FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 21 juni 2014

Het zit erop voor The Scene

Thé Lau heeft zaterdagavond zijn allerlaatste concert gegeven. De 61-jarige ernstig zieke zanger stond met zijn band The Scene in de AB in Brussel. Net als bij eerdere afscheidsconcerten van Lau raakte het publiek de zanger met een minutenlang applaus.

"Er is me meerdere keren gevraagd waarom Brussel is gekozen voor het laatste optreden", sprak Lau het publiek na een paar nummers toe. "Ook is me gevraagd hoe ik me zou voelen. Dan zei ik: niks bijzonders, gewoon optreden. Maar ik ben me zeer bewust dat dit inderdaad de laatste keer is dat ik met mijn familie van The Scene optreed." Vervolgens grapte Lau, die keelkanker heeft en is uitbehandeld, dat hij niet voor Brussel had gekozen, maar dat de Belgische hoofdstad voor hem had gekozen.

Lau nam dinsdag al afscheid van het Nederlandse publiek. In een uitverkochte Heineken Music Hall speelde hij nog een keer hits als Iedereen Is van de Wereld, Blauw en Open voor zijn Nederlandse aanhang. Zaterdag kregen de Belgen die nummers voor het laatst live te horen. Ook dit keer nodigde The Scene gastartiesten uit op het podium. Stef Kamil Carlens, Arno Hintjes en Maria de Fátima traden in Brussel op met Lau. De Fátima was ook in Amsterdam van de partij.

Net als bij de eerdere afscheidsconcerten in Amsterdam, Antwerpen en op Pinkpop vormde Iedereen Is Van De Wereld het hoogtepunt. Ook in Brussel werd Lau minutenlang toegezongen door het publiek. Dat raakte de zanger ook dit keer. Tijdens Pinkpop hield Lau het begin deze maand niet droog. "Dat is niet echt professioneel, maar ik was er wel blij mee", zei de zanger na afloop van dat optreden over zijn emoties.

Hoewel zijn optredens achter de rug zijn, is Lau niet van plan stil te gaan zitten. "Ik heb nog een boek dat ik af moet maken", vertelde Lau eerder deze maand aan Novum Nieuws. "Het is niet zo dat ik in een gat val, daar heb ik wel voor gezorgd."


The Scene - Iedereen Is Van De Wereld, Vrienden van Amstel Live 1999

'Let in São Paulo op zakkenrollers'

Ook in São Paulo moeten de Oranjefans goed op hun spullen letten. Want, jawel, net als in Nederland zijn daar zakkenrollers actief. "Laat waardevolle spullen zo veel mogelijk achter in het hotel", raadde het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag aan. In de Braziliaanse stad speelt Oranje maandag de laatste groepswedstrijd, tegen Chili.

Ook bij de eerste twee wedstrijden van het Nederlands elftal, in Salvador en Porto Alegre, werd gewaarschuwd voor zakkenrollers en kettingrukkers.

Buitenlandse Zaken waarschuwt ook voor betogingen. Fans kunnen het beste daarbij uit de buurt blijven. "In São Paulo vinden met regelmaat demonstraties plaats. Deze demonstraties kennen soms een grimmig karakter", aldus het ministerie.

Joods protest voor WK-duel Argentinië-Iran

Tientallen joodse demonstranten hebben zaterdag een stil protest gehouden voorafgaand aan het WK-duel tussen Argentinië en Iran in de Braziliaanse miljoenenstad São Paulo. Met een minuut stilte herdachten ze de bomaanslag op een Joods centrum in Argentinië, waarvoor Iran verantwoordelijk wordt gehouden. Dat meldden Braziliaanse media.

Gehuld in zwarte T-shirts vroegen ze aandacht voor '20 jaar zonder gerechtigheid'. Daarop noemden ze een voor een de namen van de 85 slachtoffers die vielen bij de aanslag op 18 juli 1994.

Klose gedeeld WK-topscorer aller tijden

Miroslav Klose is door zijn doelpunt in de wedstrijd tegen Ghana gedeeld WK-topscorer aller tijden geworden. De teller voor de Duitse spits staat nu op vijftien goals, evenveel als de Braziliaan Ronaldo. Met zijn 36 jaar is Klose bovendien de oudste Duitse doelpuntenmaker ooit op een wereldkampioenschap.

Klose maakte zijn eerste goals op het WK van 2002 en was ook in 2006 en 2010 trefzeker. Hij voegt zich daarmee in een illuster rijtje. Eerder wisten alleen Pelé en Uwe Seeler op vier WK's te scoren.

De Rossi lijkt kraker tegen Uruguay te missen

Italië moet het in de cruciale groepswedstrijd op het WK tegen Uruguay waarschijnlijk stellen zonder Daniele de Rossi. De middenvelder kampt met een kuitblessure en heeft zeker enkele dagen nodig om te herstellen. Dat liet de medische staf van Italië zaterdag weten.

De Rossi speelde in de eerste twee duels tegen Engeland en Costa Rica telkens de volle negentig minuten mee. De ervaren middenvelder van AS Roma wordt dinsdag waarschijnlijk vervangen door Marco Parolo, speler van Parma.

Italië en Uruguay vechten dinsdag in een onderling duel uit wie er in groep D samen met Costa Rica naar de volgende ronde mag. Engeland is na twee nederlagen uitgeschakeld.

[Groep G] Uitslag Duitsland - Ghana

Duitsland is er niet in geslaagd zijn tweede duel op het WK voetbal te winnen. Na de 4-0 zege tegen Portugal werd het tegen Ghana nu 2-2.

Duitsland begon de wedstrijd in een laag tempo, maar desondanks wist het wel tot wat kansjes te komen. Een schot van Kroos werd geblokt en Müller zelf gleed een voorzet van Özil naast. Aan de andere kant moest doelman Neuer ook een paar keer in actie komen, waarbij Muntari nog het dichts bij een doelpunt was.

Vlak na rust was het dan toch Duitsland wat op voorsprong kwam. Na een voorzet van Müller scoorde Götzes de 1-0. Lang konden de Duitsers echter niet van hun voorsprong genieten. Met een kopban scoorde Ayew een paar minuten later al de gelijkmaker. Een verrassing hing in de lucht, en leek zelfs werkelijkheid te worden toen toen Gyan de 1-2 maakte.

Duitsland bracht vervolgens Klose in en die maakte zijn reputatie waar. Hij scoorde 2-2, wat zijn vijftiende doelpunt op het WK betekende. Dit is een evenaring van het record van Ronaldo. In de enerverende slotfase gingen beide ploegen nog voor de overwinning, maar gescoord werd er niet meer.


Harrison Afful in duel met Mario Götze (Foto: PRO SHOTS / Action Images)

Duitsland

2 - 2

Ghana

 51' Götze
 71' Klose
   54' A. Ayew 
 63' Gyan 
 
 Gele kaart: , Muntari, (Ghana)
 
Stadion: Castelão, Fortaleza
Toeschouwers: 59.621
Arbiter: Ricci (Bra)
 
Opstelling:   Opstelling:
Neuer
J.Boateng (Mustafi/46)
Mertesacker
Hummels
Höwedes
Khedira (Schweinsteiger/70)
Lahm
Kroos
Özil
Müller
Götze (Klose/69)
  Dauda
Afful
Boye
Mensah
Asamoah
Atsu (Wakaso/72)
Rabiu (Agyemang-Badu/78)
K.Boateng (J.Ayew/52)
Muntari
A. Ayew
Gyan

Darter Van de Pas naar laatste zestien

Benito van de Pas behoort bij de laatste zestien darters op de Austrian Darts Open. De darter die debuteert op de Europese Tour won in de tweede ronde van Kim Huybrechts met 6-3. Van de Pas won in de eerste ronde al van William O'Connor. 

Van de Pas gooide 108 uit om direct in het begin van de wedstrijd een break te plaatsen. Maar Huybrechts komt bij 3-3 op gelijke hoogte met de Nederlander. Het finishen van Van de Pas is deze wedstrijd goed nog 88 en 122 uit om de partij met 6-3 te winnen. Zondag ontmoet Van de Pas in de derde ronde John Part.

Phil Taylor won met 6-3 van Alex Roy. Stephen Bunting won met 6-1 van Dave Chisnall en Simon Whitlock won van John Henderson met 6-4. Bunting noteerde met 108,34 het hoogste gemiddelde van de avond. 

Zondag is de finaledag van het darttoernooi in Oostenrijk. Naast Van de Pas staat ook Van der Voort in de derde ronde. Hij zal zondagmiddag aantreden tegen Brendan Dolan. Andere partijen in de derde ronde zijn onder andere Phil Taylor - Simon Whitlock, Stephen Bunting - Jamie Caven en Dean Winstanley - Wes Newton. Zondagavond worden de kwartfinales, halve finales en finale gespeeld. 

Uitslagen tweede ronde Austrian Darts Open avondsessie

Darter Darter Uitslag
Kim Huybrechts Benito van de Pas 3-6
Jamie Caven Terry Jenkins 6-5
Dave Chisnall Stephen Bunting 1-6
Robert Thornton Rowby-John Rodriguez 6-5
Gary Anderson Andy Smith 2-6
Phil Taylor Alex Roy 6-3
Simon Whitlock John Henderson 6-4 
Peter Wright Michael Smith 6-3 

Israël zet VN-diplomaat Serry mogelijk uit

De Nederlandse diplomaat Robert Serry dreigt tot persona non grata te worden verklaard door de Israëlische regering. De Jerusalem Post meldt dat minister Avigdor Lieberman van Buitenlandse Zaken Serry wil uitzetten, omdat de Nederlander tientallen miljoenen dollars zou willen transfereren naar de Palestijnse beweging Hamas. De Israëlische televisiezender Channel 2 had daarover bericht.

Serry is in Jeruzalem actief als speciale coördinator namens de VN bij het Israëlisch-Palestijnse vredesproces. De geldtransfer naar Hamas ligt momenteel extra gevoelig bij de Israëliërs, die de islamitische organisatie verantwoordelijk houden voor de ontvoering van drie Israëlische tieners op de Westelijke Jordaanoever.

Vrouw slaat en bijt politieagent

Een 31-jarige vrouw heeft in Baarle-Nassau een politieman geslagen en gebeten toen hij haar wilde oppakken. De agent reageerde zaterdag op een melding van huiselijk geweld, meldt de politie.

De agent en een collega probeerden met de vrouw te praten, maar zij was echter niet tot bedaren te brengen. Toen zij er plotseling vandoor ging, snelde een van de agenten achter haar aan en kreeg haar te pakken. Zij sloeg hem vervolgens twee keer hard in zijn gezicht en beet hem.

De vrouw is aangehouden en zit vast. De agent heeft zich in het ziekenhuis aan zijn verwondingen laten behandelen.

Daders van geweld tegen hulpverleners worden hard aangepakt, benadrukt de politie. Zij worden niet alleen strafrechtelijk, maar ook financieel aangepakt voor de veroorzaakte schade. Met het Openbaar Ministerie is afgesproken dat de strafeis bij geweld tegen politiemensen en andere personen met een publieke taak altijd wordt verhoogd.

UCI draait veldrijden nek om

De internationale wielerunie UCI zal de top vijftig van de wereldranglijst bij het veldrijden automatisch toelaten tot wereldbekerwedstrijden. In het verleden mochten maximaal acht deelnemers per land ingezet worden, maar de vrees is dat door de regelwijziging de Belgische dominantie toe zal nemen.

De Nederlandse bondscoach Johan Lammerts vindt de nieuwe regel dan ook niet goed voor de sport. "België heeft heel veel renners in de top 50 en die mogen straks allemaal starten. Ik ben hier absoluut niet blij mee en vind het een slechte ontwikkeling. Dit zou wel eens de doodsteek voor het veldrijden kunnen betekenen. Je draait hiermee de internationalisering de nek om."

Syrië bombardeert rebellen ISIS

Het Syrische leger heeft zaterdag een reeks luchtaanvallen uitgevoerd op een dorp in het oosten van Syrië. Dat hebben activisten gezegd. Het dorp kwam vrijdag in handen van terreurorganisatie ISIS.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten voerden gevechtsvliegtuigen een zestal bombardementen uit op Muhassan. Daarbij kwamen zestien mensen om het leven, onder wie drie burgers.

Muhassan ligt in de oostelijke provincie Deir el-Zour, in de buurt van grens met Irak. Sinds eind april is ISIS bezig aan een stevige opmars. Vrijdag nam ISIS al een grensstad over. Bij de verovering van de stad vonden dertig Iraakse militairen de dood.

Poetin steunt wapenstilstand Oekraïne

De Russische president Vladimir Poetin steunt de wapenstilstand die vrijdag door de Oekraïense president Petro Porosjenko is afgekondigd. Hij roept de strijdende partijen op aan de onderhandelingstafel te gaan zitten, laat het Kremlin zaterdag weten.

Poetin stelt dat zolang er niet wordt gepraat, het vredesplan van Porosjenko 'niet levensvatbaar en onrealistisch' is. Pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne hebben de wapenstilstand al afgewezen. Ze doen het staakt-het-vuren af als 'nep'. Enkele uren nadat de wapenstilstand was ingegaan raakten negen Oekraïense militairen gewond bij gevechten.

Vrijdag gaf Porosjenko opdracht aan het leger om de wapens neer te leggen. Het is volgens de president de eerste stap van zijn vredesplan. Zijn plan voorziet onder andere in amnestie voor separatisten die de wapens neerleggen en een vrije aftocht uit Oekraïne.

'Megazorgfraude in doofpot'

Diverse partijen in de Tweede Kamer eisen opheldering van het kabinet over het besluit van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) om het Openbaar Ministerie niet te betrekken bij een onderzoek naar een potentiële megafraude van het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Doordat de NZa de zaak zelf afhandelde en het ziekenhuis een boete van 2,5 miljoen euro oplegde, is een strafzaak onmogelijk geworden, zo meldde RTL Nieuws zaterdag.

In elk geval het CDA, de PVV en D66 willen snel tekst en uitleg van de ministers Edith Schippers (Volksgezondheid) en Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie). Volgens PVV-Kamerlid Reinette Klever 'lijkt het erop dat de NZa hier zaken verdoezelt'. Dat is volgens haar zeer kwalijk, omdat Schippers de Kamer had toegezegd alles te doen om fraude in de zorg aan te pakken en fraudeurs op te sporen en te berechten.

Volgens haar CDA-collega Hanke Bruins Slot hebben de ministers 'een groot probleem'. D66-Kamerlid Pia Dijkstra wil snel een debat met de bewindslieden over het niet vervolgen van mogelijke fraude, zo liet ze in een reactie weten.

Uitleg geëist over'zorgfraude'
'Megazorgfraude in doofpot' (Foto: ANP)

Jongen (14) vast voor misbruik jong meisje

Een 14-jarige jongen is aangehouden, omdat hij een klein meisje in Hardinxveld-Giessendam zou hebben misbruikt. De politie liet zaterdag weten dat de jongen na een buurtonderzoek en forensisch onderzoek is opgepakt. Het is niet bekend of de jongen ook uit de Zuid-Hollandse plaats komt.

Het meisje was op 11 juni met een vriendje (beiden in de basisschoolleeftijd) in het Westpark aan het spelen. Een jongen dwong het meisje in een bosje onzedelijke handelingen te verrichten. Het jongetje overkwam niets.

De verdachte is na zijn aanhouding vrijdag overgebracht naar een politiebureau in Dordrecht.

[Foto] De leukste WK-fans

Op het WK-voetbal staan natuurlijk de voetballes centraal maar de fans hebben ook een belangrijke plek op het WK. De supporters dossen zich soms op de meest gekke manieren uit om hun team te steunen. Vandaag delen we met jullie een aantal van de leukste fans van dit WK.

Deze fan van Japan gaat helemaal op in zijn enthousiasme (PRO SHOTS/Action Images)
Deze fan van Japan gaat helemaal op in zijn enthousiasme (PRO SHOTS/Action Images)

Ook de Amerikaanse voetbalsupporters hebben hun best gedaan voor hun nationale elf (PRO SHOTS/Action Images)
Ook de Amerikaanse voetbalsupporters hebben hun best gedaan voor hun nationale elf (PRO SHOTS/Action Images)

Deze Argentijn ziet het zonnig in (PRO SHOTS/Action Images)
Deze Argentijn ziet het zonnig in (PRO SHOTS/Action Images)

In Iran weten ze ook wel hoe ze zich uit moeten dossen voor een WK-voetbal (PRO SHOTS/Action Images)
In Iran weten ze ook wel hoe ze zich uit moeten dossen voor een WK-voetbal (PRO SHOTS/Action Images)

De Colombiaanse fans hebben speciaal voor het WK hun maskers uit de kast gehaald (PRO SHOTS/Action Images)
De Colombiaanse fans hebben speciaal voor het WK hun maskers uit de kast gehaald (PRO SHOTS/Action Images)

Deze Italiaanse supporter ziet er beter uit dan het spel van zijn land tegen Costa Rica (PRO SHOTS/Action Images)
Deze Italiaanse supporter ziet er beter uit dan het spel van zijn land tegen Costa Rica (PRO SHOTS/Action Images)

De dames uit Chili hebben er zin in (PRO SHOTS/Action Images)
De dames uit Chili hebben er zin in (PRO SHOTS/Action Images)

Deze fan uit Kameroen gaat helemaal los voor zijn landgenoten (PRO SHOTS/Action Images)
Deze fan uit Kameroen gaat helemaal los voor zijn landgenoten (PRO SHOTS/Action Images)

Voetbal verbroedert, zo blijkt op de tribunes. Fans van Australië en Nederland gaan samen op de foto (PRO SHOTS/Action Images)
Voetbal verbroedert, zo blijkt op de tribunes. Fans van Australië en Nederland gaan samen op de foto (PRO SHOTS/Action Images)

Deze Spaanse fan ziet het voor de wedstrijd nog positief in voor haar ploeg (PRO SHOTS/Action Images)
Deze Spaanse fan ziet het voor de wedstrijd nog positief in voor haar ploeg (PRO SHOTS/Action Images)

Lopez prolongeert titel in Eastbourne

Feliciano Lopez heeft voor het tweede jaar op rij het grastoernooi van Eastbourne gewonnen. De Spanjaard (3) was in de finale met 6-3, 6-7 (5) en 7-5 te sterk voor de als eerste geplaatste Fransman Richard Gasquet. Lopez is goed in vorm op gras. Vorige week haalde hij nog de finale van het toernooi op Queen's Club, waarin Grigor Dimitrov na drie tiebreaks de sterkste bleek.

