVO ondersteunt dat, aldus Rasmussen.


NAVO rekent op meer vliegtuigen (Foto: Novum)

Koperdieven aangehouden op A58

Op de A58 bij Gilze zijn donderdag twee koperdieven aangehouden. Dat meldt het KLPD vrijdag. De verdachten zijn een 20-jarige vrouw uit Alphen aan den Rijn en een 28-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats.

Hun auto viel volgens de politie op doordat deze aan de achterzijde was doorgezakt. Het stel verklaarde in België te hebben gevist. De achterbank lag inderdaad vol met hengels. In de kofferbak lagen echter ook ruim 100 meter koperkabel en inbrekerswerktuigen. Het koper is in beslag genomen.

Blizzard werkt aan onaangekondigde game

Blizzard heeft het maar druk. Naast het onderhouden van World of Warcraft en het ontwikkelen van uitbreidingen, de ontwikkeling van Diablo 3, twee Scarcraft-titels en mysterieuze MMO Titan is de gigant bezig met het opstarten van een nieuwe game. Op de vacaturesite van de ontwikkelaar, onder 'Unannounced Game Title', is te zien dat het bedrijf op zoek is naar een Software Engineer.

Titan en de andere projecten die in de maak zijn bij Blizzard in Irvine, California staan allen vermeld onder aparte titels. Wat dit mysterieuze project is laat enkel naar zich raden. Aan de vacature is te zien dat het project nog heel pril is, wellicht nog in de conceptfase, dus het zal hoogstwaarschijnlijk nog een tijdje duren voordat we meer weten, Blizzard kennende. We houden jullie op de hoogte.

Kabinet noemt btw-voorstel 'slechts verkenning'

De mogelijke verhoging van het btw-tarief is slechts 'een van de scenario's' voor het hervormen van het belastingstelsel. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) vrijdag in reactie op de ophef die is ontstaan over het kabinetsvoorstel om het lage btw-tarief van 6 procent af te schaffen en de inkomstenbelasting te verlagen.

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) presenteerde donderdag zijn 'fiscale agenda', waarvan het verhogen van de btw voor onder meer levensmiddelen een van de opties was. Dit oogstte een storm van kritiek, onder meer vanuit coalitiepartij CDA en gedoogpartij PVV. Ook het midden- en kleinbedrijf zag het idee niet zitten.

Volgens Rutte was helemaal geen sprake van een kabinetsplan, maar is het verhogen van het btw-tarief slechts een van de mogelijkheden die worden onderzocht. Ook minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) zei dat slechts sprake was van 'een verkenning'.

Kabinet komt met heffing voor verduurzaming energie

De energierekening gaat in 2013 met 8 euro omhoog. Het kabinet voert deze opslag in om het stimuleren van duurzame energie te bekostigen. Huishoudens zijn in 2015 25 euro extra kwijt aan energie, dit moet in 2028 zijn opgelopen tot een extra 120 euro per jaar. Dat maakte het kabinet vrijdag bekend.

Het budget voor de nieuwe stimuleringsregeling bedraagt in 2013 100 miljoen euro, een jaar later het dubbele en in 2015 300 miljoen euro. Vanaf 2028 moet er structureel 1,4 miljard euro naar het stimuleringsfonds voor duurzame energie. Huishoudens en bedrijven dragen ieder de helft van het bedrag bij.

Premier Mark Rutte (VVD) wees vrijdag op de noodzaak om in de toekomst tot een goede energiemix te komen. Deze bestaat wat hem betreft uit fossiele brandstoffen, kernenergie en duurzame vormen als zonne- of windenergie.

Het stimuleren van duurzame energie is volgens Rutte niet uitsluitend een taak voor de overheid, maar iets dat je 'als maatschappij oppakt'. Dit rechtvaardigt de opslag op de energierekening, meent hij. De maatregel was al aangekondigd in het regeerakkoord.

Moszkowicz wraakt Wilders-rechtbank opnieuw

Bram Moszkowicz, de advocaat van Geert Wilders, heeft opnieuw de rechtbank in Amsterdam gewraakt. De raadsman is het er niet mee eens dat de rechtbank geen meineedprocedure wil beginnen tegen getuige Bertus Hendriks.

Moszkowicz meent dat Hendriks vrijdag heeft gelogen over de precieze reden arabist Hans Jansen uit te nodigen voor het veelbesproken etentje waarvan Hendriks gastheer was op 3 mei 2010.

De advocaat vindt de motivering van de rechtbank om geen meineedprocedure te beginnen 'ondeugdelijk, onbegrijpelijk en de schijn van partijdigheid oproepend'.

Moszkowicz wraakt Wilders-rechtbank opnieuw
Moszkowicz wraakt Wilders-rechtbank opnieuw (Foto: ANP)

Zemeckis maakt film over gevaarlijke tuinkabouters

Robert Zemeckis gaat de boekverfilming van How to Survive a Garden Gnome Attack produceren. Het verhaal over het overleven van gewelddadige tuinkabouters wordt omgevormd tot animatiefilm, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Sony Pictures Animations is in onderhandeling over de filmrechten van het boek van Chuck Sambuchino uit 2010. Het boek is een overlevingsgids die eigenaren van tuinkabouters helpt bij een mogelijke aanval van de decoratieve beeldjes. De film heeft nog geen scenarist.

Het is nog onbekend of de tuinkabouterfilm wordt gemaakt met motion capture, een techniek waarbij acteurs vanuit alle hoeken worden gefilmd waarna de beelden worden omgezet in digitale animatie. De 60-jarige Zemeckis is een groot aanhanger van de techniek waarmee hij onder meer de films Polar Express, Beowulf en Christmas Carol maakte. Hij is onlangs het schip ingegaan met de motion capture-film Mars Needs Moms, die veel minder geld ophaalde dan verwacht.

De animatiefilm Gnomeo & Juliet, gebaseerd op Romeo en Julia, verscheen in februari in de Nederlandse bioscopen. Die film over tuinkabouters staat los van Zemeckis' nieuwe film.

Gnomeo
Gnomeo & Juliet (Foto: filmfreek)

Cruijff: "Messi groter dan Cristiano Ronaldo"

Lionel Messi is op weg zich onder de grootste voetballers aller tijden te scharen. De kleine Argentijn hoort binnenkort in een select rijtje spelers als Pele, Diego Maradona en Alfredo di Stefano. Dat denkt Johan Cruijff. De voormalige spelmaker van Ajax en Barcelona twijfelt echter of Cristiano Ronaldo van hetzelfde kaliber is.

Ronaldo's kansen om in dat rijtje opgenomen te worden, liggen volgens Cruijff 'iets lastiger'. De Portugees international is 'meer een fysieke speler'. De echte grootheden in het voetbal zijn, net als Messi, 'een brok techniek'.

De komende weken staan Messi en Ronaldo vier keer tegenover elkaar. Zaterdag spelen FC Barcelona en Real Madrid tegen elkaar in de Spaanse competitie en vier dagen later in de finale van de Copa del Rey. In de weken daarna treffen de clubs elkaar twee keer in de halve finale van de Champions League.

Rechtbank: Geen meineedprocedure Hendriks

De rechtbank in Amsterdam gaat geen meineedprocedure instellen tegen getuige Bertus Hendriks in de strafzaak tegen Geert Wilders. De rechtbank wijst een verzoek daartoe van Wilders' advocaat Bram Moszkowicz af.

Bram Moszkowicz meent dat Midden-Oostendeskundige Bertus Hendriks als getuige in de zaak-Wilders heeft gelogen. De advocaat van Geert Wilders meldde de rechtbank in Amsterdam vrijdag dat hij wil dat een proces-verbaal wegens meineed tegen Hendriks wordt opgemaakt. Hendriks heeft volgens de raadsman vrijdag niet de waarheid verteld over de precieze reden waarom arabist Hans Jansen werd uitgenodigd voor het inmiddels bekende etentje op 3 mei 2010.

Volgens Hendriks, die vrijdag een getuigenverklaring aflegt over dat etentje, is Jansen uitgenodigd omdat het thema van de avond de islam en islamisering was. Naar aanleiding van eerdere uitspraken van hem in dagblad De Pers, meent Moszkowicz echter dat de eetclub van Hendriks Jansen uitnodigde omdat hij getuige-deskundige in het proces tegen Wilders was.

Rechtbank: geen meineedprocedure Hendriks
Rechtbank: Geen meineedprocedure Hendriks (Foto: ANP)

Leerdam vraagteken voor duel met Willem II

Voor de wedstrijd van aanstaande zondag tegen Willem II heeft Feyenoord-trainer Mario Been nog een paar vraagtekens in zijn selectie. Vooral het meespelen van middenvelder annex verdediger Kelvin Leerdam is twijfelachtig.

Gisteren verliet de jeugdinternational het trainingsveld met een blessure aan zijn knie. Om die reden liet hij de training van vandaag aan zich voorbij gaan. "Hij had vandaag nog behoorlijk wat last, maar we gaan kijken of hij zaterdag tijdens de afsluitende training weer in kan stromen", aldus Been op de clubwebsite van Feyenoord.

Been trainde vandaag met een beperkte groep. Naast Leerdam ontbraken ook Jerson Cabral, Gill Swerts en Ron Vlaar. Laatstgenoemde kan zondag wel gewoon in actie komen. "Zijn benen voelden zwaar aan, waardoor we hebben besloten hem binnen te houden. Maar Ron is er zondag gewoon bij", meldde Been.

Feyenoord beschikt over een waslijst aan blessures. Zondag kunnen naast de geschorste Swerts de geblesseerden Jon Dahl Tomasson, Dani Fernández, Bart Schenkeveld, Sekou Cissé, Ruben Schaken en Luigi Bruins niet in actie komen.

Man aangehouden voor mesjes in bierkrat

De politie in Steenwijk heeft woensdag een man aangehouden voor het bierkrat met scheermesjes dat een medewerkster van de Albert Heijn ernstig verwondde aan haar handen. De 39-jarige ergerde zich eraan dat zijn bierkratten telkens gestolen werden en hoopte de kratjesdief te verwonden, zei hij volgens de politie in een verklaring.

De politie kwam de maker van het geprepareerde kratje bij toeval op het spoor bij een inval in een woning met een wietkwekerij. In de woning van de Steenwijker lagen een afgezaagd middenhandvat van een bierkrat, lijm en hobbymesjes.

Een medewerkster van een supermarkt in Steenwijk raakte ernstig gewond aan haar handen door de 'boobytrap'. Het kratje was ingeleverd door een man van tussen de 20 en 25 jaar. De politie heeft donderdag een 25-jarige Steenwijker aangehouden op verdenking van het stelen van kratten uit tuinen. Onderzocht wordt of hij het bewuste bierkrat bij de supermarkt heeft ingeleverd.

Ooijer jaar langer bij Ajax

André Ooijer speelt ook volgend jaar voor Ajax. De 36-jarige verdediger verlengde vandaag zijn contract in de Arena met een jaar. Ooijer is aan zijn eerste seizoen bezig in Amsterdam. Hij speelde tot nu toe vijftien wedstrijden voor Ajax en scoorde daarin één keer. Ooijer kwam vorige zomer transfervrij naar Ajax nadat hij bij PSV geen nieuw contract kreeg.

Ooijer doorliep de jeugdopleiding van Ajax, maar speelde in zijn carrière achtereenvolgens voor FC Volendam, Roda JC, PSV, Blackburn Rovers en opnieuw PSV voor hij terugkeerde bij Ajax. De geboren Amsterdammer speelde 55 interlands en scoorde daarin drie keer.

Instructeur blaast 'Alphen-cursus' af

De Almeerse vechtsportinstructeur die deze week adverteerde met een cursus 'gunsurvival' om een drama als dat in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn te overleven, heeft de cursus afgeblazen. De Almeerder zei vrijdag dat hij vreest voor de veiligheid van de cursisten.

In overleg met de politie leek het hem verstandiger om de cursus, die zondag plaats zou hebben niet door te laten gaan, uit angst dat iemand hem en de deelnemers iets aandoet. Donderdag werd de instructeur al opgewacht en bedreigd. Zijn advertentie met de tekst Kansloos in Alphen aan de Rijn? Nee. Tijdens een workshop leren we je hoe je een dergelijk drama overleeft, leidde tot verontwaardigde reacties uit het hele land.

Drie Nederlandse Skil-rijders in Gold Race

Koen de Kort, Roy Curvers, Albert Timmer doen zondag mee aan de Amstel Gold Race. Zij vormen de Nederlandse inbreng van de wielerploeg Skil-Shimano bij de wielerklassieker. Curvers en De Kort reden eerder al de klassiekers Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.

Naast de drie Nederlanders starten voor Skil-Shimano ook de Fransen Yann Huguet en Matthieu Sprick in de Zuid-Limburgse koers. De Duitsers Johannes Fröhlinger en Simon Geschke en de Australiër Mitchell Docker maken de Nederlandse wielerformatie compleet.

Moody's verlaagt rating Ierland

Moody's Investors Service heeft de waardering voor de Ierse overheidsschulden vrijdag met twee stappen verlaagd, terwijl de outlook voor het land negatief blijft.

De kredietbeoordelaar verlaagt de rating voor Ierland van Baa1 naar Baa3, een stap boven junk status. Moody's zegt daarmee te reageren op een waarschijnlijke verslechtering van de financiële positie van Ierland, vanwege zwakke vooruitzichten voor economische groei en hogere leningskosten door renteverhogingen van de Europese Centrale Bank.

