Topman NMa met verlof om Chipshol-zaak

Topman van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) Pieter Kalbfleisch gaat per direct met verlof. De bestuursvoorzitter neemt daarmee de ruimte om zich te richten op de zogenoemde Chipshol-zaak. Dat maakte de NMa donderdag bekend.

Volgens de NMa is het besluit genomen omdat de Rijksrecherche een onderzoek is gestart naar de verklaringen die Kalbfleisch eerder heeft gedaan in de zaak rond bouwgrond op Schiphol. Kalbfleisch wordt ervan beschuldigd de projectontwikkelaar te hebben benadeeld in de tijd dat hij nog rechter was.

De Chipshol-zaak draait om een lap grond die het bedrijf Chipshol van Schiphol had gekocht. Sindsdien zou de projectontwikkelaar stelselmatig zijn tegengewerkt door onder meer Schiphol en de staat. Dat zou zijn gedaan uit vrees dat uitbreiding van Chipshol een eventuele groei van Schiphol zou dwarsbomen.

Kalbfleisch neemt verlof 'voor zo lang het nodig is'. Bestuurslid bij de NMa Henk Don neemt de taken van Kalbfleisch waar.

De NMa respecteert de keuze van Kalbfleisch zich vrij te maken 'om zaken uit het verleden naar behoren te behandelen en de NMa hier niet onnodig mee te belasten'.