FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 13 april 2011

V/d Ende schrapt theater door kabinet

Door de voorgestelde btw-verhoging van 6 naar 19 procent van het kabinet voor de cultuursector schrapt Joop van den Ende voorlopig zijn plannen om een nieuw theater te bouwen aan de Amsterdamse Zuidas. De bouwtekeningen liggen klaar, maar door de btw-verhoging is het verwachte rendement te laag.

Dat zegt Henk Kivits, de CEO van Stage Entertainment, woensdag in een interview. Stage Entertainment is voor 100 procent in handen van Van den Ende. Volgens Kivits kijkt Stage Entertainment daarom liever naar andere landen waar het investeringsklimaat gunstiger is.

Hof wijst klacht Greenpeace vervolging Trafigura af

Een klacht van Greenpeace over het niet vervolgen van olieconcern Trafigura voor het illegaal dumpen van afval in Ivoorkust is door het gerechtshof in Den Haag afgewezen. Greenpeace is volgens het hof niet-ontvankelijk.

Justitie heeft Trafigura vervolgd voor de uitvoer van afval uit Nederland. Greenpeace wilde dat ook de dumping van dit afval in Nederland vervolgd zou worden en spande een zaak aan bij het hof. Dat verklaarde Greenpeace deze week niet-ontvankelijk, omdat de stichting geen rechtstreeks belanghebbende is.

Ook is de haalbaarheid van vervolging in Nederland volgens het hof 'twijfelachtig'. "In Ivoorkust gepleegde feiten kunnen niet per definitie worden berecht in Nederland." Het hof vindt dat het OM 'voldoende inspanningen heeft verricht'.

Olieconcern Trafigura werd vorig jaar veroordeeld voor de uitvoer van giftig afval uit Amsterdam in 2006 en moest van de rechtbank in Amsterdam een boete van 1 miljoen euro betalen. Een medewerker van Trafigura werd veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke celstraf en een boete van 25.000 euro. De kapitein van de Probo Koala kreeg een voorwaardelijke celstraf van vijf maanden opgelegd.

Trafigura wilde het afval aanvankelijk in Amsterdam laten verwerken, maar de giftige lading werd uiteindelijk terug aan boord gepompt. Het schip begon daarop aan een omzwerving die eindigde in Ivoorkust. Een lokaal bedrijf dumpte de lading uiteindelijk in en om de miljoenenstad Abidjan. Vele mensen werden daarna ziek en volgens de Ivoriaanse overheid overleden vijftien mensen als gevolg van de dump.

Auto 'lift' enkele kilometers mee met vrachtwagen

Een 44-jarige automobilist uit Deventer is in de nacht van dinsdag op woensdag gewond geraakt op de snelweg A50 bij Arnhem, nadat hij op de achterkant van een vrachtwagen was gebotst. De vrachtwagenchauffeur had het niet door en sleepte de auto enkele kilometers mee. Dat meldt de politie.

Het slachtoffer vertelde de politie dat hij met 120 kilometer per uur achterop de vrachtwagen was gebotst. Door de harde klap bleef de auto vastzitten aan de aanhanger van de vrachtwagen en werd zo enkele kilometers voortgesleept. Ter hoogte van de afrit Schaarsbergen merkte de vrachtwagenchauffeur, een 53-jarige man uit het Duitse Wardenberg, dat er iets mis was en zette zijn wagen aan de kant.

De automobilist bleek enkele snijwonden te hebben opgelopen en is voor behandeling overgebracht naar het ziekenhuis. Geen van beide bestuurders had gedronken, aldus de politie.

Ajax wint benefietwedstrijd van Shimizu

Ajax heeft vanavond de benefietwedstrijd tegen het Japanse Shimizu S-Pulse met ruime cijfers gewonnen. De Japanse ploeg verloor de wedstrijd, waarvan de opbrengst naar de slachtoffers van de ramp in Japan gaat, met 4-0.

In een redelijk gevulde ArenA stuurde trainer Frank de Boer niet zijn sterkste samenstelling binnen de lijnen. Mounir El Hamdaoui, Siem de Jong, Christian Eriksen, Vurnon Anita, Gregory van der Wiel en Kenneth Vermeer kregen allen rust van de trainer. Jan Vertonghen, Miralem Sulejmani, André Ooijer, Nicolae Boilesen en Lorenzo Ebecilio speelden allen één helft.

Man van de wedstrijd werd Dario Cvitanich. Hij greep de wedstrijd aan om zich in de kijker te spelen en deed dit met succes. De Argentijn scoorde driemaal. Ebecilio was de maker van het vierde doelpunt.

De Boer gunde jeugdspelers Ricardo van Rhijn en Johan Kappelhof een hele wedstrijd. Na rust mochten ook Dico Koppers, Roly Bonevacia, Rodney Sneijder en Florian Jozefzoon hun opwachting maken.

Franse televisiepresentator voor presidentschap

De Franse milieudeskundige en televisiepresentator Nicolas Hulot heeft zich kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen van 2012. Dat hebben Franse media woensdag gemeld. Het is nog onduidelijk of de 55-jarige Hulot met Europe Ecologie-Les Verts, de partij die 'het dichtst bij hem staat', voor het presidentschap gaat.

Hulot stelt dat de Franse kiezers in 2012 twee keuzes hebben. "Of ze verlengen de status quo van een verouderd systeem waarin gepoogd wordt het hoofd te bieden aan een ontwikkelingsmodel dat niet meer een oplossing is maar eerder het probleem, of ze verbinden zich aan de dynamiek van de verandering richting een nieuwe maatschappij, nieuw uit zowel milieukundig als sociaal oogpunt."

Door de inspanningen van Hulot tekenden kandidaten voor de presidentsverkiezingen van 2007 een 'ecologisch pact'.

De conservatieve president Nicolas Sarkozy heeft nog niet bekendgemaakt of hij voor een tweede termijn zal gaan, hoewel over het algemeen wordt aangenomen van wel. Zijn populariteit is echter zeer laag. De voormalige socialistische partijleider François Hollande maakte vorige week bekend dat hij zich kandidaat stelt. Ook de extreemrechtse Marine Le Pen stelt zich vermoedelijk kandidaat.


Franse televisiepresentator voor presidentschap (Foto: Novum)

4chan pest meisje na uitlekken seksfilmpjes

Het leven van ene Zurui Koneko is momenteel een hel. Het meisje heeft enkele seksfilmpjes gemaakt. Viavia kwamen deze bij de site 4chan terecht, waarna de kinky videootjes naar verluidt in rap tempo werden verspreid onder de vrienden, familie en vriendje van het meisje.

Het meisje houdt er een bizarre fetisj op na. Zo heeft ze een filmpje gemaakt waarin ze in haar broek plast (NSFW), een buttplug (NSFW) hanteert of zelfs in haar broek poept (NSFW).

Hoewel ze de filmpjes overduidelijk voor zichzelf wilde houden, kwamen de linkjes toch in handen van het Amerikaanse forum. Al snel werd de Facebookpagina van het meisje gevonden, waarna Zurui werd bedolven onder de reacties. Ook werden de links naar de desbetreffende filmpjes naar iedereen van haar vriendenlijst gestuurd.

Zowel Facebook als 4chan heeft adequaat gereageerd. De Facebookpagina van Zurui is uit de lucht gehaald. Ook 4chan heeft de bewuste thread inmiddels verwijderd.

Burnout Crash wordt arcade game

Afgelopen week is de game Burnout Crash verschenen op de site van de Australian classification board, de Australische tegenhanger van PEGI. Bij de board is geïnformeerd naar details over de game waarna zij bekend maakte dat het spel waarschijnlijk een uitgebreide versie van Crash Mode uit eerder Burnout-games wordt.

De game speelt zich af in de fictieve stad Crash City waarin je moet proberen zoveel mogelijk schade aan het verkeer en de gebouwen toe te brengen door er een auto in te crashen. De Crash Mode in eerdere Burnout-games en Showtime uit Paradise hebben ongeveer dezelfde soort setting. Of het spel een volledige game wordt, of uitgebracht zal worden als een kleinere downloadable game is nog onbekend aangezien het spel officieel nog niet is aangekondigd.

Poetin: Nog geen besluit over presidentschap

Het is nog te vroeg om te zeggen of de Russische president Dmitri Medvedev volgend jaar voor een tweede ambtstermijn gaat of dat premier Vladimir Poetin een terugkeer als president zal nastreven. Dat zei Poetin woensdag in een tv-interview.

Als de beslissing al bekend was 'zou de helft van het presidentieel bestuur en meer dan helft van de regering stoppen met werken in afwachting van een soort veranderingen', aldus Poetin.

Beide Russische leiders hebben herhaaldelijk gezegd dat ze hun besluit zullen laten afhangen van de situatie zoals die in Rusland zal zijn voor de verkiezingen van maart 2012.


Poetin: Nog geen besluit over presidentschap (Foto: Novum)

Autorijden kost meer tijd dan fietsen

Uit de eerste hand, echt gebeurd. Daar stond ze dan, laat ik haar Mirjam noemen, om haar privacy te beschermen. Mirjam kon geen kant meer op. Achteruit de helling op ging niet wegens een onwillige handrem, en de slagboom voor haar weigerde open te gaan. De parkeergarage die ze in wilde was niet ingericht op mensen die de verkeerde inrit nemen, namelijk de uitrit. Nee, het was natuurlijk niet haar schuld. Zo'n parkeergarage is gewoon helemaal verkeerd ontworpen, vindt ze. Wel functioneel maar onhandig en niet flexibel. Voor mensen die geen tijd hebben om te letten op bordjes die keurig de goede weg wijzen.

'Palestijnen kunnen staat leiden'

De Palestijnse Autoriteit beschikt over de mogelijkheden en de ervaring om zelf een land te leiden. Dat hebben internationale onderhandelaars van het Ad Hoc Liaison Comité (AHLC), waarin ook de Palestijnse premier Salam Fayyad en de Britse oud-premier Tony Blair zitten, woensdag gezegd.

Het AHLC kwam woensdag bijeen in Brussel. De groep haalde rapporten aan van de Wereldbank, de Verenigde Naties en het Internationaal Monetair Fonds waaruit zou blijken dat de Palestijnse Autoriteit zich 'boven de drempel voor een functionerende staat' bevindt.

De positieve beoordeling werd gegeven ondanks het feit dat de Gazastrook onder controle is van Hamas, de Palestijnse beweging die door onder andere de Verenigde Staten, de Europese Unie en Israël wordt beschouwd als een terreurorganisatie.

Schoonmoeder laat schoonzoon in elkaar slaan

Een Maleisische jongeman heeft  de aard van zijn schoonmoeder aan den lijve ondervonden. De vrouw heeft drie mannen betaald om hem in elkaar te slaan.

De vrouw van in de vijftig was het er niet mee eens dat de jongeman een halfjaar geleden met haar dochter in het huwelijksbootje stapte. Om hem aan te sporen tot een scheiding, nam ze drastische maatregelen. Ze betaalde drie mannen die haar schoonzoon op zaterdagavond opwachtten in Wangsa Maju.

Het trio stopte de auto van de twintiger en sloegen de jongeman helemaal in elkaar. De schoonzoon is overgebracht naar het ziekenhuis, waarna hij bij de politie een aanklacht indiende tegen zijn schoonmoeder. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Rare: stemcommando's zijn de toekomst van Kinect

Game-ontwikkelaars hebben pas tien procent van de mogelijkheden van Kinect benut. Zo zouden stemcommando's veel belangrijker moeten worden voor de bewegingsgevoelige camera. Dat heeft Scott Henson, studiobaas van gamestudio Rare, gezegd in een interview met vakblad MCV.

“We’re going to make using your voice much more front and centre – we’ve just scratched the surface on that,” aldus Henson. “The ability to say ‘Xbox Pause’ and it pauses is just the beginning. It’s magic, but it should be just like having a conversation moving forward." [...] “We’ll continue to advance and continue to make it better for both your body and your voice. I would say we’ve only scratched 10 per cent of the possibilities of what we can do with Kinect.”

De Xbox 360-camera werd eind vorig jaar op de markt gebracht. Inmiddels zijn er tussen de acht en tien miljoen Kinect-camera's verkocht. Ondanks het commerciële succes zijn gamers teleurgesteld in de simpele spellen voor de camera, maar Microsoft belooft beterschap op dat gebied. Begin juni onthult de techgigant nieuwe games tijdens de E3 Expo in Los Angeles.

Hoewel Kinect in Nederland wordt verkocht, zijn niet alle functies actief. Zo werken de stemcommando's niet. Met stemcommando's kunnen gamers met hun stem bijvoorbeeld een film opstarten of op pauze zetten. Binnenkort verschijnen er ook games die gebruikmaken van de stembesturingen. Microsoft is wel bezig met het uitbreiden van de talen die door stemcommando's worden ondersteund, waaronder Frans.

Jochie van 15 is pooier 14-jarig meisje

De Australische kinderbescherming ligt ernstig onder vuur. Vandaag is bekend geworden dat een 15-jarige jongen een 14-jarig meisje verhuurde voor seks. Beide kinderen bleken woonachtig te zijn in een kindertehuis.

Naar verluidt was het bij sommige personeelsleden van het kindertehuis wel bekend dat ze een tienerhoertje en -pimp in hun gelederen hadden. Toch stonden ze het oogluikend toe, aldus bronnen.

Het lijkt erop dat de beerput rond de Australische kinderbescherming wordt opengetrokken. Gisteren kwam het verhaal naar buiten dat een 13-jarig meisje, ook woonachtig in een kindertehuis, is bevallen. Op haar twaalfde raakte het kind zwanger.

[CL] Uitslag Tottenham Hotspur - Real Madrid

Real Madrid heeft zich zoals verwacht geplaatst voor de halve finales van de Champions League. Na de 4-0 zege in Madrid werd ook in Londen gewonnen van Tottenham Hotspur, het werd 0-1.

Ondanks de grote nederlaag in Madrid geloofden de Spurs nog in een wonder. Ze begonnen dan ook zeer aanvallend aan de wedstrijd. Ook de Madrilenen kregen hierdoor kansen, maar Tottenham had geen keus. Het aanvallende spel leverde voor rust één goede kans op, maar Pavljoetsjenko verprutste deze. Er werd weliswaar ook een keer gescoord, maar dit doelpunt werd vanwege buitenspel afgekeurd.

In de tweede helft werd de wedstrijd snel beslist. Bij een ongevaarlijk schot van Ronaldo ging Gomes in fout. na de 0-1 kregen beide ploegen nog kansen, maar de spanning was definitief verdwenen. Real Madrid treft in halve finales van de Champions League nu aartsrivaal FC Barcelona.

 

Tottenham Hotspur

0 - 1

Real Madrid*

     50' Ronaldo 
 
 Gele kaart: , Carvalho, Granero, (Real Madrid)
 
Stadion: White Hart Lane, Londen
Toeschouwers: 36.000
Arbiter: Rizolli (Ita)
 
Opstelling:   Opstelling:
Gomes
Corluka
Gallas
Dawson
Assou-Ekotto
Lennon (Defoe/61)
Huddlestone (Sandro/71)
v.d.Vaart
Modric (Kranjcar/83)
Bale
Pavljoetsjenko
  Casillas
Ramos (Granero/57)
Carvalho
Albiol
Arbeloa
Ronaldo(Kaká/65)
Xabi Alonso (Benzema/75)
Özil
Khedira
Marcelo
Adebayor

[CL] Uitslag Schalke 04 - Internazionale

Schalke 04 heeft zich zoals verwacht geplaatst voor de halve finale van de Champions League. De ploeg uit Gelsenkirchen won vanavond met 2-1 van bekerhouder Internazionale. In de eerste wedstrijd in Milaan was het al 5-2 voor Schalke geworden. In de halve eindstrijd wacht voor de Duitsers nu Manchester United.

Waar het vorige week in Milaan een aantrekkelijk duel was met vele kansen, was het ditmaal een rustige wedstrijd. Inter probeerde in de beginfase aan te vallen, maar nadat een eerste poging van Wesley Sneijder onschadelijk was gemaakt, ebde de aanvalsdrang bij de Italianen weg. Schalke mocht komen, maar kwam er ondanks het balbezit niet doorheen. Pal voor rust nadat Schalke-doelman Manuel Neuer een schot van Dejan Stankovic knap onschadelijk had gemaakt wist Raúl Inter-doelman Júlio César eenvoudig te omspelen en de 1-0 aan te tekenen.

Na rust zorgde Thiago Motta na een hoekschop voor een snelle gelijkmaker, maar de regerend kampioen bleek niet bij machte om het Schalke in Gelsenkirchen lastig te maken. De thuisploeg ging in de tweede helft op jacht naar de zege en kreeg tien minuten voor tijd loon naar werken toen Raúl verdediger Benedikt Höwedes alleen voor César zette en deze niet faalde: 2-1.

FC Schalke 04

2 - 1
(5-2)

Internazionale

 45' Raúl
 81' Höwedes
   49' Motta
 
 Gele kaart: Raúl, Papadopoulos, Schmitz (FC Schalke 04), Lúcio, Motta, Ranocchia (Internazionale)
 
Stadion: Veltins-Arena, Gelsenkirchen
Toeschouwers: 54.000
Arbiter: Skomina (Slo)
 
Opstelling:   Opstelling:
Neuer
Uchida
Metzelder
Höwedes
Sarpei
Baumjohann (Draxler/73)
Matip
Papadopoulos
Jurado (Schmitz/87)
Raúl
Edu (Charisteas/77)
  Júlio César
Maicon
Ranocchia
Lucio
Nagatomo
Zanetti
Motta
Sneijder (Coutinho/80)
Stankovic (Pandev/46)
Eto'o
Milito

'Italiaanse Kamer stemt voor 'Red Silvio-wet'

Het Italiaanse lagerhuis heeft woensdag wetgeving goedgekeurd die de lengte van processen in Italië beknot en in feite een einde maakt aan een omkoopzaak tegen de Italiaanse premier Silvio Berlusconi. De wetgeving werd met 314 stemmen voor en 296 tegen aangenomen.

Binnen en buiten het parlement is felle tegenstand tegen de wet. Volgens critici is de wetgeving op maat gemaakt om de belangen van Berlusconi te behartigen. De wet beknot de lengte van processen tegen personen die niet eerder veroordeeld zijn. Hiermee komt waarschijnlijk ook een einde aan een proces tegen de premier wegens het betalen van steekpenningen aan een Britse advocaat voor het afleggen van een valse getuigenis.

Berlusconi hield de zaak tegen hemzelf jarenlang tegen met immuniteitswetten die telkens door het Constitutioneel Hof geheel of gedeeltelijk werden vernietigd, omdat zij in strijd waren met de grondwet. Daarin is onder meer het gelijkheidsbeginsel vastgelegd. In januari maakten de hoogste rechters de weg vrij voor de hervatting van de zaak-Mills. Daarop kwam Berlusconi's minister van Justitie Angelino Alfano met de nieuwe wet. Die werd woensdagavond in stemming gebracht in de Kamer, waarin de centrumrechtse coalitie van Berlusconi een meerderheid heeft.

Het wetsvoorstel gaat nu naar de senaat, waar de coalitie van Berlusconi een meerderheid heeft.

Italiaanse Kamer stemt voor'Red Silvio-wet'
Italiaanse Kamer stemt voor 'Red Silvio-wet' (Foto: ANP)

Nieuwe Humble Bundle beschikbaar

De Humble Bundle begint een begrip te worden in gamesland. De bundel bestaat uit een aantal games en je kunt zelf bepalen hoeveel geld je hiervoor wilt betalen en hoe dat geld verdeeld wordt onder developers, de organisatie en het goede doel. De games zijn te downloaden via Steam, OnLive en Desura.

De bundel staat deze keer in het teken van developer Frozenbyte en bestaat uit de games Trine, Shadowgrounds en Shadowgrounds: Survivor. Als bonus krijg je er een pre-order van Splot bij. Deze game is nog in ontwikkeling en zal pas later verschijnen. Tot slot krijg je ook nog het prototype van Jack Claw erbij. Deze game was in ontwikkeling maar is toen gecanceld en je krijgt dus enkel de voorlopige versie van de game. In totaal heeft het pakket een waarde van ruim vijftig dollar, maar hoeveel je ervoor betaalt kun je dus zelf beslissen.

Voor meer informatie over de games of het aanschaffen van de bundel kun je op de Humble Bundle website terecht.

Haase: "Slechtste wedstrijd ooit"

Robin Haase werd vandaag in de tweede ronde van het ATP Masters Series-toernooi van Monte Carlo uitgeschakeld door Jurgen Melzer. Haase verloor met 6-3, 1-6 en 2-6 van de Oostenrijker en sprak nadien van zijn slechtste wedstrijd op ATP-niveau ooit.

"Het was echt erg slecht," zei Haase in Monaco tegen KNLTB.tv. "In de eerste set hoefde ik niks te doen, want Melzer sloeg alles verkeerd. In de tweede set pakte hij met wat gelukjes een break en daarna was ik nergens meer. Als ik dacht dat ik goed stond dan stond ik juist helemaal niet goed."

"Melzer speelde misschien vijf procent beter dan in de eerste set, maar de frustratie werd bij mij veels te groot en begon te overheersen. Ik zal dit verlies weer moeten verwerken, maar dit is zeker zuur. Ik moest deze wedstrijd niet winnen, maar in ieder geval niet op deze manier moeten verliezen."