Alphen verwijst winkeliers naar eigen verzekeraar

Winkeliers die schade hebben opgelopen door het drama in Alphen aan den Rijn moeten in eerste instantie bij hun eigen verzekeraar aankloppen. Pas als een winkel niet verzekerd is of als de verzekeraar niet wil uitkeren, komt de gemeente in beeld voor hulp. Dat meldt de gemeente vrijdag.

Hoe groot de schade is door de schietpartij is nog niet in kaart gebracht. "We hebben daar geen totaalbeeld van omdat mensen dat bij hun eigen verzekeraar melden. Maar je moet denken aan schade aan ruiten en muren."

Slachtoffers en nabestaanden van de beschieting komen in aanmerking voor een schadevergoeding uit het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Dit onderdeel van het Ministerie van Veiligheid en Justitie keert uit aan mensen die gewond raakten of bedreigd zijn tijdens de schietpartij. Ook nabestaanden van de dodelijke slachtoffers kunnen een vergoeding krijgen.

Bij de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof kwamen zaterdagmiddag zeven mensen om het leven, inclusief de dader. Vele anderen raakten gewond.

Batman krijgt nieuwe animatiefilm

De stripserie The Dark Knight Returns wordt een animatiefilm. Warner Bros. Animation gaat de film maken, schrijft de Amerikaanse filmsite Bleeding Cool. De vierdelige comicbookserie uit 1986 wordt door velen als het meesterwerk van schrijver Frank Miller gezien.

The Dark Knight Returns speelt zich af tijdens de nadagen van de Koude Oorlog. Het is zo'n tien jaar geleden dat de inmiddels 55-jarige Bruce Wayne zijn Batman-kostuum uit de kast heeft gehaald. Alle andere superhelden, behalve Superman, zijn tot pensioen gedwongen omdat het volk hen niet langer vertrouwt. Als naast alle misdadigers en mutanten ook zijn oude rivaal Harvey 'Two-Face' Dent weer opduikt, besluit Wayne tot actie over te gaan.

Warner Bros. Animation is al bezig met de animatiefilm Batman: Year One, die dit najaar verschijnt in de Verenigde Staten. Hetzelfde team bracht in februari de dvd All-Star Superman uit. Batman verscheen talloze malen getekend in series en korte films. Zijn laatste volledige animatiefilm, Batman: Mask of the Phantasm, dateert uit 1993.

Wanneer The Dark Knight Returns uit zou moeten komen is nog niet bekend, noch of deze ook in de Nederlandse bioscopen gaat draaien.


Batman krijgt nieuwe animatiefilm (Foto: Novum)

Frans Hals Museum onthult schenking van 100 miljoen

Het Frans Hals Museum in Haarlem heeft kunstwerken ter waarde van 100 miljoen euro gekregen. Het Elisabeth van Thüringenfonds doneerde elf kunstwerken uit de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw aan het museum. Onder de geschonken werken bevindt zich een zeldzaam groepsportret van Frans Hals.

Het museum ontving de kunstwerken twee weken geleden al, maar wilde toen nog niet bekendmaken om welke kunstwerken het precies ging. Wel was bekend uit welke eeuwen de kunstwerken kwamen. Twee van de geschonken kunstwerken, de groepsportretten van Frans Hals en Johannes Verspronck, waren al langer te zien in het museum. Dankzij de grote schenking worden de belangrijkste werken uit deze verzameling nu eigendom van de gemeente Haarlem en dus ook onderdeel van de museumcollectie.

Het Elisabeth van Thüringenfonds had verschillende redenen om de kunstwerken te schenken aan het museum. "Deze topstukken behoren tot het cultureel erfgoed van de gemeente Haarlem en van Nederland", zegt Peter van Barneveld, regent van het Elizabeth van Thüringenfonds. "De werken hebben aandacht en onderhoud nodig. Ze horen thuis op een plek waar zij goed tot hun recht komen en waar ze voor altijd voor het publiek te bewonderen zijn. Het Frans Hals Museum is daarvoor de beste plek."

De collectie ontstond vierhonderd jaar geleden als kunstverzameling van het St. Elisabeth's of Groote Gasthuis in Haarlem. De collectie werd in 1977 ondergebracht bij het Elisabeth van Thüringenfonds.

Voor de schenking richt het museum een aparte tentoonstelling in, die meteen na de officiële overdracht van vrijdag voor het publiek is geopend. De tentoonstelling draagt de toepasselijke naam 'Een groots gebaar' en is te zien tot en met 10 juli.


Frans Hals Museum onthult schenking van 100 miljoen (Foto: Novum)

Federer onderuit in Monte Carlo

Roger Federer is in de kwartfinales van het Masters-toernooi in Monte Carlo uitgeschakeld. Jurgen Melzer versloeg de als tweede geplaatste Zwitser met tweemaal 4-6.

Melzer had aan twee benutte breakpoints genoeg om de wedstrijd naar zich toe te trekken. In de tweede set sloeg hij op zijn tweede matchpoint toe bij de stand 5-3.

Melzer moet het in de halve finale opnemen tegen de Spanjaard David Ferrer. Ferrer was Viktor Troicki met tweemaal 6-3 de baas.

Politie houdt 11-jarige schoolbedreiger aan

De politie heeft vrijdag een 11-jarige jongen uit Heemskerk aangehouden. De jongen wordt ervan verdacht eerder deze week twee dreigmails te hebben gestuurd naar basisschool De Burghtweijt in Heemskerk. De aard van de dreigementen is niet bekendgemaakt.

Schoolmedewerkers hebben de inhoud hiervan als dreigend ervaren. De rooms-katholieke school besloot hierop donderdag en vrijdag uit voorzorg dicht te blijven.

De politie begon woensdag direct een onderzoek naar de e-mails en de afzender, wat naar de 11-jarige jongen leidde. Hij werd rond 12.10 uur aangehouden. De politie gaat de jongen verhoren en verwacht de zaak hiermee op te lossen. Het is niet bekend of de jongen een leerling van de bedreigde school is.

Trailer Sleeping Beauty

Eerder werd al bekend gemaakt dat Sleeping Beauty kans maakt op de Gouden Palm, en nu is ook de trailer vrijgegeven. De Australische regisseuse Julia Leigh debuteert met deze film. In de strijd om de Gouden Palm is zij één van de vier vrouwen, een aantal dat nog nooit zo hoog lag. 

Het script voor Sleeping Beauty schreef Leigh al een aantal jaar geleden, en in 2008 werd het script toegevoegd aan de zogenaamde 'Zwarte Lijst' van scripts. In de film speelt Emily Browning (bekend van Sucker Punch) de hoofdrol. Zij is te zien als Lucy, een jonge student aan de Universiteit van Harvard. In dit erotische sprookje raakt zij verstrikt in een mysterieuze wereld vol verlangen, seks, liefde en schoonheid.

 
Trailer Sleeping Beauty (Video: YouTube)

Final Fantasy versus Pandora's Tower

Er valt wat op als je naar de boxart van Pandora's Tower kijkt. Ende, de hoofdpersoon van deze Wii-RPG heeft bij nadere inspectie erg veel weg van Noctis Lucius Caelum, de hoofdpersoon van Final Fantasy versus XIII. Nou lijken Japanse karakters wel vaker op elkaar, maar het feit dat het hier om twee verschillende artiesten gaat en de gelijkenissen in de details maken het verdacht. Hieronder zie je links Noctis en rechts Ende van Pandora's Tower.

Noctis vs. Ende

Of deze gelijkenis bewust is gedaan of dat het puur toeval is, is niet duidelijk. Qua karakter verschillen deze twee personen wel van elkaar. Noctis is een stijlvolle prins die onzichtbare zwaarden om zich heen draagt. Ende daarentegen is een ex-soldaat wiens vriendin is vervloekt. Hierdoor verandert ze langzaam maar zeker in een beest en moet ze vlees van andere beesten eten om te overleven.

Final Fantasy versus XIII zal waarschijnlijk in 2012 in Europa uitkomen. Of Pandora's Tower in Europa uit gaat komen is nog onduidelijk.

Boxart

Ferrari dreigt met vertrek uit Formule 1

Ferrari-president Luca di Montezemolo denkt erover om met de Italiaanse renstal de Formule 1 te verlaten. De Italiaan heeft kritiek op de manier waarop de sport wordt bedreven. "Het is te kunstmatig geworden", meldt Di Montezemolo tegenover het Duitse tijdschrift Autobild.

Di Montezemolo wil dat de technieken in de hoogste raceklasse ook gebruikt kunnen worden door Ferrari bij de productie van gewone auto's. "Dan blijven wij en anders niet."

De president van Ferrari vindt vooral dat de rol van de coureurs sterk is veranderd. "Voorheen hadden de auto en de bestuurder allebei voor vijftig procent een aandeel in het resultaat. Nu vertegenwoordigt de auto zeventig procent van het succes", meldt de kritische Di Montezemolo.

Ook voor het publiek is het racen minder interessant geworden, denkt de 63-jarige Italiaan. "Het Formule 1-stuurwiel is nu een computer, waarbij de bestuurder op een overvloed aan knoppen kan drukken. De fans begrijpen dat niet meer."

Amsterdamse gamestudio Virtual Fairground failliet

De Amsterdamse gamestudio Virtual Fairground heeft faillissement aangevraagd. Als gevolg van het faillissement verliezen achttien mensen hun baan. De gamestudio was verantwoordelijk voor het online webspel Club Galactik, gemaakt op basis van de tekenfilmserie Galactik Football.

Tegenvallende bezoekersaantallen voor het webspel en opdrachtgevers die projecten annuleerden, zorgden in december voor financiële problemen bij de gamestudio. De directie besloot enkele onderdelen van Virtual Fairground af te stoten, daarnaast stapte medeoprichter Maarten Brands op.

Goosens had een nieuw plan geschreven om het bedrijf te redden, maar geldschieters zagen daar niets in. "Dan is het een te groot risico om in de huidige opzet door te gaan", meent Goosens. Tot een doorstart zal het dan ook niet komen.

Virtual Fairground is niet het eerste Nederlandse gamebedrijf dat failliet gaat. Vorig jaar ging de Nederlandse game-uitgever Playlogic over de kop. Begin dit jaar kwam er een einde aan het sprookje van gamestudio The Pharmacy uit Uden.


(Foto: Novum)

Ancelotti zou kunnen leven met ontslag

Carlo Ancelotti vindt het geen probleem als Chelsea hem zou ontslaan. De 51-jarige trainer staat onder hevige druk nadat de Londenaren deze week werden uitgeschakeld in de Champions League door Manchester United. Voor Chelsea was het de laatste kans op een prijs dit seizoen.

"Als de club mijn werk beoordeelt en aan het eind van het seizoen belsuit om mij te ontslaan, kunnen ze dat zo doen", benadrukt de Italiaanse trainer. "Dat is geen probleem voor mij." Vorig seizoen won Ancelotti met Chelsea zowel de landstitel als de FA Cup.

De Londenaren hebben dit jaar een nogal mager seizoen. Naast de uitschakeling in de Champions League gingen de Blues eerder al ten onder in de FA Cup. Ook de landstitel lijkt niet meer haalbaar. Chelsea heeft met nog zeven wedstrijden te gaan een achterstand van elf punten op koploper Manchester United. De Londenaren speelden wel een duel minder dan United.

Moordlust mogelijk motief voor aanslag Minsk

Moordlust is mogelijk het motief geweest voor het bloedbad maandagavond in de metro in Minsk. Volgens de justitie in de Wit-Russische hoofdstad wilden de vijf gearresteerde verdachten zo veel mogelijk mensen doden.

Het dodenaantal na de aanslag is intussen gestegen van twaalf naar dertien, nadat een van de 150 gewonden donderdagavond in het ziekenhuis overleed.

Mensenrechtenactivisten twijfelen aan de uitspraak van justitie. Zij worden in het autoritaire regime vaak de mond gesnoerd.

Tijdens de avondspits maandag ontplofte een bom op het metrostation Oktjabrskaja, niet ver van het hoofdkwartier van de autocratische president Aleksandr Loekasjenko. Loekasjenko suggereerde dat de oppositie achter de aanslag zit. De vijf opgepakte verdachten hangt de doodstraf boven het hoofd.

Sega deelt tik uit met release Streets of Rage

Sega heeft een tik uitgedeeld aan de makers van Streets of Rage Remake. Sinds vrijdag is het in 1992 voor het eerst uitgegeven actiespel Streets of Rage 2 beschikbaar voor iPhone en iPod Touch. Donderdag liet de uitgever het door fans ontwikkelde Streets of Rage Remake nog offline halen omdat de makers de merknaam niet mogen gebruiken.

Gamestudio Bomber Games, de maker van Streets of Rage Remake, heeft naar verluidt acht jaar gewerkt aan het actiespel. De actiegame bevatte geüpdate versies van de eerste drie delen van Streets of Rage inclusief nieuwe speelbare personages, nieuwe levels en verschillende eindes voor de game.

Ook bevat het eerbetoon aan de actiegameserie diverse objecten en personages die direct afkomstig zijn uit de klassieke games. Reden genoeg voor Sega om het project te verbieden.


