Film: Red Riding Hood

Hollywood heeft een nieuwe stroming bij de ballen, namelijk sprookjes. Verhalen en vertellingen zoals Peter Pan, Hans en Grietje en Roodkapje krijgen een eigentijdse, nieuwe invulling. Nu is het sprookje van Roodkapje aan de beurt. Onder de titel Red Riding Hood speelt Amanda Seyfried het charmante meisje met het rode kapje.

Red Riding Hood

Peter en Valerie dromen van een toekomst buiten het bos. Beiden zijn opgegroeid in een dorpje tussen de bomen, waar meer dan regelmatig mensen worden verscheurd door een wilde wolf. Om niet uitgebannen te worden uit de commune, besluiten ze hun onderlinge vriendschap en relatie geheim te houden. De relatie tussen de twee is al verboden omdat Valerie is uitgehuwelijkt aan Henry, waar ze helemaal niets in ziet.

Tijdens een van Valerie en Peters geheime gesprekken buiten het dorp klinkt er een zware bel, de wolf is gezien. Het dorp is in rep en roer en Peter en Valerie rennen terug om naar een veilge plaats te gaan. Aangekomen in het dorp liggen overal lijken op de grond. De zus van Valerie is bruut afgemaakt door het wilde beest. De commune besluit om naast een jagersgroep op te starten ook een expert erbij te halen.

Deze expert is priester Solomon, die samen met zijn soldaten het dorp hermetisch afsluit. De vrouw van Solomon is ooit door de wolf in stukken gereten en sindsdien zweert hij wraak. Klein probleem: De wolf is geen gewoon dier, maar een weerwolf. Direct sluit priester Solomon het gehele dorp af, de dader van de moorden bevindt zich onder de commune. Langzaam valt de volgende nacht en het gejank van de wolf klinkt. Het hele dorp wordt argwanender en agressiever tegen elkaar, maar wie is de jager en wie is de gejaagde?

Geen magie

Zoals verwacht zijn zeer weinig links naar het originele sprookje terug te vinden. Roodkapje/Valerie krijgt van haar grootmoeder een rode cape, de hongerige wolf kan spreken en doet dit alleen tegen Roodkapje en alles speelt zich af in een bos. Punt. Toch is het leuk en enigszins vermakelijk om een vernieuwde en alternatieve take te zien van een bekend sprookje. Je ziet Roodkapje door totaal andere ogen dat dan je gewend bent. Ook de wolf wordt voor het eerst neergezet als een monsterlijk dier met bijna bovennatuurlijke krachten. Toch is er van de charme van het originele sprookje weinig over. Het had net zo goed een andere titel gehad kunnen hebben in plaats van Red Riding Hood, 'dit' lijkt meer een waardeloze combinatie van 'The Village', 'Twilight' en 'Howling'.

Red Riding Hood

Het feit dat de wolf een lid van de commune is is leuk bedacht, maar voor de kijker is het nagenoeg geen uitdaging. De ontknoping wie de moordenaar(s) is/zijn is zeer makkelijk te ontdekken. Wellicht had de regisseur het over een andere boeg moeten gooien, namelijk het doordraaien van de dorpsbewoners en het aspect van de (on)bekende moordenaar. De echte killer van de film is de snelheid van het verhaal. Pas na een flinke 40 minuten begint er pas echt wat te gebeuren, maar omdat je eigenlijk al weet wie de Wolf is breekt het de spanning behoorlijk hard. Tenminste, voor zover je spanning kan ontdekken. Het spanningselement is voornamelijk door de beroerde soundtrack volledig kapotgemaakt.

Het acteerniveau van de dorpsbewoners is ook niet echt om over naar huis te schrijven. Amanda Seyfried staat al niet bekend om het krachtige acteerspel, maar hier zit totaal geen geloofwaardigneid en pit in. In de rol van Valerie had zoveel meer gezeten dan we nu zagen. Dit geldt ook voor de rollen van Henry en Peter, respectievelijk gespeeld door Max Irons en Shiloh Fernandez. De enige persoon die nog ergens geloofwaardig overkwam is Gary Oldman. Als jagende priester die langzaam een koelbloedige zak wordt weet hij wel zijn rol duidelijk en sterk neer te zetten.

Conclusie

Helaas, het is niet de film geworden die ons beloofd was. Mocht je een herzien sprookje willen zien met een filmisch sfeertje, goed acteerspel en verhaal, pak dan weer lekker de klassieker Hook erbij. Red Riding Hood is een film om lekker in de bioscoop te laten draaien voor bijna lege zalen en om voor over een paar maanden voor €2,50 uit de budgetbak te vissen.