Paul Groot moest aanpoten voor musicalrol

Paul Groot heeft zijn stem flink moeten trainen voor zijn rol als ridder Galahad in de komische musical Spamalot. De 43-jarige acteur moest stevig aan de bak met zanglessen voordat hij aan de eisen van de componist voldeed.

"Dat moest ook wel, want ik moet deze week tien voorstellingen in zes dagen doen", zegt Groot woensdag in De Pers. "Zie dan maar eens elke keer de hoge gis te halen in duet met Linda Wagenmakers."

"Bij een scène voor tv kun je je stem geweld aandoen en na twee uur en tien takes schor naar huis. Hier moet ik echt schreeuwen als zwarte ridder en toch de hele avond doorzingen." De auditie was niet vanzelfsprekend voor Groot. "Heel gênant om de eerste keer je strot open te doen voor een regisseur."

Groot speelt in het stuk een cryptocommunist met Gronings accent, die tot ridder Galahad wordt omgedoopt. "Dan praat ik opeens heel netjes en blijk ik een ijdeltuit met lang wapperend haar te zijn. Pure kolder", aldus de komiek.


Paul Groot (Foto: Novum)

Marine ruimt oude Britse mijn

De mijnenjager Hr. Ms. Willemstad heeft woensdag voor de Schotse kust een Britse mijn tot ontploffing gebracht. Het ging om een explosief van 555 kilo uit de Tweede Wereldoorlog.

De mijn werd gevonden tijdens een internationale oefening. De Willemstad had daarbij de taak oefenmijnen in de aanlooproute naar Loch Ewe te ruimen. Bij het uitvoeren van die klus werd de echte mijn ontdekt.

Omdat het explosief dicht bij de Schotse kust lag, kon het niet ter plekke onschadelijk worden gemaakt. Met een hefballon is de mijn van de bodem getild en naar een plek 20 kilometer uit de kust gesleept. Daar is hij tot ontploffing gebracht.


Marine ruimt oude Britse mijn (Foto: Novum)

Breschel hoopt fit te raken voor de Tour de France

Matti Breschel kent tot nu toe een tegenvallend jaar bij zijn nieuwe werkgever Rabobank. De 26-jarige Deen zit al het hele voorjaar aan de kant met een knieblessure en moest de kasseiklassiekers aan zich voorbij lagen gaan. Dit waren eigenlijk de koersen waarvoor hij was aangetrokken door zijn Nederlandse werkgever.

"Ik ben krachttraining aan het doen om de spier sterk te houden," zei Breschel over zijn blessure tegenover het Deense tv2spor.dk. "Ik heb al wat op de fiets gezeten, maar het doet nog altijd pijn op de plek waar ik geopereerd ben. Het heeft gewoon tijd nodig. Het herstel vordert gestaag, het gaat op en neer. Ik zorg ervoor dat ik mezelf goed verzorgd, zodat ik niet te vroeg weer in het peloton rij. Ik kom liever een weekje te laat."

Normaal gesproken zou Breschel ook meedoen in de Tour de France voor Rabobank, maar dat doet de nummer twee van het afgelopen WK alleen als hij topfit is. "Als ik ook maar negentig procent fit ben, zou ik de Tour niet moeten rijden. Dan zou ik namelijk de plaats innemen van iemand die wél volledig fit is."

Laser mogelijk nieuw wapen in strijd tegen piraten

De Amerikaanse marine heeft tests uitgevoerd met een laserwapen dat de schepen van piraten kan uitschakelen. Vorige week werd met succes met een laserstraal de motor van een verderop liggend vaartuig in brand gestoken.

Wanneer het nieuwe wapen ook daadwerkelijk gebruikt gaat worden is nog niet bekend. Het wapen zou vooral geschikt zijn om kleine piratenbootjes uit te schakelen. Het kan echter ook gebruikt worden om piraten zelf te treffen.

"Je kunt de laser gebruiken om een aanval af te slaan, maar je kunt de straal ook zo instellen dat deze niet dodelijk is, maar wel fel genoeg om hun te laten weten dat je ze in het vizier hebt", zei Michael Deitchman van het onderzoekscentrum van de marine woensdag.

Verkooprecord voor Tiger Woods PGA Tour 12

De golfgame Tiger Woods PGA Tour 12 is de populairste game uit de serie. Binnen een week heeft Electronic Arts in de Verenigde Staten grofweg 225 duizend exemplaren verkocht van het spel. Dat zijn er ruim dertigduizend meer dan het vorige record, van Tiger Woods PGA Tour 08. Dat schrijft Gamesindustry.

Voor het eerst is het Masters-golftoernooi in een game verwerkt. The Masters is een van de vier grootste golftoernooien ter wereld. Volgens de game-uitgever is de toevoeging van The Masters een mogelijke reden dat Tiger Woods PGA Tour 12 zo goed verkoopt.

De Tiger Woods-serie doet het in de Verenigde Staten altijd beter dan in Europa. Uit cijfers van marktanalysewebsite Vgchartz blijkt dat het spel rond de omstreden golfer in Europa slechts veertigduizend keer is verkocht. De Xbox 360-versie van het golfspel blijkt het populairste te zijn. De Playstation 3-versie komt daar net achter, op afstand gevolgd door de Wii-editie.


Van Veldhoven jaagt op vierde plaats

Roda JC zet de jacht in op plaats vier. Harm van Veldhoven, trainer van de Limburgers is vol vertrouwen over de apotheose van het seizoen.

Roda JC staat nu zevende met zes punten achterstand op nummer vier ADO Den Haag, maar de Van Veldhoven is er van overtuigd dat het nog spannend gaat worden. "Ik hoor zo links en rechts dat ADO Den Haag en AZ gaan uitmaken wie de vierde plaats pakt, maar ik ben daar niet zo zeker van", zegt de Belgische oefenmeester in Voetbal International.

"Waarom zouden wij ons daar niet tussen kunnen mengen?" Van Veldhoven wijst op het resterende programma en de gestegen vorm van zijn team, dat afgelopen weekend koploper FC Twente op een 1-1 gelijkspel hield.

"Wij spelen nog drie keer thuis en één keer uit. We krijgen achtereenvolgens VVV-Venlo en NAC Breda op bezoek. Als die twee duels zes opleveren, dan wil ik het nog wel eens zien. Volgens mij gaan we dan echt meedoen om die vierde plaats, alles is dan mogelijk. We hebben zondag bij FC Twente laten zien dat we een volwassen ploeg hebben."

Invriezen eicellen voorlopig uitgesteld

Gynaecologen vriezen voorlopig geen eicellen van vrouwen in voor later gebruik. Er wordt gewacht zolang het debat over het invriezen van eicellen nog loopt. Dat is de uitkomst van overleg tussen de beroepsgroepen van Gynaecologen en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Edith Schippers (VVD). Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie.

De minister vroeg beroepsvereniging NVOG vorige week al om opheldering. Ze ging ervan uit dat het invriezen alleen zou gebeuren zijn als hiervoor medische redenen zijn. De beroepsgroep liet deze voorwaarde echter vallen, tot verbazing van Schippers.

NVOG ziet invriezen van eicellen inmiddels als een bewezen, veilige techniek die niet meer experimenteel is. Om zorgvuldig te werk te gaan zullen kinderen die hieruit worden geboren systematisch worden gevolgd.

Volgens de woordvoerder van Schippers was direct al vorige week om uitstel van het invriezen van eicellen gevraagd. De gynaecologen hebben dat nu toegezegd.

De Tweede Kamer praat donderdag over het onderwerp.

Leukemans verbaast zichzelf in Brabantse Pijl

Björn Leukemans werd vandaag in de sprint om de winst van de Brabantse Pijl geklopt door Philippe Gilbert. Geen schande voor de Vacansoleilrenner, die achteraf zeer tevreden was met zijn prestatie na twee tegenvallende kasseiklassiekers.

"Ik had niet eens verwacht dat ik hier zo ver kon meegaan," zei Leukemans na afloop tegen Sporza. "Ik was nog niet helemaal hersteld van Roubaix, waar ik na drie valpartijen drie finales heb gereden. Toen ik in de op een na laatste ronde in de ogen van Gilbert keek, wist ik dat ik hem niet zou verslaan."

"Toch bleef ik rijden, omdat dat in mijn aard zit. De Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix waren erg frustrerend. Ik heb hier een deel van die frustraties weggereden, ik hoop dat in de Amstel Gold Race zondag nog eens te doen."

Gilbert: "Kon zege niet cadeau geven"

In aanloop naar ‘zijn' klassiekers schreef Philippe Gilbert de Brabantse Pijl vandaag op zijn naam. De Belg versloeg in een sprintje gemakkelijk zijn landgenoot Björn Leukemans, die samen met de Omega Pharma - Lotto renner de sterkste was in koers.

"Björn had de zege ook verdiend, maar ik kon deze wedstrijd moeilijk cadeau geven," vertelde Gilbert, die zondag zal proberen een nieuwe zege te halen in de Amstel Gold Race, na afloop tegen Sporza. "Björn is iemand die altijd wil koersen en dat apprecieer ik. Hij weet dat zijn spurt niet zo goed is als die van mij en dus had hij minder op kop kunnen rijden. Toch knapte hij veel werk op. We wilden samenwerken tot aan de finish en er dan voor sprinten. Doen we dat niet, dan komen de achtervolgers misschien terug en is alles voor niets."

"Ik wist dat Björn anders zeker zou proberen om van achter mijn rug weg te springen. Ik moest dus absoluut in tweede positie zitten. Het leek makkelijk, maar op mijn favoriete terrein voel ik me altijd goed. Ik ben klaar voor de Amstel Gold Race."

 

SSX komt in januari 2012

Creative director Todd Batty van EA Canada heeft bekendgemaakt dat de nieuwe SSX-game met de originele naam SSX in januari 2012 zal gaan verschijnen. De wintersport-game zal op de gamesbeurs E3 die in juni gehouden wordt voor het eerst speelbaar zijn.

In SSX ga je van de Himalaya's of op de Zuidpool van bergen af om zo veel mogelijk snowboardtricks uit te voeren. Je zult lawines tegenkomen, uit helikopters springen en wingsuits kunnen dragen om nog meer gevaarlijke stunts uit te halen.

De studio heeft als aandachtspunten het terrein, veel toffe stunts zonder lastige handelingen, memorabele momenten, veel mogelijkheden tot stunts en zorgen dat je als speler niet gefrustreerd raakt. SSX verschijnt in januari 2011 voor Xbox 360 en PlayStation 3.

Rustgevend boottochtje in Resistance 3-video

Insomniac werkt momenteel aan meerdere projecten. Twee daarvan zijn bekend en gaan later dit jaar uitkomen op de PlayStation 3, namelijk Ratchet & Clank: All 4 One en Resistance 3. Van de tweede game hebben we nieuwe beelden; ruim zeven minuten lang!

In de onderstaande video kijken we, zoals in de gehele game, door de ogen van Joseph. Hij heeft een ritje op een boot weten te bemachtigen. De video laat gameplay die shooterfans kennen als "lift gerust mee, maar houd de vijanden op een afstand en zorg dat we niet vast komen te zitten"-gameplay. We zien bekende wapens voorbij komen en het wordt snel duidelijk dat de oorlog tegen de Chimera nog altijd in volle gang is.

Resistance 3 verschijnt in september van dit jaar exclusief op de PlayStation 3.

'Steken door Van der Sloot is verzonnen'

Het verhaal in het tijdschrift Panorama dat Joran van der Sloot op medegevangenen zou hebben ingestoken, is totaal uit de lucht gegrepen. Dat heeft zijn advocaat Máximo Altez gezegd.

"Met de directeur van het Instituut voor Penitentiaire Inrichtingen heb ik de informatie nagetrokken en het blijkt totaal verzonnen", aldus de advocaat. "Er zitten kwade bedoelingen achter om Joran schade te doen. Maar hij wil juist zijn leven veranderen en gaat naar de kerk."

De Amerikaanse journalist David Wright en de Peruaanse journaliste Vanessa Davila Cuibin schreven deze week in Panorama dat Van der Sloot 'regelmatig uitbarst in blinde woede en er dan op los steekt'.

Altez wil de journalisten voor de rechter dagen.

Grootse plannen Russische ruimtevaart

Rusland gaat een nieuw ruimteschip ontwikkelen, een nieuw kosmodroom bouwen en overweegt zelfs een bemande missie naar Mars. Dat heeft het hoofd van de Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos, Anatoly Perminov, woensdag gezegd. Perminov gaf echter wel toe dat de Russische ruimtevaartuigen afhankelijk zijn van elektronica uit het buitenland.

"We moeten erkennen dat ongeveer 65 tot 70 procent van de elektronica van het ruimteschip dat vorig jaar werd gelanceerd en van de ruimteschepen die dit jaar worden gelanceerd bestaat uit geïmporteerde componenten", zei Perminov in de Federatieraad, het Russische hogerhuis.

Dinsdag, de vijftigste verjaardag van de eerste vlucht van de mens in de ruimte, zei de Russische president Dmitri Medvedev dat de ruimtevaart een prioriteit van de regering blijft. Maandag leverde voormalig kosmonaute Svetlana Savitskaja echter forse kritiek op het Kremlin. Volgens haar wordt er sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie te weinig aandacht besteed aan de ruimtevaart. "Er is niets om trots op te zijn de afgelopen twintig jaar", zei ze.

Savitskaja en een aantal andere kosmonauten waarschuwden dat Rusland te weinig doet aan de ontwikkeling van een vervanger van de Sojoez-ruimtecapsule, waarvan het ontwerp teruggaat tot de jaren zestig. Als Rusland niet snel begint met het ontwerpen van een nieuwe capsule, raakt het land snel achterop als de Verenigde Staten een nieuw ruimteveer heeft ontwikkeld, meent ze.

Voorlopig staat de eerste vlucht van het nieuwe Russische ruimteveer, de Roes, gepland voor 2015. Kosmonauten en deskundigen hebben echter al gezegd dat er nog maar nauwelijks begonnen is met de ontwikkeling van het ruimteschip. Volgens Perminov moeten eerst vijftien succesvolle lanceringen van de Roes hebben plaatsgevonden, voordat er mensen met de capsule naar de ruimte kunnen worden gestuurd. Dit zal ongeveer twee jaar in beslag nemen.

Rusland gaat dit jaar ook een begin maken met de bouw van een nieuw kosmodroom met de naam Vostotsjny in het oosten van Rusland. De eerste lancering vanaf deze ruimtebasis moet in 2015 plaatsvinden. Tot dusver worden de meeste ruimteschepen vanaf Bajkonoer, in Kazachstan, de ruimte in geschoten. De Russen hebben al bijna 80 miljoen euro huur betaald aan de Kazachse regering.


Grootse plannen Russische ruimtevaart (Foto: Novum)

Inbreker steekt Tukker neer

Bij een inbraak in een woning in Enschede is dinsdagavond een 31-jarige man neergestoken. Het slachtoffer was een buurman die de inbreker overliep. Hij is met onbekend letsel in een ambulance naar een ziekenhuis gebracht. De dader slaagde erin te ontkomen, meldt de politie woensdagmiddag.

De inbreker drong de woning aan de Bruggertstraat rond 22.30 uur binnen. De buurman zag de inbreker, waarna het tot een confrontatie kwam. De politie weet niet of er iets uit de woning is meegenomen.

De 20 tot 25 jaar oude verdachte ging er rennend vandoor in de richting van de Wethouder Nijhuisstraat.

Real Madrid volgt Twente-back Rosales

Roberto Rosales, de vaste rechtsback van FC Twente, mag zich verheugen over de interesse van Real Madrid. De Venezuelaanse international wordt al een tijdje gevolgd door de Koninklijke, aldus de Spaanse krant Nuevo Futbol.

Mourinho is op zoek naar een opvolger van Sergio Ramos op de rechtsbackpositie. De Portguees zou niet tevreden zijn over de vedette van Real. De club zou een bedrag van 10 miljoen over hebben voor Rosales, die eerder naar Enschede werd gehaald voor een bedrag van 3 miljoen. Hij kwam toen over van het Belgische AA Gent.

Sinds hij in Enschede speelt is hij een vaste waarde in de ploeg van Michel Preud'homme. Eerder speelde hij in zijn geboorteland voor FC Caracas. Hij heeft bij Twente nog een contract voor twee jaar, met een optie voor het derde.

Brandstofverbruik auto belangrijker dan looks

Bij de aankoop van een auto vinden automobilisten brandstofverbruik tegenwoordig belangrijker dan hoe een auto eruitziet. Het verbruik is voor 23 procent van de automobilisten zelfs het belangrijkste criterium bij de aanschaf van een volgende auto. Dat blijkt uit een onderzoek van de ANWB.

Bij de aanschaf van de huidige auto speelde brandstofverbruik nog geen belangrijke rol, zeggen de ondervraagden. Maar door de stijgende benzineprijzen speelt dit nu een grotere rol. Gevraagd naar de belangrijkste redenen voor aanschaf van de auto waar automobilisten nu in rijden, noemt 21 procent het model en het uiterlijk, 15 procent de hoeveelheid ruimte en 12 procent het rijcomfort.

Bijna de helft van de automobilisten gaat ervan uit dat zij nooit een elektrische auto zullen aanschaffen. De andere helft verwacht dat ze wel een elektrische auto aanschaffen, maar dat dit pas over tien jaar gebeurt.


Brandstofverbruik auto belangrijker dan looks (Foto: Novum)

Studente Yale komt om bij ongeluk in lab

Een studente aan de Amerikaanse universiteit Yale is dinsdagavond om het leven gekomen bij een ongeluk in een scheikundelaboratorium. Dat heeft de universiteit woensdag bekendgemaakt.

Volgens de directie kwam de studente, Michele Dufault, om het leven 'bij wat een verschrikkelijk ongeluk met een stuk gereedschap lijkt te zijn'. Om wat voor gereedschap het gaat, wilde de school niet zeggen.

Op de website van de universiteit staat dat studenten en medewerkers de beschikking hebben over een moderne werkplaats, waar allerlei wetenschappelijke instrumenten kunnen worden gebouwd of aangepast. Het laboratorium en de bijbehorende werkplaats zijn gesloten.

Scholier (16) aangehouden voor doodsbedreigingen

De politie in Gorinchem heeft woensdag een 16-jarige scholier opgepakt die de afgelopen weken meerdere medeleerlingen met de dood bedreigde. De bedreigde leerlingen trokken dinsdag aan de bel en de school stapte daarop naar de politie. Die besloot de tiener direct in te rekenen. Hij zit vast voor verhoor.

Een woordvoerder van de politie kan nog niet veel meer zeggen over de aard en achtergrond van de bedreigingen. "Hij bedreigde de scholieren woordelijk. De achtergronden moeten uit het verhoor blijken. Dat is nu nog gaande."

De jongen zit in ieder geval tot na het verhoor vast en kan de komende dagen vast worden gehouden. "Dit is iets waarvoor hij in verzekering kan worden gesteld. Het zal mij niet verbazen als hij de nacht in de cel moet doorbrengen, maar we moeten afwachten wat er uit het verhoor komt."

Vlaar blijft twijfelen over toekomst

Ron Vlaar denkt na over zijn toekomst. De fans van Feyenoord willen dat hij bijtekent, maar hijzelf is er nog niet over uit of hij deze ook moet gaan verlengen. "Mijn toekomst speelt wel door mijn hoofd", aldus Vlaar in Voetbal International. De international heeft een contract tot de zomer van 2012

De aanvoerder van de Rotterdammers gaat volgend jaar zijn zevende seizoen in voor Feyenoord, maar hij miste twee seizoenen door blessureleed. "Supporters vinden dat ik moet tekenen omdat de club mijn contract had opengebroken én verlengd toen ik herstelde van mijn eerste kruisbandblessure", aldus Vlaar. "Ik snap dat ze zo denken, maar het ligt wat genuanceerder."

De voetballer wil zijn eigen ambities ook niet uit het oog verliezen. "Het lijkt nu alsof ik twee jaar op de bank heb gezeten, maar ik heb juist keihard geknokt om terug te komen. Ik durf zelfs te stellen dat ik in die twee jaar harder heb getraind dan iedereen. Ik ben gelukkig wat ouder, 26 jaar, heb het een en ander meegemaakt, dus heel onrustig ben ik niet. Maar mijn toekomst speelt wel door mijn hoofd."

Schalken: Optreden was achteraf ongelukkig

Raadsheer Tom Schalken van het Amsterdamse gerechtshof erkent dat hij ongelukkig heeft gehandeld door in mei vorig jaar een diner bij te wonen waar ook de arabist Hans Jansen bij was. "Dat was achteraf ongelukkig", zei Schalken woensdag voor de rechtbank in Amsterdam.

"In de beeldvorming is de verkeerde indruk gewekt", stelde Schalken, die medeverantwoordelijk was voor het bevel om PVV-leider Geert Wilders te vervolgen. Hij ontkende dat hij tijdens het etentje heeft geprobeerd Jansen, die door de verdediging als getuige-deskundige was aangedragen, te beïnvloeden. Schalken zou Jansen alleen hebben willen uitleggen wat de argumenten van het hof waren om de vervolging van Wilders te bevelen wegens het aanzetten tot haat en discriminatie.

