FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 20 juni 2014

Beter geluid en mooiere neuzen in Formule 1

In de Formule 1 wordt deze weken hard gewerkt om een aantal zaken recht te trekken. Zo is het weinige geluid dat de 1,6 liter V6-turbomotoren maken velen nog steeds een doorn in het oog en ook de lelijke neuzen zullen aan worden gepakt.

Eerder dit jaar testte Mercedes een soort van megafoon, maar deze bleek niet het gewenste effect te hebben. Nu is het de beurt aan Ferrari om het lawaai op te schroeven. In de test na de Grand Prix van Groot-Brittannië zullen de Italianen laten horen wat ze in huis hebben.

Daarnaast zullen de neuzen aangepakt gaan worden. De dubbele neus van Caterham of de smalle puntneus zoals veel andere renstallen hebben zullen verboden gaan worden. Dit gebeurt door het aanpassen van de gebieden waarin de neus zich moet bevinden. Hierdoor moeten de auto's er vanaf volgend jaar beter uit gaan zien.

Japan morrelt niet aan excuses troostmeisjes

Japan handhaaft de excuses die het land in 1993 heeft gemaakt aan de 'troostmeisjes'; buitenlandse vrouwen die in de Tweede Wereldoorlog zijn misbruikt door het Japanse leger. De regering van de Japanse premier Shinzo Abe wil niet morrelen aan de excuses, nadat kritisch is gekeken naar de totstandkoming van de historische verklaring, meldde het persbureau Kyodo vrijdag.

Een speciale commissie heeft de afgelopen tijd onderzocht hoe de Japanse regering destijds tot haar verklaring is gekomen. De onderzoekers zijn tot de conclusie gekomen dat de verklaring van destijds vooral politiek was, Japan en Zuid-Korea onderhandelden uitvoerig over de tekst, maar dat er weinig historisch onderzoek zou zijn geweest naar de misbruikpraktijken.

Japan morrelt niet aan excuses troostmeisjes
Japan morrelt niet aan excuses troostmeisjes (Foto: ANP)

Vlaar: mooi dat het land achter ons staat

Het is mooi om te zien dat de Nederlandse fans nu volledig achter Oranje staan. Dat zei Ron Vlaar vrijdag tijdens een persconferentie in Rio de Janeiro. "Vooraf had bijna niemand geloof in ons, maar na de zege op Spanje veranderde dat compleet."

De selectie had echter nooit aan de eigen kwaliteit getwijfeld, stelde de verdediger. "We hebben altijd in onszelf geloofd. Dat is waar het begint. We weten allemaal heel goed waar we toe in staat zijn. We hebben aanvallers die de wedstrijd kunnen beslissen en dat hebben ze tot nu toe gedaan. Hopelijk kunnen ze dat blijven doen."

Vooruitblikkend op de wedstrijd tegen Chili van aankomende maandag, denkt de 29-jarige verdediger van Aston Villa alleen aan de winst. "Dat is het belangrijkste. Eerste in de groep worden. Of dat nu met vier of vijf verdedigers is, maakt mij niet uit. Ik heb geen problemen om met een defensie van vijf te spelen. Maar dat is uiteindelijk aan de trainer."

Belangrijkste tegen Chili zal het spel in balbezit zijn. "We moeten de bal sneller rond laten gaan. Dat was tegen Australië in de eerste helft het probleem. Daar wordt nu tijdens de trainingen heel erg op gehamerd. Chili is een sterk team, dat heel snel speelt en met veel passie. Het wordt een interessante uitdaging."

Tiger Woods keert terug op golfbaan

Tiger Woods maakt volgende week zijn rentree op de golfbaan. De Amerikaan, die ruim drie maanden uit de roulatie was met een rugblessure, speelt dan de Quicken Loans National in de Verenigde Staten. Dat liet hij vrijdag weten via Facebook.

De 38-jarige golfer werd op 31 maart aan zijn rug geopereerd, waardoor hij de Masters en de US Open miste. Woods zegt zich nog niet topfit te voelen, maar denkt desondanks klaar te zijn voor zijn rentree. Door weer een toernooi te spelen hoopt hij zich klaar te stomen voor het grotere werk.

Woods is zelf gastheer van de Quicken Loans National op de Congressional Country Club vlak bij Washington. Het liefdadigheidsgeld dat bij het PGA Tour-toernooi wordt opgehaald gaat naar de Tiger Woods Foundation.

F1 wil staande starts na safety car

In de Formule 1 gaat vanaf 2015 waarschijnlijk de hele procedure rond de safety car op de schop. Om de show te verbeteren zal volgens Autosport en Auto Motor und Sport de rollende herstart worden vervangen door een staande start.

De Formule 1-commissie is deze week in Biggin Hill met dit voorstel gekomen dat eind deze maand voorgelegd zal worden aan de World Motor Sport Council. Zodra de achterblijvers die zich van een ronde ontdoen zijn aangesloten zal het veld zich naar het start/finishgedeelte begeven en daar dezelfde procedure volgen als voor de start van de race. De bedoeling van deze regelverandering is het creëren van meer spanning en het zorgen voor meer positiewisselingen na een safety car.

[Groep E] Uitslag Zwitserland - Frankrijk

Frankrijk heeft Zwitserland verslagen in hun onderlinge wedstrijd in Groep E. Met de 2-5 uitslag kan de volgende ronde de Fransen bijna niet meer ontgaan, die nu op 6 punten staan. Zwitserland zal de wedstrijd tegen Honduras moeten aangrijpen om de volgende ronde te bereiken.

Het begin van de wedstrijd werd vooral opgeschrikt door een overtreding van Olivier Giroud op Steve von Bergen, die daardoor al vroeg in de wedstrijd gewisseld moest worden. Na vijftien minuten kregen de Fransen hun eerste goede mogelijkheid. De daaruit volgende corner kon door Giroud worden ingekopt: 1-0. Vanaf de aftrap gaf Zwitserland vrij snel de bal weg en in de daarop volgende counter kon Blaise Matuidi meteen 2-0 maken. Na een half uur kwam Zwitserland uit de schulp. Een schietkans van Admir Mehmedi werd net gekeerd, en Xherdan Shaqiri schoot in de rebound net naast. Even later legde Johan Djourou dom Karim Benzema neer in het strafschopgebied. Benzema legde zelf aan, maar benutte het buitenkansje niet. De rebound van Mathieu Valbuena belandde op de lat, en zo leefde Zwitserland nog. Even later was het dan toch 0-3, nadat de Zwitsers een corner hadden genomen werd de bal veroverd door de Fransen en stonden ze met 2 man tegen 1 Zwitser. Dit werd keurig uitgespeeld, en zo wist Valbuena toch zijn goal mee te pakken. Dit was ook de ruststand.

In de tweede helft begon Zwitserland nog met te zoeken naar een goal, maar ze konden nauwelijks gevaarlijk worden. Pas in de 64e minuut kreeg Mehmedi een grote kans, maar hij miste oog in oog met de Franse doelman Hugo Lloris. Even later liet Frankrijk nog van zich spreken, en een splijtende pass op Benzema zorgde voor de 0-4. De rest van de tweede helft was vooral wachten op nog meer goals van de Fransen. Sissoko tekende aan voor de 0-5 vijf minuten na de 0-4. Via een vrije trap wist invaller Blerim Dzemaili de eer voor de Zwitsers te redden: 1-5. Vlak voor het einde kwamen de Zwitsers zelfs nog tot 2-5 door een doelpunt van Granit Xhaka. Het leek nog 2-6 te worden voor Frankrijk door een doelpunt van Karim Benzema, maar Björn Kuipers had op dat moment net afgefloten. Zo bleef het 2-5.


Benzema scoort de 0-4 (PRO SHOTS/Action Images)

Zwitserland

2 - 5

Frankrijk

 81' Dzemaili
 87' Xhaka
   17' Giroud 
 18' Matuidi 
 40' Valbuena 
 67' Benzema 
 73' Sissoko 
 
 Gele kaart: Cabaye, (Frankrijk)
 

Stadion: Arena Fonte Nova, Salvador 
Toeschouwers: 51.003
Arbiter: Kuipers (NED)
Bijzonderheden: 32' Benzema mist penalty

 
Opstelling:   Opstelling:
Benaglio
Lichtsteiner
Von Bergen (9' Senderos)
Djourou
Rodriguez
Inler
Behrami (46 Dzemaili)'
Shaqiri
Xhaka
Mehmedi
Seferovic (69' Drnic)
  Lloris
Debuchy
Varane
Sakho (66' Koscielny)
Evra
Cabaye
Matuidi
Sissoko
Valbuena (82' Griezmann)
Giroud (63' Pogba)
Benzema

Poppenspeler Elmo af van laatste aanklacht misbruik

Poppenspeler Kevin Clash is ook af van de vijfde aanklacht van seksueel misbruik die tegen hem was ingediend. Een rechter oordeelde eerder al dat de andere aanklachten tegen de Amerikaan, die Elmo uit Sesamstraat jarenlang van zijn stem voorzag, waren verjaard. Daardoor bleef alleen nog de zaak van Sheldon Stephens over. Ook die is nu van tafel geveegd.

Stephens heeft volgens de rechter ook te laat van zich laten horen. Het nu 25-jarige 'slachtoffer' beweert op minderjarige leeftijd door Clash te zijn misbruikt. Volgens de wet in New York, waar het vermeende misbruik plaatsvond, had hij daar voor zijn negentiende aan de bel moeten trekken. Dat deed hij echter niet.

De advocaat van Clash laat weten dat de poppenspeler nu eindelijk weer verder kan met zijn leven. De Elmo-vertolker nam na de beschuldigingen in 2012 al ontslag bij Sesamstraat. Hij werkte sinds begin jaren tachtig voor het tv-programma.

'Gezamenlijke aanpak motorbendes werpt vruchten af'

De gezamenlijke aanpak van criminele motorbendes werkt. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) is tevreden over de resultaten van de samenwerking tussen onder meer het rijk, gemeenten, politie, justitie en de Belastingdienst de afgelopen twee jaar.

De bewindsman stuurde vrijdag een rapport naar de Tweede Kamer waarin de voortgang van de aanpak wordt besproken. De afgelopen twee jaar zijn 43 clubhuizen gesloten of afgewend, staat er onder meer in. De politie hoorde 345 verdachten in 159 strafzaken.

Van de leden van motorclubs als Hells Angels en Satudarah heeft tachtig procent een strafblad, zo bleek onlangs uit een rapport van de politie. Bijna dertig procent is zelfs veelpleger, wat inhoudt dat ze meer dan tien veroordelingen op hun naam hebben staan.

"We weten steeds meer van deze motorbendes, hun leden en activiteiten", zegt Opstelten. "De voortgangsrapportage laat zien dat we het probleem als één overheid aanpakken en we gaan gezamenlijk en met kracht door op deze ingeslagen weg", belooft de minister.

Woningcorporaties moeten terug naar kerntaken

Woningcorporaties moeten zich weer richten op het bouwen, verhuren en beheren van huurwoningen voor mensen met een lager inkomen. Minister voor Wonen Stef Blok (VVD) schrijft in een wetsvoorstel dat vrijdag naar de Tweede Kamer is gestuurd dat de corporaties teruggaan naar hun 'kerntaak'.

De minister wil voorkomen dat corporaties in commerciële projecten stappen waarvan de verliezen ten koste gaan van de huurders. Corporaties moeten commerciële projecten zoals duurdere huurwoningen scheiden van hun kerntaak, waarvoor ze staatssteun krijgen.

Blok wil ook dat het toezicht wordt versterkt. Zo worden aan leden van de raad van toezicht wettelijke kwaliteitseisen gesteld en moeten directeuren en bestuurders investeringen vanaf drie miljoen euro ter goedkeuring voorleggen aan de raad van toezicht. De minister krijgt verder de bevoegdheid om leden van de raad van toezicht te schorsen en vervolgens voor te dragen voor ontslag.

In de Tweede Kamer zijn sinds enkele weken de openbare verhoren van de parlementaire enquête naar woningcorporaties bezig. De commissie onderzoekt naar aanleiding van de vele schandalen in de sector de opzet en het functioneren van het stelsel van woningcorporaties. Een rapport wordt in het najaar verwacht.

Costa Rica viert historische prestatie

De pers in Costa Rica komt vrijdag superlatieven tekort om de prestatie van de nationale ploeg te omschrijven. Na de tweede stunt van het toernooi, een 1-0 zege op Italië, bereikte het Midden-Amerikaanse land de tweede ronde van het WK.

"Costa Rica wordt een reus", kopt de krant La Nación. "We staan voor de tweede keer in de achtste finale op een WK." Dezelfde krant heeft op de site een mooie fotoreportage staan van de feestvreugde in de diverse steden van Costa Rica.

Ook Al Día heeft de prestatie van Costa Rica bovenaan op de website staan. "Costa Rica kwalificeert zich voor de achtste finale en verrast de wereld", heet het hier. De krant wijst erop dat Bryan Ruiz met zijn kopbal in de 45e minuut geschiedenis schreef.

Costa Rica Hoy viert de tweede WK-zege in twee duels met een kop in hoofdletters. "WE STAAN IN DE ACHTSTE FINALE, COSTA RICA SCHRIJFT GESCHIEDENIS!" De krant is ook verder euforisch. "De elf vandaag in het wit geklede strijders speelden de wedstrijd van hun leven en de voetbalgoden beloonden hen met een overwinning die goud waard was."

De zege leidde tot vreugde in het thuisland, beschrijft Costa Rica Hoy. "Tranen van geluk liepen over de gezichten van de meer dan vier miljoen Costa Ricanen nadat de nationale ploeg Italië versloeg."

Sergio Henao breekt knieschijf bij aanrijding

Wielrenner Sergio Henao heeft vrijdag zijn knieschijf gebroken. De Colombiaan van Sky was bij een trainingsrit voor de tijdrit betrokken bij een aanrijding. Hij kon daardoor niet van start gaan in de tijdrit. In het ziekenhuis werd de breuk geconstateerd. Henao moet aan de blessure geopereerd worden.

Het is nog niet duidelijk hoe lang Henao aan de kant staat. Deelname aan de Tour, die over twee weken in Leeds van start gaat, lijkt echter uitgesloten.

Henao deed het in Zwitserland prima. Hij stond vijftiende in het klassement voor de tijdrit. Zaterdag en zondag volgen nog twee zware etappes waarin hij door had kunnen stijgen. Eerder deze week viel ook Bradley Wiggins al geblesseerd uit namens Sky. De oud-tourwinnaar smakte in de vierde etappe tegen het asfalt.

FIA handhaaft straf Perez

Autosportfederatie FIA handhaaft de gridstraf van vijf plaatsen die Force India-coureur Sergio Perez opgelegd kreeg voor de Grand Prix van Oostenrijk. Het horen van de Mexicaanse coureur en het overleggen van de data van het team uit Silverstone hebben niet geleid tot een herziening.

In de slotronde van de Grand Prix van Canada knalde Williams-coureur Felipe Massa met zijn auto op die van Perez. De stewards van de race oordeelden na afloop van de race dat Perez van zijn lijn afweek tijdens het remmen en bestraften dit met een gridstraf van vijf plaatsen voor de volgende race. Bij dit besluit werden de uitleg van Perez en de racedata van Force India niet meegenomen. Nu dit wel gebeurd is zal de beslissing toch niet worden herzien. Dit omdat de acties om een positie te verdedigen alleen voor het remmen plaats mogen vinden en niet tijdens.

"Mirror's Edge 2 focust op combat"

In een gesprek tussen Eurogamer en de CEO van DICE, Karl-Magnus Troedsson, is duidelijk geworden dat in de nieuwe Mirror's Edge de focus meer komt te liggen op combat. Ook werd er gesproken over eventuele VR-mogelijkheden.

Troedsson: "The new Mirror's Edge retains the first-person Parkour-style gameplay of the first game, and of course once again stars Faith, but it emphasises a revamped combat system which should make it easier for Faith to deal with enemies. We're focusing on first-person combat this time around, to make sure we bring that experience into something that is really fun and accessible."


Eurogamer was zo vrij om te vragen of het niet perfect zou zijn om VR-ondersteuning te implementeren in de nieuwe Mirror's Edge. Een (soort van) open wereld, parkour-style movement, first-person combat en virtual reality; goede mix, toch? Het probleem volgens Troedsson is dat een dergelijke vorm van gameplay bij lange na niet voor iedereen is weggelegd. De combinatie van het voortbewegen in Mirror's Edge met VR is kortgezegd misselijkmakend. "Naturally it would be great if we could have that support for Mirror's Edge, but it would never become a mass market thing. There's a guy who did it and he says it himself: after a while this is a bit overwhelming."

Wat Troedsson zegt klopt aardig, Youtuber Cymatic Bruce speelde het eerste deel van Mirror's Edge met de Oculus Rift en was na tien minuten spelen aardig ondersteboven van het effect. Natuurlijk betreft het hier nog wel de ontwikkelaarsversie van de Rift. Bekijk zijn speelsessie hieronder.


Robben, Blind en De Jong trainen apart

Arjen Robben, Daley Blind en Nigel de Jong hebben vrijdag niet met de groep meegetraind bij Oranje. Het drietal, dat tegen Australië en Spanje in de basis stond, verscheen later dan de rest op de training en liep slechts enkele ronden om het veld.

Robben, Blind en De Jong leken niet met ernstige kwalen te kampen en kunnen maandag tegen Chili waarschijnlijk gewoon spelen.

Jordy Clasie lijkt op tijd fit te zijn voor de wedstrijd tegen Chili. De Haarlemse middenvelder keerde terug op het trainingsveld, nadat hij de training donderdag had laten schieten vanwege een griepje.

Bruno Martins Indi liet zich wel zien, maar bleef de hele training aan de kant zitten. De verdediger liep tegen Australië een hersenschudding op en mist hoogstwaarschijnlijk het treffen met Chili.

Onderzoek naar 'schandelijk gedrag' Kameroeners

De voetbalbond van Kameroen onderzoekt het 'schandelijke gedrag' van enkele spelers tijdens de 4-0 nederlaag tegen Kroatië op het WK. Spelers die zich misdroegen worden mogelijk geschorst voor Kameroens laatste groepsduel tegen Brazilië.

Vooral Benoît Assou-Ekotto en Alex Song maakten het bont. Assou-Ekotto gaf een kopstoot aan ploeggenoot Benjamin Moukandjo, Barcelona-middenvelder Song gaf de Kroaat Mario Mandzukic van achter een harde klap. Hij moest nog voor rust met rood van het veld en komt tegen Brazilië sowieso niet in actie.

Bondscoach Volker Finke was na afloop woedend over het gedrag van zijn spelers. "Ik denk dat dit team dingen heeft laten zien die onacceptabel zijn." Doordat Kameroen eerder van Mexico verloor maken de Afrikanen geen kans meer op een plek in de achtste finales.

Prandelli: "Geen reden voor paniek"

Na de zwaarbevochten zege op Engeland rekende heel Italië al op een startbewijs voor de volgende ronde. Costa Rica zette de ploeg weer met beide benen op de grond. De Centraal-Amerikanen boekten vrijdagavond een verdiende zege op de Wereldkampioen van 2006, en hebben de poule des doods zodoende overleefd. Ook Uruguay moest namelijk al buigen voor Costa Rica.

Cesare Prandelli baalt van de nederlaag tegen Costa Rica, maar weigert voorbarige conclusies te trekken. Hij hoopt de brand te blussen voordat het vuur zich verder verspreidt.

"Er is geen reden voor paniek, we zullen ons zo snel mogelijk moeten herstellen voor de wedstrijd van dinsdag", zo liet hij zich ontvallen ten overstaan van RAI TV. Dinsdag staat de beslissende ontmoeting met Uruguay op het programma. Luis Suarez en consorten verzamelden net als Italië drie punten. Engeland is nog puntloos en kan zich alvast opmaken voor de terugreis.

Volgens Prandelli kende de krachtmeting met Costa Rica een verdiende winnaar. "Het was een verdiende nederlaag, maar we wisten al dat we in een bijzonder zware poule zitten."

"We hadden geen verkeerde wedstrijdinstelling. Misschien was alles anders geweest als Balotelli zijn kans rond de dertigste minuut had afgemaakt, maar verder kunnen we nergens over klagen. We zullen alles geven tegen Uruguay."

Welpendrieling en giraf geboren in dierentuinen

In Dierenpark Amersfoort zijn donderdagnacht drie Siberische tijgers geboren. De welpjes en hun moeder maken het goed, laat de dierentuin vrijdag weten. Ze blijven voorlopig binnen, maar nieuwsgierigen kunnen ze via de 'welpcam' bekijken.

Het geslacht van de drieling is nog niet duidelijk. De verzorgers willen over een paar dagen kijken als moeder Angara even naar buiten wil. De welpjes komen waarschijnlijk pas na zeven weken voor het eerst buiten. Ze ontmoeten hun vader Ilya ook voorlopig niet.

Gaiazoo verwelkomde vrijdag een giraf. Het jong kwam ter wereld voor het oog van de toegestroomde bezoekers. Het is volgens de dierentuin in Kerkrade heel bijzonder dat de giraf op klaarlichte dag werd geboren, omdat de meeste wilde dieren 's nachts of in de vroege ochtend bevallen.

Opnieuw minder asielzoekers uit Eritrea

Het aantal asielzoekers uit Eritrea neemt steeds verder af. Vorige week vroegen vijftig Eritreeërs asiel aan in Nederland. De week ervoor waren dat er nog negentig en nog een week eerder 220. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) sloeg halverwege vorige maand alarm, omdat er zo'n duizend asielzoekers per week naar Nederland kwamen, vooral uit Eritrea. Hij kondigde ook maatregelen aan, zoals extra patrouilles in grensstreken.

Sindsdien is het aantal gedaald. De bewindsman zei eerder deze maand al niet te weten hoe het komt dat het aantal asielzoekers afneemt.

D66 vindt dat Teeven onterecht paniek heeft gezaaid. "Ik vraag me af of de staatssecretaris zijn optredens goed doordacht had", zegt D66-Kamerlid Gerard Schouw. "Nu we te maken blijken te hebben met een korte piek rijst de vraag of dit zijn paniekerige optreden rechtvaardigt." Schouw wil dinsdag tijdens het vragenuur duidelijkheid van de bewindsman.

