Medewerkers lab VS behandeld tegen antrax

Ongeveer 75 medewerkers van een laboratorium in de Verenigde Staten worden preventief behandeld tegen miltvuur. Door een fout in de procedure met de omgang van de antraxbacterie zijn zij mogelijk met sporen besmet geraakt. Miltvuur kan dodelijk zijn, vooral als de bacterie wordt ingeademd en in de longen terecht komt.

Het probleem werd vorige week bij de Centers for Disease Control and Prevention ontdekt. Een laboratorium had verzuimd bacteriemonsters die voor onderzoek zouden worden gebruikt inactief te maken. De mensen die de bacteriën moesten onderzoeken gingen ervan uit dat dit wel was gebeurd en droegen daarom niet volledig beschermende kleding. Bovendien konden sporen van de bacterie in de lucht zijn geraakt.

In 2001 veroorzaakte antrax paniek in de Verenigde Staten toen via de post brieven met antraxsporen werden verzonden. Vijf mensen kwamen om het leven en zeventien werden ernstig ziek, maar overleefden de besmetting. Volgens de FBI werden de poederbrieven verstuurd door een onderzoeksmedewerker, Bruce Ivins, die zelfmoord pleegde.