Lopez en Gasquet stonden voor de zesde keer tegenover elkaar. Lopez won nog nooit van de Fransman, maar maakte aan die reeks in Eastbourne een einde. In de eerste set wist de Spanjaard twee keer de service van Gasquet te breken. In het tweede bedrijf noteerden beide spelers een break, waarna de Fransman iets doortastender was in de tiebreak.

In de derde set waren de eerste breakkansen voor Gasquet, maar die werden vakkundig weggewerkt. Daarna was het lang wachten tot weer een mogelijkheid om te breken, maar op 5-5 was het wel raak voor Lopez. Na ruim twee uur tennis was de vierde toernooizege uit zijn carrière een feit.

Nederlands elftal aangekomen in São Paulo

Het Nederlands elftal is aangekomen in São Paulo waar maandag het derde WK-duel wordt gespeeld tegen Chili. Na een vlucht van ruim een uur vanuit Rio de Janeiro landde de selectie van bondscoach Louis van Gaal zaterdag rond 18.00 uur Nederlandse tijd.

Oranje en Chili zijn al zeker van de achtste finales, maar strijden in de Arena de São Paulo nog wel om de groepswinst. In aanloop naar het duel traint Nederland zaterdagavond besloten. Zondag is er een persconferentie, waarna de selectie nog een oefensessie in het stadion van Corinthians afwerkt.

Rojer wint dubbelspel in Rosmalen

Jean-Julien Rojer heeft zaterdag samen met zijn Roemeense partner Horia Tecau de titel in het dubbelspel gepakt op de Topshelf Open. Ze versloegen de Mexicaan Santiago Gonzalez en de Amerikaan Scott Lipsky. Op het gras van Rosmalen werd het 6-3 en 7-6 (3). Voor het als eerste geplaatste koppel is het al de vierde titel dit jaar.

Rojer en Tecau kwamen in de eerste set op een 5-1 voorsprong. Op eigen service konden ze de set nog niet beslissen, maar even later maakten ze het wel af. Ook In het tweede bedrijf namen ze de leiding en op 5-3 kregen ze zelfs twee matchpoints. Het Mexicaans-Amerikaanse duo knokte zich echter terug, waarna de tiebreak een prooi was voor Rojer en Tecau.

Rojer haalde in 2009 al eens de finale van het dubbelspel in Rosmalen. Daarin verloor de geboren Curaçaoënaar toen met de Zweed Johan Brunström. Tecau stond liefst voor de vijfde keer op rij in de finale. Alleen in 2011 liep hij de titel mis. Vorig jaar was de Roemeen de beste met de Wit-Rus Max Mirny. In 2010 en 2012 won hij met de Zweed Robert Lindstedt.

Jean-Julien Rojer serveert in de dubbelfinale van de Topshelf Open die hij samen met Horia Tecau zou winnen (PRO SHOTS/Action Images)
Jean-Julien Rojer serveert in de dubbelfinale van de Topshelf Open die hij samen met Horia Tecau zou winnen (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Linkse EU-leiders achter federalist Juncker

Een aantal linkse Europese regeringsleiders heeft zaterdag in Parijs afgesproken om de conservatieve Jean-Claude Juncker voor te dragen als voorzitter van de Europese Commissie. Dat heeft de Duitse vicebondskanselier Sigmar Gabriel gezegd. Junckers aanstelling kan een bom leggen onder het EU-lidmaatschap van Groot-Brittannië.

"We hebben afgesproken dat de sociaaldemocraten accepteren dat de conservatieve Europese Volkspartij (EVP) de verkiezingen voor het Europees Parlement heeft gewonnen en dat Jean-Claude Juncker voorzitter van de Europese commissie moet worden", zei Gabriel vanuit Parijs.

In de Franse hoofdstad waren negen linkse regeringsleiders bijeengekomen om het te hebben over de hoge posities binnen de Europese Unie. Aanwezig waren onder anderen de Belgische premier Elio di Rupo, de Italiaanse president Matteo Renzi en de Deense premier Helle Thorning-Schmidt.

De Britse premier David Cameron ziet Juncker echter niet zitten. Cameron wil weliswaar in de EU blijven, maar heeft de Britten onder druk van de opkomst van de eurosceptische UKIP een exit-referendum in 2017 beloofd. Hij vreest dat de EU 'onverkoopbaar' zal zijn voor de Britse kiezers onder de federalist Juncker en pleit voor een hervormer. Daarin lijkt Cameron echter steeds meer alleen te komen te staan.

D66: kankerpatiënten aan werk helpen

Mensen die zijn hersteld na kanker moeten beter worden geholpen op de weg terug naar werk. Een kwart van de patiënten verliest tijdens de ziekte zijn baan en komt moeilijk weer aan het werk. Dat is onacceptabel, stelt D66-Kamerlid Steven van Weyenberg zaterdag. Momenteel leven zo'n 400.000 mensen met de ziekte of de gevolgen ervan.

"We moeten ervoor zorgen dat mensen die kanker hebben of hebben gehad betere kansen krijgen op de arbeidsmarkt. Zodat zij minder snel hun baan verliezen en we belemmeringen wegnemen waardoor werkgevers hen in dienst willen nemen", aldus Van Weyenberg op de website van D66. "Steeds meer mensen leven met de gevolgen van kanker. We mogen hen niet aan de kant te laten staan."

D66 wil dat minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) samen met patiënten, werkgevers, werknemers en wetenschappers een actieplan 'Kanker en Werk' begint. Daarin moeten concrete maatregelen staan waardoor minder mensen met kanker hun baan verliezen en meer kans krijgen op een baan.

D66 wil minstens vijf maatregelen in het actieplan: uitbreiden van de no-riskpolis voor mensen met kanker, meer bewustwording bij werkgevers, beter kunnen verzekeren na de diagnose kanker, de overheid als goede werkgever en effectievere re-integratie.

Judoka Van Emden pakt brons in Budapest

Judoka Anicka van Emden heeft bij de Grand Prix in Budapest een bronzen medaille veroverd. In de klasse tot 63 kilogram won ze in de strijd om plek drie met yuko van Ekaterina Valkova uit Rusland. In de halve finale verloor ze van de Japanse Miku Tashiro met één straf.

Tashiro was later in de finale te sterk voor Martyna Trajdos uit Duitsland. Er kwamen nog meer Nederlanders in actie. Junior Degen (-66 kg) ging bij de mannen in de kwartfinale met waza-ari onderuit tegen Kengo Takaichi uit Japan. In de herkansing was Shalva Kardava te sterk en daardoor moest Degen genoegen nemen met plek zeven.

Miranda Wolfslag (-52 kg) en Sanne Verhagen (-57 kg) kwamen niet door de eerste ronde. Jeroen Mooren (-60 kg) strandde in de tweede ronde. Zondag is het de beurt aan de zwaargewichten. 

[Groep F] Uitslag Argentinië - Iran

Argentinië kende een zeer moeizame wedstrijd tegen Iran, maar een individuele actie van wie anders dan Lionel Messi was voldoende voor de drie punten. In blessuretijd schoot de aanvaller van FC Barcelona eindelijk raak: 1-0. Voor de Iraniërs eindigde het duel uiteraard wel in mineur.

De wedstrijd tussen Argentinië en Iran stond vandaag voor de tweede keer op het programma. In 1977 speelden beide landen ene vriendschappelijk wedstrijd, vanwege het 75-jarig bestaan van Real Madrid. Destijds eindigde de confrontatie in een gelijkspel: 1-1.

De eerste speldenprik van de wedstrijd was voor Iran. Via een vrije land kwamen de Iraniërs dichtbij het doel van Sergio Romero, maar de bal ging uiteindelijk voor langs. Aan de andere kant deed Sergio Agüero een poging, maar ook hij verzilverde zijn inzet niet. Al snel bleek echter dat Argentinië moeite had met de Iraanse muur.

Angel di María en Gonzalo Higuaín kregen wel wat kleine kansjes, maar dit bracht doelman Alireza Haghighi niet in verlegenheid. Ook het percentage balbezit was in het voordeel van de Argentijnen, maar de 0-0 bleef maar op het scorebord staan. De Zuid-Amerikanen slaagden er niet in om een gat in de Iraanse defensie te vinden, waardoor beide landen uiteindelijk met de brilstand gingen rusten.


Het gezicht van Lionel Messi spreekt boekdelen (PRO SHOTS / Action Images)

De eerste serieuze kans in de tweede helft was niet voor Argentinië, maar voor Iran. Reza Ghoochannejhad, die in het verleden voor onder meer sc Cambuur Leeuwarden en Go Ahead Eagles speelde, had de uitgelezen kans om zijn land op voorsprong te zetten. Zijn inzet belandde echter in de handen van Romero. Na bijna een uur spelen kregen ook de Argentijnen weer een goede mogelijkheid. Ditmaal was het de vrijwel onzichtbare Lionel Messi, die de bal maar net naast het doel prikte.

Niet veel later was het weer Iran, dat het dichtst bij een doelpunt was. Deze keer was Ehsan Hajsafi dichtbij een goal, maar hij zag zijn poging gekeerd worden door een been van de tegenstander. In het vervolg slaagde Argentinië er niet in om een succesvolle counter te plaatsen. Daarnaast oogde met name de Argentijnse verdediging onzeker. Dit werd ook weer tentoon gesteld bij een enorme kans voor Ashkan Dejagah. Zijn kopbal werd maar nipt door doelman Romero verwerkt.

Ook in de slotfase waren er voor Argentinië nog wel een aantal kleine mogelijkheden, maar onder meer invaller Rodrigo Palacio en Di María scoorden niet. Vier minuten voor tijd had Goocheannejhad de 0-1 opnieuw op zijn pantoffel, maar Romero voorkwam erger. Toch gingen de Argentijnen er uiteindelijk met de winst vandoor. In blessuretijd pakte Messi zijn moment en verschalkte doelman Haghighi. Door deze zege is Argentinië al zeker van de volgende ronde.


Argentinië

1 - 0

Iran

90+1' Messi    
 
 Gele kaart: Nekounam, Shojaei (Iran)
 

Stadion: Estádio Mineirão, Belo Horizonte
Toeschouwers: 57.698
Arbiter: Mazic (Ser)

 
Opstelling:   Opstelling:
Romero
Zabaleta
F. Fernández
Garay
Rojo
Gago
Mascherano
Di María
Messi
Higuain (Palacio/76)
Agüero (Lavezzi/76)
  A. Haghighi
Montazeri
Hosseini
Sadeghi
Pooladi
Shojaei (Heydari/76)
Teymourian
Hajsafi (R. Haghighi/88)
Nekouanm
Dejagah (Jahanbakash/85)
Goocheannejhad

Mensenrechtenactivist Wit-Rusland vrijgelaten

De prominente mensenrechtenactivist Ales Bialitski is zaterdag vrijgelaten uit de gevangenis in het Wit-Russische Bobrioesk waar hij vastzat. De vrijlating van de 51-jarige Bialitski wordt gezien als een poging van de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko de betrekkingen met het Westen te verbeteren. Bialitski moest nog twintig maanden van zijn vier jaar celstraf uitzitten.

Bialitski's mensenrechtenorganisatie Vyansa hielp duizenden Wit-Russen die achter de tralies waren verdwenen omdat ze zich hadden uitgesproken tegen het autoritaire beleid van Loekasjenko. Bialitski werd uiteindelijk veroordeeld voor belastingontduiking. In 2012 werd hij genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede. Hij ontving, terwijl hij in de gevangenis zat, een hele reeks internationale onderscheidingen.

"De internationale steun en de steun thuis hebben ervoor gezorgd dat ik nu ben vrijgelaten", zei Bialitski zaterdag tegen verslaggevers. "Ik blijf doen wat ik altijd al deed." Bialitski zei slecht te zijn behandeld in de gevangenis. Zo werd hij geregeld voor enige tijd in afzondering opgesloten.

Loekasjenko en de zijnen kregen internationale sancties opgelegd omdat ze oppositiefiguren hard aanpakten. De vrijlating van Bialitski is volgens analisten een aanwijzing dat Loekasjenko de betrekkingen met het Westen wil aanhalen, zeker nu de banden met Rusland als gevolg van de onrust in Oekraïne onder druk staan. "Loekasjenko laat zien dat hij niet afhankelijk wil zijn van Rusland", aldus politiek analist Aleksandr Klaskovski.

'NZa passeerde justitie in onderzoek zorgfraude'

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft het Openbaar Ministerie gepasseerd bij een onderzoek naar potentiële fraude in het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag na eigen onderzoek. De NZa besloot de zaak af te doen met een bestuurlijke boete waardoor strafrechtelijke vervolging onmogelijk is gemaakt.

De NZa gaf het ziekenhuis, dat stelselmatig te hoge en foute rekeningen stuurde voor behandelingen, een boete van 2,5 miljoen euro. Het onderzoeksrapport is echter nooit met het OM besproken, terwijl de organisaties samen zorgfraude moeten aanpakken.

Bronnen rond het onderzoek laten RTL Nieuws weten dat justitie verbijsterd is over deze gang van zaken. Het OM zou de zaak graag willen onderzoeken, omdat er wel degelijk aanknopingspunten zouden zijn voor vervolging. Dat kunnen ze door de bestuurlijke boete niet meer onderzoeken.

De NZa stelde eerder dat er geen sprake was van een vermoeden van opzettelijke overtredingen. De boete was dan ook een passende afdoening. De zorgautoriteit zegt nu dat zij het ziekenhuis snel wilde beboeten. Een strafrechtelijk onderzoek zou te lang duren en opzet zou moeilijk aan te tonen zijn.

FOK!toen: De hits van Goffin & King

Gisteren is de Amerikaanse tekstschrijver Gerry Goffin op 75-jarige leeftijd overleden. Nu zal de naam van de beste man bij velen geen bellen laten rinkelen, maar de kans is eveneens groot dat je wel een aantal van de composities van hem zult kennen. In FOK!toen vandaag een terugblik op het leven van Gerry Goffin en een overzicht van zijn allergrootste hits.

Gerry Goffin & Carole King
Gerry Goffin & Carole King

De jonge jaren
Gerald Goffin wordt op 11 februari 1939 geboren in Brooklyn in New York. De jongen, die door iedereen Gerry wordt genoemd, groeit op in de Amerikaanse metropool en gaat, na zijn studie aan de Brooklyn Technical High School, bij de Amerikaanse marine in dienst. Na een jaar in militaire dienst heeft hij het echter wel weer gezien en meldt zich aan bij Queens College om daar scheikunde te gaan studeren.

De eerste liedjes
Op Queens College ontmoet Goffin jonge muzikanten als Paul Simon en Neil Sedaka en ook maakt hij kennis met zijn mede-student Carole King. King had nog een blauwe maandag een relatie met Sedake, die hieruit inspiratie haalde voor zijn hit-single 'Oh Carol'. Het liedje kreeg ook nog een antwoordsingle in de vorm van het liedje 'Oh Neil' van Carole King, maar die scoorde daar geen hit mee.

In 1959 raakt de dan 17-jarige King zwanger van Goffin en het stel besluit om maar snel te gaan trouwen. Datzelfde jaar verschijnt ook de allereerste compositie van Goffin en King op de plaat, in de vorm van de single 'Short Mort' van Carole King.

De doorbraak van Goffin & King
In oktober 1960 schrijven Goffin en King de single 'Dear Buddy' voor Barbara Lyon. Het is mede door deze single dat het stel bij de grote muziekuitgever Don Kirshner op auditie mogen en een contract krijgen bij Aldon Music. Kirshner heeft duidelijk geen kat in de zak gekocht want in januari 1961 volgt de eerst nummer 1-hit voor het echtpaar Gerry Goffin & Carole King.

Barbara Lyons

Will You Love Me Tomorrow

Begin 1961 verschijnt op het label Scepter Records de single 'Will You Love Me Tomorrow' van The Shirelles. Leadzanger Shirley Owens wou het liedje in eerste instantie niet opnemen omdat ze teveel een countryliedje vond, maar nadat er een orkest aan het nummer was toegevoegd nam de meidengroep het liedje alsnog op. Een goed besluit aangezien 'Will You Love Me Tomorrow' op de eerste plaats in de Billboard Top 100 zou eindigen. Het was daarmee ook de allereerste nummer 1-hit voor een groep die alleen uit vrouwen bestond.