(Foto: Novum)

Belastingdienst neemt 25 auto's in beslag

De Belastingdienst heeft woensdag en donderdag 25 auto's in beslag genomen bij verkeerscontroles. Deze vonden plaats in Heerenveen en in Leeuwarden.

Bij de controles werden cameravoertuigen van de Belastingdienst ingezet. Deze registreerden de kentekens van het voorbijrazende verkeer, waarna deze nagetrokken werden. Als voertuigeigenaren een belastingschuld of een openstaande boete hadden, werden ze door motoragenten staande gehouden.

'Adriaanse en Koeman bieden zich aan in Wenen'

Co Adriaanse en Ronald Koeman zien een voortzetting van hun trainersloopbaan in Oostenrijk wel zitten. Beide werkloze oefenmeesters zouden zich deze week al bij Rapid Wien aangeboden hebben nadat de ploeg van Jan Vennegoor of Hesselink coach Peter Pacult ontsloeg, zo melden de Oostenrijkse media.

Pacult werd door Rapid afgelopen maandag op straat gezet vanwege een vertrouwensbreuk. Hij lijkt nu bij Red Bull Salzburg in beeld te zijn om daar de ontslagen Huub Stevens op te volgen. Bij die Oostenrijkse club stond in het verleden ook Adriaanse onder contract. De Nederlandse oefenmeester stapte onlangs op bij het olympisch elftal van Qatar. Koeman zit al sinds hij in 2009 bij AZ de zak kreeg zonder club.

Nintendo 3DS nog niet heel erg populair

De verkoop van de Nintendo 3DS doet in de Verenigde Staten onder voor die van de oude Nintendo DS. In de eerste week heeft Nintendo in de VS amper 400 duizend exemplaren van de 3DS verkocht. De Nintendo DSi en DSi XL gingen zeker 460 duizend keer over de toonbank. Dat schrijft het magazine USA Today.

Niet alleen in de VS heeft de Japanse gamegigant moeite de overhand te krijgen. Ook in het thuisland is de Nintendo 3DS niet de populairste spelcomputer. Maandag werd bekend dat de PSP, beschikbaar op de Japanse markt sinds 2004, aanzienlijk meer exemplaren verkocht had dan de 3DS.

In Europa zijn, sinds de verkoop eind maart van start ging, naar schatting van marktanalysewebsite Vgchartz, meer dan 600 duizend exemplaren van de Nintendo 3DS verkocht. In de openingsweek gingen al 303 duizend spelcomputers over de toonbank. Dit wijst op een grote daling in het aantal verkochte 3DS-spelcomputers.

Begin maart maakte Nintendo bekend wereldwijd vier miljoen exemplaren van de nieuwe spelcomputer in de winkels te willen leggen. Op dit moment zijn er naar schatting nog niet eens 2,5 miljoen 3DS-spelcomputers verkocht.


(Foto: Novum)

Whitmarsh wil rijders tot 2017 behouden

McLaren-teambaas Martin Whitmarsh wil coureurs Jenson Button en Lewis Hamilton wel tot in ieder geval eind 2016 behouden voor zijn team. Volgens de Brit kan Button nog wel vijf jaar mee en Hamilton zelfs wel tien.

Hamilton debuteerde in 2007 voor McLaren in de Formule 1, terwijl Button in 2010 overkwam van Brawn GP waarmee hij kampioen was geworden. "We hebben al vaker lang samengewerkt met coureurs en voor mij mag het nu ook zo doorgaan. Jenson is heel rustig van binnen en kan zo nog wel vijf jaar doorgaan in de Formule 1. Zolang hij de passie voor de sport blijft houden en resultaten neer blijft zetten zullen we hem houden. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat hij de komende vijf seizoenen niet bij ons zal rijden. Lewis heeft nog wel tien jaar te gaan in de Formule 1," zei Whitmarsh.

Kinderopvang neemt aanbevelingen over

De kinderopvangbranche is positief over de aanbevelingen van de commissie-Gunning. De sector onderschrijft dat toezicht en handhaving moeten worden aangescherpt. Dat laten de MO Goep Kinderopvang en de branchevereniging Ondernemers in de Kinderopvang weten in een reactie op het rapport naar aanleiding van de Amsterdamse zedenzaak.

De aanbevelingen sluiten volgens beide organisaties voor een belangrijk deel aan bij de ontwikkelingen in de branche. Dat geldt voor kwaliteitsverbetering, zelfregulering, betere herkenning van signalen van seksueel misbruik en betere screening van medewerkers.

De brancheorganisaties wijzen erop dat medewerkers al worden bij- en nageschoold. Daarnaast moet de recent gestarte meldcode 'Huiselijk geweld en kindermishandeling' een bijdrage leveren aan de verbetering van de kinderopvang. Ook het voorstel van de commissie om de Verklaring van Goed Gedrag om te zetten in een Europese variant valt goed bij de sector.

Hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak Robert Mikelsons, die tientallen kinderen misbruikte in een aantal Amsterdamse kinderdagverblijven, was eerder weggestuurd bij een Duitse instelling, maar dat was in Nederland helemaal niet bekend.

De branche heeft 'begrip' voor de aanbeveling dat er altijd twee volwassenen voor een groep moeten staan. Nu is het nog zo dat gedurende drie uur per dag één paar ogen is toegestaan. De commissie wijst op de mogelijkheid van het gebruik van vrijwilligers, maar ook bouwkundige oplossingen.

Het kabinet wil echter 1 miljard euro bezuinigen, stellen beide organisaties, waardoor de branche kampt met 'zware afwegingen als het gaat om het totaalpakket'. Kindermisbruik is een breed maatschappelijk probleem dat niet specifiek is voor de kinderopvang, stelt de brancheorganisatie. Bij het ontwikkelen en uitvoeren van maatregelen moet hier rekening mee worden gehouden.

Marilyn Manson wil rol in Charles Manson-film

Rocker Marilyn Manson wil graag in de biografische film over het leven van psychopaat en seriemoordenaar Charles Manson spelen. De geschminkte zanger heeft al contact opgenomen met de makers van de film, volgens de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Manson heeft met regisseur Tyler Shields gesproken over de rol van Tex Watson, de rechterhand van sekteleider Charles Manson. Lindsay Lohan is nog steeds in onderhandelingen om actrice Sharon Tate te spelen. Tate was getrouwd met regisseur Roman Polanski en werd tijdens haar zwangerschap op gruwelijke wijze vermoord door de Manson Family, de sekte van Manson.

Dat Marilyn Manson, pseudoniem van Brian Hugh Warner, een rol wil in de film is niet zo gek. De excentrieke zanger heeft zichzelf vernoemd naar de gestoorde moordenaar. Zijn voornaam ontleende hij aan de onschuld van Marilyn Monroe, om daarmee goed en kwaad in zijn naam te verenigen.


  Marilyn Manson (Foto: Novum)

Mysterieuze Valve-countdown

Er is een mysterieuze klok verschenen op de site van het fictieve bedrijf achter de Portal-technologie, Apertures Science. De link zwerft rond op verschillende fora en de bezoekers zijn druk bezig met het achterhalen van het klok geheim.

Een simple Whois-zoekopdracht bevestigt dat de klok inderdaad van Valve is. Met nog 5 uur op de klok word het spannend. Is het Half-Life: EP3, Half-Life 3 of kunnen we misschien Portal 2 eerder spelen?

Moszkowicz beschuldigt getuige van meineed

Bram Moszkowicz, de advocaat van PVV-leider Geert Wilders, beschuldigt Midden-Oostendeskundige Bertus Hendriks van meineed. Aanleiding is de verklaring die Hendriks vrijdag heeft afgelegd in het proces tegen Wilders.

Hendriks getuigde vrijdag over het etentje bij hem thuis dat centraal is komen te staan in het proces. De arabist Hans Jansen, getuige-deskundige in het proces tegen Wilders, was daarbij te gast. Hij zou zijn beïnvloed door een andere aanwezige, raadsheer Tom Schalken. Die was medeverantwoordelijk voor het bevel om Wilders te vervolgen.

Hendriks verklaarde dat Jansen was uitgenodigd voor het etentje, dat plaatsvond in mei vorig jaar, omdat hij een prominente islamkenner is, niet omdat hij als getuige-deskundige was gevraagd in het proces. Moszkowicz confronteerde hem daarop met een citaat uit dagblad De Pers uit oktober. Daarin zei Hendriks dat Jansen extra interessant was vanwege zijn rol in het proces.

Hendriks noemde de beschuldiging van meineed verrassend en verbazingwekkend.

Pyromaan Vught slaat ook overdag toe

In de serie brandstichtingen in Vught is vrijdagochtend voor het eerst een auto op klaarlichte dag in vlammen opgegaan. De politie gaat ervan uit dat het opnieuw om een brandstichting gaat, omdat de brand op dezelfde manier lijkt te zijn aangestoken. Dat laat een woordvoerder van de politie weten.

Het gaat om de zesde autobrand in Vught dit jaar. Als een reeks autobranden van vorig jaar wordt meegeteld, stijgt het aantal brandstichtingen naar 22. "We scharen dit geval voorlopig in de reeks. Er wordt tactisch onderzoek verricht naar de brand om te kijken of de sporen overeenkomen met de eerdere zaken."

De brand ontstond rond 10.45 uur op een hoekje van het parkeerterrein bij het gemeentehuis in Vught. Een voorbijganger ontdekte de brand in het centrum van de Brabantse plaats en sloeg alarm. Van de dader was geen spoor meer.

De politie heeft een beloning uitgeloofd van vijfduizend euro voor de gouden tip. Getuigen van de nieuwe brand, of mensen die informatie hebben over de eerdere branden wordt gevraagd zich te melden bij de politie.

24 jaar cel voor Kroatische generaal Gotovina

Het Joegoslavië-Tribunaal heeft de Kroatische generaal Ante Gotovina vrijdag veroordeeld tot 24 jaar cel wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid. Die werden gepleegd tijdens Operatie Storm in 1995.

De rechters, voorgezeten door de Nederlander Alphons Orie, houden Gotovina medeverantwoordelijk voor onder meer de moord op en de deportatie van etnische Serviërs in het oosten van Kroatië.

Ook werd de 55-jarige Gotovina schuldig bevonden aan onder meer etnische vervolging, plundering, onmenselijke handelingen en het vernietigen van eigendommen van burgers. De VN-rechters rekenden het hem zwaar aan dat het gaat om een groot aantal misdaden gepleegd in een uitgestrekt gebied. De aanklagers hadden 27 jaar geëist.

Gotovina's medeverdachte generaal Mladen Markac kreeg achttien jaar cel. Medeverdachte generaal Ivan Cermak is vrijgesproken.

24 jaar cel voor Kroatische generaal Gotovina
24 jaar cel voor Kroatische generaal Gotovina (Foto: ANP)

Receptgeneesmiddelen online te bestellen

Het is vanaf vrijdag mogelijk om online receptgeneesmiddelen te bestellen via Mediq.nl. Een woordvoerster bevestigde vrijdag een bericht hierover in De Telegraaf. Herhaalrecepten kunnen al langer via sites van apothekers online besteld worden, maar voor nieuwe recepten is dit nieuw.

Voordat de geneesmiddelen thuis worden afgeleverd, moet de patiënt zich online registreren. Dan volgt een telefonisch consult waarin het medicijngebruik wordt besproken. Het recept wordt opgestuurd naar een antwoordnummer en twee werkdagen nadat het daar is aangekomen, wordt het medicijn aan huis geleverd, waar getekend moet worden voor ontvangst.

Niet echt een snelle procedure, 'maar wel makkelijk. De patiënt kan bijvoorbeeld zelf kiezen wanneer het geneesmiddel bezorgd wordt', aldus de woordvoerster.

Voordat het recept naar de patiënt opgestuurd wordt, heeft Mediq contact met de apotheek van de patiënt om uit te sluiten dat de medicijnen 'elkaar bijten'.

Turkije sloeg bod Ajax op Hiddink af

De Turkse voetbalbond heeft een bod van Ajax op Guus Hiddink afgeslagen. Dat vertelt woordvoerder Turker Tozar tegen de Engelse krant The Daily Telegraph. Hiddink zou bij de Amsterdammers naar verwachting technisch directeur moeten worden, maar de Turkse bond wil met Hiddink door. "We willen graag met hem naar het WK 2014."

De toenadering van Ajax kwam volgens Tozar vorige week. Dat is een klap in het gezicht van Johan Cruijff. In zijn plannen is geen plaats voor Hiddink. Cruijff en de directie van Ajax liggen overhoop over de te varen koers.

Hiddink wordt momenteel ook genoemd als een van de kandidaten om de nieuwe trainer van Chelsea te worden. Naar verwachting moet de huidige trainer Carlo Ancelotti deze zomer het veld ruimen nu de Blues dit jaar geen prijzen winnen. "We begrijpen dat mensen als Roman Abramovich aan hem denken, maar een bod zou door ons geweigerd worden", zegt Tozar.

Hiddink was in 2009 al eens interim-coach van Chelsea. Dat combineerde hij toen met het bondscoachschap van Rusland, maar dat zit er deze keer niet in. Zijn contract laat dat niet toe, weet Tozar. "Er is een specifieke clausule en onze president zou iedere poging om die te veranderen niet waarderen." De Turken zijn bovendien zeker dat Hiddink niet zal opstappen, zelfs als de Achterhoeker zich niet kwalificeert voor het EK van volgend jaar. Hiddink, die in 1990 al eens korte tijd coach was bij Fenerbahce, zou niet als mislukking in het Turkse voetbal te boek willen staan.