Volgens Wilders' advocaat Bram Moszkowicz heeft Schalken geprobeerd een getuige te beïnvloeden. Jansen bevestigde dat woensdag voor de rechtbank. Hij verklaarde dat Schalken tijdens het etentje wel degelijk heeft geprobeerd hem te overtuigen. Schalken zou bij herhaling zijn teruggekomen op het bevel van het hof. "Hij praatte erover alsof het zijn liefdesbaby was."

Wilders noemde het gedrag van Schalken woensdag 'onprofessioneel, beneden alle peil en beschamend'. "Wellicht heeft u het aanzien van de rechterlijke macht enorm geschaad", zei hij tegen Schalken. Het was de enige keer dat Wilders woensdag het woord nam.

Vrijdag gaat de rechtbank verder met getuigenverhoren over het etentje. Dan wordt de gastheer, Midden-Oostendeskundige Bertus Hendriks, ondervraagd.

Het etentje had in oktober grote gevolgen voor de zaak-Wilders. Jansen bracht het toen in de publiciteit. Moszkowicz wilde Jansen toen in de rechtszaal laten getuigen. De rechtbank weigerde dat, waarop Wilders met succes een verzoek indiende om de rechters te vervangen wegens de schijn van partijdigheid. Inmiddels is de zaak met nieuwe rechters opnieuw begonnen.

Guitar Hero is niet dood

Guitar Hero is niet dood, er is alleen een pauze volgens Dan Winters, Vice President bij Activision. Alle activiteiten rondom de game en een aankomende game dit jaar zijn begin dit jaar gestopt. Veel mensen verklaarden de serie voor dood maar dit is niet waar, er is alleen een kleine pauze.

Volgens Winters zijn er dit jaar geen plannen voor de game-serie maar kunnen we volgend jaar misschien wel weer wat verwachten. Ondertussen kunnen we aan de slag met tien nieuwe tracks voor Guitar Hero: Warriors of Rock, bekijk de details hieronder. De laatste DLC-pack hieronder is niet beschikbaar voor de Wii.

Emo Edge Track Pack

  • Paramore – “Ignorance”
  • Paramore – “That’s What You Get”
  • Madina Lake – “Across 5 Oceans”
  • Madina Lake – “Hey Superstar”

De pack kost samen 800 MSP, 750 WiiPoints of rond de €8,-. Elk nummer is ook los te koop voor 160 MSP, 200 WiiPoints of rond de €2,-.

Middle Class Rut Track Pack

  • Middle Class Rut – “Lifelong Dayshift”
  • Middle Class Rut – “New Low”
  • Middle Class Rut – “Sad to Know”

De pack kost samen 440 MSP, 550 WiiPoints of rond de €5,-. Elk nummer is ook los te koop voor 160 MSP, 200 WiiPoints of rond de €2,-.

Darkest Hour Track Pack

  • Darkest Hour – “Beyond the Life You Know”
  • Darkest Hour – “Doomsayer (The Beginning of the End)”
  • Darkest Hour – “Savor the Kill”

De pack kost samen 440 MSP of zo'n  €5,-. Elk nummer is ook los te koop voor 160 MSP of rond de €2,-.

Contador verbaast met keus Duitse rechter

Drievoudig Tourwinnaar Alberto Contador heeft in zijn dopingzaak voor het internationale hof van beroep (CAS) gekozen voor de Duitser Ullrich Haas als rechter. Dat besluit zorgde in Spanje voor opperste verbazing.

De bewuste jurist van de universiteit van Zürich maakte immers deel uit van het driemanschap dat namens het CAS de schorsing van Alejandro Valverde (twee jaar) bevestigde. Deze Spaanse wielerprof had bezwaar tegen de aanstelling van Haas maar kreeg niet zijn zin. "Of Contador pleegt zelfmoord of dit is een briljante zet", tekende de Madrileense krant El País op uit de mond van een in sport gespecialiseerde rechtsgeleerde.

Dave Grohl dankt alles aan Nirvana

Dave Grohl put nog altijd inspiratie uit zijn Nirvana-tijd. De frontman van de Foo Fighters zegt dat hij 'eigenlijk alles dankt aan Kurt Cobain en Krist Novoselic', zijn voormalige bandmaten. "Ik zou nooit doen, wat ik nu doe als ik niet in Nirvana had gezeten", zegt hij in het Britse muziekblad NME.

De 42-jarige zanger geeft de roerige periode nu een plekje op het nieuwe album van de Foo Fighters, Wasting Lights, dat deze maand uitkomt. Hij krijgt daarbij hulp van producer Butch Vig, die ook verantwoordelijk was voor het succesalbum Nevermind van Nirvana. Ook Novoselic doet mee op bas. Grohl moest hen naar eigen zeggen uitnodigen om de plaat tot een succes te maken.

Grohl was tot 1994 drummer van Nirvana. Toen frontman Cobain zichzelf van zijn leven beroofde, startte hij zijn eigen band. Eerder liet hij al weten dat hij dol op Cobain was "Ik hield van die jongen, maar ik zag hem niet als een legende."


Dave Grohl dankt alles aan Nirvana (Foto: Novum)

Angry Birds toch niet zo populair

Afgelopen maandag berichtten wij dat Angry Birds de beste verkochte game op het PSN allertijden was. Dit is bijgesteld naar de beste verkochte game op het PSN van januari en februari 2011. Dit naar aanleiding van een corrigerende notitie van de analist die dit had aangegeven.

Website Develop gaf aan dat Angry Birds de beste verkochte game op het PSN was naar aanleiding van een analyse-report van Colin Sebastian. De analist heeft de website een correctie laten uitvoeren dat het alleen over januari en februari 2011 gaat. Wat de verkoopcijfers zijn van de game op het PSN is niet bekendgemaakt.

Angry Birds

Horner: "Tijd van Webber komt wel"

Christian Horner is er van overtuigd dat Mark Webber dit jaar in de Formule 1 nog successen zal gaan boeken. De Australiër werd met de Red Bull in de eerste twee races vijfde en vierde, terwijl teamgenoot Sebastian Vettel twee keer zegevierde.

In Maleisië kende Webber door het ontbreken van het Kinetic Energy Recovery System een slechte start. "Mark had enorme pech, het had niet erger kunnen zijn. Zijn KERS-systeem schoot in veiligheidsmodus. Mark kwam slecht weg, had geen KERS tijdens de lange aanloop naar de eerste bocht – slechts op één circuit is de eerste bocht verder weg – en zijn eerste ronde was ook niet goed waardoor Kamui Kobayashi de negende positie van hem afpakte," zei teambaas Horner.

Webber koos in overleg met Red Bull daarna voor een agressieve strategie die hem uiteindelijk de vierde plaats opleverde. "Het was aan Mark om die strategie te laten slagen en dat deed hij. Mark reed een fantastische race en eindigde bijna alsnog op het podium. Ik ben echt onder de indruk," zei Horner die er van overtuigd is dat Webber in de komende races wel op het podium komt. "Ik heb met Mark gesproken en weet hoe hij er onder is. Hij werd vijfde en vierde onder moeilijke omstandigheden, die punten tellen aan het einde van het seizoen dubbel. Mark gaat ons nog versteld doen staan, daar ben ik van overtuigd."

Pot blijft coach Jong Oranje

Cor Pot blijft tot en met het EK 2013 coach van Jong Oranje. De 59-jarige trainer verlengde zijn contract met twee jaar. Met Jong Oranje liep hij plaatsing voor het EK van dit jaar in Denemarken net mis. In de play-offs ging het mis tegen Oekraïne. Pot moet Jong Oranje nu naar het titeltoernooi in Israël leiden. De kwalificatie daarvoor begint na de zomer.

KNVB-directeur Bert van Oostveen stelt in een reactie tevreden te zijn met het werk van Pot, die sinds 2009 Jong Oranje coacht. "Hij heeft een goede reeks neergezet voor het EK 2011. We kijken als bond niet naar één wedstrijd, maar naar de gehele serie waarin wij onder andere Spanje achter ons lieten."

Sean Penn naast Christian Bale in oorlogsdrama

Sean Penn is in bespreking met de makers van The Last Photograph, een oorlogsfilm met Christian Bale. Bale heeft al getekend voor een rol als oorlogscorrespondent. Penn zou de rol van een ex-commando spelen, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

De film, naar een idee van filmmaker Zack Snyder, gaat over een oorlogscorrespondent in Afghanistan, die als enige een aanval op een groep Amerikaanse soldaten overleeft. De ex-commando is op zoek naar een ontvoerd familielid, en het blijkt dat de ontvoerders dezelfde mannen zijn als die de Amerikanen hebben omgebracht. De mannen zijn op elkaar aangewezen, aangezien alleen de journalist de daders kan herkennen.

Niels Arden Oplev, bekend van Millennium: Mannen die Vrouwen Haten, gaat de film regisseren. Het plan is om The Last Photograph volgend jaar uit te brengen, nadat Bale klaar is met zijn derde Batman-film The Dark Knight Rises.


Sean Penn (Foto: Novum)

Green Day-musical American Idiot wordt verfilmd

American Idiot, de musical gebaseerd op het gelijknamige album van de Amerikaanse punkrockband Green Day, wordt verfilmd. Michael Mayer, die de musical regisseerde, gaat ook de film regisseren en Milk-scenarist Dustin Lance Black is in onderhandeling voor het script. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite The Hollywood Reporter.

American Idiot behandelt het thema 'kwaadheid versus liefde' en gaat over enkele Amerikaanse jongeren die na de aanslagen van 11 september 2001 proberen hun leven weer op te pakken. Twee van hen vluchten naar de grote stad, waar het leven van de één verzandt in drugs en drank en de ander juist besluit als soldaat naar Irak te gaan. Een ander blijft in het dorp om voor zijn zwangere vriendin te zorgen. Uiteindelijk keren de vrienden allemaal weer terug naar hun geboortedorp, allemaal een teleurstelling rijker en een illusie armer.

Bij de musical komt soms Green Day-leadzanger Billy Joe Armstrong opduiken. Ook andere muzieksterren hebben voor één of meer voorstellingen rollen op zich genomen. Het is nog niet duidelijk of zij ook in de film te zien zullen zijn.

Zowel het album als de musical werden zeer goed ontvangen. Het album uit 2004 ging wereldwijd ruim veertien miljoen maal over de toonbank en won de Grammy Award voor beste rockalbum. De musical won dit jaar de Grammy voor beste muziekalbum voor een musical en sleepte vorig jaar twee Tony Awards, de meest toonaangevende Amerikaanse theaterprijs, in de wacht en werd genomineerd voor beste musical.


Het album 'American Idiot' wordt nu ook verfilmd (Foto: Novum)

Vaticaan staat anticonceptie per ongeluk toe

Het Vaticaan heeft anticonceptiegebruik per ongeluk toegestaan. De fout staat in een boek voor jongeren dat de Rooms-Katholieke Kerk woensdag heeft uitgebracht. Verschillende media merkten de fout op.

Op de vraag of een christelijk echtpaar voorbehoedsmiddelen mag nemen, antwoordde het boek YouCat 'ja'. Dat zou in strijd zijn met het anticonceptiebeleid van het Vaticaan. Dat is al sinds 1968 fel tegen het gebruik van voorbehoedsmiddelen. De fout is te wijten aan een verkeerde vertaling naar het Italiaans. Het in verlegenheid gebrachte Vaticaan hoopt met het toevoegen van uitleggende brieven de fout te herstellen.

Meer dan 14.000 exemplaren van het boek zouden in Italië al verkocht zijn, aldus Italiaanse media. Het boek zal verder in vijftien andere talen worden uitgebracht en zal in augustus op de Wereld Jongerendagen in Spanje worden uitgedeeld.

Vaticaan staat anticonceptie per ongeluk toe
Vaticaan staat anticonceptie per ongeluk toe (Foto: ANP)

Tom Cruise in sciencefictionfilm Oblivion

Tom Cruise wordt getipt als de hoofdrolspeler van het sciencefictiondrama Oblivion. Hiermee lijkt de film, waarvan Disney enkele weken geleden het script voorgoed vaarwel zei, een stuk dichterbij. Universal heeft de productie opgepakt, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

Oblivion, of Horizon, zoals het script ook wel genoemd wordt, gaat over een postapocalyptische aarde waar de mensen in zwevende steden tussen de wolken leven. Het aardoppervlak is nauwelijks bewoonbaar en er wordt nog dagelijks gepatrouilleerd door bewapende robots die allerlei mutanten aan flarden schieten. Als één van de monteurs van de robots een neergestort ruimteschip ontdekt met een prachtige vrouw aan boord, verandert zijn hele wereldbeeld.

Het script is gebaseerd op een stripverhaal van Joseph Kosinski, die onlangs bij Disney zijn regiedebuut maakte met Tron: Legacy. Hij was ook de gedoodverfde regisseur van Oblivion, maar het is nog niet duidelijk of hij ook bij Universal aan de slag kan. Over verdere productiedata of zelfs de mogelijke premièredata is nog niets bekend.

De 48-jarige Cruise is eind dit jaar te zien in Mission Impossible: Ghost Protocol, het vierde deel in de spionagereeks. Volgend jaar is hij te zien als rocker Stacee Jaxx in de musicalverfilming Rock of Ages waarin hij het Bon Jovi-nummer Wanted Dead or Alive zingt.


Tom Cruise (Foto: Novum)

Pirro ook FIA-steward in China

Emanuele Pirro zal na Maleisië ook in China de stewards van de FIA bij gaan staan, zo maakte de autosportfederatie bekend. Het wordt voor de Italiaan zijn derde optreden in de Formule 1 in deze rol.

Als coureur reed Pirro tussen 1989 en 1991 in de Formule 1. Daarnaast won de 49-jarige Italiaan vijf keer de 24 uur van Le Mans, één keer de 24 uur van Daytona en twee keer de twaalf uur van Sebring en diverse andere races.

Benzineprijs naar 1,75 euro

Een liter euro ongelood kost donderdag aan de pomp gemiddeld 1,747 euro, weer een nieuw record. Het duurde tot maart van dit jaar voordat het oude record van juni 2008 werd verbroken. Nu ligt de prijs alweer bijna 5 cent hoger dan begin maart. Dat meldde consumentencollectief UnitedConsumers woensdag.

In juni 2008 bereikte de gemiddelde landelijke adviesprijs van benzine in het kielzog van een torenhoge olieprijs en goedkope dollar het hoogste niveau ooit in Nederland: 1,692 euro. Daarna ging het hard omlaag en vervolgens heel langzaam weer omhoog.

Benzineprijs naar 1,75 euro
Vloeibaar goud? (Foto: ANP)

Ventoso eerste leider in Castilië

Francisco Ventoso heeft de eerste etappe in de Ronde van Castilië en Leon gewonnen. De Spanjaard van Movistar sprintte na ruim 174 kilometer tussen Medina de Rioseco en Palencia sneller dan Manuel Belletti (Colnago-CSF) uit Italië en de Sloveen Marco Kump (Geox). Luke Roberts (Team BMC) uit Australië werd vierde.

Morgen gaat de Ronde van Castilië en Leon verder met een 213 kilometer lange rit van Valladolid naar Salamanca. Zondag wordt de Spaanse rittenkoers afgesloten.

Borssele heeft plaats voor één extra kerncentrale

Bij Borssele kan een extra kerncentrale worden gebouwd. Dat schrijft minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) in een brief aan de Tweede Kamer.

Bij het bouwen van twee nieuwe kerncentrales ontstaan grote problemen met de toevoer van koelwater en de aansluiting op het hoogspanningsnet. Dit blijkt uit een verkenning van ingenieursbureau Arcadis.

Verhagen kiest daarom voor één nieuwe centrale. Onduidelijk is nog of Delta of ERH, die beide hun diensten hebben aangeboden, de nieuwe centrale gaan bouwen.

Verhagen benadrukt in zijn brief dat de veiligheid van de kerncentrales de hoogste prioriteit heeft. Ook wijst hij er nogmaals op dat een aardbeving zoals in Japan niet mogelijk is in Nederland.


Borssele heeft plaats voor één extra kerncentrale (Foto: Novum)

Bonnie St. Claire wil niet dood

Bonnie St. Claire wil nog lang niet dood. De zangeres drukt alle geruchten over het naderende einde van haar leven de kop in. "Laat een ding duidelijk zijn: ik wil helemaal niet dood", reageert Bonnie woensdag in de ochtendshow van Giel Beelen op de indianenverhalen die over haar zijn verschenen.

Privé en De Telegraaf meldden dat de 61-jarige zangeres 'zwaar depressief' is en het liefst een einde aan haar leven wil maken. Ook zou ze weer naar de fles hebben gegrepen en staat haar huwelijk op springen.

Bonnie beaamt dat haar relatie momenteel in 'een dipje' zit, maar volgens haar is er geen sprake van een breuk. Ook geeft ze toe weer af een toe een wijntje te drinken, ondanks een negatief doktersadvies. "Wat is niet mogen. Ik ben niet bezig mezelf kapot te drinken. Ik denk dan: jongens bemoei je er niet mee, dat maak ik zelf wel uit. Ik bemoei me toch ook niet met jullie leven."

Volgens Bonnie is de moraal van het verhaal dat zij zelf bepaalt wat ze wil. "Mijn man bepaalt het niet, de pers niet, mijn management niet. Ik ga gewoon mijn eigen koers", zegt ze resoluut. "Als ik mezelf dood drink, dan wil ik dat. Maar dat wil ik dus niet. Ik wil 100 worden."


'Ik ga gewoon mijn eigen koers' (Foto: Novum)

Commandant: Militairen Libië moeilijk te treffen

Ondanks de geavanceerde wapens van de internationale coalitie die in Libië luchtaanvallen uitvoert, is het moeilijk de troepen van de Libische leider Moammar Gadhafi op te merken. Dat zeiden officieren aan boord van het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle woensdag.

De troepen van Gadhafi weten uitstekend hoe zij dekking moeten zoeken voor de bommenwerpers van de coalitie, zei een van de commandanten op het schip. De Libische militairen 'beschikken over een zekere mate van savoir-faire die we niet eerder zijn tegengekomen'.


'Militairen Libië moeilijk te treffen' (Foto: Novum)

Star Fox 64 3D uit in juli in Japan

De officiële site van Star Fox 64 3D is gelanceerd, met daarop de launchdatum van de 3DS-versie van de Nintendo 64-klassieker, hier beter bekend als Lylat Wars: 14 juli 2011. Verder is er op de site weinig te zien, maar er is wel een nostalgisch deuntje te beluisteren. De game komt ongeveer een maand na de 3DS-remake van Ocarina of Time uit.

Naast de Star Fox-website is de officiële site van Ocarina of Time 3DS nu ook te bezoeken. Deze site geeft een redelijk overtuigende benadering van het effect van de 3DS, zonder 3D-scherm of bril.

Transportsector zit te springen om militairen

Duizenden militairen die hun baan kwijtraken, kunnen de komende jaren aan de slag in transport- en logistieksector. Daar dreigt onder meer door de vergrijzing een groot tekort aan arbeidskrachten te ontstaan.

Transport en Logistiek Nederland (TLN), de vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen en het Ministerie van Defensie zetten woensdag een eerste stap om dit voor elkaar te krijgen met de ondertekening van een intentieverklaring.

De sociale partners en Defensie gaan de samenwerking de komende maanden verder uitwerken, maakten zij bekend. Het kabinet wil bij Defensie 12.000 banen schrappen, waarvan de helft door gedwongen ontslagen.

Transportsector zit te springen om militairen
Transportsector zit te springen om militairen (Foto: ANP)

Ook bezuiniging passend onderwijs verzacht

Het kabinet wil ook de bezuinigingen op het passend onderwijs verzachten, meldden bronnen rond het kabinet woensdag. Eerder op de dag werd al duidelijk dat de boete voor langstudeerders een jaar wordt uitgesteld.

In de kabinetsplannen stond een bezuiniging van 300 miljoen euro op het passend onderwijs. Het CDA-congres riep anderhalve week geleden op die sanering in het onderwijs aan kwetsbare leerlingen over een langere periode uit te smeren. Minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap liet toen nog weten dat zij zich gebonden acht aan het regeerakkoord en de besparingen die daarin zijn afgesproken.

Sindsdien is gezocht naar een oplossing. Ook de oppositie in de Tweede Kamer drong aan op het verzachten van de bezuinigingen. Van Bijsterveldt wilde woensdag niet ingaan op vragen over een oplossing, waarvan de details nog niet bekend zijn.

Ook bezuiniging passend onderwijs verzacht
Ook bezuiniging passend onderwijs verzacht (Foto: ANP)

Zwaargewonde bij steekpartij in winkelcentrum

In een winkelcentrum in Roosendaal is woensdagmiddag een man neergestoken. Hij is vermoedelijk in een long geraakt. Twee agenten die in de buurt waren, konden de dader snel inrekenen. Het gaat volgens de politie om twee mannen die al langer met elkaar overhooplagen en elkaar toevallig tegenkwamen in winkelcentrum De Roselaer.

De steekpartij vond rond 15.00 uur plaats. De dader, een 59-jarige man uit Roosendaal, is voor verhoor naar een politiebureau gebracht en zit nog vast. Over de aard van de ruzie heeft de politie niets bekendgemaakt.