Shirelles

Andere artiesten die eveneens 'Will You Love Me Tomorrow' opnamen zijn onder meer The Four Seasons, Cher, Roberta Flack, Melanie, Jackie DeShannon, The Platters, Neil Diamond, Bryan Ferry, Linda Ronstadt, Dusty Springfield, Dave Mason en Debbie Gibson, The Rocky Fellers, Lorrie Morgan, Minnie Driver (in de film Beautiful) en Amy Winehouse.

Take Good Care of My Baby

In september 1961 verschijnt de hit-single 'Take Good Care of My Baby' van Bobby Vee, waarmee Goffin & King hun volgende nummer 1-hit scoren. Zowel in de Verenigde Staten als Groot Brittannië staat het nummer op de hoogste plaats in de charts. Ook Dion and the Belmonts brengen hun versie van 'Take Good Care of My Baby' op single uit.

Bobby Vee

Als The Beatles in 1962 auditie doen bij het label Decca spelen ze onder meer dit liedje. Ook Bobby Vinton heeft in 1968 een bescheiden hitje met het nummer, gevolgd door de band Smokie in 1981.

The Loco-Motion

In 1962 schrijven Goffin en King een liedje voor hun babysitter Eva Boyd. Boyd werkt voor de single met de meidengroep The Cookies en scoort een gigantische hit met 'The Loco-Motion'.

Little Eva

De single, die was uitgebracht onder de artiestennaam Little Eva, was eveneens de eerste release op het label Dimension Records van Don Kirshner, waarop voornamelijk werk van Goffin en King zou worden uitgebracht. Het succes van de single 'The Loco-Motion' zou echter nimmer geëvenaard worden.

In Groot Brittannië nam ook de groep The Vernons Girls een versie van 'The Loco-Motion' op. Waar de versie van de Britse meidenband niet verder kwam dan de 47e plaats wist Little Eva de 2e plaats te bereiken met haar uitvoering van het liedje. Ook in Zuid-Afrika was het singletje van het Afro-Amerikaanse zangeresje ontzettend populair.

In de jaren zeventig zou de band Grand Funk Railroad in Amerika een nummer 1-hit scoren met hun uitvoering van 'The Loco-Motion'. De door Todd Rundgren geproduceerde single zou in zowel Canada als Amerika de hoogste plaats in de hitlijst bezetten. Rond het jaar 2000 zou de versie van Grand Funk Railroad nog eens opduiken in een Japanse commercial en is ook terug te vinden in het spel Rock Band 3.

Ook in de tachtiger jaren duikt deze Goffin & King-compositie weer op in de hitlijsten. Zo verschijnt in mei 1986 een single van het duo Dave Stewart en Barbara Gaskin. Stewart en Gaskin hadden in 1981 een grote hit gescoord met hun uitvoering van 'It's My Party', maar met 'The Loco-Motion' kwamen ze niet verder dan een schamele 70e plaats in de Britse top 100.

In 1987 maakt de oogstrelende Kylie Minogue haar muzikale debuut met de single 'Locomotion'. Het zangeresje, dat eerder bekend was geworden door haar rol in de Australische soapserie Neighbours, scoorde met de single haar eerste nummer 1-hit in Australië en bleef ook zeven weken op die positie staan. Het zou zelfs de bestverkochte Australische single van de tachtiger jaren worden.

In 1988 zou de single onder handen worden genomen door het succesvolle producerstrio Stock Aitken & Waterman en scoorde Minogue wederom een grote hit in vele landen.

I'm Into Something Good

In 1964 verschijnt de tweede solo-single van zangeres Earl-Jean McCrea van The Cookies. McCrea was het enige bandlid die in beide versies van The Cookies zat en scoorde met haar uitvoering van 'I'm Into Something Good' haar enige solo-hitje.

Earl Jean

Het liedje 'I'm Into Something Good' wordt pas een echte hit als de Britse band Herman's Hermits het nummer opneemt als hun debuutsingle. Het zou ook de eerste nummer 1-hit van de groep worden. In 1988 is het liedje te horen in de film The Naked Gun: From the Files of Police Squad! Peter Noone, de voormalige zanger van Herman's Hermits brengt het liedje opnieuw uit op single en heeft er wederom een bescheiden hitje mee.

Ook Brian Wilson, The Bird and the Bee en Marianne Faithfull nemen hun versie van 'I'm Into Something Good' op. Op de laatstgenoemde versie horen we ook een fraaie bijdrage van gastmuzikant Billy Corgan van Smashing Punpkins.

Oh No Not My Baby

'Oh No Not My Baby' was een liedje dat oorspronkelijk was geschreven voor The Shirelles. Uiteindelijk was het Maxine Brown die het liedje als eerste op single uitbracht. Vanaf september 1964 stond de single 7 weken in de Billboard Hot 100 en haalde de 24e plaats. In het achtergrondkoortje op deze single horen we Dee Dee Warwick, de jongere zus van Dionne Warwick.

Maxine Brown

In april 1965 verscheen het liedje ook in een uitvoering van Manfred Mann. De single op Pye Records haalde in de Britse charts de 11e plaats. In Amerika en Australië was de single geen hit.

Een band die meer succes had met haar versie van 'Oh No Not My Baby' was de groep The Faces. De groep rondom Rod Stewart zou het liedje uitbrengen op hun album Changing Faces en haalde in september 1973 de 6e plaats in de Britse charts.

In december 1992 verschijnt 'Oh No Not My Baby' in een uitvoering van Cher. Het is de opvolger van haar internationale hit 'The Shoop Shoop Song'. Met de door Peter Asher (Peter & Gordon) geproduceerde single scoort Cher een redelijke hit.

Goin' Back

Het liedje 'Goin' Back' werd in 1966 geschreven voor de groep Goldie & The Gingerbreads. Nadat men het niet eens kon worden over de tekst van het liedje besloot Carole King om het liedje zelf op te nemen. Uiteindelijk kwam het liedje bij Dusty Springfield terecht, die er een internationale hit mee zou scoren.

In 1967 brengen The Byrds hun versie van 'Goin' Back' uit op single. Het liedje zou een jaar later ook te vinden zijn op het album The Notorious Byrd Brothers. In 1973 brengt Freddie Mercury onder het pseudoniem Larry Lurex zijn versie van 'Goin' Back' op single uit.

Pleasant Valley Sunday

Naast 'Take a Giant Step', 'Sometime in the Morning' en 'Star Collector' was het nummer 'Pleasant Valley Sunday' het meest bekende Goffin & King-nummer dat The Monkees opnamen. De single van The Monkees verscheen in juli 1967 in de Amerikaanse hitlijsten en zou de 3e plaats in de Billboard Hot 100 halen.

(You Make Me Feel Like) A Natural Woman

Als afsluiter een heerlijke soul-klassieker van Aretha Franklin. De single haalde in Amerika de 8e plaats in de Billboard Top 100 en was een liedje waarmee de artieste altijd verbonden zou blijven. Naast Aretha horen we op deze uitvoering Melvin Lastie op cornet, King Curtis en Charlie Chalmers op tenorsax, Willie Bridges op baritonesax, Spooner Oldham op piano, Jimmy Johnson op gitaar, Tommy Cogbill op bas en Gene Chrisman op drums.

Aretha Franklin

Het nummer zou ook worden opgenomen door grote artiesten zoals Mary J. Blige, Celine Dion en Whitney Houston.

Deschamps: "Verwachtte dit niet"

De Franse nationale ploeg verraste vriend en vijand met een monsterscore tegen Zwitserland. Ook Didier Deschamps was verbaasd. De bondscoach van de Fransen weet met nog één wedstrijd op het programma al dat hij vrijwel zeker is van de achtste finales op het WK voetbal in Brazilië.

Na een 3-0 zege op Honduras en een 2-5 overwinning tegen Zwitserland moet er nog tegen Ecuador gevoetbald worden. Enkel bij een flinke verliespartij kan de volgende ronde worden misgelopen. Deschamps had niet aan zien komen dat zijn manschappen zich zo makkelijk zouden kwalificeren. "Ik heb graag grote dromen, maar het is moeilijk om te voorzien dat je zo ruim wint van Zwitserland", zegt hij op een persconferentie over het treffen van vrijdagavond.

"Iedereen wilde winnen en de neuzen stonden dezelfde kant op. De spelers hebben deze spectaculaire start van het WK zelf verdiend. Ze hebben er hard voor gevochten", aldus Deschamps, die er alles aan wil doen om eerste te eindigen in de groepsfase. De keuzeheer heeft veel vertrouwen opgedaan in de eerste twee WK-groepswedstrijden. "Deze ploeg is als geen ander in staat om zich te kwalificeren voor de achtste finales."

Frankrijk moet het tegen Ecuador sowieso stellen zonder Mamadou Sakho en Yohann Cabaye. Eerstgenoemde is geblesseerd, terwijl Cabaye een schorsing uitzit. Naar verwachting treden Laurent Koscielny en Rio Mavuba aan als vervangers van het tweetal.

Deschamps maakt zich geen zorgen over het behoud van de juiste mentaliteit. "Het is niet zo dat ik nu elf spelers het veld in stuur die nog nooit samen met elkaar hebben gevoetbald. Misschien moeten we ons er meer zorgen over maken dat we niet teveel gele kaarten ontvangen."

De wedstrijd tussen Frankrijk en Zwitserland leek voorafgaand de topwedstrijd van Groep E op het WK. Bij de rust stonden de Fransen echter al met 0-3 voor. Pas na de vijfde Franse treffer, slaagden de Zwitsers ervoor om iets terug te doen. Björn Kuipers floot de confrontatie tussen het tweetal landen.

Alle wapens beschikbaar in Battlefield: Hardline-bèta

EA laat via Battlefield.com weten dat alle wapens en gadgets nu te gebruiken zijn in de Battlefield Hardline-bèta. Volgens EA is dit om te kijken wat mensen graag gebruiken en of wapens goed gebalanceerd zijn.

“This will allow us to get a better sense of what’s working for you, how each gun and item is balanced in every match/encounter, and make changes based on your feedback,” aldus EA. “This will let players on PC and PS4 who haven’t unlocked everything in the beta yet to try out all the firearms and gadgets like the Ballistic Shield, Breaching Charge, or Decoy, to fully appreciate the diversity of Battlefield Hardline multiplayer.

“Note that all the weapons and gadgets in the beta are just a taste of what fans can expect this fall, we have a lot more guns, gadgets and vehicles waiting for you on October 21.”

De gesloten bèta is momenteel beschikbaar voor PlayStation 4 en pc, maar een open bèta komt later ook naar PlayStation 3, Xbox 360 en Xbox One. In oktober moet het spel te koop zijn voor al deze platforms.

D66 wil boete voor kartelvorming aanscherpen

D66 wil de boetes op kartelafspraken stevig aanscherpen. Tweede Kamerlid Kees Verhoeven pleitte zaterdag in het radioprogramma WNL op Zaterdag voor een koppeling tussen de hoogte van de boete en de duur van de prijsafspraak.

"Betreffende bedrijven moeten over ieder jaar dat het kartel heeft bestaan tien procent van de winst inleveren", aldus Verhoeven die komende een voorstel van deze strekking in de Tweede Kamer indient.

"Kartelafspraken zijn heel slecht voor de economie, consument en het bedrijfsleven", zei Verhoeven. Daarnaast pleit hij voor meer ruimte voor de Autoriteit Consument en Markt (ACM). "De ACM is te klein en daardoor is de pakkans gering daar moet wat aan gedaan worden."

Verhoeven reageerde hiermee op de in opspraak geraakte scheidend voorzitter van wergeversorganisatie VNO/NCW Bernard Wientjes. Hij is in het verleden betrokken geweest bij prijsafspraken van sanitairfabrikanten, meldde Het Financieel Dagblad zaterdag op basis van een uit de publiciteit gehouden arrest van het Europees Hof van Justitie.

De Europese Commissie legde sanitairgigant Villeroy en Boch september vorig jaar een boete op van 72 miljoen euro. Het Duitse bedrijf wees Wientjes aan als schuldige voor de prijsafspraken.

'Overheid heeft motorclubs niet onder controle'

De overheid heeft motorclubs die zich bezighouden met criminele zaken niet onder controle. Dat heeft de Maastrichtse burgemeester Onno Hoes (VVD) zaterdag gezegd tegen de regionale omroep L1.

"We zijn er nog lang niet, we hebben te weinig juridische middelen om echt door te pakken", zei Hoes, die de aanpak van de clubs in Limburg coordineërt.

Hij reageert hiermee op het nieuws dat politie, justitie en andere overheidsinstanties goede stappen zetten in de gezamenlijke aanpak van de clubs. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) stelde vrijdag tevreden te zijn over de resultaten. De afgelopen twee jaar zijn 43 clubhuizen gesloten of geweerd, staat in een Kamerbrief van Opstelten. De politie hoorde 345 verdachten in 159 strafzaken.

Hoes is echter kritisch. "Het rapport suggereert dat we het onder controle hebben, dat is zeker niet het geval. Ze zijn ons nog steeds een stap voor."

Bautista Agut pakt titel in Rosmalen

Roberto Bautista Agut heeft de Topshelf Open in Rosmalen op zijn naam geschreven. In de finale was de Spanjaard zaterdag met 2-6, 7-6 (2) en 6-4 te sterk voor de Duitser Benjamin Becker, de winnaar van het grastoernooi in 2009. Voor de 26-jarige Bautista Agut is het de eerste toernooiwinst op de ATP-tour.

De eerste set ging eenvoudig naar Becker. De twee breakkansen die de nummer 83 van de wereld kreeg benutte hij. In de tweede set ging het gelijk op en behielden beide spelers hun eigen opslag, waarna de tiebreak naar Bautista Agut ging. Aan het begin van de beslissende derde set sloeg de Spanjaard voor het eerst in de wedstrijd toe en die voorsprong hij niet meer weg.

Na twee uur spelen had de als derde geplaatste Bautista Agut de zege binnen. Eerder op de dag pakte Coco Vandeweghe bij de vrouwen ook haar eerste titel.

Atletiekploeg voorlopig elfde bij EK landenteams

De Nederlandse atletiekploeg staat na de eerste dag van het EK voor landenteams op de elfde plaats. In het Duitse Braunschweig nemen de twaalf beste landen van Europa het tegen elkaar op in veertig disciplines. Op zaterdag wist Nederland twee van de 21 onderdelen te winnen. Sifan Hassan was de snelste op de 3000 meter en de estafetteploeg bij de vrouwen won de 4x100 meter.

Nederland promoveerde vorig jaar naar de A-groep en mag zich in Braunschweig meten met de beste van Europa. In deze groep van twaalf vecht de ploeg tegen degradatie. De laatste drie zakken af. Nederland heeft nu halverwege 102,5 punt, zes minder dan Italië en 7,5 minder dan Zweden. Turkije sluit het klassement met 71 punten. Rusland gaat aan de leiding.

Hassan begon haar 3000 meter achter in de groep, maar kwam steeds verder naar voren opzetten. Op 500 meter van de finish plaatste zij de beslissende demarrage en eindigde soeverein als eerste in 8:45,24 minuten.

De estafetteploeg met Naomi Sedney, Tessa van Schagen, Dafne Schippers en Jamile Samuel liep in de eerste serie een tijd van 42,95 en daar dook geen ander land meer onder. Samuel had op de 100 meter ook al sterk gepresteerd met de tweede tijd: 11,42.

De estafetteploeg bij de mannen op de 4x100 meter met Giovanni Codrington, Wouter Brus, Churandy Martina en Hensley Paulina noteerde in totaal de vierde tijd met 39,12. Codrington liep de 100 meter in een tijd van 10,46 en werd daarmee zesde. Ignisious Gaisah presteerde teleurstellend bij het verspringen. Met 7,77 meter kwam hij niet verder dan de zevende plaats.

Rianna Galiart haalde bij het polsstokhoogspringen met de gedeeld zevende plek een aantal onverwachte punten binnen, mede door tegenvallend presteren van de concurrentie. Kogelstoter Patrick Cronie viel tegen en liet zeker twee punten liggen. 

Zuid-Koreaanse militair schiet collega's dood

Een Zuid-Koreaanse militair heeft bij de grens met Noord-Korea vijf collega's doodgeschoten en nog eens vijf verwond. Dat heeft het Zuid-Koreaanse leger zaterdag gezegd. Zuid-Koreaanse media meldden eerder dat de militair na zijn daad op de vlucht zou zijn geslagen, maar het leger weigerde dit te bevestigen.

Het is niet duidelijk of Noord-Korea bij het incident betrokken was. De afgelopen tijd zijn de spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea echter hoog opgelopen. Noord-Korea heeft een reeks rakettesten uitgevoerd en legeroefeningen gehouden. Bovendien hebben de twee landen bij de zeegrens in de Gele Zee op elkaar geschoten. Zuid-Korea heeft herhaaldelijk gezegd krachtig terug te slaan als het wordt geprovoceerd door het Noorden.

Langs de grens tussen de twee landen bevinden zich duizenden militairen. Het grensgebied is het zwaarstbewaakte ter wereld. Schietpartijen komen af en toe voor. In 2011 opende een 19-jarige korporaal aan Zuid-Koreaanse zijde het vuur. Later zei het leger dat de man geestesziek was en uit woede dat hij door anderen werd genegeerd had geschoten. In 2005 schoot een militair acht andere militairen dood en liet hij een granaat afgaan. De dader was boos omdat hij was uitgescholden door een meerdere.

