Ai Weiwei beticht van belastingontduiking

Redactie

De Chinese autoriteiten verdenken kunstenaar en dissident Ai Weiwei van belastingontduiking. Hij zou zijn financiële administratie hebben weggemaakt en grote sommen geld aan belasting hebben ontdoken. Dit meldt de krant Wen Wei Po in Hongkong donderdag.

Volgens de krant, die op de hand van de machthebbers in Beijing is, werkt Ai nu mee met de autoriteiten. Vlak na zijn arrestatie, op 3 april, zou hij dat nog hebben geweigerd.

Eerder werd door het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd dat naar Ai een onderzoek loopt op verdenking van economische misdrijven. Ook werd gezegd dat zijn arrestatie niets te maken heeft met mensenrechten of de vrijheid van meningsuiting.

De machthebbers in Beijing bedienen zich vaker van aantijgingen over belastingontduiking of andere economische delicten om activisten het zwijgen op te leggen. Er bestaan grote zorgen om het lot van de 53-jarige Ai. De kunstenaar werd opgepakt toen hij in Beijing een vlucht wilde pakken naar Hongkong. Kort hierna werden zijn woning en studio doorzocht, waarbij documenten, computers en harde schijven in beslag werden genomen. Sinds zijn detentie is niets meer van Ai vernomen.

Ai is de zoon van een van de beroemdste dichters van China. Lang werd gedacht dat hij om die reden gevrijwaard bleef van arrestaties en aanvallen. Voordat Ai het opnam voor sociale activisten en daardoor een mikpunt werd voor de autoriteiten werd hij door de communistische regering behandeld als een cultureel ambassadeur.

Grote bekendheid verwierf Ai met zijn rol bij het ontwerp voor het Vogelneststadion in Beijing, ter gelegenheid van de Olympische Spelen in die stad in 2008. In het Tate Modern in Londen is nog enkele weken een tentoonstelling van Ai te bezichtigen, een verzameling van een miljoen handgemaakte zonnebloempitten van porselein.