Symbolisch referendum over hervorming in Hong Kong

Redactie

Meer dan honderduizend inwoners van Hong Kong hebben tot nu toe deelgenomen aan een onofficieel, symbolisch referendum over democratische hervorming. Het referendum is georganiseerd door de Universiteit van Hong Kong en de actiegroep Occupy Central en heeft het ongenoegen gewekt van de autoriteiten in Beijing. Het stemmen, overwegend per telefoon en via internet, begon vrijdag op het middaguur en gaat door tot 29 juni.

Aanleiding tot het referendum vormt de voor 2017 geplande verkiezing van de hoogste bestuurder van Hong Kong, een voormalige Britse kroonkolonie die sinds 1997 onder China valt. Sinds de overdracht van het gebied aan China wordt de hoogste bestuurder gekozen door een raad van twaalfhonderd kiesmannen, overwegend samengesteld uit aanhangers van de Chinese regering en zakenlieden. China heeft de Hong Kongers beloof dat ze vanaf 2017 zelf hun hoogste bestuurder mogen kiezen, maar het ziet ernaar uit dat de kandidaten voor de post door Beijing aangewezen zullen blijven worden. Het bestuur van Hong Kong moet nog met een voorstel voor een nieuwe kieswet komen.

Deelnemers aan het referendum krijgen de vraag voorgelegd hoe de kandidaten geselecteerd zouden moeten worden. Ze kunnen daarbij kiezen uit drie mogelijkheden. De Chinese autoriteiten hebben de mogelijkheid dat de kandidaten voor de bestuurspost door de inwoners van Hong Kong zelf worden voorgedragen al van de hand gewezen. Volgens de organisatoren brachten in de eerste zes uur van het referendum ongeveer 165.000 mensen hun stem uit. Ze hopen op minstens driehonderdduizend deelnemers. Hong Kong telt zeven miljoen inwoners.

Kennelijk bij wijze van waarschuwing in verband met het referendum kwam de Chinese regering vorige week met een beleidsdocument waarin ze haar gezag over Hong Kong benadrukt. Bij de overdracht in 1997 werd vastgelegd dat in Hong Kong de eerstvolgende vijftig jaar niet dezelfde wetten zouden gelden als in China. 'Één land, twee systemen', zo is het idee.

Occupy Central wil het zakendistrict van Hong Kong bezetten als het voorstel voor een nieuwe kieswet niet aan een aantal democratische normen blijkt te voldoen. Het voorstel wordt niet voor het eind van dit jaar verwacht.