Gebroeders Schleck kopmannen in Gold Race

Fränk en Andy Schleck zijn zondag de kopmannen voor Leopard-Trek in de Amstel Gold Race. De Luxemburgse broers worden gesteund door de leider van de UCI World Tour Fabian Cancellara. Dat meldt de Luxemburgse wielerploeg op zijn website.

Fränk Schleck won in 2006 al eens de Nederlandse wielerklassieker. Ploegleider Kim Andersen benadrukt dat Leopard zijn pijlen gaat richten op de beide broers Schleck. "Maar Fabian kan ook zelf voor een verrassing zorgen met een goed resultaat." Cancellara eindigde vorige week nog als tweede in Parijs-Roubaix en werd een week eerder derde in de Ronde van Vlaanderen.

Naast het trio kent de ploeg van Leopard nog vijf renners. De Duitsers Jens Voigt en Fabian Wegmann, de Denen Anders Lund en Jakob Fuglsang en de Belgische wielrenner Maxime Monfort doen mee aan de klassieker in Zuid-Limburg.


(Foto: Novum)

Vermaelen staat dicht bij rentree bij Arsenal

Thomas Vermaelen is bijna toe aan zijn comeback bij zijn club Arsenal. De Belg stond zeven maanden aan de kant door verschillende blessures, maar is deze week opnieuw begonnen met trainen. De clash tussen Arsenal en Liverpool in het Emirates Stadium van aankomende zondag komt echter nog te vroeg.

"Ik wil hem wel opstellen, maar hij is nog niet wedstrijdfit," zei Arsenal-trainer Arsène Wenger over de ex-Ajacied die tijdens een wedstrijd met het nationale team van Belgie geblesseerd raakte aan de achillespees. "Thomas traint pas sinds deze week opnieuw met de groep en we moeten nog even geduld oefenen."

Gadhafi's dochter betuigt zich onverzettelijk

Moammar Gadhafi's dochter Aisha heeft zich in een toespraak vanuit haar vaders huis zeer onverzettelijk betuigd. Met geheven rechtervuist liet zij de wereld donderdagavond laat weten dat de Gadhafi's zich door niets of niemand laten verslaan. Honderden Gadhafi-aanhangers waren donderdagvond en ook vrijdagochtend nog bij het huis verzameld.

Aisha sprak vanaf een balkon op de eerste verdieping van het huis dat bij de Amerikaanse bombardementen van 1986 zware schade opliep. Libië werd toen niet door de luchtaanvallen verslagen en zal ook nu niet verslagen worden, zo betoogde ze tegen de juichende menigte die buiten naar haar luisterde.

"Laat me teruggaan naar het verleden, toen ik nog een kind was, toen ik 9 jaar oud was, in dit huis. Het regende raketten en bommen. Ze probeerden me te vermoorden. Ze hebben toen tientallen kinderen in Libië de dood in gejaagd. Nu, 25 jaar later, regent het dezelfde raketten, dezelfde bommen op de hoofden van onze kinderen. Wij zijn een volk dat niet verslagen kan worden", aldus Aisha.


Gadhafi's dochter betuigt zich onverzettelijk (Foto: Novum)

Staking Rotterdamse sjorders voorbij

De werknemers in de sjorsector in de Rotterdamse haven gaan weer aan het werk. De werkgevers en FNV Bondgenoten zijn het vrijdag eens geworden over nieuwe cao-afspraken.

Over loon en flexibele arbeidstijden zijn betere afspraken gemaakt. De werknemers hadden woensdag het werk neergelegd. Dat gebeurde nadat de werkgevers het geplande cao-overleg hadden geannuleerd.

In de sjorsector in Rotterdam zijn ongeveer 550 mensen in ploegendiensten werkzaam. Sjorders zetten containers op schepen vast met klemmen, spanners en stangen. Door de staking was de wachttijd voor schepen in de haven flink toegenomen.

België geschokt na tv-biecht pedobisschop

Bisschop Jozef De Kesel van het Belgische Brugge is ontsteld over een tv-interview waarin zijn voorganger Roger Vangheluwe het jarenlange seksueel misbruik van een neefje relativeert. "Ik voel verbijstering, onmacht, droefheid", aldus van Kesel vrijdag tegen de Vlaamse publieke omroep VRT. "Beseft hij het dan echt niet? Misbruik kun je niet minimaliseren."

Ook de Belgische kranten tonen zich geschokt. Ze besteden zeer ruim aandacht aan de zaak. Termen als 'walgelijk' en 'om te kotsen' zijn daarbij niet van de lucht.

Vangheluwe deed in het donderdagavond uitgezonden vraaggesprek of het misbruik van zijn neefje niet veel voorstelde. Hij had altijd zijn kleren aangehouden en van penetratie of orgasmes was geen sprake geweest. De bisschop erkende terloops ook een ander neefje te hebben misbruikt.

België geschokt na tv-biecht pedobisschop
Jozef de Kesel: verbijsterd, onmachtig en droef (Foto: ANP)

100 donorvaders zoeken contact met kinderen

Zo'n honderd anonieme zaaddonoren zoeken toch contact met hun nageslacht. Ze hebben zich ingeschreven bij een nieuwe DNA-bank, die donor en kind bij elkaar brengt, schrijft het AD vrijdag.

Bankbeheerder Fiom reageert verrast op de belangstelling. Dat kinderen zich aanmelden voor het initiatief is volgens directeur Rineke van Kessel begrijpelijk, maar dat ook zaaddonoren contact zoeken vindt ze opmerkelijk.

Volgens haar kan een match in de databank ingrijpende gevolgen hebben. Zo kan het voorkomen dat een donor niet enkele nakomelingen heeft, maar talloze. Ook kan het leven van hele gezinnen veranderen. "Kinderen hebben er bijvoorbeeld opeens halfzussen bij", zegt Van Kessel.

Het register bestaat sinds december. Naast de 100 zaaddonoren hebben zich 190 kinderen ingeschreven. Nederland telt in tototaal zo'n 40.000 donorkinderen.

Terroristische dreiging Nederland toegenomen

De terroristische dreiging in Nederland is net als in de rest van Europa vorig jaar toegenomen. Dat blijkt uit verschillende signalen, schrijft de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in zijn vrijdag gepubliceerde jaarverslag over 2010.

Toch is het gevaar in Nederland volgens de geheime dienst nog steeds minder groot dan in enkele omringende Europese landen. De extremistische, islamitische dreiging heeft vooral zijn oorsprong in het Afghaans-Pakistaans grensgebied.

Internet speelt een grote rol in het gevaar dat zich tegen het Westen manifesteert, concludeert de AIVD. Die rol bestaat niet alleen uit de verspreiding van propaganda. De digitale snelweg wordt ook gebruikt voor het plannen van aanslagen, het vormen van terroristische netwerken, het rekruteren van strijders en het faciliteren van deelname aan de Jihad (heilige oorlog).

Terroristische dreiging Nederland toegenomen
Terroristische dreiging Nederland toegenomen (Foto: ANP)

Zelfverbranding in rechtszaal Siberië

Een Rus heeft zich vrijdag in een rechtszaal in de Siberische stad Irbeiskoje in brand gestoken. Hij veroorzaakte daarmee een brand in het gehele gerechtsgebouw. Niet alleen hij kwam om het leven, maar ook de assistent van de rechter. Vijf mensen raakten gewond.

De man stak zichzelf in brand vlak voordat zijn zaak zou voorkomen. Hij had beroep aangetekend tegen een gerechtelijke beslissing waardoor hem zijn rijbewijs was afgenomen. Dit heeft een woordvoerster van de Siberische politie bekendgemaakt.

Gebroken hand voor Traksel

Bobbie Traksel heeft door een val tijdens een traningsrit een gebroken hand opgelopen. Het is nog onbekend hoelang de renner van Landbouwkrediet uit de roulatie zal zijn.

Traksel, winnaar van Kuurne - Brussel - Kuurne, kende al een apart vreemd voorseizoen. Hij maakte de overstap van Vacansoleil naar de nieuwe Australische wielerploeg Pegasus. Die formatie kreeg echter enkel een continentale licentie, waarop Traksel kon vertrekken naar een nieuwe formatie.

Wilders wil opheldering over AIVD-blunders

Geert Wilders heeft minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Piet Hein Donner (CDA) om opheldering gevraagd over blunders die de AIVD zou hebben gemaakt bij de moord op Theo van Gogh. De PVV-leider wil weten of het klopt dat de inlichtingendienst heeft gefaald bij de bescherming van de filmmaker.

Wilders komt met zijn vragen nadat dagblad De Pers meldde dat de AIVD de risico's voor Van Gogh 'dramatisch verkeerd' zou hebben ingeschat. Volgens een voormalig medewerkster van de inlichtingendienst werd het dossier van Mohammed B., die Van Gogh in 2004 vermoordde, door een onervaren medewerker behandeld.

Informatie over de moord was volgens de medewerkster binnen handbereik maar werd onvoldoende beoordeeld. "Door te weinig kennis en kunde op hoger niveau was er geen controlemechanisme en kon een individu een dergelijke verkeerde inschatting maken." Voormalig minister van Binnenlandse Zaken Johan Remkes zou de zaak 'op schandalige wijze' hebben verbloemd.


Wilders wil opheldering over AIVD-blunders (Foto: Novum)

Inval bij wielrenner Scarponi

Volgens krant La Gazetta dello Sport heeft de Italiaanse justitie onder meer een inval gedaan bij renner Michele Scarponi. Dit was in het kader van een onderzoek naar dopinggebruik bij diverse renners.

De Italiaanse justitie deed een inval in het hotel van Scarponi en nam terwijl hij samen met Leonardo Bertagnolli nabij de Etna op Sicilië aan het trainen was diverse medicijnen en ook energierepen in beslag. De Lampre-renner werd in het verleden al eens achttien maanden geschorst voor zijn rol in de zaak rond dopingarts Eufemiano Fuentes.

Scarponi luisterde vorig jaar zijn terugkeer in het wielerpeloton op met een vierde plaats in de Giro d'Italia. Ook dit seizoen behoort hij in die ronde weer tot de favorieten.

Gisteren werd al bekend dat er een inval is gedaan bij de wielerploeg Katusha en dat er van vijf renners de medische gegevens geëist werd.

In Gaza ontvoerde Italiaan dood gevonden

Een donderdag in de Gazastrook ontvoerde Italiaanse activist is dood aangetroffen in een huis in Gaza-Stad. De man werd gevonden na een vuurgevecht tussen de Hamas-politie en de ontvoerders van de pro-Palestijnse activist.

De 36-jarige Vittorio Arrigoni was ontvoerd door een extremistische splintergroepering, Monotheïsme en Heilige Oorlog geheten. De pro-Palestijnse Internationale Solidariteitsbeweging zei een video te hebben gekregen waarop Arrigoni geblinddoekt op de grond zat en een mannenstem verklaarde dat de gijzelaar zou worden geëxecuteerd als de leider van de groep, die vorige maand werd gearresteerd, en twee andere groepsleden niet door Hamas werden vrijgelaten.

Monothëisme en Heilige Oorlog plaatste vrijdag een boodschap op zijn website met de mededeling dat de groep niet verantwoordelijk is voor de ontvoering. Arrigoni werd echter in het huis van een groepslid gevonden. Vier groepsleden werden op een andere locatie gearresteerd in verband met de ontvoering, zei de Hamas-politie in Gaza-Stad.

Het is voor het eerst dat een buitenlander in Gaza is ontvoerd en vermoord sinds Hamas in 2007 in het gebied aan de macht kwam.

Getuige 'staat paf' over verhoren etentje

Bertus Hendriks, de gastheer van het veelbesproken etentje met arabist Hans Jansen en raadsheer Tom Schalken van het gerechtshof in Amsterdam, 'stond paf' toen hij woensdag kennis nam van de verklaringen die deze twee mannen aflegden.

Hendriks zei vrijdag tegen de rechtbank in Amsterdam dat de verklaringen van zowel Jansen als Schalken niet kloppen. "Ik dacht: Hij verzint het ter plekke", zei Hendriks over uitlatingen van Jansen over de raadsheer, die hem ervan zou hebben willen overtuigen dat de beslissing om Wilders te vervolgen juist was.

Jansen heeft verklaard dat hij zich bijzonder ongemakkelijk voelde doordat Schalken hem niet met rust liet over het proces-Wilders en het feit dat de arabist daarin als getuige-deskundige zou optreden. "Er zijn kennelijk meerdere diners geweest", aldus Hendriks vrijdag. Dat Schalken een deel van de beschikking, waaraan hij heeft meegeschreven, bij zich had ter ondersteuning van zijn argumenten, is Hendriks niet bekend.

Getuige'staat paf' over verhoren etentje
Getuige 'staat paf' over verhoren etentje (Foto: ANP)

Redknapp: "Mourinho gaat United coachen"

Harry Redknapp ziet José Mourinho in een verre toekomst het stokje van Sir Alex Ferguson overnemen bij Manchester United. De coach van Tottenham Hotspur ontmoette zijn collega van Real Madrid de afgelopen weken twee keer tijdens de kwartfinale van de Champions League. Net als eerder bij Chelsea, maakte Mourinho indruk op Redknapp.