Opstelten: gezichtsherkenning drones rechtmatig

Het is niet per definitie onrechtmatig als camera's op onbemande vliegtuigjes worden ingezet voor gezichtsherkenning. Als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan zijn eventuele inbreuken op de privacy rechtmatig. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vrijdag aan de Tweede Kamer.

De inzet van drones is omstreden, vooral vanwege privacy-aspecten. Met name het gebruik van drones voor gezichtsherkenning ligt gevoelig.

De camera's waarmee de huidige drones van defensie zijn uitgerust leveren geen beelden op waarop mensen herkenbaar zijn. In de toekomst worden de drones, waar de politie en justitie ook gebruik van maken, echter mogelijk uitgerust met camera's die wel geschikt zijn voor gezichtsherkenning.

"Eventuele inbreuken op de privacy die daarbij kunnen ontstaan zijn op zichzelf ook geen reden om dit bij voorbaat uit te sluiten", zei Opstelten daar eerder dit jaar over. Nu zegt de bewindsman dat eventuele inbreuken op de privacy rechtmatig zijn 'indien wordt voldaan aan de voorwaarden die aan dat overheidsoptreden zijn verbonden'.

De minister schreef de Kamerbrief in een reactie op een artikel in het AD in oktober. Daarin stond dat de inzet van drones door de politie nauwelijks tot aanhoudingen leidt en dat de vliegtuigjes als opsporingsmiddel uit de gratie zijn geraakt bij zowel politie als justitie.

Opstelten schrijft in een reactie dat onbemande vluchten 'zeer nuttig' kunnen zijn om informatie te krijgen die gebruikt kan worden bij beslissingen over invallen of aanhoudingen. In 'enkele henneponderzoeken' heeft de inzet van drones volgens Opstelten geleid tot de vervolging van verdachten.

Huis knot bevoegdheden Obama

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een defensiewet goedgekeurd waarin ruim een half miljard dollar is gereserveerd voor de krijgsmacht, maar waarin ook de bevoegdheden van president Barack Obama worden ingeperkt. Het wordt in de toekomst moeilijker gedetineerden uit te ruilen.

Republikeinen waren verontwaardigd dat Obama onlangs besloot vijf hooggeplaatste Talibanstrijders uit Guantanamo Bay te ruilen voor de Amerikaanse sergeant Bowe Bergdahl. Bergdahl werd vijf jaar gevangen gehouden in Afghanistan. In de nieuwe defensiewet zijn restricties opgenomen voor het ruilen van gevangenen.

De nieuwe wet stelt ook beperkingen aan het spionageprogramma van de geheime dienst NSA. Daarnaast wordt bezuinigd op verschillende kostenposten van defensie.

Conchita Wurst op Amsterdamse Gay Pride

Conchita Wurst geeft een optreden tijdens de Gay Pride in Amsterdam. De 'vrouw met de baard', die namens Oostenrijk het Eurovisie Songfestival won, staat op 3 augustus op het podium van het Human Rights-concert op het Rembrandtplein. Een dag eerder vaart ze tijdens de Canal Parade mee op de boot van Gay Care Amsterdam, de organisatie die Wurst heeft weten te strikken.

"We zijn er trots op om Conchita Wurst naar Amsterdam te halen", laat directeur Jan Nieuwenhuis vrijdag weten in een verklaring. Hij noemt haar 'het symbool voor diversiteit en openheid in Europa'. "Zeker na het antihomogeweld van de afgelopen week is het belangrijk om trots en tolerantie te zetten tegenover discriminatie en geweld." Gay Care Amsterdam is een thuiszorgorganisatie voor lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders.

Wurst is in werkelijkheid zanger Thomas Neuwirth. Hij deed vorige maand als een vrouw, maar wel met een baard, mee aan het Eurovisie Songfestival. Neuwirth wilde met zijn deelname duidelijk maken dat het leven niet draait om 'dingen als seksualiteit en waar je vandaan komt'.

Becker en Bautista Agut op voor titel in Rosmalen

De Duitser Benjamin Becker en Roberto Bautista Agut hebben zich vrijdag geplaatst voor de finale van het tennistoernooi in Rosmalen. Becker won met 6-3 en 7-6 (3) van de Portugees Joao Sousa. Bautista Agut was Jürgen Melzer met 4-6, 6-2 en 7-6 (4) nipt de baas. Zowel de Spanjaard als de Oostenrijker had eerder vrijdag nog de kwartfinale gespeeld.

Voor de 33-jarige Becker is het de derde ATP-finale in zijn loopbaan. In 2009 reikte hij ook in Rosmalen tot de eindstrijd en toen won hij het toernooi. Twee jaar eerder had hij in Bangkok de finale verloren. Zijn zeven jaar jongere tegenstander staat voor de tweede keer in de finale van een ATP-toernooi. Begin vorig jaar verloor hij de finale in het Indiase Chennai.

De leukste WK-tweets deel 1

Ook tijdens het WK-voetbal in Brazilië houdt FOK!sport Twitter scherp in de gaten. Zo kun je tijdens het toernooi regelmatig de leukste tweets over en rond het WK lezen. Vanavond trappen we af met de eerste aflevering van de leukste WK-tweets.

Van opmerkelijke beelden tijdens het WK worden sommige twitteraars erg creatief:

Patrick Kluivert blijkt helderziend te zijn:

Tijdens de wedstrijd van België kwam deze jongen ter wereld:

Jack van Gelder werkt in Brazilië goed aan zijn PR:

Bij de wedstrijd Nederland - Australië waren koning Willem-Alexander en koningin Maxima te gast. Na afloop van de wedstrijd kwamen ze ook even een kijkje nemen in de kleedkamer:

Ze overhandigden ook nog een schaal aan Wesley Sneijder ter gelegenheid van zijn honderdste interland:

De Engelse voetbalbond gaf ons een kijkje in de kleedkamer voor de wedstrijd:

Robin van Persie was blij dat zijn teamgenoot Wayne Rooney eindelijk scoorde op een WK:

Zelfs Schiphol kleurt oranje:

De Engelsen hoopten dat de Italianen ervoor zouden zorgen dat ze nog een waterkansje op de volgende ronde hadden. Maar dat zat er duidelijk niet in tegen Costa Rica. Gary Lineker was diep teleurgesteld in de Italianen:

De Japanse supporters ruimen niet alleen netjes na de wedstrijd alle rommel op, ze zien er ook nog eens fantastisch uit:

Ruiz door het dolle heen na zege

Bryan Ruiz is door het dolle heen na de verrassende 1-0 zege van Costa Rica tegen Italië. De oud-speler van FC Twente en PSV maakte bovendien het enige doelpunt.

"Ik kan niet uitleggen welke emoties ik nu voel", aldus Ruiz. "We hebben zoweel geleden. Ik draag de goal op aan mijn familie. Het is ongelooflijk om op een WK te scoren." Ondanks de  zware loting heeft Ruiz altijd geloofd in zijn land. "We hebben hier van gedroomd, alhoewel veel mensen weinig van ons verwachtten. We hebben ons gekwalificeerd via teams die beter zijn dan wij. Een droom komt uit."

Hoofdrolspelers LittleBigPlanet 3 uitgelegd

Tijdens de E3-presentatie van Sony stapte een van de grootste verrassingen van de beurs uit de schaduw: LittleBigPlanet 3. In de demo waren nieuwe vriendjes van Sackboy te zien: Swoop, Oddsock en Toggle. Pete Smith van XDev legt uit wat de mogelijkheden zijn met deze characters. Naast de nieuwe characters zijn er ook extra mogelijkheden toegevoegd aan de Create-modus.

“We’ve spent a long time working on the characters,” aldus Pete Smith van XDev. “Not just making sure that they look distinctive but also that they each offer unique gameplay. That, for me, is the big thing. We want people to go ‘Wow, they really change up the game, and I can create totally new experiences with them."

“We were also keen to make sure that they were very iconic from a silhouette point of view, so that when you look at them together you can instantly tell them apart. Yet we still wanted them to feel like they were part of the Sackboy family, rather than just a watered down version of the same character.”

In de demo was goed te zien dat de vier karakters, Sackboy, Swoop, Oddsock en Toggle hun eigen voor- en nadelen hebben, waarmee teamwork (weer) belangrijk wordt om door de puzzels heen te raken.

“Swoop was the first one we came up with. He has a specific purpose – Swoop can fly, and he can access hard to reach places. One of the most useful things with Swoop is that he can pick things up – objects, but also the other characters, with the exception of ‘big’ Toggle.”

“Then there’s Oddsock, who’s a four-legged character. He’s not quite a dog; he’s more… well, he’s just an odd sock! Oddsock can wall jump and wall slide, and is really fast. Once you play the Oddsock levels and start nailing your jumps, it’s really fluid and much quicker than the familiar LBP gameplay. It’s a very different experience – we didn’t just want him to be Sackboy on four legs, we wanted him to be his own unique character.”

“Finally we’ve got Toggle. Toggle can be big, or he can be small. Toggle started off as just one character – big Toggle – but it didn’t quite give you enough combinations, and that’s what LittleBigPlanet really needs. What we like in LBP is that we want everything to be very intuitive, so when he’s big he’s strong and heavy, and when he’s small he’s light and quick – it’s obvious. When you play the game it feels really natural – you’ll instantly know where to use him, and it brings in a nice puzzle element. He also brings with him a hell of a lot of gameplay possibilities, especially when you start using some of the customisation features.”

LittleBigPlanet 3 ligt vanaf november in de winkel voor Playstation 4..

 

Freddie Prinze Jr. in Dragon Age: Inquisition

Freddie Prinze Jr. gaat de stem van de Iron Bull in Dragon Age: Inquisition op zich nemen. Je kent hem misschien wel van James Vega uit Mass Effect 3 of van zijn rollen in I Know What You Did Last Summer en Wing Commander.

De Iron Bull is een huursoldaat met één oog en hij wordt beschreven als 'de James Bond van de Qunari'. In de video hieronder kun je het interview met Prinze Jr. bekijken.

Informatie Battlefield 4 Dragon's Teeth-dlc

De aankomende uitbreiding voor Battlefield 4, Dragon's Teeth, komt deze zomer uit. EA heeft vandaag wat meer informatie over de inhoud bekendgemaakt. Battlefield 4 Premium-leden kunnen twee weken eerder met de dlc beginnen.

De maps heten Lumphini Garden, Pearl Market, Propaganda en Sunken Dragon. Er komen vijf nieuwe wapens in het spel, een ballistisch schild wat kogels opvangt en een Battle Pickup genaamd R.A.W.R. waarmee je een zwaar bewapend voertuig kunt besturen vanaf een afstand.

Een nieuwe gamemodus zit er ook bij: Chain Link. Hierbij moet je verschillende capture points veroveren en aan elkaar linken om te winnen.

Naast Dragon's Teeth staat ook de Final Stand-dlc gepland voor de aankomende zomer.

Riot biedt werknemers oprotpremie aan

Riot Games, de ontwikkelaar van League of Legends, geeft nieuwe werknemers tien procent van hun salaris mee als ze besluiten ontslag te nemen. De oprotpremie mag maximaal 25 duizend dollar zijn. Op deze manier hoopt Riot Games alleen mensen aan te trekken die bij hun bedrijf passen.

Een uitleg over het 'Queue Dodge'-systeem valt te lezen op de site van Riot: "Wij hebben ons vanaf het begin gefocused op een unieke cultuur. Wij werken met een gedeelde missie, gedeelde waarden, passie, vertrouwen en respect. Als iemand over onze unieke cultuur heen kotst, doen ze zichzelf en het bedrijf tekort als ze alleen blijven voor het salaris."

Riot Games wil dus mensen die niet bij het bedrijf passen zo snel mogelijk wegwerken voordat ze een probleem worden. Zo kunnen ze snel verder zoeken naar mensen die wel bij de bedrijfscultuur passen. Een team van gelijkgestemden met ongeveer dezelfde cultuur en waardes werkt namelijk veel effectiever.

"Wij hebben een rigoreus interview proces waarbij we kandidaten uitgebreid beoordelen, maar we hebben niet de garantie dat deze werknemers altijd goed bij ons passen. We weten niet precies hoeveel mensen voor Queue Dodge gaan kiezen, maar we zullen daarvan leren en betere keuzes maken in de toekomst."

Queue Dodge geldt op dit moment alleen voor Amerikaanse vestigingen.

DayZ per ongeluk in Steam-sale

Dean Hall, de maker van DayZ, was erg verbaasd toen hij DayZ in de Steam-sale zag staan. De game bevindt zich nog in de alpha-fase en op de Steam-pagina worden gamers afgeraden de game te kopen tenzij ze weten wat ze kunnen verwachten van een Early Access.

Twitterende gamers stuurden massaal berichten naar Dean Hall en Brian Hicks, de producer van DayZ, maar zij wisten van niets.

Developer en uitgever Bohemia Interactive heeft al gereageerd en zegt dat er iets mis is gegaan in de communicatie: "Brian and Dean have both been travelling and unavailable for some time. It's possible that there is an issue here caused by miscommunication which hopefully can be cleared up when they return to the office."

Het is mogelijk dat de prijs van DayZ tijdens de sale weer 23,99 euro wordt. Op dit moment staat de game nog online voor 20,39 euro.

Overigens staat er nog een andere Early Access-game tussen, Divinity: Original Sin. De lancering van de game stond voor 20 juni gepland, maar de release moest worden uitgesteld. Ontwikkelaar Larian geeft aan dat ze iets negatiefs in iets positiefs wilde veranderen en beschouwt de korting als een stimulans voor pre-orders.

Bondscoach ontkent machtsstrijd met Messi

Er is in de Argentijnse selectie geen sprake van een machtsstrijd tussen Lionel Messi en bondscoach Alejandro Sabella. Dat zei Sabella vrijdag. "De sfeer in de groep is perfect."

Messi leek na de 2-1 zege op Bosnië-Herzegovina ontevreden met de gehanteerde tactiek tegen de Europeanen. Sabella begon dat duel met een defensieve formatie waarin Messi niet wist uit te blinken. Toen na rust aanvallender werd gespeeld vond de vedette wel het net.

Messi's opvattingen over de te hanteren tactiek zijn volgens Sabella niet nieuw. "Ik maak me er geen zorgen over", zei de bondscoach. Messi en Argentinië komen zaterdag weer in actie. Iran is dan de tegenstander in Belo Horizonte.

Lopez tegen Gasquet in finale Eastbourne

Tennissers Feliciano Lopez en Richard Gasquet spelen zaterdag de finale van het ATP-toernooi in Eastbourne. Op het Engelse gras was Lopez in de halve finale met 6-4 en 7-6 (4) de Amerikaan Sam Querrey de baas. De Spanjaard was vrijdag ook nog in actie gekomen in zijn kwartfinale. Daarin was hij met 6-3 en 6-4 te sterk voor Jérémy Chardy uit Frankrijk.

Titelverdediger Lopez neemt het in de finale op tegen Gasquet. De Fransman, als eerste geplaatst in de Engelse kustplaats, was met 6-4 en 6-2 de Oezbeek Denis Istomin de baas. Gasquet won in zijn loopbaan twee grastoernooien. In 2005 en 2006 was hij de beste in Nottingham. Dat toernooi is later verplaatst naar Eastbourne.

[Groep D] Uitslag Italië - Costa Rica

Costa Rica heeft zich verrassend als vierde land weten te plaatsen voor de achtste finales van het WK voetbal. De Midden-Amerikanen wonnen met 1-0 van Italië en weet zich daardoor al zeker van de volgende ronde. Italië zal woensdag in een rechtstreeks gevecht met Uruguay moeten strijden om een plaats in die achtste finales.

Niemand gaf Costa Rica ook maar een enkele kans om de zware groep D door te komen. Want naast Uruguay en Italië zit ook Engeland nog eens in de groep. De Engelsen zijn echter na twee nederlagen al uitgeschakeld. Costa Rica versloeg afgelopen weekend al Uruguay en nam ook in het duel tegen Italië in het begin het initiatief.

De dreiging kwam vooral uit corners, waar vooral de Italiaanse keeper Buffon enige moeite mee had. De Italianen controleerden wel het duel, maar het duurde tot een half uur voordat zij een echte kans kregen. Wie anders dan Pirlo gaf een mooie pass op Balotelli, die echter zijn lob wel over de keeper, maar wel naast het doel zag gaan. Amper een minuut later kreeg de spits weer een kans, maar dit keer werd zijn schot gepareerd door doelman Navas.

Aan de andere kant kwam ook Costa Rica aan zijn eerste kans toe. Bolaños schoot, in het overigens snikhete Recife, van twintig meter, maar zag Buffon de bal uit de hoek halen. Even later was er opnieuw gevaar voor het Italiaanse doel. Eerst stompte Buffon de bal weg na een hoekschop. Daarna bracht Ruiz de bal weer in het strafschopgebied en kopte Duarte net over. Vlak voor rust werden de Latijns-Amerikanen eerst nog een penalty ontzegd, maar amper een minuut daarna was het alsnog raak. Een goede voorzet van Díaz werd door Ruiz via de lat binnengekopt.

Ruiz viert zijn doelpunt. (PRO SHOTS/Action Images)

Direct na rust voerde Italië de druk op, wat al snel een kans opleverde voor Darmian. Zijn schot belandde op de handen van Navas, die even later ook een vrije trap van Pirlo uit de hoek haalde. Daarna was het eigenlijk wel gedaan met het offensief van de viervoudig wereldkampioen, die geen bres wist te slaan in de Costa Ricaanse verdediging en geen schim leek van het team dat eerder nog won van Engeland.

Die Midden-Amerikanen namen zelf ook geen risico, aangezien ze zich bij winst zich kwalificeren voor de volgende ronde. Het kwam er sporadisch uit via een counter, maar echte kansen wist Costa Rica niet te creeëren. Dat lukte de fantasieloze Italianen ook niet meer, waardoor Costa Rica zich voor het eerst sinds 1990 voor de tweede ronde wisten te kwalificeren. Voor Italië wacht woensdag weer een nieuwe kans, dan hebben ze aan een gelijkspel tegen Uruguay genoeg om alsnog door te gaan.

Balotelli kwam er vooral na rust niet aan te pas. (PRO SHOTS/Action Images)
 

Italië

0 - 1

Costa Rica

     44' Ruiz 
 
 Gele kaart: Balotelli (Italië), Cubero (Costa Rica)
 
Stadion: Arena Pernambuco, Recife
Toeschouwers: 40.285
Arbiter: Osses (Chl)
 
Opstelling:   Opstelling:
Buffon
Abate
Barzagli
Chiellini
Darmian
Motta (Cassano/46)
De Rossi
Pirlo
Candreva (Insigne/57)
Balotelli
Marchisio (Cerci/69)
  Navas
Gamboa
Duarte
Gonzáles
Umaña
Díaz
Ruiz (Brenes/81)
Borges
Tejeda (Cubero/68)
Bolaños
Campbell (Ureña/74)

FA houdt ondanks nederlagen vertrouwen in Hodgson

Bondscoach Roy Hodgson hoeft ondanks Engelands teleurstellende optreden op het WK niet te vrezen voor zijn baan. De Engelse voetbalbond FA heeft hem gevraagd zijn contract uit te dienen en tot en met het EK van 2016 bondscoach te blijven.

Engeland verloor zijn openingsduel in Brazilië met 2-1 van Italië. Donderdag ging de wereldkampioen van 1966 door toedoen van Luis Suarez met 2-1 onderuit tegen Uruguay. Desondanks maakt Engeland bij zeges van Italië op Costa Rica en Uruguay nog een kans op de tweede plek in de groep.

Hodgson werd kort voor het EK van 2012 als bondscoach aangesteld. Eerder trainde hij onder meer Liverpool, Internazionale en Fulham.

Nike blijft nog twaalf jaar sponsor Oranje

Het Nederlands elftal speelt ook de komende twaalf jaar in Nike-kleding. Dat heeft de KNVB vrijdag bekendgemaakt. Door de verlenging van het contract overschrijdt de verbintenis tussen het Amerikaanse sportmerk en Oranje de dertig jaar. Nike is namelijk sinds 1996 kledingsponsor van de KNVB.

Nike toont zich tevreden met de verlenging van de samenwerking. "De KNVB was één van Nikes eerste grote sponsorprojecten in het voetbal en dat heeft ons geholpen om 's werelds grootste en meest innovatieve voetbalmerk te worden. We kunnen niet wachten om dit succes verder uit te bouwen", liet vicevoorzitter Dermott Cleary weten. Nike sponsort onder meer ook Brazilië, Frankrijk en Engeland.

Behalve het Nederlands elftal en het Nederlands vrouwenelftal spelen ook alle jeugdteams in Nike-kleding. Het sportmerk sponsort daarnaast onder meer het vrouwenvoetbal, straatvoetbal en de jeugdcompetitie. "Ze zetten zich niet alleen in voor het Nederlands elftal, maar voor het gehele Nederlandse voetbal en iedereen die van onze sport houdt", zei KNVB-directeur Bert van Oostveen daarover.

Nicolette kreeg Colombiaanse doodsbedreigingen

Nicolette van Dam heeft vanuit Colombia doodsbedreigingen ontvangen naar aanleiding van haar ongelukkige tweet. Dat zei ze vrijdagavond in RTL Boulevard, een dag nadat ze zowel vanuit binnen- als buitenland een hoop kritiek over zich heen kreeg. De presentatrice zag daarop geen andere uitweg dan haar werk voor Unicef neer te leggen. "Ik kan wel janken."

Van Dam twitterde woensdag een bewerkte foto van Colombiaanse voetballers die coke snuiven. Het Zuid-Amerikaans land was in rep en roer, omdat ze ambassadeur van Unicef is. Zo drong Colombia's ambassadeur bij de Verenigde Naties aan op haar vertrek. "Het werd een soort heksenjacht, ik werd van alle kanten op social media kapotgemaakt", zei Van Dam.

Volgens de presentatrice was haar Unicef-ambassadeurschap iets waarop ze haar 'lekker konden pakken'. "Het kreeg zo'n rare draai", ging ze verder. "Er werd zo'n druk uit Colombia uitgeoefend. De doodsbedreigingen die ik kreeg... Je kunt het je niet voorstellen." Daarop legde ze haar functie neer. "Ik wil niet dat op wat voor manier dan ook Unicef in een verkeerd daglicht komt. Ik wil dat Unicef gewoon door blijft gaan."