Volleyballers veroveren koppositie

De Nederlandse volleyballers hebben goede zaken gedaan in de World League. Op bezoek bij koploper Portugal won Oranje in drie sets: 25-16, 25-23, 25-22. Daarmee nam de formatie van bondscoach Edwin Benne de eerste plaats over van de Portugezen. Vorige week had Nederland ook al sterk gepresteerd door op bezoek bij Tsjechië twee keer te winnen.

In Matosinhos was Nederland vanaf het begin de bovenliggende partij . De service zorgde voor twaalf directe punten en ook met het blok werd negen keer gescoord. Aanvallend was Robin Overbeeke de meeste scorende speler met vijftien punten.

Zondag staan beide landen nogmaals in Matosinhos tegenover elkaar. De voorsprong van Nederland op Portugal bedraagt nu twee punten.

Gilbert wint koninginnenrit in Ster ZLM Toer

Philippe Gilbert heeft de koninginnenrit in de Ster ZLM Toer gewonnen. Op de stuwdam La Gileppe in het Belgische Jalhay bleek de BMC-renner ruim de sterkste. Hij neemt de leiderstrui over van Marcel Kittel. Achter de Belg sprintte landgenoot Tim Wellens (Lotto-Belisol) naar de tweede plaats, voor de Duitser Paul Martens van Belkin.

Een vroege vlucht van zeven renners werd bij het ingaan van drie plaatselijke omlopen ingelopen, waarna Stijn Steels, Julien Vermote en Lars Ytting Bak hun kans roken. Ook dat drietal wist echter niet vooruit te blijven. De 31-jarige Gilbert ontbond op het slotklimmetje zijn duivels en reed naar de overwinning.

De wereldkampioen van 2012 won eerder al de proloog. Zondag staat de vijfde en laatste etappe van Gerwen naar Boxtel op het programma.

Zoon opgepakt voor mishandeling vader

Agenten hebben zaterdagmorgen een 21-jarige Eindhovenaar in zijn woning aangehouden op verdenking van de mishandeling van zijn vader, meldt de politie.

Na een ruzie zou de 21-jarige verdachte zijn vader zaterdagochtend zijn aangevlogen en hebben mishandeld. Het slachtoffer liep hierdoor verwondingen op in zijn gezicht. De medewerkers van de ambulancedienst besloten de vader voor verder onderzoek en behandeling mee te nemen naar het ziekenhuis.

De zoon is rond 11.30 uur aangehouden. Hij zit vast voor verder onderzoek.

'Mogelijk lijk vermiste Nederlander gevonden'

De Guardia Civil in Spanje heeft vrijdagavond laat in de buurt waar de auto van een vermiste Nederlandse boer werd gevonden, ook menselijke resten gevonden. Dat melden lokale media op gezag van de politiedienst. Onderzoek moet nu uitwijzen of het om Martin Verfondern gaat.

Vrijdag bleek nog uit voorlopig onderzoek dat er geen resten van de vermiste man in zijn voertuig waren aangetroffen. Maar bij het uitkammen van de omgeving zouden speurhonden op vijfhonderd meter van de Chevrolet botten en schedelresten hebben gevonden, die begraven waren. Ook werden er een computer en andere spullen gevonden. Het is onduidelijk wie de eigenaar van de spullen is.

De 52-jarige Verfondern, die met zijn vrouw een ecologische boerderij bestierde in een afgelegen gebied in de regio Galicië, verdween op 19 januari 2010. Hij was in de gemeente Petin boodschappen gaan doen, maar keerde niet terug. Er was destijds onenigheid tussen de Nederlander en zijn buren. Zijn echtgenote en de politie gaan uit van een misdrijf.

Dit voorjaar werd de zoektocht naar de Nederlander met geavanceerde apparatuur hervat. Maar dit bleef zonder resultaat. Deze week werd zijn auto bij toeval teruggevonden in een bebost en moeilijk begaanbaar gebied.

Darter Van der Voort naar derde ronde in Salzburg

Vincent van der Voort heeft zich geplaatst voor de derde ronde van de Austrian Darts Open, het vierde toernooi van de Europese Tour. Van der Voort won met 6-2 van Justin Pipe. 

Op 2-1 kan de Nederlander doordenderen naar 5-1. Pipe pakt nog een leg omdat Van der Voort wat prutst op zijn dubbels in leg zeven, maar een leg later maakte Van der Voort het alsnog af. In de derde ronde speelt Vinny tegen Brendan Dolan, die met 6-5 won van Ben Ward. 

Thuisspeler Mensur Suljovic is ook door naar zondag. Hij won met 6-3 van Ian White. Ronnie Baxter was te sterk voor Andy Hamilton en John Part stuurde Mervyn King naar huis. Het werd respectievelijk 6-5 en 6-3. 

Eerder op de dag meldde Michael van Gerwen zich al af met een enkelblessure. Later vandaag zijn nog meer partijen in de tweede ronde. Benito van de Pas speelt tegen Kim Huybrechts. Phil Taylor neemt het op tegen Alex Roy en Dave Chisnall speelt tegen Stephen Bunting. 

Darter Darter Uitslag
Justin Pipe Vincent van der Voort 2-6
Ian White Mensur Suljovic 3-6
Steve Beaton Andrew Gilding 6-5
Andy Hamilton Ronnie Baxter 5-6
Wes Newton Bernd Roith 6-2
Mervyn King John Part 3-6
Brendan Dolan Ben Ward 6-5

Mollema derde in bergrit Ronde van Zwitserland

Bauke Mollema is zaterdag als derde geëindigd in de achtste etappe van de Ronde van Zwitserland. De kopman van Belkin kwam in gezelschap van Roman Kreuziger over de finish in Verbier, drie seconden na ritwinnaar Johan Esteban Chaves van Orica-GreenEdge. Tony Martin verdedigde met succes zijn leidende positie.

Het zwaartepunt van de voorlaatste rit zat hem in de staart. Acht aanvallers, onder wie José Joaquín Rojas en Christian Knees, begonnen met enkele minuten voorsprong aan de slotklim van de buitencategorie, maar die smolt als sneeuw voor de zon toen de groep met favorieten het tempo opvoerde.

Onder andere door het werk van Laurens ten Dam, die in dienst reed van Mollema, dunde de voorste groep snel uit. Een serieuze aanval op de leiderstrui van Martin bleef echter uit. Met een kleine drie kilometer te gaan versnelden Chaves en Davide Formolo, waarna de Colombiaan al snel alleen verder ging.

Mollema en de Tsjech Kreuziger van Tinkoff-Saxo moesten passen bij de aanval van Chaves, maar knokten zich daarachter wel naar de tweede en derde plaats. Martin hield de schade knap beperkt. In een groep met daarin ook wereldkampioen Rui Costa kwam hij op zeventien tellen van de winnaar over de streep.

De Duitser van Omega Pharma-Quick-Step verdedigt in de lastige bergetappe van zondag een voorsprong van 51 seconden op Tom Dumoulin en 1.05 minuut op Costa. Zijn grootste rivaal lijkt Mollema, die op 1.41 staat.

Verstappen wint ook tweede race in Spa-Francorchamps

Max Verstappen heeft op het circuit van Spa-Francorchamps voor een dubbelslag gezorgd door ook de tweede race te winnen. Eerder op zaterdag was hij in race één al de beste. Het is voor de zestienjarige Nederlander al de derde overwinning van het seizoen.

Verstappen mocht net als in de eerste race van de tweede plaats vertrekken. De poleposition was voor de Amerikaan Gustavo Menezes, maar hij kon daar nog niet één volle ronde van genieten. Aan het eind van de eerste ronde maakte hij een fout, waardoor Verstappen er voorbij kon.

Vervolgens probeerde Esteban Ocon de Nederlander in te halen, maar dat leverde voor de Fransman geen succes op. Na negen ronden lag Verstappen op kop, met alleen Ocon die hem kon volgen. Op dat moment vond er een zware crash plaats Félix Serrallés uit Puerto Rico, waardoor de safety car de baan op werd gestuurd.

Bij de herstart kende Verstappen geen probleem, maar aan het eind van het lange rechte stuk probeerde Ocon uit zijn slipstream te komen. De Nederlander verdedigde zijn positie echter met hand en tand en wist de leiding vast te houden. Ocon slaagde er vervolgens niet meer in om met een serieuze aanval te komen en dus was de tweede overwinning van de dag een feit voor de Limburger.

In het kampioenschap stijgt Verstappen naar de vierde plek. Hij haalt de Italiaan Antonio Fuoco in, die zijn race al na één ronde moest staken. Ook Lukas Auer, de nummer drie in het kampioenschap, haalde de finish niet. Ocon blijft ruim aan de leiding.

Keys beleeft primeur in Eastbourne

Madison Keys heeft het grastoernooi van Eastbourne op haar naam geschreven. Het was voor de 19-jarige Amerikaanse haar eerste titel op de WTA-tour. In de finale was ze met 6-3, 3-6 en 7-5 te sterk voor de als vijfde geplaatste Angelique Kerber. Keys baarde opzien door maar liefst zeventien aces te produceren.

In aanloop naar de finale had Keys geen set verloren en onder meer gewonnen van Jelena Jankovic en titelverdedigster Jelena Vesnina. Ook tegen Kerber begon de Amerikaanse sterk. Een break in de vierde game leverde haar de setwinst op. In de tweede set kwam de Duitse terug en won door een vroege break met 6-3.

De derde en beslissende set ging lang gelijk op. Keys bleef sterk serveren, kreeg meerdere kansen op een break en besliste de finale uiteindelijk in de lange twaalfde game op haar vierde matchpoint.

VVD-jongeren: 'Mein Kampf moet kunnen'

De jongerenafdeling van de VVD is tegen het verbod op het omstreden boek Mein Kampf van A. Hitler.

Hiermee komt het JOVD op voor Michel van Eyck, eigenaar van Totalitarian Art Gallery in Amsterdam. Deze ondernemer had de euvele moed om het boek te koop aan te bieden aan zijn clientèle en dat mag niet in het vrije Nederland. Het Openbaar Ministerie gaat de misdadige winkelier dan ook vervolgen.

Volgens de voorzitter van het JOVD, Christiaan Kwint is het verbod op het boek nogal in strijd met de vrijheid van meningsuiting en helemaal niet meer van deze tijd. "Ongeacht de inhoud, in een vrij land worden geen boeken verboden", stelt hij. "In Mein Kampf worden walgelijke standpunten verkondigd, maar het verbieden van boeken is een schandalige inperking van onze vrijheid van meningsuiting. Het is effectiever om verwerpelijke ideeën te bestrijden met argumenten".

Kwint vervolgt: "Het verbieden van boeken is niet meer van deze tijd. Juist door ook boeken die intolerant tegenover vrijheid staan niet te censureren, kunnen we een écht vrij land zijn".

Sjiitische militiestrijders Irak tonen spierballen

Duizenden sjiitische militiestrijders hebben zaterdag in Bagdad en diverse andere steden in het zuiden van Irak hun spierballen laten rollen. Met het machtsvertoon, waarbij met zware wapens door de steden werd geparadeerd, willen de sjiieten laten zien dat ze bereid zijn de strijd aan te gaan met de soennitische strijders van terreurorganisatie ISIS, die een groot deel van het noorden van Irak in handen hebben.

In Bagdad liepen ongeveer twintigduizend mensen mee in de mars. Veel deelnemers gingen gekleed in camouflagekleding en droegen machinegeweren, raketwerpers en projectielen met zich mee. In Amarah en Basra hadden vergelijkbare parades plaats. In Basra reden er zelfs stukken artillerie mee, die werden getrokken door zware vrachtwagens. De meeste deelnemers aan de marsen zijn aanhangers van de sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr.

Vrouw doodgeschoten in Bellingwolde

Een 36-jarige vrouw uit het Groningse Bellingwolde is vrijdag doodgeschoten. Een vriend trof het levenloze lichaam rond 14.30 uur aan in de woning aan de Lindenlaan, meldt de politie zaterdag.

De toedracht van de schietpartij is onduidelijk, de politie onderzoekt de zaak. Het stoffelijk overschot van de vrouw is vrijdagavond overgebracht naar een mortuarium.

Het Nederlands Forensisch Instituut verricht sectie op het lichaam. Er zijn geen aanhoudingen verricht, aldus de politie.

Spanje moet waken voor negatief record

Spanje domineerde de laatste jaren het internationale voetbal, maar moet oppassen om in Brazilië niet nog een negatief record te vestigen. Nooit eerder verloor een titelverdediger drie groepswedstrijden op het volgende WK. De ploeg van bondscoach Vicente del Bosque neemt het maandag op tegen het eveneens al uitgeschakelde Australië.

Spanje werd afgelopen woensdag de eerste titelverdediger in de geschiedenis die al na twee groepswedstrijden was uitgeschakeld. Op dit moment is de slechtste prestatie nog in handen van Frankrijk. Na de winst in 1998 behaalden de Fransen vier jaar later in Japan en Zuid-Korea slechts een punt en kwamen in drie wedstrijden niet tot scoren.

In de wedstrijd tegen Australië wordt verwacht dat Del Bosque meer spelers zal slachtofferen na de nederlagen tegen Nederland en Chili. "Al mijn 23 spelers zijn potentiële basisspelers", zei Del Bosque. "We zullen spelen met het best mogelijke team."

Spits Fernando Torres voegde daaraan toe dat het duel met Australië in het teken zal staan van de komende jaren. "We willen drie punten halen in onze laatste wedstrijd om iedereen te laten zien dat er nieuwe spelers klaar staan voor de toekomst."

Bij tegenstander Australië is sterspeler Tim Cahill geschorst na zijn twee gele kaarten tegen Chili en Nederland. Toch reizen de Socceroos met een ander gevoel dan Spanje terug naar huis. "We kwamen hier om goed te spelen en we hebben het respect van de hele wereld afgedwongen", zo keek Cahill terug. "Ik ben trots op dit team, het beste Australië waarin ik ooit gespeeld heb."

60 schoolmeisjes verminkt in Zweden

In Norrköping, een stad in het oosten van Zweden heeft de gezondheidsdienst bij een inspectie op een school ontdekt dat 60 meisjes om religieuze redenen verminkt zijn. In een klas waren 30 (van de 30) meisjes slachtoffer geworden van deze praktijk. Bij 28 van hen zijn zelfs de clitoris en de schaamlippen verwijderd. Iets dat in Zweden wordt gezien als zware verminking.

De reden van deze mishandeling is vrijwel altijd religieus gemotiveerd. Bij sommige culturen leeft namelijk het waanidee dat door de besnijdenis vrouwen voor en tijdens het huwelijk rein blijven, bovendien zou door het hakken in de schaamstreek de vulva mooier en schoner zijn. Op magische wijze zou de besnijdenis de vruchtbaarheid vergroten. Leuke bijkomstigheid is dat hierdoor vrouwen absoluut geen lol meer beleven aan seksuele gemeenschap, want zo kan een almachtig kleinzielig wezen het nooit bedoeld hebben.

De bevindingen van de gezondheidsdienst laten zien dat de meisjes het mes tussen de benen krijgen tussen de 4 en 14 jaar. Hoewel eerder ook voor komt. Sinds 1982 is het bij de wet in Zweden verboden en dit soort geweld kan beloond worden met een gevangenisstraf van vier jaar.

Vooral tijdens schoolvakanties worden meisjes besneden. Meestal gebeurt dit in het land van herkomst. Gelukkig is ook hiervoor een wet aangenomen; sinds 1999 is dit ook strafbaar wanneer het in een ander land gedaan is.

Peanut is lelijkste hond ter wereld

Hij is lief en energiek, maar om zijn persoonlijkheid heeft hij niet gewonnen. Het 2-jarige hondje Peanut is dankzij zijn wilde haren, uitpuilende ogen en vooruitstekend gebit gekroond tot lelijkste hond ter wereld. Een jury in de Amerikaanse stad Petaluma in Calfornië kende Peanut vrijdagavond (lokale tijd) de prijs toe.

Aan de verkiezing deden 29 honden mee. Peanut ging er met de 2 meter hoge trofee en een geldprijs van 1500 dollar (ongeveer 1100 euro) vandoor. Hij volgt de beagle Walle op die vorig jaar dankzij zijn grote kop, dikke lijf en merkwaardige eendenloopje won.

Peanut heeft als puppy brandwonden opgelopen, waardoor hij zo'n opmerkelijk uiterlijk kreeg. Zijn lippen zijn verbrand en zijn tranende ogen kan hij niet meer sluiten. Eigenaresse Holly Chandler, die Peanut uit het asiel meenam, wil met het hondje mensen bewust maken van dierenmishandeling.

Palestijns dorp op lijst met bedreigd erfgoed

Unesco heeft zaterdag het Palestijnse dorp Battir op de lijst van bedreigd werelderfgoed geplaatst. Inwoners hopen dat door de plaatsing op de lijst de afscheiding die Israël op de Westelijke Jordaanoever bouwt niet in de buurt van het dorp komt te liggen. Battir ligt ten zuiden van Jeruzalem en is vooral bekend om de terrassen waar landbouw wordt bedreven en het irrigatiesysteem uit de Romeinse tijd.

