Rutte betreurt stranden superprovincie

Premier Mark Rutte (VVD) betreurt het dat de fusie van de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland van de baan is. De vorming van een superprovincie is namelijk nog steeds een goed idee, zei hij vrijdag bij zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

De inhoudelijke verschillen waren simpelweg te groot, zei hij over het afhaken van D66 en GroenLinks. Deze partijen had het kabinet nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer. "Maar het hoort bij de politieke realiteit dat dingen niet lukken." Dan moet je op een gegeven moment 'reëel' zijn, aldus Rutte.

De premier prees minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA), die volgens hem goed leiding heeft gegeven aan het dossier. Plasterk is een 'heel eind' gekomen. Donderdagavond moesten er nog 'drie, vier bruggen' worden geslagen met de oppositie. "Voor ieder van die problemen was de brug te slaan", vond de premier. Maar hij respecteert het dat D66 en GroenLinks die niet zagen.

Plasterk zei na afloop van de ministerraad bang te zijn dat de bestuurlijke hervorming nu voor de komende decennia van de baan is. Rutte wil zo ver niet gaan. Deze kabinetsperiode gebeurt er niets meer, tenzij er een 'wondertje' gebeurt. De premier sprak van een 'weerbarstig en hardnekkig' dossier.

Rutte herhaalde nog eens een keer waarom de vorming van de superprovincie een goed idee is. Hij wees erop dat het betrokken gebied net zo groot is als New York. En waar New York wordt bestuurd door driehonderd politici, gaat het in de drie provincies om zesduizend man. Het is dus zaak dat die bestuurlijke drukte wordt aangepakt.

Het kabinet hoopte met de vorming van het landsdeel een 'systeemcrisis' te veroorzaken, waardoor de overgebleven provincies ook aansluiting zoeken. De verwachting was dat Groningen en Drenthe zouden samengaan, net als Overijssel en Gelderland. Zeeland zou zich dan aansluiten bij Zuid-Holland en het vermoeden was dat Friesland, Noord-Brabant en Limburg apart zouden blijven.

Dan zouden zeven provincies overblijven. "Een historisch aantal", zei Rutte met een verwijzing naar het aantal landsdelen dat Nederland ten tijde van de republiek kende.