Darter Van der Voort verslaat Kist in Oostenrijk

Het dartcircus strijkt neer in het Oostenrijkse Salzburg. Het vierde toernooi van de European Tour van de PDC heeft er plaats, de Austrian Darts Open. Zes Nederlanders doen er mee, waarvan Michael van Gerwen al geplaatst is voor de tweede ronde. 

Dirk van Duijvenbode was de eerste Nederlander die in actie kwam. Hij verloor met 3-6 van Rowby-John Rodriguez. Benito van de Pas mag zaterdag terugkomen na de 6-5 zege op William O'Connor. Hij zal in de tweede ronde aantreden tegen Kim Huybrechts. Het is voor Van de Pas zijn debuut op de Europese Tour. 

Er was ook een Nederlands onderonsje tussen Vincent van der Voort en Christian Kist. Van der Voort won eenvoudig met 6-2. In de eerste leg gooide hij bijna een negendarter, maar het ging mis met de laatste pijl op dubbel twaalf. Van der Voort zal in de tweede ronde spelen tegen Justin Pipe

Er komt later vandaag nog één Nederlander in actie. Salmon Renyaan neemt het op tegen Bernd Roith. Naast die wedstrijd zijn er nog zeven andere eersterondepartijen. Zo neemt Marc Webster het op tegen Ronnie Baxter en Arron Monk speelt tegen Stephen Bunting.

Uitslagen eerste ronde Austrian Darts Open

Darter Darter Uitslag
Ben Ward Barrie Bates 6-4 
Kevin Dowling Andy Smith 3-6 
Dirk van Duijvenbode Rowby-John Rodriguez 3-6 
Dennis Smith Mensur Suljovic 5-6 
Mark Walsh Andrew Gilding 4-6 
William O'Connor Benito van de Pas 5-6 
Vincent van der Voort Christian Kist 6-2 
John Part Marko Kantele 6-5 

Symbolisch referendum over hervorming in Hong Kong

Meer dan honderduizend inwoners van Hong Kong hebben tot nu toe deelgenomen aan een onofficieel, symbolisch referendum over democratische hervorming. Het referendum is georganiseerd door de Universiteit van Hong Kong en de actiegroep Occupy Central en heeft het ongenoegen gewekt van de autoriteiten in Beijing. Het stemmen, overwegend per telefoon en via internet, begon vrijdag op het middaguur en gaat door tot 29 juni.

Aanleiding tot het referendum vormt de voor 2017 geplande verkiezing van de hoogste bestuurder van Hong Kong, een voormalige Britse kroonkolonie die sinds 1997 onder China valt. Sinds de overdracht van het gebied aan China wordt de hoogste bestuurder gekozen door een raad van twaalfhonderd kiesmannen, overwegend samengesteld uit aanhangers van de Chinese regering en zakenlieden. China heeft de Hong Kongers beloof dat ze vanaf 2017 zelf hun hoogste bestuurder mogen kiezen, maar het ziet ernaar uit dat de kandidaten voor de post door Beijing aangewezen zullen blijven worden. Het bestuur van Hong Kong moet nog met een voorstel voor een nieuwe kieswet komen.

Deelnemers aan het referendum krijgen de vraag voorgelegd hoe de kandidaten geselecteerd zouden moeten worden. Ze kunnen daarbij kiezen uit drie mogelijkheden. De Chinese autoriteiten hebben de mogelijkheid dat de kandidaten voor de bestuurspost door de inwoners van Hong Kong zelf worden voorgedragen al van de hand gewezen. Volgens de organisatoren brachten in de eerste zes uur van het referendum ongeveer 165.000 mensen hun stem uit. Ze hopen op minstens driehonderdduizend deelnemers. Hong Kong telt zeven miljoen inwoners.

Kennelijk bij wijze van waarschuwing in verband met het referendum kwam de Chinese regering vorige week met een beleidsdocument waarin ze haar gezag over Hong Kong benadrukt. Bij de overdracht in 1997 werd vastgelegd dat in Hong Kong de eerstvolgende vijftig jaar niet dezelfde wetten zouden gelden als in China. 'Één land, twee systemen', zo is het idee.

Occupy Central wil het zakendistrict van Hong Kong bezetten als het voorstel voor een nieuwe kieswet niet aan een aantal democratische normen blijkt te voldoen. Het voorstel wordt niet voor het eind van dit jaar verwacht.

Vier arrestaties voor fatale schietpartij Den Haag

De politie heeft vier mannen aangehouden voor de schietpartij in Den Haag waarbij woensdagavond een 41-jarige man uit die plaats om het leven kwam. Een van hen, een 22-jarige Hagenaar, meldde zich donderdagmiddag zelf op een politiebureau.

Later op de dag hielden agenten in Den Haag een 56-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en twee mannen van 39 en 50 uit Delft aan. De politie onderzoekt wat hun rol was bij de schietpartij in de Beverweerdstraat.

Haags raadslid: ISIS voert rechtvaardige oorlog

Het Haagse raadslid Abdoe Khoulani blijft bij zijn omstreden uitspraak over de terreurorganisatie ISIS. Die voert een 'rechtvaardige strijd', zegt hij vrijdag in een interview met Novum Nieuws. Khoulani zegt dat hij niet heeft opgeroepen tot deelname aan de strijd.

"In mijn optiek voert ISIS op dit moment in Syrië en Irak een rechtvaardige oorlog tegen tirannen en daar kun je niet tegen zijn", zegt Khoulani. Het raadslid voor de Partij van de Eenheid begrijpt de ophef die hij veroorzaakte met zijn steunbetuiging aan het jihadleger op Facebook. "Leve ISIS en in shaa Allah op naar Bagdad om dat schorem aldaar aan te pakken", schreef hij.

"Ja, uiteraard begrijp ik de ophef. Het komt nogal hard over." Tegelijkertijd vindt het raadslid dat hij heel goed heeft toegelicht wat hij ermee bedoelt. Dan gaat het om de 'gewapende strijd die ISIS is aangegaan tegen onrecht'. "Het is niet zomaar een bende moordende piraten die even uit de lucht is komen vallen, maar een samenwerkingsverband van allerlei stammen die de handen ineen hebben geslagen en zich nu aan het ontworstelen zijn aan het dictatoriale juk van Al-Maliki en de zijnen."

Het Openbaar Ministerie onderzoekt of Khoulani's uitspraken op Facebook strafbaar zijn. Het raadslid heeft daar 'geen boodschap' aan, zegt hij. Ook ontkent Khoulani dat hij Nederlandse jongeren oproept om zich aan te sluiten bij ISIS. "Als ik dat wilde zou ik een hele duidelijke oproep hebben gedaan om te strijden in Irak. Dat heb ik niet gedaan en dat zal ik ook niet doen", aldus Khoulani. "Ik heb gewoon een mening over het conflict in Irak."

Ook maandag Oranjespits verwacht

De avondspits komt maandag door de WK-wedstrijd tussen Nederland en Chili opnieuw eerder op gang. Het hoogtepunt van de spits ligt net als woensdag toen Oranje tegen Australië voetbalde, rond 17.00 uur, meldt Rijkswaterstaat vrijdag.

Mensen die de wedstrijd willen volgen wordt wel aangeraden eerder naar huis te gaan. De avondspits is maandag vaak zwaarder dan die op een woensdag, aldus Rijkswaterstaat.

Op een 'normale' maandag ligt de piek van de spits tussen 17.30 en 18.00 uur. Tijdens de Oranjespits van woensdag werd om 17.15 uur gepiekt. Toen stonden er 71 files met een lengte van 259 kilometer.

De Oranjespits kenmerkte zich woensdag door een steil verloop. Rond 16.30 namen de files snel toe om na 17.30 weer even snel af te nemen, aldus Rijkswaterstaat.

Nederland speelt maandag om 18.00 uur tegen Chili. Oranje is al geplaatst voor de achtste finales.

Geen menselijke resten in auto vermiste Nederlander

Bij voorlopig onderzoek naar de auto van de vermiste Nederlandse boer in Spanje zijn geen menselijke resten aangetroffen. Dat melden lokale media op gezag van de autoriteiten. Desalniettemin gaat de politie uit van een misdrijf.

De Guardia Civil zocht vrijdag met speurhonden in het gebied waar dinsdag het voertuig van Martin Verfondern werd gevonden. De Nederlander, die met zijn vrouw in het afgelegen plaatsje Petin in de regio Galicië een ecologische boerderij runde, verdween op 19 januari 2010 toen hij met zijn auto boodschappen ging doen.

Verfondern en zijn vrouw leefden ten tijde van de verdwijning in onmin met omwonenden. Zij denkt dat haar man vermoord is. Nader onderzoek moet uitwijzen of er dna-sporen of andere aanwijzingen zijn die licht op de zaak kunnen werpen.

Soldatenduo uit Tweede Wereldoorlog geborgen

De stoffelijke resten van twee militairen die overleden in de Tweede Wereldoorlog zijn vrijdag geborgen door de landmacht. De soldaten lagen in de Overdiepse Polder, in de buurt van Sprang-Capelle. Dat meldt het ministerie van Defensie.

Twee hobbyisten die in de weer waren met een metaaldetector stuitten donderdag op menselijke resten, niet ver van het pontje over de Bergsche Maas. Tijdens het onderzoek van de bergingsdienst vonden medewerkers ook de resten van een tweede soldaat.

Wie de militairen zijn en voor welk leger ze vochten is onduidelijk. De stoffelijke resten worden naar Kamp Soesterberg gebracht, waar wordt geprobeerd hun identiteit te achterhalen.

In het gebied waar de resten zijn gevonden werd tijdens de Tweede Wereldoorlog hard gevonden. Het Duitse bruggenhoofd Kapelsche Veer was ten tijde van het Duitse Ardennenoffensief tussen december 1944 en januari 1945 inzet van een harde strijd, die uiteindelijk vijf weken duurde. In totaal vielen daar 1200 doden en gewonden.

Kerber en Keys in finale Eastbourne

Angelique Kerber en Madison Keys hebben vrijdag de finale van het grastennistoernooi in Eastbourne bereikt. De Duitse Kerber, de nummer vijf van de plaatsingslijst, hield zich in een spannende driesetter de Deense Caroline Wozniacki (8) van het lijf: 3-6, 7-6 (3) en 6-3. Keys had het aanmerkelijk makkelijker tegen de Britse Heather Watson: 6-3 en 6-1. De Amerikaanse stond nooit eerder in een WTA-finale.

Martina Hingis plaatste zich aan de zijde van Flavia Pennetta voor de dubbelfinale in Eastbourne. De Tsjechische Kveta Peschke en Katarina Srebotnik uit Slovenië bogen met 6-4, 4-6 en 10-8 voor het Zwitsers-Italiaanse duo.

Antonia van Go Ahead naar FC Groningen

FC Groningen heeft Jarchinio Antonia overgenomen van Go Ahead Eagles. De 23-jarige vleugelspits tekende in het Euroborg een contract voor drie seizoenen, meldt Groningen vrijdag. Antonia lag in Deventer nog voor een jaar vast. De hoogte van de transfersom is verzoek van Go Ahead niet bekendgemaakt.

Antonia doorliep de jeugdopleiding van Ajax, maar tot een doorbraak in Amsterdam kwam het niet. Via ADO Den Haag belandde hij in de winter van 2011 bij Go Ahead, dat hem een halfjaar later definitief vastlegde. Met de Deventenaren promoveerde Antonia naar de Eredivisie en werd afgelopen seizoen op het hoogste niveau een verdienstelijke dertiende plaats behaald.

Manager technische zaken Henk Veldmate heeft hoge verwachtingen van Antonia. "Met zijn manier van spelen en zijn snelheid, verwacht ik dat Antonia een smaakmaker kan worden bij FC Groningen. Wij vinden dat Jarchinio zich in zijn eerste volledige seizoen op het hoogste niveau heeft ontwikkeld tot een volwaardige Eredivisiespeler. Hij heeft zijn snelheid als een geweldig wapen en daarnaast is het rendement van zijn acties sterk omhooggegaan."

FIFA vervangt falende grensrechter

De FIFA heeft een wijziging gemaakt in het arbitrale team van scheidsrechter Wilmar Roldan. De Colombiaan ziet één van zijn grensrechters, Humberto Clavijo, uit zijn team gehaald worden na zijn fouten in de wedstrijd tussen Kameroen en Mexico.

Clavijo ging twee keer opzichtig in de fout door bij twee doelpunten van Mexico onterecht af te keuren wegens buitenspel. Hierdoor wordt hij zondag uit het team van Roldan gehaald, dat dan de leiding heeft over het duel Zuid-Korea - Algerije. Hij zal worden vervangen door Christian Lescano uit Ecuador.

Elke scheidsrechter heeft op een WK zijn eigen vaste set aan grensrechters, waarmee ze vaak ook in hun landelijke competities mee fluiten. Zo heeft de Nederlandse scheidsrechter Bjorn Kuipers altijd Erwin Zeinstra en Sander van Roekel bij zich. Zij fluiten vanavond om 21.00 uur het duel tussen Zwitserland en Frankrijk.

'Apple wil smartwatch in oktober lanceren'

Apple wil zijn eerste smartwatch in oktober op de markt brengen. In juli begint de productie van het slimme polshorloge, hebben hebben anonieme bronnen gemeld aan persbureau Reuters.

Het horloge krijgt een display van tweeënhalve inch (6,3 centimeter) en wordt rechthoekig van vorm. Het gadget krijgt een aanraakscherm en kan draadloos worden opgeladen, aldus de bronnen. Berichten versturen en telefoneren kan niet met het horloge.

Bronnen van The Wall Street Journal denken juist dat Apple de horloges in meerdere formaten wil uitbrengen. Het gadget krijgt bovendien tien sensoren die gezondheidsgegevens van de gebruiker bijhouden, schrijft de krant.

Apple wil vanaf oktober binnen een jaar vijftig miljoen exemplaren verschepen, maar dat aantal kan nog flink naar boven of beneden worden bijgesteld. De horloges zouden voor zeventig procent in Taiwan moeten worden geproduceerd.

Versierde hond Lady Gaga wekt toorn PETA

PETA vindt het niet leuk dat Lady Gaga haar hond extravagant uitdost. De zangeres plaatste deze week foto's van haar zwarte Franse bulldogpup bedekt met sieraden op Instagram. De dierenrechtenorganisatie reageert ontstemd op de kiekjes.

"Lady Gaga kan ervoor kiezen zichzelf te decoreren met uitbundige en oncomfortabele outfits, maar Asia kan die keuze niet maken", staat in een verklaring op de website van PETA. De organisatie vindt 'dat Asia en alle andere honden schattig zijn zonder toegevoegde opsmuk'.

Het is niet de eerste keer dat de PETA zich stoort aan het gedrag van Gaga. De organisatie had enkele jaren geleden kritiek op haar vleesjurk en het bont dat ze zou hebben gedragen. De zangeres noemde de dierenvrienden toen onder meer 'kinderachtig' en 'schofterig'.

Thé Lau voor eerst in top tien met album

Thé Lau heeft voor het eerst in zijn dertigjarige carrière een toptiennotering in de Album Top 100 te pakken. Platina Blues, de laatste plaat van de 61-jarige ernstig zieke zanger, komt deze week binnen op de zevende plek van de albumlijst.

Tot nu toe was Open uit 1992 het succesvolste album van The Scene. De cd, waarop hits als Open en Zuster staan, piekte in de jaren negentig op de twintigste plek van de albumlijst.

Lau, die uitgezaaide keelkanker heeft en is uitbehandeld, nam dinsdag met zijn band The Scene in een uitverkochte Heineken Music Hall afscheid van het Nederlandse publiek. Het allerlaatste optreden van de zanger, die op zijn laatste plaat uitgebreid stilstaat bij zijn naderende einde, is zaterdag in Brussel. Dat concert wordt live gestreamd en uitgezonden in New York, Los Angeles, Sydney en Laus oude stamkroeg De Taverne in Bergen.

Naziverdachte voorlopig nog in de VS

Het is nog te vroeg om te zeggen of een hoogbejaarde verdachte van nazimisdrijven door de Verenigde Staten uitgeleverd kan worden aan Duitsland. Dat heeft het openbaar ministerie in het Beierse Weiden vrijdag gezegd.

Johann Breyer (89) werd dinsdag in zijn woonplaats Philadelphia opgepakt. Hij kan het verzoek om zijn uitlevering in de VS aanvechten. De volgende zitting in deze zaak is over twee maanden.

De Duitse justitie verdenkt Breyer van 158 gevallen van medeplichtigheid aan moord. In ieder geval gaat het om een treinlading gevangenen die in het vernietigingskamp Auschwitz om het leven werden gebracht. Breyer zou daar als kampbewaker hebben gewerkt.

In een interview in 2012 met Associated Press zei Breyer dat hij als bewaker in Auschwitz heeft gewerkt, maar hij ontkent iets met de gruweldaden in het kamp te maken te hebben gehad. Naar eigen zeggen werkte hij in een ander deel van het kamp.

Mocht het tot een proces in Duitsland komen en wordt Breyer schuldig bevonden, dan kan hij maximaal vijftien jaar gevangenisstraf krijgen.

UPC publiceert geheime telefoonnummers

De geheime telefoonnummers van tienduizenden klanten van telecom- en internetprovider UPC zijn in papieren en digitale telefoongidsen terechtgekomen. Dat bevestigt een woordvoerder van UPC vrijdag na berichtgeving op de website tweakers.net.

Ruim zestigduizend klanten zijn geïnformeerd over de fout. Het is onduidelijk of al deze mensen ook daadwerkelijk de dupe zijn geworden van een foutje in het computersysteem. "Maar we nemen het zekere voor het onzekere", aldus de zegsman.

Het gaat om klanten die tussen januari 2011 en 28 mei van dit jaar een wijziging hebben doorgegeven in de diensten die zij bij UPC afnemen. Door een fout werd de voorkeur om een nummer geheim te houden, automatisch omgezet naar openbaar maken. "Toen we hier eenmaal van wisten, hebben we direct ingegrepen", zegt de woordvoerder.

De nummers zijn uit de digitale gidsen verwijderd. Ze staan ook niet in de volgende editie van de papieren telefoongids. Klanten kunnen gratis een nieuw geheim nummer krijgen als ze dat willen.

Vodafone maakte in maart een soortgelijke blunder. Toen werden ook onbedoeld de gegevens van tienduizenden klanten in de telefoongids gepubliceerd en doorgegeven aan nummerinformatiediensten.

Miljoen voor gedupeerden gasstoring Apeldoorn

De ruim 1300 Apeldoornse huishoudens die begin deze maand dagenlang zonder gas zaten, krijgen in totaal bijna een miljoen euro schadevergoeding. Dat meldt netbeheerder Liander vrijdag. Gemiddeld krijgt een gezin in de wijk Sprenkelaar zo'n 750 euro.

Mensen uit de wijk met een uitkering hoeven niet te vrezen dat ze die door de vergoeding mislopen, zo meldt de gemeente Apeldoorn op haar website. Mensen met schulden moeten ongeveer zeventig procent afdragen aan schuldeisers.

De precieze hoogte van de vergoeding verschilt per huishouding. Sommige mensen hadden na vier dagen al gas, terwijl anderen acht dagen moesten wachten. Mensen die langer zonder gas zaten, krijgen een hogere vergoeding. "Het hoogste bedrag dat wordt uitgereikt ligt rond de 1100 euro."

Liander wil de schade overigens weer verhalen op Vitens. Het waterbedrijf veroorzaakte de schade toen het bij werkzaamheden per ongeluk de gasleiding raakte, waardoor die volstroomde met modder. De storing was pas na acht dagen verholpen.

Eneco schrapt honderden banen bij dochters

Eneco wil vier- tot vijfhonderd banen schrappen bij netbeheerder Stedin en onderhoudsbedrijf Joulz, twee dochterbedrijven van het energieconcern. Dat bevestigt een woordvoerder van Eneco vrijdag. De banen verdwijnen omdat het concern beide dochters gaat samenvoegen, waardoor veel dubbele functies ontstaan.

Om wat voor banen het gaat, wil de zegsman niet zeggen. Daar wacht Eneco mee tot het personeel is ingelicht, op dinsdag. Naast de fusie van Stedin en Joulz is de reorganisatie ook nodig omdat Eneco op de kosten moet letten, zo meldt directeur Nancy Kamp van Stedin in de zakenkrant. "Doorgaan op de oude voet is geen optie", zo stelt ze.

"Bij mijn aantreden in september vorig jaar heb ik gekeken naar de organisatie en zag veel overlap met Joulz", aldus Kamp. "We hebben twee hoofdkantoren op steenworp afstand van elkaar en twee it-systemen. Het ligt voor de hand om van beide een te hebben."

Henderson verrast sprinters in Ster ZLM Toer

Greg Henderson heeft vrijdag de tweede etappe van de Ster ZLM Toer gewonnen. De Nieuw-Zeelander van Lotto-Belisol verraste in de slotfase van de 190 kilometer lange rit met start en finish in Buchten de sprintersploegen. Op de streep hield hij een paar seconden over op het peloton.

De Duitser Marcel Kittel behoudt de leiderstrui. De sprinter van Giant-Shimano won donderdag de eerste etappe en nam toen de leiding over van Philippe Gilbert (BMC). De Belg was woensdag de snelste in de proloog.

Zaterdag maakt de Ster ZLM Toer een uitstapje naar België. Dan wordt van Verviers naar La Gileppe gekoerst. Zondag volgt de slotetappe van Gerwen naar Boxtel.

Cristiano Ronaldo traint met brace om knie

Cristiano Ronaldo lijkt nog altijd niet volledig hersteld van een blessure aan zijn linkerknie. De Portugese vedette trainde vrijdag met een brace om het gewricht dat hem al weken hindert. Ronaldo en zijn ploeggenoten werkten een lichte en ontspannen training af.

Later vrijdag vertrekt de Portugese ploeg naar Manaus. Daar speelt de ploeg zondag zijn tweede WK-duel tegen de Verenigde Staten. Portugal verloor zijn eerste wedstrijd met 4-0 van Duitsland, terwijl de Amerikanen met 2-1 van Ghana wonnen.

Martin verstevigt leiding in Zwitserland

Tony Martin heeft de leidende positie in de Ronde van Zwitserland weten te verstevigen. De Duitse renner van Omega Pharma-Quick Step was in de lastige tijdrit van 25 kilometer de verreweg de snelste. Eerder won Martin ook al de proloog in de rittenkoers.