Volgens Unesco dreigt het dorp onherstelbaar beschadigd te raken. Ook wijst de VN-organisatie erop dat de 'start van de bouw van een scheidingsmuur boeren kan afsnijden van de velden die ze al eeuwen cultiveren'.

Israël begon meer dan tien jaar geleden met de bouw van de afscheiding op de Westelijke Jordaanoever. De regering voert aan dat de muur noodzakelijk is om Palestijnse militanten buiten de deur te houden. De Palestijnen echter zeggen dat Israël met de bouw van de afscheiding grote stukken land afpakt van de Palestijnen. Inmiddels zou zo tien procent van de Westelijke Jordaanoever in handen van Israël zijn gekomen.

Waar de afscheidingsmuur precies wordt gebouwd is onderwerp van een rechtszaak die nu bij het Israëlische hooggerechtshof ligt. De advocaat van de inwoners van Battir zei te hopen dat de erkenning door Unesco ervoor zorgt dat de rechter in het voordeel van de dorpsbewoners beslist.

Gevangene ontsnapt in Zutphen

Een 23-jarige gevangene is vrijdagmiddag ontsnapt uit de penitentiaire inrichting Ooyerhoek in Zutphen. Een uitgebreide zoektocht in de gevangenis en op het terrein heeft niets opgeleverd, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie zaterdag na berichtgeving door Omroep Gelderland.

De man bleek na afloop van het dagprogramma niet in zijn cel te zitten. "We onderzoeken nu hoe dit heeft kunnen gebeuren", aldus de zegsman. De gevangene staat gesignaleerd en de politie is naar hem op zoek. Ook het onderzoek in de gevangenis gaat verder.

Het gaat om een man die sinds eind mei in het huis van bewaring vast zat voor een licht vergrijp.

Gambiaan fluit laatste groepswedstrijd Oranje

De Gambiaan Bakary Gassama is maandag in São Paulo de scheidsrechter bij Nederland - Chili. Het wordt het eerste optreden voor de 35-jarige arbiter op het WK. Hij was woensdag al wel vierde official bij de wedstrijd tussen het Nederlands elftal en Australië (3-2).

Nederland en Chili zijn allebei al geplaatst voor de achtste finales, maar strijden nog om de eerste plaats in de poule. Bij een gelijkspel is de equipe van bondscoach Louis van Gaal groepswinnaar vanwege een beter doelsaldo.

Gassama floot nooit eerder een wedstrijd van Oranje. Het is de eerste scheidsrechter uit Gambia ooit op het WK. Twee jaar geleden leidde hij twee wedstrijden op de Olympische Spelen van Londen en vorig jaar floot hij op het WK voor clubteams.

De Kameroener Evarist Menkouande en Felicien Kabanda uit Rwanda zijn Gassama's assistenten. Joel Aguilar uit Salvador is in de Corinthians Arena vierde official.

Queen Elizabeth geeft William helikopter cadeau

De Britse koningin Elizabeth heeft haar jarige kleinzoon prins William een helikopter voor zijn verjaardag gegeven. De royal heeft acht miljoen pond uitgegeven om hem te leasen voor de prins die zaterdag 32 kaarsjes mag uitblazen. Dat meldt de Britse krant Daily Mirror.

Volgens een woordvoerder van de koningin is de helikopter een vast aantal dagen en uren per jaar in hun bezit. "Daardoor krijg je goed waar voor je geld en is het veiliger dan wanneer je verschillende keren kort leaset", legt de zegsman uit.

Hoewel de helikopter een cadeautje is voor William, die vorige zomer na 7,5 jaar stopte als reddingspiloot, mogen ook de andere royals ervan gebruikmaken. "William en Kate hebben de komende jaren meer officiële verplichtingen dus zullen er wel de meeste in doorbrengen", zegt een ingewijde.

Wat de Britse prins doet tijdens zijn verjaardag is nog niet bekend. Verwacht wordt dat hij het in kleine kring viert. Hertogin Kate, met wie William in 2011 trouwde, vierde in januari al haar 32e verjaardag. Hun zoontje George is over iets meer dan een maand jarig. Op 22 juli mag de kleine prins één kaarsje uitblazen.

Separatisten Oekraïne wijzen bestand af

Pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne hebben de wapenstilstand die vrijdag door de Oekraïense president Petro Porosjenko werd afgekondigd afgewezen. De separatisten doen het staakt-het-vuren af als 'nep'.

Enkele uren nadat de wapenstilstand was ingegaan raakten negen Oekraïense militairen gewond bij gevechten. Separatistenleider Pavel Goebarev zei vanuit Donetsk dat er 'voortdurend wordt geschoten' en dat het staakt-het-vuren 'niets voorstelt'. Op de gevechten waar Goebarev naar verwees na is het rustig in Oekraïne.

Vrijdag gaf Porosjenko opdracht aan het leger om de wapens neer te leggen. Het is volgens de president de eerste stap van zijn vredesplan. Zijn plan voorziet onder andere in amnestie voor separatisten die de wapens neerleggen en een vrije aftocht uit Oekraïne.

[F1] Uitslag kwalificatie Oostenrijk

Felipe Massa heeft verrassend de poleposition behaald voor de Grand Prix van Oostenrijk. De Braziliaan was op de Red Bull Ring in een zeer spannende kwalificatie nipt sneller dan teamgenoot Valtteri Bottas. Mercedes-coureur Nico Rosberg reed de derde tijd.

Op de korte, snelle baan van Spielberg beloofde de kwalificatie spannend te worden. Veel coureurs gingen al in Q1 tot de limiet en zagen tijden afgenomen worden omdat ze met vier wielen buiten de baan kwamen. Toch waren er geen verrassingen in dit deel van de training, omdat beide Saubers, beide Marussia's en beide Caterhams eruit vlogen, al kwam Adrian Sutil nog dichtbij plaats zestien.

In Q2 waren de verschillen erg klein en vrijwel alle coureurs moesten op de superzachte banden tot het gaatje gaan om door te gaan naar het laatste deel van de kwalificatie. De Lotussen van Romain Grosjean en Pastor Maldonado en de Toro Rosso van de lichtgeblesseerde Jean-Eric Vergne waren duidelijk te langzaam. Verrassender was dat regerend wereldkampioen Sebastian Vettel met zijn Red Bull niet verder kwam dan plaats dertien, vlak achter de McLaren van Jenson Button en de Force India van Sergio Perez.

Het laatste deel van de kwalificatie bracht voor Mercedes veel drama met zich mee. De zilverpijlen waren in de afgelopen races in de strijd om poleposition duidelijk sneller dan de rest van de renstallen, maar vandaag in Spielberg konden ze het verschil niet maken. Bottas zette in zijn eerste rondje een tijd neer die goed genoeg leek te zijn voor poleposition, maar Williams-teamgenoot Massa dook er bij het vallen van de vlag onderdoor. Kampioenschapsleider Rosberg had met de Mercedes het tempo niet, maar werd nog wel derde, voor Ferrari-kopman Fernando Alonso.

Mercedes-coureur Lewis Hamilton leek in zijn eerste rondje richting poleposition te rijden, maar hij kwam buiten de baan en raakte zijn tijd kwijt. In de tweede poging spinde de Brit met zijn bolide, waardoor hij morgen pas als negende zal mogen starten, voor Force India-rijder Nico Hülkenberg die ook een tijd afgenomen zag worden. Daniel Ricciardo (vijfde), Kevin Magnussen (zesde), Daniil Kvyat (zevende) en Kimi Räikkönen (achtste) staan nog voor hen.

Uitslag

Pos Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 Felipe Massa Williams 1:10.292 1:09.239 1:08.759 19
2 Valtteri Bottas Williams 1:10.356 1:09.096 1:08.846 19
3 Nico Rosberg Mercedes 1:09.695 1:08.974 1:08.944 17
4 Fernando Alonso Ferrari 1:10.405 1:09.479 1:09.285 25
5 Daniel Ricciardo Red Bull 1:10.395 1:09.638 1:09.466 22
6 Kevin Magnussen McLaren 1:10.081 1:09.473 1:09.515 29
7 Daniil Kvyat Toro Rosso 1:09.678 1:09.490 1:09.619 21
8 Kimi Räikkönen Ferrari 1:10.285 1:09.657 1:10.795 23
9 Lewis Hamilton Mercedes 1:09.514 1:09.092 geen tijd 15
10 Nico Hulkenberg Force India 1:10.389 1:09.624 geen tijd 23
11 Sergio Perez Force India 1:10.124 1:09.754   18
12 Jenson Button McLaren 1:10.252 1:09.780   22
13 Sebastian Vettel Red Bull 1:10.630 1:09.801   15
14 Pastor Maldonado Lotus 1:10.821 1:09.939   18
15 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 1:10.161 1:10.073   19
16 Romain Grosjean Lotus 1:10.461 1:10.642   21
17 Adrian Sutil Sauber 1:10.825     10
18 Esteban Gutierrez Sauber 1:11.349     10
19 Jules Bianchi Marussia 1:11.412     9
20 Kamui Kobayashi Caterham 1:11.673     10
21 Max Chilton Marussia 1:11.775     10
22 Marcus Ericsson Caterham 1:12.673     11

Drinkpauzes verplicht bij WK-duels

Scheidsrechters moeten bij WK-duels verplichte drinkpauzes inlassen als de temperatuur boven de 32 graden komt. Dat heeft een Braziliaanse rechtbank de FIFA opgelegd. De pauzes dienen gehouden te worden rond de dertigste minuut van iedere helft. Het is aan de inschatting van de scheidsrechter wanneer hij het spel stil legt.

De FIFA stelde in een reactie dat het bij dergelijke weersomstandigheden al drinkpauzes voorschrijft. De rechtbank heeft volgens de wereldvoetbalbond de regels bevestigd. Tijdens het WK is er nog geen hogere temperatuur gemeten dan 28 graden, maar toch hebben scheidsrechters op eigen initiatief al drinkpauzes ingelast.

De rechtbank wilde de grens in eerste instantie trekken op 30 graden, maar gaat mee in de FIFA-richtlijnen van 32 graden. Het kleine verschil van twee graden zou de gezondheid van de spelers niet in gevaar brengen. Bij iedere overtreding van de regel krijgt de FIFA een boete van 200.000 Braziliaanse real opgelegd. Dat is omgerekend bijna 66 duizend euro.

WK voorbij voor geblesseerde Zwitser Von Bergen

Zwitserland kan in de resterende duels op het WK niet beschikken over Steve von Bergen. De verdediger werd vrijdag in de met 5-2 verloren wedstrijd tegen Frankrijk vol in zijn gezicht geraakt door een hoog geheven been van Olivier Giroud. Onderzoek wees uit dat hij zijn jukbeen heeft gebroken, meldt de Zwitserse voetbalbond.

Von Bergen moest zich al na negen minuten laten wisselen voor Philippe Senderos. De 31-jarige mandekker van Young Boys keert zo snel mogelijk terug naar Zwitserland, waar hij verder wordt behandeld.

Lisicki niet meer gecoacht door Hingis

Sabine Lisicki wordt niet langer gecoacht door Martina Hingis. De Duitse tennisster schrijft op Facebook dat ze uit elkaar gaan, omdat Hingis na haar titel in het dubbelspel in Miami verder wil met dubbelen. De twee werkten sinds begin dit jaar samen.

"Ik wens haar veel succes en misschien kunnen we hier en daar nog eens samen spelen", schrijft de 24-jarige Lisicki. De Duitse staat momenteel negentiende op de wereldranglijst. Vorig jaar stond ze in de finale van Wimbledon.

Hingis kreeg een wildcard om mee te doen aan het Britse grandslamtoernooi. De voormalige wereldtopper uit Zwitserland speelt samen met de Russin Vera Zvonoreva.

Vandeweghe pakt eerste WTA-titel in Rosmalen

Coco Vandeweghe heeft zaterdag de Topshelf Open in Rosmalen gewonnen. De Amerikaanse was in een eenzijdige finale met 6-2 en 6-4 te sterk voor de Chinese Jie Zheng. Voor de 22-jarige Vandeweghe is het de eerste WTA-titel in haar carrière.

Vandeweghe, die via de kwalificaties het toernooi binnenkwam, kreeg tegen Zheng niet een breakpunt tegen. Zelf benutte ze drie van de zeven kansen. De nummer 69 van de wereld sloeg acht aces in de wedstrijd. Zheng staat negentigste op de wereldranglijst.

De prijzen werden uitgereikt door voormalig toptennisster Kim Clijsters. Later op de dag staan de Duitser Benjamin Becker en de Portugees Roberto Bautista Agut op het Brabantse gras in de finale van het mannenenkelspel.

De Nederlander Jean-Julien Rojer staat met zijn Roemeense partner Horia Tecau in de finale van het dubbelspel. In de halve finale versloegen ze Marcel Granollers en Jürgen Melzer na een supertiebreak met 7-6 (4), 3-6 en 10-6.

Draghi: meer macht voor Brussel

De eurolanden moeten hun economische beleid op Europees niveau afstemmen om een herhaling van de crisis van de afgelopen jaren te voorkomen. Dat stelt de president van de Europese Centrale Bank (ECB) in een zaterdag gepubliceerd interview met De Telegraaf.

"Economisch beleid kan niet louter een nationale aangelegenheid zijn", zegt de Italiaanse centralebankpresident. "Voor het begrotingsbeleid is al een zekere gemeenschappelijke discipline. Maar de grote onbalans tussen eurolanden is veroorzaakt door een gebrek aan structurele hervormingen in sommige landen. De volgende stap is om structurele hervormingen ook onder een gemeenschappelijke discipline te brengen."

De economische coördinatie die de afgelopen jaren in de eurozone is ontstaan ziet Draghi als "een eerste stap" op weg naar een perfecte muntunie. "Bij de begrotingsafspraken hebben we soevereiniteit gedeeld met de lidstaten. Zo zou dat ook moeten met de arbeidsmarkt, concurrentievermogen, bureaucratie, afspraken over de interne markt. De soevereiniteit moet gedeeld worden op een ander niveau dan het nationale niveau."

Het economische beleid is een gemeenschappelijk belang van de eurolanden, stelt Draghi. De eventuele overdracht van bevoegdheden zorgt in veel landen voor onrust, maar de discussie erover moet worden gevoerd, benadrukt hij. "Het is belangrijk genoeg. Volgens sommigen moeten we terug in de tijd, 30, 40 jaar. Ik wil liever vooruit."

Ondertussen zou het volgens de Italiaan een vergissing zijn om de problemen in de eurozone te wijten aan de euro zelf. "De economische crisis en de werkloosheid zijn het resultaat van een zeer ernstige financiële crisis en deels ook van verkeerd economisch beleid. De euro heeft het misschien gemaskeerd, maar is er niet de oorzaak van. We moeten met de monetaire unie uit de crisis zodat die weer welvaart en banen kan creëren."

Draghi nuanceert verder de bedragen die zijn betaald om bijvoorbeeld Griekenland uit de brand te helpen. Vooralsnog zijn er alleen in de financiële sector verliezen geleden op Griekse leningen en lijkt het er volgens hem op dat de Grieken hun schulden kunnen voldoen. "De eurolanden zijn veel meer kwijt geweest aan het redden van hun eigen banken."

Draghi pleit voor Europees economisch beleid
Draghi pleit voor Europees economisch beleid (Foto: ANP)

Sytze van der V. woont boven kinderopvang

De veroordeelde pedoseksueel Sytze van der V. heeft een woning gevonden boven een kinderopvang en een buitenschoolse opvang in Amersfoort. De gemeente vindt deze locatie niet geschikt en heeft hem verzocht naar een andere woning uit te zien. Van der V. heeft al een aanbod gekregen, maar dat heeft hij afgewezen. Dat laten hij en burgemeester Lucas Bolsius (CDA) weten aan Novum Nieuws.

Van der V. heeft de woning in een seniorencomplex voor 55-plussers op eigen kracht gevonden. Omwonenden hebben zaterdag een brief gekregen met de mededeling dat Van der V. in hun buurt woont en dat hem is verzocht te verhuizen.

Eindhovenaar Van der V. had liever gezien dat zijn woonplaats niet bekend zou worden. "Hij is zelf actief naar buiten getreden en daarom moet ik omwonenden op de hoogte stellen", zegt burgemeester Bolsius daarover. Bolsius weet sinds een aantal weken dat de 66-jarige Van der V. in Amersfoort woont. De woningcorporatie heeft hem namens het gemeentebestuur een huisvestingsvergunning gegeven. "Maar daar is geen actieve check van mij als burgemeester aan voorafgegaan." De vergunning is 'ergens in mei' afgegeven.

"Hij is veroordeeld geweest en heeft zijn straf uitgezeten", zegt Bolsius. "Ik vind dat mensen met een strafblad de mogelijkheid moeten hebben weer een leven op te bouwen. Je bent vrij om je ergens te vestigen. Er is geen reden dat hij niet kan wonen in dit 55-pluscomplex."

Bolsius vindt de locatie echter 'minder geschikt'. In de kinderopvang worden kinderen van 0 tot 4 jaar opgevangen en in de buitenschoolse opvang basisscholieren. "Er zijn contacten geweest met hem, waarbij hij erop is gewezen dat er andere mogelijkheden zijn in Amersfoort."

Van der V. zegt dat hij best wil praten over een verhuizing uit de seniorenflat, maar dat hij de aangeboden woning te klein vindt. "Het aanbod is in een range die hij kan betalen", zegt Bolsius. "Het aantal vierkante meters is niet het issue. Maar ik kan hem niet uit huis jagen. Er zijn geen eisen te stellen."