"Je houdt van hem of je haat hem", zegt de Engelsman. "Ik ben iemand die niets anders dan admiratie heeft voor Mourinho. In de verre toekomst zie ik hem Manchester United leiden wanneer Ferguson besluit dat het tijd is om te stoppen. Maar elke keer als ik Alex zie lijkt hij jonger dan voorheen. Hij vertoont geen trekjes van ouderdom en zijn enthousiasme kent geen einde. Ik denk dat José nog een tijdje moet wachten."

Volgens Redknapp is Mourinho een van de weinige managers die de erfenis van Ferguson op zich kan nemen. "Natuurlijk, José is arrogant, maar wat is daar fout aan? Na de wedstrijd van woensdag zei Mourinho tegen mij dat de Premier League zijn natuurlijke omgeving is. Ik moet hem daarin gelijk geven. Hij is een zeer slimme manager."

Forse kritiek op kinderopvang

Kinderdagverblijven, overheidsinstanties en andere partijen die betrokken waren bij de Amsterdamse zedenzaak hebben allemaal steken laten vallen. Dat concludeert de commissie-Gunning, die de zedenzaak onderzocht.

Commissievoorzitter Louise Gunning-Schepers stelt vast dat risicosignalen vaak onvoldoende worden opgepikt en protocollen voortaan strikter moeten worden nageleefd. Het risico van seksueel misbruik krijgt nu in de dagelijkse praktijk te weinig aandacht.

In kinderdagverblijven moeten voortaan altijd twee volwassenen aanwezig zijn die de kinderen kunnen zien en horen. En dat moet goed worden gecontroleerd. Ook moet nieuw personeel voortaan beter worden gescreend, om risico's te minimaliseren. Het is gewenst dat meer hogeropgeleid personeel in de branche wordt ingezet.

"We zijn bereid 3 miljard euro aan de kinderopvang te besteden", zei Gunning, die voorzitter is van de Gezondheidsraad. "Daarom zouden ouders in ons systeem van marktwerking eigenlijk alleen een keuze moeten hebben tussen goede en heel goede kinderdagverblijven." Ze zei erbij dat ze in het onderzoek ook heel veel goede kinderdagverblijven was tegengekomen.

De commissie ziet een centrale rol weggelegd voor de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling in het verzamelen en beoordelen van signalen van seksueel misbruik. Maar ook het toezicht door GGD's en gemeenten moet sterker.

De commissie presenteerde haar rapport over de zedenzaak vrijdagochtend. De drie commissieleden onderzochten de regelgeving, evenals de gang van zaken in de kinderopvang en betrokken instanties.

Hoofdverdachte Robert Mikelsons was onder meer werkzaam op kinderdagverblijf Het Hofnarretje. De 27-jarige Let heeft bekend 85 kinderen in de leeftijd tot 2,5 jaar te hebben misbruikt.

Donderdagavond was al uitgelekt dat Mikelsons in het verleden twee weken op non-actief was gesteld door Het Hofnarretje. Directeur Albert Drent schorste hem na een klacht van een vader, wiens kind regelmatig onderbroeken miste als hij op het kinderdagverblijf was geweest.

Daarnaast is gebleken dat een medewerker van Het Hofnarretje al in 2008 Meld Misdaad Anoniem heeft getipt over het misbruik door Mikelsons Er is nooit wat met de tip gebeurd. De commissie ziet dit als een 'gemiste kans'. Het management zou er alles aan moeten doen om de onderste steen boven te krijgen bij vermoedens, niet alleen van seksueel misbruik, maar ook van mishandeling en andere veiligheidsrisico's.

Het werk van de commissie staat los van het enorme strafrechtelijk onderzoek naar de zaak.

Renault stelt grote update uit

Lotus Renault GP stelt de eerste grote update voor de R31 uit tot de Grand Prix van Turkije die begin mei op het programma staat. De renstal behaalde in de eerste twee races al twee podiumplaatsen en hoopt dit resultaat met enkele kleine updates in China weer te bereiken.

Daarom blijft voor China een nieuwe achtervleugel nog even op de plank liggen. "Het logistieke vraagstuk wordt te ingewikkeld en we hebben genoeg kleine updates die we moeten testen," zei teambaas Eric Boullier tegen Autosport. Er is voor de renstal dit weekend nog genoeg werk aan de winkel, want in de tweede vrije training waren Nick Heidfeld en Vitaly Petrov achtste en negende.

Toch hoeft dat geen probleem te zijn, want de starts bij de Renaults zijn dit seizoen zeer goed. "We proberen onze starts altijd te verbeteren en we kunnen nog winst boeken, dus waarom zouden we dat nalaten? We hebben nog wel wat dingen te proberen," ging Boullier verder.

Voor dit weekend is het ereschavot weer het doel. "We willen onszelf voldoende verbeteren om Ferrari voor te blijven. Dan zien we wel wat er in de race gebeurt. Dat we op twee totaal verschillende circuits op het podium eindigden, toont aan dat we een goede auto hebben."

Motorrijder verongelukt in Oostvoorne

Een 37-jarige motorrijder uit Rockanje is vrijdagochtend om het leven gekomen na een ongeluk op de Westvoorneweg in Oostvoorne. Hij botste door nog onbekende reden tegen een auto aan, meldt de politie.

Door de klap belandde de motor in een naastgelegen sloot. De automobilist, een Oostenrijkse man, is aangehouden. Hij bleef ongedeerd. De politie stelt een onderzoek in naar de toedracht van het ongeluk.

Wekelijkse Japanse verkoopcijfers

Hierbij de Japanse verkoopcijfers van 04 april 2011 tot en met 10 april 2011. In de hardware-cijfers zien we alleen een lichte stijging bij Microsoft met de Xbox 360. Nintendo lijkt veel grond te verliezen in Japan want de Wii zakt naar zijn laagste punt en de handhelds dalen ook verder.

Plaats Software Game Stuks Verkocht
1 PSP
Earth Defence Force 2 Portable 63.795
2 DS
Dragon Quest Monsters: Joker 2 - Professional 42.397
3 PSP
Amagami 23.846
4 PSP
Final Fantasy IV: Complete Collection 19.392
5 PS3
Dynasty Warriors 7 17.002
6 PSP
Monster Hunter Freedom 3 12.060
7 DS
Kimi ni Todoke: Communicate Feelings 11.229
8 3DS
Nintendogs + Cats: French Bulldog / Shiba / Toy Poodle & New Friends 10.997
9 PSP
Dissidia: 012 (Duodecim) Final Fantasy 9.484
10 PSP
Phantasy Star Portable 2: Infinity 8.822
Deze tabel toont de top 10 softwareverkopen van deze week, dikgedrukt is nieuw.

 

Plaats Hardware Stuks Verkocht Meer/Minder dan vorige week
1 PSP
35.478 -21.901
2 3DS
32.910 -10.069
3 PS3
22.431 -5.022
4 Wii
8.825 -1.424
5 DSi XL
8.386 -1.320
6 DSi
8.035 -1.531
7 Xbox 360
1.906 +117
8 PS2
1.395 -601
9 DSL
514 -115
9 PSPgo
356 -340
Deze tabel toont het aantal hardwareverkopen van deze week en in vergelijking met vorige week.

Handheld Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
PSP 137.402 35.834
DS 53.626 16.935
3DS 10.997 32.910
Deze tabel toont de handhelds bij elkaar van deze week; PSP (PSP GO en PSP 3000), DS (DS, DSi, DSi XL) en de 3DS.

Bedrijf Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
Sony 154.404 59.660
Microsoft - 1.906
Nintendo 64.623 58.670
Deze tabel toont de totale hardware- en softwareverkopen van Sony, MS en Nintendo van deze week.

Hardware  Verkocht in 2011
Verkocht sinds uitgave
PSP 664.639 17.154.427
Wii 227.992 11.507.627
PS3 405.055 6.492.545
DSiXL 179.030 2.126.613
DSi 152.314 5.696.038
DS Lite
16.534 18.090.455
Xbox 360
33.721 1.454.218
PS2
25.137 21.721.229
PSPgo 13.855 174.279
3DS 868.843 868.843
Deze tabel toont ons alle hardwareverkopen van dit jaar (vanaf 03-01-2011) en in totaal.  

 

Handheld Verkocht in 2011
Verkocht sinds uitgave
PSP 678.494 17.328.706
DS 347.878 32.498.577
3DS 868.843 868.843
Deze tabel toont ons de totale verkopen van de drie handhelds van dit jaar (vanaf 03-01-2011) en in totaal. 

Waterpoloster doodde baby om mee te doen aan Spelen

Vandaag heeft een Australische waterpoloster te horen gekregen dat ze voor achttien jaar de cel in moet. In de jaren negentig zou zij haar pasgeboren baby om het leven hebben gebracht. Keli Lane zou dit hebben gedaan om de zwangerschap geheim te houden voor haar familie en teamgenoten.

De waterpoloster heeft vanaf het begin ontkend het kindje te hebben vermoord. Ze zou naar eigen zeggen de baby hebben overgedragen aan de vader, met wie Lane een kortstondige relatie had. De aanklagers in de rechtszaak stelden dat de Australische de baby om het leven heeft gebracht omdat het in de weg stond voor haar trainingen voor de Olympische Spelen.

In de rechtszaak, die ruim vier maanden duurde, kwam verder aan het licht dat er twee zwangerschappen vroegtijdig zijn beëindigd.

Heerkes weg bij Willem II

Een einde aan de malaise bij Willem II is voorlopig ondenkbaar. De Tilburgers hebben zojuist bekendgemaakt dat er een einde is gekomen aan de samenwerking met trainer Gert Heerkes. De nummer laatst in de Eredivisie liet Heerkes weten volgend seizoen niet langer van zijn diensten gebruik te willen maken hierop besloot Heerkes per direct zijn spullen te pakken.

Dat Willem II de beslissing zo kort voor het einde van het seizoen bekend heeft gemaakt heeft alles te maken met de voorbereidingen op het nieuwe seizoen. De club wil zo snel mogelijk duidelijkheid hebben over potentiële versterkignen en een nieuwe technische staf.

Heerkes, sinds juli 2010 trainer bij Willem II, is teleurgesteld in het besluit niet meer met hem verder te werken. De oefenmeester zag wel degelijk perspectief voor verdere samenwerking. Willem II heeft hierover een andere mening.

Doel Villarreal in de Europa League bereikt

Villarreal had zich ten doel gesteld de halve finale van de Europa League te bereiken. Door de zeges op FC Twente is die doelstelling behaald.

"We hebben de halve finale bereikt en dat was voor ons het belangrijkste", zei trainer Carlos Garrido na de tweede overwinning op FC Twente. Na de 5-1 zege in eigen huis was Villarreal ook in Enschede te sterk. Het werd 1-3, mede door twee penalty's en een rode kaart van Dwight Tiendalli.

"We hebben hard gewerkt, veel inzet getoond en goede momenten met slechte afgewisseld", zei Garrido over de wedstrijd tegen FC Twente. "Voorafgaand aan het seizoen hebben we gezegd dat de halve finale ons doel was en dat doel hebben we nu bereikt."

Garrido roemt de prestatie van zijn spelers omdat ploeg nauwelijks ervaring heeft op het Spaanse hoogste niveau. "Acht van onze spelers speelden vorig seizoen nog in de tweede divisie, de groep verdient een groot compliment voor de geleverde prestatie", aldus de coach, die met Villarreal in de halve finale FC Porto treft.

[NHL] Uitslagen playoffs 15-04-2011

In de NHL werden vannacht drie wedstrijden gespeeld in de eerste ronde van de playoffs om de Stanley Cup. Hieronder vind je de uitslagen en een kort verslag van elke wedstrijd.

Boston Bruins - Montreal Canadiens

In deze wedstrijd waren de Bruins de bovenliggende partij, maar toch gingen de Canadiens er met de overwinning vandoor. Mede dankzij uitstekend keeperswerk van Carey Price konden de Bruins van scoren afgehouden worden, waardoor de twee goals van Brian Gionta voldoende waren voor de overwinning. Na de eerste goal in de eerste periode gingen de Canadiens vooral over op verdedigen om zo de Bruins uit de buurt van het net van Price te houden. Daardoor waren er veel afstandsschoten te noteren, maar weinig echte kansen. Toen Gionta in de derde periode de 2-0 maakte na een uitbraak was de wedstrijd gespeeld.

Philadelphia Flyers - Buffalo Sabres

De Philadelphia Flyers liepen tegen een onverwachte nederlaag aan. De Buffalo Sabres hadden aan een enkele goal van Patrick Kaleta in de derde periode genoeg om de overwinning te pakken. Sabres-goalie Ryan Miller wist alle 35 schoten op doel tegen te houden, waardoor dit alweer de vierde shutout in de tot nu toe acht gespeelde playoffwedstrijden was. Goalie Sergei Bobrovski van de Flyers was ook goed bezig, maar kon niets doen tegen de goal van Kaleta, die een rebound van een schot van Marc-Andre Gragnani tegen de touwen werkte.