Wereldkampioen op de weg Rui Costa was de eerste die de tijd van Fabian Cancellara kon verbeteren. Die eerste positie hield hij lang vol, totdat Martin voorbij kwam. Tom Dumoulin was net als in de proloog degene die het dichtst bij Martin wist te blijven. Hij eindigde dus als tweede op 22 seconden van winnaar Martin.

Voor de etappe stonden er naast Dumoulin nog twee Nederlanders in de top vijf van het klassement. Tom-Jelte Slagter viel enigzins tegen en viel weg uit de top van het klassement. Dit gold ook voor Bauke Mollema. De kopman van Belkin eindigde als 21e en staat nu buiten de top tien in het klassement. 

Martin verstevigt leiding in Zwitserland. (PRO SHOTS/George Deswijzen)

Braziliaan Kaká op weg naar Orlando City SC

De kans is groot dat Kaká aan de slag gaat bij Orlando City SC. De Amerikaanse club meldt vrijdag in een verklaring 'in vergevorderde gesprekken' met de 32-jarige Braziliaan te zijn. Het is de bedoeling dat Kaká vanaf januari in Amerikaanse dienst treedt.

Kaká heeft nog een contract voor een jaar in Milan. Doordat de Milanezen zich niet plaatsten voor de Champions League mag Kaka echter transfervrij vertrekken. Hij had daarvoor een clausule in zijn verbintenis. Kaká keerde in september terug op het oude nest na vier jaar bij Real Madrid.

Orlando debuteert volgend seizoen in de Amerikaanse profcompetitie, de Major League Soccer. Kaká kan na David Villa de tweede grote naam binnen een maand worden die naar de Verenigde Staten verkast. In de wandelgangen wordt Frank Lampard ook aan New York City FC, VIlla's nieuwe werkgever, gelinkt.

Kaká werd niet opgeroepen voor het WK in eigen land. Hij heeft 87 interlands achter zijn naam.

Wilders vangt bot bij Europees hof

PVV-leider Geert Wilders vangt bot bij het Europese Hof van Justitie. Zijn verzoek om tijdelijk zitting te mogen nemen in het Europarlement is vrijdag niet-ontvankelijk verklaard, meldt een woordvoerder van het hof.

Wilders eiste in kort geding dat hij tijdelijk zitting mocht nemen in het Europees Parlement, terwijl het hof zich zou buigen over zijn andere eis: dat het Europese verbod op een dubbelmandaat van tafel ging. Het gerecht vindt dat Wilders onvoldoende informatie heeft gegeven en behandelt het verzoek daarom niet.

Het gerecht heeft Wilders ook gewaarschuwd dat zijn andere eis, het schrappen van het verbod op het dubbelmandaat, waarschijnlijk ook niet-ontvankelijk is. Het hof vindt de eis van Wilders voorbarig: hij zou eerst een besluit van het Europees Parlement moeten afwachten, om daar vervolgens tegen in beroep te gaan.

WK vandaag - vrijdag 20 juni

De negende dag van het WK voetbal staat alweer op het programma. Op deze dag staat onder andere Zwitserland - Frankrijk op het programma, wat de topwedstrijd is van groep E. De wedstrijd staat onder leiding van onze landgenoot Bjorn Kuipers.

Tijd (NL) Poule Thuis Uit Stad
18.00 D Italië Costa Rica Recife
21.00 E Zwitserland Frankrijk Salvador
24.00 E Honduras Ecuador Curtiba

Italië - Costa Rica

Italië en Costa Rica wisten beide hun eerste duel in de poule te winnen. Costa Rica, vooraf door velen als nummer vier ingeschaald in de groep, was in hun eerste duel verrassend met 3-1 te sterk voor Uruguay, de nummer vier van het vorige WK. Italië won na een leuk en spannend duel met 2-1 van Engeland, mede onder aanvoering van een nog steeds uitstekend spelende Pirlo. De nummer twee van het afgelopen EK won de tot nu toe enige ontmoeting tussen beide landen. Dit was echter een vriendschappelijke interland in 1994, toen Italië zich aan het voorbereiden was op het WK in Amerika. Daar eindigden ze als tweede, nadat ze de finale verloren van Brazilië.

Zwitserland - Frankrijk

De topwedstrijd van groep E gaat zoals verwacht tussen de Europese teams. Zwitserland was in hun eerste duel tegen Ecuador niet sterk, maar won alsnog na een late goal. Het zal echter wel beter moeten in de wedstrijd tegen Frankrijk, dat totaal geen moeite had met Honduras en een sterke indruk maakte. Wel had het geluk dat het zijn talent Pogba niet verloor wegens een rode kaart nadat hij natrapte. Beide ploegen willen een grote stap zetten naar de tweede ronde, die later op de avond zelfs al zeker kan zijn. Dat zou voor Zwitserland een opsteker zijn, nadat zij op het vorige WK na winst  in de eerste wedstrijd op de uiteindelijke wereldkampioen Spanje alsnog werden uitgeschakeld.

De laatste drie wedstrijden tussen beide landen eindigden telkens in een gelijkspel, zoals het laatste duel op het WK in Duitsland. Toen eindigde de groepswedstrijd in 0-0. De wedstrijd staat onder leiding van Bjorn Kuipers, die na Italië - Engeland dus weer een (Europees) topduel kreeg toebedeeld.

Honduras - Ecuador

Het wordt alweer de veertiende ontmoeting tussen Ecuador en Honduras, die elkaar enkel nog maar in vriendschappelijke interlands troffen. Zes keer eindigde het duel in een gelijkspel en viermaal in een zege voor Ecuador, dat afgaande op de eerste duel ook weer de favoriet is. Ze kwamen op voorsprong tegen Zwitserland, maar moesten uiteindelijk toch het hoofd buigen na een goal in de slotminuut. Honduras daarentegen maakte een erg zwakke indruk tegen Frankrijk en lijkt niet in staat om zijn eerste zege ooit op een WK te boeken. 

Opmerkelijk

Zoals vermeld won Italië eerder zijn eerste duel tegen Engeland. Dat het een hoogstaand duel was bleek onder ander aan de statistiek van de aangekomen passes. Bij Italië was dit percentage liefst 93%, de hoogste score sinds men bij het WK van 1966 is begonnen met het meten ervan. Hun tegenstander van toen scoorde zelf ook niet slecht. Bij de Engelsen kwam ook liefst 91% van de passes aan. 

Italië is ook aan een andere bijzondere reeks bezig. Op dit moment hebben de Italianen al vijftien duels op rij gescoord op het WK, een langere reeks dan elk ander land dat op dit WK aanwezig is.

Zheng en Vandeweghe naar finale Rosmalen

Jie Zheng en Coco Vandeweghe spelen zaterdag de finale van de Topshelf Open in Rosmalen. Beide tennissters wonnen vrijdag overtuigend hun halvefinaleduel. Zheng uit China klopte de Slowaakse Magdalena Rybarikova met 6-1 en 6-3. De Amerikaanse Vandeweghe gaf tegen de Tsjechische Klara Koukalova (8) zes games weg: 6-4 en 6-2.

Vandeweghe jaagt op het Brabantse gras op haar eerste WTA-titel. Zheng heeft al vier titels achter haar naam staan. Vorig jaar zegevierde Simona Halep in Rosmalen. De verliezend finaliste van Roland Garros gaf woensdag op vanwege schouderklachten.

Boilesen: "Lekker om vroeg te beginnen"

Nicolai Boilesen was een van de Ajacieden die eerder begon met trainen dan aanvankelijk van hen werd verwacht. De Deen hoopt blessures op deze wijze te voorkomen. Net als voorgaande jaren begint de 22-jarige linkspoot eerder aan de voorbereiding dan gepland.

"Waarom ik hier ben? Om fit te zijn. Ik had er de laatste twee jaar een goed gevoel bij om eerder te starten. Het doet me goed en het doet mijn lichaam ook goed", laat hij weten aan Ajax TV. Boilesen kende de laatste jaren veel blessures. Hierdoor miste hij veel wedstrijden en zadelde de Deen zijn trainer Frank de Boer op met lastige keuzes. Omdat Daley Blind naar het middenveld was verhuisd, moest De Boer zijn formatie vaak toch weer omgooien.

De linksback heeft nog wel van zijn vakantie genoten. "Ik was even naar de zon toe met mijn beste vriend. En ik ben een weekje in Denemarken geweest, maar ik wilde graag weer terugkomen. Ik zag geen reden om het anders te doen. Het is best lekker om vroeg te beginnen"

"We doen vooral krachttraining en conditiewerk", vervolgt de Deens international, die zich met de nationale ploeg niet voor het WK wist te plaatsen. "Het echte werk begint volgende week, als alle andere jongens komen. Een van de eerste dagen waren we met z'n vieren, dan kun je weinig doen met een bal."

Samen met onder meer Davy Klaassen, Siem de Jong, Ricardo Kishna en Mitchell Dijks is Boilesen reeds begonnen met trainen. "Het vertelt dat we enthousiast zijn en graag beter willen worden. Jongens die nu nog vakantie hebben, wilden ook eerder terugkomen. Of ze trainen waar ze op vakantie zijn. Dat maakt onze groep speciaal."

Boilesen laat verder weten dat hij het WK wel volgt, maar dat de aanvangstijden niet helemaal stroken met zijn trainingsschema. 'Het is best pittig. Zowel het trainen als die late wedstrijden. Ik moet wel mijn uurtjes slaap pakken."

Krajicek grijpt naast dubbelspeltitel Rosmalen

Michaëlla Krajicek is er vrijdag niet in geslaagd het dubbelspel op het grastoernooi van Rosmalen te winnen. De 25-jarige tennisster kende samen met haar Franse partner Kristina Mladenovic een vliegende start tegen het Spaans/Nieuw-Zeelandse duo Arantxa Parra Santonja en Marina Erakovic, maar verloor uiteindelijk in de supertiebreak van de derde set: 6-0, 6-7 (5) en 8-10.

Aanvankelijk leek er geen vuiltje aan de lucht voor Krajicek en Mladenovic. Ze mochten bij 6-0 en 5-2 voor de wedstrijd serveren, maar slaagden daar niet in. Dat uitserveren mislukte later nog twee keer, waarna Santonja en Erakovic in de tiebreak toesloegen. De klap van het verliezen van de tweede set kwamen Krajicek en Mladenovic niet meer te boven.

Door het verlies blijft Krajicek op zes titels in het dubbelspel staan. Ze pakte in 2008 in Rosmalen al wel eens de titel, frappant genoeg won ze toen aan de zijde van Erakovic. In het enkelspel reikte Krajicek tot de tweede ronde. Daarin was Jaroslava Sjvedova te sterk.

Krajicek en Mladenovic verloren dubbelfinale. (PRO SHOTS/Joep Leenen)

FIFPro: meer aandacht FIFA voor hersenschuddingen

De internationale voetballersvakbond FIFPro wil dat de FIFA meer aandacht heeft voor hersenschuddingen. De bond vindt dat de FIFA donderdag de Urugauayaanse voetballer Alvaro Pereira te weinig heeft beschermd. FIFPro wil garanties van de wereldvoetbalbond dat spelers beter beschermd worden.

FIFPro wijst erop dat spelers ernstige hersenbeschadigingen kunnen oplopen als ze doorspelen met een hersenschudding. De bond wil dan dat er een onafhankelijke arts komt die spelers verbiedt terug te keren in het veld. Daarmee zou worden voorkomen dat de teambelangen voor de gezondheid van de speler komen.

Een andere oplossing is volgens de bond om een speler met een mogelijke hersenschudding tijdelijk te vervangen. Dat geeft de tijd om uitgebreid te kijken of iemand inderdaad een hersenschudding heeft.

De Uruguyaan Pereira raakte tegen Engeland de knie van Raheem Sterling en ging naar de grond. Daarna verloor hij het bewustzijn. Na een korte blessurebehandeling wilde de Uruguayaan weer het veld in, hoewel de medische staf hem dat afraadde.

Bij Nederland liep Bruno Martins Indi in de wedstrijd tegen Australië een hersenschudding op. De Oranje-verdediger werd echter direct vervangen en behandeld.

Uitslag tweede vrije training Oostenrijk

Lewis Hamilton heeft in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Oostenrijk de snelste tijd genoteerd. De Mercedes-coureur reed 1.09,542 en was hiermee enkele tienden van een seconde sneller dan teamgenoot Nico Rosberg.

Het gat dat de Mercedessen sloegen met de concurrentie is groot. Ferrari-coureur Fernando Alonso werd op bijna een seconde derde, vlak voor de Williamsen van Valtteri Bottas en Felipe Massa. Hierachter volgden de Red Bulls die dit weekend een thuiswedstrijd rijden.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:09.542   37
2 N. Rosberg Mercedes 1:09.919 +0:00.377 50
3 F. Alonso Ferrari 1:10.470 +0:00.928 40
4 V. Bottas Williams 1:10.519 +0:00.977 44
5 F. Massa Williams 1:10.521 +0:00.979 39
6 S. Vettel Red Bull 1:10.807 +0:01.265 39
7 J. Button McLaren 1:10.813 +0:01.271 44
8 D. Ricciardo Red Bull 1:10.920 +0:01.378 36
9 K. Magnussen McLaren 1:10.936 +0:01.394 45
10 J. Vergne Toro Rosso 1:10.972 +0:01.430 39
11 K. Räikkönen Ferrari 1:10.974 +0:01.432 45
12 D. Kvyat Toro Rosso 1:11.261 +0:01.719 45
13 S. Perez Force India 1:11.296 +0:01.754 36
14 E. Gutierrez Sauber 1:11.491 +0:01.949 42
15 P. Maldonado Lotus 1:11.765 +0:02.223 30
16 A. Sutil Sauber 1:11.806 +0:02.264 42
17 N. Hülkenberg Force India 1:11.935 +0:02.393 39
18 M. Chilton Marussia 1:12.229 +0:02.687 43
19 R. Grosjean Lotus 1:12.262 +0:02.720 46
20 J. Bianchi Marussia 1:12.279 +0:02.737 36
21 K. Kobayashi Caterham 1:12.937 +0:03.395 24
22 M. Ericsson Caterham 1:13.596 +0:04.054 48

Cronenberg vindt Hollywood een zuigende industrie

David Cronenberg heeft een intense hekel aan hoe Hollywood in elkaar zit. "Het wordt wel een corrupte en zelfs incestueuze stad genoemd", zegt de Canadese regisseur tegen Novum Nieuws. "Ik probeer die plek zo veel mogelijk te vermijden. Gelukkig heb ik er steeds minder te zoeken."

"Het is een vreselijk werkklimaat, zeker voor kunstenaars", gaat Cronenberg verder. "Je ziet het ook aan de onderwerpen van de meeste moderne Hollywoodfilms. Ik noem het de 'man movies' - films over Batman, Superman, Iron Man, enzovoorts. Het is een constant herkauwen van dezelfde paar ideeën voor scenario's. Je ziet echt bijna nooit iets nieuws. En ze leunen allemaal volledig op visuele effecten uit een computer."

Met films als The Fly,A History of Violence en Cosmopolis op zijn conto, allemaal met grote Hollywoodsterren in de hoofdrollen, wordt Cronenberg ironisch genoeg vaak als Hollywoodregisseur gezien. Daar is de 71-jarige filmmaker het uiteraard niet mee eens. "De meeste van mijn films neem ik op in Canada of Europa. Dat betekent dus al dat ik weinig tot niets met de gevestigde Amerikaanse filmindustrie te maken heb. Ik ben wat dat betreft echt een onafhankelijke filmmaker."

In filmmuseum Eye in Amsterdam gaat zondag een uitgebreide expositie over het hele oeuvre van de filmmaker van start. Het retrospectief besteedt onder meer aandacht aan de vreemde hoofdpersonages, speciale effecten en bizarre rekwisieten die in Cronenbergs films voorbijkomen.

"Een nadeel is wel dat ik me steeds in allerlei bochten moet wringen voor iedere cent van het budget", gaat Cronenberg verder. "Maar als ik het eenmaal heb, ben ik zo vrij als een vogeltje. Bij een grote studiofilm zou ik voor de kleinste veranderingen al toestemming moeten vragen. Dan hang je zelfs voor een ander truitje van een hoofdpersoon al uren aan de telefoon."

Dat was iets wat ook Robert Pattinson opviel. De acteur maakte inmiddels drie films met Cronenberg, maar brak door met de Twilight-films, die naarmate het succes groeide steeds meer als echte studiofilms werden gemaakt. "Hij was gewend dat een regisseur voor elke scheet toestemming van een studio moet vragen", vertelt Cronenberg. "Zo lag een productie soms dagen stil omdat onderhandeld werd over de stompzinnigste details. Hij vond het heel bevrijdend dat wij gewoon konden doen wat we wilden."

Ook in Cronenbergs nieuwste film, Maps to the Stars, speelt Pattinson een hoofdrol. Het drama, dat eind augustus in Nederland gaat draaien, gaat over een familie in Hollywood die er alles aan doet om roem te vergaren. "Het is natuurlijk uitvergroot, maar in essentie is het scenario uit het leven gegrepen", vindt Cronenberg.

"Veel mensen in Hollywood hebben er echt alles voor over om beroemd te worden", weet hij. "Ze zijn bereid steeds dezelfde rol te spelen, wat mij dodelijk saai lijkt, of zich helemaal te laten verbouwen bij de plastisch chirurg. Het wordt al snel een leeg en nietszeggend leven om maar in de gratie te vallen bij een publiek dat ze uiteraard niet eens persoonlijk kennen."

F1 wil vonkende auto's terugbrengen

Tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Oostenrijk hebben Mercedes en Ferrari een proef gehouden om de auto's weer te laten vonken. Onder de bolides van Nico Rosberg en Kimi Räikkönen was een titanium skidblok gemonteerd die door het contact met het asfalt slijt.

De Formule 1 wil de show verbeteren, nu door de huidige regels de motoren minder lawaai maken en er veelal ingezet wordt op banden en brandstof sparen. Een van de opties is het terugbrengen van de vonken. In het verleden werden die veroorzaakt doordat de bodem van de auto het asfalt raakte. Nu is dat door de invoering van de minimale rijhoogte onmogelijk geworden en moet het opgelost worden met skidbloks.

Vonkende auto's in 1992 op Spa-Francorchamps (Bron: YouTube)

Nu al tweede seizoen spin-off Breaking Bad

Tv-zender AMC heeft nu al een tweede seizoen van Better Call Saul besteld. De eerste reeks van de serie die is afgeleid van Breaking Bad wordt pas volgend jaar uitgezonden door de Amerikaanse kabelzender. "De productie van Better Call Saul is begonnen en we kunnen niet trotser en verheugd zijn over het werk dat tot nu toe is geleverd", motiveert AMC de vroege verlenging.

De eerste reeks van Better Call Saul bestaat uit tien afleveringen en de tweede uit dertien, schrijft het Amerikaanse tijdschrift The Hollywood Reporter. De spin-off zou eigenlijk vanaf november te zien zijn, maar AMC neemt de tijd om er 'een waar televisie-evenement van te maken'. "Geen halve maatregelen." De tweede reeks volgt in 2016.

Better Call Saul draait om het personage Saul Goodman. De advocaat wordt vertolkt door Bob Odenkirk. De serie speelt zich af voor zijn belevenissen in het met Emmy's bekroonde Breaking Bad. Die serie draaide om een scheikundeleraar, gespeeld door Bryan Cranston, die zich bezighoudt met de productie van crystal meth. De reeks eindigde vorig jaar.

Aantal inbraken blijft dalen

Het aantal inbraken is in de eerste maanden van dit jaar met ruim vijftien procent gedaald ten opzichte van de dezelfde periode in 2013. Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag bekendgemaakt.

Het aantal woninginbraken neemt sinds begin vorig jaar af. In heel 2013 werd vijf procent minder vaak ingebroken dan in het voorgaande jaar. Dit jaar zet de daling door. Vorige maand waren er ruim 4700 inbraken of pogingen tot inbraak. Dat is twintig procent minder dan in mei vorig jaar.

Joleon Lescott verhuist naar West Brom

Joleon Lescott speelt de komende twee seizoenen voor West Bromwich Albion. De 31-jarige verdediger komt transfervrij over van Manchester City. Bij de Engelse kampioen had Lescott een aflopend contract. In vijf seizoenen in Manchester won de voormalig Engels international twee landstitels.

Lescott is de eerste aanwinst van de nieuwe West Brom-trainer Alan Irvine die vorige week werd aangesteld. De twee werkten eerder al samen bij Everton waar Irvine assistent was en Lescott van 2006 tot 2009 speelde. De verdediger kwam eerder ook uit voor Wolverhampton Wanderers, waar hij zijn loopbaan begon.

'Gestage toename' Nederjihadisten Irak

Er is een gestage toename van Nederlandse jihadstrijders die naar Irak afreizen om daar te vechten. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) vrijdag na afloop van de ministerraad.

Details wilde Plasterk niet kwijt. Hij verweest naar een rapport over de stand van het jihadisme dat volgende week verschijnt. Wel sprak hij van een zorgelijke ontwikkeling. "Het is een substantiële bedreiging."

Terugkerende jihadisten vormen een mogelijk gevaar voor de Nederlandse samenleving. Vorige maand pleegde een teruggekeerde Syriëganger een aanslag in het Joods Museum in Brussel.

Heerenveen haalt Noors talent Thorsby

Sc Heerenveen heeft zich versterkt met Morten Thorsby. De 18-jarige Noorse middenvelder komt over van Stabaek IF uit zijn geboorteland en heeft voor vijf seizoenen getekend in Friesland. Dat heeft Heerenveen vrijdag gemeld.

De jeugdinternational speelde dit seizoen in acht van de elf duels van Stabaek IF mee. Hij krijgt te maken met Dwight Lodeweges, de van rivaal SC Cambuur afkomstige nieuwe trainer.

Titelhouder Mahut uitgeschakeld in Rosmalen

Titelverdediger Nicolas Mahut is vrijdag uitgeschakeld op de Topshelf Open in Rosmalen. De Fransman (7) moest in de kwartfinale zijn meerdere erkennen in Roberto Bautista Agut. De Spanjaard (3) zegevierde in het restant van de donderdag gestaakte partij in drie sets: 6-3, 4-6 en 6-3.