Van der V. krijgt naar eigen zeggen van de autoriteiten te horen dat 'de buurt niet veilig zou zijn, en dat zijn veiligheid niet kan worden gegarandeerd'. Hij zegt 'toestanden als rond Benno L.' te vrezen. Begin dit jaar ontstond ophef toen bekend werd dat L., ook een pedoseksueel die zijn straf had uitgezeten, een seniorenwoning in Leiden toegewezen had gekregen.

Van der V. benadrukt overigens dat hij niet op peuters valt. Omdat de gemeente formeel de huisvestingsvergunning heeft afgegeven, dacht hij dat de gemeente zijn woonplaats niet naar buiten zou brengen. Het inlichten van het publiek zou 'politieke zelfmoord' zijn. Bolsius wil daar niet op ingaan. "Dat is zijn mening."

Sytze van der V. werd in 2010 tot twee jaar en drie maanden cel veroordeeld voor ontucht met minderjarige jongens in de Eindhovense wijk Woensel. Hij hoeft zich niet meer te melden bij de reclassering. Zijn zaak werd in 2009 landelijk bekend toen burgemeester Rob van Gijzel hem een gebiedsverbod oplegde voor heel Eindhoven. Dat bleek later onrechtmatig.

In april weigerde woningcorporatie Seyster Veste uit Zeist Van der V. een seniorenwoning omdat het huis in een kinderrijke buurt staat. In de buurt van de flat in Zeist-West bevinden zich veel scholen en een speeltuin.

Xabi Alonso stopt als international

De Spanjaard Xabi Alonso stopt na het WK als international. De 32-jarige middenvelder speelt maandag tegen Australië zijn laatste duel voor La Roja, meldt Marca zaterdag. Alonso nam zijn beslissing al voor het eindtoernooi in Brazilië. De vroege uitschakeling van Spanje heeft daar niets mee te maken.

De regerend wereldkampioen verloor in groep B van Nederland (1-5) en Chili (0-2) en kan titelprolongatie vergeten. Alonso was in beide duels basisspeler. Tegen Oranje opende hij de score uit een strafschop. Hij kwam in totaal 112 keer in actie voor Spanje. Dat leverde 88 zeges en dertien nederlagen op.

De speler van Real Madrid werd met de Spanjaarden in 2008 en 2012 Europees kampioen en veroverde met het team vier jaar geleden de wereldtitel.

Antonio Valencia langer bij Manchester United

Antonio Valencia heeft zijn contract verlengd bij Manchester United. De vleugelspeler ligt nu tot medio 2017 vast, met een optie voor nog een seizoen, meldt United zaterdag. De speler uit Ecuador is al sinds 2009 actief bij de club die volgend seizoen wordt gecoacht door Louis van Gaal.

"Ik kijk ernaar uit om samen te werken met Louis van Gaal", laat Valencia weten. "De sfeer in het team is geweldig en we zijn allemaal vastbesloten om weer te gaan winnen." De 28-jarige Valencia speelde tot dusver 191 wedstrijden voor Manchester United, waarin hij 21 keer scoorde. Hij won met de club twee keer de Premier League en een keer de League Cup.

Op dit moment is Valencia actief op het WK in Brazilië. De aanvoerder van Ecuador won vrijdag met 2-1 van Honduras.

Verstappen wint op Spa-Francorchamps

Max Verstappen heeft op het circuit van Spa-Francorchamps zijn tweede zege geboekt in het Europees Formule 3-kampioenschap. De pas zestienjarige Nederlander mocht in de eerste race vanaf de tweede plaats vertrekken en kon, mede door het uitvallen van polesitter Sebastian Ocon, de volle buit in zijn zak steken.

Kampioenschapsleider Ocon viel al in de eerste ronde uit door een aanrijding met Antonio Fuoco. Verstappen kon daardoor de leiding pakken, met de Oostenrijker Lukas Auer vlak achter hem. Een safety car kon geen verandering brengen in de situatie voorin, en Verstappen kon bij de herstart zelfs een kleine voorsprong pakken.

Kort voor het einde probeerde Auer de Nederlander in te halen, maar met een vrij robuuste beweging hield hij de Oostenrijker achter zich. Uiteindelijk hield Verstappen aan de finish een kleine seconde over op Auer. De Brit Jake Dennis completeerde het podium.

In het kampioenschap blijft Verstappen op de vijfde plek staan. Naast twee zeges en een tweede en derde plek heeft hij namelijk ook zes keer de finish niet gehaald. Boven hem wijzigt de stand ook niet. Fuoco blijft op plek vier, achter Auer, Tom Blomqvist en Ocon, die de eerste vier weekenden van het seizoen domineerde.

Zaterdag staat om 16.45 uur de tweede race op het programma en ook daar mag Verstappen starten vanaf plek twee. De race zal, zoals altijd, live te volgen zijn op de officiële site van het F3-kampioenschap.

Formule 1 gewoon naar Hockenheim

De Formule 1 zal de komende jaren gewoon Hockenheim aan blijven doen. Eerder deze week doken er geruchten op dat de Grand Prix van Duitsland ieder jaar op de Nürburgring gehouden zou gaan worden, maar het bestaande contract met Hockenheim zal nageleefd worden.

De Grand Prix van Duitsland wordt ieder jaar afgewisseld tussen de Nürburgring en Hockenheim. Deze laatste baan zal de race dit jaar organiseren en heeft ook een contract voor 2016 en 2018. Deze week werd duidelijk dat de Nürburgring vanaf volgend jaar tot en met 2019 ieder jaar de race in Duitsland wil organiseren. Hierover zou een contract gesloten zijn met Formule 1-baas Bernie Ecclestone.

In Hockenheim heeft dit tot woedende reacties geleid, omdat die baan dan van de kalender zou moeten verdwijnen. Baan-directeur Georg Seiler is hier duidelijk over: "We hebben een contract en er is geen exit-clausule." Dat heeft ook Ecclestone inmiddels ingezien, zo laat hij aan Rhein Zeitung weten. "We respecteren het contract met Hockenheim. We zullen aan de bestaande contracten voldoen."

Monsterscore rolstoelbasketbalsters Nederland op WK

De Nederlandse vrouwen zijn het WK rolstoelbasketbal perfect begonnen. In de eerste wedstrijd in Toronto werd met ongekende cijfers gehakt gemaakt van WK-debutant Peru: 89-5. Nederland is de regerend Europees kampioen en hoopt de beste prestatie ooit op het WK te halen. In 1990 en 1994 werden de Oranjevrouwen vierde, tijdens de Paralympische Spelen in Londen 2012 was er brons voor Nederland.

Nederland besliste de wedstrijd al in de eerste minuten. De eerste twintig punten waren voor Oranje en pas aan het eind van het eerste kwart kon Peru de eerste twee punten noteren. In het tweede kwart ging het op dezelfde manier verder, waardoor er al een onoverbrugbaar verschil op het scorebord stond, 39-2.

In het derde (28-2) en laatste kwart (22-1) was Nederland opnieuw oppermachtig, waardoor de 89-5 eindstand op de borden kwam te staan. Mariska Beijer was de Nederlandse topscorer met achttien punten. Naast haar wisten nog vier speelsters in de dubbele cijfers te komen, terwijl bij Peru slechts twee vrouwen het net vonden. Vier punten van Peru werden gemaakt door Pilar Jauregui, die daarom werd uitgeroepen tot speelster van de wedstrijd.

Bondscoach Gertjan van der Linden was uiteraard zeer tevreden: "Het was goed voor ons om wat ervaring op te doen hier. Alle speelsters zijn in actie gekomen en onze jongste speelsters, die nieuw zijn op dit niveau, konden veel minuten maken." Zaterdag speelt Oranje tegen Frankrijk, dat bij de vorige Paralympische Spelen alle vier wedstrijden verloor.

Uitslag derde vrije training Oostenrijk

Vallteri Bottas heeft bij de derde vrije training voor de Grand Prix van Oostenrijk de snelste tijd neergezet. De coureur van Williams reed in de laatste seconden vijf honderdsten onder de tijd van Lewis Hamilton (Mercedes). Felipe Massa, de teamgenoot van Bottas, noteerde de derde tijd. 

In de vrije training waren verder weinig incidenten. Aan het eind van de training vloog Kamui Kobayashi even van de baan, maar hij kon zijn weg vervolgen. Jenson Button had problemen met zijn remmen, die nog tijdens de training werden vervangen. Vanmiddag staat de kwalificatie op het programma.

Uitslag derde vrije training Grand Prix van Oostenrijk

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 V. Bottas Williams 1:09.848   22
2 L. Hamilton Mercedes 1:09.898 +0:00.050 25
3 F. Massa Williams 1:09.901 +0:00.053 21
4 D. Kvyat Toro Rosso 1:09.927 +0:00.079 25
5 N. Rosberg Mercedes 1:09.999 +0:00.151 31
6 F. Alonso Ferrari 1:10.054 +0:00.206 17
7 D. Ricciardo Red Bull 1:10.392 +0:00.544 19
8 K. Magnussen McLaren 1:10.449 +0:00.601 23
9 K. Räikkönen Ferrari 1:10.488 +0:00.640 22
10 S. Vettel Red Bull 1:10.562 +0:00.714 21
11 N. Hülkenberg Force India 1:10.683 +0:00.835 22
12 P. Maldonado Lotus 1:10.776 +0:00.928 26
13 J. Vergne Toro Rosso 1:11.043 +0:01.195 22
14 R. Grosjean Lotus 1:11.103 +0:01.255 22
15 S. Perez Force India 1:11.235 +0:01.387 18
16 A. Sutil Sauber 1:11.294 +0:01.446 24
17 E. Gutierrez Sauber 1:11.558 +0:01.710 23
18 J. Bianchi Marussia 1:11.848 +0:02.000 21
19 K. Kobayashi Caterham 1:12.320 +0:02.472 23
20 M. Ericsson Caterham 1:12.892 +0:03.044 27
21 M. Chilton Marussia 1:12.915 +0:03.067 14
22 J. Button McLaren 1:14.237 +0:04.389 4

FIA soepeler bij raceincidenten

Autosportfederatie FIA zal niet ieder incident in de Formule 1-races meer laten onderzoeken, zo meldt Autosport. In de paddock leefde het gevoel dat coureurs op de baan minder risico namen om in te halen omdat ze anders mogelijk bestraft kunnen worden, dit moest veranderen, zo kwam deze week naar voren tijdens een vergadering van de F1-commissie.

Tot nu toe moest FIA-racedirecteur Charlie Whiting ieder mogelijk incident doorgeven aan de stewards van de race. Zij namen vervolgens een besluit. Vanaf dit weekend in Oostenrijk zal Whiting het volledig aan de stewards overlaten, tenzij een team een formele klacht indient over het rijgedrag van een coureur. De stewards zullen alleen tot actie overgaan wanneer het duidelijk de fout van een coureur is. Teams is verteld dat ze niet langer moeten klagen over ieder wissewasje.

Exploitanten Zandpad dagen burgemeester Utrecht

De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen (VVD) wordt door twee exploitanten van boten uit de voormalige prostitutiezone aan het Zandpad voor de rechter gesleept. De uitbaters eisen een rectificatie van Van Zanen, omdat hij hen in een kranteninterview in verband bracht met mensenhandel. Dat meldt RTV Utrecht vrijdag.

De prostitutiezone aan het Zandpad sloot vorig jaar, omdat er sprake zou zijn van mensenhandel. Ook de twee exploitanten, die volgens hun advocaat Jan Boone al veertig jaar op het Zandpad actief waren, verloren hun vergunning.

Volgens Van Zanen was dat 'volkomen terecht', zo stelde hij in het interview in april. Alles wat daar gebeurde 'tartte elke beschrijving', aldus de burgervader. Volgens Boone zijn deze uitlatingen onrechtmatig, omdat er geen harde bewijzen voor zijn aangedragen.

Van Zanen besloot overigens niet zelf tot sluiting van de prostitutiezone. Dat besluit nam zijn voorganger Aleid Wolfsen (PvdA).

Het kort geding dient op 3 juli. De gemeente Utrecht zegt tegen RTV Utrecht het geding af te wachten.

Dertien doden bij aanval op politie China

Bij een aanval op een politiebureau in de Chinese provincie Xinjiang, in het westen van het land, zijn zaterdag doden gevallen. Dat hebben de Chinese autoriteiten bekendgemaakt. De aanvallers reden met een voertuig op het bureau in en brachten explosieven tot ontploffing. De politie schoot dertien aanvallers dood. Drie agenten raakten gewond toen de bom af ging.

De aanslag is de jongste in een reeks in de regio, waar de spanningen steeds verder oplopen. Vorige maand kwamen bij een bomaanslag in Urumqi, de hoofdstad van Xinjiang, 43 mensen om het leven. Oeigoeren in het gebied eisen meer autonomie van Beijing. Volgens de Chinese autoriteiten zijn de aanslagen het werk van extremisten die de regering in Beijing willen afzetten. De extremisten hebben volgens de regering bovendien banden met buitenlandse terreurorganisaties.

Troepen in centraal-Rusland in staat van paraatheid

De Russische troepen in centraal-Rusland moeten in volledige staat van paraatheid worden gebracht. Daartoe heeft de Russische president Vladimir Poetin zaterdag opdracht gegeven, aldus Russische persbureaus. Volgens de Russische minister van defensie Sergej Sjoigoe geldt de staat van paraatheid in ieder geval tot komende zaterdag.

In totaal worden ongeveer 65 duizend militairen in paraatheid gebracht. Zij nemen deel aan een oefening die met de verhoogde staat van paraatheid gepaard gaat, aldus de Russische generaal Valeri Gerasimov. Onder hen zijn ook enkele duizenden luchtlandingstroepen.

De NAVO zei eerder deze week dat Rusland het samentrekken van militair materieel bij de grens met Oekraïne weer heeft opgepakt. In het grensgebied, in het oosten van Oekraïne, leverden pro-Russische separatisten de afgelopen weken slag met het Oekraïense regeringsleger. Daarbij zijn rond de driehonderd mensen om het leven gekomen.

Vrijdag kondigde Oekraïne een eenzijdig staakt-het-vuren af. De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft het leger opdracht gegeven alle militaire operaties een week op te schorten. Hij hoopt dat met deze eerste stap een einde kan worden gemaakt aan de gevechten in het land. Het Kremlin heeft het plan terzijde geschoven en verklaarde dat het meer leek op een ultimatum. Bovendien zou in het plan niets staan over het aangaan van gesprekken met de opstandelingen in het oosten.

Van Nellefabriek Rotterdam op werelderfgoedlijst

De Van Nellefabriek in Rotterdam heeft zaterdag de status van werelderfgoed gekregen. Dat meldt de gemeente Rotterdam zaterdag.

De fabriek werd vorig jaar voorgedragen voor de Unesco-werelderfgoedlijst. Burgemeester Ahmed Aboutaleb was vrijdagavond naar Qatar afgereisd om een Unesco-vergadering over de lijst bij te wonen. De plaatsing op de lijst noemt hij in een reactie een 'geschenk voor alle generaties na ons, iets waar alle Rotterdammers heel trots op kunnen zijn."

De fabriek is sinds vijftien jaar in gebruik als kantoor- en evenementenlocatie, maar is zaterdag open voor het publiek vanwege de dag van de architectuur. "Rotterdam is onbetwist dé architectuurstad van Nederland", stelt Aboutaleb in zijn reactie. "Ik ben dan ook ontzettend trots op onze nieuwe én historische iconen. De Van Nellefabriek is een van die iconen, Een gebouw, uniek voor zijn tijd in materiaal en vorm, en vanuit sociaal oogpunt zijn tijd ver vooruit."

De Van Nellefabriek werd eind jaren twintig ontworpen door onder anderen Leendert van der Vlugt als koffie- en theefabrikiek. In het ontwerp werd aandacht besteed aan de werkomstandigheden voor arbeiders, wat terug te zien is in de grote ramen en de ruimtelijke opstelling van het gebouw.

De Van Nellefabriek bestaat uit meerdere gebouwen langs de Delfshavense Schie die met elkaar zijn verbonden via luchtbruggen, een ketelhuis en werkplaatsen. Op het terrein lagen ook sportvelden en een kantine voor de voetbalclub The Rising Hope van de koffiefabrikant.

Meer dan twintig jaar geleden stond de fabriek ook op een lijst om genomineerd te worden.

'VNO-NCW-baas Wientjes betrokken bij kartel'

Scheidend voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Bernard Wientjes is in het verleden betrokken geweest bij prijsafspraken van sanitairfabrikanten. Dat blijkt uit een uit de publiciteit gehouden arrest van het Europees Hof van Justitie, schrijft Het Financieele Dagblad zaterdag.

De zaak draait rond douchewandfabrikant Ucoan in Roden, waar Wientjes sinds 1967 directeur van was. Hij verkocht uiteindelijk het hele bedrijf aan Villeroy & Boch, maar bleef directeur. Ook werd hij tot 2005 bij Villeroy & Boch eindverantwoordelijk voor alle badkamerproducten.

De Europese Commissie legde Villeroy & Boch en zestien andere bedrijven in 2010 een boete van in totaal 622 miljoen euro op voor het maken van verboden prijsafspraken. Het kartel was actief van 1992 tot invallen in 2004. Villeroy & Boch kreeg de op één na hoogste boete, van 72 miljoen euro.