Gilbert winnaar Brabantse Pijl

Philippe Gilbert heeft woensdag de 51e editie van de Brabantse Pijl gewonnen. De Belgische renner van Omega Pharma-Lotto klopte na een afstand van 200 kilometer in Overijse zijn medevluchter en landgenoot Björn Leukemans (Vacansoleil) in de sprint. Johnny Hoogerland werd op de vierde plaats de beste Nederlander.

Gilbert en Leukemans reden op ruim tien kilometer van de finish weg van hun vijf metgezellen, met daarbij de Nederlanders Hoogerland en Bram Tankink. De Waal en de Vlaming werkten goed samen, waarna Gilbert met overmacht de sterkste was in de sprint. De Fransman Anthony Geslin legde beslag op de derde plaats. Tankink kwam net achter Hoogerland als vijfde over de streep.

SP-wethouder opgestapt in Arnhem

SP-wethouder in Arnhem Margriet Bleijenberg legt haar functie per direct neer. Ze doet dit om persoonlijke redenen, laat de gemeente woensdag weten.

Bleijenberg was verantwoordelijk voor de portefeuilles onderwijs, jeugdbeleid en veiligheid. "Ik heb geconstateerd dat ik op dit moment niet de persoon ben voor de grote opgaven die er zowel binnen het jeugdbeleid als binnen onderwijs aankomen."

Ze vindt het 'jammer' dat ze dit besluit moet nemen. Het college van burgemeester en wethouders laat weten met respect kennis te hebben genomen van haar beslissing. De SP heeft aangegeven binnen afzienbare tijd met een opvolger te komen. Tot die tijd worden de portefeuilles van Bleijenberg waargenomen door haar partijgenoot Henk Kok, wethouder welzijn en zorg. De SP bestuurt de gemeente met de VVD, GroenLinks en D66.

Duitse politicus steelt wc-papier

Een regionaal raadslid uit het Noord-Duitse Stralsund is betrapt op het stelen van wc-papier van het gemeentehuis. Dat meldden de autoriteiten woensdag.

De conciërges zetten een val nadat zij hadden gemerkt dat ruim tweehonderd wc-rollen waren gestolen. De 24-jarige Frank-Michael John werd ontdekt met een rol in zijn hand en een in zijn rugzak. De openbaar aanklager van het stadje zei onderzoek te doen naar de diefstal van meerdere goedkope items. In totaal zou de gemeente slechts een paar honderd euro hebben verloren aan de diefstal.

Of het raadslid zal worden vervolgd is nog niet zeker. De aanklagers hebben aangegeven eerst te willen kijken of hij een strafblad heeft.

Duitse politicus steelt wc-papier
Duitse politicus steelt wc-papier (Foto: ANP)

Wel schuld, geen straf gepleit voor Demjanjuk

Jules Schelvis, Nederlandse overlevende van nazikamp Sobibor, heeft woensdag in het proces tegen John Demjanjuk gepleit voor een veroordeling zonder straf. Onder andere uit respect voor zijn humanistische ouders vroeg Schelvis aan de rechtbank de schuld van de 'oeroude man' vast te stellen maar hem verder niet te bestraffen. De Nederlander is met 90 jaar bijna even oud als de 91-jarige Demjanjuk.

Schelvis is een van de negentien Nederlandse overlevenden van Sobibor en behoort tot de dertig slachtoffers en nabestaanden die in het proces als medeaanklager optreden. Demjanjuk zou als bewaker tussen maart en september 1943 aan de moord op 27.900 joden deelgenomen hebben. Het Openbaar Ministerie in München heeft zes jaar cel geëist voor hulp aan de moord op duizenden mensen.

Wel schuld, geen straf gepleit voor Demjanjuk
Wel schuld, geen straf gepleit voor Demjanjuk (Foto: ANP)

Minder plekken in gesloten jeugdzorg

Het aantal plekken in de gesloten jeugdzorg wordt met zo'n 20 procent teruggebracht. Momenteel is er plek voor 1622 jongeren, maar het afgelopen jaar werden er gemiddeld 1312 jongeren behandeld. Dat schrijft staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) woensdag aan de Tweede Kamer.

De daling van de bezettingsgraad komt mede doordat de gemiddelde duur van de behandeling afneemt. De verwachting is dat jongeren met ernstige gedragsproblemen in de komende jaren gemiddeld nog korter in een gesloten instelling verblijven voor behandeling.

De staatssecretaris laat weten dat het budget dat beschikbaar komt beschikbaar blijft voor de jeugdzorg.

Boschker in het doel tegen Villarreal

Nikolay Mihaylov doet donderdag niet mee in de Europa League-wedstrijd van FC Twente tegen Villarreal. De Bulgaarse keeper heeft een bovenbeenblessure en zit niet bij de selectie. De ervaren Sander Boschker is zijn vervanger. Ook Rasmus Bengtsson zit niet bij de groep. De Zweedse verdediger heeft een enkelblessure.

Begin deze week werd al duidelijk dat Luuk de Jong de return in Enschede moet laten schieten. De aanvaller is nog niet hersteld van een in de met 5-1 verloren uitwedstrijd opgelopen enkelblessure. De Jong trainde woensdag nog apart van de groep, maar hoopt zondag in de competitiewedstrijd tegen zijn oude club De Graafschap weer van de partij te zijn.

Door de haast onherstelbare schade die vorige week in Spanje werd opgelopen, overweegt Michel Preud'homme voor het tweede kwartfinaleduel enkele spelers rust te gunnen. "Het kampioenschap is het belangrijkst, zowel sportief als financieel", benadrukt de trainer. De Belg kan donderdag in ieder geval niet beschikken over de geschorste Roberto Rosales.

Haase onderuit tegen Melzer

Robin Haase is er niet in geslaagd om bij het Masters-toernooi in Monte Carlo de laatste zestien te bereiken. De Nederlander ging met 6-3, 1-6 en 2-6 onderuit tegen Jurgen Melzer.

Haase kon in de eerste set goed mee komen. De Nederlandse nummer 63 van de wereld kwam tot tweemaal toe een break voor te staan. Zijn eerste setpunt verzilverde hij vervolgens met een ace.

Melzer schakelde in de tweede set een tandje bij. Haase maakte meer fouten en vervolgens ging het snel. In de derde set bij 4-0 kreeg Haase nog een kleine opleving maar meer dan twee gewonnen games leverde het niet op.

Exclusieve content PS3-versie L.A. Noire

Na een lange stilte na de eerste trailer, heeft Rockstar ons de afgelopen maanden bezig gehouden met veel beelden en informatie over L.A. Noire. De game moet 20 mei verschijnen voor de Xbox 360 en PlayStation 3 en het werk aan de game wordt momenteel afgerond. Vandaag hebben we naast nieuws over de cutscenes nieuws over de PS3-versie van de game.

Rockstar heeft vandaag bevestigd dat de PS3-versie van L.A. Noire exclusieve content zal bevatten die de 360-versie niet heeft. Hoewel er binnenkort meer details vrijgegeven worden, werd uit een screenshot al bekend dat de PS3-versie de "Consul's Car Traffic Chase"-missies zal bevatten. Zodra we meer weten over de exclusiviteit, lees je het hier op FOK!games.

Dader bloedbad Alphen droeg kogelwerend vest

Bij de schietpartij in De Ridderhof in Alphen aan den Rijn droeg Tristan van der Vlis een kogelwerend vest. Uit onderzoek blijkt ook dat een van de wapens waarmee hij schoot een semiautomatisch wapen was. Dat laten politie en justitie woensdag weten. De 24-jarige Van der Vlis had voor dat wapen een vergunning.

Een apart onderzoeksteam zal zich buigen over de psyche van de dader. Het leven van de 24-jarige Alphenaar wordt onder de loep genomen. Dit deel van het onderzoek moet duidelijkheid verschaffen over het motief van Van der Vlis. Het wordt uitgevoerd door een team van de nationale recherche dat ook betrokken was bij het onderzoek naar het incident in Apeldoorn op Koninginnedag in 2009.

Een van de wapens waarmee Tristan van der Vlis het bloedbad aanrichtte, was een semiautomatisch wapen. Het gaat dus niet om een automatisch vuurwapen of een tot automatisch vuurwapen omgebouwd vuurwapen. Die vermoedens werden zaterdag en zondag geuit.

Eerder werd al bekend dat Van der Vlis over een vergunning beschikte voor alle drie de wapens die hij bij zich droeg. Nadat hij zes mensen had doodgeschoten en nog meer mensen had verwond, schoot hij zich door het hoofd.


Dader Alphen droeg kogelwerend vest (Foto: Novum)

Van ontucht verdachte leraar vrij, stel nog vast

Een Nederlandse leraar die wordt beschuldigd van ontucht met minderjarigen in Suriname is weer vrijgelaten. Een politiewoordvoerder laat weten dat het bewijs niet hard genoeg was. Een Nederlander en zijn Surinaamse vrouw die een kindertehuis leidden en van vergelijkbare zaken worden verdacht zitten nog vast.

De leraar werd dinsdag door de rechter-commissaris op vrije voeten gesteld, nadat hij tien dagen in voorarrest had gezeten. Hij laat aan Surinaamse media weten dat hij terug wil naar het binnenland, waar hij twee vrouwen zou hebben betast, om weer aan het werk te gaan. Ook wil hij dat zijn naam gezuiverd wordt. De ontucht met kinderen is niet bewezen en hiervan is vooralsnog ook geen aangifte gedaan.

De Nederlander die het kindertehuis runt zit al een maand in de cel. Zijn vrouw werd ruim een week geleden aangehouden en ook vastgezet.

Staking in sjorsector Rotterdam

De werknemers in de sjorsector in de Rotterdamse haven hebben woensdag het werk neergelegd. Dat gebeurde nadat de werkgevers het geplande cao-overleg hadden geannuleerd.

"Het afbreken van de onderhandelingen is wederom een bewijs van hoe respectloos de werkgevers zich opstellen", zegt bestuurder Niek Stam van FNV Bondgenoten. Het wordt volgens hem hoog tijd dat de directie leiderschap toont.

Vooral de flexibilisering in de sector stuit bij sjorders op verzet. Er worden steeds meer tijdelijke sjorders aangenomen. Deze krijgen onzekere contracten met een duur van 36 maanden, waarna ze uit dienst moeten om vervolgens weer te worden aangenomen. Begin maart legden de sjorders het werk ook al neer.

In de sjorsector in Rotterdam zijn ongeveer 550 mensen in ploegendiensten werkzaam. Sjorders zetten containers op schepen vast met klemmen, spanners en stangen. Het grootste sjorbedrijf, Matrans Marine Services, was woensdag niet bereikbaar voor commentaar.

Frankrijk wil hoerenlopers straffen

De Franse Tweede Kamer wil hoerenlopers in de toekomst gaan straffen. Mannen die prostituees bezoeken, riskeren straks een gevangenisstraf van zes maanden en een boete van 3000 euro. Dat staat in een voorstel van de twee grootste partijen van het land, de centrumrechtse UMP en de sociaaldemocratische PS, meldde de krant Le Point woensdag.

"Er moet een einde komen aan de uitbuiting van deze kwetsbare vrouwen", aldus het rapport. Meerdere ministers hebben gezegd het wetsvoorstel te willen steunen. Alleen minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant is terughoudend. Het wetsvoorstel verandert volgens hem de prostitutiewetgeving volledig.

Frankrijk heeft de afgelopen jaren de prostitutie zien stijgen en hoopt door een nieuw wetsvoorstel het probleem op te lossen. Dat zal echter pas na de presidentsverkiezingen in 2012 worden voorgelegd.

Riccò wil toch terugkeren in peloton

Riccardo Riccò komt terug op zijn besluit om te stoppen met wielrennen. De Italiaanse renner wil na zijn hoorzitting voor het Italiaans olympisch comité CONI weer terugkeren in het profpeloton. Riccò, die in februari werd ontslagen bij Vacansoleil, beweerde eerder dat hij van plan was om barman te worden.

De 27-jarige Italiaan werd in februari met koorts opgenomen in het ziekenhuis. De Cobra zou aan zijn behandelend arts hebben verteld dat hij een bloedtransfusie had ondergaan. Ricco beweerde later dat hij een virus had.

Als wordt bewezen dat de klimmer schuldig is, dan hangt Riccò mogelijk een levenslange schorsing boven het hoofd. Bovendien kan hij in Italië ook nog strafrechtelijk worden vervolgd. In 2008 testte de Italiaan al positief nadat hij twee bergetappes in de Ronde van Frankrijk had gewonnen. Toen kreeg Riccò een schorsing van twintig maanden opgelegd door CONI.


Riccò wil toch terugkeren in peloton  (Foto: Novum)

Stanislawski verlaat Sankt Pauli na dit seizoen

Trainer Holger Stanislawski vertrekt na dit seizoen bij FC Sankt Pauli. Hij maakt gebruik van een clausule in zijn contract om de nummer zeventien van de Bundesliga een jaar eerder te verlaten. Dat meldt Sankt Pauli op de clubsite. Voor Stanislawski komt daarmee een einde aan een dienstverband van achttien jaar bij de Hamburgers.

Stanislawski begon in 2006 als trainer van Sankt Pauli, waar hij eerder tussen 1993 en 2004 als speler actief was. Hoffenheim wordt door Duitse media genoemd als mogelijke nieuwe club van de 41-jarige Stanislawski. Die club maakte dinsdag bekend na dit seizoen afscheid te nemen van oefenmeester Marco Pezzaiuoli.

Stanislawski promoveerde vorig seizoen met Sankt Pauli naar de Bundesliga. Dit jaar strijden de Hamburgers tegen degradatie. Sankt Pauli staat met nog vijf speelronden te gaan twee punten onder de degradatiestreep.


Stanislawski verlaat Sankt Pauli (Foto: Novum)

Nadal makkelijk langs Nieminen

Rafael Nadal is zonder problemen doorgedrongen tot de derde ronde van het ATP Masters Series-toernooi van Monte Carlo. De Spanjaard was in de tweede ronde veel te sterk voor de Fin Jarkko Nieminen; 6-2 en 6-2.

Nadal won de eerste acht punten op rij en daarmee was de toon gezet. In totaal verloor de nummer één van de wereld slechts acht punten op eigen service. Nadal won de laatste zes edities van het eerste Europese Masters Series-toernooi van het jaar.

Vergeer wil meer aandacht voor paralympische sport

Rolstoeltennister Esther Vergeer wil dat er meer aandacht komt voor gehandicapte sporters. Dat zei ze vandaag tijdens de presentatie van het nieuwe ParaStars-team in Amsterdam. De groep bestaat uit zes verschillende sporters die als doel hebben om de gehandicaptensport naar een hoger niveau te tillen.

"Met dit team kunnen we meer bereiken. De bedoeling is om een krachtig mediaoffensief te starten", zei de 30-jarige Vergeer, die zelf goud won op de Paralympische Spelen van 2000, 2004 en 2008. "Wij verschillen niet veel van valide sporters als het gaat om onze doelstellingen en ambities."

Het is de bedoeling dat de ParaStars net zoveel fans krijgen als andere sporters op de Olympische Spelen in Londen 2012 en Sochi 2014. Naast Vergeer bestaat ParaStars uit de atleten Marije Smits en Ronald Hertog, zwemmer Mike van der Zanden, zeiler Barend Kol en skister Anna Jochemsen.

"We moeten mensen bewust maken dat de gehandicaptensport net zo geweldig is als andere sporten", benadrukte Vergeer. De rolstoeltennisster bepaalt na de Spelen van 2012 of ze haar professionele loopbaan voortzet. "Ik weet niet of ik na Londen stop, maar dat bepaal ik dan wel. Natuurlijk blijf ik ook na mijn actieve carrière betrokken bij de ParaStars."


Vergeer wil meer aandacht voor paralympische sport (Foto: Novum)

Bleker twijfelt over ritueel slachten

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) heeft nog geen knoop doorgehakt over de initiatiefwet die een onverdoofd ritueel slachten verbiedt. Hij twijfelt er niet aan dat onverdoofd ritueel slachten zorgt voor extra dierenleed, maar hecht ook aan de vrijheid van geloof die in Nederland in de grondwet is vastgelegd. "Ik ben er nog niet uit."

Het door Marianne Thieme (PvdD) ingediende wetsvoorstel werd woensdag in de Kamer besproken. Bleker sprak van een 'lastige afweging'.

Voordat er wordt gestemd over de wet, zal er nog een hoorzitting worden georganiseerd, waarvoor joodse en islamitische organisaties worden uitgenodigd. Het verbod op onverdoofd ritueel slachten raakt hen, aangezien er in Nederland niet langer koosjer en halal vlees mag worden geproduceerd als de wet wordt aangenomen. Het verzoek tot een hoorzitting werd ingediend door de drie christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP, die tegen het verbod zijn.

Marianne Thieme is niet bang dat haar plan, waarvoor zich een meerderheid lijkt af te tekenen, door de hoorzitting alsnog wordt getorpedeerd. "Ik vind het alleen maar goed om in dialoog te blijven", zei ze. Een compromis acht ze echter niet mogelijk. Haar partij zet zich al jaren in voor het verbod.

Thieme ligt niet wakker van de tegenstand die haar wetsvoorstel oproept. "Er is nu een enorme joodse lobby op gang gekomen. Er worden zelfs rabbijnen ingevlogen." Ze zegt dat ze naast een hoop protest ook steunbetuigingen uit de joodse hoek heeft gekregen en wijst erop dat binnen de moslimgemeenschap een stuk liberaler wordt gedacht over haar plan.

Sruli Loonstein van de Federatie Joods Nederland laat weten dat het verbod 'nog geen uitgemaakte zaak is'. "Wij geven nog niet op."

Coldplay-fans zijn het preutst

Fan van Coldplay en nog vrijgezel? Dan kun je je condooms thuislaten bij een eventuele eerste afspraak. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat fans van deze Britse band het minst vaak seks hebben tijdens de eerste date.

Website tastebuds.fm heeft leden het hemd van het lijf gevraagd over hun seksgewoontes. De uitkomst, gekoppeld aan hun muzieksmaak, moet het mogelijk maken om een geschikte partner te vinden. Ook moeten de gebruikers invullen hoe ver ze willen gaan op een eerste afspraakje. De keuzemogelijkheden zijn beperkt tot  'ik wil enkel wat babbelen', 'misschien een kus' en 'ik zou all the way gaan'.

De keuzes worden vervolgens gelinkt aan de muzieksmaak van de desbetreffende persoon. Hieruit is naar voren gekomen dat Coldplay-fans de minste kans hebben om tijdens de eerste date van bil te gaan. Fans van Nirvana en Metallica zijn een stuk beter af. Zij raggen zich echt helemaal rul tijdens een eerste afspraakje.

Niet alleen liefhebbers van Coldplay komen er bekaaid vanaf. Ook fans van Adele, Lady Gaga, Katy Perry en Kings of Leon zijn aangewezen op het betere handwerk. Fans van Metallica, Linkin Park, Kanye West en Gorillaz neuken zich bij de eerste date juist vaak een slag in de rondte.

Vierde Pirates-film in Cannes in première

Het vierde deel van de Pirates of the Caribbean-filmserie: On Stranger Tides beleeft op 14 mei tijdens het filmfestival van Cannes zijn internationale première. Een week eerder wordt de film voor het eerst getoond in Disneyland, meldt The Hollywood Reporter woensdag.

In On Stranger Tides gaat hoofdrolspeler Johnny Depp, die kapitein Jack Sparrow speelt, op zoek naar de bron van de eeuwige jeugd. Het is de eerste Pirates-film die in 3D verschijnt. Op 19 mei is de film voor het eerst te zien in de Nederlandse bioscopen.

Vorig jaar mocht al een Disneyfilm het prestigieuze festival van Cannes openen. Toen ging de animatiefilm Up in première in de Zuid-Franse badplaats. Het 64e filmfestival vindt plaats van 11 tot en met 22 mei. Donderdag wordt het officiële competitieprogramma bekendgemaakt.


Jack Sparrow (Johnny Depp) en Angelica (Penélope Cruz)

Hoogleraren hekelen natuurbeleid kabinet

Het kabinet Rutte hecht geen waarde aan een zorgvuldig natuurbeleid. De 'draconische' bezuinigingen breken af wat in vele decennia is opgebouwd. Dat betogen 79 bezorgde hoogleraren in een open brief.

Het gaat volgens de wetenschappers niet alleen om kapitaalvernietiging, schending van internationale afspraken en verlies van biodiversiteit. Ook de leefomgeving van mensen zou achteruit hollen door het kabinetsbeleid vanwege de negatieve gevolgen voor gezondheid, economie en recreatie.

Het Planbureau voor de Leefomgeving concludeerde in februari al dat de bezuinigingen op het natuurbeleid leiden tot een 'verdere verslechtering' van de natuur en de leefomstandigheden van planten en dieren. Het gaat om driehonderd miljoen euro op een oorspronkelijk budget van vijfhonderd miljoen. Hiermee zijn volgens de hoogleraren politieke keuzes gemaakt die ten minste twintig jaar 'consistent beleid radicaal ombuigen, en toekomstige ontwikkelingen blokkeren'.

De hoogleraren vinden dat een doordachte visie op natuur, een wetenschappelijke onderbouwing en een zorgvuldige maatschappelijke afweging ontbreken en pleiten daarom voor het ontwikkelen van een echte langetermijnvisie op de 'kwetsbare' natuur en inrichting van Nederland.