Het duel was bij 3-3 in de eerste set gestaakt. De laatste kwartfinale werd vanwege de invallende duisternis ook vrijdag uitgespeeld. Daarin versloeg Jürgen Melzer (8) uit Oostenrijk de Spanjaard Fernando Verdasco (2): 7-6 (3), 6-7 (6) en 7-6 (9). Donderdag hadden beide spelers al een set gewonnen.

Bautista Agut en Melzer treffen elkaar bij de laatste vier. De andere halvefinalisten zijn Benjamin Becker en Joao Sousa, die Thiemo de Bakker de voet dwars zette.

Rutte betreurt stranden superprovincie

Premier Mark Rutte (VVD) betreurt het dat de fusie van de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland van de baan is. De vorming van een superprovincie is namelijk nog steeds een goed idee, zei hij vrijdag bij zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

De inhoudelijke verschillen waren simpelweg te groot, zei hij over het afhaken van D66 en GroenLinks. Deze partijen had het kabinet nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer. "Maar het hoort bij de politieke realiteit dat dingen niet lukken." Dan moet je op een gegeven moment 'reëel' zijn, aldus Rutte.

De premier prees minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA), die volgens hem goed leiding heeft gegeven aan het dossier. Plasterk is een 'heel eind' gekomen. Donderdagavond moesten er nog 'drie, vier bruggen' worden geslagen met de oppositie. "Voor ieder van die problemen was de brug te slaan", vond de premier. Maar hij respecteert het dat D66 en GroenLinks die niet zagen.

Plasterk zei na afloop van de ministerraad bang te zijn dat de bestuurlijke hervorming nu voor de komende decennia van de baan is. Rutte wil zo ver niet gaan. Deze kabinetsperiode gebeurt er niets meer, tenzij er een 'wondertje' gebeurt. De premier sprak van een 'weerbarstig en hardnekkig' dossier.

Rutte herhaalde nog eens een keer waarom de vorming van de superprovincie een goed idee is. Hij wees erop dat het betrokken gebied net zo groot is als New York. En waar New York wordt bestuurd door driehonderd politici, gaat het in de drie provincies om zesduizend man. Het is dus zaak dat die bestuurlijke drukte wordt aangepakt.

Het kabinet hoopte met de vorming van het landsdeel een 'systeemcrisis' te veroorzaken, waardoor de overgebleven provincies ook aansluiting zoeken. De verwachting was dat Groningen en Drenthe zouden samengaan, net als Overijssel en Gelderland. Zeeland zou zich dan aansluiten bij Zuid-Holland en het vermoeden was dat Friesland, Noord-Brabant en Limburg apart zouden blijven.

Dan zouden zeven provincies overblijven. "Een historisch aantal", zei Rutte met een verwijzing naar het aantal landsdelen dat Nederland ten tijde van de republiek kende.

Hard gaan in MotoGP 14 behalve op Xbox One

Vanaf vandaag ligt MotoGP 14 in de winkels en dat moet natuurlijk gepaard gaan met een launch-trailer. De game is beschikbaar op Playstation 3, Playstation 4, PlayStation Vita, Xbox 360, pc en dus opmerkelijk genoeg niet op Xbox One.

MotoGP 14 brengt veel verbeteringen met zich mee, zo is er een nieuw audiosysteem, nieuwe lichteffecten en andere grafische verbeteringen. Ook heeft de game een betere multiplayermodus, waarin twaalf spelers het online tegen elkaar op kunnen nemen. De Italiaanse ontwikkelaar, Milestone S.R.L., heeft helaas nog geen officiële reden gegeven waarom de game niet naar Xbox One komt.

'Directeur oorzaak veerbootramp Zuid-Korea'

De directeur en vier medewerkers van de rederij die de veerboot Sewol exploiteerden, die in april voor de kust van Zuid-Korea verging, hebben schuld aan de ramp, omdat de veerboot te zwaar werd beladen en de vracht bovendien verkeerd werd geladen. Dat was het gevolg van een riskante verbouwing van het schip. Ook werd de veiligheid niet in acht genomen, omdat er te weinig geld werd uitgegeven aan veiligheidstrainingen voor het personeel. Dat heeft het openbaar ministerie in Zuid-Korea vrijdag gezegd.

De verdachten beweren echter dat de oorzaak van de ramp, die honderden levens heeft geëist, niet duidelijk is. De vijf verdachten kwamen vrijdag niet opdagen in de rechtbank. Volgens hun advocaten hebben ze meer tijd nodig voor hun verdediging. Over drie weken staat een volgende zitting op de rol.

De Sewol werd in 2012 in Japan aangeschaft voor bijna zes miljoen euro. Vervolgens werd het schip verbouwd en werden er cabines toegevoegd. Ook werd een tentoonstellingsruimte bijgebouwd. Als gevolg daarvan werd het schip topzwaar. Het Zuid-Koreaanse scheepvaartregister keurde het schip toch goed, op voorwaarde dat er een stuk minder vracht zou worden meegenomen. De rederij, Chonghaejin Marine, heeft volgens het OM deze voorwaarde genegeerd en geregeld meer vracht meegenomen dan toegestaan. Daarmee wist het bedrijf de winst fors te laten groeien.

De directeur van de rederij ontkent niet dat het schip te zwaar beladen was, maar hij betwist dat dit de oorzaak is van de scheepsramp. Er zijn volgens hem meer factoren in het spel geweest.

Artsen 'tevreden' over gezondheid Duitse speleoloog

Artsen zijn tevreden over de gezondheidstoestand van de Duitse speleoloog die donderdag naar het ziekenhuis werd gebracht na bijna twee weken onder de grond te hebben doorgebracht. Het duurt nog wel drie tot zes maanden voordat Johann Westhauser weer helemaal de oude is, aldus de artsen, maar een neurologische ingreep is niet nodig.

De speleoloog raakte bijna twee weken geleden gewond. Door vallend gesteente liep hij hoofd- en schedelletsel op. Hij zat toen bijna duizend meter diep in het Riesending, een grottenstelsel bij Berchtesgaden aan de grens met Oostenrijk. Het duurde dagen voordat reddingswerkers Westhauser wisten te bereiken en de reddingsoperatie liep meerdere malen vertraging op.

Nederland definitief van Brussels strafbankje

Nederland staat definitief niet meer onder verscherpt toezicht van Brussel. De ministers van financiën van de Europese Unie besloten vrijdag het advies van de Europese Commissie van begin deze maand over te nemen. Ook Oostenrijk, België, Tsjechië, Denemarken en Slowakije hebben hun begrotingstekort voldoende teruggedrongen.

Elf andere landen bljiven nog wel in de zogeheten excessieftekortprocedure omdat hun begrotingstekort nog niet op het niveau is dat Brussel graag ziet.

Het Nederlandse begrotingstekort daalde vorig jaar tot tweeënhalf procent van het bruto binnenlands product, ruim onder de afgesproken grens van drie procent. De Europese Commissie verwacht bovendien dat het tekort volgend jaar verder afneemt naar 1,8 procent. Nederland werd sinds 2009 extra in de gaten gehouden omdat het tekort opliep.

De excessieftekortprocedure gaf Nederland een hoop extra druk van Brussel, omdat landen in de procedure extra moeten overleggen met Brussel over de te nemen stappen om het tekort terug te dringen. Als dat niet snel genoeg gebeurt, kan dat tot een boete leiden.

'PlayStation Plus-games voor juli'

Als het om Sony gaat loopt Azië vaak voor op Europa. Zo ook met gratis PlayStation Plus-games. De Aziatische kadootjes zijn al bekend. Tot nu toe zijn de PS4-presentjes van PlayStation Azië hetzelfde in Europa. De games voor PS3 en Vita wijken doorgaans af.

Voor PlayStation 4 zijn er TowerFall Ascension (indie multiplayer actie) en Strider (platform actie). Deze komen waarschijnlijk ook hier uit.

De PS3 en Vita-games voor de Aziatische markt zijn:

  • Vita -  Velocity Ultra: Shoot-em-up platform (was hier vorig jaar al een kadootje)
  • Vita -  Mind=0 (Mind Zero): Japanse RPG
  • Vita – Table Ice Hockey: Sport
  • PS3 - Hustle Kings: Poolbiljart
  • PS3 - Velocity Ultra
PSN azie

Wilde achtervolging eindigt tegen betonblok

Een wilde achtervolging is donderdagnacht voor een Franse auto in het Brabantse Werkendam geëindigd tegen een betonblok. Niemand raakte daarbij gewond. De 34-jarige Franse bestuurder zei tegen de politie dat hij bang was omdat hij softdrugs bij zich had. Hij is samen met zijn 22-jarige passagier opgepakt.

De achtervolging begon rond 02.00 uur op de A27 ter hoogte van Werkendam, omdat het rijgedrag van de bestuurder opviel. Toen de politie dichterbij wilde komen, ging de auto er met 170 kilometer per uur vandoor. Tijdens de achtervolging maakte de bestuurder diverse verkeersovertredingen.

De Fransman reed naar Werkendam, waar hij binnen de bebouwde kom snelheden tot 180 kilometer per uur haalde. Agenten raakten even het zicht op de auto kwijt toen de 34-jarige man een andere weggebruiker inhaalde en vervolgens de lichten van zijn wagen doofde. Kort daarop bleek de auto tegen een betonblok te zijn geknald.

De bestuurder verklaarde in paniek te zijn geraakt toen hij de agenten zag. Hij had twee zakjes hasj en hennep bij zich, en een doosje hennepolie. De 22-jarige passagier werd in bosjes in de buurt gevonden. Hij probeerde zich tevergeefs te verstoppen voor de politie.

EU doet Krim-producten in de ban

De Europese Unie gaat de invoer van producten uit de Krim verbieden, uit protest tegen de annexatie van het Oekraïense gebied door Rusland. Dat heeft een EU-functionaris vrijdag gezegd.

De beslissing wordt officieel maandag genomen door de raad van ministers van buitenlandse zaken in Luxemburg. Goederen uit de Krim kunnen daarna de EU niet meer binnenkomen zonder goedkeuring van de Oekraïense autoriteiten. Die zijn echter uit de Krim verdreven door Russische troepen.

"Dit is nog maar het topje van de ijsberg", aldus de zegsman. De EU heeft een routekaart met verdere maatregelen voorbereid, waaronder een visumverbod. "De 28 EU-lidstaten weigeren de annexatie te erkennen, dus moeten we consequent zijn."

De Krim is ook uitgezonderd van het associatieakkoord en vrijhandelsverdrag dat de EU en Oekraïne volgende week vrijdag sluiten tijdens de EU-top van regeringsleiders.

Eerder hebben de lidstaten sancties opgelegd aan personen en bedrijven in verband met de annexatie. Of de EU-ministers en regeringsleiders volgende week nog meer sancties treffen, hangt af van de situatie in Oekraïne, aldus de zegsman.

De economie van de Krim berust vooral op landbouw en toerisme. De lokale autoriteiten hopen ook gasvelden voor de kust in gebruik te nemen. Tegen een lokaal bedrijf dat daarbij betrokken is zijn al EU-sancties van kracht.

EHL schikt zich naar World League Hockey

De Euro Hockey League (EHL) wordt komend seizoen ingedikt voor de halve finale van de World League. Omdat de halve finales van dat laatste toernooi in juni worden afgewerkt, combineert de EHL net als dit jaar de hele knock-outfase in een toernooi met Pasen. In het seizoen 2015-2016 worden met Pasen weer de achtste finales en kwartfinales afgewerkt en staat de finale weer met Pinksteren op de kalender.

Vanaf de komende jaargang, het achtste seizoen voor de EHL, is er bovendien nog maar één toernooi voor de eerste ronde. Twaalf teams strijden in oktober in Barcelona om vier plaatsen in de achtste finale. De twaalf hoogst geplaatste clubs hoeven in de eerste ronde niet in actie te komen en staan meteen in de achtste finale.

Twee van de drie Nederlandse deelnemers krijgen een bye voor de achtste finale. Datzelfde geldt voor België, Duitsland en Spanje. Engeland, Polen, Rusland en Frankrijk zijn met twee teams vertegenwoordigd en daarvan stroomt er bij allemaal een in de achtste finale in. De deelnemers uit Schotland, Ierland, Oostenrijk en Italië moeten wel aan de bak in de eerste ronde. Die vier landen mogen slechts één club afvaardigen.

OM vervolgt verkoper Mein Kampf

De eigenaar van de Amsterdamse kunstgalerie Totalitarian Art Gallery wordt vervolgd voor het verkopen van Adolf Hitlers Mein Kampf. Twee exemplaren van het boek zijn vrijdag in beslag genomen. Dat laat het Openbaar Ministerie in Amsterdam weten.

Volgens de eigenaar van de galerie, Michel van Eyck, kwamen rond het middaguur politieagenten met een dagvaarding de winkel aan het Singel binnen. Van Eyck zegt zelf dat hij maar één exemplaar in de galerie had liggen. Wel heeft hij er meerdere verkocht.

In oktober ontstond ophef toen bekend werd dat Mein Kampf in de galerie verkrijgbaar was. Federatief Joods Nederland (FJN) deed daarop aangifte tegen Van Eyck. Na onderzoek van het OM is besloten Van Eyck te vervolgen. De eigenaar had eerder aangegeven te weten dat het verkopen van het boek strafbaar is.

De eerste zitting vindt 26 augustus plaats.

Geen sprake van ronselen stemmen in Heusden

Drie kandidaat-raadsleden in de gemeente Heusden worden niet langer verdacht van het ronselen van stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Uit onderzoek is niet gebleken dat de politici stelselmatig mensen benaderden hun stempas af te geven. Dat maakte het OM vrijdag bekend.

Burgemeester Jan Hamming (PvdA) deed op 12 maart aangifte van het ronselen van stemmen. De burgemeester had daar 'meerdere signalen' over opgevangen.

Politieonderzoek heeft echter geen concrete aanwijzingen opgeleverd. Een groot deel van de informatie was 'van horen zeggen', aldus het OM Oost-Brabant.

Eerder werd bekend dat het Soestse PvdA-raadslid Osman Suna niet wordt vervolgd voor ronselen van stemmen. Ook in dat geval werden geen aanwijzingen gevonden dat daadwerkelijk volmachten waren afgegeven.

Puber uit nekschopfilmpje langer vast

De 15-jarige jongen die woensdag werd aangehouden voor het mishandelen van een meisje in Rotterdam blijft langer vastzitten. De jongen, die in ieder geval nog veertien dagen mag worden vastgehouden, wordt verdacht van poging tot zware mishandeling, meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.

De mishandeling in Rotterdam-Alexander werd gefilmd. Het filmpje werd op YouTube geplaatst en ging vervolgens ook rond op Facebook en Twitter. Veel mensen reageerden geschokt en verontwaardigd op de beelden, waarop is te zien dat de jongen het meisje van achteren hard onderuit trapt.

Zij staat op en verweert zich, waarop hij haar weer vloert en in haar nek trapt.

Bergtop opgeblazen voor telescoop

Astronomen van de European Southern Observatory in Chili hebben donderdag met explosieven de top van een berg weggeblazen om daar de grootste optische telescoop ter wereld neer te kunnen zetten. De berg Cerro Armazones, drieduizend meter hoog, wordt de standplaats van de European Extremely Large Telescope.

De telescoop heeft een spiegel van 39 meter doorsnede. Astronomen spreken van het 'grootste oog ter wereld dat op de hemel is gericht'.

Met behulp van het precisie-instrument willen wetenschappers planeten rond andere sterren, donkere materie en grote zwarte gaten bestuderen. De telescoop moet voor 2024 voltooid zijn.

Jaar voorwaardelijke celstraf voor babymoord

De 21-jarige Melissa den H. uit Zevenaar is vrijdag veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar voor het ombrengen van haar pasgeboren dochter. De rechtbank in Arnhem komt tot een lagere straf dan de twee jaar voorwaardelijke cel die tegen haar was geëist, deels omdat de zaak tweeënhalf jaar oud is en de vrouw daarom volgens de rechter lange tijd in onzekerheid heeft geleefd.

Den H. stelt dat ze niet wist dat ze in verwachting was. Ze beviel in november 2011 tijdens haar stage. Ze stopte uit angst voor ontdekking een prop papier in de mond van de baby, waardoor het kind overleed. Het lijkje legde de vrouw in een plastic zak in de kofferbak van haar auto, waar het lichaam werd aangetroffen.

De vrouw, die ook schuldig is bevonden aan het verbergen van het lichaam van de baby, is volgens de rechtbank sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Ze moet zich daarom tijdens de proeftijd van vijf jaar onder behandeling laten stellen.

Ubisoft reageert op Watch_Dogs-mod

Ubisoft heeft een verklaring uitgegeven als reactie op de recentelijk uitgekomen mod voor de pc-versie van Watch_Dogs waarmee de graphics flink worden opgekrikt. In de verklaring geven ze aan dat het deactiveren van de 'oude, ongebruikte' render settings-bestanden een bewuste keuze was om eventuele problemen te voorkomen.

Afgelopen week werd er een mod verspreid op internet die Watch_Dogs' ware potentie in termen van grafische pracht en praal onthult. De mod doet in feite niet veel meer dan het (her)activeren van eerdergenoemde weggestopte bestanden waardoor de graphics naar een hoger niveau getild kunnen worden.

De reactie van Ubisoft:

The dev team is completely dedicated to getting the most out of each platform, so the notion that we would actively downgrade quality is contrary to everything we’ve set out to achieve. We test and optimize our games for each platform on which they’re released, striving for the best possible quality. The PC version does indeed contain some old, unused render settings that were deactivated for a variety of reasons, including possible impacts on visual fidelity, stability, performance and overall gameplay quality. Modders are usually creative and passionate players, and while we appreciate their enthusiasm, the mod in question (which uses those old settings) subjectively enhances the game’s visual fidelity in certain situations but also can have various negative impacts. Those could range from performance issues, to difficulty in reading the environment in order to appreciate the gameplay, to potentially making the game less enjoyable or even unstable.

Thanks for playing Watch Dogs and stay safe on the mean streets of Chicago.

-The Watch Dogs Team

 Bekijk hieronder een filmpje van Watch_Dogs met de betreffende mod geactiveerd.

Boek: Ik Mis Je - Harlan Coben

'Elke nieuwe Coben gaat ten koste van je nachtrust' valt te lezen op de cover van Ik Mis Je. En dat is zeker zo. Bij, pakweg, de laatste 50 bladzijden, als alle puzzelstukjes van deze zenuwslopende thriller langzaam op hun plaats lijken te valllen, is het onmogelijk om het boek naast je neer te leggen. In sneltreinvaart weet Harlan Coben alle verhaallijnen op een meesterlijke wijze in elkaar te weven. Spanning, humor en een origineel plot: dit is de thriller van 2014!

Kabinet trekt stekker uit superprovincie

Het kabinet komt niet met een voorstel om de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland te laten fuseren. De ministerraad heeft dat vrijdag besloten, nadat een dag eerder duidelijk was geworden dat er geen parlementaire steun voor is.

Donderdag mislukten onderhandelingen tussen het kabinet en de oppositiepartijen D66 en GroenLinks, die mogelijk steun hadden willen geven aan het plan in de Eerste Kamer. Zonder deze twee partijen is er in de senaat geen meerderheid voor de superprovincie.

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) zei na de vastgelopen besprekingen dat de verschillen van mening niet gaan om het principe van de provinciefusie, maar om onderdelen van zijn plannen.

Paus tegen legalisering softdrugs

Paus Franciscus heeft zich vrijdag uitgesproken tegen de legalisering van softdrugs. Op een bijeenkomst in Rome zei dat hij zelfs kleinschalige pogingen om softdrugs te legaliseren 'niet alleen uiterst discutabel uit juridisch oogpunt zijn, maar ook niet leiden tot de gewenste resultaten'.

Franciscus heeft zich al meermaals uitgesproken over het gevaar van een drugsverslaving. Een aantal keer heeft de kerkvader gesproken met verslaafden.

Vorige maand heeft Uruguay, buurland van Argentinië, waar de paus is geboren, een wet aangenomen die de verkoop van marihuana mogelijk maakt.

Dna-onderzoek Panama kan dagen duren

Het duurt naar alle waarschijnlijkheid nog dagen voordat duidelijk is of de menselijke resten die donderdag zijn gevonden in Panama van de vermiste Lisanne Froon en Kris Kremers zijn. Dat verwacht een woordvoerder van de politie in Nederland. De families van de meisjes komen mogelijk later vandaag met een reactie op de vondst, aldus een zegsvrouw namens de families.

Niet ver van waar vorige week vrijdag een rugtas met spullen van Kris en Lisanne werd gevonden, werden donderdag botten en twee schoenen gevonden, zo bevestigde het ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens Panamese media gaat het om een slipper en een schoen. In de bergschoen, waarvan een foto is geplaatst, zouden resten van een voet hebben gezeten.

De sporen zijn overgebracht naar Panama-Stad voor verder onderzoek. Een dna-test moet uitwijzen of de resten inderdaad van Kris of Lisanne zijn.

De meisjes zijn sinds 1 april zoek. Ze vertrokken die dag voor een wandeling in de omgeving van Boquete. Ze volgden een taalcursus in Panama.

Spaanse bond wil verder met Del Bosque

De aftocht van Spanje heeft veel speculatie omtrent Vicente del Bosque's positie met zich meegebracht. De Spaanse voetbalbond komt echter met een duidelijk statement. Spanje werd voorafgaand aan het WK gezien als een van de kanshebbers. Door twee nederlagen, tegen Nederland en Chili, zit het toernooi er voor de wereldkampioen van 2010 er echter al op.

"Dit hadden we zelfs in de slechtste voorspellingen niet aan zien komen", zegt secretaris-generaal Jorde Perez van de Spaanse voetbalbond (RFEF) tegen El Partido de los 12. "We hebben nog niet gesproken met Del Bosque. Het is beter om daar even mee te wachten en in Madrid het gesprek aan te gaan." Spanje speelt namelijk nog een laatste groepsduel, aankomende maandag tegen het eveneens uitgeschakelde Australië.

Opvallend is dat Del Bosque eerder dit jaar zijn contract nog verlengde tot en met het EK van 2016. "Toen hij tekende, liet hij weten dat hij zou vertrekken als wij dat wilden. Maar wij willen juist dat hij blijft. We hebben de beste bodnscoach, waarom zouden we dat veranderen?"

