Nederland definitief van Brussels strafbankje

Nederland staat definitief niet meer onder verscherpt toezicht van Brussel. De ministers van financiën van de Europese Unie besloten vrijdag het advies van de Europese Commissie van begin deze maand over te nemen. Ook Oostenrijk, België, Tsjechië, Denemarken en Slowakije hebben hun begrotingstekort voldoende teruggedrongen.

Elf andere landen bljiven nog wel in de zogeheten excessieftekortprocedure omdat hun begrotingstekort nog niet op het niveau is dat Brussel graag ziet.

Het Nederlandse begrotingstekort daalde vorig jaar tot tweeënhalf procent van het bruto binnenlands product, ruim onder de afgesproken grens van drie procent. De Europese Commissie verwacht bovendien dat het tekort volgend jaar verder afneemt naar 1,8 procent. Nederland werd sinds 2009 extra in de gaten gehouden omdat het tekort opliep.

De excessieftekortprocedure gaf Nederland een hoop extra druk van Brussel, omdat landen in de procedure extra moeten overleggen met Brussel over de te nemen stappen om het tekort terug te dringen. Als dat niet snel genoeg gebeurt, kan dat tot een boete leiden.