Schultz baalt van nieuwe ProRail-baas

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) was 'not amused' toen zij zaterdag het interview met ProRail-directeur Marion Gout in NRC Handelsblad las. De minister heeft Gout opgebeld en haar op de vingers getikt. Schultz houdt wel het vertrouwen in de net aangetreden opvolger van Bert Klerk.

In het vraaggesprek zei Gout dat ze zich niet in de eerste plaats op de reiziger richt. Dit tot irritatie van de Kamer. PvdA-Kamerlid Jacques Monasch sprak van 'typische regentenmentaliteit', VVD'er Charlie Aptroot noemde het 'meer dan een beetje dom' en SP'er Farshad Bashir vroeg zich af of Gout de boeken in gaat als de snelst ontslagen ProRail-directeur.

Schultz was ook ontevreden over het eerste mediaoptreden van Gout. Maar in het Kamerdebat nam de minister het ook voor haar op. "Ik heb met haar gepraat en haar uitgelegd wat de bedoeling is. Dat onderschrijft ze volledig." Een van de speerpunten in het spoorbeleid van Schultz is dat de reiziger weer centraal komt te staan.

Over de nieuwe voordeelurenkaart die de NS wil invoeren liet Schultz zich minder expliciet uit. Ze wil wachten tot de consumentenorganisaties hier een oordeel over hebben uitgebracht. Ook beklemtoonde de minister dat zij hier in principe niet over gaat.

Oppositiepartijen D66, GroenLinks en de SP voelen weinig voor het voorstel van de NS om per 1 augustus het huidige voordeelurenabonnement te schrappen. Hierdoor moet ook in de avondspits het volle pond worden betaald. De voorwaarden van bestaande abonnementen blijven wel geldig.