"Hij heeft ook niet zijn ontslag ingediend, zoals elders werd beweeerd. Maar mocht hij dat alsnog doen, dan vragen wij hem om te blijven", aldus de bestuurder. "De spelers hebben ruim zestig wedstrijden in de benen. Jaar in jaar uit is dat een enorme opgave, en daar kregen we de rekening voor gepresenteerd."

Boeren uit Fukushima voeren actie in Tokyo

Twee boeren uit het Japanse Fukushima, zwaar getroffen door de aardbeving en tsunami van 2011 en daaropvolgende nucleaire ramp, hebben vrijdag gedemonstreerd bij het ministerie van landbouw in de hoofdstad Tokyo. Ze voelen zich door de overheid in de steek gelaten. De politie greep in toen de boeren een stier uit hun vrachtwagen wilden loslaten op straat.

De actievoerders, Masami Yoshizawa en Naoto Matsumara, zijn twee van de duizenden boeren wier bedrijven in gebied staan dat na de aardbeving en tsunami, waarbij de kerncentrale van Fukushima zwaar beschadigd raakte, goeddeels van de buitenwereld werd afgesloten. De twee zijn op hun boerderijen gebleven om voor hun eigen vee en dat van anderen te zorgen. De huiden van sommige van hun dieren zijn witte vlekken gaan vertonen en de boeren willen dat het ministerie van landbouw onderzoekt hoe dat komt. Ook willen ze dat de overheid ophoudt met het ruimen van achtergelaten vee en het verbranden van door radioactieve straling aangetaste gewassen die ze nodig zeggen te hebben om hun vee te voeden.

"Het ministerie heeft tegen ons gezegd dat het niet weet wat de oorzaak van de vlekken is. Nou, om daar achter te komen moeten ze dat dan nader onderzoeken. Ze kunnen zich er niet van afmaken door te zeggen dat ze het niet weten", zei Yoshizawa, die minister van landbouw Yoshimasa Hayashi door een megafoon opriep naar buiten te komen en de stier te bekijken. Hayashi bevond zich echter in het parlement en er kwam ook niemand anders naar buiten. Wel mochten de boeren een schriftelijk verzoek om hulp afgeven bij de receptie van het ministerie.

Meer dan honderdduizend 'nucleaire evacuees' zijn uit gebied rond de kerncentrale vertrokken. Sommige gebieden worden geleidelijk schoongemaakt, met de bedoeling dat ze weer bewoond kunnen gaan worden. Matsumara heeft de evacuatiebevelen genegeerd en is in zijn woonplaats Tomioka gebleven. De rest van zijn familie is wel vertrokken. Tomioka telde voor de aardbeving zestienduizend inwoners en is nu een spookstad.

Matsumara is rijstboer en heeft ook veertig stuks vee. Yoshizawa heeft naar eigen zeggen 360 stuks vee. Samen hebben ze zeshonderd stuks vee onder hun hoede.

Williams begint tegen landgenote op Wimbledon

Serena Williams begint de jacht op haar zesde Wimbledon-titel tegen een landgenote. De Amerikaanse mondiale nummer een werd vrijdag bij de loting gekoppeld aan Anna Tatishvili, de nummer 114 van de wereld.

Williams is in Londen op zoek naar eerherstel. Vorig jaar sneuvelde ze in de vierde ronde. Eind vorige maand werd ze op Roland Garros al in de tweede ronde uitgeschakeld.

Williams zou in de kwartfinale Maria Sharapova tegen kunnen komen. De winnares van Roland Garros treft in de eerste ronde thuisspeelster Samantha Murray. Sjarapova won Wimbledon in 2004 en was in 2011 verliezend finalist.

In het vrouwentoernooi zijn geen Nederlanders actief. Richel Hogenkamp, Kiki Bertens, Arantxa Rus en Indy de Vroome sneuvelden allen in de kwalificaties.

Bier en tieten

Ik heb nog nooit iets met reclame gehad. Soms zit er een leuke tussen al het bocht, maar die wordt na honderd keer kijken ook bar vervelend. Ik snap echt niet dat er mensen zijn die op de Gouden Loeki stemmen. En ik snap ook niet waarom er zoveel reclame wordt gemaakt op de zenders van de publieke omroep. In de ons omringende landen gebeurt dat in beduidend mindere mate. Daar heb je toch de commerciële zenders voor?

HEMA waarschuwt voor gevaarlijke waterschoentjes

De HEMA haalt een partij waterschoentjes terug wegens verstikkingsgevaar voor kinderen. Een gesp van de roze en blauwe schoentjes in de maten 19 tot en met 31 kan loslaten, waardoor het gevaar bestaat dat kinderen het in hun mond doen. Er zijn voor zover bekend nog geen ongelukken gebeurd met de waterschoenen, laat de HEMA weten.

Consumenten die de waterschoenen voor kinderen hebben gekocht kunnen die terugbrengen naar de winkel. Ze krijgen hun geld terug.

File bij Luchtmachtdagen 'door navigatierijders'

Bezoekers van de Luchtmachtdagen op vliegbasis Gilze-Rijen staan ook dit jaar in de file. De verkeersopstopping lijkt vooral te komen doordat weggebruikers hun navigatiesysteem volgen in plaats van de verkeersborden die voor de gelegenheid zijn neergezet. Op de ventweg naast de A58 vanuit Tilburg bedraagt de wachttijd een halfuur, meldt de ANWB.

Ook op de A58 van Breda richting Tilburg staan vrijdagochtend files tussen knooppunt Galder en Gilze vanwege de Luchtmachtdagen. De wachttijd daar bedraagt gemiddeld een kwartier.

Vorig jaar was het ook druk op de weg vanwege de Luchtmachtdagen, die toen op vliegbasis Volkel werden gehouden. De 220.000 bezoekers stonden toen urenlang in de file. De verkeersopstopping is volgens de ANWB dit jaar niet zo erg als toen. Bezoekers wordt geadviseerd de aanwijzingen op de speciale verkeersborden en de aanwijzingen van de verkeersregelaars te volgen.

Berlusconi in beroep om veroordeling Ruby-zaak

De voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft vrijdag beroep aangetekend tegen zijn veroordeling voor het betalen voor seks met de minderjarige Karima el-Mahroug, die beter bekend is als Ruby de hartendief. Berlusconi werd eerder veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar. Bovendien mag hij de rest van zijn leven geen politieke functies meer bekleden.

Berlusconi ontkent dat hij seksuele omgang met El-Mahroug heeft gehad tijdens een van de beruchten 'bunga-bungafeesten' in een van zijn villa's in Milaan. De verwachting is dat de beroepszaak maanden in beslag zal nemen.

De afgelopen tijd is Berlusconi bezig met het vervullen van een taakstraf die hij opgelegd kreeg vanwege belastingfraude. Hij helpt alzheimerpatiënten.

CBR schorst examinator wegens mogelijk gesjoemel

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft een examinator uit de regio Noord-Holland geschorst wegens vermoedens van gesjoemel met rijexamens. Om hoeveel examens het gaat en om welke rijschool is niet bekendgemaakt. Onderzocht wordt wat er precies is gebeurd. Tot die tijd wil het CBR geen toelichting geven.

Volgens het CBR zijn signalen binnengekomen 'over de integriteit bij het uitoefenen van het vak' door de medewerker. De examinator zit gedurende het onderzoek thuis.

Vorige maand meldde RTL Nieuws dat jaarlijks tientallen mensen die zakken voor het rijexamen of zelfs helemaal geen examen hebben gedaan, toch een rijbewijs kunnen aanvragen bij de gemeente. Dit wordt nog onderzocht, maar het CBR heeft al gezegd zich niet in het beeld te herkennen. Deze kwestie zou niets te maken hebben met de schorsing.

Het CBR heeft ongeveer zevenhonderd examinatoren in dienst. Jaarlijks nemen zij gezamenlijk zeshonderdduizend examens af. Een verbeterplan moet de fraude met theorie- en praktijkexamens terugdringen.

Uitslag eerste vrije training Oostenrijk

Mercedes is ook weer het snelste team gebleken bij de eerste vrije training voor de Grand Prix van Oostenrijk. Nico Rosberg bleef tijdens de training op de Red Bull-ring zijn teamgenoot Lewis Hamilton ruim eentiende voor. De derde plaats was voor de Ferrari van Fernando Alonso, die ruim drietienden langzamer was.

De Red Bull-coureurs kunnen vooralsnog geen potten breken op hun thuisbaan. Daniel Ricciardo, winnaar van de vorige race in Canada, werd slechts dertiende. Wereldkampioen Sebastian Vettel stond op de vijftiende plaats. Een kapotte slang betekende dat Sauber-coureur Adrian Sutil maar negen ronden kon rijden op vrijdagochtend en de training als voorlaatste zou eindigen. Marcus Ericsson moest zijn Caterham-auto al vroeg in de sessie aan de kant zetten met elektrische problemen en was daardoor met afstand de langzaamste.

Uitslag eerste vrije training

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:11.295   19
2 L. Hamilton Mercedes 1:11.435 +0:00.140 32
3 F. Alonso Ferrari 1:11.606 +0:00.311 23
4 F. Massa Williams 1:11.756 +0:00.461 27
5 J. Button McLaren 1:11.839 +0:00.544 33
6 S. Perez Force India 1:12.009 +0:00.714 33
7 N. Hülkenberg Force India 1:12.072 +0:00.777 20
8 V. Bottas Williams 1:12.114 +0:00.819 21
9 K. Magnussen McLaren 1:12.313 +0:01.018 36
10 J. Vergne Toro Rosso 1:12.364 +0:01.069 30
11 K. Räikkönen Ferrari 1:12.365 +0:01.070 21
12 D. Kvyat Toro Rosso 1:12.372 +0:01.077 35
13 D. Ricciardo Red Bull 1:12.570 +0:01.275 28
14 E. Gutierrez Sauber 1:12.984 +0:01.689 29
15 S. Vettel Red Bull 1:12.988 +0:01.693 25
16 R. Grosjean Lotus 1:13.168 +0:01.873 28
17 P. Maldonado Lotus 1:13.642 +0:02.347 27
18 J. Bianchi Marussia 1:13.738 +0:02.443 26
19 M. Chilton Marussia 1:13.857 +0:02.562 28
20 K. Kobayashi Caterham 1:14.611 +0:03.316 24
21 A. Sutil Sauber 1:14.691 +0:03.396 9
22 M. Ericsson Caterham 1:17.501 +0:06.206 8

FOK!toen: Brazil

Braa-ziiiil, lalalalalalalalaaaa – het moet een van de bekendste deuntjes wereldwijd zijn. Je zou het een onofficieel volkslied kunnen noemen. De geschiedenis van het nummer uit 1939 is razend interessant en willen we je dan ook niet onthouden. Daarom in FOK!toen: het 75 jaar oude 'Aquarela do Brasil'.

 De oorspronkelijke versie, gezongen door Francisco Alves (1939).

 Brasil, meu Brasil brasileiro
Meu mulato inzoneiro
Vou cantar-te nos meus versos
Ô Brasil, samba que dá
Bamboleio, que faz gingá
Ô Brasil do meu amor
Terra de Nosso Senhor
Brasil! Brasil! Prá mim... prá mim...

Engelse vertaling hier.

Het nummer werd in 1939 geschreven door de Braziliaan Ary Barroso. Geïnspireerd door stortregen op een stormachtige avond schreef de beste man een 'aquarel' als ode aan zijn geliefde vaderland. Het werd echter niet direct een hit en ontbrak begin jaren '40 in de lijstjes van meest populaire nummers op het Braziliaanse carnaval. Dat veranderde toen de VS zich er tegenaan gingen bemoeien.

Amerika niet erg geliefd
Begin jaren '40 zagen die met lede ogen aan dat veel dictators in Zuid- en Midden-Amerika nogal vriendelijk omgingen met de nazi's in Hitler-Europa. Daar verandering in brengen was lastig: de VS hadden zich de vijftig jaar ervoor middels staatsgrepen, invasies, blokkades, embargo's, monopolieposities, oorlogen, (haven)bombardementen en het steunen van stromannen in (letterlijke) bananenrepublieken niet erg populair gemaakt.

Oplossing: Disneypropaganda
Wie wél populair was in Latijns-Amerika, was Walt Disney. Begin 1941 kreeg hij daarom in het kader van het 'Good Neighbor Policy' van de VS een flinke zak geld. Hij werd vervolgens op een tour door Zuid-Amerika gestuurd als ambassadeur van de VS. Het hele tripje werd georganiseerd en georchestreerd door Nelson Rockefeller, destijds Coördinator van Inter-Amerikaanse Zaken.

Walt reisde met achttien componisten, tekenaars, technici enzovoorts naar Brazilië, Argentinië, Chili en Peru. Daar ontmoette men hoogwaardigheidsbekleders en deed men inspiratie op voor een door de Amerikaanse overheid verordonneerde film.

 'Aquarela do Brasil', fragment uit Disneyfilm Saludos Amigos, 1942.

Die film zou Saludos Amigos ('Hello Friends') gaan heten en verschillende Disneyfiguren in Zuid-Amerika laten ronddwalen. Tegelijkertijd moest men erdoor positiever over de VS gaan denken, alsook thuis in de VS positiever over Zuid-Amerika. De film werd een doorslaand succes toen-ie werd uitgebracht in 1942.

Enter Joe Carioca
De tekenfilm is in vier segmenten verdeeld en bevat cartoons met o.a. Goofy en Donald Duck. In het laatste stuk klinkt 'Aquarela do Brasil' en wordt het karakter Joe Carioca geïntroduceerd. Het karakter dat door velen steevast werd overgeslagen in de Donald Duck begon dus als pro-Amerikaanse propaganda om Zuid-Amerika antifascistisch te maken.

Disney had het overheidsgeld hard nodig. Eind jaren dertig was de studio enorm uitgebreid om voor de hele wereld films te gaan produceren, toen de oorlog uitbrak en praktisch Europa werd afgesneden als afzetmarkt. Dat zorgde voor kopzorgen en rode cijfers.

Disneydocu over de reis
Interessant genoeg maakte Disney ook een documentaire over hun reis naar Zuid-Amerika, inclusief beelden van de reis en interviews met Disney en andere betrokkenen. De docu, South of the Border With Disney, werd ook in 1942 uitgebracht.

 Deel 1. Deel 2 hier. 

Het Disneyverhaal is niet het einde van de legendarische geschiedenis van het nummer dat tegenwoordig bekendstaat als 'Brazil', maar het begin. In 1943 werd de instrumentale versie van Xavier Cugat een hit in 'the free world'.

Er volgde al snel een versie met Engelstalige lyrics die erg weinig met het origineel te maken hadden. Toch werd het nummer verscheidene malen een hit. Zo zongen The Dinning Sisters het nummer in de forties. In '57 verscheen het op Frank Sinatra's legendarische album Come Fly With Me:

  Brazil, where hearts were entertaining June
We stood beneath an amber moon
And softly murmured "someday soon"
We kissed and clung together, then
Tomorrow was another day
The morning found me miles away
With still a million things to say
Now, when twilight dims the sky above
Recalling thrills of our love
There's one thing that I'm certain of
 Return I will to old Brazil

Het nummer werd verder nog gecoverd door o.a. Django Reinhardt (1947) en The Coasters (1958):

 

Met een deels andere (wat trouwere) tekst zongen ook Bing Crosby en (Georges tante) Rosemary Clooney in 1958 het nummer:

Ook The Shadows (1965), Chet Atkins en Les Paul (1976) en João Gilberto (ook 1976) deden een gooi:

'Brazil' in Brazil
Maar wellicht is het nummer nog wel 't best tot z'n recht gekomen als leitmotif in de fantastische film Brazil uit 1985. Zo'n beetje de hele soundtrack ervan stond in het teken van 'Aquarela do Brasil'. Minstens twee hele mooie interpretaties van het nummer kwamen voort uit de film:

 Lalalalalalalalaaaaaaa!

 De gefloten versie. YouTube-comment: “It has a sort of forced happiness that makes you feel very macabre.”

De Brazil-soundtrack werd ook gebruikt in de trailer van de Disneyfilm Wall-E:

Meer over Terry Gilliam's cultfilm Brazil, Michael Kamen's soundtrack en de verdere geschiedenis van het nummer 'Aquarela do Brasil' binnenkort in FOK!toen.

Wolff verkoopt aandelen in Williams

Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff heeft een deel van zijn aandelen in het Formule 1-team Williams van de hand gedaan. De Amerikaanse zakenman Brad Hollinger heeft nu vijf procent van de renstal uit Grove in handen gekregen, Wolff houdt nog tien procent van de aandelen over.

Hollinger is de baas van Vibra Healthcare en oprichter van The Hollinger Group die zich met name richt op verzorging van senioren. Tegenover de BBC laat hij weten de Formule 1 een interessante investering te vinden. Volgens hem 'staat de Formule 1 op het punt om opnieuw explosief te groeien' vanwege het benutten van de sociale media.

Tussenstand FOK! WK pool

Nadat ruim één speelronde is geweest vonden we het tijd om een eerste tussenstand te geven van de FOK! WK pool. Na 23 gespeelde wedstrijden begint er enige tekening te ontstaan in de tussenstand.

In de tussenstand is ook één antwoord op een losse vraag meegenomen. Namelijk die van 'Welk land krijgt de eerste rode kaart'. Het antwoord hierop was; Uruguay. Tot nu toe zijn er tijdens het toernooi nog geen losse vragen gesteld. Mochten deze in de loop van het toernooi wel volgen dan zullen we ze in een tussenstandpost en in het topic bekend maken.

Tussenstand users

Positie Gebruikersnaam Punten
1 Bonkojoy 740
2 Ronhui 685
3 Blauwe_Boom 650
4 methodmich 610
5 Maringo 600
6 Zeta 600
7 davako 595
8 vulgarismagistralis 590
9 cerealx 585
10 Littlerabbit 580


Tussenstand subleagues

Positie Naam subleague Punten
1 FOK! Open 384
2 TAL-SC 372
3 OPROER 358
4 FOK!sport 353
5 3FM 352


Je kunt je eigen puntenoverzicht vinden op deze pagina. Zodra duidelijk is welke teams er doorgaan naar de achtste finales wordt de Pool weer opengesteld en kun jij je voorspelling voor deze wedstrijden invullen.

Tot slot wensen wij jou nog veel plezier en succes met het deelnemen aan de FOK! WK pool! 

Haase en Sijsling treffen geplaatste spelers op Wimbledon

Robin Haase en Igor Sijsling hebben een geplaatste speler geloot voor de eerste ronde van Wimbledon. Haase ontmoet de als 35e ingeschaalde Vasek Pospisil uit Canada. Sijsling neemt het op tegen de Duitser Philipp Kohlschreiber, de nummer 22 van de plaatsingslijst. Dat wees de loting vrijdag uit.

Haase, de mondiale nummer 51, staat zestien plekken lager op de wereldranglijst dan Pospisil. De twee troffen elkaar tweemaal eerder, beide keren op hardcourt. Zowel Haase als Pospisil won eenmaal.

Sijsling heeft een opvallend goed balans tegen Kohlschreiber. Ondanks het verschil van 33 plekken op de wereldranglijst won de Amsterdammer alle drie de eerdere ontmoetingen. Op gras stonden de twee nog nooit tegenover elkaar.

Haase en Sijsling moeten de Nederlandse eer hoog houden. In het vrouwentoernooi zijn geen Nederlanders actief.

Titelverdediger bij de mannen Andy Murray speelt in de eerste ronde tegen de Belg David Goffin. Rafael Nadal en Novak Djokovic, de nummers een en twee van de wereldranglijst, treffen respectievelijk Martin Klizan en Andrey Golubev.

Yaya en Kolo Touré rouwen om dood broer

Het Ivoriaanse kamp is opgeschrikt door tragisch nieuws. Ibrahim Touré, de jongere broer van Kolo Touré en Yaya Touré, is donderdag 19 juni om het leven gekomen. Dat meldt de Ivoriaanse voetbalbond middels een officieel statement.

Het nieuws komt slechts enkele uren nadat Ivoorkust de tweede groepswedstrijd, tegen Colombia, met 2-1 verloor. Aan de zijde van de Ivorianen stond Yaya Touré negentig minuten lang op het veld. De Ivoriaanse voetbalbond (FIF) maakt het tragische overlijden wereldkundig. "De FIF meldt het overlijden van Oyala Ibrahim Touré, die op donderdag 19 juni in Manchester om het leven is gekomen.

"In deze verschrikkelijke situatie willen de spelers en alle leden van de Ivoriaanse delegatie in Brazilië hun steun betuigen aan de gebroeders Touré en de rest van hun familie. De president van de voetbalbond roept alle Ivorianen op om voor ze te bidden."

Ibrahim Touré was net als zijn twee oudere broers professioneel voetballer. De afgelopen periode stond hij in Libanon onder contract. Over de doodsoorzaak is nog niets bekend.

[upd] Mogelijke releasedatum Dead Rising 3 bekend

Toen gisteren de Steamsale begon kroop ook Dead Rising 3 er non-chalant bij. Eerder werd al bekend gemaakt dat Dead Rising 3 naar pc zou komen, maar er was nog geen datum bekend. Nu staat er bij Steam wel een datum, namelijk 5 september 2014. 

Dead Rising 3 is een open-wereld zombiegame waarin je je eigen voertuigen en wapens kunt maken. Met honderden zombies tegelijk op het scherm is het een absoluut horrorfestijn. Dead Rising 3 was eerst een exclusive voor Xbox One.

Update: 12:48

Op het Steam-forum zijn de minimale specs bekendgemaakt en er is ook gezegd dat het spel op 30 FPS loopt.

Blizzard komt naar gamescom

Blizzard heeft te kennen gegeven aanwezig te zijn tijdens de gamescom van 2014. Blizzard zal onder andere de nieuwste uitbreiding van World of Warcraft laten zien: Warlords of Draenor.

Naast de alweer vijfde uitbreiding voor Blizzards succesvolle MMORPG, mag je ook losgaan op de aanstaande MOBA Heroes of the Storm, de cardgame Hearthstone: Heroes of Warcraft en een nieuwe editie van Diablo III: Reaper of Souls - Ultimate Evil Edition voor de PlayStation 4.