San Jose Sharks - Los Angeles Kings

Het duurde tot de overtime periode voordat het thuispubliek van de Sharks opgelucht adem kon halen. In de eerste periode waren de Sharks veel sterker en stonden zij slechts drie schoten op doel toe, maar gingen rusten met slechts een 1-0 voorsprong door toedoen van Dany Heatley. In de tweede periode waren de Kings sterker en werd het 2-2. Dustin Brown en Justin Williams scoorden voor de Kings, terwijl daartussen Logan Couture nog voor de 2-1 zorgde. In de overtime periode zorgde Joe Pavelski, die erom bekend staat belangrijke goals te kunnen maken, de winnende treffer.

Uitslag tweede vrije training China

Sebastian Vettel heeft ook in de tweede vrije training voor de Grand Prix van China de snelste tijd gereden. De Red Bull-coureur bleef met een tijd van 1.37,688 McLaren-rijders Lewis Hamilton en Jenson Button maar nipt voor. De Mercedes-rijders sloten hierachter aan.

Opvallend was dat Felipe Massa tot twee keer toe op plaats zes de snelste Ferrari was. Teamgenoot Fernando Alonso kon door een probleem met de hydraulica weinig ronden rijden en moest het bij zijn snelste ronde stellen zonder de beweegbare achtervleugel. De HRT-rijders bleken sneller te zijn dan de Virgins, terwijl Force India-coureur Paul di Resta de tweede sessie helemaal niet in actie kwam. De auto van de Schot kende problemen met de benzinedruk.

Uitslag

Pos. Rijder Team Tijd Ronden
1 Sebastian Vettel Red Bull 1.37.688 34
2 Lewis Hamilton McLaren 1.37.854 22
3 Jenson Button McLaren 1.37.935 31
4 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 1.37.943 34
5 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 1.38.105 29
6 Felipe Massa Ferrari 1.38.507 38
7 Adrian Sutil Force India F1 1.38.735 35
8 Nick Heidfeld Lotus Renault 1.38.805 28
9 Vitaly Petrov Lotus Renault 1.38.859 31
10 Mark Webber Red Bull 1.39.327 33
11 Kamui Kobayashi Sauber 1.39.538 33
12 Pastor Maldonado Williams 1.39.867 37
13 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 1.39.771 18
14 Fernando Alonso Ferrari 1.39.779 17
15 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 1.39.828 25
16 Rubens Barrichello Williams 1.39.925 32
17 Sergio Perez Sauber 1.39.953 30
18 Heikki Kovalainen Team Lotus 1.40.476 30
19 Jarno Trulli Team Lotus 1.41.482 32
20 Narain Karthikeyan HRT F1 Team 1.42.902 25
21 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team 1.43.850 3
22 Jerome d` Ambrosio Virgin Racing 1.44.008 35
23 Timo Glock Virgin Racing 1.44.747 12
24 Paul di Resta Force India F1 geen tijd  

Portal 2 op PS3 zonder muis en toetsenbord

Met de komst van Portal 2 volgende week op de PlayStation 3, zal ook Steam zijn intrede maken op de zwarte doos van Sony. Deze brengt unieke mogelijkheden met zich mee maar helaas niet de mogelijkheid om met de muis en het toetsenbord te spelen.

Bij de aankoop van de PlayStation 3-versie van de game, krijg je een voucher voor de PC-versie. Door je Steam-account te koppelen aan je PlayStation Network-account krijg je zo de mogelijkheid om je savegames op beide systemen te gebruiken en ook met mensen op het andere platform samen te spelen.

Toch zul je op de PlayStation 3 het dus gewoon met de controller moeten doen. Volgens Valve is Portal 2 ook niet een heel ingewikkelde shooter waarbij een muis en toetsenbord nodig is.

"Luckily, Portal 2's not a super twitchy, complicated game, so we just focused on making a comfortable controller experience"

Portal 2 verschijnt volgende week voor de PC, PlayStation 3 en Xbox 360.

Portal 2

Uitslag eerste vrije training China

Sebastian Vettel is het Formule 1-weekend in China goed begonnen. De Duitser reed met een tijd van 1.38,739 ruim de snelste tijd in de eerste vrije training. Hij bleef hiermee zijn Red Bull-teamgenoot Mark Webber en McLaren-rijder Lewis Hamilton ruim voor.

Veel teams probeerden nieuwe onderdelen uit, zoals McLaren dat een nieuwe vloer en achtervleugel bij zich had. Williams-rijder Pastor Maldonado kon de sessie niet afmaken omdat hij na een spin op een kerbstone vast bleef zitten, terwijl Lotus Renault GP-coureur Nick Heidfeld door een crash niet verder kwam dan vijf ronden.

Uitslag

Pos. Rijder Team Tijd Ronden
1 Sebastian Vettel Red Bull 1.38.739 23
2 Mark Webber Red Bull 1.39.354 27
3 Lewis Hamilton McLaren 1.40.845 21
4 Jenson Button McLaren 1.40.940 22
5 Nick Heidfeld Lotus Renault 1.40.987 5
6 Felipe Massa Ferrari 1.41.046 25
7 Sergio Perez Sauber 1.41.189 20
8 Pastor Maldonado Williams 1.41.222 20
9 Vitaly Petrov Lotus Renault 1.41.231 16
10 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 1.41.328 21
11 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 1.41.361 23
12 Fernando Alonso Ferrari 1.41.434 15
13 Nico Hulkenberg Force India F1 1.41.494 20
14 Heikki Kovalainen Team Lotus 1.41.579 13
15 Paul di Resta Force India F1 1.41.610 18
16 Daniel Ricciardo Scuderia Toro Rosso 1.41.752 20
17 Rubens Barrichello Williams 1.41.439 25
18 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 1.42.301 23
19 Kamui Kobayashi Sauber 1.43.792 20
20 Jerome d` Ambrosio Virgin Racing 1.44.089 20
21 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team 1.44.359 18
22 Timo Glock Virgin Racing 1.44.438 11
23 Luiz Razia Team Lotus 1.44.542 9
24 Narain Karthikeyan HRT F1 Team 1.45.019 23

Facebook-fans nodig voor Battlefield 3-trailer

Afgelopen weken kregen we steeds meer beelden te zien van Battlefield 3. Al deze beelden komen uit een 12 minuten durende trailer die binnenkort in zijn volledigheid op het web zal staan. Toch is het mogelijk om deze trailer al sneller op het web te krijgen. Hoe? Word fan van Battlefield 3.

EA en DICE willen de trailer al vroeg online zetten maar daar moeten de fans van de game wel iets voor doen. Als er op Facebook 1 miljoen mensen op de Like-knop hebben gedrukt, zal de trailer online komen te staan. Mochten er niet genoeg fans zijn, dan zal de trailer maandag sowieso op het net verschijnen.

Battlefield 3

Dzsudzsák: "Focus ligt op de laatste vier duels"

PSV speelde gisteravond, in het kader van de Europa League, gelijk tegen Benfica (2-2). De heenwedstrijd werd met 4-1 verloren, waardoor de Eindhovenaren nu uit het toernooi liggen Volgens Balász Dzsudzsák, die tegen de Portugezen de aanvoerdersband droeg, kan dit in het voordeel van zijn ploeg werken.

PSV doet namelijk ook nog mee in de strijd om de landstitel en heeft daarbij alle energie nodig. "We hebben een krappe selectie en een aantal geblesseerden, dus misschien is het wel goed dat we uit de Europa League zijn," liet Dzsudzsák na afloop van de wedstrijd weten.

De manschappen van trainer Fred Rutten beginnen dit weekend met een wedstrijd tegen Heracles Almelo. "We kunnen ons nu volledig focussen op de laatste vier duels."

PlayStation 3 voorbij de 50 miljoen verkopen

Sony heeft vandaag openbaar gemaakt dat de PlayStation 3 nu meer dan 50 miljoen keer verkocht is. De Move-controller is acht miljoen keer verkocht sinds de release. Microsofts laatste update over hun verkopen gaven aan dat de Xbox 360 op de 50,8 miljoen zit. De PS3 kruipt dus langzaam dichterbij. 

Sony komt met nog meer cijfers. De Move verkocht dus acht miljoen keer sinds de release in september 2010. Er is er meer dan 480 miljoen PlayStation-software verkocht, PSN heeft 75 miljoen geregistreerde accounts en is beschikbaar in 59 landen wereldwijd. We kunnen stellen dat het goed gaat met Sony en de PlayStation 3.

logops3

FC Utrecht mist Strootman, Duplan en Vorstermans

FC Utrecht neemt het vanavond in de Eredivisie op tegen sc Heerenveen, maar moet het zonder Edouard Duplan en Kevin Strootman. Ook Ismo Vorstermans is nog niet hersteld van zijn blessure en speelt derhalve niet mee.

Strootman verliet gisteren de training met een pijnlijke lies. Duplan was helemaal niet aanwezig, vanwege een blessure aan zijn knie. Ricky van Wolfswinkel is naar verwachting wel weer inzetbaar. De aanvaller werkte de laatste training zonder problemen af en staat waarschijnlijk weer in de basis.

Voor FC Utrecht, dat op dit moment op de achtste plaats staat, is de wedstrijd van cruciaal belang. De formatie heeft nog altijd uitzicht op deelname aan Europees voetbal en zal moeten winnen op de huidige positie vast te houden.

Ontknoping Eredivisie: Vooruitblik speelronde 31

Vanaf deze week kijkt FOK!sport wekelijks vooruit naar de duels, die in het naderende weekend in de Eredivisie gespeeld worden. In deze periode vallen namelijk de beslissingen in de strijd om het kampioenschap, het Europees voetbal en degradatie. Bekijk hieronder de vooruitblik op speelronde 31.

Landstitel

De strijd om de landstitel in de Eredivisie gaat dit seizoen tussen FC Twente, PSV en Ajax. Het onderlingen verschil tussen de nummers één en drie bedraagt slechts drie punten, waardoor alle drie de ploegen nog kans maken op de schaal.

PSV lijkt van de genoemde ploegen het zwaarste programma te hebben met onder meer wedstrijden tegen Heracles Almelo (uit) en FC Groningen (uit). Daarnaast wachten ook nog Feyenoord (uit) en Vitesse (thuis). Toch zou het kampioenschap pas op de laatste dag beslist kunnen worden. FC Twente en Ajax kennen een relatief eenvoudig programma, zij het niet dat beide ploegen op de laatste dag nog tegen elkaar spelen. De verwachting is dan ook dat deze wedstrijd van doorslaggevend belang in de Eredivisie zal zijn.

In theorie maken ook ADO Den Haag en AZ nog kans op de landstitel. De Alkmaarder formatie staat op de zesde plaats, is daarmee het laagst geklasseerd en heeft een achterstand van elf punten op koploper FC Twente. De verwachting is dan ook dat de laatstgenoemde twee ploegen zich niet meer in de strijd om de landstitel zullen mengen.

Europees voetbal

ADO Den Haag en AZ maken in dat opzicht nog wel een grote kans op het spelen van Europees voetbal. De verschillen met de directe concurrentie, Roda JC en FC Utrecht zijn voor deze formaties echter nog wel overbrugbaar, waardoor niets zeker is. Ook Heracles Almelo en N.E.C. Nijmegen zijn niet kansloos voor een plaats in de Europa League.

Voor de ploegen, die daar weer onder staan, wordt het een stuk lastiger. Feyenoord, NAC Breda, sc Heerenveen, De Graafschap en Vitesse hebben allemaal nog een theoretische kans om zich voor het Europees voetbal te kwalificeren, maar zijn dan te veel afhankelijk van de resultaten van de andere ploegen. Hierdoor kun je concluderen dat deze ploegen in de laatste vier weken van de competitie nergens meer voor spelen.

Degradatie

Op dit moment staan Excelsior en VVV-Venlo in de gevarenzone voor wat betreft het spelen om duels voor promotie/degradatie. De verwachting is dat het seizoen de Limburgse club over vier weken nog niet voorbij is. Het verschil met de Rotterdammers bedraagt nu elf punten, waardoor de ploeg van trainer Willy Boesen alles moet winnen en de mannen van trainer Alex Pastoor alles moeten verliezen.

Voor Willem II lijkt het doek inmiddels gevallen te zijn. De Tilburgers begonnen het seizoen op de laatste plaats en hebben deze in de afgelopen 30 wedstrijden ook niet meer verlaten. De formatie van trainer Gert Heerkes won dit seizoen slechts twee keer. Eind januari werd Vitesse met 1-0 verslagen en recentelijk verloor ook sc Heerenveen (4-3) drie punten.

Daarnaast speelden de Tilburgers zes keer gelijk en werd er tot nu toe 22 keer verloren. Willem II zal het negatieve record van RKC Waalwijk in elk geval niet meer achterhalen. De Waalwijkers verloren vorig seizoen namelijk 29 wedstrijden, waar er dit seizoen nog maar vier gespeeld zullen worden. De Tilburgse club kan dus hooguit 26 keer verliezen.



Programma speelronde 30:

Datum Thuis Uit
15/04, 20:45 uur
SC Heerenveen FC Utrecht
16/04, 18:45 uur
Vitesse FC Groningen
16/04, 19:45 uur
Roda JC Kerkrade VVV Venlo
16/04, 19:45 uur
NAC Breda Excelsior
16/04, 20:45 uur
AZ ADO Den Haag
17/04, 14:30 uur
Heracles Almelo PSV
17/04, 14:30 uur De Graafschap FC Twente
17/04, 14:30 uur N.E.C. Nijmegen
Ajax
17/04, 16:30 uur
Feyenoord Willem II

Ajax troeft topclubs af in strijd om Deens talent

Ajax heeft Chelsea en Manchester City afgetroefd in de strijd om Viktor Fischer. Het Deense toptalent van 16 jaar stond in belangstelling van diverse topclubs, maar koos ervoor om bij de Amsterdamse club te gaan spelen.