De drie initiatiefnemers, Han Olff van de Rijksuniversiteit Groningen, Rien Aerts (Vrije Universiteit Amsterdam) en Frank Berendse van Wageningen University geven vrijdag een toelichting tijdens een persconferentie in Nieuwspoort in Den Haag. De Tweede Kamer debatteert volgende week woensdag over het natuurbeleid.

Unilever krijgt forse boete Brussel

Unilever, producent van consumentengoederen, heeft een forse boete van 104 miljoen euro gekregen van de Europese Commissie (EC) wegens kartelafspraken over waspoeders en vaatwasmiddelen.

Het Amerikaanse Procter & Gamble (P&G) kreeg een boete van ruim 211 miljoen euro. Het Duitse Henkel hoeft niets te betalen omdat het aan de bel trok en het kartel bekendmaakte, zo meldde de EC woensdag.

Het onderzoek naar de verboden prijsafspraken begon in 2008 onder leiding van de toenmalige EU-commissaris Neelie Kroes. Diens opvolger Joaquín Almunia liet woensdag weten dat 'bedrijven niet de illusie moeten hebben dat de Commissie zal stoppen met haar gevecht tegen kartels'.

Volgens het onderzoek hebben de drie bedrijven zich schuldig gemaakt aan prijsafspraken in acht Europese landen. Het gaat om Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Portugal en Spanje. Het kartel duurde drie jaar, van januari 2002 tot maart 2005.

Unilever krijgt forse boete Brussel
Unilever krijgt forse boete Brussel (Foto: ANP)

Schoorel in kwartfinales na opgave Pashanski

Thomas Schoorel heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van de Challenger in Rome. De Amsterdammer zag tegenstander Boris Pashanski opgeven. Pashanski had de eerste set nog met 6-3 gewonnen maar in het tweede bedrijf moest hij opgeven vanwege een blessure aan zijn knie.

In de kwartfinales neemt Schoorel het op tegen de winnaar van de partij tussen Evgeny Donskoy en de Duitse qualifier Cedrik-Marcel Stebe.

Botsing tussen cruiseschip en vrachtschip op Donau

Een cruiseschip met aan boord meer dan honderd toeristen is woensdag op de Donau nabij de Slowaakse hoofdstad Bratislava in aanvaring gekomen met een vrachtschip. Er vielen geen gewonden. Dat heeft de brandweer van Bratislava gezegd.

Het vrachtschip, dat geladen was met maïs, liep ernstige averij op en zonk. De vijf bemanningsleden bleven ongedeerd. Het cruiseschip raakte lichtbeschadigd. De kapitein vertrouwt erop dat het schip gewoon naar de haven van Bratislava kan varen. De passagiers zijn wel van boord gehaald.

De oorzaak van de aanvaring wordt nog onderzocht.

Jaarlijks meer dan honderd hulpverleners gedood

Jaarlijks komen meer dan honderd hulpverleners door geweld om het leven. Dat heeft de Verenigde Naties gemeld. De meeste slachtoffers vallen in conflictgebieden als Afghanistan, Sudan en Somalië.

Geweld tegen hulpverleners van de VN en niet-gouvernementele organisaties is de afgelopen tien jaar verdrievoudigd, staat in een dinsdag verschenen rapport van het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Hulp (OCHA). Volgens Jan Egeland, die van 2003 tot 2006 aan het hoofd stond van OCHA, heeft die toename te maken met de politisering van humanitaire operaties. Neutraliteit, onpartijdigheid en onafhankelijkheid zijn daarom van belang om de veiligheid van hulpverleners te vergroten, stelt Egeland in het voorwoord van het rapport. Hulpverleners lopen meer risico te worden aangevallen als mensen denken dat ze partij kiezen, zegt hij.

"Humanitaire organisaties moeten professioneler en gedisciplineerder worden en in risicovolle omstandigheden principiëler handelen", schrijft Egeland, die ook pleit voor betere veiligheidsmaatregelen, vooral voor plaatselijke ngo's en hulpverleners.

Het aantal niet-gouvernementele hulporganisaties neemt snel toe. Alleen al in Afghanistan zijn er 280 actief. In dat land kwamen onlangs drie VN-medewerkers en vier Nepalese bewakers om het leven toen een VN-gebouw onder vuur werd genomen uit protest tegen de verbranding van een koran door een radicale Amerikaanse dominee.

Egeland vindt dat humanitaire organisaties ondanks het toenemende geweld in gevaarlijke gebieden moeten blijven werken en niet naar redenen moeten zoeken om zich terug te trekken. "We hebben de plicht te blijven en ons werk te doen", schrijft hij.

'Maatregel langstudeerders jaar uitgesteld'

De maatregel van het kabinet tegen langstudeerders wordt een jaar uitgesteld. Dat meldt RTL Nieuws woensdag op basis van bronnen in Den Haag.

Het kabinet wilde studenten per 1 september 3000 euro extra collegegeld laten betalen als ze meer dan een jaar te lang over hun studie doen. De SGP eiste een jaar uitstel, omdat huidige studenten volgens de partij niets kunnen doen om aan de boete te ontsnappen.

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap was niet direct bereikbaar voor een reactie.

Nieuwe Kirby-game op komst

Het Japanse blad Famitsu heeft deze week screenshots vrijgegeven van een nieuwe Kirby-game die ontwikkelt wordt voor de Nintendo DS. De game werd vorig jaar al aangekondigd, maar hierna werd er weinig informatie over de game gegeven.

Met de komst van deze screenshots weten we ook iets meer over hoe de game in elkaar zal zitten. Zo zal het mogelijk zijn om met je stylus maximaal 10 kirby's te besturen. De game zal officieel "Atsumete! Kirby." gaan heten in Japan. Een Europese releasedatum en naam voor de game is nog niet bekend.

Bekijk de screenshots hieronder.

Kirby Kirby Kirby Kirby

Kirby Kirby

Coronel wil puntenaftrek bij scanderen 'joden'

Uri Coronel wil dat Ajax-fans met harde hand worden gedwongen te stoppen met het scanderen van de geuzennaam 'joden'. Volgens de aftredend voorzitter van de Amsterdamse club moeten er desnoods punten in mindering worden gebracht. "Geloof maar dat het dan snel over is", zei hij na een debat in het Joods Historisch Museum tegen RTV Noord-Holland.

Pogingen van Coronel om de harde kern van Ajax op andere gedachten te brengen, hebben niets opgeleverd. "Zij zien het als een geuzennaam en hebben er geen boodschap aan dat anderen daar walgelijke consequenties aan verbinden." De discussie werd onlangs nieuw leven ingeblazen toen ADO-speler Lex Immers werd geschorst voor het zingen van 'wij gaan op jodenjacht' na de zege op Ajax.

Om het probleem van kwetsende spreekkoren echt op te lossen, is volgens Coronel de steun van de hele voetbalwereld en de politiek nodig. "Een strengere voetbalwet, die consequent wordt toegepast, zou zeker helpen", denkt hij. "Maar dan moet je ook van clubs verlangen dat wedstrijden worden gestaakt en dat er daadwerkelijk punten in mindering worden gebracht. Ik zou daar voor zijn."

De verantwoordelijkheid om een wedstrijd bij spreekkoren te staken ligt nu bij de thuisclub, die daarvoor overleg pleegt met gemeente en politie. Coronel deed eerder al een oproep om veel kordater op te treden. "Bij veel clubs zeggen ze: Dit is ons probleem niet, dat is jullie probleem. Als er niets verandert, praten we over tien jaar nog steeds over hetzelfde onderwerp."

Fallout: New Vegas-patch eerder dan DLC

Binnenkort komt er nieuwe DLC uit voor Fallout: New Vegas. Geruchten gaan dat de DLC Honest Hearts gaat heten, maar Bethesda weigert dit vooralsnog te bevestigen. Wel bevestigen ze dat een patch voor de game nog voor de DLC te downloaden zal zijn.

De patch zal op de PC, PlayStation 3 en de Xbox 360 zorgen voor optimalisatie en stabiliteit verbeteringen, aldus  senior producer Jason Bergman. Hij vult dit nog aan: “…and we have fixed a great deal of the crashes and lockups that people were experiencing." Verder neemt de patch de wapenbalans onderhanden, maar Bergman onderstreept dat het werk aan Fallout: New Vegas nog lang niet klaar is: “There's still more work to do, and we'll be monitoring the forums very carefully following the release of this patch, looking for more issues."

Bethesda belooft dat ze New Vegas blijven verbeteren met patches en dat ze heel binnenkort meer informatie zullen vrijgeven aangaande Honest Hearts.

 

Messi bedreigt record Van Nistelrooy

Lionel Messi verbrak dinsdagavond al een clubrecord door in 46 officiële duels voor Barcelona dit seizoen 48 doelpunten te maken. De Argentijn verbrak hiermee het record dat op naam stond van Ronaldo die in 1996/1997 tot 47 goals in 49 duels kwam. Hij heeft nog zeker tien wedstrijden om het record aan te scherpen.

Messi bedreigt ook een record van Ruud van Nistelrooy. Messi scoorde dinsdag zijn negende doelpunt in de Champions League van dit seizoen. Zijn doelpunt zorgde voor de eerste thuisnederlaag van Shakhtar in twee jaar. De afgelopen twee seizoen kroonde Messi zich al tot topscorer van de Champions League. Hij maakte dinsdag meer verschil met zijn achtervolgers Mario Gomez (al uitgeschakeld) en Samuel Eto'o.

In een seizoen waarin Messi bijna wekelijks een nieuw record breekt, staat de volgende mijlpaal alweer voor de deur. Ruud van Nistelrooy is nog steeds de spits die het vaakst in één seizoen Champions League scoorde. In 2002-2003 maakte hij liefst twaalf doelpunten voor Manchester United.

Messi, die nu op negen staat, heeft in ieder geval nog twee duels om de twaalf goals van Van Nistelrooy te evenaren. De finale - het eventuele derde duel van Messi - is op 28 mei op Wembley.

Verdachten bekennen bomaanslag metro Minsk

Twee verdachten van de bomaanslag in de metro van Minsk hebben woensdag schuld bekend. Dat heeft de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko gezegd in een verklaring op de televisie. Bij de aanslag kwamen twaalf mensen om het leven en raakten er meer dan tweehonderd gewond.

Eerder maakte de politie al bekend dat de twee waren aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag.

De bom ontplofte maandag tijdens het spitsuur in het station Oktjabrskaja op het moment dat reizigers uit de metro stapten. Op beelden van bewakingscamera's is te zien dat een man een tas achterlaat in het station. Vervolgens lijkt hij, vlak voordat de explosie plaatsvindt, in zijn jaszak naar iets te zoeken. De Wit-Russische autoriteiten hebben gezegd dat de bom vermoedelijk radiografisch tot ontploffing is gebracht.

De binnenlandse veiligheidsdienst KGB denkt dat de oppositie achter de aanslag zit. Het metrostation Oktjabrskaja ligt op nog geen 100 meter afstand van het kantoor van de presidentiële administratie en het Paleis van de Republiek, een concertgebouw dat vaak gebruikt wordt voor ceremonies van de regering. Volgens mensenrechtenactivisten hebben aanklagers oppositieleden voor verhoor opgeroepen.

Woensdag werd in Wit-Rusland een dag van rouw gehouden voor de slachtoffers van de bomaanslag.


Verdachten bekennen bomaanslag metro Minsk (Foto: Novum)

FIA maakt inhaalzone China bekend

Autosportfederatie FIA heeft bekend gemaakt waar de Formule 1-coureurs in China in de race gebruik kunnen maken van de verstelbare achtervleugel. In tegenstelling tot in Maleisië en Australië zal dit niet zijn op het rechte stuk bij start/finish.

De vleugel mag op het lange rechte stuk achterop het circuit gebruikt worden, maar niet over de volle lengte. in bocht 12 ligt het meetpunt voor de verschillen tussen de rijders. Mocht dit minder dan een seconde zijn dan mag de achterliggende coureur net voor het halfwegpunt op het rechte stuk de achtervleugel gaan bedienen. Op andere delen van het circuit mag dit in de races niet.

Nog zes mensen in ziekenhuis na schietpartij Alphen

Twee slachtoffers van de schietpartij in Alphen aan den Rijn zijn dinsdagmiddag uit het ziekenhuis ontslagen. Er liggen nu nog zes slachtoffers in een ziekenhuis, meldt de gemeente woensdag.

Bij de schietpartij kwamen inclusief de dader zeven mensen om en vielen zeventien gewonden. Maandag was de toestand van een van de gewonden nog kritiek. De gemeente kon niet direct aangeven of dat sindsdien is veranderd.


Nog zes mensen in ziekenhuis na schietpartij Alphen (Foto: Novum)

inFamous 2 lacht met de Xbox 360

In de tweede trailer van inFamous 2, die vannacht gepost is, zit een fanboy-grap van de makers. De hint zit in de gameplay-trailer zo rond 3:31, wanneer de verwijzing in beeld komt. Het gaat om een winkel met de naam 'Red Ring Electronics' en blijkbaar is de winkel in de uitverkoop.

inFamous 2 draait weer om de hoofdpersoon Cole, die met zijn superkrachten onrust zaait of juist de kop in drukt. Nieuwe aanvallen, een nieuwe stad en een melee-wapen zijn slechts enkele vernieuwingen in de game. Het spel komt begin juni exclusief uit voor PlayStation 3.

InFamous 2

[WTCC] Hungaroring vervangt Marrakech

De organisatie van het World Touring Car Championship heeft bekend gemaakt dat de race in Marrakech vervangen wordt door eentje op de Hungaroring in Budapest. Het weekend zal gewoon van drie tot en met vijf juni plaats gaan vinden.

Marrakech stond op de 2011 kalender van het WTCC, maar een financieel geschil zorgde er voor dat de stratenrace uit het programma geschrapt werd. Het WTCC ging daarop op zoek naar een vervanger en kwam uit bij de Hungaroring. Het zal voor het eerst zijn dat het circuit, waar ook de Formule 1 op rijdt, het toerwagenkampioenschap zal gaan ontvangen.

Even lekker zwelgen in mijn eigen zelfmedelijden

The Risin' Sun staat voor alles waar we graag de schuld van onze ellende aan willen geven. Ik kan me van alles voorstellen bij zo'n plek. Een opiumkit. Een foute kroeg. Een hoerenkast. Een gokhal. Een kraakpand. Een verzamelplaats voor gajes en ander tuig van de richel. De ideale plek om goed de mist in te gaan. Alles voor handen, om iedere mogelijke zonde te begaan. Je pompt je lul in een hoer, duwt je neus vol poeder, slaat een fles whisky achterover en waagt meteen even een gokje. En dat allemaal tegelijk! Als een jongeman daarmee al niet naar de verdommenis gaat, weet ik het ook niet meer.

Patiënten getest wegens vuil ziekenhuisinstrument

Het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven heeft achttien patiënten teruggeroepen om hun bloed te laten testen. Het instrument waarmee ze waren onderzocht, bleek niet goed te zijn schoongemaakt. Volgens het ziekenhuis is de kans op besmetting weliswaar uiterst klein, maar het wil geen enkel risico lopen.

Bij een controle eind maart kwam het ziekenhuis erachter dat er op een echo-endoscoop, een instrument waarmee via de slokdarm een klein stukje weefsel kan worden verwijderd, een beetje bloed zat. Dat zat op een plek die normaal niet zichtbaar is. Het ziekenhuis vermoedt dat het apparaat dat het instrument schoonmaakt na een aanpassing niet juist functioneerde.

Het ziekenhuis weet niet hoe lang het bloed op de endoscoop heeft gezeten, maar heeft alle patiënten opgeroepen die na de aanpassing aan het schoonmaakapparaat met het instrument zijn onderzocht. Het bloed van de achttien patiënten wordt getest op hepatitis B en C.

"Voor de patiënten is het vooral heel vervelend. Een onderzoek met een endoscoop ondergaan is natuurlijk al geen pretje, en als je dan nog wordt gebeld dat je moet terugkomen, dan maakt het dat nog erger", vertelt een woordvoerder van het ziekenhuis.

De woordvoerder benadrukt dat andere patiënten zich geen zorgen hoeven te maken. "We hebben iedereen die het zou kunnen raken al benaderd. Het schoonmaakapparaat is bovendien specifiek voor dit instrument. We willen hier zo open mogelijk over zijn."

Donner dwingt SGP niet vrouwen toe te laten

De SGP wordt voorlopig nog niet gedwongen om vrouwen toe te laten op de kieslijst. Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) wil de uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg afwachten alvorens hij zich hierover uitspreekt. Dat heeft hij woensdag aan de Kamer geschreven.

De Hoge Raad oordeelde vorig jaar dat de SGP vrouwen niet mag uitsluiten van kandidatenlijsten voor de verkiezingen. De staat werd opgedragen maatregelen tegen de partij te nemen om ervoor te zorgen dat wordt voldaan aan het VN-vrouwenverdrag, zo bepaalde de hoogste Nederlandse rechtsinstantie. Hierop stapte de SGP naar het Europese hof.

Donner wil pas tot een definitief oordeel komen als het Europese hof uitspraak heeft gedaan. Hij wijst erop dat de kwestie zorgvuldigheid en voorbereidingstijd vergt, onder meer omdat er grondrechten in het spel zijn.

Wel heeft hij de SGP een aantal vragen gesteld over de totstandkoming van de kieslijsten. De orthodox-gereformeerde partij antwoordt hierop dat er geen formele belemmeringen zijn voor vrouwen, maar er vanuit de grondbeginselen van 'bijbelgenormeerde politiek' voor wordt gekozen geen vrouwen op de lijst te zetten.

De Staatkundig Gereformeerde Partij vindt dat de terughoudende opstelling van Donner van wijsheid getuigt. De SGP is van mening dat de partij moet kunnen handelen in overeenstemming met de eigen beginselen en uitgangspunten. "De brief van minister Donner geeft er blijk van dat de staat beseft in een staatsrechtelijk en juridisch lastig parket te zitten", stelt SGP-voorzitter Maarten van Leeuwen. "Ook op het Binnenhof is de botsing van grondrechten een heikel punt."

Wanneer het hof in Straatsburg uitspraak doet, is niet bekend.

Politie neemt longtransport over na aanrijding

De politie heeft woensdagochtend een orgaantransport overgenomen na een aanrijding. Het orgaan is net op tijd afgeleverd, meldt een woordvoerder van de politie.

Uit Kroatië was een long overgekomen die moest worden afgeleverd bij het UMC Utrecht. "Het luistert allemaal erg nauw", zegt de politiewoordvoerder. "De operatie was al begonnen."

Het transport over de weg wordt normaal door een particulier bedrijf verricht. De wagens van dat bedrijf mogen wel sirenes gebruiken. Nadat het orgaantransport was geland, werd de long overgeladen in een auto. Die verongelukte echter op de Vliegveldweg in Rotterdam. Er vielen geen gewonden, maar de wagen kon niet verder rijden.

Agenten van de verkeerspolitie waren toevallig in de buurt. "Zij hebben hun wagen leeggehaald en de koelcel met de long erin gezet." Ook de arts en een coördinator zijn in de wagen gestapt. Die is vervolgens naar het ziekenhuis gesneld.

De meldkamer van het KLPD hield ondertussen contact met de agenten en het operatieteam in Utrecht. Even voor 08.45 uur werd de long uiteindelijk afgeleverd, een uur na het ongeluk. De operatie kon hierdoor doorgaan.

Fietsendief achterhaald met eigen fiets

Een 47-jarige man uit Brunssum heeft dinsdagavond een fietsendief gepakt door op diens eigen fiets achter hem aan te gaan. De man ging poolshoogte nemen in zijn schuur omdat hij daar schaduwen had gezien. Een 14-jarige jongen ging er op zijn fiets vandoor. De man zette de achtervolging in met de eerste fiets die voorhanden was.

Het voorval speelde zich rond 20.30 uur af in de Hugo de Grootstraat. De man kwam thuis en vroeg zijn vrouw of er iemand van het gezin in de schuur was. Toen zij zei van niet, ging hij eropaf.

Precies op dat moment kwam de dader naar buiten met zijn fiets. De Brunssummer greep een fiets die tegen de schuur stond en zette de achtervolging in. Toen hij de 14-jarige dader bij de kladden had gevat, heeft hij hem aan de politie overgedragen.

Een tweede dader ging er te voet vandoor. Die wist wel te ontkomen. De politie onderzoekt of het ook echt om de fiets van de fietsendief gaat of dat hij ergens anders was gestolen.

Bradley Cooper in gesprek over remake The Crow

Bradley Cooper, bekend van onder andere The Hangover, is volgens een bron bezig met onderhandelingen, om de hoofdrol te bemachtigen in een remake van The Crow. Volgens de bron was eerder Mark Wahlberg in gesprek om de rol van de vermoorde man, die terug komt om wraak te nemen op zijn moordenaars, te spelen. Uiteindelijk is dit niet door gegaan.

De Spaanse regisseur Juan Carlos-Fresnadillo (bekend van onder andere 28 Weeks Later en Intacto) heeft vorige week zijn medewerking aan het project toegezegd. En ook Relativity en de productie bedrijf Apaches Entertainment zullen meewerken. Ze willen in het najaar beginnen met de productie.