Naast games zorgt Blizzard ook voor het nodige vermaak in de vorm van livemuziek, quizzen en dans- en kostuumwedstrijden. Haal je LARP-kostuum dus maar vast uit de kast en doe een gooi naar de prijzen.

Ook B-staal atlete Herzog positief

De voorlopige schorsing van hardloopster Adrienne Herzog blijft van kracht. De Atletiekunie heeft dit besloten nadat ook de B-staal van een positieve dopingtest van de atlete positief bleek te zijn.

Herzog, tienvoudig Nederlands kampioene, testte positief tijdens een out of competition dopingtest, die op 16 maart werd afgenomen in Amerika. Door het resultaat van de B-staal mag Herzog zeker tot de uitspraak van het Instituur Sport Rechtzaak niet in actie komen.

Herzog werd al vaker in verband gebracht met doping. Haar naam dook in 2010 op in een Spaans dopingonderzoek. In 2013 laste de Amersfoortse zelfs een afkoelingsperiode in, nadat Vrij Nederland e-mails had gepubliceerd waarin ze doping bestelde. Zelf heeft ze altijd volgehouden dat die mails niet van haar waren.

Medewerkers lab VS behandeld tegen antrax

Ongeveer 75 medewerkers van een laboratorium in de Verenigde Staten worden preventief behandeld tegen miltvuur. Door een fout in de procedure met de omgang van de antraxbacterie zijn zij mogelijk met sporen besmet geraakt. Miltvuur kan dodelijk zijn, vooral als de bacterie wordt ingeademd en in de longen terecht komt.

Het probleem werd vorige week bij de Centers for Disease Control and Prevention ontdekt. Een laboratorium had verzuimd bacteriemonsters die voor onderzoek zouden worden gebruikt inactief te maken. De mensen die de bacteriën moesten onderzoeken gingen ervan uit dat dit wel was gebeurd en droegen daarom niet volledig beschermende kleding. Bovendien konden sporen van de bacterie in de lucht zijn geraakt.

In 2001 veroorzaakte antrax paniek in de Verenigde Staten toen via de post brieven met antraxsporen werden verzonden. Vijf mensen kwamen om het leven en zeventien werden ernstig ziek, maar overleefden de besmetting. Volgens de FBI werden de poederbrieven verstuurd door een onderzoeksmedewerker, Bruce Ivins, die zelfmoord pleegde.

Titanfall 48 uur gratis

Origin is met iets nieuws gekomen, namelijk 'Game Time'. Met Game Time kun je gratis voor een bepaalde tijd een door Origin-gekozen spel spelen. Het is geen demo zegt EA, maar het volledige spel. En het begint gelijk met een groot spel. Namelijk Titanfall.

Je voortgang van het spel wordt opgeslagen dus mocht je het spel uiteindelijk toch kopen dan ga je verder waar je gebleven was.

Het is nog niet overal beschikbaar zegt EA, maar binnen een paar uur zou het voor iedereen beschikbaar moeten zijn. Titanfall kun je dan in deze lijst zien staan.

Opstelten: jihadvoornemen is nu ook al strafbaar

Plannen smeden om deel te nemen aan de gewapende jihad is al strafbaar. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vrijdag gezegd. Hij reageerde op een pleidooi van CDA-leider Sybrand Buma om de wet aan te passen om het voorbereiden van jihadreizen strafbaar te stellen.

"Er is al een wetsartikel dat bepaalt dat als iemand het voornemen heeft tot terroristische daden over te gaan, hij aangepakt kan worden door politie en justitie", zei Opstelten. Hij zal dat verder beargumenteren in een brief over de aanpak van jihadreizigers die hij binnenkort naar de Tweede Kamer stuurt.

Buma pleit verder voor meer geld voor de inlichtingendiensten AIVD en MIVD. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) wilde daar vrijdag niet op ingaan. Of er extra geld moet komen wil hij met het kabinet bespreken. Verder zei Plasterk dat jihadreizigers een 'serieuze dreiging' vormen die de AIVD 'scherp op het netvlies' heeft. "We doen wat er moet gebeuren op dit moment."

Aanhouding voor verkrachting 21 jaar geleden

De Rotterdamse politie heeft na 21 jaar een verdachte aangehouden voor een verkrachting. Toen werd bij een inbraak in een woning in de wijk Schiebroek een 51-jarige vrouw verkracht. De man kwam eerder dit jaar in beeld door een dna-match, maar was onvindbaar. Iets meer dan een maand geleden werd hij aangehouden voor een nieuwe verkrachting, meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.

De 48-jarige man, zonder vaste woon- of verblijfplaats, zit vast voor beide verkrachtingen en wordt ook verdacht van mishandeling van de slachtoffers. Zijn voorarrest werd donderdag met twee maanden verlengd.

Het onderzoek naar de verkrachting in Schiebroek in 1993 werd begin dit jaar heropend, nadat coldcaseonderzoek een dna-match had opgeleverd met een profiel in het systeem. Dat dna-profiel was afgestaan op basis van een wet die bepaalt dat veroordeelden voor een misdrijf dna-materiaal moeten afstaan.

15-jarige Palestijn gedood op Westoever

Israëlische militairen hebben vrijdag het vuur geopend op Palestijnen die stenen naar hen gooiden toen ze invallen deden op de Westelijke Jordaanoever. Een 15-jarige jongen kwam om het leven en drie anderen raakten gewond.

Israëlische militairen zijn al een week op zoek naar drie jongeren die zouden zijn ontvoerd door de radicale beweging Hamas. Honderden locaties zijn doorzocht en tegen de driehonderd Palestijnen zijn opgepakt.

Ook vrijdagochtend doorzochten militairen rond de tweehonderd locaties. Daarbij werden volgens het leger 25 verdachten gearresteerd. Bij één inval, in Doura bij Hebron, gooiden jongeren stenen naar soldaten, die daarop het vuur openden. Een 15-jarige jongen werd in de borst door een kogel geraakt en stierf, zei een ziekenhuismedewerker.

Ook tijdens een inval in het kamp Qalandiya schoten militairen op stenengooiers; hier werden drie Palestijnen geraakt. In Qalandiya raakte ook een Israëlische soldaat gewond, zei het leger.

Ilse DeLange vond weerzien met Waylon lastig

Ilse DeLange was gespannen voor de hereniging met Waylon. "Ik was best wel een beetje zenuwachtig", vertelde de zangeres vrijdag aan Giel Beelen in zijn ochtendshow op 3FM. DeLange en Waylon troffen elkaar deze week voor de repetitie voor hun concert van zaterdag.

"Het was best wel lastig, we zagen elkaar weer voor het eerst." DeLange en Waylon werden vorige maand als The Common Linnets tweede op het Eurovisie Songfestival. Na terugkomst in Nederland promootte DeLange het album van The Common Linnets zonder Waylon. Vervolgens kwam naar buiten dat de twee oneinigheid hadden over wat Waylon de 'creatieve gelijkwaardigheid' van het duo noemde.

Tijdens de repetitie voor Tuckerville, dat zaterdag plaatsvindt in Enschede, is volgens DeLange met geen woord gerept over alle ontstane ophef. "De muziek verbindt ons. Er is nergens over gesproken, we gaan zaterdag gewoon ons succes vieren. Eigenlijk ging de repetitie heel goed, daar was ik heel blij om."

DeLange vindt het jammer dat ze zaterdag voor het laatst met Waylon als The Common Linnets op het podium staat. "Maar het is helaas niet anders. Als het aan mij had gelegen, was het wel anders. Ik accepteer zijn besluit, hij heeft gekozen niet verder te gaan. Dat respecteer ik en ik ga gewoon vrolijk alleen verder." DeLange bedacht The Common Linnets, dat volgens haar altijd al uit wisselende zangers zou moeten bestaan. "Mensen moeten nu niet zeggen dat iemand op Waylons plek staat, want dat is niet zo. Ik ga door. Ik ga die muziek niet op de plank leggen, daarvoor is het veel te goed."

De zangeres wil niet al te diep ingaan op de kwestie. "Ik wil me niet laten uitlokken doordat er zo veel druk op de ketel komt. Iedereen heeft op social media een mening, dan denk ik: moet ik me nu lopen verdedigen? Dat ga ik niet doen." Waylon liet eerder al weten dat hij alle kritiek op DeLange onterecht vindt. "Ilse verdient het zeker niet om zo te worden neergehaald, laten we daar dan ook nu mee stoppen", schreef de zanger begin deze maand op Facebook. "Dit is haar goed recht en het is mijn keuze om het niet te doen."

Niet alleen vanwege het besluit om zonder Waylon door te gaan kreeg DeLange veel kritiek te verduren. Deze week beweerde Ruud van Osch dat delen van het Songfestivalnummer Calm after the Storm van hem zijn gejat. "Onzin", zei DeLange over de plagiaatbeschulding. "Ik vind het fijn voor deze man dat hij zo veel aandacht op zich kan vestigen hiermee, maar verder vind ik het heel erg. Ik weet niet of deze man wel echt in orde is. Het is jammer dat hij zo ontzettend serieus wordt genomen en dat hij gevoed wordt in zijn gedachten."

Hannover 96 haalt Chileese international

De Chileense international Miiko Albornoz wisselt na het WK voetbal in Brazilië van werkgever. De 23-jarige verdediger heeft een contract voor drie jaar getekend bij Hannover 96, meldt de Duitse club vrijdag. Albornoz maakt deel uit van de Chileense WK-selectie, maar kwam de eerste twee groepswedstrijden nog niet in actie.

Albornoz groeide op in Zweden en speelde ook voor de Zweedse vertegenwoordigende jeugdelftallen. De speler van Malmö FF koos echter voor Chili, waarvoor hij nu twee interlands achter zijn naam heeft. Chili is maandag de tegenstander van Oranje. Beide landen zijn al geplaatst voor de achtste finales en strijden om de groepswinst.

"Een veelbelovende speler met perspectief", zegt sportief directeur Dirk Dufner. "Zijn WK-selectie onderstreept zijn kwaliteiten en potentie. Wij geloven dat Albornoz een aanwinst zal zijn."

Zitvolleyvrouwen stunten met halvefinaleplaats op WK

De Nederlandse zitvolleybalvrouwen hebben op het WK in het Poolse Elblag voor een heuse stunt gezorgd. In de laatste groepswedstrijd werd bijzonder overtuigend afgerekend met de nummers drie van de wereld, Oekraïne. Door de zege werd Nederland tweede in de poule en gaan de Oranjevrouwen van bondscoach Pim Scherpenzeel door naar de halve finales.

Eerder deze maand werd in oefenwedstrijden al wel twee keer van de Oekraïense vrouwen gewonnen, maar dit keer stond er daadwerkelijk iets op het spel. Ook op de Paralympische Spelen van Londen stonden de twee landen tegenover elkaar, maar daar was Oekraïne in de groepsfase en de strijd om het brons te sterk.

Nederland begon in eerste instantie uitstekend aan de wedstrijd. De eerste set ging lang gelijk op, maar de Oekraïense dames wisten de set met 25-23 toch naar zich toe te trekken. In de volgende twee sets was het wederom erg spannend, maar beide keren waren het de Oranjevrouwen die aan het langste eind trokken: 25-23 en 25-22. De 2-1 voorsprong leek Nederland vleugels te geven, terwijl Oekraïne juist totaal verslagen was. De Oostblokkers werden met maar liefst 25-10 afgedroogd in de vierde set. 

Om 13.00 staat de halve finale op het programma. Daarin spelen de vrouwen van Scherpenzeel tegen de Verenigde Staten, die alle groepswedstrijden wonnen. De VS pakten in 2012 in Londen nog paralympisch zilver. De wedstrijd zal wederom te volgen zijn op de officiële site van het WK.

Ruiz geniet van underdogrol

In de luwte van het geweld van Italië, Uruguay en Engeland hoopt Costa Rica nog een keer te stunten. Tijdens de eerste speelronde zorgde het kleine land uit Centraal-Amerika voor veel opschudding, door Uruguay met 3-1 te verslaan. Vrijdagavond wacht met Italië opnieuw een tegenstander van formaat.

"Iedereen heeft het over de groep des doods", steekt Ruiz van wal in gesprek met Het Nieuwsblad. In tegenstelling tot zijn periode bij PSV zijn de verwachtingen dit WK niet hooggespannen.  "Niemand spreekt over ons, fantastisch toch? Tegen Uruguay hebben we al bewezen dat we voor de verrassing kunnen zorgen. We zitten in een groep met drie wereldkampioenen. Mooier kan je toch niet dromen?"

Vrijdag kruist Costa Rica de degens met Italië, dat net als Ruiz en consorten de eerste wedstrijd wist te winnen. "Ik kijk er erg naar uit om tegen Italië te spelen. Iedereen denkt dat wij al blij mogen zijn om hier te zijn. Goed zo, dat legt de druk bij de anderen.."

Het eerste slachtoffer lijkt al gevallen in Groep D. Engeland verloor donderdagavond ook de tweede groepswedstrijd (2-1 van Uruguay), en heeft een wonder nodig om de volgende ronde te kunnen bereiken.

Comic-Con International: kamperen op straat en keuzestress

Comic-Con International: San Diego, beter bekend als gewoon Comic-Con, is een vierdaags evenement dat fans van diverse genres in film, comics, televisie, games, cosplay, boeken en meer tot het uiterste laat gaan om hun helden in het echt te zien. Er zijn panels met bekende figuren, er is een beurs met meer merchandise dan een speelgoedwinkel aankan en er zijn overal in de stad evenementen om diegenen te vermaken die niet genoeg hebben aan de conventie op zich. Dit jaar vindt het evenement plaats van 23 t/m 27 juli, wat betekent dat het leuk is om eens terug te blikken op vorig jaar en te spieken naar volgende maand.

Verzoek Armstrong tegen rechtszaak afgewezen

Een federale rechter heeft donderdag (lokale tijd) het verzoek van Lance Armstrong afgewezen om een zaak tegen hem te seponeren. Het ministerie van Justitie in Amerika mag de rechtszaak tegen de gevallen wielerheld doorzetten waarin het ministerie wil aantonen dat Armstrong met zijn ploeg US Postal belastinggeld heeft gebruikt om verboden middelen te kopen.

Het team van Armstrong werd jarenlang voor vele miljoenen gesponsord door het Amerikaanse postbedrijf. Al zijn zeven tourzeges werden hem afgenomen nadat hij vorig jaar had bekend jarenlang doping te hebben gebruikt.

Volgens de rechter zijn de verklaring van zijn oude teamgenoot Floyd Landis en alle valse verklaringen van Armstrong zelf voldoende bewijs om de zaak door te zetten.

Honda: "Moeten blijven vechten"

Japan heeft zichzelf donderdagnacht geen goede dienst bewezen. Ook in overtalsituatie kwam de ploeg niet voorbij Griekenland (0-0). Dit tot ergernis van Keisuke Honda. Omdat de eerste groepswedstrijd tegen Ivoorkust al verloren was gegaan, kan Japan niet tevreden zijn met een punt tegen de Europees Kampioen van 2004.

Het bereiken van de tweede rond hangt aan een zijden draadje. "We wisten op voorhand al dat we twee groepswedstrijden moesten winnen", zei Honda tegenover NTV, nadat hij zijn prijs voor de Man van de Wedstrijd in ontvangst had genomen. "Dus het is teleurstellend dat we de bal niet in het doel kregen."

Mede vanwege de vroege rode kaart van Konstantinos Katsouranis was Japan de bovenliggende partij tegen Griekenland, maar tot een treffer leidde dit veldoverwicht niet. "Het resultaat is het enige dat telt, dus ondanks onze aanvallende speelwijze hebben we niets", aldus Honda.

Volgens de voormalige middenvelder van VVV-Venlo was zijn tegenstander uit op een gelijkspel. "Griekenland wist dat ze bij een gelijkspel en een zege in de laatste wedstrijd door kunnen gaan, en wij lieten ons daarin meeslepen. We moeten blijven vechten en mogen niet opgeven."

Na twee wedstrijden in Groep C is Colombia al zeker van de tweede ronde. Ivoorkust bezet de tweede plaats met drie punten, gevolgd door Japan en Griekenland met ieder één punt.

Uruguayaanse kranten prijzen Suárez de hemel in

Uruguayaanse kranten komen vrijdag superlatieven tekort om de prestatie van Luis Suárez tegen Engeland te beschrijven. De aanvaller loodste de Zuid-Amerikanen met twee goals naar de zege: 2-1. Dagblad Espectador spreekt van 'Heilige Luis'.

"Suárez is de beste speler ter wereld en liet dit donderdag zien", stelt de krant. "Hij was de man van de wedstrijd. Twee goals van hem deden zijn collega's uit Liverpool de das om. Door Suárez houdt Uruguay zicht op het bereiken van de achtste finales van het WK." Engeland staat na twee nederlagen op de rand van uitschakeling.

Volgens de Uruguayaanse krant El País heeft Suárez de Engelsen hun verdiende loon gegeven. De oud-Ajacied kreeg in Engeland veel kritiek vanwege het racistisch bejegenen van Patrice Evra en een bijtincident met Chelsea-verdediger Branislav Ivanovic in april, waarvoor Suárez tien wedstrijden schorsing kreeg.

"Toen hij naar Liverpool ging, werd hij door niemand gespaard. Engeland heeft Suárez veel gebracht. Hij is een van de beste spitsen ter wereld geworden, zo niet de beste, maar hij is ook stelselmatig in diskrediet gebracht. Suárez heeft op de zoetst denkbare wijze revanche genomen."

Suárez speelde in Nederland voor FC Groningen en Ajax. In 2011 werd hij verkocht aan Liverpool.

Zwemster Ledecky (17) breekt eigen wereldrecord 1500 meter

De zeventienjarige zwemster Katie Ledecky heeft donderdag voor een kleine sensatie gezorgd door in Texas haar eigen wereldrecord op de 1500 meter vrije slag te verbreken. Ze had dat wereldrecord al in handen, maar dat ze het zo vroeg in het seizoen zou verbreken had niemand verwacht.

Het record kwam niet tot stand tijdens een grote wedstrijd, maar in een lokale competitie in The Woodlands in Texas. De wereldkampioene op de 400, 800 en 1500 meter vrije slag kwam daar tot een tijd van 15:34.23 minuten.

Met haar tijd in Texas was Ledecky ruim twee seconden sneller dan de 15:36.53 waarmee ze vorig jaar in Barcelona de wereldtitel pakte. Dat gebeurde daar na een heroisch duel met de Deense Lotte Friis, terwijl ze donderdag in Texas amper serieuze tegenstand had.

"Ik had het niet echt verwacht. Ik had wel het gevoel waarbij ik dacht dat het wel eens hard zou kunnen gaan, maar ik had echt niet gedacht dat ik in de buurt van het wereldrecord zou komen", aldus de tiener, die in 2012 in Londen al olympisch goud pakte op de 800 meter vrije slag. Op die afstand heeft ze ook het wereldrecord al in handen.

Opstappen geen optie voor Engelse bondscoach

Roy Hodgson peinst er niet over om ontslag te nemen als bondscoach van Engeland. "Ik heb geen enkele intentie om op te stappen", zei de trainer na afloop van de nederlaag tegen Uruguay, waardoor Engeland op de rand van uitschakeling staat. Hodgson heeft nog een contract tot medio 2016.

"Als de FA denkt dat ik niet de juiste man ben voor deze baan, dan is dat hun beslissing. Niet de mijne", vervolgde Hodgson tegen de Britse krant The Telegraph. De voormalig coach van Liverpool was, ondanks de tweede nederlaag, te spreken over zijn ploeg. "Ik ben tevreden over de manier waarop de spelers hebben gespeeld."

Engeland heeft een klein wonder nodig om alsnog de volgende ronde van het WK te bereiken. Italië moet dan van zowel Costa Rica als Uruguay winnen en Engeland moet zelf met ruime cijfers de Costa Ricanen verslaan.

Glas water nekt Studio Brasil

Het sportprogramma Studio Brasil op Nederland 1 was donderdagavond een halfuur uit de lucht vanwege een glaasje water. Een geluidstechnicus gooide per ongeluk zijn glas om op de geluidstafel. Dat meldt de NOS vrijdag.

Het euvel voltrok zich even na 23.00 uur, tijdens de nabeschouwing van de wedstrijd Uruguay - Engeland. Er ontstonden problemen met het geluid in de studio in Hilversum, en even later viel zowel beeld als geluid weg. In beeld verscheen een storingsmelding.

Bijna een halfuur later hervatte presentator Henry Schut de uitzending, vanuit de studio van het NOS Journaal. Hij meldde dat de rest van de uitzending van Studio Brasil die avond was komen te vervallen. Daarmee liep de kijker onder meer de verslaggeving over de ontwikkelingen bij het Nederlandse elftal mis.

Ter compensatie werd eerder overgeschakeld naar de wedstrijd Japan - Griekenland. Commentator Frank Snoeks kreeg zo de gelegenheid een zeer uitgebreide voorbeschouwing van een halfuur te verzorgen. Omdat hij echter vanwege de storing geen contact had met de sportstudio in Hilversum, moest hij sommige details schuldig blijven.

Nederland haalt miljarden subsidie binnen

Nederlandse onderzoekers en ondernemers staan met stip op één als het gaat om het binnenslepen van Europese subsidies. In de periode 2007-2013 hebben zij bijna 3,4 miljard euro financiering weten te bemachtigen. Dat is bijna anderhalf keer zo veel als Nederland via de EU-begroting bijdraagt, schrijven staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) en minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) vrijdag aan de Tweede Kamer.   Nederland scoort het beste van alle landen wanneer de binnengehaalde gelden worden afgezet tegen de omvang van de economie van de Europese lidstaten, aldus de bewindslieden. In het zogeheten Zevende Kaderprogramma voor Onderzoek en Technologische Ontwikkeling (KP7) van de Europese Unie werden bijna 5200 Nederlandse onderzoeken gefinancierd, in totaal ging het om ongeveer 26.500 Europese onderzoeksprojecten.

Van de bijna 3,4 miljard euro die Nederland in de afgelopen zeven jaar uit het Europese onderzoeksbudget heeft gehaald, kwam zevenhonderd miljoen van de Europese Onderzoeksraad. Excellentie is het enige criterium om in aanmerking te komen voor zo'n subsidie. Ieder jaar stroomde er honderd miljoen euro Nederland binnen voor de allerbeste onderzoekers.