Ajax zal een vergoeding van ongeveer 1,3 miljoen euro moeten betalen aan de huidige club van Fischer, FC Midtjylland. Fischer, die bij Ajax zijn landgenoten Christian Eriksen en Nicolai Boilesen treft, maakte indruk bij het nationale team onder zeventien jaar door daar aan de lopende band te scoren.

Grebbelinie wordt rijksmonument

Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra wijst de Grebbelinie per 18 april aan als rijksmonument. Dat heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed vrijdag laten weten. De linie was een van de belangrijkste verdedigingswerken van ons land. Ze deed al (vergeefs) dienst bij de Franse inval van 1794.

Nog in 1940, toen de Duitsers Nederland binnenvielen, vormde de 'valleistelling' de hoofdverdediging van ons land. In 1944 keerden de Duitsers de linie om. 'Hun' Pantherstellung moest nu de vanuit het westen naar Duitsland optrekkende vijand tegenhouden.

De telkens aangepaste Grebbelinie geldt volgens de rijksdienst als een unieke staalkaart van verdedigingswerken over twee eeuwen, met haar liniewal, forten, kaden, sluizen, bunkers, tankgrachten en versperringen. Ze zijn nog herkenbaar in het landschap.

Grebbelinie wordt rijksmonument
Grebbelinie wordt rijksmonument (Foto: ANP)

Hoogste inflatie China sinds juli 2008

De inflatie in China heeft in het eerste kwartaal van dit jaar het hoogste niveau bereikt sinds juli 2008. Dat bleek vrijdag uit cijfers van het nationale bureau voor de statistiek.

De prijzen van goederen en diensten stegen met 5,4 procent. De stijging is sterker dan de 5,2 procent waarop economen in doorsnee rekenden.

Het statistiekbureau maakte ook bekend dat de Chinese economie in het eerste kwartaal met 9,7 procent is gegroeid op jaarbasis. Dat is een iets lager tempo dan de 9,8 procent in het vierde kwartaal van 2010, maar sterker dan de groei van 9,5 waarop economen rekenden.

Hoogste inflatie China sinds juli 2008
Hoogste inflatie China sinds juli 2008 (Foto: ANP)

Snelle schadevergoeding voor evacués Japan

Tepco, de exploitant van de beschadigde Japanse kerncentrale Fukushima Daiichi, moet nog deze maand een schadevergoeding uitkeren aan de mensen die vanwege het stralingsgevaar geëvacueerd moesten worden. Het gaat om een voorlopige compensatie voor rond de 48.000 huishoudens. Dit heeft de Japanse minister van Handel en Industrie Banri Kaieda op een persconferentie bekendgemaakt.

De regering wil dat op 28 april wordt begonnen met de uitbetaling van compensatie aan de mensen die binnen een straal van 30 kilometer bij de centrale woonden en hun huizen hebben moeten verlaten toen de centrale door de aardbeving en tsunami van 11 maart zware schade bleek te hebben opgelopen. Aan huishoudens moet 1 miljoen yen (ruim 8000 euro) worden betaald; aan individuen 750.000 yen (ruim 6000 euro).

Betrokkenen waren niet onverdeeld enthousiast over de maatregel. Dat geen rekening wordt gehouden met de grootte van gezinnen - huishoudens krijgen allemaal hetzelfde bedrag - werd vooral als ontoereikend gezien.

Masataka Shimizu, de president-directeur van Tepco, verwacht dat zijn bedrijf zo'n 50 miljard yen aan door de regering gelaste schadevergoeding zal moeten uitkeren.

Congres VS keurt begrotingsakkoord goed

Het Amerikaanse Congres heeft ingestemd met een begrotingsakkoord dat vorige week door president Barack Obama en de leiders van de Democraten en de Republikeinen overeen was gekomen. Zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat ging akkoord met een bezuiniging op het budget voor het lopende fiscale jaar van 38 miljard dollar (26 miljard euro).

Vorige week bereikten Obama en de leiders van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden dit begrotingsakkoord vlak voor het verstrijken van een deadline. Zij wisten zo op het laatste moment een zogeheten 'shutdown' te voorkomen.

De politieke verdeeldheid over bezuinigingen op de overheidsuitgaven is vooral met het oog op de presidentsverkiezingen van volgend jaar enorm groot. Obama had gewaarschuwd dat een eventuele shutdown zou betekenen dat achthonderdduizend ambtenaren tijdelijk op non-actief zouden worden gesteld, een ramp voor de herstellende economie.

De Republikeinen hebben sinds januari een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en zwoeren flink te snoeien in de in hun ogen torenhoge overheidsuitgaven om op deze wijze het federale begrotingstekort terug te dringen. Zij werden er door de Democraten van beschuldigd te willen bezuinigen op vitale overheidsdiensten om op deze manier hun eigen sociale agenda door te duwen, terwijl de Republikeinen op hun beurt de Democraten met opgeheven vinger verweten dat zij het terugdringen van de overheidsuitgaven niet serieus namen.

Vorige week vrijdag werd, na zes afmattende weken, op het allerlaatste moment dan toch een akkoord bereikt. Een uur voor er een einde zou zijn gekomen aan het financieren van de overheidsuitgaven deelden Obama, de Republikeinse voorzitter van het Huis John Boehner en de leider van de Democratische meerderheid in de Senaat Harry Reid mee dat zij het eens waren geworden.

Dat akkoord werd donderdagavond door een fikse meerderheid van 260 tegen 167 stemmen in het Huis en 81 tegen 19 stemmen in de Senaat goedgekeurd.

Werkloze Pool sneller het land uit

Oost-Europeanen die langer dan drie maanden zonder werk zitten, moeten het land uit. Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) gaat de regels voor migranten die langer in Nederland willen blijven strenger maken, schrijft de Volkskrant vrijdag.

Kamp treedt daarmee op tegen de onverwacht grote instroom uit het voormalige Oostblok. Sinds de grenzen van nieuwe EU-landen als Polen en Tsjechië in 2004 open gingen zijn er ruim tweehonderdduizend arbeidsmigranten naar Nederland gekomen. Vooraf werd rekening gehouden met vijftienduizend Oost-Europeanen.

De minister krijgt steun uit onder meer Rotterdam, Den Haag en Westland. Volgens PvdA-wethouder in Den Haag Marnix Norder leidt de 'tsunami' aan Poolse, Bulgaarse en Roemeens arbeidsmigranten tot allerlei misstanden in huisvesting en drankverslaving.

Derde getuige over 'Wilders-etentje'

De rechtbank in Amsterdam hoort vrijdag de derde en laatste getuige over het omstreden etentje dat centraal is komen te staan in het proces tegen PVV-leider Geert Wilders. De getuige is Bertus Hendriks, Midden-Oostendeskundige en de gastheer van het etentje.

Het gaat om een diner in mei vorig jaar waarbij raadsheer Tom Schalken zou hebben geprobeerd de islamkenner Hans Jansen te beïnvloeden. Schalken was lid van het gerechtshof dat bepaalde dat Wilders moest worden vervolgd. Jansen treedt op verzoek van de verdediging op als getuige-deskundige in het proces. Het diner vond plaats bij Hendriks thuis.

Woensdag werden Schalken en Jansen beiden al urenlang ondervraagd door de rechtbank en door Wilders' advocaat Bram Moszkowicz. Jansen zei dat Schalken tijdens het etentje heeft geprobeerd hem ervan te overtuigen dat de vervolging van Wilders terecht is. Schalken sprak dat tegen en zei dat hij alleen heeft willen uitleggen waarom het hof daartoe had besloten.

Ook Hendriks zou oorspronkelijk woensdag al worden ondervraagd. Omdat het verhoor van Jansen en Schalken veel meer tijd in beslag nam dan gepland, is de ondervraging van Hendriks verplaatst naar vrijdag.

Jansen bracht het etentje in oktober vorig jaar in de publiciteit, toen het proces al zijn einde naderde. Moszkowicz wilde Jansen toen in de rechtszaal laten getuigen. De rechtbank weigerde dat, waarop Wilders met succes een verzoek indiende om de rechters te vervangen wegens de schijn van partijdigheid. Inmiddels is de zaak met nieuwe rechters opnieuw begonnen.

Volgens Moszkowicz heeft Schalken bewust geprobeerd een getuige te beïnvloeden. Dat zou betekenen dat Wilders geen eerlijk proces heeft gekregen.


Derde getuige over 'Wilders-etentje' (Foto: Novum)

Mexico: geen zorgen om clenbuterol

Sporters hoeven zich in Mexico geen zorgen te maken over de aanwezigheid van clenbuterol in het vlees. De nationale gezondheidsorganisatie in het land heeft dit donderdag (plaatselijke tijd) gezegd. "We kunnen alles sporters de zekerheid geven dat ze hier geen enkel risico lopen", aldus Octavio Carranza namen de gezondheidsorganisatie.

Het Duitse antidopingbureau NADA heeft onlangs een rapport uitgegeven waarin buitenlandse sporters wordt afgeraden in Mexico vlees te eten. NADA waarschuwt ook voor de gevaren van het eten van vlees in China.

Diverse sporters zijn de afgelopen tijd positief getest op clenbuterol, onder wie de Spaanse drievoudig tourwinnaar Alberto Contador. Hij zegt tijdens de Tour vervuild vlees te hebben gegeten.

Twijfelachtig record voor golfer Na

Golfer Kevin Na bracht donderdag (plaatselijke tijd) op de Amerikaanse PGA Tour een record op zijn naam, waar hij niet trots op zal zijn.
De in Zuid-Korea geboren Amerikaan had in de eerste ronde van de Texas Open maar liefst zestien slagen nodig om de negende hole af te ronden. Dat is de hoogste score op een par-four hole sinds de records op de scorekaarten op de PGA Tour worden bijgehouden. Dat gebeurt sinds 1983.

De Amerikaan John Daly had in 1998 op Bay Hill 18 slagen nodig op een par-five hole. Na, de nummer 64 van de wereld, had zoveel slagen nodig omdat hij de bal een paar keer tussen de bomen had geslagen. Hij voltooide de eerste ronde uiteindelijk met 80 slagen.

Twijfelachtig record voor golfer Kevin Na
Twijfelachtig record voor golfer Kevin Na (Foto: ANP)

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de baas van de NMa.

Topman Pieter Kalbfleisch van de Nederlandse Mededingingsautoriteit is gisteren met verlof gestuurd. Dat maakte de NMa gisteren bekend. Het besluit is genomen omdat de Rijksrecherche een onderzoek is gestart naar de verklaringen die Kalbfleisch eerder heeft gedaan in de zaak rond bouwgrond op Schiphol. Kalbfleisch wordt ervan beschuldigd de projectontwikkelaar te hebben benadeeld in de tijd dat hij nog rechter was.
 
Persoonlijk vind ik het met name erg, dat Kalbfleisch zou hebben gelogen, zelfs meineed zou hebben gepleegd. Daarmee is hij helaas ook in de toekomst ongeschikt voor zijn baan bij de kartelpolitie.

Wuytens treurt over vrije trap

Het was na afloop van het Europa Leagueduel tussen PSV en Benfica het meest besproken moment. Diep in blessuretijd van de eerste helft vloog de bal na een vrije trap achter keeper Andreas Isaksson en stond het ineens 2-1. "Heel zuur", kijkt middenvelder Stijn Wuytens op de situatie terug. Het was de Belg zelf die de vrije trap veroorzaakte.

"Ik maakte de sliding, maar ik had niet het gevoel dat ik de man echt raakte." Toch zijn de laatste paar minuten van een speelhelft psychologisch erg belangrijke momenten. Dat weet Wuytens ook. Bij nader inzien steekt hij de hand dan ook enigszins in eigen boezem. "Misschien moest ik die sliding niet inzetten." De 2-1 van Luisao was weliswaar een dreun van jewelste, maar de situatie was nog niet uitzichtloos. "Iedereen besefte dat het nog mogelijk was. In de eerste helft hadden we namelijk ook twee keer gescoord." Maar na een kwartier viel uit een penalty de 2-2 en was het definitief voorbij. Nu kan de focus weer op de nationale competitie. "We moeten nog vier mooie wedstrijden en gaan er alles aan doen om de druk op FC Twente zo hoog mogelijk te houden."

Ook Jeremain Lens baalde dat PSV na de vroege 2-0 voorsprong niet wist door te drukken. "Met twee goals deden we het nog zo goed voor de rust. We hadden misschien nog een derde kunnen maken", zei de maker van de tweede Eindhovense treffer, die zelf een ruime voldoende scoorde. "Maar bij die 2-1 was het eigenlijk al een beetje gebeurd", vond Lens. De aanvaller was namelijk op de hoogte van de mogelijke scenario's. "Als we bij 3-0 een tegengoal kregen, hadden we ons nog wel kunnen motiveren om voor de 4-1 en de verlenging te gaan, maar nu wisten we dat we nog twee doelpunten moesten maken en er geen tegen mochten krijgen. Dat speelde allemaal wel mee." Die vrije trap bleek dus dodelijk. "Met een beetje meer gogme laat je dat niet gebeuren."

