Japanners redden honden uit evacuatiezone

Etsumi Ogino houdt van honden. Toen ze in de krant een foto zag van een groep honden in een verlaten stad in de buurt van de beschadigde kerncentrale Fukushima Daiichi moest ze aan haar eigen hond denken en besloot ze in actie te komen.

"Mijn hart sloeg over", zegt Ogino, vrijwilligster bij een asiel in de prefectuur Chiba. "Ze leken sprekend op mijn hond. Ik ben meteen begonnen met zoeken", aldus Ogino. Ze nam contact op met de krant die de foto had geplaatst en kwam erachter dat de foto was genomen in Minami Soma, een stad waarvan de bewoners waren geëvacueerd vanwege de stralingsdreiging.

Na nog wat speurwerk wist Ogino het baasje van de honden, een sheltie-fokster uit Minami Soma, te achterhalen. Met haar toestemming en de hulp van vrijwilligers van de Japanse Collie Club trok Ogino zondag naar Minami Soma om de honden te redden. Sommige vrijwilligers hadden stralingspakken bij zich, anderen waren enkel gehuld in een simpel regenjack.

Ze vonden de honden in de buurt van het huis van hun baasje. "Ze stonden op haar te wachten", aldus Tamiko Nakamura, een van de vrijwilligers. Er was droogvoer achtergelaten voor de honden en ze maakten het dan ook redelijk. Het kostte nog wel wat tijd om ze met behulp van lekkernijen de auto's in te lokken. In totaal werden twintig shelties gered.

Nakamura maakt zich zorgen over de honden die ze zondag niet konden redden. "Er zijn honden achtergebleven. Ik maak me zorgen, en wil hen ook redden", aldus Nakamura.


Japanners redden honden uit evacuatiezone (Foto: Novum)