De Nederlandse onderzoeksvoorstellen zijn volgens de bewindslieden van hoge kwaliteit. Bijna een kwart van alle ingediende Nederlandse voorstellen in onderzoeksprogramma KP7 hebben geleid tot financiering. Het Europese gemiddelde van alle voorstellen ligt op zeventien procent.   "Nederland beschikt over een geweldige kennisbasis met toponderzoekers en bedrijven die wereldleider zijn in hun sector", aldus minister Kamp. "Door de Europese middelen voor kennis en innovatie zo goed mogelijk te benutten, krijgen Nederlandse ondernemers en kennisinstellingen de kans hun kennis om te zetten in vernieuwende producten en diensten."

Duitsland goedkoper dan Nederland

Consumentenprijzen in Duitsland lagen vorig jaar gemiddeld anderhalf procent hoger dan gemiddeld in de Europese Unie, maar de prijzen zijn lager dan in Nederland. Dat heeft het Duitse statistiekbureau Destatis vrijdag gemeld in een koopkrachtvergelijking tussen EU-lidstaten. In Nederland liggen de prijzen rond de tien procent boven het EU-gemiddelde.

Binnen de Europese Unie werden de hoogste prijzen genoteerd in Scandinavië. Denemarken spant daarbij de kroon. Het land zit bijna veertig procent boven het gemiddelde in de EU. Ook in Zweden is de prijs met bijna dertig procent fors hoger. Finland zit 23,5 procent boven het gemiddelde. Ook Luxemburg en Groot-Brittannië zijn gemiddeld duurder dan Nederland, de rest van de lidstaten is goedkoper.

Van de Duitse buurlanden waren alleen de prijzen in Polen en Tsjechië lager dan in Duitsland, net als in voorgaande jaren. In Bulgarije waren de prijzen gemiddeld het laagst. Consumenten betalen daar gemiddeld ruim de helft minder dan het gemiddelde.

Kankerbehandeling in één dag

Kankerpatiënten kunnen straks bij het Radboudumc in Nijmegen zich op dezelfde dag laten opereren en zonodig laten bestralen. Het academisch ziekenhuis is bezig drie operatiekamers te bouwen waar patiënten met prostaatkanker, tumoren in en rond de baarmoeder en hoofd-halskanker zich in een dag, in dezelfde ruimte, kunnen laten behandelen. Dat heeft het Nijmeegse ziekenhuis vrijdag laten weten.

Volgens het Radboudumc kosten dergelijke kankerbehandelingen nu meestal een aantal weken. Patiënten moeten meerdere malen naar het ziekenhuis komen voor de operatie, controles en bestralingen.

De operatiekamers zijn naar verwachting volgend jaar rond deze tijd klaar. De bedoeling is dat de eendagsbehandeling op termijn ook mogelijk wordt voor mensen met niertumoren, borstkanker, alvleesklierkanker en endeldarmkanker.

'Resten vermoedelijk van Kris en Lisanne'

",We hebben het idee dat de resten die zijn gevonden in Panama, afkomstig zijn van de twee vermiste meisjes Kris en Lisanne. Daarom laten we alles nu uitgebreid onderzoeken." Dat zei politiewoordvoerder Bernhard Jens vrijdag. Het vermoeden hangt samen met het feit dat de botten en schoenen zijn gevonden in de buurt van de plaats waar eerder een rugzak met onder meer de telefoons van de vrouwen werd aangetroffen.

De resten worden nu onderzocht in een lab in Panama. Dat zal waarschijnlijk een paar dagen duren, denkt Jens. Op dit moment zitten er twee Nederlandse politiemensen in Panama. Volgens Jens zijn er nog geen plannen om er meer mensen naartoe te sturen.

'Resten vermoedelijk van Kris en Lisanne'
'Resten vermoedelijk van Kris en Lisanne' (Foto: ANP)

Laatste dag voor 'pardonburgemeesters'

Voor burgemeesters die afgewezen aanvragen voor het kinderpardon willen voorleggen aan staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) is vrijdag de laatste dag. De staatssecretaris had kenbaar gemaakt nieuwe informatie waaruit blijkt dat kinderen alsnog onder de kinderpardonregeling zouden moeten vallen te beoordelen, mits die niet na 20 juni wordt aangeleverd.

De gemeenten verenigd in het Landelijk Overleg Gemeentebesturen inzake Opvang- en terugkeerbeleid (LOGO) laten weten dat een exact aantal brieven op dit moment moeilijk is te geven, ook omdat de verwachting is dat het aantal op de laatste dag nog 'aanzienlijk' zal stijgen. "In ieder geval is duidelijk dat het een veelvoud zal zijn van het aantal verzoeken dat begin deze week bij de staatssecretaris lag."

Ruim twee weken geleden waren het er 27. Het LOGO gaat ervan uit dat de staatssecretaris met een 'welwillende blik' zal kijken naar de verzoeken voor de (her)beoordeling van de aan hem voorgelegde dossiers. Teeven maakt vrijdag rondom de ministerraad bekend hoeveel gevallen de burgemeesters aan hem hebben voorgelegd, laat zijn woordvoerder weten.

De oppositiepartijen SP, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie pleiten voor een ruimer pardon, evenals Kinderombudsman Marc Dullaert en ongeveer driekwart van de burgemeesters. Teeven zei begin deze maand in een Kamerdebat dat het kinderpardon niet wordt aangepast. "Dat gaan we niet doen."

Voorstanders van ruimere regels wijzen erop dat de criteria nu onrechtvaardig zijn. Alleen kinderen die onder rijkstoezicht stonden komen in aanmerking voor een verblijfsvergunning en kinderen die alleen bekend waren bij gemeenten mochten niet blijven.

Los van het kinderpardon bekijkt Teeven de zogeheten schrijnende gevallen op individuele basis. Die kunnen via zijn discretionaire bevoegdheid alsnog een verblijfsvergunning krijgen. Die route bepleit ook de PvdA voor een groep van ongeveer honderd kinderen. Teeven zegde eerder toe de komende tijd naar schrijnende gevallen te kijken.

CDA wil Jihadreis strafbaar stellen

De inlichtingendiensten AIVD en MIVD moeten er 50 miljoen euro bij krijgen om jihadgangers beter in de gaten te kunnen houden. Dat zegt CDA-fractieleider Sybrand van Haersma Buma vrijdag in de Volkskrant. Buma ziet Nederlandse jihadi's in Irak en Syrië als de 'allergrootste bedreiging voor de nationale veiligheid'.

De CDA-leider wil daarnaast dat het voornemen zich aan te sluiten bij een terreurorganisatie of deel te nemen aan de gewapende strijd strafbaar wordt. Zeker honderd Nederlanders zijn al naar Arabische landen vertrokken om van daaruit mee te vechten aan de kant van rebellen. Van deze geradicaliseerde jihadgangers zijn er al dertig teruggekeerd naar Nederland. Buma noemt ze 'tijdbommen'.

Het kabinet geeft het probleem volgens Buma onvoldoende prioriteit, ook al zijn bezuinigingen op de AIVD en de MIVD al deels teruggedraaid. Ook SP, PVV, D66 en ChristenUnie willen dat de korting op de inlichtingendiensten volledig worden teruggedraaid.

KWF: prijsplafond kankerbehandeling

Er moet een commissie komen die onderzoekt wat kankermedicijnen maximaal mogen kosten. De commissie moet binnen een halfjaar advies uitbrengen aan minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) over een prijsplafond. Daarvoor pleit een groep specialisten in een rapport van KWF Kankerbestrijding.

De kosten voor kankermedicijnen groeien de pan uit. De afgelopen tien jaar zijn ze bijna verdrievoudigd naar 733 miljoen euro. Niet alleen worden de medicijnen duurder, maar ook het aantal patiënten neemt toe. Ziekenhuizen draaien deels op voor de stijgende kosten. Als ze hun budget overschrijden dan moeten ze zelf bijspringen, waardoor ze soms goedkopere alternatieven kiezen.

De specialisten vinden dat in de bestuurskamer van een ziekenhuis enkel uit kostenoverweging wordt bepaald welke behandeling wordt gekozen. Daarom is onderzoek nodig naar de maximale kosten per extra gezond levensjaar.

Aantal vluchtelingen sinds WOII niet zo hoog

Eind vorig jaar waren 51,2 miljoen mensen van huis en haard verdreven. Het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat wereldwijd zo'n groot aantal vluchtelingen, asielzoekers en mensen die in eigen land ontheemd raakten is geteld. Dat blijkt uit een rapport dat de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR vrijdag, op Wereldvluchtelingendag, heeft gepresenteerd.

Het aantal is een flinke stijging ten opzichte van 2012. Toen waren wereldwijd 45,2 miljoen personen ontheemd. De sterke toename is vooral het gevolg van het conflict in Syrië. Daar namen 2,5 miljoen mensen de wijk naar het buitenland en zijn 6,5 miljoen personen binnen Syrië op de vlucht. Ook in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) en Zuid-Sudan ontvluchtten grote groepen mensen het strijdgeweld en humanitaire problemen.

"De internationale gemeenschap moet meningsverschillen overbruggen en oplossingen vinden voor de huidige conflicten in de Centraal-Afrikaanse Republiek, Syrië, Zuid-Sudan en elders", aldus Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen António Guterres. "Niet-traditionele donoren moeten de handen ineen slaan met de traditionele donoren. Vandaag de dag is het equivalent van de hele bevolking van een middelgroot land als Spanje of Zuid-Afrika ontheemd."

De UNHCR onderscheidt drie groepen: vluchtelingen, asielzoekers en binnenlands ontheemden. Het aantal vluchtelingen was het hoogst sinds 2001 en bestaat voor meer dan de helft uit Afghanen, Syriërs en Somaliërs. De grootste gastlanden voor vluchtelingen zijn Pakistan, Iran en Libanon.

In 2013 werden wereldwijd 1,1 miljoen asielaanvragen ingediend, waarvan de meeste in Duitsland. Datzelfde jaar werd een recordaantal van 33,3 miljoen binnenlandse ontheemden geregistreerd. Ook keerde in 2013 het laagste aantal vluchtelingen in een kwart eeuw terug naar huis: slechts 414 duizend personen.

De UNHCR baseerde zich voor het rapport op eigen gegevens en op die van ngo's en regeringen.

'Staatsbezoek goed voor imago Polen'

Het aanstaande staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Polen zal het imago van dat land goeddoen. Polen wordt nu vooral geassocieerd met bouwvakkers en andere arbeiders, maar het land heeft meer te bieden. Dat zegt de Poolse ambassadeur in Nederland, Jan Borkowski, in een interview met Novum Nieuws.

De koning en koningin bezoeken Polen dinsdag en woensdag. Het is het eerste staatsbezoek van Willem-Alexander als koning. Voor Polen is het van grote betekenis dat de keuze op dat land is gevallen, zegt Borkowski. "Dat is voor ons een grote eer en een belangrijk blijk van waardering."

De ambassadeur wijst op de jubilea die zijn land dit jaar viert. Polen wierp 25 jaar geleden het communistische juk af. Vijftien jaar geleden trad het land toe tot de NAVO en tien jaar geleden werd het lid van de Europese Unie. Ook is er tijdens het staatsbezoek aandacht voor de bevrijding van Europa van het nazisme, die zeventig jaar geleden begon.

De laatste jaren heeft het imago van Polen in Nederland veel te lijden gehad onder alle aandacht voor de problemen met Poolse arbeiders, erkent Borkowski. Dieptepunt was het 'Polenmeldpunt' dat PVV-leider Geert Wilders ruim twee jaar geleden in het leven riep. "Maar dat is misschien wel begrijpelijk, voor een land met een gebrek aan economische groei. Mensen zijn bang hun baan te verliezen, en zoeken een zondebok."

Borkowski hoopt dat dankzij het staatsbezoek ook andere kanten van Polen naar voren komen. "Nederland en Polen hebben sterke economische banden, maar dat wordt in Nederland nauwelijks opgemerkt. Het is gemakkelijk om te zeggen dat handel met China, India of Brazilië belangrijk is, maar Polen is veel dichterbij en de handel is veel omvangrijker. We zijn niet exotisch, maar wel een aantrekkelijke partner." Donderdag bleek uit CBS-cijfers dat Nederland vorig jaar voor 9,2 miljard euro exporteerde naar Polen.

Economie is een centraal thema tijdens het staatsbezoek. In het kielzog van de koning reizen enkele tientallen bedrijven naar Polen voor een handelsmissie. Voor Nederlandse bedrijven zijn er veel kansen in Polen, zegt Borkowski. "Polen heeft een economische groei van twee keer het Europese gemiddelde, een thuismarkt van 39 miljoen mensen en een zeer gemotiveerde bevolking."

Tijdens het staatsbezoek wordt ook stilgestaan bij de rol van Poolse militairen bij de bevrijding van Nederland, met name van Breda. Polen zelf belandde vervolgens achter het IJzeren Gordijn, en de bijdrage van de Poolse soldaten aan de bevrijding van West-Europa werd uit de geschiedenisboeken geschrapt, zegt Borkowski. "Maar via mondelinge overlevering bleef het verhaal levend, en dat was een belangrijke inspiratiebron tijdens de communistische overheersing: Polen hadden met succes gevochten voor vrijheid."

Liedjesschrijver Gerry Goffin (75) overleden

De Amerikaanse liedjesschrijver Gerry Goffin is overleden. Goffin was samen met zijn ex Carole King verantwoordelijk voor een groot aantal hits, waaronder You Make Me Feel Like A Natural Woman en The Loco-Motion. Hij stierf donderdag in zijn huis in Los Angeles op 75-jarige leeftijd, liet King weten via Facebook.

Goffin en King trouwden op jonge leeftijd. Ook na hun scheiding bleven ze samenwerken. Goffin schreef met King en met anderen hits voor onder anderen Aretha Franklin, Dusty Springfield, The Monkees en Whitney Houston.

[Groep C] Uitslag Japan - Griekenland

De WK-wedstrijd tussen Japan en Griekenland is in 0-0 geëindigd. Beide ploegen schieten hier weinig mee op, maar kunnen theoretisch nog ten koste van Ivoorkust door naar de volgende ronde. Colombia is door deze uitslag door naar de volgende ronde.

Japan begon aanvallend terwijl de Grieken vooral begonnen met zich ingraven. De Grieken kregen in de openingsfase wel de betere mogelijkheden door de grotere ruimte die ze kregen. In de rest van de eerste helft was Japan wat sterker, maar echt dicht bij de Griekse goal kwamen ze nooit, tot de 38e minuut. Konstantinos Katsouranis, de meest ervaren speler bij de Grieken, beging met geel op zak een overtreding en kreeg zo zijn tweede gele kaart. Het maakte de wedstrijd geenszins makkelijker voor Japan en zo werd er gerust met een 0-0 stand.

In de tweede helft ging het verder op dit niveau. Er kwamen zelden serieuze kansen in doelgebieden van de tegenstander voor beide landen. Een grote kans voor Japan werd ruim over geschoten door Yoshito Okubo. Japan probeerde het wel, maar kwam er simpelweg niet door. Hierdoor eindigde de wedstrijd in 0-0, in een toch weinig enerverend duel.

Japan

0 - 0

Griekenland

 
 Gele kaart: Hasebe (Japan), Samaras, Torosidis (Griekenland)
 Rode kaart: Katsouranis (38/2xg) (Griekenland)
 
Stadion: Arena das Dunas, Natal
Arbiter: Aguilar (ESA)
 
Opstelling:   Opstelling:
Kawashima
Uchida
Konno
Yoshida
Nagatomo
Hasebe (46' Endo)
Yamaguchi
Okasaki
Honda
Okubo
Osako (57' Kagawa)
  Karnezis
Torosidis
Manolas
Sokratis
Holebas
Katsouranis
Maniatis
Kone (81' Salpingidis)
Fetfazidis (41' Karagounnis)
Samaras
Mitroglou (35' Gekas)

Suárez: dit is antwoord op kritiek

Luis Suárez kon zijn geluk niet op na zijn twee goals tegen Engeland. "Dit is precies wat ik gedroomd had", zei de voormalig speler van FC Groningen en Ajax nadat hij persoonlijk Uruguay aan de 2-1 zege had geholpen. "Dit is mijn moment. Zeker omdat ik veel geleden heb en in eigen land veel kritiek heb gehad. Dit is het antwoord."

Suárez onderging in aanloop naar het WK een operatie aan zijn knie en miste daardoor de verloren wedstrijd tegen Costa Rica. De Engelsen wisten natuurlijk wat ze konden verwachten. Suárez scoorde dit seizoen 31 keer in het shirt van Liverpool. "Toch hadden we hem aardig in bedwang", vond bondscoach Roy Hodgson. "Normaal is hij veel actiever en werkt hij harder voor zijn ploeg."

Engeland verloor zijn eerste wedstrijden tegen Italië en Uruguay, maar is nog niet definitief uitgeschakeld voor de volgende ronde. Ondanks de nederlagen is Hodgson niet ontevreden. "We maken stappen, maar de resultaten bepalen alles en die zijn slecht."

Nader onderzoek op lichaamsresten Panama

In het gebied in Panama waar eerder een rugzak opdook van de vermiste Kris Kremers en Lisanne Froon, zijn menselijke resten gevonden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde donderdagavond dat er "botten en schoenen" zijn aangetroffen. Uit onderzoek moet nog blijken of de gevonden resten van de vermiste jonge vrouwen zijn.

Buitenlandse Zaken hoopt dat daar snel duidelijkheid over zal zijn. De Panamese onderzoeksleidster Betzaida Pitty maakte tijdens een korte persconferentie bekend dat in Panama-Stad forensisch onderzoek wordt gedaan. Het is onbekend hoe lang dat gaat duren, Op dit moment zijn volgens Pitty nog dertig mensen aan het zoeken in het gebied waar de Nederlandse vrouwen verdwenen.

Diverse Panamese media toonden eerder op de dag al foto's waarop te zien was hoe Pitty met een geel pakket in haar handen terugkeerde uit het zoekgebied. Volgens het Nederlandse ministerie zijn twee schoenen gevonden die van elkaar verschillen. Verdere details zijn nog niet bekend, zei een woordvoerder.

Kris Kremers en Lisanne Froon verdwenen op 1 april spoorloos tijdens hun vakantie in Panama. Afgelopen weekend werd een rugzak met hun persoonlijke spullen gevonden bij een rivier.

Een woordvoerster liet aan het ANP weten dat de familie nog niet direct kon reageren.

Nader onderzoek op lichaamsresten Panama
Nader onderzoek op lichaamsresten Panama (Foto: ANP)

'Bevreesde Lady Gaga trok clip terug'

Lady Gaga heeft zelf besloten de muziekvideo bij haar nummer Do What U Want niet uit te brengen. De erotisch getinte clip werd nooit uitgebracht omdat de zangeres vreesde voor ophef, schrijft de Amerikaanse krant New York Post. Eerder dit jaar gaf Gaga haar management nog de schuld van het niet verschijnen van de clip.

In de video van fotograaf Terry Richardson speelt Gaga een patiënte en R. Kelly haar dokter. Richardson werd er na de opnamen door modellen van beschuldigd dat hij hen had lastiggevallen. De zanger gaf in december een spraakmakend interview over vermeende aanranding van meisjes.

Roze Maandag heeft spijt van effect homowijkstunt

Het spijt Stichting Roze Maandag zeer dat de gemeente Tilburg en burgemeester Peter van Noordanus (PvdA) ernstig in verlegenheid zijn gebracht vanwege de als ludiek bedoelde actie rondom een omheinde wijk voor homo's. De burgemeester had op de site van het project gezegd dat hij het initiatief toejuicht, maar het bleek tot verontwaardiging van veel media om een promotiestunt te gaan.

De stichting achter de homodag van de Tilburgse kermis betreurt het dat de rol die de gemeente Tilburg speelde door diverse media van 'te verwaarlozen bijzaak' een hoofdzaak lijkt te zijn geworden. De gemeente en Noordanus waren volledig buiten de inhoudelijke voorbereiding gehouden en zijn dus niet verantwoordelijk, benadrukt de stichting.

"Het gaat namelijk om ons initiatief als Stichting Roze Maandag passend in een reeks van initiatieven die de stichting de afgelopen jaren heeft genomen", zegt stichtingsvoorzitter Naud van de Wijngaart in een verklaring. Dat het campagne-idee GayVillage zo veel roering en massale reacties teweeg zouden brengen, had de stichting nooit voorzien.

"Aanvankelijk ging het over hetgeen waar het over moest gaan, namelijk: uitsluiting van mensen is iets wat we niet moeten willen", legt Van de Wijngaart uit. "Echter, op de dag na de persconferentie waarin de hoax werd opgebiecht nam deze een nooit bedoelde, onverwachte wending. Het bleek niet meer om de hoofdzaak, maar om bijzaken te gaan."

De stichting zegt niemand te hebben willen misleiden. "Ze wilde het insluiten van mensen onder de aandacht brengen, door het uitsluiten van mensen tot in het absurde uit te vergroten. In dit geval mensen met een andere geaardheid. Want dat is nog steeds nodig."

Niemand anders dan de Stichting Roze Maandag kan worden aangesproken, staat in de verklaring. Diverse media denken daar anders over, omdat zij zich misleid voelden vanwege Van Noordanus' betrokkenheid bij een project dat later een promotiestunt bleek te zijn.

Onder meer de NOS en NRC Handelsblad hebben een boze brief naar de burgemeester gestuurd. "Onze redacties hebben zeer concrete vragen gesteld over de echtheid van een homowijk in uw gemeente. Uw afdeling voorlichting heeft zich urenlang onbereikbaar gehouden en uiteindelijk verwezen naar de site van de betrokken projectontwikkelaar, waarop uw burgemeester nadrukkelijk sympathiseert met dit initiatief."

Burgemeester Van Noordanus zei eerder op de dag het 'vervelend' te vinden dat hij heeft bijgedragen aan een actie die de media en de samenleving op het verkeerde been heeft gezet. Hij bood echter geen excuses aan. Noordanus sprak van een ludieke actie, waaraan hij heeft meegewerkt omdat 'de acceptatie van homoseksuelen geen vanzelfsprekendheid is'.

Zowel hijzelf als de stichting heeft de publicitaire aandacht onderschat, zei Van Noordanus. "Voor mij reden om de Stichting Roze Maandag gisteren te vragen snel helderheid te bieden."

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #161 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #958
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
©FOK.nl e.a.