De cult-hit uit 1994 werd destijds geregisseerd door Alex Proyas. De film was opmerkelijk door de broeierige gothic sfeer. Het witte gezicht van de held stond in schril contrast met andere bont gekostumeerde superhelden. De film is gebaseerd op een stripboek van James O’Barr uit de jaren 80. O’Barr had het stripboek gemaakt om zijn verdriet te verwerken over de dood van zijn verloofde, zij was eind jaren 70 gedood bij een ongeluk, veroorzaakt door een dronken automobilist.

In The Crow worden een jonge man, genaamd Eric Draven, en zijn vriendin aangevallen. Voor de ogen van Eric, wordt zijn vriendin verkracht en vermoord. Uiteindelijk wordt Eric ook vermoordt doordat hij uit het raam wordt gegooid. Eric staat op uit de dood om wraak te nemen op zijn moordenaars. De film kreeg in één keer veel aandacht toen in 1994 hoofdrolspeler Brandon Lee om het leven kwam door een ongeluk op de filmset.

Uitgaansgeweld Amsterdam blijft probleem

Geweld op de uitgaanspleinen in Amsterdam blijft een probleem. Het aantal aangiften van bijvoorbeeld mishandeling op het Rembrandtplein en het Leidseplein was ook vorig jaar hoog. Dat blijkt uit de jaarlijkse veiligheidsrapportage die de gemeente woensdag heeft gepubliceerd.

Op het Leidseplein daalde het aantal aangiften van 406 in 2009 naar 353 vorig jaar. De gemeente vindt dit aantal echter nog steeds 'zorgwekkend'. Op het Rembrandtplein verslechterde de veiligheidssituatie zelfs.

De uitgaanspleinen zijn al langer een zorgenkindje van de gemeente Amsterdam. Zij nam de afgelopen jaren dan ook een aantal maatregelen om geweld op die plekken aan te pakken. Zo hangen er sinds eind vorig jaar bijna dertig camera’s op de twee pleinen.

Uitgaansgeweld Amsterdam blijft probleem
Uitgaansgeweld Amsterdam blijft probleem (Foto: ANP)

SNES-handheld onderweg

Het Amerikaanse bedrijf Hyperkin wil dit jaar nog de Supaboy uitbrengen: een volwaardige SNES-handheld dat van de originele cartridges van de SNES-console gebruik maakt. Of er ook een PAL-release uitkomt is nog niet bekend. Het apparaat is nu nog een prototype.

De Supaboy weegt 318 gram en heeft een 3,5 inch LCD-scherm. De batterij is oplaadbaar en volgens het bedrijf zou het vijfenhalf uur op een lading moeten werken. Het apparaat heeft ook een A/V stereo-out om het op een televisie aan te sluiten. Daarom zitten er ook twee ingangen voor twee klassieke SNES-controllers, zodat je ook met z'n tweeën op de televisie kan spelen.

Supaboy

Supaboy

Van der Sar: "Anelka schrok van actie"

Edwin van der Sar weet dat hij ook in zijn laatste seizoen als keeper bij Manchester United nog steeds belangrijk is. De 40-jarige doelman verrichte in het Champions League-duel tegen Chelsea enkele goede reddingen en maakte buiten zijn strafschopgebied goed een actie van Nicolas Anelka onschadelijk.

"Ik dacht even dat ik nog net zo snel was als op mijn 25e," zei Van der Sar grappend over zijn actie waarbij hij het doel uitstormde en Anelka van de bal kreeg. "Als ik er vol voor was gegaan en was ingegleden dan had ik de rode kaart gekregen. Maar ik stopte en daar schrok hij denk ik van. Daarna was het even strekken naar de bal. Ik kreeg er nog net twee noppen op."

Frauderende priester zwijgt

De 57-jarige priester uit Kerkrade die dinsdag werd aangehouden op verdenking van witwassen en verduistering, beroept zich op zijn zwijgrecht. Dat laat justitie weten. De man werd aangehouden nadat het bisdom Roermond aangifte had gedaan van 'ernstige vermoedens van financiële malversaties'.

Uit het onderzoek blijkt tot dusver dat het om tienduizenden euro's gaat. Dat geld was vooral bedoeld voor de nabestaanden van een vrachtwagenchauffeur die in de zomer van 2004 bij een ongeval om het leven was omgekomen. Ook zou de priester gesjoemeld hebben met het persoonsgebonden budget van een vrouw uit Heerlen.

Bisschop Frans Wiertz van Roermond stelde de priester dinsdag al op non-actief. Het gaat om de voormalige pastoor van de parochies Chevremont, Haanrade en Rolduckerveld te Kerkrade. De man wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Werkstraf geëist voor fataal ongeluk met koets

Tegen een 59-jarige vrouw uit het Zeeuwse Gapinge is woensdag een werkstraf van 120 uur geëist voor het veroorzaken van een ongeluk met een koets in Middelburg. Daarbij kwam vorig jaar een van de koetsiers om het leven.

De vrouw reed in september op de Nieuwe Vlissingseweg met haar auto tegen de achterkant van de koets. Het rijtuig belandde in de berm door de klap. Een 75-jarige man uit Middelburg die op de koets zat kwam daarbij om het leven. Ook een van de paarden overleefde het ongeval niet. Een destijds 53-jarige vrouw die ook op de koets zat, raakte zwaargewond.

Het Openbaar Ministerie eiste woensdag ook een rijontzegging van een jaar tegen de vrouw. De rechtbank in Middelburg doet over twee weken uitspraak.

Joaquin Phoenix in film van P.T. Anderson

Joaquin Phoenix, die niet geacteerd heeft sinds zijn 'uitstapje als rapper' dat werd verfilmd in de documentaire I'm Still Here, wordt mogelijk gecast in een film die bekend staat onder de werktitel The Master. Paul Thomas Anderson is zowel de regisseur als de scriptschrijver van de film, en Oscarwinnaar Philip Seymour Hoffman is al eerder gecast (25th Hour, Magnolia, Capote) voor de rol van Lancaster Dodd, een charismatische intellectueel die bekend staat als ‘The Master' en leider is van ‘The Cause', een geestelijke beweging die doet denken aan Scientology.

The Master is al eerder uitgesteld, doordat producent Universal een budget van 35 miljoen dollar te hoog vond. Ook gaan de geruchten dat regisseur Anderson wat creatieve problemen had bij de afronding van zijn script. De welgestelde producent Megan Ellison van Annapurna Pictures zal nu de financiering verzorgen van de film.

Phoenix gaat de rol van Freddie Sutton spelen in The Master. Sutton is een alcoholist die de rechterhand wordt van The Master. Hij begint te twijfelen aan de wijze hoe The Master zijn volgelingen manipuleert. Voor de rol van Mary Sue, de vrouw van The Master, wordt gedacht aan Reese Witherspoon. Dochter Elizabeth wordt mogelijk gespeeld door Amanda Seyfried, Emma Stone of Deborah Ann Woll.

Het is opvallend dat regisseur Paul Thomas Anderson, die eerder verantwoordelijk is geweest voor films als Boogie Nights, Magnolia en There Will Be Blood, ook een volgend script bijna heeft afgerond om te verfilmen. Dit script is een bewerking van het boek Inherent Vice, een detective geschreven door Thomas Pynchon. Ook dit project kan verfilmd worden dankzij de financiële steun van Megan Ellison. De hoofdrol in deze film is mogelijk voor Robert Downey Jr. Nadat hij de opnames van The Avengers afgerond heeft, is hij de rest van het jaar vrij. Mede doordat hij niet meer verbonden is aan het project Oz: The Great and Powerful en doordat er dit jaar nog niet gestart wordt met de opnames van Iron Man 3.

still here
Joaquin Phoenix als 'rapper'

Oordeel in Lotus-zaak volgende week

Op 20 april zal er naar alle waarschijnlijkheid een oordeel komen in de rechtszaak tussen Team Lotus en Group Lotus. De partijen stonden voor de rechter vanwege het gebruik van de naam Lotus in de Formule 1, zo weet Speed Week te melden.

Team Lotus wordt gerund door het 1Malaysia F1 Team dat vorig jaar de rechten op het gebruik van de naam kocht van David Hunt. Vorig seizoen werd er met steun van Group Lotus gereden onder de naar Lotus Racing, maar Group Lotus is dit seizoen ingestapt bij Renault en claimt nu via een rechtszaak het alleenrecht op de naam Lotus. Het bedrijf bouwt ook straatauto's onder de naam Lotus.

De naam Lotus is onmiskenbaar verbonden met Colin Chapman. Hij had twee bedrijven: één die hij onder de naam Team Lotus liet racen en één dat auto's onder de naam Lotus produceerde. In de loop van de jaren zijn beide bedrijven een eigen weg ingeslagen en zijn de rechten op de naam Team Lotus uiteindelijk bij Hunt terecht gekomen die ze aan 1Malaysia verkocht heeft. De automaker Lotus is in handen van het Maleisische Proton gekomen, een bedrijf dat nu het alleenrecht op de naam Lotus claimt via Group Lotus.

Formule 1-journalist Joe Saward heeft de geschiedenis van de naam Lotus schematisch weergegeven.

Cameron en Sarkozy praten over Libië

De Britse premier David Cameron en de Franse president Nicolas Sarkozy ontmoeten elkaar woensdag in Parijs om te praten over de militaire operatie in Libië. Ook de Britse en Franse defensiechefs zijn aanwezig.

Er is onenigheid ontstaan tussen beide landen en de Verenigde Staten over de NAVO-missie. Groot-Brittannië en Frankrijk zijn van mening dat Amerikaanse militaire steun nodig is om een succesvolle missie te garanderen. De regering-Obama benadrukte dinsdag echter nogmaals dat de VS vast zullen blijven houden aan hun plan zich alleen op de achtergrond te bewegen. De NAVO-troepen zijn er na drie weken luchtaanvallen nog niet in geslaagd om de aanhangers van Gadhafi te verslaan. Frankrijk vindt dat de NAVO niet voldoende doet.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague zei woensdag dat de militaire interventie in Libië zal eindigen met het vertrek van Gadhafi. Hij kon echter niet voorspellen hoe snel dat zal gebeuren. De Libische oppositie is 'steeds beter georganiseerd', aldus Hague. Hij is in Doha voor een conferentie van de Contactgroep Libië. "Onderschat niet wat hier al bereikt is", zei Hague tegen de BBC. "Met onze luchtaanvallen hebben we duizenden levens gered."

Italië terug in top tien FIFA-ranglijst

Italië keert na een afwezigheid van zeven maanden terug in de top tien van de FIFA-ranglijst. De wereldkampioen van 2006 klimt dankzij de recente zeges op Slovenië en Oekraïne van de elfde naar de negende plaats. Nederland staat nog altijd tweede achter regerend Europees en wereldkampioen Spanje.

Brazilië is aan een serieuze opmars bezig. De Zuid-Amerikanen stijgen ten koste van Duitsland en Argentinië van de vijfde naar de derde plaats. Ghana is op de vijftiende plek het beste Afrikaanse land. San Marino, in september de volgende tegenstander van Oranje in de EK-kwalificatie, staat samen met zes andere landen gedeeld laatste.

'Multiplayer in Skyrim werkt niet'

Enkele maanden terug werd The Elder Scrolls V: Skyrim, de opvolger van The Elder Sxrolls IV: Oblivion, aangekondigd. Ontwikkelaar Bethesda werkt momenteel erg hard aan de game, die eind dit jaar moet verschijnen voor de Xbox 360, PlayStation 3 en PC. Skyrim zal geen multiplayer-optie krijgen en vandaag kunnen we vertellen waarom.

Bethesda PR en marketingbaas Pete Hines legt uit dat de toevoeging van multiplayer vaak geforceerd is om in een game voor ieder wat wils te stoppen. Het geforceerde "it has to be on the back of the box"-idee werkt volgens hem niet. Bethesda heeft gekeken naar de mogelijkheden van een multiplayer-optie, maar dit zou afbreuk doen aan de singleplayer van de game. Hines legt uit:

"What we've tried to do is help people understand that in game development, it's all about trade-offs. One of our mantras here is that you can do anything -- you just can't do everything. So certainly we could do multiplayer. Unquestionably. It's not a thing we're technically incapable of figuring out. But when we draw up the list of things we'd like to have cut or change in order to support that feature, what we end up with is unpalatable. It'd make a lesser version of the game. And there is no doubt on the dev side that that is the case."

Geen multiplayer voor Skyrim dus, tenzij een fanatieke PC-modder er mee aan de slag gaat. Het betekent echter niet dat Bethesda multiplayer uitsluit voor toekomstige projecten. Men zal elke keer opnieuw kijken naar de mogelijkheden.

 

Scream 4 wordt game op iPhone en iPad

De horrorfilm Scream 4 wordt als game uitgegeven op de iPod Touch, iPad en iPhone. Het is de eerste game van TWC Games, de nieuwe dochteronderneming van filmmaatschappij The Weinstein Company. De horrorfilm is vanaf donderdag in de bioscoop te zien, terwijl het spel vanaf vrijdag te downloaden is.

De Scream-game is onder andere gemaakt door het in Rotterdam gevestigde Codeglue. In de game speelt de speler de rol van de gemaskerde moordenaar. Binnen de spelwereld, die bestaat uit meerdere kamers, is het de bedoeling binnen de tijd alle slachtoffers van kant te maken.

TWC Games geeft niet alleen games uit die verbonden zijn aan filmreleases. Volgens entertainmentwebsite IGN gaat het gloednieuwe gamebedrijf ook games publiceren die niet verbonden zijn aan nieuwe bioscoopfilms, maar die in kunnen haken op oudere werken van de filmmaatschappij. Met filmtitels als Hellraiser, Inglourious Basterds en Piranha 3D heeft het bedrijf genoeg bronnen om uit te putten.


Circuit Austin heet nu Circuit of the Americas

De organisatie van de Grand Prix van de Verenigde Staten heeft bij monde van Tavo Hellmund bekend gemaakt dat de races verreden zullen gaan worden op het Circuit of the Americas. Dit is de nieuwe naam voor het Formule 1-circuit dat momenteel in Austin, Texas, gebouwd wordt.

De door Hermann Tilke ontworpen baan moet de Formule 1 populair gaan maken in de Verenigde Staten en het circuit kan in ieder geval al rekenen op de steun van enkele Amerikaanse coureurs. Naast de autosport zal de baan ook het MotoGP-circus gaan ontvangen. Verder zullen de faciliteiten zodanig gebouwd worden dat er buiten het racen om congressen kunnen worden gehouden.

FBI: Koeienmutilatie mogelijk door aliens

Buitenaardse wezens hebben eind jaren zeventig mogelijk een waar bloedbad aangericht onder Amerikaanse koeien. Dit blijkt uit FBI-documenten die onlangs zijn vrijgegeven.

Meer dan achtduizend koeien werden verminkt. Zo werd in de staat New Mexico een stier te zijn ontdaan van zijn geslachtsorganen. Daarnaast bleek het vlees onder de huid roze van kleur te zijn. Dit zou erop kunnen duiden dat de stier met straling is gedood.

Zowel het hart als de lever van de jonge stier had de structuur van pindakaas, aldus de FBI. Uit blauwe plekken leidde men af dat het beest mogelijk met een soort band omhoog werd getakeld. Ooggetuigen bevestigden dit door te melden dat zij een vliegtuigje de stier hadden zien meenemen.

Bij de dieren werden onder andere tongen, oren, ogen en geslachtsorganen verwijderd. Het gaat hier om boerderijen in de staten Nebraska, New Mexico en Colorado.

Naast de nogal onwaarschijnlijke theorie dat de daders buitenaards waren, oppert de FBI overigens dat het waarschijnlijker is dat de mutilaties het resultaat waren van religieuze sektes of proeven omtrent biologische oorlogsvoering door de CIA of het Department of Energy.

Het relevante FBI document is hier te vinden.

Eerste slachtoffer schietpartij Alphen begraven

Het eerste slachtoffer van de schietpartij in Alphen aan den Rijn wordt woensdagmiddag begraven. Het gaat om een uit Syrië afkomstige dichter, meldt de gemeente.

Voor de begrafenis wordt om 14.00 uur een dienst gehouden in een Marokkaanse moskee in de buurt van winkelcentrum De Ridderhof, waar de schietpartij plaatsvond. Iedereen is welkom, zegt een woordvoerder van de gemeente. De pers wordt gevraagd geen familieleden aan te spreken en terughoudend te zijn.

Wanneer de andere slachtoffers worden begraven, is nog niet duidelijk. "We melden het alleen als de familie dat wil", zegt een gemeentewoordvoerder.

De gemeente heeft de omwonenden van De Ridderhof en drie andere winkelcentra die werden ontruimd omdat er mogelijk explosieven lagen, uitgenodigd voor een besloten bijeenkomst. Die wordt woensdagavond gehouden.

Liuzzi: "HRT kan het Virgin lastig maken"

Vitantonio Liuzzi heeft aan de Grand Prix van Maleisië een goed gevoel overgehouden. De Italiaan kwam met de Hispaia Racing weliswaar niet aan de finish, maar de auto heeft volgens wel genoeg potentieel om het in ieder geval Virgin Racing zeer lastig te kunnen maken.

"Het valt niet te ontkennen dat we nog veel werk te doen hebben en we ons op een aantal vlakken moeten verbeteren," zei Liuzzi in zijn column op ESPN F1. De Italiaan kwalificeerde zich niet in Australië, maar in Maleisië zaten de HRT's beide binnen de 107% norm en mochten ze racen. "De achterzijde van de auto is het grootste zorgenkindje. We moeten het meeste uit de banden leren te halen, alsook de aerodynamica verbeteren en de auto op mechanisch vlak beter begrijpen."

Ondanks de beperkingen is de HRT F111 niet zo slecht als iedereen roept, vindt Liuzzi. "De balans van de auto is an sich niet slecht, terwijl de motor het heel goed doet en er ook nog wat andere sterke punten zijn. Er is dus zeker wel potentieel. Het gaat er nu om dat we genoeg kilometers kunnen maken en dan met oog op de toekomst de juiste weg inslaan. We hebben een paar kleine updates paraat voor in China, maar de meeste nieuwe onderdelen zullen we in Turkije pas brengen, dus daar moeten we het gat met onze rivalen kunnen dichten."

"Ik zat in de kwalificatie (in Maleisië, red.) namelijk maar een halve seconde achter de Virgin van Jérôme d'Ambrosio, hetgeen onze huidige vorm denk ik wel aardig reflecteert. Ik had misschien zelfs nog wel een paar tienden sneller kunnen gaan, dus we zijn bij HRT best wel tevreden over waar we staan. We hebben laten zien dat we een goede kans hebben om het verschil op korte termijn goed te maken."

Man in been geschoten in Amsterdam-West

In Amsterdam-West is in de nacht van dinsdag op woensdag een man in zijn been geschoten. Dat gebeurde even na middernacht op de Louise de Colignystraat, meldt de politie.

Het 41-jarige slachtoffer werd later in een auto op de Admiraal de Ruijterweg gevonden. Hij en een 26-jarige man in de auto werden aangehouden. Het slachtoffer is overgebracht naar een ziekenhuis.

De dader is nog voortvluchtig. De politie roept getuigen op zich te melden.

Groningse traumahelikopter maakt eerste nachtvlucht

De traumahelikopter van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft in de nacht van dinsdag op woensdag de eerste officiële nachtvlucht gemaakt. Het toestel vloog naar het Friese Burgum om te assisteren bij een ongeluk. De nachtvluchten zijn sinds dinsdag toegestaan.

Bij het ongeval op de Langelaan raakte een 20-jarige man uit Suwald gewond. Hij reed in de richting van Burgum toen hij door nog onbekende oorzaak van de weg raakte en tegen een boom tot stilstand kwam. De brandweer heeft het slachtoffer uit zijn auto geknipt, waarna hij met ernstig letsel per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden is overgebracht.

Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA) verbood de nachtvluchten eerder om veiligheidsredenen, maar nadat het helikopterpersoneel een training van twee maanden had gevolgd, kreeg het UMCG alsnog groen licht. De eerste vlucht verliep zonder problemen.

Het ziekenhuis verwacht dat de traumaheli in de nacht- en avonduren ongeveer tweehonderd keer per jaar zal worden ingezet, grotendeels voor middernacht. Het UMCG doet er alles aan om de geluidsoverlast voor omwonenden zo veel mogelijk te beperken.

Uit de kleren in Kagura

Het Japanse magazine Famitsu heeft de eerste details van Kagura, een nieuwe side scrolling actiegame van Marvelous Entertainment voor de Nintendo 3DS. In het spel neem je controle over een sexy vrouwelijke ninja. Of het spel in het Westen uitkomt is nog niet bekend.

Hopelijk zal ze niet lijken op Susanne Boyle, want haar haar kleding zal blijkbaar kapot gaan als ze schade lijdt, zoals Aya Brea ook ondervindt in The 3rd Birthday. Meer is er niet bekend van het spel, alleen dat het een side scrolling actiegame is en dat de 3D-functies vooral gebruikt worden om de personages goed te kunnen bekijken.

Yukinori Kitajima werkt het scenario uit, hij is hier vooral bekend van het spel Okamiden op de Nintendo DS. Kenichiro Takaki werkt ook mee aan het spel. Er is geen bekend werk van hem uit in het Westen, maar om een idee te geven staat hieronder iets uit Ikki Tousen Xross Impact.

