Staking onderwijsbezuinigingen van de baan

De staking tegen de bezuinigingen op passend onderwijs die op 19 mei gepland stond, gaat niet door. Dat hebben de onderwijsbonden besloten naar aanleiding van het uitstellen van de bezuinigingen door minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt (CDA).

Van Bijsterveldt kondigde woensdag aan dat de bezuinigingen op het zogeheten passend onderwijs een jaar zijn uitgesteld. De bezuinigingen op onderwijs voor kwetsbare kinderen moeten structureel 300 miljoen euro opleveren. Volgens Van Bijsterveldt gaan de bezuinigingen gewoon door, maar nu pas een jaar later. Ook gaan de maatregelen geleidelijker in.

De onderwijsvakbonden kondigden de staking in de Jaarbeurs in Utrecht juist deze week aan, omdat voor hen de maat vol was. De staking is nu van de baan omdat Van Bijsterveldt volgens de bonden inziet dat ze meer tijd moet nemen om een nieuw stelsel voor passend onderwijs voor zorgleerlingen op te zetten.

De bonden, waaronder onderwijsbond AOb en CNV Onderwijs, blijven streven naar maximaal behoud van arbeidsplaatsen. Ze sluiten nieuwe acties niet uit als het niet lukt het aantal ontslagen te minimaliseren.