Laatste dag voor 'pardonburgemeesters'

Voor burgemeesters die afgewezen aanvragen voor het kinderpardon willen voorleggen aan staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) is vrijdag de laatste dag. De staatssecretaris had kenbaar gemaakt nieuwe informatie waaruit blijkt dat kinderen alsnog onder de kinderpardonregeling zouden moeten vallen te beoordelen, mits die niet na 20 juni wordt aangeleverd.

De gemeenten verenigd in het Landelijk Overleg Gemeentebesturen inzake Opvang- en terugkeerbeleid (LOGO) laten weten dat een exact aantal brieven op dit moment moeilijk is te geven, ook omdat de verwachting is dat het aantal op de laatste dag nog 'aanzienlijk' zal stijgen. "In ieder geval is duidelijk dat het een veelvoud zal zijn van het aantal verzoeken dat begin deze week bij de staatssecretaris lag."

Ruim twee weken geleden waren het er 27. Het LOGO gaat ervan uit dat de staatssecretaris met een 'welwillende blik' zal kijken naar de verzoeken voor de (her)beoordeling van de aan hem voorgelegde dossiers. Teeven maakt vrijdag rondom de ministerraad bekend hoeveel gevallen de burgemeesters aan hem hebben voorgelegd, laat zijn woordvoerder weten.

De oppositiepartijen SP, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie pleiten voor een ruimer pardon, evenals Kinderombudsman Marc Dullaert en ongeveer driekwart van de burgemeesters. Teeven zei begin deze maand in een Kamerdebat dat het kinderpardon niet wordt aangepast. "Dat gaan we niet doen."

Voorstanders van ruimere regels wijzen erop dat de criteria nu onrechtvaardig zijn. Alleen kinderen die onder rijkstoezicht stonden komen in aanmerking voor een verblijfsvergunning en kinderen die alleen bekend waren bij gemeenten mochten niet blijven.

Los van het kinderpardon bekijkt Teeven de zogeheten schrijnende gevallen op individuele basis. Die kunnen via zijn discretionaire bevoegdheid alsnog een verblijfsvergunning krijgen. Die route bepleit ook de PvdA voor een groep van ongeveer honderd kinderen. Teeven zegde eerder toe de komende tijd naar schrijnende gevallen te kijken.