Opnieuw minder asielzoekers uit Eritrea

Redactie

Het aantal asielzoekers uit Eritrea neemt steeds verder af. Vorige week vroegen vijftig Eritreeërs asiel aan in Nederland. De week ervoor waren dat er nog negentig en nog een week eerder 220. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) sloeg halverwege vorige maand alarm, omdat er zo'n duizend asielzoekers per week naar Nederland kwamen, vooral uit Eritrea. Hij kondigde ook maatregelen aan, zoals extra patrouilles in grensstreken.

Sindsdien is het aantal gedaald. De bewindsman zei eerder deze maand al niet te weten hoe het komt dat het aantal asielzoekers afneemt.

D66 vindt dat Teeven onterecht paniek heeft gezaaid. "Ik vraag me af of de staatssecretaris zijn optredens goed doordacht had", zegt D66-Kamerlid Gerard Schouw. "Nu we te maken blijken te hebben met een korte piek rijst de vraag of dit zijn paniekerige optreden rechtvaardigt." Schouw wil dinsdag tijdens het vragenuur duidelijkheid van de bewindsman.