Normaal worden de gronden van een kartelboete gepubliceerd, maar in dit geval is de publicatie al vier jaar uitgesteld. Dat de zaak nu toch aan het licht is gekomen, komt doordat Villeroy & Boch in hoger beroep ging. Het Europeees Hof van Justitie deed in september uitspraak en in het arrest wordt Wientjes genoemd.

De krant stuitte op het arrest bij voorbereidingen voor een portret van Wientjes bij zijn vertrek op 1 juli bij VNO-NCW. Uit het arrest blijkt dat Villeroy & Boch Wientjes aanwijst als schuldige voor het maken van de prijsafspraken. Het bedrijf voert aan dat het niet moet worden gestraft voor het gedrag van Ucosan. Afgesproken was namelijk dat Wientjes eindverantwoordelijk is voor het handelen van Ucosan.

Het Hof oordeelt echter dat Villeroy & Boch toch aansprakelijk is omdat het sinds 1999 alle aandelen van Ucosan had. Omdat de zaak is verjaard hoeft Ucosan geen boete te betalen. "Er is geen boete geweest voor Ucosan in Nederland, dus er is niks verkeerds gedaan", concludeert Wientjes in de krant.

Wientjes zegt verder dat hij geen weet heeft gehad van het arrest en dat hij nooit prijsafspraken heeft gemaakt. Volgens hem probeert het bedrijf onterecht de schuld bij hem te leggen. Ook wijst hij erop dat Villeroy & Boch hem nooit aansprakelijk heeft gesteld. "Dat is natuurlijk wel het eerste wat ze zouden doen als ze echt dachten dat ik verantwoordelijk was."

Benzema neemt arbiter Kuipers niets kwalijk

Karim Benzema zit er niet mee dat hij vrijdag tegen Zwitserland net na het affluiten van Björn Kuipers scoorde. De Franse aanvaller dacht zijn land naar een 2-6 overwinning te helpen, maar het doelpunt werd door Kuipers afgekeurd. De Nederlandse scheidsrechter had namelijk al afgefloten.

"Dat had ik niet gehoord, dus ik schoot en zag de bal in het doel gaan. Maar het belangrijkste blijft de overwinning en de manier waarop", zei Benzema volgens Voetbal International.  "We zijn enorm tevreden met onze prestatie en we zullen er alles aan doen om dit te herhalen tegen Ecuador." Benzema werd verkozen tot man of the match. "Ik heb van de wedstrijd genoten, maar als je een dergelijke award in ontvangst mag nemen is die toch vooral voor het hele team."

Karim Benzema is met drie goals gedeeld topscorer van het WK. Robin van Persie, Arjen Robben en Enner Valencia (Ecuador) waren ook driemaal trefzeker in twee WK-duels. Thomas Müller heeft er ook drie, maar kwam met Duitsland pas één keer in actie. Overigens had Benzema alleen aan kop kunnen staan als hij iets scherper was geweest. De aanvaller van Real Madrid miste tegen Zwitserland namelijk een strafschop.

Robben: "Van Gaal zal niet veel wisselen"

Arjen Robben verwacht niet dat Oranje tegen Chili in een basisopstelling speelt die veel afwijkt van de eerste twee duels. Het Nederlands elftal gaat maandag voor de poulezege. "Als speler wil je alles spelen op een WK, maar een bondscoach kan beslissen iemand buiten de basis te laten vanwege een kleine blessure of een gele kaart. Nee, niet een volledig team. Ik ga er niet vanuit dat deze bondscoach dat doet", zegt Robben in De Telegraaf.

Op het WK in 2006 en het EK van 2008 was Oranje ook al na twee duels geplaatst, waarna trainer Marco van Basten voor de laatste poulewedstrijd zijn halve basisteam omgooide. Vervolgens werd Nederland in de knockout-fase meteen uitgeschakeld.

"Ik wil in ieder geval spelen en het lijkt mij met de wetenschap van 2006 en 2008 niet verstandig om een heel elftal te wisselen", aldus Robben. Bert van Marwijk pakte het vier jaar geleden in Zuid-Afrika anders aan. Voor het laatste groepsduel voerde hij maar één wijziging door.

Louis van Gaal zal in ieder geval twee wissels toepassen, want Robin van Persie (schorsing) en Bruno Martins Indi (hersenschudding) kunnen niet in actie komen. Oranje en Chili trappen maandag in Sao Paulo om 18.00 uur af.

Live-action voor CoH:2 The Western Front Armies

Vanaf 24 juni is Company of Heroes 2: The Western Front Armies beschikbaar en in het kader van de release is deze schitterende trailer gemaakt. De standalone uitbreiding voegt Amerikaanse legereenheden en de Duitse 'Oberkommando West'-troepen toe aan de multiplayermodus.

De legers kunnen voor €12,99 per stuk gekocht worden of voor €19,99 krijg je allebei de legers tot je beschikking. Verder worden er acht nieuwe maps toegevoegd in de setting van het westerse front.

Engelse voetbalbond: Hodgson blijft bondscoach

Gisteren werd het ook al gezegd, maar Roy Hodgson mag ondanks de vroegtijdige uitschakeling op het WK aanblijven als bondscoach van Engeland. Dat zegt voorzitter Greg Dyke van de Engelse voetbalbond FA vandaag in een verklaring. "We steunen Hodgson en hebben hem gevraagd te blijven. Dat is mijn mening, maar ook die van alle anderen bij de FA."

The Three Lions verloren in Brazilië van Italië (1-2) en Uruguay (1-2) en kunnen door de verrassende zege van Costa Rica op de Italianen alweer naar huis. Nooit eerder werd Engeland uitgeschakeld in de groepsfase. "Iedereen vond ons goed spelen in de eerste wedstrijd en we gingen slechts nipt onderuit. Tegen Uruguay kon het twee kanten op. We zijn zeker niet vernederd, het waren kleine nederlagen", stelt Dyke.

Volgens Dyke is het aan Hodgson en zijn staf om vast te stellen waarom er niet gewonnen werd. "We kennen natuurlijk het probleem. Er spelen niet zo veel Engelse spelers in de Premier League als voorheen. We zien er geen voordelen van in om Hodgson te vervangen. Hij levert goed werk. Hopelijk gaat het beter op het EK."

Hodgson, die nog een contract heeft tot en met het Europees kampioenschap van 2016 in Frankrijk, ontvangt van de Engelse kranten beduidend minder steun. "Groep D is de dood geworden van het Engelse team, acht dagen nadat het WK begon. Hoe kan de FA zeggen dat de baan van Hodgson veilig is? Het is een belediging voor elke fan", zo schrijft Daily Mail.

Schreefel en Boeljon halen cut niet in VS

Dewi-Claire Schreefel en Christel Boeljon gaan dit weekeinde niet verder op de US Women's Open. De Nederlandse golfsters wisten de cut in het Amerikaanse Pinehurst niet te halen.

Beide Nederlanders kenden een slechte tweede ronde. Schreefel ging rond in 79 slagen, Boeljon in 81. Ze eindigden daardoor na twee ronden op respectievelijk 151 en 152 slagen.

De Amerikaanse Michelle Wie gaat aan de leiding met 136 slagen, gevolgd door haar landgenote Lexi Thompson (139).

'Final Fantasy Explorers naar het Westen'

Het lijkt erop dat Final Fantasy Explorers richting Noord-Amerika en Europa gaat. Op 16 en 17 juni heeft Square Enix de games geregistreerd in de VS en de Europese Unie. De game werd vorige week aangekondigd in het Japanse tijdschrift Jump.

In de game speel je met groepjes van maximaal vier personen en zoek je in de wereld naar crystals. Spelers kunnen kiezen uit 'jobs', zoals Black Mage, White Mage, Monk en Knight.

De game komt uit op Nintendo 3DS, een releasedatum is nog niet bekendgemaakt.

Final Fantasy Explorers

Bruyneel vecht tienjarige schorsing aan

Johan Bruyneel gaat in beroep tegen de tienjarige schorsing die het Amerikaans arbitragehof hem heeft opgelegd. Dat meldt Cyclingnews. In April bepaalde de American Arbitration Association dat de voormalige ploegleider van Lance Armstrong tien jaar lang geen functie mag uitoefenen in de sport, omdat hij een van de hoofdrolspelers was in het dopingsysteem van de Texaan.

Bruyneel ontkent niet dat doping in een bepaalde periode wijdverspreid was in het wielerpeloton, maar hij vindt dat er nu een paar zondebokken worden aangewezen. De 49-jarige Belg is niet de enige die naar het internationale sporttribunaal CAS stapt. Het mondiale antidopingagentschap WADA is juist van mening dat de straf niet ver genoeg gaat.

Armstrong werd voor zijn dopinggebruik voor het leven geschorst en moest zijn zeven tourzeges inleveren. Na de publicatie van het Usada-rapport eind 2012 kreeg Bruyneel zijn ontslag als ploegleider van Radioshack. Hij liet al weten niet meer de ambitie te koesteren terug te keren in het wielrennen.

Lionhead werkt aan nieuw project

Fable Legends-ontwikkelaar Lionhead werkt met een klein team aan wat het volgende grote project moet worden. Hoofd van de studio John Needham legt uit dat men momenteel bezig is om nieuwe concepten uit te werken.

"It's a team of about eight guys we have in the studio who are trying to build the next big IP for us. They're working on a couple of new prototypes for completely different games - not Fable related. They'll also be working on new games we can put within Fable Legends as well."

Needham verwacht dat er al snel resultaten te zien zijn: "The primary purpose of the group is to come up with new game IP, and we'll hopefully this next year have something exciting to talk about."

"We're going to come up with new IP.," zo benadrukt Needham. "There is great IP in Lionhead's history, it's just spotty who owns what. Fable, clearly we're going to be investing most of the studio's efforts into that, but we'll have some new IP to share with you soon."

"Here's where the difference in modern Lionheard is going to be. You haven't seen this yet but you will. I want a very transparent, open, active dialogue with our community about our games, about Fable Legends, about whatever game comes out of incubation."

"We will have a process internally where we take that feedback seriously and we build our priorities on the game our community wants and their feedback. And we get into an iteration loop where our community feels like they're actively in development of the product.

"It's something MMOs do pretty well these days and we're going to adopt that even though we're not doing MMOs. We're going to be a very community focused studio going forward. That's part of the reason why connecting players is such a big deal to me."


Darter Renyaan verliest, Van Gerwen meldt zich af

Darter Salmon Renyaan heeft zijn debuutpartij op de Europese niet weten te winnen. In de eerste ronde van de Austrian Darts Masters verloor hij met 6-1 van Bernd Roith. 

Michael van Gerwen heeft zich zaterdagmorgen afgemeld voor het toernooi. De wereldkampioen heeft last van jicht en kan daardoor niet meedoen aan het toernooi in Salzburg. Zijn tegenstander Dean Winstanley zit automatisch bij de laatste zestien. 

Vrijdagavond werden er nog zeven andere partijen gespeeld. Ronnie Baxter won met 6-4 van Mark Webster. Stephen Buntin versloeg Arron Monk met 6-1 en Michael Smith gunde David Pallett geen leg. Het werd 6-0. Smith noteerde een gemiddelde van 114.15. 

Zaterdag wordt de tweede ronde gespeeld. Vincent Van der Voort speelt vanmiddag tegen Justin Pipe. Kim Huybrechts en Benito van de Pas treffen elkaar in een duel der lage landen. Zij komen in de laatste partij van de middagsessie in actie. Verder treft Mervyn King drievoudig wereldkampioen John Part. Ook Dave Chisnall en Stephen Bunting spelen tegen elkaar. 

Uitslagen eerste ronde Austrian Darts Open

Darter Darter Uitslag
Jamie Lewis Alex Roy 3-6
Bernd Roith Salmon Renyaan 6-1
John Henderson Michael Rasztovits 6-4
Michael Smith David Pallett 6-0
Mark Webster Ronnie Baxter 4-6
Arron Monk Stephen Bunting 1-6
Terry Jenkins Max Hopp 6-2
Dean Winstanley Uwe Bacher 6-1

Atari Lynx II omgebouwd in GameCube

De tweaker I_am_akira heeft twee jaar lang gewerkt aan een draagbare GameCube. Hij gebruikte hiervoor een Atari Lynx II en bouwde die om in een GameCube. Het weegt 700 gram, speelt GameCube-games probleemloos af en geeft zo'n drie uur lang gameplezier totdat de batterijen op zijn.

De GC-Lynx, zoals I_am_akira het heeft genoemd, heeft de retrokleuren van de GameCube. Daarnaast beschikt het over het moederbord en de videokaart van de Nintendo-console en 128MB geheugen. Vijf LED-lampjes geven de resterende batterijduur aan van de 6400mAh-batterijen. Voor het beeld heeft hij een 4,3"-vga-scherm van Dalian Good Display gebruikt. Het geluid komt uit twee iPhone 4-speakers.

Even geen zin in GameCube-games? Daar heeft de maker ook een oplossing voor. Hij heeft een SD Gecko-adapter toegevoegd zodat je homebrew- en emulatorgames kunt spelen.

In totaal heeft hij twee GameCubes, twee GameCube-controllers en een Atari Lynx II gebruikt voor de hardware en knopjes. Bekijk hieronder het filmpje om de GC-Lynx in actie te zien.

GC-Lynx

Wilders: aanpak jihadisten faalt

PVV-leider Geert Wilders heeft forse kritiek op de aanpak van het kabinet van de groeiende groep potentieel gewelddadige moslimradicalen in Nederland. "Het kabinet slaapt. Dat is onverantwoordelijk", zei hij zaterdag tegen persbureau ANP.

Wilders vindt dat er snel extra geld moet naar de inlichtingendienst AIVD om de jihadisten in de gaten te kunnen houden. Hij denkt daarbij aan een half miljard euro, dat van het budget voor Ontwikkelingshulp moet worden gehaald. Nederlandse jihadstrijders die uit bijvoorbeeld Irak of Syrië terugkeren, moeten worden vastgezet en als ze een dubbele nationaliteit hebben, moet de Nederlandse worden afgepakt, aldus Wilders.

Hij reageerde op een nog geheime nota van de AIVD waarin volgens De Telegraaf staat dat de dienst te weinig capaciteit heeft om de jihadisten te volgen.

'Ebola-epidemie niet meer onder controle'

De uitbraak van de dodelijke ziekte ebola in het westen van Afrika is "volledig oncontroleerbaar" geworden. Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen waarschuwt ervoor dat ze tegen de grenzen van haar kunnen aanloopt. AzG heeft 40 medewerkers en vier behandelcentra ingezet en meer kan ze niet opbrengen, schrijft het Duitse tijdschrift Der Spiegel. Nieuwe uitbraken van de ziekte kunnen niet bestreden worden.

De huidige ebola-epidemie in West-Afrika is de grootste ooit. Volgens de jongste tellingen van de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er tot nog toe meer dan 330 doden gevallen. De tot nu toe ergste uitbraak vond plaats in 1976 in Congo en kostte 280 mensen het leven. AzG dringt aan op een grotere internationale actie tegen de ziekte.

Verstikkende sambabal toeter teruggeroepen

Een oranje sambabal die ook als toeter kan worden gebruikt wordt toch teruggeroepen vanwege verstikkingsgevaar. In een advertentie in de landelijke dagbladen meldt leverancier Toppoint dat klanten hun geld terugkrijgen als ze de toeter terugbrengen. Geadviseerd wordt de toeter niet meer te gebruiken.

Eerder deze week werd de toeter al uit de schappen van Action, Dekamarkt en Dirk gehaald nadat bij een 7-jarig jongetje een onderdeel van de fluit in zijn keel was geschoten. Het stukje werd in een ziekenhuis in Groningen operatief verwijderd.

Directeur van Toppoint Bas Lensen stelde toen nog tegenover regionale media dat een terugroepactie niet nodig was. Uit extra tests zou zijn gebleken dat de toeter veilig is. "Het is een incident", zei Lensen toen. Dit was nog voor extra tests van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Mogelijk vormen die tests nu aanleiding om de sambabal toeters alsnog terug te roepen.

Persona Q: Shadow of the Labyrinth naar Europa

NIS America heeft via Facebook laten weten dat Persona Q: Shadow of the Labyrinth later dit jaar naar Europa komt. Ook maakte de uitgever bekend dat op 1 juli de officiële NISA Europa Online Store online gaat. Dit betekent dat Europese fans nu ook alle limited editions die in Amerika uitkomen kunnen kopen.

Vanaf de launch zullen de limited editions van Disgaea 4: A Promise Revisited, Danganronpa 2: Goodbye Despair, Fairy Fencer F, en Persona Q: Shadow of the Labyrinth: The Wild Cards Premium Edition beschikbaar zijn om te kopen.

Persona Q: Shadow of the Labyrinth kwam 5 juni uit in Japan voor Nintendo 3DS.

'Nederlandse democratie een rommeltje'

Een politieke partij zou minimaal acht zetels moeten halen om in de Tweede Kamer te komen. Dat vindt voorzitter Bernard Wientjes van VNO-NCW. De voorzitter van de werkgeversorganisatie noemt de Nederlandse democratie zaterdag in een interview met de Volkskrant "een rommeltje".