Ikki Tousen Xcross Impact

 

PVV blijft tegen OV-chipkaart

De PVV verzet zich tegen de verplichte invoer van de OV-chipkaart en blijft strijden voor behoud van de strippenkaart. Dat schrijft de partij in een persbericht. Volgens de partij is pijnlijk duidelijk geworden dat reizigers aantoonbaar duurder uit zijn als zij reizen met de OV-chipkaart, de OV-chipkaart niet bijdraagt aan de veiligheid in het openbaar vervoer en dat de kaart eenvoudig te kraken is.

PVV'er Léon de Jong stelt: "Voordat we weer met oogkleppen op honderden miljoenen extra aan belastinggeld uit de zakken van de reizigers schudden en pompen in dit miljardenverslindende project en de reizigers de OV-chipkaart verder door de strot duwen, zal de PVV middels een motie een onafhankelijke kosten-baten-analyse aanvragen. Hierin moet worden gekeken naar de kosten van de opties voor behoud, verbeteren en afschaffen van de OV-chipkaart."

Spanje arresteert ETA-verdachten

De Spaanse autoriteiten hebben dinsdag twee personen gearresteerd. Het tweetal wordt ervan verdacht lid te zijn van de Baskische afscheidingsbeweging ETA. Bij de arrestatie werd een grote hoeveelheid materiaal aangetroffen dat gebruikt kan worden voor explosieven.

De arrestaties werden verricht na een inval in een huis in de noordelijke stad Legorreta. Agenten namen bij de inval 850 kilo ammoniumnitraat, 13,5 kilo pentriet en verscheidene ontstekers in beslag.

Sinds de jaren zestig zijn er door aanslagen van de ETA meer dan achthonderd mensen om het leven gekomen. Vorig jaar september kondigde de organisatie een staakt-het-vuren af.

Hilversummer moest pokeravond met leven bekopen

Een 19-jarige Hilversummer die in januari dood langs de A27 werd gevonden blijkt om het leven te zijn gebracht na een avondje pokeren. Toen de man en zijn vriendin na afloop naar huis gingen, werden ze door twee mannen ontvoerd. In hun eigen huis werden ze vervolgens beroofd. De Hilversummer werd een dag later bij Hollandsche Rading dood aangetroffen.

Duidelijk is dat de man en zijn vriendin onder bedreiging van een wapen moesten instappen, moesten zeggen waar ze woonden en thuis de code van hun kluis moesten afgeven, waarna ze beroofd werden van geld en mobiele telefoons. De Hilversummer werd daarbij in zijn scheenbeen geschoten en later dus om het leven gebracht.

In de zaak werden drie verdachten aangehouden. Daarvan werden er twee voorlopig op vrije voeten gesteld. De 20-jarige Joshua B. staat woensdag voor het eerst voor de rechter in een pro-formazitting. Hij wordt verdacht van doodslag en van ontvoering, afpersing en drugshandel.

Het onderzoek is nog niet afgesloten. Met name de toedracht van de ontvoering aan de Pieter Nieuwlandstraat in Utrecht en de gebruikte auto, een donkere Saab, is nog onduidelijk. De politie roept getuigen op zich te melden.

Nintendo verlaagt prijs Wii

De Nintendo Wii zakt volgende maand in prijs. Volgens het Amerikaanse techblog Engadget moet de spelcomputer halverwege mei 150 dollar kosten in de Verenigde Staten. Op dit moment kost de spelcomputer nog 199 dollar. De prijsdaling zou de Wii opnieuw aantrekkelijk moeten maken nadat het bedrijf de verkoop de afgelopen maanden zag dalen. Nintendo wil niet reageren op de geruchten.

De Japanse gamegigant heeft nog geen opvolger voor de Wii aangekondigd. De prijsdaling kan een indicatie zijn dat de spelcomputer aan het eind van zijn levenscyclus zit. Het bedrijf gaf eerder aan al enkele jaren te werken aan een nieuwe spelcomputer.

De draagbare Nintendo DS kwam in maart 2005 op de markt. Vorige maand kwam Nintendo's opvolger, de Nintendo 3DS, uit. De Nintendo DS ligt nog altijd in de winkels, maar de 3DS zal die plaats langzaam overnemen. De Nintendo Wii werd eind 2006 gelanceerd en krijgt mogelijk volgend jaar een vervanger.

Op dit moment is de Nintendo Wii in Nederland verkrijgbaar in combinatie met een spel voor iets minder dan tweehonderd euro. Naast de Nintendo Wii heeft het Japanse gamebedrijf ook de Nintendo DSi, Nintendo DSi XL en Nintendo 3DS in de winkel liggen.


Benschop: "Was er in het begin niet klaar voor"

Charlison Benschop is door de blessure van Kolbeinn Sigthórsson de spits van AZ. Hij heeft lang op de kans gewacht. Benschop heeft in zijn twee jaar bij de club drie verschillende trainers meegemaakt. Toen hij werd gekocht was Ronald Koeman trainer, daarna werkte hij samen met Dick Advocaat. Nu is Gertjan Verbeek de baas.

"Er is veel veranderd in twee jaar", zegt hij in gesprek met Voetbal International. "Maar hoewel ik beter tot mijn recht kom in een systeem met twee spitsen, realiseerde ik me niet direct dat het onder Verbeek moeilijker zou worden. Ik had nog nooit 4-3-3 gespeeld, dus ik dacht: Ook dat moet gewoon lukken. Misschien doe ik het als rechtsbuiten zó goed dat ik vanzelf een keer opschuif."

"Als spits was ik er in het begin niet klaar voor", vervolgde Benschop. "Verbeek zette me op de flank en zei dat ik de vrijheid had ook binnendoor te gaan. In het begin heb ik daar even mee geworsteld; inmiddels krijg ik het steeds beter onder de knie. Kew Jaliens zei dat ik naar Gregory van der Wiel moest kijken. Die brak door als laatste man en vond het niet zo leuk naar die zijkant te verhuizen. Nu is hij de beste rechtsback van Nederland. Daar had ik eigenlijk niks op te zeggen. Dus ik vind dat ik er niet te veel over moet piekeren. Ik moet gewoon mijn best doen op de positie waar ik de kans krijg."

Vacansoleil met vier Nederlanders in Gold Race

De Vacansoleil-ploeg zal komend weekend met vier Nederlanders deel gaan nemen aan de Amstel Gold Race. In de Limburgse heuvelklassieker zijn bij de Nederlandse formatie Wout Poels, Johnny Hoogerland, Rob Ruygh en Pim Ligthart in de selectie opgenomen.

Naast dit viertal komen ook Stijn Devolder, Björn Leukemans en Marco Marcato in actie. Zij reden de afgelopen weken de Vlaamse klassiekers. Tenslotte zit de Oezbeeks kampioen Sergey Lagutin in de selectie voor de Nederlandse wielerkoers.

Vacansoleil maakte ook de voorselectie voor de Giro d'Italia bekend. Johnny Hoogerland, Martijn Keizer, Joost van Leijen, Jens Mouris (Nederland), Matteo Carrara, Alberto Ongarato, Mirko Selvaggi (Italië), Borut Bozic (Slovenië), Sergey Lagutin (Oezbekistan), Michal Golas (Polen), Frederik Veuchelen (België) en Maxim Belkov (Rusland) behoren tot de twaalf waarvan er nog drie af moeten vallen.

Beckham wil meedoen aan Spelen

David Beckham heeft zijn zinnen gezet op deelname aan de Olympische Spelen in Londen in 2012. De 35-jarige voetballer liet dit gisteren weten aan de Canadese media. Hij is in Toronto waar hij met zijn club Los Angeles Galaxy morgen een wedstrijd in de Major League Soccer speelt.

"Ik wil graag bij de Spelen betrokken zijn als voetballer. Maar we moeten kijken of het lukt. Het duurt nog even," zei Beckham die een aflopend contract heeft in Los Angeles. Hij wil nog niet stoppen. "Ik houd nog net zoveel van het spelletje als toen ik 21 was. Ik zorg goed voor mezelf dus ik zie geen reden om ermee op te houden."

Beckham weet nog niet waar hij na het aflopen van zijn contract terecht zal komen. Mogelijk keert de middenvelder terug naar Europa, maar een langer verblijf in de Verenigde Staten sluit hij ook niet uit.

Hayden: Seks met grote vriend lukt wel

De Amerikaanse actrice Hayden Panettiere krijgt regelmatig vragen over haar seksleven. Dit bekende de blondine, die vooral bekend werd vanwege haar Heroes-rol als Claire Bennet, tegenover Ellen DeGeneres in haar gelijknamige talkshow.

De 21-jarige Hayden heeft al twee jaar een relatie met de zwaar gespierde Oekraïense bokser Wladimir Klitschko (35). Het is echter niet het leeftijdsverschil waarover het koppel wordt aangesproken, maar wel het lengteverschil. Hayden is 1.55 meter terwijl haar vriend maar liefst 1.98 meter lang is.

"Hij is heel wat groter dan ik. Mensen komen constant naar me toe om te vragen hoe we seks kunnen hebben. 'Lukt het wel?' Ja, het lukt. We vinden wel manieren", verklaarde de actrice. Interviewer DeGeneres noemde de vragen 'gek en onbeleefd', maar Hayden heeft er naar eigen zeggen geen problemen mee.

Bekijk hier recente foto's van Hayden Panettiere op de Scream 4-première.


Hayden: Seks met grote vriend lukt wel (Foto: Novum)

Liverpool wil Kuijt langer vastleggen

Liverpool heeft Dirk Kuijt een aanbieding gedaan om de komende drie seizoenen ook voor de Reds te gaan voetballen. Manager Kenny Dalglish is onder de indruk van de Nederlander en wil de 30-jarige aanvaller dan ook graag behouden.

volgens de Daily Mail zal Kuijt naar verwachting deze week nog zijn handtekening zetten onder het nieuwe contract. Het nieuws komt in een periode waar de Nederlander een sterke indruk heeft achtergelaten met veel doelpunten. "Je weet wat je krijgt van Kuijt. Je krijgt een harde werker en doelpunten. We zijn blij met wat hij heeft laten zien, dat het maar lang mag blijven duren," zei Dalglish afgelopen weekend na de 3-0 zege op Manchester City nog.

Kuijt is in Liverpool bezig aan zijn vijfde seizoen. Hij had zelfs nog wel langer dan de drie jaar bij willen tekenen, maar het is beleid van de club om bij spelers ouder dan 33 jaar het contract telkens maar met één seizoen te verlengen.

S. Williams pakt tennisracket weer op

Serena Williams heeft de trainingen weer hervat. De Amerikaanse tennisster was dit jaar lange tijd uitgeschakeld nadat ze met een longembolie met spoed opgenomen moest worden in een ziekenhuis. Wanneer ze weer wedstrijden gaat spelen is nog niet bekend.

Het is voor Williams een kwakkeljaar geweest, want vorige zomer stapte ze in een stuk glas waarbij haar pezen doorgesneden werden en twee operaties noodzakelijk waren om de schade te herstellen. In februari leek de Amerikaanse weer fit te zijn, maar een longembolie gooide dit keer roet in het eten. Er werd uit haar longen een bloedprop verwijderd. Ze is hiervan nu hersteld en bij haar eerste training had ze meteen alle ogen weer op haar gericht door in een knalroze bodysuit op de baan te verschijnen.

Duitse dronkaard rijdt vangrail uit snelweg

Een 61-jarige Duitser heeft dinsdag in dronken toestand met zijn tankauto 300 meter vangrail uit de A50 gereden. De politie heeft zijn rijbewijs ingenomen en een proces-verbaal opgemaakt tegen de man uit Bergheim.

De man reed rond 18.00 uur met een lege tankauto richting Apeldoorn. Hij raakte bij de afrit Vaassen van de weg en kwam met de rechterkant van zijn wagen tegen de vangrail, die hij over een lengte van 300 meter kapotreed.

Toen de chauffeur uit de wagen stapte, zagen agenten dat de man wankelde. Nadat hij een blaastest had gedaan, bleek dat hij bijna drie keer de toegestane hoeveelheid had gedronken. De man is meegenomen naar het politiebureau.

Hogere winst voor ASML dan verwacht

Chipmachinefabrikant ASML heeft in de eerste drie maanden van dit jaar een hogere winst geboekt dan verwacht. Het bedrijf heeft door het sterke begin van het jaar vertrouwen dat heel 2011 wederom een recordjaar gaat worden, aldus ASML woensdag bij de presentatie van de eerstekwartaalcijfers.

De omzet kwam uit op 1,452 miljard euro tegen 741,8 miljoen euro in de eerste drie maanden van 2010. De behaalde inkomsten lagen in lijn met de gemiddelde verwachting van analisten. De nettowinst kwam uit op 405 miljoen euro. Dat was fors hoger dan de 101,3 miljoen euro die in dezelfde periode vorig jaar onder de streep stond. Analisten gingen uit van een winst van 364 miljoen euro.

In de eerste drie maanden kreeg ASML orders voor 36 nieuwe machines. Dat kwam neer op een boekwaarde van 845 miljoen euro. Voor het tweede kwartaal verwacht ASML een orderinstroom tussen de 900 miljoen en 1 miljard euro.

Hogere winst voor ASML dan verwacht
Hogere winst voor ASML dan verwacht (Foto: ANP)

Ossenaren vast na schietincident

De politie heeft dinsdag twee mannen van 54 en 50 uit Oss aangehouden na een schietincident in hun woonplaats. Bij het incident raakte niemand gewond, meldt de politie.

De politie kreeg rond 16.15 uur een melding over een schietpartij op de Spoorlaan. Agenten troffen vier mannen, onder wie de twee verdachten. Zij werden direct aangehouden.

Volgens getuigen ging tijdens een ruzie tussen de verdachten en een 29-jarige plaatsgenoot plotseling een vuurwapen af. Niemand werd geraakt. De 29-jarige man raakte wel lichtgewond door de vechtpartij. Bij de ruzie was ook een 15-jarige jongen uit Oss betrokken. Hij werd bedreigd met het wapen.

De twee mannen van 55 en 50 zitten vast voor poging tot doodslag. Het wapen is in beslag genomen. De aanleiding tot het incident is de politie nog een raadsel.

Verdachte vast na autobranden in Bussum

De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een verdachte aangehouden nadat meerdere auto's in de buurt van het treinstation Naarden-Bussum in brand waren gestoken. Een woordvoerder kon woensdagochtend niet zeggen hoeveel auto's verloren zijn gegaan.

In verschillende straten rond het treinstation werden rond 02.00 uur auto's in brand gestoken. De brandweer heeft de branden geblust. De politie kamde ondertussen de straten uit in de hoop een verdachte te vinden. Uiteindelijk werd een man aangehouden.

Film: Somewhere

Sofia Coppola is terug met Somewhere, een film waarvoor zij de Gouden Leeuw ontving tijdens het filmfestival van Venetië in 2010. Na het grootschalige Marie Antoinette, dat zowel bij critici als bij het publiek geen succes werd, grijpt Coppola ditmaal terug naar de werkwijze waarmee de Oscarwinnende film Lost in Translation uitgroeide tot een groot succes bij met name filmhuisliefhebbers. Met Somewhere bewijst Sofia Coppola wederom haar regietalent. Het uitgangspunt van de film is weliswaar simpel, maar Coppola geeft de karakters een gelaagdheid mee die maar zelden te zien is in een film gemaakt in Hollywood. De ontdekkingstocht die superster Johnny Marco naar zichzelf maakt is geloofwaardig, en daarnaast is het hart van de film, de relatie tussen vader en dochter, op een vertederende wijze in beeld gebracht.

 

Pokémon Global Link gelanceerd

Vandaag wordt de Pokémon Global Link gelanceerd. De Pokémon Global Link biedt nieuwe manieren om met Pokémon te spelen en vechten. Spelers kunnen nu gebruik maken van de Global Battle Union en Game Sync in Pokémon Black en Pokémon White.

Als een speler een Pokémon 'laat slapen' via Game Sync, kan hij of zij de dromen van die Pokémon online binnengaan in de Pokémon Dream World - een gloednieuwe Pokémon-wereld met de uitstraling van een waterverfschilderij. In de Pokémon Dream World kunnen spelers verschillende minigames voltooien om vriendschap te sluiten met diverse Pokémon die niet voorkomen in de Unova-regio. Deze kun je weer overzetten naar de wakkere wereld, om ze daar te trainen en te laten vechten. Daarnaast kun je er berries verzamelen die je kan overzetten om ze te gebruiken in gevechten.

Bij de Global Battle Union kunnen spelers wekelijkse klassementen bekijken en toegang krijgen tot speciale gevechtsfuncties in Pokémon Black en Pokémon White. In de toekomst zullen via de Pokémon Global link nog meer nieuwe mogelijkheden beschikbaar komen, zoals nieuwe gevechten, minigames en personages.

Voor toegang tot de Pokémon Global Link is het volgende vereist: een computer met toegang tot breedbandinternet en een, overigens gratis, Pokémon Trainer Club account. Kijk voor meer informatie op  de website van Pokémon Global: www.pokemon-gl.com.

Pokemon
Valsspelen mag natuurlijk niet

Ferguson: "Giggs is gewoon uniek"

Ryan Giggs werd gisteren na afloop van Manchester United - Chelsea bewierookt door zijn trainer Sir Alex Ferguson. Ook Wayne Rooney kreeg complimenten.

Giggs maakte ruim twintig jaar geleden zijn opwachting in het eerste elftal van The Mancunians, maar speelt op zijn 37ste nog altijd een belangrijke rol bij zijn ploeg. "We hebben het al zo vaak gezegd over de man. Hij is gewoon fantastisch. Een uniek persoon en speler."

"Zijn bijdrage was groot", vervolgde Ferguson. "De goal in de wedstrijd in Londen bereidde hij voor. Vanavond was hij eveneens twee keer aangever. Dat is fantastisch. Zijn ervaring was van vitaal belang." De Schotse manager denkt dat zijn lichaamsbouw Giggs op deze leeftijd helpt. "Hij heeft amper gewicht mee te slepen en heeft een uitstekende balans. Dat is hij nooit kwijtgeraakt."

Ook Rooney, die gisteren strooide met mooie passes, kreeg lof. "Hij speelt al langere tijd erg goed", zei Ferguson over de aanvaller. "Hij geniet van de positie waarop hij speelt. Het geeft hem vrijheid zijn energie te gebruiken. Hij heeft op zijn maximum gespeeld. In de eerste wedstrijd was hij gigantisch en vanavond deed hij zijn werk opnieuw."

Over Schalke 04, de mogelijke tegenstander van United in de halve finale, wilde Ferguson nog niet te veel zeggen. "Maar we hebben op dit moment het momentum aan onze zijde. Dat is iets belangrijks. Iedereen wil nu elke wedstrijd winnen. De bonus die ik heb is dat al mijn spelers fit worden of zijn. We hebben onze vorm bereikt en dat is een goed moment."

[NBA] Wederom zege Lakers

In de Amerikaanse NBA hebben de Los Angeles Lakers na vijf achtereenvolgende nederlagen weer eens gewonnen. De titelverdediger was met 102-93 te sterk voor San Antonio Spurs. Sterspeler Kobe Bryant maakte 27 punten voor de Lakers.

Door een zege op New York Knicks (103-90) kwam Chicago Bulls op gelijke hoogte met de Spurs. Beide ploegen wonnen 61 van de 81 wedstrijden.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
New York Chicago 90-103
Portland Memphis 102-89
LA Lakers San Antonio 102-93

'Wilders niet geïnteresseerd in zijn kiezers'

PVV-leider Geert Wilders is arrogant en niet geïnteresseerd in zijn kiezers. Hij is alleen geïnteresseerd in hun stem, zei Geert Tomlow woensdag op Radio 1. In 2006 stond hij op de twaalfde plaats van de kandidatenlijst van de PVV.

Dinsdag maakte hij met voormalig PVV-kandidaat voor de Eerste Kamer en Provinciale Staten Oege Bakker de oprichting van de Vereniging voor de PVV bekend. Met die vereniging willen zij bij de PVV aandringen op meer democratie. "Ze doen maar", stelde Wilders dinsdag in een reactie. "Het gaat om twee mannen die door de PVV zijn afgewezen."

Wel zou Wilders nog nagaan of zij PVV in hun naam mogen gebruiken Op de website van de vereniging val te lezen dat er sprake is van een win-win situatie. Ook als de vereniging geen leden trekt, zou dat een duidelijke boodschap aan de PVV zijn, namelijk dat de kiezers geen behoefte hebben aan meer democratisering. Toch is Tomlow beledigd door de reactie van Wilders.

Hij speelt volgens hem meteen op de man, wat typerend voor hem zou zijn. Daarom overweegt Tomlow over te lopen naar de VVD. "Ik hoop dat de VVD lessen leert van de PVV."


Geert Wilders (Foto: Novum)

Mubarak en zonen gearresteerd

De voormalige Egyptische president Hosni Mubarak en zijn zonen Gamal en Alaa zijn woensdag gearresteerd. Dat heeft de Egyptische openbaar aanklager bekendgemaakt.

Ze zullen vijftien dagen worden vastgehouden voor verhoor. De arrestaties vinden plaats in het kader van het onderzoek naar beschuldigingen van corruptie, verspilling van openbare gelden en machtsmisbruik voor persoonlijk gewin.