Preud'homme is optimistisch over De Jong

Luuk de Jong is niet ver verwijderd van zijn rentree bij FC Twente. Dat liet trainer Michel Preud'homme weten na de wedstrijd tegen Villarreal.

"Het gaat de goede kant op met Luuk", zei Preud'homme na de 1-3 nederlaag tegen de Spanjaarden. "Mogelijk kan hij binnenkort weer aan de collectieve training meedoen. In dat geval is de kans dat hij mee gaat naar Doetinchem groot."

Zondag speelt FC Twente op bezoek bij De Graafschap. Nikolai Mihaylov lijkt die wedstrijd ook te halen. Met Rasmus Bengtsson moet FC Twente geduld hebben, aldus Preud'homme. Theo Janssen, Bart Buysse en Roberto Rosales ontbreken dit weekend vanwege een schorsing.

Nieuwe trailer Cowboys & Aliens vrijgegeven

In het geval je de vorige trailer heb gemist, is hier de nieuwe trailer van Cowboys & Aliens. De film, geregisseerd door Jon Favreau (Iron Man 1 & 2), is een mix tussen de genres western, avontuur en opvallend genoeg sciencefiction.

In de film speelt Daniel Craig de rol van Jake Lonergan, een man met geheugenverlies die opeens terechtkomt in Absolution, een afgelegen dorpje gelegen in Arizona in 1873. Het dorpje, waar kolonel Dolarhyde (Harrison Ford) regeert met ijzeren hand, ontvangt vreemde mensen niet bepaald met open armen. De situatie in het dorp escaleert, wanneer het dorp buitenaardse bezoekers krijgt die niet bepaald vriendelijk zijn. Opeens is het dorp afhankelijk van Lonergan, de mysterieuze man waarmee zij samen strijden tegen deze gezamenlijke vijand.

Andere rollen in de film zijn er voor Olivia Wilde als Ella, en Sam Rockwell als Doc. De film wordt vanaf 25 augustus in de Nederlandse bioscopen verwacht.


Nieuwe trailer Cowboys & Aliens (Video: YouTube)

5 kilo elektronica per persoon gerecycled

Van alle elektronische apparaten die jaarlijks in Nederland worden afgedankt, wordt gemiddeld 5 kilo per inwoner gerecycled. Dat getal kan en moet verder omhoog, stelt de stichting Wecycle die de inzameling regelt vrijdag.

Wecycle onderzocht hoeveel materiaal gemeentelijke milieustraten in 2010 inzamelden voor recycling en ontdekte grote verschillen. Koplopers zijn kleine gemeenten als Vlieland (20 kilo per persoon) en Halderberge (20,2 kilo).

Van de vier grootste steden zamelt Utrecht met 4,8 kilo per inwoner relatief het meeste materiaal in voor hergebruik. In Amsterdam (2 kilo per inwoner), Rotterdam (3,6 kilo) en Den Haag (2,1 kilo) krijgt minder afgedankte elektronica een nieuw leven. Het Brabantse Boekel bungelt met 100 gram gerecycled materiaal onderaan.

Hoewel op iedere milieustraat speciale bakken staan voor recyclebaar afval, wordt ook nog veel oude apparatuur in de vuilnisbak of bij het oud ijzer gedumpt.

Oudste man (114) overleden

De oudste man van de wereld, Walter Breuning, is donderdag op 114-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Great Falls in de Amerikaanse staat Montana. Dat meldden Amerikaanse media.

Breuning werd op 21 september 1896 geboren in Melrose, Minnesota. Hij werkte sinds 1913 ruim vijftig jaar lang bij het spoorwegbedrijf Great Northern Railway. Breuning overleed in het ziekenhuis.

Breuning onthulde het geheim van zijn ouderdom enkele maanden geleden in een interview. Hij at maar twee maaltijden per dag, werkte zolang als hij kon en omarmde verandering in het leven, in het bijzonder de dood. "We gaan allemaal dood. Sommige mensen zijn bang om te sterven. Wees nooit bang om dood te gaan, omdat je geboren bent om te sterven", zei hij daarover.

PVV wijst belangrijk deel belastingplan af

De PVV wijst een belangrijk deel van de belastingplannen van staatssecretaris Frans Weekers af. De partij vindt diens insteek om het belastingstelsel te vereenvoudigen prima.

"Daar steunen we hem in. Maar als Weekers voorstelt om het toptarief en de winstbelasting voor bedrijven te verlagen in tijden van bezuinigingen en dit wil financieren door een hoger btw-tarief voor de gewone man, Henk en Ingrid, dan is dat onbespreekbaar", stelde PVV-leider Geert Wilders donderdag in een eerste reactie.

Commissie publiceert rapport zedenzaak

De commissie-Gunning presenteert vrijdagochtend haar rapport over de Amsterdamse zedenzaak. Daarin wordt een poging gedaan de vraag te beantwoorden hoe Robert. Mikelsons jarenlang kinderen in kinderdagverblijven waar hij werkte seksueel heeft kunnen misbruiken.

De Letse Mikelsons heeft bekend 85 kinderen in de leeftijd tot 2,5 jaar te hebben misbruikt. De 27-jarige werkte van 2007 tot medio 2009 in Het Hofnarretje, maar was ook werkzaam bij De Toverlantaarn en Jenno's Knuffelparadijs. Daarnaast zou hij als oppas bij mensen thuis kinderen hebben misbruikt.

Burgemeester Eberhard van der Laan stelde de commissie in nadat Mikelsons in december was aangehouden. Die wordt geleid door Louise Gunning-Schepers, een emininente wetenschapper die voorzitter is van de Gezondheidsraad. De andere leden zijn een voormalig rechter en een oud-hoogleraar strafrechtwetenschappen.

Hun werk staat los van het enorme strafrechtelijk onderzoek naar de zaak. Vele tientallen rechercheurs zijn dagelijks bezig grote hoeveelheden digitaal beeldmateriaal door te nemen.

De commissieleden hebben de regelgeving onderzocht, evenals de gang van zaken bij de betrokken kinderdagverblijven, overheidsinstanties en andere betrokken. Naar verwachting worden stevige aanbevelingen geformuleerd.

Donderdagavond werd al een informatiebijeenkomst voor betrokken ouders gehouden. De AT5 meldde op basis daarvan dat Mikelsons in het verleden al twee weken op non-actief is gesteld door Het Hofnarretje na een klacht van een vader, wiens kind regelmatig onderbroeken miste als hij op het kinderdagverblijf was geweest.

Op de bijeenkomst werd volgens de zender verder duidelijk dat een medewerker van Het Hofnarretje al in 2008 Meld Misdaad Anoniem heeft getipt over het misbruik door Mikelsons Er zou nooit wat met die tip zijn gebeurd.

De commissie onderzocht ook de rol van de directeur van Het Hofnarretje, maar hij zou niet hebben geweten van het misbruik. Wel kan hem worden verweten dat hij de signalen over de zedenmisdrijven niet serieus nam. Er zou te weinig controle zijn geweest.

De rechtbank besloot onlangs dat Mikelsons psychisch wordt onderzocht door het Pieter Baan Centrum (PBC). Mikelsons had zich verzet tegen de observatie in de kliniek. Zijn echtgenoot, een medeverdachte in de zaak, werd al eerder naar het PBC gestuurd.

'Nicole verkracht en vermoord door adoptievader'

De 36-jarige stiefbroer van de in 1995 vermoorde Nicole van den Hurk is er bijna zeker van dat zijn vader de dader is. De adoptievader van het 15-jarige meisje zou haar eerst hebben bezwangerd en daarna vermoord, zegt hij vrijdag tegen Omroep Brabant.

"Ik weet inmiddels uit het onderzoek dat Nicole zwanger was toen ze vermoord werd. En ik heb een heel sterk vermoeden dat ze zwanger van mijn vader was."

De stiefbroer, die begin maart in Engeland werd aangehouden voor de bijna 16 jaar oude moordzaak, heeft er naar eigen zeggen niets mee te maken. "Ik beweer ongelooflijk hard dat ik het niet ben." Vorige week is hij wegens een gebrek aan bewijs vrijgelaten.

Van den Hurk verdween begin oktober 1995. Ze werd een maand later dood teruggevonden onder een berg snoeiafval in de bossen langs de Mierloseweg in Lierop.

Scholen zien niets in schietles

Middelbare scholen moeten niets hebben van een ledenwerfactie van de Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie (KNSA). "We zijn mordicus tegen", zegt een woordvoerder van de VO-raad vrijdag in Trouw.

"We roepen scholen op om niet mee te werken. Kinderen zijn kwetsbaar. Het is daarom niet de taak van scholen om hen met wapens in aanraking te brengen." De raad vertegenwoordigt zeshonderd middelbare scholen. De mbo-raad, de overkoepelende organisatie van mbo-opleidingen, wil niet reageren.

De KNSA wilde in het najaar een ledenwerfactie voor jongeren op scholen beginnen, maar liet donderdag weten het besluit hierover voorlopig uit te stellen. Het bestuur gaf aan 'uiteraard' rekening te houden met de gevoelens in de samenleving. De associatie stelt open te staan voor suggesties vanuit politiek, regering en samenleving om de schietsport in Nederland 'veilig en beheersbaar' te houden.

Het promoten van de schietsport onder jongeren heeft volgens de KNSA tot doel jonge sporters op te leiden voor mogelijke deelname aan de Olympische Spelen. Bij schietclubs staan ruim 1500 kinderen ingeschreven en dat aantal neemt af. Daarom zou de schietsport met speciale lespakketten op scholen en praktijkdagen op schietclubs moeten worden gepromoot, bijvoorbeeld tijdens technische vakken op de havo, het vwo en het mbo.

Het lijkt erop dat het drama in Alphen aan den Rijn afstraalt op de sportschutterij in Nederland, stelde de KNSA, die dat 'stigma' onterecht vindt.

Schaars: "AZ is beter dan ADO Den Haag"

Stijn Schaars heeft het er het volste vertrouwen in dat AZ zaterdag van ADO Den Haag gaat winnen. De aanvoerder vindt dat zijn ploeg over de hele linie genomen de betere is.

ADO en AZ vechten allebei om de vierde plaats op de ranglijst van de Eredivisie. Die positie is een direct ticket naar Europees voetbal. Zaterdag spelen de ploegen dus een belangrijk duel met elkaar. "We zijn heel relaxed en hebben vertrouwen in eigen kunnen", zegt Schaars in gesprek met RTV Noord-Holland.

"De laatste vier wedstrijden hebben wij niet verloren, dus we zijn klaar voor ADO Den Haag", gaat hij verder. "ADO Den Haag heeft een aantal goede spelers, maar over de hele linie genomen zijn wij beter." Schaars speelt zelf niet mee omdat hij een schorsing van een wedstrijd moet uitzitten.

Bij AZ ontbreken verder Maarten Martens en reservedoelman Joey Didulica wegens blessures. Een opsteker voor trainer Gertjan Verbeek is dat topscorer Kolbeinn Sigthorsson weer fit is. Hij kampte met een enkelblessure maar heeft de hele week gewoon meegetraind met de selectie.

'Pastoor wil ook Ramsteijn naar N.E.C. halen'

Excelsior-trainer Alex Pastoor wil naast Guyon Fernandez en Ryan Koolwijk nog een speler van Excelsior naar N.E.C. Nijmegen halen. Dit keer gaat het om verdediger Kaj Ramsteijn.

Vorige week werd bekend dat Pastoor na dit seizoen de nieuwe hoofdtrainer van de club uit Nijmegen wordt. Hij volgt de huidige oefenmeester Wiljan Vloet op, die naar Sparta Rotterdam vertrekt. In Rotterdam zal hij de functie van technisch directeur gaan bekleden.

De voorbije week bleek al dat Pastoor enkele sleutelspelers van zijn huidige ploeg mee wilt nemen naar zijn nieuwe werkgever. De namen van Spits Guyon Fernandez en spelverdeler Ryan Koolwijk prijkten op het verlanglijstje van de trainer, die dit seizoen prima presteert met de kleinste profclub van Rotterdam.

Ramsteijn doorliep de jeugdopleiding van Feyenoord, waarna hij vorig jaar de overstap maakte naar de Kralingers. De centrale verdediger staat nog tot volgend jaar zomer onder contract bij Excelsior. Derhalve zal N.E.C. een transfersom moeten betalen als ze zich van de diensten van de 21-jarige speler willen verzekeren.

Belgische bisschop bagatelliseert misbruik

Voormalig bisschop Roger Vangheluwe van Brugge heeft donderdag het jarenlange seksueel misbruik van een neefje gebagatelliseerd. Hij heeft nooit fysiek geweld gebruikt, altijd zijn kleren aangehouden en ook nooit een orgasme beleefd. "Hij heeft me nooit naakt gezien."

Vangheluwe heeft dat donderdagavond gezegd voor de Vlaamse commerciële omroep VTM. "Het begon als een spelletje’’, aldus de ex-bisschop over het misbruik van zijn minderjarige neef. Het seksueel contact zou enkele keren per jaar hebben plaatsgevonden tijdens logeerpartijen.

Vangheluwe gaf toe ook een tweede neefje te hebben misbruikt, maar dat duurde, 'korter dan een jaar'.

De bisschop legde een klein jaar geleden zijn functie neer nadat hij het misbruik had erkend. Op last van het Vaticaan verblijft hij nu in Frankrijk.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.