Volgens Wientjes zullen door de verhoging van de kiesdrempel partijen samengaan. "De ChristenUnie zal fuseren met de SGP, GroenLinks gaat op in de PvdA, of in D66." Volgens de VNO-NCW-voorzitter wint zo de tegenstelling tussen de verschillende politieke blokken aan helderheid.

Wientjes pleit er in de Volkskrant ook voor om tussentijdse verkiezingen, zoals bij het vallen van een kabinet, in Nederland onmogelijk te maken.

Bernard Wientjes stopt per 1 juli met zijn functie als voorzitter van de werkgeversorganisatie.

'Nederlandse democratie een rommeltje'
'Nederlandse democratie een rommeltje' (Foto: ANP)

Ex-PVV'ers beginnen nieuwe partij

Ex-PVV'ers Louis Bontes en Joram van Klaveren zetten een nieuwe politieke partij op. Dat bevestigt Van Klaveren zaterdag na een bericht hierover in De Telegraaf. De partij Voor Nederland (VNL) richt zich op kiezers die de VVD te slap vinden en de PVV te radicaal.

Van Klaveren benadrukt dat VNL niet op alle vlakken links van de PVV gaat zitten. Op sociaal-economisch vlak vaart VNL bijvoorbeeld een koers die meer is gericht op het aflossen van de staatsschuld en een flexibelere arbeidsmarkt.

Een van de punten van de nieuwe partij is dat op termijn 45 miljard euro moet worden gesneden in de overheidsuitgaven, vooral in de zorg en de sociale zekerheid. Verder moet er een vlaktaks van 22 procent komen, een lager btw-tarief en een lagere winstbelasting voor bedrijven. Net als de PVV wil het tweetal een streng immigratiebeleid.

In het bestuur zit naast Bontes en Van Klaveren een derde ex-PVV'er, namelijk Johan Driessen.

WK vandaag - zaterdag 21 juni

De tiende dag van het WK voetbal staat in het teken van wedstrijden in Groep F en G. Argentinië kan één van de landen worden die al na twee wedstrijden zeker is van de volgende ronde, als ze winnen van Iran. Duitsland-Ghana in Groep G is een duel waar al veel over geschreven is en Bosnië en Herzegovina zal proberen de eerste punten op een WK te behalen tegen Nigeria.

Tijd Poule Thuis Uit Stad
18:00 F Argentinië Iran Belo Horizonte
21:00 G Duitsland Ghana Fortaleza
24:00 F Nigeria Bosnië en Herzegovina Cuiabá

Argentinië - Iran

De eerste wedstrijd van de dag is tussen Argentinië en Iran. In 1977 speelden zij voor, tot nog toe, de enige keer tegen elkaar. Die wedstrijd eindigde in een verrassende 1-1. Iran zal nu zeer tevreden zijn als dat weer lukt, want Argentinië is de uitgesproken favoriet. Ondanks de moeizame eerste wedstrijd tegen Bosnië is de verwachting niet dat Argentinië niet zal winnen. Winst voor de Argentijnen zal betekenen dat zij geplaatst zijn voor de tweede ronde.

Duitsland - Ghana

In groep G zal Duitsland proberen een gunstige uitgangspositie te behalen met een overwinning op Ghana. De Ghanezen zullen moeten winnen om een plaats in de tweede ronde nog in eigen hand te hebben. De wedstrijd staat net als vier jaar terug in het teken van een familievete: Hafbroertjes Kevin-Prince en Jêrome Boateng spelen tegen elkaar. De broers zijn in Duitsland geboren, maar Kevin-Prince komt uit voor Ghana. Vier jaar geleden was Ghana al bijna zeker van een plaats in de tweede ronde, en moest Duitsland het tegen de Ghanezen rechttrekken na een dramatische wedstrijd tegen Servië (0-1). De jongere broer, Jêrome, trok uiteindelijk aan het langste eind: Özil scoorde het enige doelpunt in de wedstrijd, maar uiteindelijk gingen beide landen door. Ghana reikte tot de kwartfinale en Duitsland kwam tot de derde plaats. Ghana zal echter alle zeilen moeten bijzetten om nu alsnog de kwartfinale te halen. Jêrome en Kevin-Prince zijn niet de enige familie in de selecties: de broertjes Ayew, André en Jordan, zouden ook kunnen meespelen. Zij hebben echter allebei voor hetzelfde land gekozen: Ghana.


Kevin-Prince en Jêrome tegenover elkaar, letterlijk en figuurlijk (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

Nigeria - Bosnië en Herzegovina

Nigeria zal na een mislukte wedstrijd tegen Iran op zoek gaan naar haar eerste goal in het toernooi tegen de Bosniërs, die in de eerste wedstrijd nipt verloren van Argentinië. Het was niet eerste spits Edin Dzeko, maar juist Vedad Ibisevic scoorde tegen Argentinië, en dus is het nog maar de vraag wie er in de spits gaat spelen. Bosnië speelde pas vijf keer tegen een Afrikaanse ploeg, en de statistieken zijn daarin in niemands voordeel. De Bosniërs verloren van Tunesië en recentelijk van Egypte, maar wonnen van Ghana en Zuid-Afrika. Een wedstrijd tegen Zimbabwe werd gelijkgespeeld. Ook het doelsaldo is in niemands voordeel: 9-9


Ibisevic op weg naar 2-1 tegen Argentinië (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

Opmerkelijk

Voor Gerald Asamoah zal de wedstrijd tussen Duitsland en Ghana een bijzondere wedstrijd zijn. Hij werd namelijk geboren in Ghana, maar speelde mee voor Duitsland op het WK van 2002 en 2006. Ondanks dat hij vier basisplaatsen kreeg wist hij als aanvaller nooit te scoren. Hij was ook de eerste geboren Ghanees die uitkwam voor het Duits nationaal elftal. De naam Asamoah is veel voorkomend in Ghana. Kwado Asamoah, die bij Juventus speelt is opgenomen in de Ghanese selectie. Asamoah Gyan nam al vijf penalties op het WK 2006 en 2010, maar miste er twee, tegen Tsjechië en Uruguay. Gyan is daarmee de enige speler die op 2 WK's achtereen in de normale speeltijd of de verlenging een strafschop miste. Ook hij zit dit WK weer bij de selectie van Ghana.

'Half miljard verspild aan steun Zuid-Soedan'

Zo'n 500 miljoen euro die Nederland de afgelopen tien jaar in Zuid-Soedan heeft besteed aan ontwikkelingshulp is in een halfjaar burgeroorlog in rook opgegaan. Er is amper aandacht geweest voor waarschuwingen van de eigen inspectiedienst van het ministerie van Buitenlandse Zaken, zeggen GroenLinks en D66 zaterdag in de Volkskrant.

De Kamer had volgens GroenLinks-leider Bram van Ojik grote sympathie voor de geboorte van een nieuwe staat. Volgens D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma ontbrak daardoor een kritisch debat.

Alleen aan Afghanistan heeft Nederland de afgelopen jaren meer geld besteed. Dat concludeert de krant uit cijfers die het opvroeg bij het ministerie. De hogere uitgaven aan Afghanistan kwamen voor het overgrote deel door de militaire missie in de provincie Uruzgan en de politietrainingsmissie in Kunduz. Die missies kregen veel aandacht, maar de geldstromen naar Zuid-Soedan kregen volgens de krant weinig belangstelling.

Al in 2010 liet de Inspectie Ontwikkelingssamenwerking en Beleidsevaluatie (IOB) van het ministerie zich kritisch uit over de inspanningen van Nederland en andere donorlanden. Geld werd volgens de inspectie onevenwichtig besteed, schrijft de krant. Zo was er 'zeer ruime steun' voor de bouw van onder meer scholen en ziekenhuizen, maar werd nauwelijks geld besteed aan de opbouw van politie en justitie of het terugdringen van wapenbezit. De donoren waren volgens de inspectie 'te ambitieus en, in feite, onrealistisch'.

In april noemde de inspectie de veiligheidssituatie wankel. De IOB wees op gewelddadige incidenten van economische, etnische of politieke aard en het wijdverspreide wapenbezit. Ook bleken leger en politie niet in staat het geweld te beteugelen.

Negen maanden later brak een burgeroorlog uit. Die heeft sinds december duizenden levens gekost. Ook sloegen anderhalf miljoen mensen op de vlucht en dreigt nu een hongersnood.

'1800 meldingen over zorgmisstanden verpleeghuizen'

Bij een meldpunt voor tekortschietende zorg in verpleeghuizen zijn in drie weken tijd achttienhonderd meldingen binnengekomen van zorgmedewerkers. Door hoge werkdruk kan het zorgpersoneel niet de vereiste kwaliteit leveren, concludeert Abvakabo FNV zaterdag.

De bond zegt nu concrete afspraken te willen maken over het verlagen van de werkdruk in de cao voor verpleeg- en verzorgingshuizen en in de thuiszorg. Die onderhandelingen worden na een reeks acties weer geopend.

Zaterdag volgt eerst nog een actie in Utrecht. Dan komen honderden zorgmedewerkers naar de Jaarbeurs in Utrecht voor een ledenberaad en houden ze een mars door de stad. De bond vindt verder dat het kabinet een miljardenbezuiniging op de ouderenzorg moet heroverwegen.

De meldingen die de bond kreeg zouden vooral voortkomen uit een te hoge werkdruk. Zo gaven medewerkers aan dat patiënten te lang moeten wachten voor ze naar het toilet of de douche kunnen en te lang moeten doen met vervuild incontinentiemateriaal. Ook zou er te weinig tijd zijn om patiënten de nodige aandacht te geven en worden door de werkdruk medicatiefouten gemaakt.

Ook werd melding gedaan van bewoners die vaak al een jaar of langer niet buiten zijn geweest. Gaten in roosters leidden er bij een melder toe dat gedurende een weekeinde twee in plaats van de gebruikelijke vijf medewerkers vijftig bewoners moesten verzorgen.

De bond wijst op een onderzoek dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg eerder deze week naar buiten bracht. Daarin werd geconcludeerd dat in veel ouderenzorginstellingen de kwaliteit van zorg onder de maat is.

'Fiscus stak 203 miljoen in geflopt ICT-project'

De Belastingdienst heeft 203 miljoen euro gestoken in een automatiseringsproject dat uiteindelijk mislukte. Al in 2009 overwoog de ambtelijke top de ontwikkeling te beëindigen omdat het systeem met grote problemen kampte, maar pas begin dit jaar werd de ontwikkeling gestaakt. Dat concludeert NRC Handelsblad zaterdag uit interne documenten van de Belastingdienst.

Het innen van alle belastingen en het uitbetalen van alle toeslagen, voorschotten en verrekeningen had via het computersysteem, ETPM genaamd, moeten lopen. Jaarlijks zou het systeem meer dan 260 miljoen transacties moeten verwerken, samen goed voor meer dan 200 miljard euro. De bouw van het systeem is het op drie na grootste automatiseringsproject van de overheid in het afgelopen decennium.

Het systeem wordt wel gebruikt, maar voor nog geen één procent van alle transacties, zeggen ingewijden in de krant. De Belastingdienst zelf houdt het volgens de krant op 3,5 procent. Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) zegt in de krant dat het systeem wat dat betreft niet heeft gebracht waar op werd gehoopt.

Bij aanvang van het project in 2005 bestonden volgens de krant al zorgen over de technische haalbaarheid. Na een jaar vroeg de projectleiding zich af of ze nog wel controle had over het systeem. In een interne evaluatie kreeg het systeem veel kritiek en in 2009 was de situatie niet verbeterd. De fiscus overwoog toen het project te beëindigen, maar dat gebeurde uiteindelijk pas begin dit jaar.

Wiebes liet dat de Kamer weten in een paar zinnen in een bijlage van een brief. De kosten heeft hij deze week toegelicht na aanvullende vragen van de SP en de PVV. Hoe weinig van het oorspronkelijke doel is bereikt, heeft hij volgens de krant niet openbaar gemaakt.

[Groep E] Uitslag Honduras - Ecuador

Ecuador heeft het WK-duel in Groep E tegen Honduras gewonnen met 1-2. Ecuador staat hierdoor op een gedeelde 2e plaats met Zwitserland, met nog een wedstrijd tegen Frankrijk voor de boeg. Honduras blijft puntloos onderaan.

Honduras begon sterk aan de wedstrijd en drong iets meer aan dan Ecuador in een open duel. Ecuador kreeg echter de eerste grote kans: Enner Valencia kwam alleen voor de keeper terecht maar schoot de bal over de kruising. Uit een corner kreeg de vrijgelaten Victor Bernadez een grote kopkans, maar de bal ging naast. Na dertig minuten belandde een lange bal bij de spits Varlo Costly en door slecht verdedigend werk kon hij vanaf 16 meter vrij de bal binnen schieten. Maar even later werd het alweer 1-1. Een half schot van Paredes werd van richting veranderd en daardoor konden de verdedigers er niet meer bij, maar Enner Valencia wel en zo ging de bal er van dichtbij in. Honduras kwam nog dichtbij via een vrije trap, en liet het net nogmaals bollen, maar het doelpunt werd afgekeurd wegens hands. Ruststand: 1-1

In de tweede helft zette Honduras meteen de toon met een schot van net buiten het strafschopgebied. Ecuador werd in het begin van de tweede helft een penalty onthouden na en overtreding van verdediger Figueroa. Even later werd weer een goal van Honduras afgekeurd wegens buitenspel van Costly. Ecuador was uiteindelijk het land dat de voorsprong pakte door een goal die bijna identiek was aan de goal van Ecuador tegen Zwitserland. Een vrije trap vanaf links door Ayovi werd ingekopt door Enner Valencia, die zijn derde goal van het toernooi scoorde. Daarna leek Honduras recht op een penalty te hebben nadat spits Costly werd vastgehouden. Honduras probeerde hierna nog wel, maar kwam eigenlijk nooit meer tot goede mogelijkheden, en zo eindigde de wedstrijd in 1-2.

Honduras

1 - 2

Ecuador

 31' Costly    34' E. Valencia 
 65' E. Valencia 
 
 Gele kaart: Bernandez, Bengtson, (Honduras) A. Valencia, E. Valencia, Montero (Ecuador)
 
Stadion: Curtiba, Estádio Joaquim Américo Guimarães
Toeschouwers: 39.224
Arbiter: Williams (AUS)
 
Opstelling:   Opstelling:
Valladares
Figueroa
Bernardez
Izaguirre (46' J. Garcia)
Bengtson
Costly
O. Garcia (83' Chávez)
Espinoza
Garrido (71' Martínez)
Claros
Beckeles
  Dominguez
Guagua
Erazo
Paredes
Noboa
Montero (90' Achilier)
Ayovi
Caicedo (82' Mendez)
E. Valencia
Minda (83' Gruezo)
A. Valencia

Dodelijke date 34

‘Wat zitten we hier nu verdomme te doen?’ vroeg een voor mij onbekende bewaker en hij richtte zijn verchroomde pistool op ons. Ik liep naar hem toe.
‘Wil jij heel snel dat wapen uit mijn gezicht halen als je leven je lief is, klootzak! Bestudeer eerst eens de foto’s van belangrijke mensen die bij Jochem horen voor je zo binnen komt vallen. Ik ben Martha van Salingen, zijn minnares, sukkel.’ Zijn gezicht bleef ontspannen. Ik vreesde het ergste.

Van Persie: groepswinnaar is het doel

Het Nederlands elftal heeft in het duel tegen Chili alleen als doel om groepswinnaar te worden. "We willen winnen, hoewel een gelijkspel ook voldoende is", zei aanvoerder Robin van Persie vrijdag tijdens een persconferentie in Rio de Janeiro waarbij zo'n honderd journalisten aanwezig waren. "We gaan voor de groepswinst."

De eerste plaats brengt diverse voordelen met zich mee, aldus Van Persie. "Daarmee ontloop je theoretisch niet alleen Brazilië, maar ook daarna nog wat grote landen. Die wil ik graag tegenkomen, maar het liefst later in het toernooi." Daarnaast levert de eerste plaats een dag extra rust op en een veel kortere reis naar het nabijgelegen Belo Horizonte, slechts een uur vliegen van Rio de Janeiro.

Van Persie bekijkt het duel tegen Chili vanaf de bank, aangezien hij geschorst is door twee gele kaarten die hij pakte in de duels tegen Spanje en Australië. "Ik train gewoon mee, ga uiteraard mee naar São Paulo en ondersteun het team zo goed mogelijk. Maar het is wel balen." Achteraf bleek het krijgen van de tweede gele kaart goed uit te pakken. "Ja, we zijn nu door. Maar dat was op dat moment nog niet het geval. Gelukkig scoorde ik nog en daarna maakte Depay de beslissende."

De topscorer aller tijden van het Nederlands elftal vond de gele kaart die hij kreeg tegen Australië een beetje overdreven. "Ik heb de beelden teruggezien en ik vraag me af of het geel was, ik vond het zelf wat overdreven. Ik mis het duel, maar we zijn door. Het hoort erbij, ik zal er mee moeten dealen."

Tijdens de persconferentie liet Van Persie op een vraag van een Braziliaanse journalist weten dat hij van alle Braziliaanse spelers het meest is geïnspireerd door Garrincha. De legende uit de jaren vijftig en zestig had indruk op hem gemaakt als klein jochie toen hij een film van de voetballer zag in een bioscoop. "Hij maakte altijd een actie, schitterende goals. Hij was mijn eerste ervaring met het Braziliaanse voetbal."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.