Woensdag plaatste het kantoor van de aanklager een verklaring op Facebook waarin de arrestatie van Mubarak en zijn zonen bekend werd gemaakt. De Facebookpagina is in het leven geroepen als een handreiking van het ministerie van Justitie naar de nabestaanden van degenen die omkwamen tijdens het achttien dagen durende protest waardoor Mubarak verdreven werd.

Dinsdagavond werd de 82-jarige Mubarak in het ziekenhuis opgenomen met hartklachten. Vermoedelijk blijft hij gedurende zijn arrestatie in het ziekenhuis.

Egyptenaren roepen sinds Mubarak op 11 februari werd afgezet om een onderzoek naar hem en elk lid van zijn regering. Naar de meeste hoge ambtenaren uit het regime lopen inmiddels onderzoeken vanwege beschuldigingen van corruptie en machtsmisbruik.


Hosni Mubarak (Foto: Novum)

Scream 4 beleeft Haagse wereldpremière

De horrorfilm Scream 4 heeft in de nacht van dinsdag op woensdag zijn publieke wereldpremière beleefd in de Spuimarkt-bioscoop in Den Haag. Vanaf precies één minuut over twaalf konden de honderden fans, vrijwel allemaal met een kenmerkend Scream-masker op hun hoofd, genieten van het vierde deel uit de succesvolle horrorserie.

In de Haagse bioscoop vond de eerste vertoning ter wereld plaats waar gewoon betalend publiek bij kon zijn. De film mag wereldwijd pas vanaf woensdag 13 april vertoond worden en voor zover bekend vonden er elders in Azië en Europa geen publieke vertoningen plaats voordat het in Nederland middernacht was. Het gebeurt niet vaak dat een grote Amerikaanse film in Nederland voor het eerst voor publiek te zien is.


Scream 4

Tom Hanks gecast voor Cloud Atlas

Tom Hanks heeft een rol in de verfilming van Cloud Atlas, een boek geschreven door David Mitchell. De Duitse regisseur Tom Tykwer (Lola rennt, Der Krieger und die Kaiserin) is bezig het boek te bewerken tot een script. Hierbij wordt hij bijgestaan door Andy en Lana Wachowski (The Matrix). De verfilming van Cloud Atlas wordt gezien als een grote uitdaging, deels door de stijl van het boek en deels door de vertelstructuur.

Cloud Atlas bestaat uit een vijftal verhalen, die in eerste instantie tot de helft verteld worden. Het eerste verhaal start in de 19e eeuw en gaat over de Amerikaanse notaris Ewing, die rondreist in Polynesië. Uiteindelijk is er tevens een zesde verhaal, dat wel in zijn geheel verteld wordt. Dit zesde verhaal speelt zich af aan het einde der tijden. Vervolgens worden de andere vijf verhalen in een omgekeerde chronologische wijze afgerond, waarbij het laatste verhaal dus in feite de afronding is van het eerste verhaal.

Ook is het opvallend dat elk verhaal een eigen stijl wordt meegegeven. Zo wordt een verhaal verteld via een dagboek, terwijl een ander verhaal weer een komisch verhaal is of simpelweg bestaat uit een stapel brieven.

Het is de bedoeling dat in september van dit jaar gestart wordt met de opnames van de film.

Tom Hanks
Tom Hanks

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de wenselijkheid van grenscontroles.

PVV-leider Geert Wilders wil dat ook Nederland grenscontroles herinvoert om Noord-Afrikaanse immigranten te weren. Die kregen van Italië een tijdelijk visum, en kunnen daarmee vrij door heel Europa reizen. Wilders heeft gelijk: het kan niet zo zijn dat land A visa verstrekt zonder ze zelf op te vangen, en ze daarna verder Europa in laat trekken, en daarmee feitelijk beslist voor land B, C enzovoort. Ons land heeft geen capaciteit om economische vluchtelingen en gelukszoekers op te vangen.  

Ancelotti: "Niet mijn beslissing of ik blijf of niet"

Carlo Ancelotti had gisteravond wat uit te leggen aan de Engelse pers. Waarom had hij Fernando Torres opgesteld ten faveure van Didier Drogba? Torres, die inmiddels al elf voetbaluren niet heeft gescoord, startte in de kwartfinalewedstrijd tegen Manchester United in de Chapions League.

De Spanjaard stelde andermaal teleur, al was zijn begin nog hoopgevend. "Ik heb lang nagedacht over deze beslissing", bekende Ancelotti. "Deze keer koos ik voor Fernando, maar Didier viel heel goed in na rust."

Ook Alex Ferguson had een andere opstelling verwacht bij Chelsea. "Veel mensen dachten dat Drogba zou spelen, maar ik hield er rekening mee dat Torres zou spelen omdat ze veel geld voor hem hebben betaald. Ik was er niet zeker van, maar ik zag het niet gebeuren dat ze Torres op de bank gingen zetten."

Ancelotti counterde: "Dat is niet waar. Ik heb voor Fernando gekozen vanwege zijn kwaliteiten en omdat hij goed voor ons kon zijn." Ferguson: "Ik denk niet dat iemand de mogelijkheid zou hebben laten lopen als hij Torres had kunnen contracteren. Iedereen zei in januari dat het een fantastische transfer was. Het was een goede aankoop. Het werkt nog niet, maar hij is een jonge man en heeft nog een paar seizoen voor de boeg."

De druk op de schouders van Ancelotti wordt door de uitschakeling steeds groter. Na het landskampioenschap is ook de Champions League 'einde verhaal'. Is hij bang voor zijn baan? "Ik maak me daar geen zorgen over. Ik moet werken en mijn best doen. Het is niet mijn beslissing of ik blijf of niet", aldus Ancelotti, die zei na afloop van het duel geen contact te hebben gehad met clubeigenaar Roman Abramovich.

Schalke en Real op drempel halve finale

Officieel wordt pas woensdagavond bekend hoe de halve finales van de Champions League er uitzien maar eigenlijk weet de voetballiefhebber dat al een week. Na FC Barcelona en Manchester United zijn nu Real Madrid en Schalke 04 aan de beurt het beslissende stapje te zetten.

Ze staan tegen respectievelijk Tottenham Hotspur (4-0) en Internazionale (5-2) zo stevig op de drempel dat de deur naar de halve eindstrijd niet meer dicht kan. Schalke speelt bovendien voor eigen publiek. Klaas-Jan Huntelaar is door een knieblessure nog altijd tot toekijken veroordeeld. Wesley Sneijder kan bij Inter voorgaan in de strijd. Hij gelooft tevens oprecht in de kansen van de titelverdediger.

Collega Rafael van der Vaart is bij de Spurs minder optimistisch na de afstraffing in Estadio Bernabeu. Zijn eerste seizoen in Londen is, na de nominatie als speler van het jaar en als beste aankoop, sowieso al goed. Hij mist tegen Real zijn lange aanspeelpunt voorin Peter Crouch. Die is geschorst.

Schalke en Real op drempel halve finale
Schalke en Real op drempel halve finale (Foto: ANP)

L.A. Noire heeft vijf uur aan cutscenes

Rockstars aankomende detective-game heeft maar liefst vijf uur en 32 minuten aan cutscenes. Daarnaast heeft de game drie uur en 25 minuten aan 'supplementaire gameplay videomateriaal'. Deze informatie is afkomstig van de 'British Board of Film Classification', een Britse gamekeuring-organisatie.

L.A. Noire
kreeg van de BBFC zoals verwacht een 18+ rating. Het bevat namelijk: "very strong language, strong violence, sex references and nudity". Team Bondi hoeft er van de BBFC gelukkig niet in te knippen.

L.A. Noire wordt 20 mei op PlayStation 3 en Xbox 360 verwacht.

la noire

 

McCarthy per direct weg bij West Ham United

Benni McCarthy vertrekt met onmiddellijke ingang bij West Ham United. Dat meldt de Premier Leagueclub dinsdag op zijn website. McCarthy en West Ham zouden gezamenlijk tot de scheiding hebben besloten. De Zuid-Afrikaanse spits speelde sinds februari vorig jaar voor de Londenaren en kwam veertien keer in actie.

De 33-jarige McCarthy werd in 1997 door Ajax uit Zuid-Afrika gehaald. Vervolgens speelde hij voor Celta de Vigo, FC Porto en Blackburn Rovers voordat West Ham hem aantrok. De aanvaller had nog een contract tot 2012. Een reden voor het vertrek van McCarthy is niet gegeven.

Benefietavond voor Japan in ArenA

De Amsterdam ArenA vormt woensdagavond het toneel van de benefietavond Nederland helpt Japan. Hiermee wil het Rode Kruis zo veel mogelijk geld inzamelen voor de hulpverlening en de zorg voor de duizenden geëvacueerden in Japanse opvangcentra.

Dj Dennis van der Geest warmt het publiek vanaf 17.00 uur op. Vanaf 19.00 uur treden artiesten belangeloos op, onder wie Jamai met Kinderen voor Kinderen, de Toppers en Xander de Buisonjé met Glennis Grace. De Volendammers Jan Smit, de 3JS en Nick & Simon vormen de gelegenheidsformatie Votown Allstars.

Nederland 1 zendt het concert live uit. Vanaf 20.30 uur speelt Ajax voor de camera's van Eredivisie Live een benefietwedstrijd tegen Shimizu S-Pulse, met de Japanse sterspeler en oud-Feyenoorder Shinji Ono. Nederland 3 vertoont na 23.30 uur een samenvatting.

Ondertussen koken topchefs in Rotterdam, onder wie Herman den Blijker, een vegetarisch benefietdiner ten behoeve van de stichting Tzu Chi, die actief is in het rampgebied.

Den Haag blijft in films investeren

Den Haag zet zijn filmbeleid voort. Het aanstellen van een speciale filmcommissioner, die producenten helpt bij het draaien van films en televisieseries in de hofstad, heeft zijn vruchten aantoonbaar afgeworpen.

Dat heeft wethouder Marjolein de Jong (Cultuur) woensdag aan de gemeenteraad geschreven. Dankzij de inspanningen van de filmcommissioner zijn er de afgelopen twee jaar 22 film- en televisieproducties gedeeltelijk in de hofstad opgenomen, zoals Sonny Boy, Alle Tijd, Pizza Maffia en Tirza.

Dat heeft ertoe geleid dat de stad Den Haag in dertien miljoen publicaties is genoemd. Volgens De Jong is de pr-waarde daarvan omgerekend in geld 1,5 miljoen euro. Daar komt nog eenzelfde bedrag bovenop aan directe bestedingen van de filmcrews in de stad.

Den Haag blijft in films investeren
Den Haag blijft in films investeren (Foto: ANP)

Toyota legt Europese fabrieken tijdelijk stil

De Japanse autobouwer Toyota legt de productie in vijf Europese fabrieken in april en mei enkele dagen stil vanwege een tekort aan onderdelen. Het bedrijf maakte dat woensdag bekend.

Het gaat om assemblage- en motorenfabrieken in Groot-Brittannië, Turkije, Frankrijk en Polen. De aanvoer van onderdelen is verstoord door de aardbeving en tsunami die Japan op 11 maart troffen.

De autofabrikant liet eerder al weten dat de productie in de meeste van de veertien fabrieken in Noord-Amerika in april tijdelijk wordt teruggeschroefd. In zijn Japanse fabrieken start Toyota de productie vanaf 18 april weer op tot ongeveer de helft van de normale capaciteit.

Toyota legt Europese fabrieken tijdelijk stil
Toyota legt Europese fabrieken tijdelijk stil (Foto: ANP)

Nieuweling Erasmus moet eerste jaar 60 punten halen

De Erasmus Universiteit in Rotterdam begint met een proef waarbij studenten in het eerste jaar alle zestig studiepunten moeten halen. Studenten aan de faculteit Sociale Wetenschappen die vanaf volgend schooljaar minder halen, worden weggestuurd, schrijft De Telegraaf woensdag. De Tweede Kamer reageert verdeeld.

Als de proef met het bindend studieadvies goed uitpakt, volgen een jaar later alle andere faculteiten. Slechts 47 procent van de studenten haalt na vier jaar zijn diploma. De universiteit wil dat studenten sneller afstuderen en minder vaak afhaken. Studenten kunnen slechte resultaten in het ene vak compenseren met goede resultaten in een ander vak.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk vindt het 'veel te ver' gaan. Hij gaat het project voorleggen aan staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra (VVD). D66-Kamerlid Boris van der Ham vindt experimenteren 'altijd goed'. Wel vindt hij dat studenten die ziek worden niet buiten de boot moeten vallen.

Ook PVV-Kamerlid Harm Beertema toont zich in de krant enthousiast. Het Interstedelijk Studenten Overleg noemt het plan niet reëel en overbodig. De universiteit zou mensen uitsluiten die best op tijd kunnen afstuderen.

Een bindend studieadvies bestaat al langer op hbo-instellingen, maar ook op universiteiten. Tot nu toe werd doorgaans echter een minimum van veertig studiepunten aangehouden.

Eetclub verhoord in zaak-Wilders

Het proces tegen PVV-leider Geert Wilders gaat woensdag voor de rechtbank in Amsterdam verder met de verhoren van arabist Hans Jansen, raadsheer Tom Schalken en Midden-Oostendeskundige Bertus Hendriks.

Een etentje bij Hendriks thuis, waarbij zowel Jansen als Schalken aanwezig was, was de reden dat de rechters in de zaak-Wilders in oktober vorig jaar werden vervangen. Schalken was medeverantwoordelijk voor het besluit om Wilders te vervolgen. Tijdens het etentje zou hij later hebben geprobeerd Jansen, die in het proces optrad als getuige-deskundige, te beïnvloeden.

Jansen was te gast bij de eetclub en zei dat hij bij die gelegenheid door Schalken is aangesproken over het proces. Dat was een poging tot het beïnvloeden van een getuige, stelde Wilders. Zijn advocaat Bram Moszkowicz eiste dat Jansen opnieuw zou worden gehoord.

De rechters weigerden Jansen opnieuw te laten horen. Daarop eiste Moszkowicz met succes dat ze werden vervangen wegens de schijn van partijdigheid. De behandeling van de zaak was toen al bijna afgerond. Vorige maand begon het proces opnieuw, met nieuwe rechters. Wilders staat terecht wegens het aanzetten tot haat en discriminatie.

Nederlandse toeschouwersaantallen lopen terug

De toeschouwersaantallen vallen dit seizoen tegen in de Eredivisie. Voor het eerst deze eeuw loopt de publieke belangstelling terug. Na jaren van spectaculaire groei zagen de clubs dit seizoen tot nog toe een kwart miljoen minder fans langs de lijnen, zo vond Voetbal International uit.

Liefst 24 clubs (Eredivisie en Jupiler League) staan ten opzichte van vorig seizoen in de min als het gaat om het gemiddeld aantal toeschouwers. In de Eredivisie kwamen 71.995 mensen minder kijken. Dat is een gemiddelde van 4.235 mensen per speeldag. De grootste verliezers zijn Vitesse (-2.092), Feyenoord (-1.962), Ajax (-1.917), Willem II (-1.540) en FC Utrecht (-1.500). De cijfers bij Ajax zijn enigszins vertekend doordat tegen NEC de weersomstandigheden zo slecht waren dat slechts 22 duizend toeschouwers de wedstrijd konden bijwonen.

Naast de gepromoveerde clubs De Graafschap en Excelsior slaagde slechts een handvol clubs erin de toeschouwersaantallen te verhogen. NAC Breda is opmerkelijk genoeg de grote winnaar van dit seizoen. In Breda kwamen er 1.741 mensen meer kijken ten opzichte van de vorige jaargang, terwijl de prestaties van NAC toch teleurstellend zijn.

Sony's E3 persconferentie op 6 juni

Dit jaar zal wederom de Electronic Entertainment Expo plaatsvinden in Los Angeles. De E3 is niet de grootste gamesbeurs van de wereld maar is nog wel steeds dé beurs waar de meeste aankondigingen worden gedaan. Natuurlijk zijn alle grote bedrijven in de gamesindustrie aanwezig met hun eigen persconferentie.

Nu is bekend geworden dat Sony hun persconferentie de dag voor de beurs zullen houden. Dat betekent dat we op 6 juni 17:00 lokale tijd (22:00 Nederlandse tijd) klaar kunnen gaan zitten om alles over de PlayStation 3, PSP en NGP te horen.

Eerder waren er al geruchten wat we allemaal van Sony te horen zouden krijgen. Zo zou de prijs en de naam van de NGP bekend worden, zou er een vervolg op Warhawk komen, is er wellicht een port van MGS: Peace Walker voor de NGP onderweg en zouden The Last Guardian, Twisted Metal en Uncharted 3 allemaal op de beursvloer te spelen zijn. Ook zou het nieuwe project van Quantic Dream aangekondigd kunnen gaan worden.

De E3 zal van 7 tot en met 9 juni plaatsvinden in Los Angeles. Wat hopen jullie allemaal op deze persconferentie van Sony te zien?

Sony

PVV: Nederland moet ook grenscontroles houden

Nederland moet onmiddellijk grenscontroles invoeren om Noord-Afrikaanse immigranten te weren die in Italië een tijdelijk visum hebben gekregen. Daarvoor pleit de PVV.

Dinsdag maakte Duitsland bekend dat het land grenscontroles aan de grens met Oostenrijk gaat houden om immigranten tegen te houden. Ook Frankrijk houdt controles aan de grens om Noord-Afrikaanse vluchtelingen te weren.

De PVV is van mening dat 'dit goede voorbeeld' door Nederland gevolgd moet worden. "Duitsland en Frankrijk voeren grenscontroles weer in om 28.000 Noord-Afrikaanse immigranten met visum uit Italië tegen te houden. Moet NL ook doen!", twittert PVV-leider Geert Wilders dinsdagavond. De partij wil van minister van Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) weten of hij er ook zo over denkt.

Italië, dat wordt overspoeld door duizenden immigranten uit vooral Tunesië, verstrekt sinds kort tijdelijke visa aan Noord-Afrikaanse asielzoekers. Daarmee kunnen ze vrijelijk reizen in de meeste EU-landen. Veel Eurolanden willen echter geen immigranten opvangen.


PVV: Nederland moet ook grenscontroles houden (Foto: Novum)

Bangai-O komt naar XBLA

D3 heeft eindelijk een releasedatum gegeven voor Bangai-O HD, een shoot-'m-up van Treasure. De game komt op 4 mei en zal 800 MSP gaan kosten, ongeveer 10 euro.

Bangai-O is een hectische shooter zoals we gewend zijn van Treasure en ontstond in de tijd van Nintendo 64 en Dreamcast in 1999. In totaal zullen er in deze XBLA-versie meer dan 100 levels aanwezig zijn en is er ook een mapeditor. XBLA wordt gebruikt voor scoreboards, mapsharing, voice-chat en het bekijken van replays van anderen.

Bangai

Bangai

Bangai

Bangai

Bangai

 

Spelen met eigen missies in inFamous 2-beelden

inFamous, de open-world-game waarin je de avonturen beleeft van Cole die per ongeluk elektrische krachten heeft gekregen, was in 2009 een groot succes. Dit jaar verschijnt het tweede deel met meer superkrachten en de mogelijkheid om je eigen missies te ontwerpen. Hier is nu een gameplay-video van verschenen waarin we zien hoe zo'n missie er uit kan gaan zien.

Zo zien we hoe we een dame in nood moeten redden en is het mogelijk om een variant op Space INvaders te spelen.


In de tweede video zien we hoe een standaard missie in de game eruit zal zien.

Leekens langer bondscoach van België

George Leekens blijft tot en met het WK van 2014 bondscoach van België. De 51-jarige oefenmeester kwam dinsdag een verlenging van zijn contract overeen met de Belgische voetbalbond. De oude overeenkomst van Leekens liep tot en met het EK van 2012. Het uitvoerend comité van de KBVB moet het akkoord nog wel bekrachtigen.

Leekens is sinds mei vorig jaar bondscoach nadat Dick Advocaat zijn contract afkocht om keuzeheer van Rusland te worden. Onder Leekens werd de laatste vier kwalificatiewedstrijden niet meer verloren. De Rode Duivels staan achter Duitsland momenteel tweede in poule A. Met Turkije en Oostenrijk vecht België om de tweede plaats.

Mars-flipperkast voor Pinball FX2

Pinball FX2 krijgt een nieuwe flipperkast met als thema de planeet Mars. Vanaf 20 april kun je deze nieuwe kast downloaden voor 240 MSP, ongeveer drie euro.

Het is het jaar 2100 en de mensheid heeft eindelijk Mars weten te bereiken. De spelers ontdekken gaandeweg allerlei geheimen van de planeet die zo lang een mysterie was. De kast krijgt uiteraard allerlei interactieve missies waarbij je een zo hoog mogelijke score moet zien te halen.

Tomb Raider Trilogie HD

Er zijn de laatste tijd flink wat HD-remakes verschenen van grote klassiekers. Namen als God of War, Prince of Persia en Sly Cooper zijn enkele voorbeelden. Tijd om een andere klassieker uit de kast te halen voor de PS3. Haar naam: Lara Croft. In totaal kan je drie games spelen: Tomb Raider: Legend, Anniversary en Underworld. Tomb Raider: Underworld kwam al eerder voor de PS3 uit en had dus geen HD-boost meer nodig. Lukt het Lara om op de next-gen consoles te presteren?

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.