Rebellen Libië in gesprek over wapens

De Libische opstandelingen zijn met 'bevriende staten' in gesprek over de levering van wapens en verwachten dat zij die ook zullen krijgen. Dat heeft een zegsman van de Libische Nationale Overgangsraad woensdag gezegd in Benghazi.

Een gebrek aan fatsoenlijk wapentuig is een van de vele problemen waar de rebellen mee kampen in hun strijd tegen dictator Moammar Gadhafi. Sommige landen hebben al openlijk gesproken over bewapening van de opstandelingen, maar die kwestie ligt gevoelig. Wapenleveranties zouden in strijd kunnen zijn met een VN-resolutie die de bescherming van burgers in Libië beoogt.

Volgens de woordvoerder van de rebellen zijn sommige landen die de overgangsraad in Benghazi hebben erkend, ook bereid wapens te leveren. "Onze vertegenwoordigers zijn met die landen in gesprek en de reacties zijn positief", zei hij. Om welke landen het gaat, wilde hij niet zeggen.

Frankrijk, dat als eerste de overgangsraad erkende als het enige wettige gezag in Libië, heeft volgens een bron in het presidentieel paleis in ieder geval nog geen plannen om de rebellen te gaan bewapenen. "Wij doen het niet, en de Britten voor zover ik weet evenmin", zei hij tegen persbureau Reuters. "Maar dat betekent niet dat wij het oneens zijn met degenen die het wel doen."